Tags: , ,

Δ. Τρικκαίων: Καθημερινή ενημέρωση γα τους νόμιμους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει καθημερινώς, για τους παραγωγούς που, βάσει των νέων διατάξεων, θα πωλούν στη λαϊκή αγορά. Σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου, θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για κάθε ενδιαφερόμενο, ανά ημερομηνία και χώρο τέλεσης αγοράς (κεντρική ή περιφερειακή). Η σύνδεση γίνεται είτε από τη διεύθυνση www.trikalacity.gr είτε από τον σύνδεσμο https://trikalacity.gr/oi-nomimoi-paragogoi-sti-laiki-agora/
Η γνωστοποίηση γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, με βάση την απόφαση Δ1α/ΓΠοικ:200006 με αριθμό ΦΕΚ 943/20-3-2020 εδ. B παρ.2, των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Tags: , , , ,

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή των Δημάρχων στον ειδικό λογαριασμό για τον κορονοϊό

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά την χθεσινή τακτική συνεδρίασή του, συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων και την ανταπόκριση – συμμετοχή των δημάρχων της χώρας στον Ειδικό Λογαριασμό κατά του κορωνοϊού, προς υποστήριξη με τοντρόπο αυτό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη πανδημία ανέδειξε τη σημασία και την αξία του Ε.Σ.Υ., αλλά και την μεγάλη ανάγκη να υποστηριχθεί ώστε να είναι αποτελεσματικό. Αναγνωρίζεται σήμερα ο αγώνας του ιατρικού, παραϊατρικού και υγειονομικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται, όπως και στο παρελθόν, ο επίσης σημαντικός ρόλος των δήμων και η αποτελεσματική τους λειτουργία στην παρούσα κρίση(υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικοπρονοιακές και δομές υγείας, Κ.Ε.Π., κ.λ.π.).

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κάνει έκκληση προς τους δημάρχους της χώρας, ενεργώντας με την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, να επιλέξουν ως ελεύθερες προσωπικότητες, εάν δύνανται οικονομικά λόγω των ήδη μειωμένων αποδοχών τους, τον τρόπο συμμετοχής τους στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, καταβάλλοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό κατά την κρίση τους, είτε στον Ειδικό Λογαριασμό καταπολέμησης του COVID-19, είτε για την υποστήριξη της λειτουργίας νοσοκομείου, κέντρου υγείας, αγροτικού ιατρείου, ΕΚΑΒ, κοινωνικού παντοπωλείου κ.λ.π. της περιοχής τους.

Συμμετέχουμε στον αγώνα. Είμαστε παρόντες στις θέσεις μας κοντά στους πολίτες. Ακολουθούμε τους κανόνες και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Θα νικήσουμε!

Tags: , ,

COVID-19: Συζήτηση σε ζωντανή μετάδοση το Σάββατο 4 Απριλίου

Η Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων διοργανώνει το Σάββατο 4 Απρίλη στις 8:30 μ.μ., διαδικτυακή συζήτηση σε ζωντανή μετάδοση, με θέμα: «COVID-19: αλήθειες και ψέματα για την πανδημία. Για την πρόληψη, τα μέτρα προφύλαξης, την έρευνα, τη θεραπεία, τις επιπτώσεις, την αλληλεγγύη & την επόμενη μέρα».

 

Συζητάμε με τους:

Όλγα Κοσμοπούλου:    Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Γιώργο Νικολαΐδη:        Ψυχίατρος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Πουλίκο Πουλικάκο:      Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του  Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

 

Για να παρακολουθήσετε την ζωντανή συζήτηση πατήστε εδώ.

(https://www.facebook.com/lesxi.ergasias.allilegguis.kai.politsmou.trikalon/posts/646760602810090)

 

Για να υποβάλετε ερωτήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού:

α] του facebook

(https://www.facebook.com/events/233607837782315/?active_tab=discussion)

β] της φόρμας επικοινωνίας του blog

(https://lesxi-ergasias-trikalon.blogspot.com/p/blog-page.html)

 

https://lesxi-ergasias-trikalon.blogspot.com/2020/04/covid-19-4.html

Tags: , ,

Παπαστεργίου: Να κρατήσουμε τους Δήμους «ζωντανούς», κρατούν όρθια την κοινωνία

«Να κρατήσουμε τους Δήμους ζωντανούς γιατί μέσω της δουλειάς που γίνεται, στέκεται όρθια η κοινωνία στις δύσκολες αυτές ημέρες». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου τη ΚΕΔΕ, Δήμαρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση την Τετάρτη 1 Απριλίου 2020 (λόγω μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού),ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε, ότι οι δομές κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς, όλο αυτό το διάστημα, για κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.
Η προσφορά των αυτοκινήτων από τις εταιρείες Toyota ΕΛΛΑΣ (150), SIXT (30) και Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (20) έχουν αυξήσει τον «στόλο» των αυτοκινήτων που σπεύδουν για την κάλυψη των αναγκών στις 880 δομές όλης της χώρας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους Δημάρχους, τους Προέδρους των ΠΕΔ, και το προσωπικό των Δήμων που στέκονται δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες μέρες της καραντίνας. Επίσης ευχαρίστησε για την συνδρομή και τη συνεργασία τους, τον Πρωθυπουργό και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ, παρενέβη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του συμβουλίου.

Οικονομική ενίσχυση των Δήμων

Όπως διαπιστώθηκε από τη συνεδρίαση, τα έσοδα των Δήμων έχουν βουλιάξει λόγω της καραντίνας, και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Αναμενόμενα, οι προϋπολογισμοί θα παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες», οπότε η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των Δήμων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτό το σημαντικό κονδύλι προς την Αυτοδιοίκηση να εξασφαλιστεί.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την ΚΕΔΕ μια καταγραφή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των Δήμων λόγω των έκτακτων συνθηκών. Υποσχέθηκε, δε, ότι η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητη την Αυτοδιοίκηση, γιατί είναι αυτή που στηρίζει την κοινωνία.
«Βάζετε πλάτη, όπως και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων σας και τα βγάζετε πέρα» ανέφερε ο κ. Λιβπάνιος, τονίζοντας ότι η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την υγειονομική κρίση θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Χρηματοδότηση ΔΕΥΑ

Επίσης συζητήθηκε το μεγάλο θέμα των ΔΕΥΑ, κυρίως στους περιφερειακούς Δήμους, όπου ήδη τα έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, λόγω του ειδικού χειρισμού του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί πυροσβεστικά για το άμεσο διάστημα και όπως είπε ο κ. Λιβάνιος στην παρέμβασή του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις και στοχευμένες αναλόγως των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Tags: , ,

«ΑλλάΖΩ σελίδα»: από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων στο σπίτι

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης υλοποιείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων τις ημέρες του κοροφνοϊού. Εχει ως τίτλο «ΑλλάΖΩ σελίδα… από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι

Πρόκειται για εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τα οποία αποστέλλονται και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων (μέσω του ΔΕΒ). Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι αυτών θα τα προωθούν με email σε κάθε επισκέπτη/ αναγνώστη/χρήστη/ μέλος τους. Έτσι οι μικροί/ες τρικαλινοί/ες θα μπορούν να τα υλοποιούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι.

Οι δράσεις αφορούν σε δωρεάν ανάγνωση βιβλίων από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της ΕΒΕ, άκουσμα ποιημάτων ή τραγουδιών, πρόσθετη δραστηριότητα με βάση κείμενο του Γ. Σεφέρη, οδηγίες συγγραφής ευχαριστήριου email, βοηθητικό και πρόσθετο υλικό.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται δημιουργίες Ελλήνων της διανόησης και της τέχνης, όπως: Γ. Ρίτσος. Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης, Β. Ρώτας, Ν. Βρεττάκος, Τ. Λειβαδίτης, Μ. Κριεζή, Ν. Λαπαθιώτης, Δ. Τσακνής και βιβλία όπως Παραμύθι χωρίς όνομα (Πηνελόπη Δέλτα), Ένας χαμογελαστός άνθρωπος (Θ. Μενεξές), Μια ιστορία λυπητερή: όχι και τόσο λυπητερή. Opera.(Χ. Μπουκάι), Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις. (Λ. Μπουσκάλια), Ένα τελευταίο γράμμα (Α. Παπαθεοδούλου),  Το δέντρο που έδινε. Δωρικός (Σ. Σιλβερστάιν, διαθέσιμο και σε ταινία), Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Α. Φρανκ), Ο μικρός πρίγκηπας (Α. ντε Σεν Εξιπερί).

Στο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι «Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι».

Και συνεχίζει: «Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.
ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!
Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε στο σπίτι!».

Περισσότερες δραστηριότητες στην ειδική σελίδα του Δήμου Τρικκαίων #ΜένουμεΣπίτι δημιουργικά, στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/menoyme-spiti-dimioyrgika/

Tags: , , , ,

#ΜένουμεΣπίτι με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

#ΜένουμεΣπίτι με δωρεάν προβολή αποσπασμάτων έργων που ανέβασε το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.

Ο Δήμος Τρικκαίων – Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Δημοτικό Θέατρο προσφέρουν δωρεάν την προβολή της ταινίας: «Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων 1997-2017-Αποσπάσματα-σκηνές από τις παραστάσεις του θεάτρου».

Η ταινία είναι διαθέσιμη στον κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο youtube (https://www.youtube.com/user/DimosTrikkaion) και στον σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=JYR7514ELYY&feature=youtu.be

Επίσης, περιλαμβάνεται στην ειδική σελίδα με δράσεις που ετοίμασε από την ιστοσελίδα του ο Δήμος Τρικκαίων, στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/menoyme-spiti-dimioyrgika/

Οσοι θεατές είχαν παρακολουθήσει τις παραστάσεις θα ξαναθυμηθούν στιγμιότυπα από αυτές, και όλοι μαζί θα μπορούν να απολαύσουν χαρακτηριστικές εικόνες από το καλλιτεχνικό έργο του θεάτρου.

 Σημειώσεις για το καλλιτεχνικό έργο του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

Εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε στην εικοσάχρονη πορεία του Δημοτικού Θεάτρου είναι η σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας των παραγωγών, αφού, παράσταση με την παράσταση, και χρόνο με το χρόνο, οι παραγωγές παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στο γεγονός αυτό συμβάλλουν η βελτίωση των καλλιτεχνικών και οργανωτικών δεδομένων και η προσμετρούμενη εμπειρία των συντελεστών, καθώς επίσης και η άφιξη νέων καλλιτεχνών στην πόλη και η ένταξή τους στο δυναμικό του θιάσου. Τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνουν προοπτικές συνεχούς ανέλιξης για τον θεατρικό οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός αυτό αρχίζει να πραγματοποιείται -σταδιακά- στις πρώτες παραγωγές (βλ. Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω του Ντάριο Φο, το  Όνειρο του δωδεκάμερου του Γιώργου Θεοτοκά, το Όνειρο της θερινής νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ), και κυρίως στη συνέχεια, όταν ο θίασος χρησιμοποιεί έναν νέο χώρο παρουσίασης των παραστάσεων, δηλαδή τον Μύλο Ματσόπουλου, με παραστάσεις οι οποίες, σκηνοθετήθηκαν στον ίδιο τον χώρο, εντάσσοντάς τον οργανικά στην παράσταση. Μερικές από τις παραστάσεις αυτές  είναι Ο Κύκλος με την κιμωλία του Μπ. Μπρεχτ, Το Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας του Γιώργου Θεοτοκά, ο Υποψήφιος βουλευτής του Σοφοκλή Καρύδη και οι Γυναίκες στην εξουσία (Εκκλησιάζουσες) του Αριστοφάνη. Σε αυτές διαφαίνεται μια συνεχόμενη και κλιμακούμενη εξέλιξη και ανέλιξη και διαφοροποίηση της καλλιτεχνικής και σκηνοθετικής προσέγγισης των έργων και των παραστάσεων. Η διαφοροποίηση αυτή πραγματοποιείται καταρχάς σύμφωνα με τα δεδομένα που προτείνει το ίδιο το θεατρικό κείμενο, ο συγγραφέας και η εποχή του, σε συνδυασμό αφενός με το δυναμικό των καλλιτεχνών, την ποιότητα, την σπουδή και την εμπειρία τους και αφετέρου με τον ίδιο τον χώρο παρουσίασης της θεατρικής παράστασης.

Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που συμβάλλει στη διαφοροποίηση του αισθητικού αποτελέσματος αλλά και της ίδιας της μορφής των παραστάσεων είναι η δημιουργία ενός επιπλέον θεατρικού χώρου στο συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου, της «Σοφίτας», ενός μικρού κυκλικού θεάτρου («θεάτρου τσέπης»). Στον χώρο αυτόν διαφέρουν τόσο η προετοιμασία όσο και η επιδιωκόμενη αισθητική της παράστασης, μιας και θεατές και ηθοποιοί βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δηλαδή ο σκηνικός και ο θεατρικός χώρος ταυτίζονται. Ο σκηνικός χώρος εντάσσει τους θεατές στην παράσταση και, ως εκ τούτου, διακρίνεται μία αμεσότητα στη σχέση τους με τους ηθοποιούς, γεγονός απαραίτητο -ιδιαίτερα στην κωμωδία- για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δρωμένων και των θεατών.

Περαιτέρω, από το 2005 και μετά, το ΔΗ.ΘΕ. Τρικάλων είχε ως πρώτη προτεραιότητα την παρουσίαση μιας παράστασης που θα απευθύνεται στα παιδιά και στους νέους. Και τούτο διότι το παιδικό και νεανικό κοινό της επαρχίας σπάνια έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί αν όχι αξιόλογες, τουλάχιστον αξιοπρεπείς παραστάσεις.

Μία νέα αρχή γίνεται το 2005 με την παρουσίαση έργων για παιδιά και νέους, ξεκινώντας από το έργο του Φρ. Καρλ Βέχτερ Σχολείο για κλόουν. Η πρακτική αυτή, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα, χρησιμοποιεί ως θεατρικό χώρο την αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου. Ένας όμορφος και λειτουργικός χώρος μικρής χωρητικότητας (125 θέσεων) που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για την λειτουργία της θεατρικής επικοινωνίας και απόλαυσης. Ωστόσο έχει δυο βασικά (φαινομενικά) προβλήματα, που αφορούν τη συμβατική μορφή του (ιταλική σκηνή) και το γεγονός ότι μετά το τέλος των πρωινών παραστάσεων πρέπει να αδειάζει η σκηνή από τα σκηνικά, διότι το βράδυ λειτουργεί ως κινηματογράφος, γεγονός που καθιστά απαγορευτικές τις μόνιμες σκηνικές κατασκευές.

Παρόλα αυτά, ο νέος χώρος έδωσε τη δυνατότητα στο ΔΗ.ΘΕ. Τρικάλων να δημιουργήσει φροντισμένες παραστάσεις για το μαθητικό και νεανικό κοινό. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι βασικοί συντελεστές, όντας και παιδαγωγοί, επιχείρησαν να κάνουν μια τομή στην δημιουργία και στην ανάπτυξη της Παιδικής Σκηνής στην πόλη τους, καλλιεργώντας την παιδαγωγική διάσταση και εστιάζοντας στον σεβασμό της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων. Συνακόλουθα, οικοδομήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο θέατρο και στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης. Κάτι τέτοιο συνάγεται από το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές αναμένουν με προσμονή τις παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι μια νέα αφετηρία πραγματοποιείται το 2017 με την δημιουργία της μόνιμης σκηνής «Θέατρο Μηχανουργείο» στον Πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος Ματσόπουλου, όπου ανεβαίνουν παραστάσεις του θεάτρου (Με Δύναμη απ’ την Κηφισιά, Μπαλάντες Γυναικών κά)

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι τελικός στόχος του ΔΗ.ΘΕ.Τρικάλων είναι να φέρει τον κόσμο στο θέατρο σύμφωνα με το σκεπτικό: «όχι να κάνουμε θέατρο για λίγους, αλλά πώς θα κάνουμε πολλούς τους λίγους». Η πρόθεσή του ήταν και είναι να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε το κοινό να έρθει κοντά στο θέατρο και να το αγαπήσει. Επιπλέον, στόχος του είναι οι παραστάσεις να μπορούν αρθρώνουν αν όχι έναν πρωτότυπο, τουλάχιστον έναν υγιή καλλιτεχνικό λόγο και να επιτυγχάνουν ένα όσο το δυνατό πιο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, μακριά από προχειρότητες, από ερασιτεχνισμούς και άσκοπους πειραματισμούς, που μπορούν να αποξενώσουν το κοινό.

 

Σημειώσεις για την δημιουργία της ταινίας

(Η ταινία είναι κατάλληλη με απαραίτητη τη γονική συναίνεση).

 • Η δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας έχει στόχο την καταγραφή (αρχείο) και ανάδειξη του καλλιτεχνικού έργου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Οι παραστάσεις είναι με χρονολογική σειρά.
 • Η βιντεοσκόπηση -όπως είναι γνωστό- δεν μπορεί να καταγράψει την ζωντανή επικοινωνία της θεατρικής τέχνης.
 • Είναι δεδομένο ότι η βιντεοσκόπηση των παραστάσεων –ειδικά των πρώτων χρόνων- είναι με εμφαίνεις τεχνικές αδυναμίες, τόσο στην λήψη όσο και στην ποιότητα της εικόνας.
 • Η ποιότητα της κάθε βιντεοσκόπησης εξαρτάται από τα τεχνικά μέσα και τις δυνατότητες του εκάστοτε εικονολήπτη.
 • Ακόμη, να σημειώσουμε ότι στο διάστημα 1997-2002, η βιντεοσκόπηση των παραστάσεων είναι μονοκάμερη και με εμφανείς τεχνικές αδυναμίες, ενώ στο επόμενο διάστημα υπάρχει σαφώς καλυτέρευσης των βιντεοσκοπήσεων.
 • Οι μουσικές της ταινίας είναι από τις αντίστοιχες παραστάσεις.
 • Οι παραστάσεις αποκτούν μια άλλη δυναμική από το 2002 και μετά όταν σκηνοθετούνται στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου.
 • Οι συντελεστές των παραστάσεων καθώς και τα διοικητικά συμβούλια του οργανισμού αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ταινίας.
 • Η ταινία αυτή έχει πολλαπλές αποστολές, αφού θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε θεατρικούς οργανισμούς, σε σχολές θεάτρου, σε Πανεπιστήμια, σε μουσεία, σε Δήμους και Δημοτικά Θέατρα κλπ, αλλά και σε ερευνητές και μελετητές του θεάτρου, της τέχνης και της πολιτισμικής αποκέντρωσης.
 • Απώτερος στόχος της ταινίας είναι να αναδείξει πώς ένας θίασος στην περιφέρεια μπορεί να παράγει αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, προτείνοντας και δημιουργώντας άρτιες, αξιόλογες και ιδιαιτέρες παραστάσεις.
 • Επιπλέον, η καταγραφή της καλλιτεχνικής αυτής πορείας μπορεί να είναι χρήσιμη για θιάσους και καλλιτεχνικούς φορείς που θέλουν να δομήσουν ένα θεατρικό σχήμα εκτός κέντρου ή δραστηριοποιούνται ήδη στην περιφέρεια.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέχθηκε η χρονολογική παρουσίαση των παραγωγών, γιατί μέσα από αυτή διαφαίνεται η πρόοδος του θιάσου και η ανοδική του πορεία ως προς τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος των παραστάσεων, χρόνο με τον χρόνο, και παράσταση με την παράσταση.

* Αρχείο-έρευνα-σκηνοθετική επιμέλεια: Στέφανος Νταλάσης

* Τεχνική υποστήριξη- μοντάζ: Γιάννης Φλούλης

Tags: , ,

Αγαπημένε μου κορωνοϊέ

Αγαπημένε μου κορωνοϊέ,

    Σου γράφω από το σπίτι μετά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μου. Τώρα θα μου πεις , μπορεί να τριγυρνάς και κάπου εδώ γύρω… που να σε πάρω χαμπάρι. Το να καθίσω να παίζουμε κρυφτούλι δεν είναι του τύπου μου, σκέφτομαι όμως να κάνουμε κάτι καλύτερο. Εγώ θα σου μιλάω και εσύ θα μ ΄ ακούς. Τι  δεν ψήνεσαι και τόσο; Ποσώς με νοιάζει.

  Φαντάζομαι στη δική σου νοσηρή πραγματικότητα ότι σήμερα δουλέψαμε εξ’ αποστάσεως, ότι αγοράσαμε και φάγαμε τον άμπακο από τα eshops, ότι αποστειρώσαμε καλά τα χεριά μας και το πρόσωπο, ότι τα παιδιά μας τακτοποιήθηκαν στην τηλεόραση και τον υπολογιστή τους , ότι απομονώσαμε τον γονιό μας , τον  φίλο μας ,το γείτονα , ότι ο υποχόνδριος εαυτός μας μετέτρεψε την φυσική μας παρουσία να μην είναι ακριβώς το ζητούμενο… είναι όλα εντάξει. Το μόνο που πραγματικά κατάφερες δείχνοντας τα δόντια σου είναι να με θυμώσεις . Αρνούμαι όμως να φοβηθώ.

  Ξέρεις τα πουλιά που πετάνε γύρω μας έχουν  εκτός των άλλων ένα βασικό χαρακτηριστικό που τιμώ και παίρνω δύναμη, απ’ αυτή που νομίζεις ότι μου στερείς εσύ, είναι ζωντανοί οργανισμοί που δημιουργούν με κόπο και χαρά την οικογένεια και τη φωλιά τους ενώ από την άλλη πετάνε ελεύθερα γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή ότι κάποιος μπορεί να τους αφαιρέσει τη ζωή. Δεν πετάνε ποτέ μίζερα και φοβισμένα. Αν καθίσεις να τα χαζέψεις σου παίρνουν το μυαλό με τη χάρη και την ομορφιά τους. Τα πουλάκια λοιπόν δεν παραιτούνται, δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά αλλά παραδίνονται αποδεχόμενα τη ζωή έτσι ακριβώς όπως είναι.

  Με την παραίτηση ξέρεις αποστρέφουμε το βλέμμα μας ενώ όταν παραδινόμαστε το στρέφουμε στο μέσα μας.

  Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Τα περισσότερα πράγματα που μας δίνει η ζωή τα παίρνουμε χωρίς φόβο και αγωνία.

  Οι φόβοι μας δε σταματούν το θάνατο, οι φόβοι μας σταματούν τη ζωή.

Θα χαρώ να μην ακούσω σύντομα νέα σου,

Γιάννης Τζίκας

                                                                                 Σε όλα τα παιδιά του κόσμου

                                                                                   με την ελπίδα να ζήσουν

                                                                                 χαρούμενα και ελεύθερα                                                                                                           

                                                                                   την Άνοιξη που τους έλαχε…
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ