Tags: , ,

Συνάντηση εργασίας επιστημόνων και φορέων για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και ο Γεωπονικός Σύλλογος  Ν. Λάρισας  διοργανώνουν  συνάντηση  εργασίας  επιστημόνων και φορέων που σχετίζονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, διαχείριση υδάτων, αρδεύσεις και ενεργειακά, με στόχο την διαμόρφωση θέσεων για τις αναγκαίες δράσεις και έργα που απαιτούνται, οι οποίες θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση, την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 & ώρα 10:30π.μ. στην αίθουσα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου / Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος στη Λάρισα ( Καψούρη 4 ) και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο: https:/www.facebook.com/geoteelarissa/live/

Οι προσκλήσεις για παρουσία εκπροσώπων θα είναι περιορισμένες (επιλεκτικά) λόγω τήρησης των μέτρων κορονοϊού.

Θα υπάρξουν τέσσερις βασικές εισηγήσεις από τους εξής:

 1. «Νέες προσεγγίσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες «

Μπαλτάς Ευάγγελος, Καθηγητής στο Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ιδρυτικό στέλεχος του  Κέντρου Υδρολογίας & Πληροφορικής (CHI) & πρώην σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Ελληνικά Υπουργεία

 1. «Το κλιματικό μέλλον της Θεσσαλίας – Κρίσιμα σημεία &   διακινδυνεύσεις»

Αργυρόπουλος Ζήσης, Χημικός Περιβαλλοντολόγος

 1. «Θεσσαλική Γεωργία: Ευκαιρίες & Κίνδυνοι»

Γέμτος Φάνης, Δρ. Γεωπόνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 1. «Μεγάλα και μικρά ΥΗΕ, Αχελώος-Μεσοχώρα»

Στεφανάκος Ιωάννης, τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Στην συνέχεια θα γίνουν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές μας θέσεις.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα ανακοινωθούν δημόσια και στην συνέχεια θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Tags: , ,

Μαθητές σχολείων της Θεσσαλίας μας συστήνουν τα έργα του ΕΣΠΑ

Η ομάδα Karla Lakers  του Μουσικού Σχολείου Λάρισας διακρίθηκε πρώτη στην κατάταξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας At the School of Open Cohesion (ASOC), μια πιλοτική δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προωθεί την γνωριμία νέων ανθρώπων με τα έργα που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ στην περιοχή τους. Μαθητές και μαθήτριες της Α Λυκείου του Μουσικού Σχολείου,  σε ένα ταξίδι εξερεύνησης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, μελέτησαν  το πολυβραβευμένο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φρουρίου στη Λάρισα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν  με τη βοήθεια της τεχνολογίας δείγματα της εργασίας τους,  μαζί με συμμαθητές τους από άλλα 3 σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στην πιλοτική δράση  ASOC:

-Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης Αλμυρού, που παρουσίασε το  πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, στο ναυάγιο της Περιστέρας  Αλοννήσου

-Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων που εργάστηκε στο έργο του ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας και

-Το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας που μελέτησε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με  το δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές της σχολείων της Θεσσαλίας και τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,  αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο και εργάστηκαν με κέφι και όρεξη στην αναζήτηση της γνώσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υποδεχόμενος τους μαθητές. «Η γνώση που κατακτήσατε είναι δύναμη. Είναι το κλειδί της επιτυχίας του αύριο, το κλειδί της επιτυχίας  στη ζωή σας.  Η γνώση είναι το μόνο αγαθό που σας ανήκει αποκλειστικά και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν δικαιούται να σταματήσει τη πορεία σας προς τη γνώση. Είστε το οξυγόνο της ζωής, φορείς νέων ιδεών και οι πολίτες του αύριο,  που θα κληθείτε με αυτοπεποίθηση να  χτίσετε μια καλύτερη, πιο αποτελεσματική  Ευρώπη» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια από τις τρεις, πανελλαδικά, Περιφέρειες που συμμετέχουν στην πιλοτική ευρωπαϊκή δράση ASOC, με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. «Δίνουμε την ευκαιρία στους  νέους της Θεσσαλίας να οσμωθούν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες, να εξοικειωθούν με την  πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιληφθούν τον αντίκτυπο και τα οφέλη των  έργων του ΕΣΠΑ στις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και  να συμμετέχουν σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Tags: , ,

Ιανός: Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταβολή του επιδόματος μετά τις ζημιές

Τις 636 για επιχειρήσεις και τις 569 για κατοικίες έχουν φτάσει οι αιτήσεις, μέχρι στιγμής, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση οι πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός», μία ημέρα μετά τη λειτουργία της εφαρμογής ianos-aid.services.gov.gr για την άμεση καταβολή του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet.

Σημειώνεται, ότι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρουν τη δημόσια υπηρεσία που θέλουν εύκολα και γρήγορα, καθώς φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες 18 υπουργείων, 62 φορέων και οργανισμών και επτά ανεξάρτητων Αρχών του Δημοσίου, έχει εκδώσει μέσω διαδικτύου μέχρι σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια έγγραφα (1.917.338) που αφορούν εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.ά.

Στόχος του gov.gr είναι να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεται για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

 

Tags: , ,

Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού Θεσσαλίας 2020

Η ΤΕΣΣΘ ανακοινώνει ότι το Ανοικτό Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (Rapid) Θεσσαλίας για το 2020, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, το οποίο είναι και ο χορηγός του πρωταθλήματος.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ελβετικό σύστημα 10 γύρων και κατά τη διάρκεια τους θα τηρηθεί αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

 

Tags: ,

583 νέα επιχειρηματικά σχέδια στη Θεσσαλία

Όλες οι προτάσεις νέων επενδυτικών σχεδίων οι οποίες πληρούν τα κριτήρια και αξιολογήθηκαν θετικά πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Επενδύω» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Όπως δήλωσε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός « αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος που χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις νεοσύστατων επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι ένα θετικό, αισιόδοξο  μήνυμα, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και την κοινωνία. Ευχαριστώ την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επενδύσεων  που ολοκλήρωσαν γρήγορα  τις απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας».

Η  αύξηση του προϋπολογισμού του Επενδύω στη Θεσσαλία, οδηγεί στην ένταξη όλων των  373 θετικά αξιολογημένων  προτάσεων, που κατέθεσαν νεοσύστατες επιχειρήσεις,  με χρηματοδότηση 53 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο  πρόγραμμα Επανεπενδύω,  η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει 210 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από υφιστάμενες επιχειρήσεις,  με χρηματοδότηση  25 εκατομμύρια ευρώ.   Συνολικά τα δύο προγράμματα οδηγούν σε 583 νέες επενδύσεις στη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση 78 εκατομμύρια ευρώ και  συνολικής επένδυσης 96 εκατομμυρίων  ευρώ. «Πρόκειται για νέες επενδύσεις που στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας,  δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα  στην τοπική, πραγματική οικονομία. Δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Tags: ,

11 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

Από  8/10/2020 ώρα 14:00 έως 9/10/2020 ώρα 14:00

-Στην περιοχή των Τρικάλων

Καταγράφηκε  1 νέο κρούσμα Covid -19.

Πρόκειται για επαφή κρούσματος (03/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα Covid -19.

5 κρούσματα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια τρία από τα οποία προέρχονται από συρροή κρουσμάτων άλλης γεωγραφικής περιοχής, ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα (30/09/2020) και ένα κατόπιν επιστροφής από άλλη γεωγραφική περιοχή. Τέλος 1 κρούσμα προέκυψε από τη συρροή κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο ενώ 1 ακόμη αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (06/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας

Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid -19.

1 κρούσμα αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (02/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως ενώ 1 ακόμη εξετάστηκε στο Γ.Ν Καρδίτσας κατόπιν

συμπτωματολογίας.

-Στην περιοχή του Βόλου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Πρόκειται για επαφή κρούσματος (06/10/2020) και προέκυψε κατόπιν Ιχνηλατήσεως.

Tags: , ,

Οδηγός φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια βαμβακιού

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας  της βαμβακοκαλλιέργειας.

Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο  συγκομιδής σύσπορου βαμβακιού. Το μήνα Αύγουστο και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου επικράτησαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν στην περιοχή  είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιοχές των Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας  και  να υπάρξει μείωση στις  στρεμματικές  αποδόσεις των περιοχών που επλήγησαν.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

         Αποφύλλωση

         Συστήνεται στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε αποφύλλωση, αυτή να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Για επιτυχή  αποφύλλωση  εφαρμόζονται  πιστά και σχολαστικά οι οδηγίες της ετικέτας. Μη  επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε  στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται κατά την συγκομιδή.

Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 15-18°C, χαμηλή εδαφική υγρασία και να επικρατεί ηλιοφάνεια.

Συγκομιδή

         Υπενθυμίζεται  στους παραγωγούς ότι για προϊόν καλύτερης ποιότητας, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, έχουν πέσει τα φύλλα των βαμβακόφυτων και έχει ανοίξει το σύνολο των ώριμων καρυδιών. Δεν συγκομίζουμε ποτέ μετά από βροχή, ούτε τις νυχτερινές ή τις πρωινές ώρες όπου υπάρχει ακόμα υγρασία στα χωράφια.

Μετασυλλεκτικές επεμβάσεις

Όπως είναι γνωστό το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη. Από αυτές τις νύμφες θα προκύψουν οι νέες πεταλούδες την επόμενη άνοιξη για να συνεχιστεί ο κύκλος του εντόμου. Επομένως η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν.

Για να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των νυμφών απαιτούνται καλλιεργητικές επεμβάσεις με σκοπό την καταστροφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου πληθυσμού αυτών.

Γι’ αυτό συστήνεται στους παραγωγούς,  μετά το τέλος της συγκομιδής να προβούν άμεσα σε

στελεχοκοπή των βαμβακόφυτων και εν συνεχεία άροση με άροτρο (υνί) για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε:

 • Άμεση καταστροφή των νυμφών του πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται και διαχειμάζουν στο έδαφος.
 • Έκθεση των νυμφών στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα.
 • Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκ. με επακόλουθο την μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.
 • Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων.
 • Εμπλουτισμό του εδάφους σε οργανική ουσία με την ενσωμάτωση των φυτικών  υπολειμμάτων του βάμβακος.
 • Περιορισμό της επιφανειακής απορροής του νερού από τις χειμερινές βροχοπτώσεις.
 • Ακόμη με το φθινοπωρινό όργωμα πετυχαίνουμε καλύτερη και ευκολότερη κατεργασία του εδάφους για την επόμενη ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

Η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα ρίπερ, κλπ.

Τέλος, με τις παραπάνω εργασίες περιορίζεται  και ο πληθυσμός του ρόδινου σκουληκιού καθότι διαχειμάζει ως «εν διαπαύσει» προνύμφη μέσα στα εναπομείναντα καρύδια, σε βαμβακοστελέχη, καθώς και σε ρωγμές του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Βελτιώνει το δρόμο από τα Στουρναρέικα προς τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Ισιώματα και Λόγγο η Περιφέρεια

Τμήματα του δρόμου από τα Στουρναρέικα  προς τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Ισιώματα και Λόγγο βελτιώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπράτησης και το επόμενο διάστημα ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογράφει τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες προχωράμε σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας  σε τμήματα του δρόμου από τα Στουρναρέικα  προς τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Ισιώματα και Λόγγο» δηλώνει ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Τα έργα είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

Tags: ,

Αγιασμός και απονομή πτυχίων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τον Αγιασμό για τους μαθητές και φίλους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας για το σχολικό έτος 2020-21.

Ο Αγιασμός και η απονομή των πτυχίων θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στα Σαράγια Τρικάλων, ώστε λόγω της χωρητικότητάς του να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας, δηλαδή οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

Μετά τον Αγιασμό ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τα πτυχία και διπλώματα στους μαθητές της σχολής που αποφοίτησαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής θα απονεμηθεί στους: π. Γκιουλέκα Αθανάσιο, Ζησόπουλο Πέτρο, Λαμπρόπουλο Αθανάσιο, Μαραγκού Παρασκευή, Χαχάμη Στέργιο και Τύμπα Άννα.

Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής θα απονεμηθεί στους: Μαρδάνη Παναγιώτη, Πλαστάρα Νικόλαο, Πούλιο Αχιλλέα, Σκύφτα Μάνθο, Τάλλαρο Πορφύριο, Τουρτούνη Άννα και Τζαννή Γεώργιο.

Πτυχίο Ιεροψάλτου θα απονεμηθεί στους: Πασχάλη Γεώργιο και Τσακίρη Κυριάκο.

Καλούνται όλοι οι φιλόμουσοι.

Tags: , ,

Δ. Τρικκαίων: Για πρώτη φορά αναπλάθεται και αξιοποιείται ο Αγιαμονιώτης ποταμός

Το καμάρι των κατοίκων της Αγίας Μονής και έναν από τους μεγάλους ποταμούς της πόλης των Τρικάλων αναπλάθει για πρώτη φορά ο Δήμος Τρικκαίων.


Με δεδομένα, τη μεγάλη σημασία του οικοσυστήματος και τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Τρικκαίων με τη συμβολή δύο τρικαλινών αρχιτεκτόνων, των αδελφών, κ.κ. Λέτας και Θύμιου Σαλιάχη, προχωρά στην ανάπλαση. Πρόκειται για μια έκταση 45 στρεμμάτων, από τη μικρή γέφυρα στο Γαρδικάκι, μέχρι το σημείο μετά τον «ελιγμό» του ποταμού, ανατολικά της γέφυρας Αγίας Μονής.
Η μελέτη παρουσιάστηκε αρχικώς, αλλά μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων , θα συζητηθεί εκτενέστερα και διά ζώσης σε επόμενη συνεδρίαση, λόγω των υπαρχόντων μέτρων για τον κορονοϊό.
Η μελέτη, όπως τόνισε η κ. Σαλιάχη, ουσιαστικά ισορροπεί την ανάγκη να αναδειχθεί το πλούσιο οικοσύστημα, με την ισχνή αξιοποίησή του μέχρι τώρα. Επομένως, τόνισε, δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάδειξη του ίδιου του ποταμού.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι προτάχθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Αγιαμονιώτη και του συνόλου της περιοχής, λόγω της σημασίας του. Τόνισε το ότι ουσιαστικά ο ποταμός συνδέεται με τον Μύλο Ματσόπουλου, ενώ αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά των μελετητών και στη σύνδεση του υγρού στοιχείου με τη δημιουργία νέου πόλου έλξης, σε συνδυασμό με τον Μύλο των Ξωτικών. Υπενθύμισε ότι στην περιοχή ο Δήμος συνεχώς δρομολογεί έργα στην περιοχή όπως την ανάπλαση που ήδη έγινε στο «νησάκι». Σημείωσε, δε, την αισιοδοξία του ότι θα πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο αναφέροντας τη σημασία της πολλής δουλειάς που πρέπει να γίνει στο εξής, για να προωθηθεί το έργο.

Θεωρητική βάση

Οπως τονίζουν οι μελετητές:
– Βασικός σκοπός
της μελέτης, είναι η «βιώσιμη ανάπλαση» για περιβαλλοντική ποιότητα και υγεία, κοινωνική ισότητα, οικονομική ανάπτυξη και οικολογική βιωσιμότητα. – Ζητούμενο είναι η δημιουργία «ταυτότητας» για την πόλη και η περιοχή μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό (πολιτισμικό) τοπίο, αποτύπωμα (αποτέλεσμα) της δράσης και αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου παράγοντα και της φύσης στο πέρασμα του χρόνου και ζωντανό μέσο μεταβίβασης της γνώσης σχετικά με την τοπική ιστορία και γεωγραφία.

– Ο Αγιαμονιώτης ποταμός, σε συνδυασμό με τον κυλινδρόμυλο Ματσόπουλου και το πράσινο που τον συνοδεύει, αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο στη διαμόρφωση του τοπίου και η περιοχή εμφανίζει «χαρακτήρα» διαφορετικό από άλλους ελεύθερους χώρους της πόλης, καθότι διαθέτει στοιχεία τοπίου διαφορετικά, εξέχοντα και ιδιαιτέρως διακριτά (τοπόσημα).

– Η μοναδικότητα του τοπίου, η αναγνωρισιμότητα, το αισθητικό και φυσικό κάλλος αλλά και μια πιθανή λειτουργία του ως φυσικός πόρος προσδίδουν στην περιοχή μια αξία που δεν μπορεί να εκτιμηθεί λόγω της χαμηλής ποιότητας του τοπίου από οπτικής, λειτουργικής και οικολογικής σκοπιάς.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η περιοχή περιγράφεται ως η μία κορυφή του τριγώνου των σημείων ενδιαφέροντος της πόλης, μαζί με τις υπό διαμόρφωση αποθήκες πολιτισμού έναντι ΟΣΕ και την ΚΟΜΔΕ (τα άλλα δύο είναι, το Βαρούσι – Προφήτης Ηλίας – Φρούριο και η περιοχή του Μουσείου Τσιτσάνη)

Βασικά στοιχεία

Οι παρεμβάσεις εκατέρωθεν του Αγιαμονιώτη ποταμού στο συγκεκριμένο τμήμα του συνοψίζονται σε:

 1. Απόδοση «χώρου στο ποτάμι» με:

α) χάραξη των οδικών αξόνων σε επαφή με τις ρυμοτομικές γραμμές που ενοποιεί όλες τις νησίδες πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης και δημιουργεί τμήματα που μπορεί να δέχονται πλημμυρικές παροχές και να λειτουργούν ως προσωρινές δεξαμενές για αποφυγή μεγάλων καταστροφών στις υποδομές

β) διεύρυνση της κοίτης του ποταμού κατάντι του Μύλου και δημιουργία της «λίμνης», για μικρές βαρκάδες, ιστιοπλοΐα, καγιάκ κ.λπ.

 1. Οχήματα

Κίνηση των τροχοφόρων σε όλο το μήκος των οχθών. Χώροι στάθμευσης ποικίλου μεγέθους για τους επισκέπτες.

 1. Ποδήλατο – περίπατος

Δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλατοδρόμων σχεδόν σε όλο το μήκος των οχθών του ποταμού, σύνδεση μεταξύ αυτών αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

 1. Κυλινδρόμυλος – θέα

Αξιοποίηση της θέσης της αυλής του κυλινδρόμυλου ως μοναδικής θέσης θέας για όλη σχεδόν την περιοχή με αποκατάσταση του ανάγλυφου του εδάφους σε τμήμα της (πρανές) και δημιουργία κερκίδων.

 1. Αμφιθέατρο στο πάρκο

Διαμόρφωση του φυσικού πρανούς σε υπαίθριο αμφιθέατρο με ταυτόχρονη διατήρηση της φυσιογνωμίας του (φυσικό έδαφος).

 1. Εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων

Πρόβλεψη για λειτουργία εκθεσιακού χώρου – αγοράς σε επαφή με τον οδικό άξονα Τρικάλων – Πύλης για την προβολή και πώληση τοπικών προϊόντων (εποχιακά φρούτα και κηπευτικά), οργάνωση εκθέσεων παραδοσιακών προϊόντων (ζυμαρικά, μέλι, κρασί και τσίπουρο), ειδών οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, αρωματικών φυτών κ.λπ.

 1. Αθληση – παιχνίδια

Χωροθέτηση αθλοπαιδιών και χώρου παιχνιδιού (γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, ξέφωτο κ.ά).

 1. Φυσικό κάλλος

Αξιοποίηση της πλούσιας ποικιλίας φυτικών ειδών – δένδρα και θάμνοι, υδροχαρή, αρωματικά φυτά και βότανα – που αποτελούν τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής για ενίσχυση της βιοποικιλότητας φυτών, εντόμων, πουλιών της περιοχής.

 1. Ανακύκλωση

Χωροθέτηση σε κομβικά σημεία και περιμετρικά της περιοχής με τους παρόχθιους οικισμούς, των διαφορετικών ροών ανακύκλωσης  για εντατικοποίησή της.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Τεράστια αλληλεγγύη των Τρικαλινών προς τους πληγέντες κατοίκους Δήμων της Καρδίτσας

Ένα τεράστιο καραβάνι αλληλεγγύης δημιούργησαν οι τρικαλινοί/ες προς τους γείτονες και αδελφούς Καρδιτσιώτες που επλήγησαν από τον «Ιανό». Ο Δήμος Τρικκαίων και οι Εθελοντές Τρικάλων από την πρώτη στιγμή οργάνωσαν τη συγκέντρωση, παραλαβή, αποστολή και διανομή υλικών προς τους πληγέντες, σε συνεννόηση με τους Δήμους του γειτονικού νομού.
Η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη, που έγιναν 16 χωριστές αποστολές των προϊόντων που οι τρικαλινοί και οι τρικαλινές απλόχερα προσέφεραν στον χώρο συγκέντρωσης του Ε ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων.


Πολίτες και σύλλογοι, συνεισέφεραν όπως και όσο μπορούσαν, βοηθώντας για άλλη μια φορά συνανθρώπους που είχαν ανάγκη, όπως πάρα πολλές φορές έχουν πράξει μέχρι τώρα και για τόσο διαφορετικές περιπτώσεις.
Η συγκέντρωση των ειδών με τη συνδρομή των Εθελοντών Τρικάλων ήταν καθημερινή, ενώ τα είδη, όπως τόνισε ο εντεταλμένος για τον εθελοντισμό δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Λάππας, συλλέγονταν με βάση τις κάθε φορά ανάγκες, πάντα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.
Τα είδη πρώτης ανάγκης, τα είδη διατροφής, κλινοσκεπάσματα, είδη για μωρά, συγκεντρώθηκαν και απεστάλησαν:

– με 2 αποστολές φορές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καρδίτσας

– με 2 αποστολές στον Δήμο Παλαμά (νερό, καθαριστικά, κλινοσκεπάσματα)

– με 2 αποστολές στην εθελοντική οργάνωση «Ο άλλος άνθρωπος» που δραστηριοποιήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας μαγειρεύοντας και διανέμοντας χιλιάδες μερίδες φαγητού κάθε μέρα,

– με 2 αποστολές στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι

– με συνδρομή των Εθελοντών Τρικάλων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Καρδίτσας

– με παράδοση ειδών στους πληγέντες του χωριού Καρποχώρι

– με παράδοση ειδών στο χωριό Ρούσσο

– με παράδοση ειδών στο χωριό Πρόδρομος

– με 2 αποστολές στον Δήμο Μουζακίου

– με 2 αποστολές στην Τράπεζα Αγάπης Αγναντερού.

Κάθε αποστολή περιείχε διαφορετικά κάθε φορά είδη και σε διαφορετικές ποσότητες, αναλόγως των αναγκών που προέκυπταν.

Ο Δήμος Τρικκαίων και οι Εθελοντές Τρικάλων ευχαριστούν τους εκατοντάδες πολίτες των Τρικάλων, τους συλλόγους (αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.α.), μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, που για άλλη μια φορά έδειξαν την πλήρη τους αλληλεγγύη με την παροχή ειδών που ήταν απαραίτητα στους γείτονες Καρδιτσιώτες, για να μειωθούν οι επιπτώσεις από τον «Ιανό».

Tags: , ,

Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας

Χωρίς ατμοσφαιρική επιβάρυνση είναι η ατμόσφαιρα στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις 5 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών  29 μg/m3, στις 6 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών  42 μg/m3 και στις 7 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών 51 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 5 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών 14 μg/m3, στις 6 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών 18 μg/m3 και στις 7 Οκτωβρίου μέσο όρο τιμών 19 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr

 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031