Tags: , ,

5o Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Virtual CSUM2020)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (VirtualCSUM2020), το οποίο διοργανώνει το Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (TTLog) κάθε δύο χρόνια από το 2012.

Το CSUM2020 πραγματοποιήθηκε στις 17-19 Ιουνίου 2020 και ήταν το πρώτο ψηφιακό διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Φέτος, το Συνέδριο φιλοξένησε συμμετέχοντες από 25 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής και Αφρικής. Κατά την τριήμερη διάρκειά του, παρουσιάστηκαν 120 επιστημονικές εργασίες από 300 συγγραφείς. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με κοινή συνεδρία με προσκεκλημένες ομιλίες από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, της Volvo Transportation Systems της Σουηδίας, δημιουργού του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης στόλου ταξί, της εταιρείας Aimsun Ισπανίας, δημιουργού του ομώνυμου προγράμματος προσομοίωσης της κυκλοφορίας και του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζοντας Ευρώπη». Οι υπόλοιπες παράλληλες συνεδρίες κάλυψαν θέματα σχετικά με συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, κοινωνικά δίκτυα, μεγάλα δεδομένα, ψηφιοποίηση, τεχνολογίες μετασχηματισμού, επιχειρηματικά μοντέλα και μεθόδους εκτίμησης επιπτώσεων των συστημάτων μεταφορών.

Στόχος του CSUM2020 ήταν να φέρει κοντά και να αναπτύξει στενούς δεσμούς μεταξύ επιστημόνων, επαγγελματιών και χρηστών που προέρχονται από τον χώρο της έρευνας, της εφαρμογής και της κοινωνίας. Οι άξονές του, οι οποίοι αποτελούν και τους πυλώνες ανάπτυξης των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από την ομπρέλα των «Έξυπνων πόλεων» αφορούν σε:

 • Συστήματα ανταποκρινόμενα στη ζήτηση για μετακινήσεις.
 • Συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα.
 • Ηλεκτροκίνηση και εναλλακτικά καύσιμα.
 • Συστήματα παροχής κινητικότητας ως υπηρεσία.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προωθούνται συστήματα μικροκινητικότητας (σκούτερ, ηλεκτρικά ποδήλατα, μικροοχήματα), μέσα μαζικής μεταφοράς και συνδυασμός αυτών, μοιρασμένα οχήματα και μοιρασμένη μετακίνηση. Η δυνατότητα ο μετακινούμενος να σχεδιάζει, να κάνει κράτηση και να πληρώνει τη μετακίνησή του σε ένα ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα ενισχυμένο από την κατάλληλη υποδομή και κινητό εξοπλισμό, καταδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική από τους χρήστες (αποδοχή στο 82% από αυτούς), αφού αναμένεται να τους παρέχει υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης, ενώ εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση στους περιβαλλοντικούς ρύπους, τα ατυχήματα και τη χωρική κατάληψη.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στις δραστηριότητες του Συνεδρίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.csum.civ.uth.gr/.

Tags: , ,

Εκδήλωση για την αποκατάσταση τιμητικής πλάκας στο ΔΣΕ στην Τσιούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων

Εκδήλωση για να αποκατασταθεί η τιμητική πλάκα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας(ΔΣΕ), που βεβηλώθηκε από θρασύδειλα φασιστοειδή,  στο χωριό Τσούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων του Νομού Τρικάλων , διοργανώνει η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ την προσεχή Κυριακή 28 Ιούνη.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί , στις 11πμ, στην πλατεία του χωριού , θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην  Τσιούκα (Φωτεινό) εξελίχθηκε ένα σημαντικό γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Είναι η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, που προέκυψε με  την  ενοποίηση των αντάρτικων ομάδων κάτω από ενιαία στρατιωτική καθοδήγηση  μετά από σύσκεψη στις 26 – 28 του Οκτώβρη του 1946 στο χωριό.

Αυτή είναι ουσιαστικά  και η ημερομηνία ίδρυσης του ΔΣΕ.  Η επίσημη μετονομασία έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1946, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Τον Οκτώβρη του 2016 η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ , οργάνωσε στην Τσιούκα μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση , όπου μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα , μέλος της ΚΕ του Κόμματος, πραγματοποιώντας και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας στην πλατεία του χωριού.

Την τιμητική πλάκα βεβήλωσαν θρασύδειλα φασιστοειδή μέσα στον περασμένο χειμώνα , ρίχνοντας διαβρωτικό χημικό υγρό που την κατέστρεψε. Με την πράξη τους επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να ησυχάσουν στην ιδέα ότι το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από έναν αιώνα , βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων για τη λαϊκή εξουσία, δεν μπορούν να ανεχτούν την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας , που με κάθε τρόπο τα’ αφεντικά τους , οι εκμεταλλευτές του λαού  , προσπαθούν να σβήσουν.

Δε μπορούν ακόμη να χωνέψουν ότι το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση; και επέλεξε το δεύτερο δρόμο, διδάσκοντας στο μέλλον , στις νέες γενιές πως  κάθε λαός που αρνείται να δεχτεί την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό, επιλέγει την αντίσταση και την πάλη ενάντια στη φτώχεια, στους πολέμους και την προσφυγιά που γεννά  η καπιταλιστική βαρβαρότητα..

Η βεβήλωση των μνημείων των ταξικών αγώνων του λαού μας δυναμώνει το πείσμα στον αγώνα για να στείλουμε κάθε φασιστοειδές στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας  μαζί με το σύστημα που τους γεννά.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την υπεραιωνόβια ιστορία του ΚΚΕ , τα διδάγματα της ταξικής πάλης στον τόπο μας , την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Συνεχίζουμε στην ανάδειξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας  με  πολύμορφες δράσεις  .Και σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε στήριγμα το λαό της περιοχής μας.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Tags: , ,

O Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ν. Ντίτορας στη Στενή Ευβοίας

 Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας,μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά, επισκέφτηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 την εταιρεία ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ που βρίσκεται κοντά στη Στενή Ευβοίας.

Ο Συντονιστής μαζί με τον Δήμαρχο ξεναγήθηκαν στους χώρους της εταιρείας από τους δύο ιδιοκτήτες της Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη.

Παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες που γίνονται και ενημερώθηκαν για  τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας των μανιταριών.

Ηεταιρεία, η οποία βρίσκεται στα όρια χωρικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργεια μανιταριών, αφού ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας πλευρώτους.

Στη συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας ΚαθενώνΑντώνιο Τσώκο και την Τοπική Σύμβουλο Βασιλική Παπαδά  επισκέφθηκαν την περιοχή των Ερίων και το εκκλησάκι της Υπαπαντής που βρίσκεται εκεί καθώς και την Τοπική Κοινότητα των Καθενών.

 

 

Tags: , ,

Ψηφιακή Τεχνολογία για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Φοιτητών για τον 21ο Αιώνα

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι απλά η οικοδόμηση θεμελιωδών γνώσεων σε έναν επιστημονικό τομέα. Καλείται να διαμορφώσει νέους ενήλικες που θα δράσουν σε ένα επιχειρηματικό και τεχνολογικό περιβάλλον που εξελίσσεται συνεχώς. Εκτός από τις βασικές γνώσεις πεδίου, οι νέοι επαγγελματίες καλούνται να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, κριτικής σκέψης, αποτελεσματικής συνεργασίας σε διαφοροποιημένες ομάδες,  και ανεξάρτητης μάθησης που θα τους επιτρέψει να μένουν στην πρώτη γραμμή του τομέα τους σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.


Προς την κατεύθυνση αυτή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ, http://e-ce.uth.gr) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και πιο συγκεκριμμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr), σχεδιάζει μαθησιακές παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενεργή μάθηση και εκθέτουν τους φοιτητές σε σύνθετα προβλήματα η λύση των οποίων απαιτεί το συνδιασμό διεπιστημονικών γνώσεων από πολυτεχνικές και οικονομικές επιστήμες. Ο μαθησιακός σχεδιασμός στοχεύει στην ανάπτυξη εξελιγμένων δεξιοτήτων πέρα από την κατανόηση και αποστήθιση πληροφορίας, όπως την ικανότητα εφαρμογής νέας γνώσης στην πράξη, ανάλυσης πληροφορίας που προέρχεται από διαφορετικές πηγές, σύνθεσης νέας γνώσης από παλιά, και αξιολόγησης λύσεων. Ο μαθησιακές δράσεις εκμεταλλεύονται την ψηφιακή τεχνολογία για να διευρύνουν τη διάδραση μέσα και έξω από την τάξη, την ανταλλαγή και σύνθεση γνώσεων, την ομότιμη μάθηση, και τη συλλογική ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ομάδες. Μηχανισμοί παιγνιώδους μάθησης ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών μέσω μαθησιακών αποστολών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους, συμμετοχικών δραστηριοτήτων, υγιούς ανταγωνισμού, ανταμοιβής, και αναγνώρισης.
Η μάθηση υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι που καλεί τους φοιτητές να εισάγουν λύσεις σε σενάρια εμπνευσμένα από τις διαδικασίες σχεδιασμού υπηρεσιών για τις ανάγκες μιας πόλης. Το εκπαιδευτικό παιχνίδι έχει τη μορφή μιας εφαρμογής για πολλαπλούς ταυτόχρονους χρήστες που καλούνται να εκπληρώσουν μια αποστολή σε ομάδα με κοινό στόχο. Κάθε μέλος της ομάδας υιοθετεί έναν συγκεκριμένο ρόλο και έχει διαφορετική άποψη του παιχνιδιού. Τα μέλη πρέπει να συνεργαστούν μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια περιορισμών και προτεραιοτήτων, όπως να μοιραστούν ένα συγκεκριμμένο προϋπολογισμό, για να λύσουν επιμέρους προβλήματα της ευρύτερης αποστολής. Η ψηφιακή εφαρμογή παρέχει ανατροφοδότηση στους φοιτητές σχετικά με τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά το σχεδιασμό μιας λύσης και τα κόστη, επιτρέποντας τον πειραματισμό και τη μάθηση μέσω εμπειρίας. Τα μαθησιακά σενάρια είναι ανοιχτά: διαφορετικές ομάδες μπορεί να προτείνουν διαφορετικές λύσεις, εισάγοντας ένα πλαίσιο για συζήτηση μέσα στην τάξη σχετικά με την επίτευξη βέλτιστων πρακτικών.
Η μαθησιακή παρέμβαση υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου HERA: Re-engineering Higher Education through Active Learning for Growth (http://heraproject.eu) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής ΙΚΥ (http://iky.gr) . Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Ομ. Καθ. του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

Tags: , ,

5ο ΓΕΛ Τρικάλων – Τόποι πολιτισμικής αναφοράς

Φέτος, στο πλαίσιο του πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Τόποι  πολιτισμικής αναφοράς: Μνημεία ιστορίας & αρχαιολογίας στην Ελλάδα και  στην Ευρώπη» αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα Μνημεία Παγκόσμιας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι  λόγοι που μας έκαναν να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα ήταν  πολλοί και μεταξύ αυτών η ανάγκη απόκτησης γνώσεων πάνω στο εν λόγω  θέμα και αισθητικής απόλαυσης από την- έστω- ψηφιακή, οπτική επαφή μας  με αυτά. Μέσω των διερευνητικών διαδικασιών του πολιτιστικού αυτού  προγράμματος, περπατήσαμε στα μονοπάτια της Ευρωπαϊκής Ιστορίας με  πυξίδα την έρευνα –ειδικότερα την βιβλιογραφική έρευνα και αποδελτίωση  πληροφοριών, την ανάγνωση τοπίου με επιτόπια έρευνα, όσον αφορά  ορισμένα από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας με  κατόπτευση και φωτογράφηση, την ψηφιοποίηση πολιτισμικών τεκμηρίων,  την διερεύνηση ηλεκτρονικών πηγών στο διαδίκτυο,- με τελικό μας σκοπό  τη συλλογή στοιχείων και την ολοκληρωμένη πραγμάτευση και σύνθεση του  θέματός μας.


Εμπνεόμενοι από εικόνες και σχετικά κείμενα και διαπνεόμενοι από  δημιουργική ορμή και ερευνητική διάθεση, οι μαθητές και οι μαθήτριές  μας της Α’ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων ζωγράφισαν, διατύπωσαν τις  σκέψεις, τις απόψεις, τις αντιλήψεις τους για τόπους και μνημεία  αναφοράς, για χώρους ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, εκτιμώντας τη  σημασία της πολιτιστικής, ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς δημιουργώντας  μικρά εικαστικά/ζωγραφικά έργα και εκφράζοντας παράλληλα τα  συναισθήματά τους για το αγαθό της μελέτης και της ιστορικής  αυτοσυνειδησίας…Εξαιρετικά σημαντικά σημάδια του τόπου μας, σημεία  αναφοράς ιδιαίτερα της αρχαίας, παλαιοχριστιανικής βυζαντινής,  υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αποτελούν παράλληλα  αιτίες και αφορμές για να επανεκτιμήσουμε και να αναδείξουμε ως  εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και ως 5ο ΓΕΛ Τρικάλων εν γένει, την  αυταπόδεικτη αξία του «κοντινού» μας και γι’ αυτό υποτιμημένου  πλούσιου ιστορικού και αρχαιολογικού μας παρελθόντος, αυτού που ζει  και αναπνέει ακόμη δίπλα μας…
Σε αυτό το πλαίσιο, απλώσαμε τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία μας  στον καμβά της στέρεης γνώσης για να εκφράσουμε, ως κατακλείδα, την  ειλικρινή μας ευαρέσκεια για το πρωτότυπο και ενδιαφέρον φωτογραφικό  και ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό που συνέλεξε και μελέτησε η  πολιτιστική μας ομάδα. Αποτελεί, πραγματικά, σε μορφή παρουσίασης μια  ελκυστική περιήγηση στον τόπο και το χρόνο των μεγάλων πολιτειακών και  πολιτισμικών συσσωματώσεων του Ευρωπαϊκού Βορειοκεντρικού και  Μεσογειακού κόσμου: της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, του Βυζαντίου, του  Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, Αναγέννησης, Μπαρόκ και γενικότερα του Ευρωπαϊκού  Πολιτισμού. Παράλληλα, η στέρεα δόμηση και η ορθολογική κατάταξη του  υλικού μας, αξιοποιώντας δημιουργικά μια ποικιλία πηγών, προσφέρει  παντοειδή κίνητρα και εναύσματα για εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις  νου και καρδιάς καθώς και αρχαιολογικούς περιπάτους ή ιστορικές  περιηγήσεις: μέσα από ένα παλίμψηστο εικόνων, φωτογραφιών,  αναπαραστάσεων, αναδύεται η πολύτιμη εμπειρία των παλιών ανθρώπων, η  καθημερινή ζωή και η μετουσιωμένη, σε εσωτερικό πλούτο, γνώση.
Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Συντονίστρια του Καινοτόμου αυτού Πολιτιστικού  Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ιστορίας και Πολιτισμού: Ηλιάδη Αμαλία ΠΕ02  και η συνεργαζόμενη καθηγήτρια Τσικορδάνου Αικατερίνη ευχόμαστε, σε  αρμονική και στενή συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας,  να συνεχίσουμε να παράγουμε εύχρηστο και ουσιαστικής σημασίας  εκπαιδευτικό υλικό που τόσο το έχει ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα  για την δημιουργία μορφωτικών ερεθισμάτων, για την προαγωγή της  ιστορικής μας συνείδησης, της εις βάθος αυτοσυνειδησίας μας και το  βάθεμα της εσωτερικής μας σοφίας. Όπως οι μαθητές/τριές μας, έτσι κι  όλοι μας απολαμβάνουμε, από άποψη περιεχομένου και μορφής, ουσίας και  αισθητικής, το ισορροπημένο ερευνητικό αποτέλεσμα του παιδαγωγικού μας  μόχθου.
Καλοτάξιδη στον κόσμο της γνώσης και της παιδείας η συνθετική μας  παρουσίαση. Μια παρουσίαση όπου εμπεριέχονται ενδεικτικά αποσπάσματα  από κείμενα των μαθητών/τριών μας τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο  της παραγωγής λόγου, ως βασικού πεδίου του καινοτόμου πολιτιστικού μας  προγράμματος καθώς και εικαστικά έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν με αιτία  και αφορμή το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα).
Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να δείτε την ολοκληρωμένη  παρουσίαση του προγράμματός μας:
https://en.calameo.com/books/00462539692a561d6bab2
https://en.calameo.com/read/00462539692a561d6bab2

 

5ο ΓΕΛ Τρικάλων-Σχολικό Έτος 2019-20,Πολιτιστικό εκπαιδευτικό  πρόγραμμα:«Τόποι πολιτισμικής αναφοράς: Μνημεία ιστορίας &  αρχαιολογίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»
Συντονίστρια-υπεύθυνη καθηγήτρια: Ηλιάδη Αμαλία  ΠΕ02,φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων. Συνεργαζόμενη  εκπαιδευτικός: Τσικορδάνου Αικατερίνη, ΠΕ86, Πληροφορικός.

Tags: , ,

Πράσινο φως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για πράσινα κτίρια

Το πράσινο φως δίνει  η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό 840.774,80 ευρώ. «Με  ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό,  δημιουργήσαμε τη στρατηγική  για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με  ειδικό πρόγραμμα  δίνουμε τη δυνατότητα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον  εκσυγχρονισμό σχολικών κτιρίων. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,  το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  γίνεται ένα σχολείο «πράσινο», σύγχρονο,  λειτουργικό και φιλικό για μαθητές και δασκάλους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του ανοικτού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου που διενεργήθηκε από τον δικαιούχο του έργου,  Δήμο Τρικκαίων και τη θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η προώθηση σύναψης σύμβασης μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου. Ακολουθούν πλέον οι ενέργειες και η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης από το Δήμο, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που σήμερα  κατατάσσεται στην Ενεργειακή Κατηγορία «Η» και μετά τις εργασίες βελτίωσης των ενεργειακών χαρακτηριστικών  του,  αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία «Α».

Περιλαμβάνονται οι  παρεμβάσεις:

-Εφαρμογή του συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.

-Αντικατάσταση των κουφωμάτων.

-Κατασκευή θερμομόνωσης της οροφής.

-Αλλαγή λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας.

-Εφαρμογή Μηχανικού αερισμού.

-Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Tags: , ,

Πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

Πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων με τίτλο «Βασικές αρχές στην Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» Επίπεδο Ι, σύμφωνα με την ΥΑ 14708/10-08-2007, υλοποίει το Κ.Ε.Κ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Κ.Ε.Κ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε) για χειριστές τροφίμων επιχειρήσεων. Οι όροι και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος καθώς και η διαδικασία  των εξετάσεων για την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης από τον Ε.Φ.Ε.Τ. καθορίζονται με εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου επιτυγχάνεται αφενός η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την υπάρχουσα νομοθεσία και αφετέρου η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ

τηλ:2410 579876/77, e-mail:larisa@kekgsevee.gr, ώρες: 08:30-16:30.

 

Tags: , ,

Η Παγκόσμια Ομογένεια συσπειρώνεται με περηφάνεια και όραμα για την Ελλάδα

Οι παγκόσμιες Συνομοσπονδίες δικτυώνονται και συνδιοργανώνουν την πρώτη ημερίδα εργασίας των τριτοβάθμιων εθνικοτοπικών παγκοσμίων οργανώσεων που προγραμματίζεται την Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 και ώρα Ελλάδος 16:00 μ.μ. – 18:00 μ.μ.

Η ημερίδα εργασίας έχει αποκλειστικά εσωτερικό χαρακτήρα και θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή εκπροσώπων της Ομογένειας από Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, Κύπρο και Ελλάδα. Σύνεδροι της ημερίδας θα είναι εκπρόσωποι των παρακάτω τριτοβάθμιων εθνικοτοπικών παγκοσμίων οργάνων καθώς και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

 • Παγκοσμιο συμβουλιο Ηπειρωτων εξωτερικου
 • Παγκοσμια συνομοσπονδια Θεσσαλων «Ο Ασκληπιος»
 • Ομοσπονδιaθρακικων συλλογων Ευρωπης
 • Παγκοσμιο συμβουλιο Κρητων
 • Παγκοσμια συντονιστικη επιτροπη Μακεδονικων οργανωσεων
 • Διεθνης συνομοσπονδια Ποντιων

Τα κεντρικά θέματα της ημερίδας εργασίας είναι η συζήτηση για τις οργανωτικές δομές του Απόδημου Ελληνισμού, η προετοιμασία ενός παγκοσμίου συνεδρίου το καλοκαίρι του 2021, η συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των εκπροσώπων της ημερίδας, η δικτύωση καθώς και ο συντονισμός και προώθηση των κοινών μας αιτημάτων.

Ημερήσια διάταξη:

 1. Χαιρετισμός εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής                

κ. ΔιαμαντήςΓκίκας– Νυρεμβέργη Γερμανίας

– Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

 

 1. Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού                                

κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης–Ελλάδα

– Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

 1. Ο ρόλος των εθνικοτοπικών οργανώσεων και οργανωτικές δομές

κ. Χρυσόστομος Δήμου–Κονέκτικατ Η.Π.Α.

– Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου ΗπειρωτώνΕξωτερικού

 1. Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής – Μόναχο Γερμανίας

– Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

 1. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό                

κ. Πολυάνθη Γιάνναρου– Μπήλεφελντ Γερμανίας

– Γραμματέας της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»

κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης– Μελβούρνη Αυστραλίας

– Μέλος Δ.Σ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων

 1. Εθνικά θέματα                                                                

Α:Μακεδονικό – κ. ΝίναΓκατζούλη– Βοστώνη Η.Π.Α.

– Συντονίστρια της Παγκόσμιας ΕπιτροπήςΜακεδονικών Οργανώσεων

Β: Γενοκτονία Ποντίων – κ. Βασίλης Μωυσίδης – Ελλάδα

– Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων

Γ: Βορειοηπειρωτικό – κ. ΕλευθέριοςΔημητρίου – ΛάρνακαΚύπρο

– Αντιπρόεδρος Παγκοσμίου ΣυμβουλίουΗπειρωτών Εξωτερικού

 1. Ο ρόλος του εθελοντισμού στην δράση των ομογενειακών οργανώσεων

κ. Ανέστης Κετεσίδης – Αμβούργο Γερμανίας

– Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης

 1. Η ψήφος των Αποδήμων

κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης– Μελβούρνη Αυστραλίας

– Πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΚρητικών ΣυλλόγωνΩκεανίας

 1. Προτάσεις για το πρώτο συνέδριο ένωσης παγκοσμίων οργανώσεων &

ο παγκόσμιος εορτασμός της ελληνικής επανάστασης του 1821                              

κ. ΔιαμαντήςΓκίκας – Νυρεμβέργη Γερμανίας

– Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

 1. Ερωτήσεις και τοποθετήσεις συνέδρων
 2. Αποφώνηση                                                                                                                                

κ.Φωτεινή Μίχου–Ελλάδα

– Γραμματειακή υποστήριξη

 1. Αποχαιρετισμός και λήξη της ημερίδας εργασίας

κ. ΔιαμαντήςΓκίκας – Νυρεμβέργη Γερμανίας

– Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού

Πολλοί είναι οι εχθροί και ασθένειες του αμπέλιου αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

Βλαστικά στάδια

Στις πεδινές περιοχές, οι πιο πρώιμες ποικιλίες έχουν εισέλθει στο στάδιο του κλεισίματος των τσαμπιών.

Ε υ δ έμ ι δ α

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου Λαρίσης διατηρούνται από την αρχή της πτήσης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Συστήνεται στους παραγωγούς των περιοχών αυτών η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από την ευδεμίδα με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Στις υπόλοιπες αμπελουργικές περιοχές οι παραγωγοί οφείλουν να συνεχίσουν την προστασία των σταφυλιών από την ευδεμίδα, εφόσον οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες των αμπελώνων τους δείχνουν δραστηριότητα του εντόμου. Αύξηση των συλλήψεων ή διατήρηση αυτών σε υψηλά επίπεδα σημαίνει έντονη δραστηριότητα του εντόμου και συνεπώς επιτακτικότερη ανάγκη για συνέχιση της καταπολέμησής του.

Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση των προνυμφών του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το ψεκαστικό υγρό πρέπει να κατευθύνεται στα σταφύλια και να τα καλύπτει πλήρως και μέχρις απορροής.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.

Ψ ε υ δ όκ ο κ κ ο ι

Σε αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή των σταφυλιών από ψευδόκοκκους, συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ευδεμίδας.

Καλό είναι να γίνεται σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Η κάλυψη των σταφυλιών και της γύρω βλάστησης πρέπει να είναι πλήρης. Ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του εντομοκτόνου πρέπει να δίνεται στα σκιερά μέρη του πρέμνου. Επίσης, καλό είναι να ψεκάζονται ο κορμός, οι κεφαλές και οι βραχίονες.

Τετράνυχοι

Προσβάλλουν τα φύλλα προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες, που σε έντονες προσβολές (καλοκαιρινοί μήνες ) αποκτούν υπόφαιο χρώμα.

Συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση για την διαπίστωση της παρουσίας των τετρανύχων, αλλά και των ωφελίμων ακάρεων (οικ. Phytoseiidae) και εντόμων.

Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πάντα με την βοήθεια μεγεθυντικού φακού.

Επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, συνιστάται μόνο σε έντονες προσβολές (> 70% φύλλων προσβεβλημένα) και εφόσον η αναλογία αρπακτικά / φυτοφάγα είναι μικρή (< 1 / 5).

Επίσης, συνιστάται η καταστροφή των ζιζανίων μέσα και γύρω από τους αμπελώνες.

Ω  ί δ  ι  ο

Τα σταφύλια σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι επιδεκτικά προσβολής από τον μύκητα. Η ευαισθησία διατηρείται μέχρι και το επόμενο στάδιο του γυαλίσματος, και γενικά μέχρι να φθάσει η περιεκτικότητα των ραγών σε σάκχαρα το 8%.

Σχίσιμο των ραγών ως αποτέλεσμα ισχυρής προσβολής από το παθογόνο είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρή δευτερογενή προσβολή από βοτρύτη.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση των σταφυλιών στο φως.

Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας, συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ευαίσθητες ποικιλίες, καθώς και στους αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα

Π ε ρ ο ν όσ π ο ρ ο ς

Ο ασταθής καιρός με συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γενικά ευνοϊκός για την εξάπλωση της ασθένειας.

Μέχρι το «γυάλισμα» οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους παραγωγούς επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ιδίως σε αμπελώνες υγρών περιοχών με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, καθώς και σε ευαίσθητες ποικιλίες. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμεί ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Β ο τ ρ ύ τ η ς

Προσβολές (πληγές) των ραγών από την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα, στην περίπτωση που επικρατούν καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωσή του (θερμοκρασίες 15—250 C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς).

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν γενικότερα την εκδήλωση της ασθένειας,. Συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολής και σε ευαίσθητες ποικιλίες, καθώς και μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων που προκαλούν τραυματισμούς στη ν τρυφερή βλάστηση.

Στην μείωση της έντασης της ασθένειας συμβάλλουν η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα.

Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

Σύσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

               

                                                                               
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη