Tags: , ,

6,12 εκ. ευρώ για σύνδεση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα στο φυσικό αέριο

Πρόγραμμα επιδότησης από 65% έως και 100% για νοικοκυριά που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο χρηματοδοτεί  η Περιφέρεια Θεσσαλίας  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης στη δράση με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 6,12 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμά αφορά:

  • Καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή ενισχύεται κατά 65%.
  • Δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη ομάδα τυγχάνει 100% της επιδότησης για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και απαιτείται να κάνουμε περισσότερα για εκείνους που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα ουσίας που βοηθάει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και  «συμμαχεί» με τον περιβάλλον. Πρόθεσή μας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης με τον περιβάλλον που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία με στρατηγική και σχέδιο «τρέχει» σήμερα ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο μπορούν σύντομα οι πολίτες να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

 

Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά του πολίτες αλλά και το περιβάλλον. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου δηλαδή την αντικατάσταση του λέβητα και όλες εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι. Κατά 100% επιδοτούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και  κατά 65% επιδοτούνται οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο αυτό το όφελος. Παράλληλα οι ωφελούμενοι θα επωφεληθούν και από τη δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά  ουσιαστικά τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας φρόντισε στη Θεσσαλία να έχουμε το πυκνότερο δίκτυο φυσικού αερίου. Με το έργο προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου τάξης 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2 ενώ έχει επιλεγεί μαζί με άλλα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημόσιων Κτιρίων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED   στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση». Περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία πρόκειται να ωφεληθούν».

 

Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Η  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 συμπεριέλαβε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 την τροποποίηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε και ξεκινά η επιχορήγηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη προς το περιβάλλον. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, θα τρέξει  έως τα μέσα του καλοκαιριού και εμείς ως εταιρία θα κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Στη Θεσσαλία θα γίνουν 12 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στο 2021 για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Ήδη τροφοδοτούμε 17 δήμους, θα συνεχίσουμε την περαιτέρω διείσδυση προς όφελος και των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος που είναι και στόχος της πολιτείας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό ο οποίος από την πρώτη στιγμή που υποβάλλαμε αυτό το αίτημα προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του. Ευχαριστούμε τον Υπουργό που υπέγραψε και θα συνεχίσουμε το έργο σε όλη τη Θεσσαλία για ένα καλύτερο μέλλον με συνεργασία και ειλικρίνεια».

Ευθυμία Καλογήρου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου, Περιοχή Θεσσαλίας: «Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στα τέσσερα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021. Στη Λάρισα Φαρσάλων 219, στο Βόλο Γ. Καρτάλη 32, στα Τρίκαλα Συγγρού 33 και στην Καρδίτσα Ταλιαδούρου 18. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. στο 11150 το οποίο είναι το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών  για πληροφορίες.  Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί  την κατασκευή της εξωτερικής εγκατάστασης έως και την τοποθέτηση του μετρητή δωρεάν λόγω των μηδενικών Τελών Σύνδεσης που ισχύουν για όλο το έτος 2021. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα επιδότησης των καταναλωτών που θα καταθέσουν την αίτηση για να εισαχθούν στο πρόγραμμα. Υποθέτοντας ότι μια εσωτερική εγκατάσταση στοιχίζει 2.500 ευρώ και τα τέλη σύνδεσης για μια μέση κατοικία  ανέρχονται σε 700 ευρώ, από το σύνολο των 3.200 ευρώ ο τελικός καταναλωτής που δικαιούται επιδότηση 65% θα πληρώσει μόνο το 35% του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης  δηλαδή περίπου  875 ευρώ. Ενώ για τους δικαιούχους της 100% επιδότησης η επιβάρυνση θα είναι μηδενική».

 

Tags: , ,

4 νέα κρούσματα covid στα Τρίκαλα

Μειωμένα παραμένουν για μια ακόμα μέρα τα κρούσματα στην Ελλάδα, με το αριθμό αυτόν ωστόσο να μην αντιπροσωπεύει ούτε σήμερα την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι θάνατοι, όσο και οι διασωληνωμένοι δεν λένε να πέσουν, με τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους να σπάνε το «φράγμα» των 5.000.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1 0 ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα:
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 26
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 9
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 38
ΕΒΡΟΥ 5
ΕΥΒΟΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 5
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 64
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 9
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 48
ΚΙΛΚΙΣ 5
ΚΟΖΑΝΗΣ 7
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 18
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 17
ΞΑΝΘΗΣ 6
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 35
ΠΕΛΛΑΣ 5
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΡΟΔΟΠΗΣ 9
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 1

Tags: ,

Αποτελέσματα rapid tests στα Τρίκαλα

Σε συνολικό αριθμό 196 δειγμάτων rapid tests που πραγματοποιήθηκαν στις 4/1 στα Τρίκαλα καταγράφηκαν 7 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 6 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 31 έτη.

Tags: ,

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Τρικαλινός Κώστας Σκρέκας

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Τρικαλινός Κώστας Σκρέκας. Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την Δευτέρα φέρνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα  δυο ακόμη Θεσσαλούς.

Πιο συγκεκριμένα: τον Καρδιτσιώτη Κώστα Τσιάρα που παραμένει Υπουργός Δικαιοσύνης και τη Βολιώτισσα Ζέττα Μακρή, ως Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

 

Tags: , ,

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων για το νέο Lockdown

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων εκφράζει την έκπληξη και την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για νέο lockdown στην εμπορική δραστηριότητα.

Έχοντας τη υπόσχεση ότι μετά το “click away” θα εφαρμόσουμε στις επιχειρήσεις μας τη μέθοδο του “click in store” με ραντεβού και είσοδο των καταναλωτών στο κατάστημα, θεωρήσαμε ότι η επάνοδος προς την κανονικότητα έχει ξεκινήσει.

Ωστόσο, σεβόμαστε την απόφαση καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι το κυρίαρχο για όλους μας.

Αναμέναμε όμως και τις ανάλογες ανακοινώσεις, ως αντιστάθμισμα για την παρατεταμένη οικονομική αιμορραγία που βιώνουμε. Η απόφαση για επιδότηση του ενοικίου τον Ιανουάριο κατά 100%, σαφώς και είναι θετική αλλά λίγη και αποσπασματική.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ένα συνολικό σχέδιο για τη διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος του νέου έτους που διανύουμε. Οι αποφάσεις πλέον θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε να διαμορφωθεί το απαραίτητο “δίχτυ προστασίας” στην αγορά από τα λουκέτα που έρχονται.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας  με τους εκπροσώπους της αγοράς καθώς η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης δεν δείχνει ικανή να αντιληφθεί το εύρος και το μέγεθος των προβλημάτων.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, το ίδιο και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν.

 

Tags: , ,

Νίκος Καρδούλας: Την 19η χαμηλότερη θνησιμότητα covid είχε η Ελλάδα στην ΕΕ το 2020 και την 60η παγκόσμια

Δραματικές διαστάσεις έλαβε η θνησιμότητα του κορωνοϊού παγκοσμίως το 2020, με τους θανάτους να φθάνουν στην Υφήλιο στον ιλιγγιώδη αριθμό 1.825.016, ο οποίος αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας.

Στην παρούσα μελέτη απεικονίζεται σε πίνακες η θνησιμότητα που οφείλεται στον κορωνοϊό συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα το 2020, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο δείκτης θνησιμότητας των θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με βάση τα δεδομένα των παγκόσμιων εφαρμογών Countrymeters και Wordmeter.

 

Θνησιμότητα covid-19 στις 6 Ηπείρους

Την υψηλότερη θνησιμότητα συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα παρουσίασαν η Νότια και η Βόρεια Αμερική με ποσοστά 13,87% και 12,24% αντίστοιχα, η θνησιμότητα της Ευρώπης ήταν 6,58%, ενώ η Ασία (1,04%), η Αφρική (0,50%) και η Ωκεανία (0,36%) παρουσίασαν πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

 

Θνησιμότητα covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι χώρες που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού συγκριτικά με τη συνολική ήταν το Βέλγιο με 17,15%, η Σλοβενία με 13,76%, η Ιταλία με 12,69%, η Ισπανία με 12,34%, η Γαλλία με 11,14%, το Λουξεμβούργο με 10,90%, η Τσεχία με 10,77% και η Σουηδία με 9,19%, ενώ η Φινλανδία (1,05%), η Κύπρος και η Εσθονία (και οι δύο 1,45%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Ελλάδα με ποσοστό θνησιμότητας 4,41% είχε τη 19η χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των 27 χωρών, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,31%.

Όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους που αποτελεί δείκτη θνησιμότητας, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Τσεχία ήταν στις πρώτες θέσεις με πάνω από 1.000 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, στις τελευταίες θέσεις ήταν η Κύπρος που είχε και το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Φινλανδία και η Εσθονία με κάτω από 200 θανάτους, ενώ η Ελλάδα με 465 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους ήταν στην 19η θέση.

 

Θνησιμότητα covid-19 παγκόσμια και στην Ευρώπη

Τις υψηλότερες παγκόσμιες θνησιμότητες covid-19 συγκριτικά με τη συνολική  θνησιμότητα παρουσίασαν το Μεξικό (20,46%), το Περού (20,44%), ο Παναμάς (18,90%), το Βέλγιο (17,15%) και η Χιλή (17,07%), ενώ το Μπουρούντι, το Μπουτάν, η Καμπότζη, το Λάος, το Μακάο και το Τιμόρ-Λέστεδεν είχαν θανάτους λόγω κορωνοϊού.

Όσον αφορά τους παγκόσμιους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Περού, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Τσεχία, το Μαυροβούνιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν στις πρώτες θέσεις με πάνω από 1.000 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις τελευταίες θέσεις ήταν οι παραπάνω 6 χώρες στις οποίες δεν καταγράφηκαν θάνατοι covid-19.

Η Ελλάδα όσον αφορά τη θνησιμότητατου κορωνοϊού συγκριτικά με τη συνολική  θνησιμότηταπαγκοσμίως, είχε την 60η χαμηλότερη θνησιμότητα ανάμεσα σε 177 χώρες, ενώ στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους ήταν στην 40η θέση.

Στις 40 ευρωπαϊκές χώρες την υψηλότερη θνησιμότητα covid-19 παρουσίασαν το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και ηΤσεχία (ποσοστά πάνω από 10% συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα), ενώ η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Λευκορωσία, η Ισλανδία, η Κύπρος και η Εσθονία παρουσίασαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα (ποσοστά κάτω από 2%).

Tags: ,

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια Παπαστεργίου μετά τον ανασχηματισμό

Τους απερχόμενους και τους νέους υπουργούς συγχαίρει και ευχαριστεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην υπουργοποίηση σε ένα πολύ σημαντικό υπουργείο, του συντοπίτη Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Παπαστεργίου τονίζει:
«Με την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, θα ήθελα να συγχαρώ τους νέους Υπουργούς για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν. Εύχομαι – μία ακόμη – “καλή θητεία” στον συντοπίτη Κώστα Σκρέκα, που επελέγη σε ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο Υπουργείο, όπως αυτό του Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Τα ζητήματα τους περιβάλλοντος, της ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης, αλλά και το τοπικό ζήτημα με τη Μεσοχώρα, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.
Επίσης, εύχομαι καλή θητεία στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για την Αυτοδιοίκηση, τη στήριξη των Δήμων και της κοινωνίας.
Εκφράζω, ακόμη, τις ευχαριστίες μου, για την άριστη συνεργασία και τη συνεχή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, στην απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θοδωρή Λιβάνιο. Η ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίσαμε μαζί πολλές πτυχές της πανδημίας, ενώ υπήρξε συνεχής συνεργασία και συγκερασμός απόψεων για πολλά θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.


Εύχομαι στον κ. Λιβάνιο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και κάθε μέλος του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, για τη συνεργασία μας, ευχόμενος παραλλήλως καλή θητεία στη νέα του σύνθεση, σε ένα επετειακό έτος κρίσιμο και σημαντικό για τη χώρα, την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ο Δήμος Τρικκαίων αλλάζει το κτήριο της πρ. Νομαρχίας

Το 2021 ήρθε με ουσιαστική κίνηση αναβάθμισης του κέντρου των Τρικάλων από τον Δήμο Τρικκαίων. Το κτήριο που στέγασε τη Νομαρχία – και πλέον την ΠΕ Τρικάλων, – ιδιοκτησίας του Δήμου, αλλάζει. Με πρόταση που υπέβαλε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, προωθείται η «Οριστική μελέτη αρχιτεκτονική και  στατική για το έργο με τίτλο: Επανάχρηση Δημοτικού κτηρίου  (πρώην νομαρχία)  Δ. Τρικκαίων».
Με προϋπολογισμό 634.238,64€ η πρόταση είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του κτίσματος που το 1972 πήρε τη θέση της παλιάς δημοτικής αγοράς, στην οποία είχαν μεταβληθεί τα «χασάπικα», που βρίσκονταν στην ίδια θέση από το 1890.
Ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει να αξιοποιήσει το κτήριο, σε τρία επίπεδα:
Α. Ενσωματώνοντας – εκτός από τη νυν χρήση του – και άλλες δράσεις: πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν χώροι πολλαπλών δραστηριοτήτων, ώστε η επαναλειτουργία του κτιρίου να εστιάζει και σε τομείς στης τουριστικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Β. Βελτιώνοντας τη στατικότητα και τη λειτουργικότητά του.
Η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για του κτήριο, αναφέροντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το κτίσμα.
Γ. Αναβαθμίζοντας ενεργειακό το κτήριο.
Η σχεδόν 50χρονη ύπαρξή του συμβαδίζει με πολύ υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις, όπως τονίζεται στην πρόταση και απαιτείται προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων τεχνολογιών

Με τους τρεις αυτούς τομείς παρεμβάσεων, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως ήδη έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, στοχεύει «σε ένα κτήριο που αρμόζει στην πόλη και τις υπηρεσίες που φιλοξενεί». Υπενθυμίζεται ότι ταυτοχρόνως ο Δήμος Τρικκαίων αναπλάθει ολόκληρο το κέντρο, με
– τη λαϊκή αγορά
– τις δύο κεντρικές πλατείες
– τον Ληθαίο ποταμό
– το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – ιστορικό εμπορικό κέντρο.
Παρεμβάσεις που, όπως τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, «διαμορφώνουν μία τελείως νέα εικόνα για τα Τρίκαλα».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

754 κρούσματα covid στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από 18 έως 31 Δεκεμβρίου

754 κρούσματα covid κατέγραψε η Θεσσαλία κατά το διάστημα από 18 έως 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μαζί με την επιδημική καμπύλη παρουσιάζεται και ο κυλιόμενος μέσος όρος επίπτωσης του νοσήματος COVID-19 των τελευταίων 7 ημερών (movingaverageincidence).

Για τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκε διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης ως πιθανή ημερομηνία μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Για τις επιδημικές καμπύλες, τους χάρτες και τον αριθμός αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι χάρτες αποτυπώνουν τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων και της επίπτωσης COVID-19 από 14 Μαρτίου έως 17 Δεκεμβρίου και από 18 έως 31 Δεκεμβρίου ανά Καλλικρατικό Δήμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Tags: ,

Διεθνείς πρωτοχρονιάτικες ευχές από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Καλώς ήρθες 2021! Οι ευχές 54 μουσικών από 15 Ορχήστρες και 12 χώρες, μας συντροφεύουν για το νέο έτος. Το διάσημο εμβατήριο «Radetzky March» του Johann Strauss ακούμε από την International Virtual Wind Band, μέλος της οποίας είναι και η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων.
Σε μια χρονιά που άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των περισσότερων ορχηστρών παγκοσμίως, οι εικονικές ορχήστρες έκαναν την εμφάνισή τους. Η Ορχήστρα Πνευστών του Πανεπιστημίου της Λετονίας (Virtual Wind Band of Latvia) στη Ρίγα ξεκίνησε ένα τεράστιο έργο στις 18 Νοεμβρίου του 2020, παρουσιάζοντας την Εικονική Ορχήστρα Πνευστών της Λετονίας που αποτελείται από 251 μουσικούς.
Ελληνες Αρχιμουσικοί εμπνεύστηκαν από αυτό το έργο και γεννήθηκε η ιδέα μιας Διεθνούς Εικονικής Μπάντας. Διοργανωτής είναι το Πανεπιστήμιο της Λετονίας το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του εθνικού τους προγράμματος, δημιούργησε ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο.
Ετσι, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων (αρχιμουσικός: Μαίρη Μητσοπούλου, μουσικός: Κωνσταντίνα Όλγα Κωτούλα), η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς (αρχιμουσικός: Ιωάννης Κούκας, μουσικός: Σπυρίδων Κούκας) και η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου (αρχιμουσικός: Χαράλαμπος Μακρής, μουσικός: Σπυρίδων Αλαμάνος) μας δίνουν τις ευχές τους με αυτήν την εξαιρετική, εμβληματική σύνθεση, που συνδέεται με τη διάσημη πρωτοχρονιάτικη συναυλία στη Βιέννη.


Καλή χρονιά από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα, αλλά και από Νορβηγία, Εσθονία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρωσία, Πολωνία, Κύπρο και Λετονία!

Tags: , ,

«Θα τα καταφέρουμε»! Το αισιόδοξο μήνυμα από τα Τρίκαλα για το 2021

Με μια φαντασμαγορική ρίψη πυροτεχνημάτων η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, τα Τρίκαλα, υποδέχθηκε το 2021.
Από το πιο ψηλό σημείο της πόλης, το Φρούριο, ο Δήμος Τρικκαίων με την e-trikalaΑΕ οργάνωσαν μια εντυπωσιακή διαδικτυακή γιορτή  για την είσοδο του νέου έτους. Αυτή τη χρονιά, η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του Μύλου των Ξωτικών και του πλήθους των εκδηλώσεων, ούτε τη μεγάλη υποδοχή του νέου έτους στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.
Όμως, η ευχή του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, αντικατοπτρίζει πλήρως τις ευχές όλων μας:
«Ευτυχισμένο το 2021. Καλή χρονιά σε όλους μας, με φως, μουσική και ελπίδα, από τα Τρίκαλα!


Υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα, υπομονή και επιμονή!
Θα τα καταφέρουμε!».
Τα πυροτεχνήματα εντυπωσίασαν τους κατοίκους της πόλης, αλλά και θεατές μέσω διαδικτύου, καθώς η e-trikalaείχε διοργανώσει και διαδικτυακή παρακολούθηση για όσους ήθελαν να βρίσκονται κοντά σε μια έστω και εξ αποστάσεως γιορτή.
Καλή χρονιά!

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , , ,

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού της ΕΜΥ,  που ισχύει από την Κυριακή  3-1-2021 μέχρι και την Τρίτη 5-1-2021, που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Καλούνται οι Δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων  αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Καταιγίδες-Βροχές

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Θυελλώδεις άνεμοι

–  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

– Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης,  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166)

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ 

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν: 

Την Τρίτη (05-01-2021)

Τις πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα. 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031