Tags: ,

13 νέα κρούσματα Covid στη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  13/10/2020 ώρα 14:00 έως 14/10/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα Covid -19.

3 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων (11/10/2020) και προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως ενώ 5 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, τέσσερα χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα.

Στην περιοχή της Σκιάθου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Πρόκειται για στενή επαφή κρούσματος (08/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

-Στην περιοχή του Βόλου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Εξετάστηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο κατόπιν επαφής με κρούσμα (10/10/2020)..

– Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα Covid -19.

Εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια δύο κατόπιν συμπτωματολογίας και ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα (12/10/2020).

Tags: , ,

Την επόμενη εβδομάδα πληρώνονται οι αγρότες

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τοποθέτησε χρονικά την έναρξη πληρωμής των προκαταβολών για τους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στον ΕΛΓΑ να καταβάλει το 100% της αποζημίωσης προς τους παραγωγούς και να προχωρήσει στην πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής σε όσους αγρότες έχουν πληγεί από το φαινόμενο.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε μάλιστα την επίσπευση και της διαδικασίας εξόφλησης των αποζημιώσεων την οποία όρισε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζημιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στο συνολικό εκτιμώμενο κόστος ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού» από τη χώρα, ο Υπουργός δήλωσε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι θα ήταν αδύνατον να τις καλύψει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό του και ότι αυτό καθίσταται τώρα δυνατό χάρη στην ευαισθησία, την αμεσότητα και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός για ενίσχυση του ΕΛΓΑ με έναν άρτια νομικό τρόπο.

Ο κ. Βορίδης έκανε μάλιστα ξεχωριστή αναφορά σε εκείνους που έχουν υποστεί ζημιές σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και οι οποίες δεν εντάσσονται στον μηχανισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι ίδιοι να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες δηλώσεις οι οποίες να υποστηρίζονται από τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να αποζημιωθούν.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η χορήγηση της οποίας προϋποθέτει από τους αγρότες την παράδοση μίας ελάχιστης ποσότητας του προϊόντος τους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι για όσους έχουν υποστεί καταστροφές δεν θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση.

Παράλληλα, απαντώντας σε αναφορά του κ. Βαρεμένου σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, ο Υπουργός επανέλαβε ότι έχει κατατεθεί σχετικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης το οποίο εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τη δικαστική απόφαση που αφορά την απομάκρυνση 12 γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ η οποία ελήφθη έπειτα από νομικές ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η παρούσα διοίκηση δεσμεύεται και είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο επ’ αυτού.

Στο αίτημα της κ. Μανωλάκου να ανακληθεί από τον Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον ορισμό κακής διοικήσεως.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΛΓΑ σε προσωπικό που έχουν προκύψει εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ο κ. Βορίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 157 προσώπων με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών καθώς και η πρόσληψη 78 γεωτεχνικών με έκτακτη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπρόσθετες ανάγκες στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Προανήγγειλε μάλιστα, ότι στη νομοθεσία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και σχετίζεται με τον «Ιανό» θα περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ρύθμισης των υπερωριών και των αμοιβών όσων απασχολήθησαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις και συνέδραμαν ουσιαστικά στην προσπάθεια την οποία κάνει ο ΕΛΓΑ. Πρόσθεσε δε, ότι για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω του «Ιανού» έχει ήδη κινηθεί και διαδικασία πρόσληψης πέντε ατόμων συγκεκριμένων ειδικοτήτων η οποία αφορά δύο άτομα Πληροφορικής και τρία άτομα Διοικητικού – Οικονομικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του οργανισμού.

 

Tags: , ,

Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για το έτος 2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.), Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων) με γνώμονα την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας και των αμπελοκαλλιεργητών αλλά και του τσίπουρου, ως παραδοσιακό απόσταγμα, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρεωτική ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας στην εθνική και σε συνέχεια διευκρινιστικών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπ.Α.Α.Τ. και την Α.Α.Δ.Ε. έχει προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων αμπελοκαλλιεργητή από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προσκομίζουν το Α.Δ.Ταυτότητας, το Αμπελουργικό Μητρώο και σε 2 αντίγραφα την οριστικοποιημένη δήλωση συγκομιδής όπως έχει υποβληθεί στις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. και κατά περίπτωση τα κάτωθι:

1η περίπτωση: Ιδία (οικογενειακή χρήση)

έως 1,0στρ οινοποιήσιμο αμπέλι στο σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης

έως 1.700κιλά συγκομισθείσα παραγωγή για ιδία χρήση

Δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ)

Αν έχει υποβληθεί ΔΣ, προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν) με ιδιοκαταναλωση στο πεδίο προορισμός και έως 1.700 κιλά στην ποσότητα.

Αν δεν έχει υποβληθεί ΔΣ, προσκομίζεται επικαιροποιημένο Αμπελουργικό μητρώο και συμπληρώνεται ΥΔ για την συγκομισθείσα ποσότητα.

2η περίπτωση: Αμπελουργός – Οινοποιός

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ)

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν) με οινοποιηση απο δηλουντα στο πεδίο προορισμός

3η περίπτωση: Μέλος συνεταιρισμού ή συνεταιριστικού οινοποιείου και οικογενειακή κατανάλωση

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με παραδοση σε συνεταιρισμο/συνεταιριστικο στο πεδίο προορισμός για το σύνολο της παραγωγής, οπότε διατηρεί το δικαίωμα παρασκευής οίνου για οικογενειακή κατανάλωση και μόνο έως 1.700 κιλά στην ποσότητα με Ιδιοκαταναλωση στο πεδίο προορισμός.

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν)

4η περίπτωση: Πώληση σε οινοποιείο/παράδοση σε συνεταιριστικό οινοποιείο επιστροφή στεμφύλων

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με πωληση σε οινοποιειο ή παραδοση σε συνεταιριστικο στο πεδίο προορισμός

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν), το ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιστροφή στεμφύλων και τα παραστατικά διακίνησης σταφυλιών και στεμφύλων (σε φωτοτυπία)

(η ποσότητα από τα επιστρεφόμενα στέμφυλα δεν πρέπει να ξεπερνά το 35% της παραδοθείσας ποσότητας το εν λόγω οινοποιείο).

Εφαρμόζεται και για μετόχους σε ιδιωτικό οινοποιείο

5η περίπτωση: Φασόν

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με ΦΑΣΟΝ στο πεδίο προορισμός

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν), το ιδιωτικό συμφωνητικό για την διαδικασία φασόν, απόδειξη παροχής υπηρεσιών και τα παραστατικά διακίνησης σταφυλιών και στεμφύλων (σε φωτοτυπία)

Για συγγενείς έως γ βαθμού δεν απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

6η περίπτωση: Χυμοποίηση

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με χυμοποιηση στο πεδίο προορισμός

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν), το ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιστροφή στεμφύλων και τα παραστατικά διακίνησης σταφυλιών και στεμφύλων (σε φωτοτυπία)

7η περίπτωση: Άλλοι προορισμοί με παραστατικά πχ πώληση σε οξοποιία

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με αλλοι προορισμοι στο πεδίο προορισμός και οξοποιϊα στο πεδίο ειδος προορισμου

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν), το ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιστροφή στεμφύλων και τα παραστατικά διακίνησης σταφυλιών και στεμφύλων (σε φωτοτυπία)

8η περίπτωση: Άλλοι προορισμοί χωρίς παραστατικά (για απόσταξη)

Υποχρεωτική η δήλωση συγκομιδής (ΔΣ) με αλλοι προορισμοι στο πεδίο προορισμός και ΤΣΙΠΟΥΡΑ στο πεδίο είδος προορισμού

προσκομίζεται η ΔΣ (εις διπλούν)

 

Tags: ,

Υποτροφίες Δομής Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Απονομή 22 υποτροφιών σε υποψήφιους/ες διδάκτορες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Δομή Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας (ΔΕΚΑ) από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας.

Σε σύνολο 99 αιτήσεων, οι οποίες απεστάλησαν προς αξιολόγηση σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 5631/20/ΓΠ/06-03-2020 πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για χορήγηση υποτροφιών στις τέσσερις θεματικές ενότητες (επιστημονικές περιοχές), η κατανομή των θέσεων των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε ως ακολούθως:

Α) η κατανομή των δώδεκα (12) θέσεων των μονοετών υποτροφιών

• Στη 1η θεματική ενότητα ‘Επιστήμες Υγείας’ θα δοθούν τρεις (3) υποτροφίες

• Στη 2η θεματική ενότητα ‘Επιστήμες Ζωής’ θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες

• Στη 3η θεματική ενότητα: ‘Επιστήμες Μηχανικού Τεχνολογίας και Πληροφορικής’ θα δοθούν τρεις (3) υποτροφίες

• Στη 4η θεματική ενότητα: ‘Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες’ θα δοθούν τέσσερις (4) υποτροφίες.

Β) η κατανομή των δέκα (10) θέσεων των τριετών υποτροφιών:

• Στη 1η θεματική ενότητα ‘Επιστήμες Υγείας’ θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες

• Στη 2η θεματική ενότητα ‘Επιστήμες Ζωής’ θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες

• Στη 3η θεματική ενότητα: ‘Επιστήμες Μηχανικού Τεχνολογίας και Πληροφορικής’ θα δοθούν τρεις (3) υποτροφίες

• Στη 4η θεματική ενότητα: ‘Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες’ θα δοθούν τρεις (3) υποτροφίες.

Tags: ,

Η Θεσσαλία στην καρδιά μας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας χαιρετίζει την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η ταύτιση της σημερινής  δικαστικής ετυμηγορίας με την ευρύτατη κοινωνικά πολιτική καταδίκη του ναζιστικού και φασιστικού αυτού μορφώματος ως εγκληματικής οργάνωσης  ενδυναμώνει τη δημοκρατία και ισχυροποιεί τους θεσμούς της.

Θεωρούμε πως αυτή η τόσο κρίσιμη και θαρραλέα δικαστική απόφαση θα αποτελέσει το καίριο χτύπημα στον φασισμό, στο ναζισμό και στην ύπουλη  δηλητηρίαση της κοινωνίας που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προκαλούν.  Οφείλουμε ως εκπρόσωποι των Θεσσαλών πολιτών να μην επιτρέψουμε να αναδειχθούν ξανά στο προσκήνιο ανάλογα μορφώματα που έχουν ως προμετωπίδα τους την μισαλλοδοξία, τη βία και την υπονόμευση του πολιτεύματός μας. Οφείλουμε αυτή η δράση μας να αποτελέσει τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό.

 

Tags: ,

Δράση Καθάρισε σε Βάθος – Συμμετοχή Ομάδας Εθελοντών Φοιτητών του Π.Θ.

Η ομάδα TALOS και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το εξιδεικευμένο Σουηδικό ινστιτούτο κυκλικής οικονομίας CEEII (Circular Economy & Eco Innovation Institute) και την ΑΜΚ “Beach cleaning», συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση «Καθάρισε σε βάθος» αρχής γενομένης από την Παρασκευή 9/10/2020 όπου μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και έγινε μια παρουσίαση της δράσης και συζήτηση.

Το Σάββατο και την Κυριακή 10-11/10/20 η ομάδα TALOS, η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η εθελοντική ομάδα Beach cleaning καθώς και το τμήμα καθαριότητας του Δήμου, ανώνυμοι πολίτες, εθελοντές από Αθήνα, το Αειφόρο 9ο Γυμνάσιο Βόλου με τους εθελοντές μαθητές του, βρέθηκαν στην παραλία του Βόλου απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο, για να καθαρίσουν τόσο την υποθαλάσσια όσο και την παράκτια περιοχή.

Οι δύτες έβγαλαν μόνο από το μικρό λιμανάκι διάφορα αντικείμενα όπως λάστιχα, δίχτυα, μπιτόνια, πλαστικά, εργαλεία, μπαταρίες αυτοκινήτου, ποδήλατα, τιμόνια αυτοκινήτου και άλλα απορρίμματα του αλιευτικού κλάδου, καλάθια σούπερ μάρκετ και από την παράκτια περιοχή σακούλες, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, ντενεκεδάκια, αποτσίγαρα και άλλα πολλά. Το Σάββατο μαζεύτηκαν 130 κιλά σκουπίδια από την ακτή και 313 κιλά από το νερό και την Κυριακή μαζεύτηκαν 452 κιλά και 44.8 κιλά αντίστοιχα. Συνολικό Βάρος και των δύο δράσεων 939.8 κιλά σε μόλις δύο πρωϊνά…

Τα απορρίμματα που ανασύρονται συνολικά, μετά από διαλογή, συγκεντρώνονται και κατόπιν επεξεργασίας μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα τα οποία επιστρέφονται στις τοπικές κοινωνίες δωρεάν. Οι ομάδες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απομάκρυναν τα απορρίμματα. 

Η ομάδα TALOS και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει συνεργασία με όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ώστε να γίνουν δράσεις για μία κοινωνία περιβαλλοντικά φιλική και καθαρή από ρυπογόνους παράγοντες αέριους και θαλάσσιους.  

 

Tags: ,

Ρεκόρ με 102 συμμετοχές στο περίφημο 9ο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου 2020

 Όλα ήταν μαγικά στο  περίφημο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (The Historic Rally of Olympian Gods ) που επέστρεψε, μετά από πολλά χρόνια, στην πόλη που το «γέννησε» το έτος 2011 , στην όμορφη πόλη της Ελασσόνας, στους πρόποδες του Ολύμπου, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα, σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, που έκλεψε τις καρδιές όλων και σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχών.

Όλη η Θεσσαλία «φόρεσε» τα γιορτινά της , για να υποδεχτεί τα εκατόν δύο (102) συνολικά πληρώματα,  από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στη  διοργάνωση του περίφημου και εντυπωσιακού  9ου Ιστορικού Ράλλυ Όλυμπου  2020  (The Historic Rally of Olympian Gods ) -25η Μακεδονική Πλοήγηση  ,που πραγματοποιήθηκε  φέτος στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2020  στη Θεσσαλία, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων, από τον ΕΟΔΥ, μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, για τα πληρώματα και τους θεατές.

Η εκκίνηση  του Ράλλυ Ολύμπου ,έγινε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό , από τον κ.  Νικ Λιούπα. -Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης και εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων από τον κ. Μιχ. Αναστασίου-Αντιδήμαρχο Αθλητισμού.

Τις εκκινήσεις της 2ης μέρας του Ράλλυ έκαναν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ο.-ΦΙΛ.Π.Α., ο πρόεδρος κ. Δημ. Βερναρδάκης , ο Αντιπρόεδρος κ. Αντ. Δημητρακόπουλος και ο πρ. Γ.Γ. κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης , που βρέθηκαν στη Θεσσαλία για το μεγάλο αυτό αθλητικό και όχι μόνο, γεγονός .

Όμορφες νοσταλγικές εικόνες από το μακρινό παρελθόν, δημιούργησαν οι 102 «δεσποινιδούλες»  , ηλικίας πολλών δεκαετιών ,που επί δύο μέρες διήνυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων, στα δεκάδες χωριά  που πέρασαν , «ψάχνοντας» την τύχη τους στη Λάρισα ,στο Βόλο, στο Πήλιο, στη Λίμνη Κάρλα , στο μυθικό βουνό τον Όλυμπο και στην Ελασσόνα.

Το Ράλλυ  διοργανώνεται από την πανίσχυρη  Λέσχη Κλασσικών Αυτοκινήτων Μακεδονίας ( ΛΕΚΑΜ-Θεσσαλονίκη-Πρόεδρος κ Γ.Τσάλιος)) και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Ελασσόνα –Πρόεδρος κ. Κων. Σκριάπας), σε συνδιοργάνωση  με την  Περιφέρειας Θεσσαλίας (Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ , Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ), τον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμο Ελασσόνας, τον  Σύλλογο Κλασσικών Αυτοκινήτων Λάρισας  (ΣΚΑΛ-Πρόεδρος κ. Νικ. Γκανάκης) και τη Λέσχη Κλασσικών Οχημάτων Βόλου (ΛΕΚΟΒ-Πρόεδρος κ. Τέλης Δουλόπουλος)  , με  την υποστήριξη της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ και  της FIVA.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας  οι μεγάλοι υποστηρικτές

Το σημαντικό αυτό γεγονός  που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών Λεσχών  του μηχανοκίνητου αθλητισμού  και συμμετείχαν πληρώματα από όλη την Ελλάδα , υποστηρίχτηκε  από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας και ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων), τον Δήμο Λαρισαίων  και τον Δήμο  Ελασσόνας, που είναι η φυσική έδρα του Ράλλυ Ολύμπου από τη γέννησή του το 2011, μέχρι και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστό, σε όλο τον κόσμο, Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (The Historic Rally of Olympian Gods ), είναι ενταγμένο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α. και έχει σπάσει, κατά καιρούς,  ρεκόρ συμμετοχών, ενώ χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική διοργάνωση ,τις έντονες συγκινήσεις και τις υψηλές δόσεις αδρεναλίνης.

 

Στην Ελασσόνα ο  μεγάλος τερματισμός , μετά από πολλά χρόνια

Ο μεγάλος τερματισμός του Ράλλυ, αλλά και οι απονομές των κυπέλλων στους μεγάλους νικητές, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας, μετά από πολλά χρόνια και μετά από συνεργασία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα  και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είχε ως αποτέλεσμα το Ράλλυ να επιστρέψει στη «γενέτειρα» πόλη του.

 

Η πλατεία κατακλύστηκε από 102 πανέμορφα κλασσικά αυτοκίνητα-αντίκα , που σπάνια συναντά κανείς στο δρόμο, η ηλικία των οποίων έφτανε σε πολλές δεκαετίες , στέλνοντας μαγικές εικόνες από τον Όλυμπο και την Ελασσόνα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τον θαυμασμό των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών που ήλθαν από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Ο Δήμος Ελασσόνας αποδείχτηκε εξαιρετικός οικοδεσπότης , παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση στα πληρώματα και όλοι οι επισκέπτες έμειναν ενθουσιασμένοι από τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη και στην περιοχή.

 

Ένας θεσμός-διαφήμιση για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα

 Τα Ράλλυ Κλασσικών αυτοκινήτων -αντίκα, έχουν  εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ , όπου αυτά πραγματοποιούνται  , αναδεικνύοντας τους προορισμούς.

Το Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου  αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς στο χώρο  της κλασσικής αυτοκίνησης στην Ελλάδα, έχει χιλιάδες φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  θεσμοθετήθηκε  το 2011 , ενώ, παράλληλα, διαφημίζει την Ελλάδα και τη  Θεσσαλία ,αλλά κυρίως το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο , από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Για τον λόγο αυτό το Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (The Historic Rally of Olympian Gods ),που έχει ως κέντρο και σημείο αναφοράς την Ελασσόνα (έδρα του Δικτύου «Περραιβία») , τον μυθικό Όλυμπο και τη Θεσσαλία, , αλλάζει κάθε χρόνο τις διαδρομές του ,έτσι ώστε όλη η Θεσσαλία ,αλλά και οι όμορες Περιφέρειες να εντάσσονται στις διαδρομές του , με αποτέλεσμα οι φανατικοί του ,πλέον, φίλοι ,να γνωρίζουν τους πανέμορφους προορισμούς της Θεσσαλίας και της Ελλάδας ,τον πολιτισμό τους ,τους αρχαιολογικούς χώρους ,τα μοναδικά τοπικά  προϊόντα και τους φιλόξενους κατοίκους της Ελληνικής  υπαίθρου ,που κάθε χρόνο υποδέχονται τα ελληνικά και ξένα πληρώματα με ιδιαίτερη αγάπη.

Όλα αυτά τα χρόνια επισκέφτηκε σημαντικούς προορισμούς  ,όπως το ΝΔ Όλυμπο,  την Ελασσόνα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα,  τα Μετέωρα, την Καρδίτσα, τη Λίμνη Πλαστήρα, το Βόλο, δεκάδες χωριά του Πηλίου , τα παράλια του Ν. Λάρισας, την Αγιά , τη Δεσκάτη , εκατοντάδες  χωριά σε όλους του νομούς της Θεσσαλίας, αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, πολλές  μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων ,γυναικείους συνεταιρισμούς κ.ά. , κάνοντας γνωστή την «άγνωστη» ,πλην όμως πανέμορφη, Θεσσαλία στο εξωτερικό ,αφού υπάρχουν πολλές διεθνείς συμμετοχές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και το γεγονός έχει μεγάλη διεθνή δημοσιότητα.

Tags: , ,

Βελτιώνει τον περιφερειακό Μεγαλοχωρίου στο Δήμο Τρικκαίων η Περιφέρεια

Τον περιφερειακό δρόμο του οικισμού Μεγαλοχωρίου του Δήμου Τρικκαίων βελτιώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπράτησης και το επόμενο διάστημα υπογράφεται η σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Το έργο αφορά εργασίες βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης τμημάτων οδών στην περιοχή Μεγαλοχωρίου του Δήμου Τρικκαίων μήκους 3,7 χλμ. περίπου.

«Επενδύουμε σε έργα οδικής ασφάλειας που διασφαλίζουν την άνετη μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές υπηρεσίες μας, είμαστε παντού όπου υπάρχει ανάγκη, με χρήσιμα έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Χρησιμοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε προκειμένου οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν ένα  ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Tags: , ,

Ξεκινούν οι εργασίες για τη βελτίωση του δρόμου προς Μηλιά Ασπροποτάμου

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για τη βελτίωση του δρόμου προς τη Μηλιά Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες μας ενισχύουμε την οδική ασφάλεια στο δρόμο προς τη Μηλιά Ασπροποτάμου με ασφαλτόστρωση και τεχνικές παρεμβάσεις» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Υλοποιούμε έργα ουσίας, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν την τοπική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το  έργο

Το έργο περιλαμβάνει:

-Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου

-Κατασκευή βάσης οδοστρωσίας μεταβλητού πάχους και

-Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας

 

 

 

Tags: , ,

Διδασκαλία πρώτης & δεύτερης Ξένης Γλώσσας

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας καλεί να γνωρίσετε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διδασκαλία πρώτης & δεύτερης/ξένης γλώσσας».

Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κα Γεωργία Ανδρέου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ & ΤΕΙ) της ημεδαπής και της αλλοδαπής, φοιτητές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής και της αλλοδαπής, αποφοίτους Β/θμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι).

Σκοπός του εν λόγω εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε θέματα διδασκαλίας μιας γλώσσας ως μητρικής και ως δεύτερης/ξένης.

Tags: ,

O Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον πρόεδρο της εταιρείας Exalco

Τον πρόεδρο της εταιρείας Exalco Α.Ε. Ιωάννη Καντώνια επισκέφτηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020,ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας στο γραφείο του στη Λάρισα.

Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσαν ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, τα προβλήματα του επιχειρηματικού κλάδου και  θέματα  που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Συντονιστής επίσηςενημερώθηκεγια τις μελλοντικές επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα αυξημένο  αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

 

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις ελιές

Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν τις ελιές. Πιο αναλυτικά:

Κυκλοκονιο (Spilocaea oleagina συν. Cycloconium oleaginum)

Συμπτώματα: Ο μύκητας αυτή την εποχή προσβάλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων προκαλώντας σε αυτά χαρακτηριστικές στρογγυλές τεφροκαστανές κηλίδες, που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Οι κηλίδες στους μίσχους των φύλλων και στους ποδίσκους των καρπών είναι στενόμακρες και τεφροκαστανές. Όταν η προσβολή είναι έντονη τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Αποτέλεσμα της προσβολής των ποδίσκων των καρπών είναι η συρρίκνωση και η πτώση των καρπών. Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες βροχής, άλλα και από την πολύ υψηλή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος με την μορφή δροσιάς ή ομίχλης). Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης του μύκητα είναι 16-20οC. Οι προσβολές πραγματοποιούνται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά το χειμώνα συμβαίνουν εφόσον ο καιρός είναι ήπιος (θερμοκρασίες 3-5 οC). Εντονότερες προσβολές εμφανίζονται σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και κλειστές περιοχές, καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου.

Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για την δημιουργία συνθηκών καλού αερισμού και φωτισμού. 2) Φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και .επανάληψη μετά από βροχή

Κερκοσπορα (Cercospora cladosporioides)

Η ασθένεια προσβάλει άωρους και ώριμους καρπούς, καθώς και φύλλα. Οι προσβολές (καστανές ελαφρά βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στους πράσινους και ώριμους καρπούς) εμφανίζονται και εξελίσσονται την εποχή του φθινοπώρου. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα οι οποίοι διενεργούνται για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου καταπολεμούν και αυτή την ασθένεια.

Βουλα (ξεροβουλα-σαποβουλα) (Camarosporium dalmatica συν. Macrophoma dalmatica)

Ασθένεια η οποία προσβάλει τους άωρους καρπούς το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου (ξεροβούλα), καθώς και τους ώριμους καρπούς το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα (σαποβούλα). Συμπτώματα: Καστανόχρωμες κυκλικές βυθισμένες κηλίδες με ξηρή σύσταση στους πράσινους καρπούς (ξεροβούλα) και καστανόχρωμη σήψη στους ώριμους (σαποβούλα). Συνθήκες ανάπτυξης: Οι θερμοκρασίες ανάπτυξης του μύκητα είναι 20-30οC. Η εμφάνιση και η ένταση της ασθένειας συνδέεται άμεσα με τον πληθυσμό του δάκου και τον βαθμό της δακοπροσβολής του ελαιοκάρπου. Το παθογόνο είναι παράσιτο πληγών, αφού η προσβολή γίνεται μέσω των νυγμάτων του δάκου. Για την προστασία των καρπών από την ασθένεια απαιτείται η συστηματική καταπολέμηση του εντόμου.

Γλοιοσποριο (Gloeosporium olivarum συν. Glomerella cingulata)

Συμπτώματα: Καστανοιώδεις κηλίδες στην κορυφή των καρπών ή στο σημείο πρόσφυσης του ποδίσκου. Οι προσβεβλημένοι καρποί συρρικνώνονται και μεταβάλλονται σε μούμιες. Η ασθένεια προσβάλει κυρίως τους ώριμους και τους υπερώριμους καρπούς. Οι πρώτες προσβολές από τον μύκητα παρατηρούνται κατά την περίοδο της αλλαγής του χρώματος των καρπών. Συνθήκες ανάπτυξης: Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η ύπαρξη πολύ υψηλής υγρασίας 92-100% για διάστημα 2-5 ημερών, θερμοκρασίες 10-25οC και η ύπαρξη πληγών. Οι καιρικές συνθήκες εκδήλωσης και διάδοσης της ασθένειας είναι παρόμοιες με εκείνες του κυκλοκόνιου. Η είσοδος του παθογόνου γίνεται μέσω πληγών από νύγματα του δάκου. Πηγή μολύσματος αποτελούν οι μολυσμένοι καρποί του προηγούμενου έτους στο δένδρο και στο έδαφος. Συστάσεις: 1) Να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε χαμηλές, υγρές και κακώς αεριζόμενες περιοχές. 2) Καλό είναι να γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για την αραίωση της κόμης των δένδρων. 3) Χημική καταπολέμηση της ασθένειας συνιστάται κατά την έναρξη της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. 4) Η συστηματική καταπολέμηση του δάκου βοηθά αποτελεσματικά στον περιορισμό της ασθένειας και οι επεμβάσεις εναντίον του κυκλοκόνιου, καταπολεμούν και το γλοιοσπόριο.

Καρκινωση-φυματιωση (Pseudomonas syringae sub sp.savastanoi)

Συμπτώματα: Το βακτήριο προκαλεί την εμφάνιση χαρακτηριστικών όγκων κυρίως σε κλαδίσκους, σε κλάδους, στον κορμό και τις ρίζες των ελαιόδεντρων. Συνθήκες ανάπτυξης: Το παθογόνο βακτήριο είναι κυρίως παράσιτο πρόσφατων πληγών, οι οποίες προκαλούνται από ραβδίσματα κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, το κλάδεμα, το χαλάζι, τον παγετό και τις ουλές από την πτώση των φύλλων. Οι μολύνσεις απαιτούν βροχερό και δροσερό καιρό καθώς και τη βοήθεια του ανέμου. Συστάσεις: 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλάδων. Ο καθαρισμός των ελαιοδένδρων από τα προσβεβλημένα μέρη είναι καλλίτερα να διενεργείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και δεν πρέπει να διενεργείται κατά τη διάρκεια βροχερών και ιδιαίτερα υγρών περιόδων. 2) Όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός καλό είναι να αποφεύγεται η συλλογή του ελαιόκαρπου με ράβδισμα των δένδρων καθώς και το κλάδεμα, ιδίως σε ελαιώνες που έχουν προσβολή ή γειτονεύουν με προσβεβλημένους. 3) Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και τις άλλες εποχιακές μυκητολογικές ασθένειες, προστατεύουν την καλλιέργεια και από βακτηριακές μολύνσεις. Ο ψεκασμός των δένδρων με χαλκούχα σκευάσματα θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από το κλάδευμα, καθώς και μετά από χαλαζόπτωση και παγετό. 4) Σε περίπτωση εγκατάστασης νέου ελαιώνα πρέπει να φυτεύονται δενδρύλια υγιή, τα οποία να προέρχονται από πιστοποιημένα φυτώρια.

Προσοχη: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031