Tags: , , ,

Επιχειρησιακό σχέδιο με 650 ελέγχους στους οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία

Με 650 ταυτόχρονους ελέγχους στο σύνολο των  11 οικισμών  Ρομά της Θεσσαλίας συνεχίζεται  την Μ. Τετάρτη 15-4-2020 και την Μ. Πέμπτη 16-4-2020 το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού και τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων. Πρόκειται για ελέγχους ιχνηλάτησης θετικών κρουσμάτων αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξάγονται ταυτόχρονα από ιατρικά κλιμάκια με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου και όλων  των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί και όλοι είναι ενημερωμένοι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εν όψει των νέων ελέγχων σε Λάρισα (Νέα Σμύρνη, Τύρναβος,  Φάρσαλα), Καρδίτσα (Μαύρικα, Σοφάδες), Τρίκαλα (Κηπάκι, Πύργος, Αγ. Απόστολοι ‘Καλαμάκι’) και Βόλο (Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη).

Σήμερα Μ. Τρίτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας έλαβε δείγματα στη συνοικία της  Νέας Σμύρνης Λάρισας,  στο πλαίσιο ελέγχου ιχνηλάτησης των επαφών της νεαρής Ρομά που είναι το  32ο θετικό  κρούσμα του  Covid-19 στην περιοχή.

Προσλήψεις εξπρές

Παράλληλα με διαδικασίες εξπρές προσλαμβάνονται 19 άτομα – γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό- για την υποστήριξη λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Υποδοχής κρουσμάτων  Covid -19 στην Λάρισα. Στο Κέντρο φιλοξενούνται σήμερα χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτωματολογία 31 άτομα, μεταξύ των οποίων 16 παιδιά και βρέφη, που τυγχάνουν 24ωρης  φροντίδας και περίθαλψης.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημερωτική εκστρατεία που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών της, στον πληθυσμό των Ρομά  που κατοικούν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Κλιμάκια με δύο υπαλλήλους  της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  μέχρι τις 24/4/2020  και σε συνεργασία με τους διαμεσολαβητές Ρομά, επικοινωνούν το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι»,  ενημερώνουν για τη σημασία των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας- όπως το  συχνό πλύσιμο των χεριών –  και  δίνουν πρακτικές   συμβουλές και καθοδήγηση.

Tags: , , , ,

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού μέσω skype

Με τηλεδιάσκεψη συνεχίζονται λόγω κορωνοιού τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού που οργανώνει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη η πρώτη ομάδα εγκύων,  με πιθανή  ημερομηνία τοκετού μέσα στον Απρίλιο συμμετέχει μέσω  skype στο πρόγραμμα, που προσφέρει πολύτιμες οδηγίες στις μέλλουσες μητέρες, τόσο για τον τοκετό όσο και για τον θηλασμό, την καθημερινή  φροντίδα και την  περιποίηση του μωρού τους.

«Στηρίζουμε τις εγκυμονούσες και από το σπίτι» δηλώνει η προϊσταμένη του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μαία Γεωργία  Ντέλλα. «Ιδίως αυτή την περίοδο που είναι φυσιολογικό να υπάρχει  μεγαλύτερο άγχος, λόγω της πανδημίας, είμαστε δίπλα στις εγκυμονούσες που αποτελούν μια  ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού,  με πρακτικές συμβουλές, καθοδήγηση,  ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση». «Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο» προσθέτει η κ Ντέλλα «και μετά το Πάσχα οργανώνονται και νέα τμήματα». Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο  2413-506290.

Tags: , ,

Δ. Τρικκαίων: e-Πολεοδομία για μηχανικούς με αφορμή τον κορονοϊό

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μηχανικών από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων για συγκεκριμένες εργασίες των μηχανικών. Με αφορμή των κορονοϊό και αίτημα της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ, η αντιδήμαρχος Βασιλένα Μητσιάδη και το προσωπικό της Δ/νσης Πολεοδομίας, ασχολήθηκαν ενεργά με την εξυπηρέτηση των μηχανικών των Τρικάλων.
Η υπάρχουσα τεχνολογία και η διάθεση για συνεργασία οδήγησαν σε 8 εργασίες που γίνονται, πλέον, με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πρόκειται για:

  1. Ηλεκτρονική αίτηση και απάντηση περί χρήσεων γης.
  2. Ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης στελεχών και αντιγράφων σχεδίων οικοδομικών αδειών και ηλεκτρονική αποστολή σκαναρισμένων αντιγράφων.
  3. Ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης αντιγράφων αποφάσεων και σχεδίων εξαιρέσεων από κατεδάφιση.
  4. Ηλεκτρονική αίτηση και διεκπεραίωση λοιπών υπηρεσιών (καταγγελίες, στοιχεία ρυμοτομικών, όροι δόμησης κ.λπ.)
  5. Επικύρωση εγγράφων και αντιγράφων με χρήση ψηφιακής υπογραφής.
  6. Ηλεκτρονική αίτηση για έλεγχο εφαρμογής ρυμοτομικών γραμμών.
  7. Έλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων που προορίζονται για σύνταξη πράξεων τακτοποιήσεως και αναλογισμού ή πράξεων εφαρμογής.
  8. Ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης αποσπασμάτων  πράξεων εφαρμογής και πολεοδομικών μελετών.

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Νίκος Λιάκος,

  1. Για όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες, εκτός της χορήγησης σχεδίων, θα στέλνονται αιτήσεις ηλεκτρονικά (επισυνάπτοντας συμπληρωμένο το έντυπο αίτησης) στη διεύθυνση d.pol@trikalacity.grκαι η εξυπηρέτηση και αλληλογραφία θα γίνονται ηλεκτρονικά.
  2. Για τη χορήγηση αντιγράφων σχεδίωνοικοδομικών αδειών οι αιτήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά στο 2431351235. Τα σχέδια θα παραδίδονται έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία στο ισόγειο του Δημαρχείου με προϋπόθεση  την επιστροφή τους εντός 24 ωρών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων εντάσσεται στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι μηχανικοί των Τρικάλων, ώστε να εργάζονται εξ αποστάσεως αυτή τη δύσκολη περίοδο, και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχαρίστησε, δε, τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, την αντιδήμαρχο και την Πολεοδομία του Δήμου για αυτή τη συνεργασία, ευελπιστώντας στη συνέχισή της και από άλλες δομές.
Από την πλευρά της, η κ. Μητσιάδη επεσήμανε, πόσο σημαντική είναι η εξυπηρέτηση των μηχανικών, που συνεχίζουν να εργάζονται, και πόσο σημαντικό είναι να έχουν δίπλα τους τον Δήμο. Τόνισε, μάλιστα ότι αυτή η παρακαταθήκη, θα εξυπηρετήσει μηχανικούς, Δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες, και στη φάση της ενεργοποίησης του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», αλλά και σε πλήθος άλλων εργασιών για μηχανικούς.

Tags: , ,

Έλεγχοι σε καλλιέργειες σκληρού σίτου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σκληρού σίτου για την αξιολόγηση της υγιεινής κατάστασης των φυτών.

Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις των γεωπόνων της Υπηρεσίας μας δείχνουν ότι η υγιεινή κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόστηκαν ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνα, έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τις μυκητολογικές ασθένειες Σεπτορίωση και Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Επειδή ο συνδυασμός των παρατεταμένων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας ευνόησαν την ανάπτυξη των παραπάνω ασθενειών, ενημερώνουμε τους σιτοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ελέγχοντας τις καλλιέργειές τους επισταμένως για προσβολές, ώστε έγκαιρα – εφόσον χρειαστεί – να επέμβουν με μυκητοκτόνα.

Η χημική καταπολέμηση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, τότε αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

 

Tags: , ,

Δωρεάν online κι άλλη παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

Με την κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά, συνεχίζει το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων να προσφέρει δωρεάν στο διαδίκτυο ορισμένες από τις επιλεγμένες του παραστάσεις. Στη σελίδα του Δήμου Τρικκαίων στο youtube (https://www.youtube.com/user/DimosTrikkaion, στον σύνδεσμο https://youtu.be/er-JxHfLq9w ή από την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων #ΜένουμεΣπίτι Δημιουργικά (https://trikalacity.gr/menoymespiti-me-dimioyrgiki-apascholisi-paidion/), το έργο είναι διαθέσιμο, όπως ανέβηκε την περίοδο 2017-18. Ηταν μια παράσταση τιμής στον ΔΗμήρτη Κεχαΐδη που γεννήθηκε στα Τρίκαλα και το έργο ανέβηκε σε σκηνοθεσία Στέφανου Νταλάση, στο θέατρο «Μηχανουργείο» του Μύλου Ματσόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Θέατρο έχει ήδη ανεβάσει στην ιστοσελίδα του Δήμου και στο κανάλι του Δήμου, επιλεγμένε αποσπάσματα από παραστάσεις της εικοσαετίας 1997-2017.

Για το έργο:

Τέσσερις γυναίκες παρουσιάζονται και αποκαλύπτονται…
Η Αλέκα, η Ηλέκτρα, η Φωτεινή και η Μάρω, τέσσερις σύγχρονες Ελληνίδες, ερωτεύονται, χωρίζουν, αγαπιούνται, συγκρούονται, θέλουν να ζήσουν, να γελάσουν, να ταξιδέψουν…
Τέσσερις γυναικείες υπάρξεις με ανασφάλειες… που είναι εξαρτημένες από τους άντρες τους… που έλκονται από την περιπέτεια… που «καβαλάνε» τα συναισθήματά τους και πάνε…
Τα λένε όλα μεταξύ τους και θέλουν να είναι αισιόδοξες για το αύριο…
«Με δύναμη από την Κηφισιά», μια δροσερή κωμωδία για τον έρωτα που απευθύνεται και αφορά πρωτίστως γυναίκες και θα την απολαύσουν κυρίως οι άντρες!

Κατάλληλο με απαραίτητη τη γονική συναίνεση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέφανος Νταλάσης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Καρανίκας
Κοστούμια: Μυρσίνη Κατσάνου
Μουσική επιμέλεια-σενάριο φιλμς: Στέφανος Νταλάσης
Κινηματογράφηση-προβολές: Γιάννης Φλούλης
Τεχνικός παράστασης: Αχιλλέας Βλάχος
Βοηθός σκηνής: Μυρτώ Κρανιά
Οργάνωση παραγωγής: Βικτωρία Καραμούζη

 

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Αλέκα: Σια Φαράκη
Ηλέκτρα: Βίκυ Ιακωβάκη
Φωτεινή: Γωγώ Κατσιανάκου
Μάρω: Φανή Σπανού

Guest: Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Σάκης Μπιλιάλης,
Κώστας Μπουραζάνας, Αρτέμις Αρκουμάνης

 

Βιντεοσκόπηση παράστασης-κάμερες: Θανάσης Παπανικολάου, Αποστόλης Τσατσαρώνης

Μοντάζ: Θανάσης Παπανικολάου

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το μεγαλείο της απλότητας.

Το έργο, Με δύναμη από την Κηφισιά, των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, είναι ένα κείμενο που με την πρώτη ματιά δε φαίνεται να περικλείει «σπουδαία» και μεγάλα θέματα. Ξεγελά με την απλότητά του και τον καθημερινό του λόγο. Είναι ένας λόγος άμεσος και γνώριμος, που ωστόσο είναι δουλεμένος και δομημένος με γνώση και θεατρική σοφία. Οι τέσσερις γυναικείοι χαρακτήρες του έργου, καθώς και οι αντίστοιχοι άντρες, που λάμπουν με την απουσία τους, σκιαγραφούν στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Τα πρόσωπα του έργου είναι υπαρκτά, οικεία και γνώριμα, γεμάτα ζωή. Γυναίκες με ολοκληρωμένη θεατρική μορφή, στις οποίες κυριαρχούν οι «αγωνίες» της καθημερινότητας και οι συγκρούσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δε θέτουν «υπαρξιακά» ζητήματα, ωστόσο είναι υπάρξεις που αγωνιούν, μάχονται, αγαπούν και κυρίως ερωτεύονται…

Μια τολμηρή θεατρική γραφή και ένα έργο, στο οποίο απουσιάζει η αρχή, η μέση-κορύφωση και το τέλος. Κυριαρχεί το ζεύγος-δίπολο γυναίκα-άντρας. Οι γυναίκες δε συζητούν μόνο για αυτές, αλλά κυρίως για τους άντρες, και οι άντρες, ενώ απουσιάζουν από τη σκηνή, κατευθύνουν ή/και καθορίζουν τη ζωή των γυναικών.

Στη σκηνοθετική προσέγγιση συμπορευτήκαμε με το έργο και κυρίως με την αλήθεια των τεσσάρων γυναικών. Αποφύγαμε τη φαινομενική ευκολία του καθημερινού λόγου, που θα οδηγούσε στη δημιουργία χάρτινων ρόλων και επιφανειακών ερμηνειών, και κατευθυνθήκαμε στην προσέγγιση και στην ανακάλυψη της κάθε μιας προσωπικότητας του έργου και των ιδιαίτερων προσωπικών της χαρακτηριστικών. Παράλληλα, δουλέψαμε τη δυναμική των σχέσεων, που αναπτύσσουν οι γυναίκες μεταξύ τους στη σκηνή, αλλά και με τους άντρες εκτός σκηνής. Μια ιδιαίτερα επίπονη αλλά ωστόσο εξόχως δημιουργική διαδικασία, που αποτέλεσε το point of view της σκηνοθεσίας, παραμελώντας ενδεχομένως άλλες παραμέτρους, που θα δημιουργούσαν επιφανειακούς εντυπωσιασμούς.

Περαιτέρω, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του έργου αποτελούν οι αφηγήσεις των γυναικών, που είναι ζωντανές, χυμώδεις, και σπαρταριστές. Δημιουργούν στους θεατές τις αντίστοιχες εικόνες της δράσης, που αφηγούνται οι γυναίκες με εξαιρετικό τρόπο. Είναι τόσο δυνατές και «κινηματογραφικές», που μας οδήγησαν να τις δημιουργήσουμε οπτικά σε μικρά φιλμάκια. Αφού τις απολαύσουμε από τα χείλη των γυναικών, στη συνέχεια (στα περάσματα των σκηνών) θα τις δούμε κινηματογραφημένες μέσα από τη σουρεαλιστική ματιά της Ηλέκτρας. Τα φιλμάκια αποτελούν ένα παράλληλο σκηνοθετικό άξονα, τα οποία δίνουν μια γλυκιά κωμική ανάσα στα περάσματα από σκηνή σε σκηνή. [Τα φιλάκια προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της παράστασης στον μεγάλο ζωγραφικό πίνακα της σκηνής].

Άλλωστε, η κωμική ματιά και η «λοξή γωνία» από την οποία είναι ιδωμένες οι καταστάσεις του έργου, κυριαρχούν και στη γραφή του έργου και στη σκηνοθεσία. Πρόκειται για λεπτή, ευαίσθητη κωμική ματιά, που αγκαλιάζει με αγάπη τα πρόσωπα του έργου, και προκαλεί σταθερό χαμόγελο, ψυχική ευφορία και γέλιο.

Το έργο, Με δύναμη από την Κηφισιά, είναι ένα έργο που το έχει γράψει ένα ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη. Είναι ένας γυναικείος λόγος –που περικλείει και την αντρική γραφή- που ερμηνεύουν γυναίκες, και ο λόγος τους περιστρέφεται γύρω από τους άντρες. Είναι μια γυναικεία γραφή, που περικλείει και την αντρική ματιά. Στην προέκταση της γραφής του έργου, η παράσταση παίζεται από τέσσερις γυναίκες και σκηνοθετείται από άντρα. Αφορά και απευθύνεται πρωτίστως σε γυναίκες, αλλά θα την απολαύσουν κυρίως (ή εξίσου και) οι άντρες.

Καλή Δύναμη!
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη