Tags: , ,

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού: Να ζήσουμε τη ζωή μας αλλιώς!

Λίγο μετά την λήξη της καραντίνας, συνειδητοποιώντας τι συμβαίνει και τι μας επιφυλάσσουν, νιώθουμε περισσότερο από ποτέ κομμάτι ενός μεγαλύτερου συνόλου του αγωνιζόμενου λαού. Ξέρουμε ακόμα πιο καθαρά την πλευρά που βρισκόμαστε. Ποιοι/ες ήταν και είναι πλάι μας ποιοι/ες ήταν και είναι απέναντί μας!

Σε ολόκληρη την καραντίνα μείναμε ενεργοί/ες, πλάι στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και στις κινητοποιήσεις τους, που έδωσαν και δίνουν τα πάντα για να κρατήσουν τον λαό όρθιο απέναντι στην υγειονομική κρίση. Συντασσόμενοι με τα αιτήματά τους για άμεση και γενναία ενίσχυσή του Ε.Σ.Υ., για μέτρα προστασίας για προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του, αντιλαμβανόμενοι/ες πλέον όλοι/ες μας, πόσο απαραίτητο και αναντικατάστατο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Πλάι στους αγωνιζόμενους/ες εργαζομένους/ες που κράτησαν την διατροφική αλυσίδα, την καθαριότητα, τις δημόσιες υπηρεσίες (όπως το βοήθεια στο σπίτι) ενεργές όταν ο ιός εξαπλωνόταν. Τους εργαζομένους/ες που τώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, της μείωσης μισθών, των ελαστικών ωραρίων της τηλεργασίας, της μακροχρόνιας ανεργίας. Τους καλλιτέχνες που έδωσαν το στίγμα του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης.

Πλάι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και τις κινητοποιήσεις τους, που αντιμετωπίζουν ακόμα μία επίθεση στην δημόσια παιδεία. To νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, κάμερες(!!!) στις αίθουσες, τράπεζα θεμάτων, αύξηση των εξετάσεων και του μέσου όρου προαγωγής, ηλικιακό όριο στην φοίτηση των ΕΠΑΛ, πολυήμερες αποβολές, διαγωγή, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Να στείλουμε στα σκουπίδια όλο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Πλάι στους αγωνιζόμενους κατοίκους που θέλουν ελεύθερους χώρους να αθληθούν να εκφραστούν και να ζήσουν. Που έχουν ανάγκη από πάρκα, πλατείες και αθλητισμό και όχι από χώρους εκμετάλλευσης και άντλησης κερδών. Μέσα στην καραντίνα άλλωστε, ψηφίστηκε και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», προβλέποντας:

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη, ιδιωτικοποιεί τη διαδικασία ελέγχου των περιβαλλοντικών μελετών, επιχειρεί την «τακτοποίηση» αυθαίρετων αλλαγών χρήσεων και οικοδόμησης στις περιοχές που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, επιτρέπει τις επενδύσεις σε περιοχές NATURA, και ενισχύει τις έρευνες για εξορύξεις.

 

Πλάι στους αποκλεισμένους και ξεχασμένους αυτής της πανδημίας, τους πρόσφυγες τους μετανάστες, τους φυλακισμένους. Καμία αποσυμφόρηση δεν έγινε για αυτούς αλλά αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο τρόπο. Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, ψήφισε στη βουλή νέο αντι-προσφυγικό νομοσχέδιο προωθώντας την πολιτική εγκλεισμού, περιορισμού του δικαιώματος στο άσυλο, απελάσεων και δολοφονικών επαναπροωθήσεων. Δεν θα ζήσουμε σε μία χώρα με στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε μία χώρα που «εξαφανίζονται» πρόσφυγες και μετανάστες από τις παραλίες των νησιών μας.

Ως Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σταθήκαμε απέναντι στη λογική του να σαλπίσουμε «σιωπητήριο» και να βάλουμε σε καραντίνα τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας.

Μέσα από διαδικτυακές συνελεύσεις, συζητήσεις κι εκδηλώσεις, με εξορμήσεις και κινητοποιήσεις, με προσπάθειες συλλογικής απάντησης στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώσαμε, με τη συμμετοχή μας σε συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή μας σε πανελλαδικές πρωτοβουλίες, «Μείναμε ενεργοί- αλληλέγγυοι και διεκδικητικοί»!

Είναι η ώρα να αντεπιτεθούμε! Συμβάλλοντας σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα απαιτεί να μην πληρώσουμε εμείς ξανά την κρίση τους. Για την προστασία της εργασίας μας για δημόσια και δωρεών υγεία και παιδεία, για δημοκρατία και ελευθερία, για περιβάλλον και ποιότητα ζωής, για να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί με τους αποκλεισμένους αυτού του κόσμου. Να μετατρέψουμε τις πόλεις μας και τις γειτονιές μας σε γειτονιές αγώνα και αλληλεγγύης.

Για να μπορέσουμε να ζήσουμε την ζωή μας αλλιώς.


ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Tags: , ,

Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση    του    Διατμηματικού    Προγράμματος    Μεταπτυχιακών    Σπουδών    (Δ.Π.Μ.Σ.) «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Tags: , ,

Δωρεά προστατευτικού υλικού στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παν/μίου Θεσσαλίας

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και η Συνέλευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) για την ευγενική χορηγία-δωρεά χιλίων (1000) χειρουργικών μασκών στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα της κλινικής άσκησης των φοιτητών φυσικοθεραπείας, η οποία είναι κρίσιμη για την εγκυρότητα των πτυχίων και την κλινική επάρκεια των νέων φυσικοθεραπευτών. Η δωρεά, παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Νικόλαο Στριμπάκο ενωπίω της Συνέλευσης του Τμήματος, από το Α’ Αντιπρόεδρο του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. και Πρόεδρο του Π.Τ. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Ευρυτανίας κ. Ρουμελιώτη Σπυρίδων και το γραμματέα κ. Κωστάκο Παναγιώτη.
Η προσφορά αυτή είναι πολύ σημαντική για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, λόγω της δυσκολίας να εξευρεθούν άμεσα οι απαιτούμενες ποσότητες ατομικού προστατευτικού υγειονομικού υλικού που θα χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές την παρούσα περίοδο και αποδεικνύει έμπρακτα, για μία ακόμη φορά, το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του Π.Σ.Φ. προς το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Tags: , ,

Επανέναρξη λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/σης Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Τρικάλων στα πλαίσια ενημέρωσης, μετά την σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, εφιστά την προσοχή στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την διασφάλιση αποτροπής του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού(SARS CoV-2) :

 1. Γενικά Προληπτικά μέτρα .

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για:

 • τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατόν συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα
 • την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους των κολυμβητικών δεξαμενών: εξώστες θεατών, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, καταιονητήρες (ντουζ), νιπτήρες, κρήνες κλπ. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αφορά όλους όσοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής (προσωπικό, χρήστες της δεξαμενής)
 • τον έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες
 • την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων
 • την αποφυγή πόσης νερού από το στόμιο της βρύσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με απευθείας επαφή με αυτό
 • την καθημερινή και τακτική κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων καθώς και οποτεδήποτε παρουσιαστεί ανάγκη κατά την διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων
 1. Ειδικά

Η επαναλειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών προϋποθέτει την λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις τους. Αναλυτικότερα, η χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών συνεπάγεται την ανάγκη αυστηρής τήρησης των όρων υγιεινής, την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής υγιεινής από τους λουόμενους και τους εργαζόμενους, την ανάγκη λήψης μέτρων για την  καθαριότητα και απολύμανση των κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους σύμφωνα με την  Υ.Δ. Γ1/433/1973 (ΦΕΚ 87/Β’/1973) «Περί κολυμβητικών δεξαμενών μετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών», όπως ισχύει.

Η τήρηση αυτών των μέτρων αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της μετάδοσης παθογόνων κυρίως μεταξύ των λουομένων κατά τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής.

 

 1. 3. Ανάπτυξη προγράμματος καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων

Σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή θα πρέπει να καταρτίζεται γραπτό πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των εγκαταστάσεών της. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό θα καθορίζεται:

 1. Τι πρέπει να καθαριστεί απολυμανθεί και πόσο συχνά

Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι και τα σημεία συχνών επαφών (βαθμίδες, κλίμακες, περιφερειακοί διάδρομοι, εξώστες θεατών, αποδυτήρια, ιματιοθήκες χώροι αποχωρητήριων, χώροι λουτρών, καταιονητήρες, νιπτήρες, βρύσες, βατήρες κατάδυσης περίμετρος δεξαμενής, δάπεδα, τοίχοι, γραφεία, πόμολα, κουπαστές σκάλας, συσκευές τηλεφώνου, πληκτρολόγια, κλπ) καθαρίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται. Ορισμένες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται μόνο με σαπούνι και νερό είτε γιατί δεν αγγίζονται συχνά, είτε γιατί η εφαρμογή απολυμαντικών δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά, εφόσον αυτά κάνουν χρήση της δεξαμενής και των χώρων της. Επίσης, αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα, να διερευνηθεί αν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να μην αγγίζονται συχνά. Ομοίως προσδιορίζονται οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμανθούν μετά τον καθαρισμό. Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που έχουν παραμείνει αχρησιμοποίητοι για περισσότερο από 7 ημέρες καθαρίζονται στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών καθαριότητας. Οι εξωτερικοί χώροι συνήθως απαιτούν κανονικό καθαρισμό και όχι απολύμανση. Ο ψεκασμός απολυμαντικού σε εξωτερικούς χώρους δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο COVID-19 για το κοινό.

 1. Πώς θα γίνει η απολύμανση με βάση τον τύπο της επιφάνειας και του πόσο συχνά αγγίζεται αυτή.

Θα πρέπει να διευκρινίζεται το σκεύασμα καθώς και να παρέχονται οδηγίες για την ορθή παρασκευή και χρήση του απολυμαντικού διαλύματος. Προτεραιότητα να δίνεται στην απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται πολύ συχνά.

 • Ποιοι είναι οι πόροι και ο εξοπλισμός που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα των προϊόντων καθαρισμού και των μέσων ατομικής προστασίας που είναι κατάλληλος και απαραίτητος για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.
 1. Το προσωπικό καθαριότητας να χρησιμοποιεί τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας.
 2. Ο υπεύθυνος λειτουργίας είναι αρμόδιος και για την τήρηση των διαδικασιών.

 

 1. Πώς διενεργείται η απολύμανση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης SARS-CoV-2 σε ένα κολυμβητήριο

 

 •  Πώς αναθεωρείται το πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων με βάση την διαθεσιμότητα των κατάλληλων απολυμαντικών και μετά από αξιολόγησή του και καταγραφή των διορθωτικών ενεργειών.

 

4.Εφαρμογή προγράμματος καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων

Η εφαρμογή του προγράμματος καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων θα πρέπει να ακολουθεί τα κάτωθι:

 1. 1. Καθαρισμός των επιφανειών που είναι βρώμικες με απορρυπαντικό ή καθαριστικό επιφανειών πριν την απολύμανση.
 2. Χρήση των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης.

Για τη χρήση απορρυπαντικών (σαπούνια και άλλα καθαριστικά) πρέπει να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό, ενώ για τη χρήση απολυμαντικών, π.χ χλωρίνης, κρύο νερό για την αποφυγή της δημιουργίας αναθυμιάσεων που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μετά τον καθαρισμό με την χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού, η επιφάνεια πρέπει να στεγνώσει για να ακολουθήσει η απολύμανση με χρήση κατάλληλου απολυμαντικού, το οποίο πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ με ιοκτόνο δράση (συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών) και να συνοδεύεται από τα σχετικά δελτία ασφαλείας. Γενικότερα, για τις καθημερινές διαδικασίες απολύμανσης επιφανειών απαιτείται επαφή διάρκειας ενός λεπτού (1΄) με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως: διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου3 σε συγκέντρωση 0,1%, αιθανόλη 70% και υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%.4 Το απολυμαντικό πρέπει να απλωθεί σε όλες τις επιφάνειες και να παραμείνουν υγρές για τον απαιτούμενο χρόνο επαφής. Το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου πρέπει να παρασκευάζεται (προσθήκη προϊόντων χλωρίνης σε νερό) λίγο πριν την εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και της απολύμανσης θα πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα γάντια και κατά το τέλος του καθαρισμού ή της απολύμανσης θα πρέπει να πλένονται τα χέρια σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

 1. Πιστή εφαρμογή των οδηγιών που υπάρχουν στις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης για την διασφάλιση της αποτελεσματικής και ασφαλούς χρήσης των προϊόντων. Επισημαίνεται πως πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ανάμειξης καθαριστικών και απολυμαντικών, (π.χ. ο συνδυασμός χλωρίνης με καθαριστικά αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο), εκτός αν οι ετικέτες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός τους ενδείκνυται. Η εφαρμογή των προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης γίνεται με την αυστηρή τήρηση των όρων και οδηγιών χρήσης τους, ενώ

 

παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζεται και επαρκής αερισμός του χώρου. Όλοι οι επιβλαβείς χημικοί παράγοντες θα πρέπει να παραμένουν στην αρχική τους συσκευασία με την ετικέτα από τον κατασκευαστή τους καθώς και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

5.. Μέτρα προστασίας που αφορούν τους λουόμενους και τους θεατές

5.1. Λουόμενοι

Σύμφωνα με τις Y.Διατάξεις, οι λουόμενοι που χρησιμοποιούν την κολυμβητική δεξαμενή οφείλουν:

 • Να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες του προσωπικού
 • Να ακολουθούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής που είναι αναρτημένοι στους χώρους της κολυμβητικής δεξαμενής (πλύσιμο των χεριών, ατομικό λουτρό καθαριότητας, χρήση σαγιονάρας στα αποδυτήρια).
 • Να λαμβάνουν υποχρεωτικά λουτρό καθαριότητας πριν από τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής
 • Σε περίπτωση χρήσης των αποχωρητηρίων των εγκαταστάσεων, να λαμβάνουν λουτρό καθαριότητας εκ νέου πριν την είσοδό τους στη δεξαμενή.
 • Να κάνουν υποχρεωτικά χρήση του ποδολουτήρα, ο οποίος περιέχει υδατικό διάλυμα με 0,3-0,6% διαθέσιμο χλώριο προς απολύμανση των ποδιών, πριν την είσοδό τους στη δεξαμενή (παρ. 5 του αρ. 12 της (α σχετ.)
 • Να φέρουν αδιάβροχο κάλυμμα κεφαλής (σκουφάκι).
 • Να μην εισέρχονται στη δεξαμενή αν πάσχουν από δερματική πάθηση. Άτομα με εκτεταμένες εκδορές, φλύκταινες ή ανοικτά τραύματα οφείλουν να ενημερώνονται για τον κίνδυνο μόλυνσης που διατρέχουν και να αποφεύγουν τη χρήση της δεξαμενής.

Μέγιστος αριθμός λουομένων στην κολυμβητική δεξαμενή: Ο μέγιστος αριθμός λουομένων που μπορεί να βρίσκεται κάθε στιγμή στην κολυμβητική δεξαμενή καθορίζεται σύμφωνα με τις Υ.Διατάξεις. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (1,5-2 μέτρα) εντός της κολυμβητικής δεξαμενής, στο πλαίσιο αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού και με την επιφύλαξη των διατάξεων, ο μέγιστος αριθμός λουομένων που μπορεί να βρίσκεται κάθε στιγμή εντός του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής υπολογίζεται προς το παρόν ως εξής:

 • Ανοιχτές κολυμβητικές δεξαμενές: 1 λουόμενος για κάθε 5 τ.μ. επιφάνειας ύδατος.
 • Κλειστές κολυμβητικές δεξαμενές: 1 λουόμενος για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας ύδατος.

5.2.Θεατές

 • Οι θεατές οφείλουν να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις (1,5~2m ) κατά την παραμονή τους στους εξώστες των κολυμβητικών δεξαμενών.
 • Οι θεατές οφείλουν να παραμένουν στους χώρους των εξωστών και να μην εισέρχονται στους χώρους των λουομένων
 1. Μέτρα προστασίας της ποιότητα του ύδατος των κολυμβητικών δεξαμενών
 • Ιδιαίτερη μέριμνα οφείλεται να λαμβάνεται για τη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος,. Η ποιότητα θα βεβαιώνεται με τη διενέργεια δειγματοληψιών, των οποίων η συχνότητα συνιστάται να διπλασιαστεί (τουλάχιστον δύο -2- δείγματα ανά εβδομάδα) για τη χρονική περίοδο των επόμενων τεσσάρων (4) μηνών.
 • Το σύστημα ανακυκλοφορίας του ύδατος των κολυμβητικών δεξαμενών (αρ. 16 της -α-) σχετ.) θα πρέπει να εξασφαλίζει πλήρη ανανέωση του ύδατος σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) ωρών ή σε διάστημα έξι (6) ωρών σε ειδικές περιπτώσεις. Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση. Το σύστημα ανακυκλοφορίας- καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη.
 • Η απολύμανση του ύδατος των κολυμβητικών δεξαμενών είναι υποχρεωτική. Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και η τιμή του θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l. O Π.Ο.Υ. προτείνει τιμές υπολειμματικού χλωρίου 1- 3 mg/L, ενώ όταν γίνεται αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής κατά τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών (ανακυκλοφορία νερού, αυστηρή χρήση καταιονητήρων (ντους) και κατά το δυνατόν και ποδολουτήρων-όπου υπάρχουν- πριν την είσοδο στη δεξαμενή, χρήση προστατευτικού σκούφου, κλπ), το εθνικό νομοθετικό όριο μπορεί να θεωρηθεί επαρκές. Συνιστάται για προληπτικούς λόγους η τιμή του υπολειμματικού χλωρίου να ανέρχεται στα 1,5 mg/L. Η συχνότητα ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου συστήνεται να γίνεται 4 φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο ελέγχου.
 1. Απολύμανση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος SARS CoV-2 σε κολυμβητική δεξαμενή

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης SARS-CoV-2 σε κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να καταρτίζεται πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων, 8 των επιφανειών και των αντικειμένων σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Η επιλογή μεθόδου της εφαρμογής και αντιστοίχως η χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιϊκού φορτίου των μολυσμένων χώρων, επιφανειών και σημείων, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης καθώς και φθορών και καταστροφής άλλων υλικών και αντικειμένων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για επιφάνειες που έχουν επιμολυνθεί απαιτείται:

 • Διάλυμα 5.000 ppm, ήτοι 20 κουταλάκια του γλυκού (100 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό. Απαιτούμενος χρόνος δράσης 10 λεπτά.
 • Με διάλυμα συγκέντρωσης 1.000 ppm ήτοι 4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό. Απαιτούμενος χρόνος δράσης 30 λεπτά.

Μετά την παρέλευση του απαιτούμενου χρόνου δράσης, οι επιφάνειες καθαρίζονται εκ νέου με νερό ώστε να απομακρυνθεί η χλωρίνη. Όταν το απολυμαντικό έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από 200 ppm, να γίνεται απόπλυση της επιφάνειας με καθαρό νερό αφού παρέλθει ο χρόνος επαφής.

Στα σταθερά υφάσματα επειδή είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι ανωτέρω απολυμαντικές ουσίες, ακολουθείται διαδικασία πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία νερού (90°C) με τη χρήση κοινού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων ή εναλλακτικά σε χαμηλότερης θερμοκρασίας πλύσης με χρήση προϊόντων με απολυμαντική δράση. Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν μπορούν να καθαριστούν ή/και απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω όπως π.χ. έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα, μπορεί να ακολουθηθεί μέθοδος καθαρισμού με ατμό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται συστηματικά, να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και αποστάσεων (1,5 – 2m) για την αποφυγή συγχρωτισμού και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, επιφάνειες και αντικείμενα να καθαρίζονται συστηματικά και να απολυμαίνονται κατά τα ανωτέρω.

 

 

 

 

Δ/ΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &ΚΟΙΝ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

                     TMHMA ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ &ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

 

Tags: , ,

Το ΚΚΕ Τρικάλων για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων.

Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η αναγκαία -απ’ όλες τις απόψεις- συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου.

Συγκεκριμένα:

 

 • Παραμένει “γκρίζο” το τοπίο σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αναθέτει γι’ ακόμα μια φορά στους Δήμους, αφήνοντας τουλάχιστον ερωτηματικά σε σχέση με τα ωράρια και τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.
 • Δεν απαντά στο πώς θα καλυφτούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη.
 • Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά.
 • Οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ, είναι άκρως επικίνδυνες!
 • Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και ειδικά των βρεφικών τμημάτων και οι εξαγγελίες για την “κοινωνική αποστασιοποίηση” σε αυτές τις ηλικίες, τουλάχιστον προκαλούν.
 • Η επίκληση στην ατομική ευθύνη των γονιών, είναι επικίνδυνη. Γιατί η κυβέρνηση είναι που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων δείχνει ότι αυτή ακριβώς η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση.

 

Το ΚΚΕ καταθέτει για ακόμη μία φορά άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Εδώ και τώρα χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση και με κρατική ευθύνη:

 • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει: Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.α.). Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.

 

 • Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 • Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία.

Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον τον χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι, επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

 • Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα:

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

 • Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους.
 • Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτισή τους με ευθύνη του κράτους.

 

 

 

             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση και πάλι στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχείρησης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, δήλωσε τα εξής:

«H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τους Δήμους όλης της χώρας στο πλευρό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, λόγω της πανδημίας του covid- 19.

Με στοχευμένα μέτρα στηρίξαμε το προηγούμενο διάστημα τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως τις επιχειρήσεις εστίασης, απαλλάσσοντάς τες από την καταβολή τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και μειώνοντας τα μισθώματα σε όσες από αυτές ενοικίαζαν δημοτικά ακίνητα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης επιστρέφουν στην κανονικότητα και ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους, τηρώντας τις οδηγίες και τους νέους υγειονομικούς κανόνες του ΕΟΔΥ.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα οι Δήμοι θα βρεθούμε και πάλι στο πλευρό τους έμπρακτα, εφαρμόζοντας τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση. Ρυθμίσεις που προβλέπουν είτε τη δυνατότητα επέκτασης του δημόσιου χώρου που τους διατίθεται για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά με σεβασμό στο δικαίωμα ελεύθερης κι ανεμπόδιστης πρόσβασης στους ελεύθερους δημόσιους χώρους των πεζών, των οικογενειών με καρότσια και των ατόμων με αναπηρία, κλπ.

Είτε τη μείωση από πλευράς Δήμων των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ως και 50%, για τις επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορεί να διατεθεί επιπλέον δημόσιος χώρος για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία μελετάμε επίσης με ποια νομική φόρμουλα θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης αυτή τη δύσκολη χρονιά, να καταβάλλουν σταδιακά τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Οι υπηρεσίες των Δήμων σε όλη τη χώρα προετοιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και ήδη έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με βάση τα νέα δεδομένα, παρά το γεγονός ότι από την κατάσταση αυτή, επιβαρύνονται δυσανάλογα οι προϋπολογισμοί τους και εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση εσόδων.

Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε στενά με την Κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης, για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από τη στήριξή μας».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Δ. Τρικκαίων: Επετειακός απολογισμός για τον έναν χρόνο από τις εκλογές του 2019

Επετειακός απολογισμός για τη δημοτική αρχή Τρικκαίων. 366 ημέρες μετά τις εκλογές του 2019, ο Δήμος Τρικκαίων παρουσιάζει στοιχεία του έργου που υλοποιήθηκε το διάστημα Μάιος 2019 – Μάιος 2020.
Όπως τονίζει ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου «πατώντας στις στέρεες βάσεις και με την προεργασία της πρώτης θητείας 2014-2019, με έμπειρους αλλά και νέους συμβούλους, από όλο το φάσμα της κοινωνίας, η επανεκκίνηση υλοποιείται. Έναν χρόνο μετά το 57,43%, η πορεία του Δήμου Τρικκαίων δικαιώνει τους πολίτες που για δεύτερη συνεχόμενη φορά έδειξαν εμπιστοσύνη στον συνδυασμό μας».
Μέσα σε έναν χρόνο, ο Δήμος Τρικκαίων:

ΕΡΓΑ

Α. Δημοπράτησε έργα προϋπολογισμού 39.338.374€, πολλά εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται ή ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά::

 1. Ανάπλαση -αναβάθμιση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς 585.000€
 2. Επισκευή και συντήρηση πισίνας και κτηρίων στο πάρκο Αγίου Γεωργίου 1.200.000€
 3. Επισκευή του υφιστάμενου συνθετικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο 330.000€
 4. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας 868.000€
 5. Ασφαλτοστρώσεις Α΄ και Β΄ τομέα 2019-2020. 300.000€
 6. Αγροτική οδοποιία Α΄ και Β΄ τομέα 2019-2020. 200.000€
 7. Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων 691.283,50€
 8. Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Τρικκαίων 2019-2020. 300.000€
 9. Επισκευή του υφιστάμενου συνθετικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο 330.000€
 10. Αναπλάσεις και βελτίωση υποδομών ΤΚ Αγρελιάς 80.000€
 11. Ενεργειακή αναβάθμιση 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων 841.496,41€
 12. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας 32.917.654,04€
 13. Πλακοστρώσεις ΤΚ Παλαιοπύργου 80.000€
 14. Πλακοστρώσεις ΤΚ Ζηλευτής 60.000€

 

Β. Κατασκευάζει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και προμηθεύεται εξοπλισμό, προϋπολογισμού 21.456.000€

Ενδεικτικά, τα χρήματα αφορούν σε αγορά – ανακατασκευή 5 απορριμματοφόρων, 30 έργα σε χωριά, αποχέτευση στον Πυργετό, εκσυγχρονισμό βρεφικών και παιδικών σταθμών, ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ σε 92 σχολεία κ.α.

Γ. Ολον αυτόν τον χρόνο
– Εγιναν αναμορφώσεις πεζοδρομίων, πλατειών, πεζοδρόμων (πλ. Βουβής, πεζόδρομος Ασκληπιού, Βαρούσι, πλ. οδού Κλειδωνοπούλου, Κατσιμήδου, πλ. Αμυγδαλιών κ.α.)

– Δόθηκε έμφαση στην καθαριότητα με υλοποίηση νέων προγραμμάτων («Κάθε μέρα και μια γειτονιά», συνεργασία με παραγωγούς λαϊκής αγοράς και εκπροσώπους σούπερ μάρκετ), αναμόρφωση προγράμματος αποκομιδής, σύστημα βελτίωσης κίνησης οχημάτων.

– Ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει με την τεχνική του υπηρεσία στην «κατασκευή εκπαιδευτικού πολυχώρου άθλησης στο ΤΕΦΑΑ»

– Δημιουργούνται δύο γήπεδα μπιτς βόλεϊ πανευρωπαϊκών προδιαγραφών

– Ανακατασκευάστηκε πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων

– Ετοιμάζεται η νέα «Αυλή Πολιτισμού»

– Υλοποιείται σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για ΑμεΑ

– Οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος έργων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

– Ανακατασκευάστηκαν οι δύο πλατείες στο Δενδροχώρι

– Τοποθετήθηκε σύστημα μέτρησης των υδάτων του Ληθαίου

– Μετρώνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες στα Τρίκαλα (νερό, αέρας, ποιότητα νερού, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία)

– Συνεχίστηκαν οι μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχολεία και δημόσιους χώρους

– Ολοκληρώνεται το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Κοινωνικό Εστιατόριο στην οδό Ομήρου

– Προωθείται το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών

– Προχωρά το μεγάλο έργο της ανάπλασης του λόφου Προφήτη Ηλία

– Υλοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα στο νέο αθλητικό πάρκο της Σωτήρας

 

Δ. Δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα μεγάλα έργα με προϋπολογισμό 5.606.049€, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης, με έμφαση στην κινητικότητα, στον πεζό, τον ποδηλάτη:

 1. Αναμόρφωση οδών Γαριβάλδη και Καποδιστρίου – Κυκλικοί κόμβοι στον σιδηροδρομικό σταθμό με 1.200.000€
 2. «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη με 1.300.000€
 3.  Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου σε μήκος 2,5 χλμ. με 3.100.000€
 4. Νέος ποδηλατόδρομος 2,5 χλμ. με 725.000 €
 5. Επανάχρηση συγκροτήματος αποθηκών Δ. Τρικκαίων σε πολύχωρο τέχνης και πολιτισμού (2.300.000€)
 6. Κατασκευή πεζοδρομίων στον οικισμό των Ρομά στο Κηπάκι (100.000€)
 7.  Ασφαλτοστρώσεις στον οικισμό των Ρομά στο Κηπάκι (210.000€)
 8. 22 νέες παιδικές χαρές στα χωριά του Δήμου Τρικκαίων με 253.811,38 €
 9. Ανάπλαση δημοτικού Skate Park με 290.000€
 10. Περιβαλλοντική & αισθητική αναβάθμιση νότιας εισόδου πόλης» (οδός Καρδίτσης με 1.500.000€
 11. Προχωρά το Open Mall (1.838.800 €)
 12. Αποκατάσταση, αναβάθμιση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου «Αρχοντικό Κυρνάσιου» στο Βαρούσι και μετατροπή του σε Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών.

 

Ε. Ποια μεγάλα έργα προχωρούν

 • Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου για την αυτοματοποιημένη οδήγηση και την τεχνητή νοημοσύνη στα αυτοματοποιημένα οχήματα.
 • Σχέδιο Ασκληπιός (1): Εγκαταστάθηκαν 4 μητρικές φυτείες στο Πρίνος και στον Πρόδρομο (μπιτούνι, τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, άγριο τριαντάφυλλο) για την παραγωγή εγγυημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
 • Σχέδιο Ασκληπιός 2: Υποστήριξη της δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών (ΚοινΣΕπ) για την παραγωγή και διανομή εγγυημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Συνέργεια με την Vodafone στο πλαίσιο του έργου Rural Regeneration Acceleration.
 • Ολοκληρώθηκε το ΣΒΑΚ – Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
 • ΣΒΑΑ: Ωρίμασαν τα έργα ανάπλασης της πόλης (κεντρικές πλατείες, Ληθαίος ποταμός, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων κ.α.)
 • Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο για το «Πράσινο Σημείο» του Δήμου Τρικκαίων, με όλα τα συνοδά υποέργα του.
 • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δωρεά έκτασης προς την Ελληνική Αστυνομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα οικονομία συνεχίστηκε το νοικοκύρεμα και παγιώνεται η ανάκτηση της καλής εικόνας του Δήμου. Ενδεικτικά:
– οι συνολικές οφειλές του Δήμου (δάνεια, Ταμεία, φόροι, Τέλη κ.α.) μειώθηκαν πλέον σε περίπου 23,9 εκ. €, έναντι των περίπου 43 εκ. € το 2014, ενώ οι δόσεις πληρώνονται κανονικά.

– πληρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις που απέρρεαν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Ορισμένες μάλιστα χρονολογούνταν από την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων

– Οι προμηθευτές του Δήμου εξοφλούνται το αργότερο σε 40 ημέρες

– Οι οφειλές στα Ταμεία έχουν εξοφληθεί στον μέγιστο βαθμό.

 

ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ

Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στη χώρα «απογειώθηκε». Με 1.475.354 επισκέψεις τα Χριστούγεννα 2019-2020, τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, με οφέλη στην τοπική οικονομία και γενικά στην αναβάθμιση της εικόνας των Τρικάλων.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19

Ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοστάτησε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας,  με πλήθος δράσεων:
– ενίσχυση του «20000»,
– κατ’ οίκον εξυπηρέτηση πολιτών ηλικιωμένων ή μελών ευπαθών ομάδων, για καθημερινές ανάγκες,
– διανομή κατ’ οίκον των τροφίμων σε 2380 ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ
– διανομή κατ’ οίκον μερίδων φαγητού για 25 δικαιούχους του ΚΗΦΗ
– αναπροσαρμογή λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου
– επέκταση και ενίσχυση του «Βοήθεια στο Σπίτι»
– λειτουργία ειδικής σελίδας για όσον καιρό Μέναμε Σπίτι, με θέατρο, δράσεις, βιβλία, δημιουργίες
– μέριμνα για τρόφιμα σε 250 ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου
– συνεργασία με ιδιώτες για συνδρομή στην προσφορά τροφίμων

Ενδεικτικά διανεμήθηκαν:
ΧΟΙΡΙΝΟ: 12.568 κιλά

ΦΕΤΑ: 3.142 κιλά

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: 5.284 λίτρα

ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ: 3.170 λίτρα

ΜΕΛΙ: 2.642 μέλι

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: 5.284 κιλά

ΡΥΖΙ: 2642 κιλά

ΦΑΚΕΣ: 5284 κιλά

ΦΑΣΟΛΙΑ: 5284 κιλά

ΤΟΝΟΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ:528,4 κιλά

 

ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναδείχθηκε από τους συναδέλφους του στο ύπατο αξίωμα των Δημάρχων, εκπροσωπώντας τους ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή έθεσε τις βάσεις για μια νέα πορεία για την Αυτοδιοίκηση, με ισχυρούς και σύγχρονους Δήμους

 

Η Ανγκέλα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, ενώπιον του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκθείασε τον Δήμο Τρικκαίων και τις δράσεις του κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στο Βερολίνο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα Τρίκαλα και η συνεργασία του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Norbert Barthle (εντεταλμένος και για την Ελληνογερμανική Συνεργασία) με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, για το προσφυγικό, τη διοίκηση και τα απορρίμματα.

 

Φυσικό Αέριο

Το φυσικό αέριο επεκτείνεται στην περιοχή του Ριζαριού, καθώς θα συνδέει και το νέο, δεύτερο κολυμβητήριο που κατασκευάζει ο Δήμος Τρικκαίων στο πάρκο του Αη Γιώργη.

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να επιδιώκει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα να προγραμματίζει έργα που αναδεικνύουν την περιοχή, καθιστώντας τον Δήμο σύγχρονο και ισχυρό.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια

Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

Περονόσπορος

Μετά τον καύσωνα στα μέσα του μήνα, η παρατεταμένη καιρική αστάθεια με συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας. Δεδομένου ότι το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε προσβολές από τον μύκητα, συνιστάται άμεσα η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευαίσθητες ποικιλίες και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.

Ω ι δ ι ο

Ο κίνδυνος προσβολής των ανθοταξιών από τον μύκητα κατά την περίοδο της άνθησης είναι μεγάλος, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας από τον μύκητα, με έμφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως των ανθοταξιών και της τρυφερής βλάστησης.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

Β ο τ ρ υ τ η ς

Ο βροχερός, υγρός και ανεμώδης καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την προσβολή των ανθοταξιών και γενικότερα της νεαρής βλάστησης από τον μύκητα.. Ο κίνδυνος προσβολής είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αμπελώνες όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Για την προστασία των αμπελώνων από τον μύκητα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου

Επίσης, επέμβαση συνιστάται άμεσα μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων που προκαλούν τραυματισμούς στην τρυφερή βλάστηση.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

Ε υ δ ε μ ι δ α

Η πρώτη πτήση του εντόμου συνεχίζεται με διαρκή μείωση του πληθυσμού των ακμαίων. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς προσβάλλουν τα άνθη, αλλά κατά κανόνα δεν προκαλούν οικονομικής σημασίας ζημιές στην παραγωγή.

Οι ανθοταξίες έχουν μεγάλο αριθμό ανθέων, σε σχέση με τον αριθμό των ραγών. Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50%. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας. Επίσης την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών (αρπακτικά και παρασιτοειδή), που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.

Για τους λόγους αυτούς δεν συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου σε αυτό το βλαστικό στάδιο.

Θ ρ ι π ε ς

Η περίοδος της άνθησης μέχρι και την καρπόδεση, είναι η κρισιμότερη περίοδος για την πρόκληση ζημιών μεγάλης οικονομικής σημασίας από τη δραστηριότητα των θριπών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε αμπελώνες που δέχονται συχνά επιδρομές των εντόμων, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Συστήνεται στους παραγωγούς να επισκοπούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τον αμπελώνα, για την παρουσία των εντόμων στις ανθοταξίες. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με ελαφρά τινάγματα ανθοταξιών σε λευκό φόντο (λευκό χαρτί), είτε με τοποθέτηση χρωματικών παγίδων.

Σε περίπτωση υψηλού πληθυσμού, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με ένα περισσότερο εξειδικευμένο και φιλικό στο περιβάλλον.

Συσταση: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχη: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

 

 

Tags: , ,

Το ΚΚΕ Θεσσαλίας για το άνοιγμα παιδικών σταθμών, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων.

Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η αναγκαία -απ’ όλες τις απόψεις- συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου.

Συγκεκριμένα:

Παραμένει “γκρίζο” το τοπίο σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αναθέτει γι’ ακόμα μια φορά στους Δήμους, αφήνοντας τουλάχιστον ερωτηματικά σε σχέση με τα ωράρια και τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Δεν απαντά στο πώς θα καλυφτούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη.

Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά.

Οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ, είναι άκρως επικίνδυνες!

Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και ειδικά των βρεφικών τμημάτων και οι εξαγγελίες για την “κοινωνική αποστασιοποίηση” σε αυτές τις ηλικίες, τουλάχιστον προκαλούν.

Η επίκληση στην ατομική ευθύνη των γονιών, είναι επικίνδυνη. Γιατί η κυβέρνηση είναι που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων δείχνει ότι αυτή ακριβώς η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ καταθέτει για ακόμη μία φορά άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εδώ και τώρα χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση και με κρατική ευθύνη:

-Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.α.). Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.

-Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον τον χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

-Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι, επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

-Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

-Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους.

-Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτισή τους με ευθύνη του κράτους.

 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη

 


Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031