Tags: , ,

Aρνητικά όλα τα τεστ κορωνοιού στους οικισμούς ρομά Τρικάλων

Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Ασφαλείας που  υλοποιεί η  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο σύνολο των 12 οικισμών Ρομά:

Από τους 416 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο RT- PCR, προέκυψαν:

-Στην ενότητα της Λάρισας

Νέα Σμύρνη:  Σε 50 ελέγχους 1  θετικο κρουσμα. Έγιναν άμεσες ενέργειες μεταφοράς του στο  Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής  Covid-19 («ΑΡΩΓΗ») και  10  ιχνηλατήσεις  επαφών του.

Τύρναβος: Σε 77 ελέγχους ολα αρνητικα

Φάρσαλα: Σε 49 ελέγχους ολα αρνητικα

-Στην ενότητα των Τρικάλων

Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι: Σε 47 ελέγχους ολα αρνητικα

Στο ενότητα της  Καρδίτσας

Μαύρικα Καρδίτσας: Σε 49 ελέγχους ολα αρνητικα

Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή):  Σε 119 ελέγχους  ολα αρνητικα

Στην ενότητα της  Μαγνησίας

Σε Αλιβέρι, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη Βόλου: Σε 25 ελέγχους ολα αρνητικα

Η εργαστηριακή πιστοποίηση της ορθής δειγματοληψίας των κλινικών δειγμάτων έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση  ότι  ελήφθη επαρκές γενετικό υλικό.

Συμμετείχαν και συνεργάστηκαν: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΕΟΔΥ,  5η ΥΠΕ, Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  Κέντρο Αναφοράς – Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι.

Tags: , ,

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης.

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ακαταλληλα για ανθρωπινη καταναλωση για τους κάτωθι λόγους:

 • δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,
 • δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),
 • δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,
 • δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,
 • δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Επίσης να αναζητούν στα σφάγια, πάντα πριν την αγορά, την σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς που στην περίπτωση σφάγιων αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, είναι χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν σφραγίδα με κωδικό.

Κατά την προμήθεια των αυγών ο καταναλωτής πρέπει να εξετάζει τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Η Υπηρεσία μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες με την ενδημία του COVID-19 στέκεται όρθια έχοντας αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας διενεργεί εντατικούς κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους στην αγορά.

 

Tags: , ,

Έργα 56 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Είκοσι νέα έργα αποκατάστασης μετά από θεομηνίες, συνολικού προϋπολογισμού 55,9 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάλογα με τις καταγεγραμμένες ζημίες των μηνών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Με εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε δια περιφοράς, λόγω κορωνοιού, έδωσε την  έγκριση  προκειμένου να ενταχθούν στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να προχωρήσουν σε υλοποίηση:

– 8 έργα στην Π.Ε. Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 20,3 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε αποκαταστάσεις οδών, καθαρισμό ερεισμάτων, κατασκευή τεχνικών έργων, καθαρισμούς και  διευθετήσεις ρεμάτων στους Δήμους Κιλελέρ, Τεμπών, Ελασσόνας και Αγιάς.

-4 έργα στην Π.Ε. Μαγνησίας,  συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε αποκαταστάσεις στο οδικό και υδρογραφικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Μαγνησίας.

– 8 έργα στην Π.Ε. Τρικάλων συνολικού προϋπολογισμού 30,6 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε  έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και  καθαρισμούς στην κοίτη του  Πηνειού, στους παραπόταμούς του, σε ρέματα και χειμάρρους και σε αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο των Δήμων Τρικκαίων, Μετεώρων και Φαρκαδόνας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Σε συνεργασία με τους Αντιπεριφερειάρχες, του Περιφερειακούς συμβούλους και τις Υπηρεσίες μας εντάξαμε στο ΠΔΕ Θεσσαλίας είκοσι νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 56 εκατομμυρίων  ευρώ. Η φύση μας δείχνει τον δρόμο της συνέχισης της ζωής. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι  εγκαταλείπουμε τις  καθημερινές ανάγκες των πολιτών,  που ανάγονται σε μεγάλες και κυρίαρχες.  Κάθε νέο έργο αποτελεί και μια στοχευμένη παρέμβαση για την διευκόλυνση της καθημερινότητας. Με συνεργασίες και συνέργειες αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και προχωράμε,  με έργα χρήσιμα που φέρνουν θέσεις εργασίας και χρήμα στις τοπικές οικονομίες».

Tags: , ,

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενμέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία να καταθέσει τις επόμενες μέρες αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Η πράξη αυτή είναι ανήθικη-εχθρική απέναντι σε γονείς και εκπαιδευτικούς, βάλλει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που δίνεται στη δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών καθώς και  αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Μπροστά σ’ αυτή  την εξέλιξη οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών δε μπορούν να μείνουν φιμωμένες , όπως θέλει η κυβέρνηση. Αποδεικνύουν ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Έτσι, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών( παράταξη που στηρίζει τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ ) κατέθεσε στην ΕΛΜΕ Τρικάλων επείγουσα πρόταση για άμεση δράση! Πρόταση για άμεση απάντηση στην σε δια περιφοράς  συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Τρικάλων , το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε  και διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα  Μ. Πέμπτη 16 του Απρίλη κάτω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με απαίτηση:

 • Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
 • Το υπουργείο Παιδείας εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του δημόσιου σχολείου, να παράσχει καθολικά όλον τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων.
 • Να διασφαλίσει, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, πως όλοι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στην «εκπαιδευτική διαδικασία» αυτό το διάστημα.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ! ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Tags: , ,

15 Απρίλη: Μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα Super-Market

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων – Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.) στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Τρικάλων, ένωσε τη φωνή του και ύψωσε τις γροθιές του διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ.

Είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενες/οι στον κλάδο έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες/οι με ένα όργιο εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά), όταν εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS.

Τη στιγμή που κυριαρχεί το «Μένουμε Σπίτι», για τις εργαζόμενεςστα Σ/Μ ισχύει το «μένουμε στο κατάστημα», στην αποθήκη, στο ταμείο, απροστάτευτοι και εξαντλημένοι…την ίδια στιγμή  η εργοδοσία τις καλεί να παραιτηθούν από τα δικαιώματά σου στο ρεπό, στις άδειες «ειδικού σκοπού», στο διάλειμμα, στην προστασία της υγείας, ακόμα και αν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Απευθυνόμενος σε αυτές τις εργαζόμενες ο Συλλ Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ) τις προέτρεψε να μην επιτρέψουν η δύναμη που δείχνουν για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι να γίνει πλυντήριο που θα ξεπλύνει την επίθεση της κυβέρνησης, των εργοδοτών και στις συνθήκες της πανδημίας.

Η παρουσία του Συλλόγου στη σημερινή κινητοποίηση ενίσχυσε τις φωνές της διεκδίκησης  για άμεση λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, και συγκεκριμένα:

 • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
 • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
 • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
 • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, ως μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας δίνει τη μάχη, μαζί με τα σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς, ώστε η επόμενη μέρα να μη μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές!

ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Tags: , ,

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων η «Άνοιξη»: «Αφήστε τα θα…. Και πάρτε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων»

Απροστάτευτοι και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του εισοδήματος αλλά και στήριξης και διάθεσης της παραγωγής βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Τρικάλων όπως και όλης της χώρας. Στα παλιά βάρη από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τώρα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορονοϊού προστίθενται και νέα βάρη στις πλάτες των αγροτοκτηνοτρόφων. Απροστάτευτοι και αβοήθητοι από την πλευρά της πολιτείας, για ακόμη μια φορά στην «απ’ εξω», έρμαιοι των ορέξεων του κάθε τσαμπάση και του μεγαλέμπορα που βλέποντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και με τις πλάτες της κυβέρνησης αξιοποιούν τον κίνδυνο και τον φόβο της μη απορρόφησης της παραγωγής (αμνοερίφια νωπά λαχανικά φρούτα κλπ) οργιάζουν αγοράζοντάς την κοψοχρονιάκαι πουλώντας την πανάκριβα στο ράφι και στο τσιγκέλι.Κτύπημα στους μικροπαραγωγούς αποτέλεσε και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών έπειτα και αποτα βεβαιωμένα κρούσματα στη Λάρισα.Βέβαια για μας ισχύουν και τα τηρούμε στην πλειοψηφία μας τα περιοριστικά μέτρα προφύλαξης, όμως για τους μεγαλέμπορους και τους ομίλους των Σούπερ Μαρκετ ισχύει το αντίθετο. Αυτοί χωρίς κανέναν περιορισμό μπορούν να κινούνται ελεύθερα από την μια άκρη της χώρας στην άλλη μεταφέροντας και πουλώνταςαγροτικά προϊόντα.Ως πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην οποία συμμετέχουμε ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού έγκαιρα είχαμε γνωστοποιήσει και ζητήσει μέτρα στήριξης των αγροτών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη.Δυστυχώς δεν είδαμε κανένα μέτρο στήριξης αντί αυτού είδαμε να μοιράζονται απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους εμποροβιομηχάνους του αγροτικού τομέα.Θα πάρουμε μέτρα, θα…. θα…. θα…..διαβάζουμε στις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα τοπικά ΜΜΕ και μέτρα δεν βλέπουμε. Στην παρέμβασή μας στους Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και στο Δήμαρχο Τρικκαίων για το άνοιγμα των λαϊκών αγορών δηλώνουν αναρμόδιοι ρίχνοντας το μπαλάκι στον κ. Χαρδαλιά λές και αυτοί δεν είναι κυβερνητικά στελέχη.Για ακόμη μια φορά φωνάζουμε ότι αποτελείεπιτακτική ανάγκη να στηριχθεί με ουσιαστικά μέτρα το εισόδημα και η παραγωγή των αγροτοκτηνοτρόφων.Εδώ και τώρα ζητάμε :Γιατουςαγρότες που παράγουν και πάνε στις λαϊκές αγορές, ζητάμε να λειτουργήσουν άμεσα με την συμμετοχή μόνο αγροτοπαραγωγών για να διαθέτουν τα προϊόντα τους και φυσικά παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να ενταχθούν άμεσα στο βοήθημα των 800€ και να υπάρχει κάλυψη για την απώλεια εισοδήματος από τις κλειστές αγορές.Για τους κτηνοτρόφους, να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την απώλεια στην τιμή κρέατος μπροστά και στο Πάσχα λόγω των μέτρων της καραντίνας. Καμιά μείωση στην τιμή του γάλατος, επιδότηση για την αγοράφθηνών ζωοτροφών».

Tags: , ,

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 με τηλεδιάσκεψη, ο Γιώργος Καΐκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  έθεσε προ ημερησίας διάταξης ορισμένα  ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προστασία των δημοτών από την πανδημία.

Επειδή πολλά βαρύγδουπα αλλά και παραπλανητικά ακούγονται και λέγονται αυτό το διάστημα. Όπως περί ¨ιστορικών στιγμών¨ , ότι ¨έχουμε πόλεμο¨, ότι με ¨ενότητα, αλληλεγγύη και ανεβασμένο αίσθημα ατομικής ευθύνης θα βγούμε νικητές¨ (κεφάλαιο και λαός, πλούσιοι και φτωχοί όλοι νικητές!…αν είναι δυνατόν! ) Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ιδεολογικό πλαίσιο που στοχεύει κύρια στην επόμενη μέρα. Γι΄αυτό τονίζουμε   τα εξής :

Το κύριο είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν μπροστά μας οι συνέπειες από αυτή την κρίση και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτές τις συνέπειες δεν μπορεί να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που δείχνει με την υπεύθυνη στάση του ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη, αλλά  δε βλέπει ότι υπάρχει  σε αντίστοιχο βαθμό η ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, της πολιτείας, της τοπικής διοίκησης.

Στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γίνεται ένα μήνα περίπου μετά από την προηγούμενη,  και αφού έχει εμφανιστεί η πανδημία, θα περιμέναμε να υπάρχει μια ημερήσια διάταξη που να ¨απαντάει¨ στις ανάγκες αυτής της περιόδου.  Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή ¨περί άλλων τυρβάζει…¨ , αφού η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων είναι μακριά…από τις απαιτούμενες ανάγκες

Φαίνεται ότι ο κύριος Παπαστεργίου και η Δημοτική Αρχή αποφεύγουν ¨όπως ο διάολος το λιβάνι¨ να ακουμπήσουν ή να κάνουν και την παραμικρή νύξη στα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τη γύμνια των δομών της, ζητήματα που αναδεικνύουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί κλπ.

Ο κύριος Παπαστεργίου ισχυρίζεται ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τη μια ότι το σύστημα υγείας δεν είναι θέμα ¨της ευθύνης μας¨ και από την άλλη θρασύτατα στο Δημοτικό Συμβούλιο  επιμένει – σε αυτό που η ΚΕΔΕ καιρό τώρα καλλιεργεί- ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)  πρέπει ως αρμοδιότητα να μεταφερθεί στους Δήμους!! Επιχείρημα που αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα της πανδημίας, αφού σε μια σειρά χώρες που τα συστήματα υγείας μεταφερθήκαν στους δήμους , ξεκοπήκαν από το ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας  , λειτουργούν με συνπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα ,. αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η Π.Φ.Υ. έχει περάσει στην τοπική διοίκηση, τα αποτελέσματα είναι ττραγικά για το λαό και τα βλέπουμε κάθε μέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είχε στείλει από τις 23 Μαρτίου επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δ.Σ. σχετικά με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων-μέτρων στήριξης από την πλευρά του Δήμου, επαγγελματιών, εμπόρων, όλων αυτών που ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας. Γι’ αυτό ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή είναι η χρηματοδότηση των δήμων.

Με βάση τον προϋπολογισμό, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του Δήμου μας – περίπου το 50% και συγκεκριμένα 10.000.000€ – χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι θα λείψει από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσουν όπως είπαμε και παραπάνω να στηριχθούν μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων. Πως λοιπόν θα καλυφθούν αν δεν αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση;

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ποσά που δεν μπορούν  να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες. Π.χ. δεν μπορεί οι δήμοι να καλούνται να κρατηθούν όρθιοι σήμερα, εξαντλώντας την όποια κρατική χρηματοδότηση τους από το μέλλον, ενώ την ίδια ώρα πακτωλός εκατομμυρίων δίνεται σε κλινικάρχες, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους.

Σε σχέση με αυτό το θέμα θεωρούμε αστεία τα επιχειρήματα του Δημάρχου ότι δεν είναι στιγμή να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις, αφού δεν γνωρίζουμε το κόστος τους. Ξεχνάει μάλλον ότι μια σειρά δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει – έστω και με τις ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης – αντίστοιχες αποφάσεις, κάτι που προβλέπεται και από την Π.Ν.Π.

Η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζόμενων του Δήμου, άλλωστε δήμος είναι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του, δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Έχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αυτούς που σήμερα αποκαλούν ¨ στρατιώτες πρώτης γραμμής¨ έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία να υπάρχουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με ένα κεντρικό σχεδιασμό, να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να βρίσκονται σε επάρκεια τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή, στον καθαρισμό, στις υδροφόρες, στα μικρά πλυστικά απολύμανσης. Αυτό είπαμε και στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για τις προμήθειες, βάζοντας ταυτόχρονα και τις ενστάσεις μας για τις τιμές των προμηθευτών και γενικότερα την αισχροκέρδεια και τον μαυραγοριτισμό που επικρατεί στην αγορά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μας προβληματίζει η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις Π.Ν.Π. της κυβέρνησης. Επομένως μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων – αρκετών με τα προγράμματα απασχόλησης λίγων μηνών – μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, γιατί τα σχολεία πρώτα απ’ όλα χρειάζονται απαραίτητα όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας στη διάρκεια λειτουργίας τους και με ελάχιστο όριο σε αυτή τη φάση την άμεση δέσμευση τουλάχιστον της κυβέρνησης για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των υφιστάμενων καθαριστριών.

Σχετικά με τους εργαζόμενους σε πολιτιστικές και αθλητικές δομές του δήμου, γυμναστών στο πρόγραμμα ¨αθλητισμός για όλους¨ με την εργασιακή σχέση αντιτίμου εργολαβίας κλπ, να μην γίνει καμία απόλυση και να πληρωθούν κανονικά.

Σε σχέση με το ¨βοήθεια στο σπίτι¨ εκτιμάμε ότι με την προκήρυξη δεν αλλάζει η κατάσταση ως προς τη στελέχωσή της, η δομή θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση με το ίδιο προσωπικό, ανήμπορη να ανταποκριθεί και στις ανάγκες όπως τις ξέραμε, πόσο μάλλον σε νέες ανάγκες που ήδη καταγράφονται αυξημένες. Παρ’ ότι η κυβέρνηση ΝΔ και ο  ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση εκθειάζουν τη σημασία της δομής, τίποτα δεν θα αλλάξει για το μέλλον.

Για τη λαϊκή αγορά θεωρούμε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, να διορθωθεί η αστοχία της κυβέρνησης. Να λειτουργήσει από την Μ. Πέμπτη με την τήρηση βεβαίως όλων των μέτρων προστασίας. Άλλωστε υπάρχει και η δυνατότητα μεγαλύτερης επέκτασης.

Ζητήσαμε να μας δοθεί αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα που είχαμε πάρει ως Δημοτική Αρχή σχετικά με τους Ρομά και τους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή μας.

Για το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα με τα νεκροταφεία όπου έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι δημοτικές Αρχές , επιβάλλεται άμεση λύση με τη δημιουργία νέου χώρου και ταυτόχρονα να δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για τη δυνατότητα καύσης των νεκρών.

Τέλος, καταθέτουμε ψήφισμα συμπαράστασης και υλοποίησης μέτρων προστασίας αναφορικά με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στα Super Market.

Μένουμε δυνατοί, επαγρύπνηση για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της πανδημίας

Tags: , ,

Πρωτόκολλο ασφαλείας στη Θεσσαλία για την ανίχνευση του κορωνοιού

Πρωτόκολλο ασφαλείας, με  στόχο την ανίχνευση του κορωνοιού και τον εντοπισμό της  διασποράς του στην κοινότητα, υλοποιείται  από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ταυτόχρονη λήψη 1.200 δειγμάτων, στο σύνολο των οικισμών Ρομά της Περιφέρειας. Πρόκειται για 400 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο και 800 ελέγχους ανίχνευσης ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο.  Οι ορολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιδημιολογικές μελέτες, για την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων  που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Το σχέδιο αποδεικνύει το επίπεδο ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας αφού για τους ελέγχους συνεργάζονται κλιμάκια της Γ.Γ.  Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου, των Δήμων  και όλων  των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  και ο συντονιστής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσαν: «Ευχαριστούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών και όλους τους ενεργά συμμετέχοντες: τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, τους διοικητές των Νοσοκομείων, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημάρχους, Αστυνομία, Πυροσβεστική, διαμεσολαβητές, οδηγούς,  αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους».

Οι οικισμοί   Ρομά,  όπου έγινε λήψη δειγμάτων, είναι οι εξής:

Στο ν. Λάρισας: Νέα Σμύρνη, Τύρναβος,  Φάρσαλα

Στο ν. Μαγνησίας: Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη

Στο ν. Καρδίτσας: Μαύρικα, Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή)

Στο ν. Τρικάλων: Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι

 

 

Tags: , ,

Παπαστεργίου: Η Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Τρικκαίων στο ύψος των περιστάσεων

dav

Με το κοινωνικό στοιχείο να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη με τηλεδιάσκεψη και «ζωντανή» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 14 Απριλίου 2020 το Σώμα συνεδρίασε με δύο μόνο παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων και τους υπόλοιπους συμβούλους να βρίσκονται… σπίτι τους.
Όμως η ουσία έγκειτο στη στήριξη που προσφέρει ο Δήμος Τρικκαίων στους πολίτες που έχουν ανάγκη, αυτές τις δύσκολες ώρες.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε το πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τη στήριξη της κοινωνίας, των τρικαλινών πολιτών. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και τις αποφάσεις που λήφθηκαν, για εξυπηρέτηση συμπολιτών που έχουν ανάγκη, ενεργοποιώντας και τροποποιώντας τη λειτουργία υπηρεσιών: «θέλαμε να φτάσουμε σε κάθε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε οικογένεια, έχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου

Στοιχεία κοινωνικής δράσης

Αναφέρθηκε με έμφαση και στοιχεία στις ποικίλες δράσεις που συνολικά ο Δήμος Τρικκαίων υλοποίησε με
– τις δομές που ενίσχυσε (Βοήθεια στο Σπίτι),
– την καθημερινή επίσκεψη και προσφορά βοήθειας (φάρμακα, τρόφιμα, άλλα είδης) σε σχεδόν 40 τρικαλινούς/ες
– τη διανομή τροφίμων κατ’ οίκον (πρόγραμμα ΤΕΒΑ) σε 2620 τρικαλινές οικογένειες,
– την καθημερινή σίτιση 150 τρικαλινών,
– τη συνολική προσφορά βοήθειας σε 261 (καταγεγραμμένοι από 17/3 μέχρι 14/4) τρικαλινούς/ες που ζήτησαν βοήθεια του Δήμου
– την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών,
– τις επιμέρους δραστηριότητες στην πρόνοια,
– την επέκταση της μείωσης τιμολογίων της ΔΕΥΑΤ,
– την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και μελών ευπαθών ομάδων,
– τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με πλήρη προστασία των υπαλλήλων
– την εξυπηρέτηση πολιτών με τηλεφωνικά ραντεβού
– τη χρήση της υπηρεσίας παράδοσης πιστοποιητικών ή άλλων απαραίτητων εγγράφων
– την αναδιάταξη δημοτικών υπηρεσιών
– τη συνεχή παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.) στους εργαζόμενους.

Καινοτομίες

Ως προς τα τεχνολογικά στοιχεία της συνεδρίασης, η καινοτομία δεν ήταν απλώς η τηλεδιάσκεψη, αλλά και η ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοσή της από το κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο youtube.
Η σχετική διαδικασία διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, με μεγάλη απαρτία 87%, με ουσιαστική συζήτηση και με λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον Δήμο.
Η προεργασία για το εγχείρημα έγινε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε, αφ’ ενός να δοθεί κανονική και πλήρης εικόνα στον πολίτη, αφ’ ετέρου, να υπάρξουν τα λιγότερα τεχνολογικά προβλήματα. Κάτι που επιτεύχθηκε με την αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών «εφοδίων» που διαθέτει ο Δήμος Τρικκαίων και προσφέρει η τεχνολογία.
Σημαντικό και το ότι η συνεδρίαση εμφανίστηκε 275 φορές από το κανάλι του Δήμου (44,5% ) και το youtube (28,6% απευθείας). Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, παρά τη δυσκολία της παρακολούθησης από το σπίτι μιας συνεδρίασης. Επίσης αυξήθηκαν οι συνδρομητές του καναλιού του Δήμου Τρικκαίων.
Σημειώνεται Εξάλλου η πρόεδρος του Σώματος κ. Νικολέτα Μπρουζούκη στην εισαγωγική της παρέμβαση. αναφέρθηκε στη σημασία του εγχειρήματος, τονίζοντας τη σημασία της υγείας όλων των τρικαλινών. Ο δε Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι, η τεχνολογία να δίνει λύσεις σε ζητήματα άμεσα και ουσιαστικά, όπως αυτό της συνεδρίασης του ανώτατου πολιτικού οργάνου ενός Δήμου, που στήριξε και στηρίζει τους πολίτες.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη