Tags: , ,

Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τ.Κ. Ζηλευτής

Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Τοπική Κοινότητα Ζηλευτής του Δήμου Τρικκαίων, από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Βάιο Αναγνώστου και με  τη χρήση των απαραίτητων μηχανικών μέσων, καθαρίζονται χωμάτινοι αποστραγγιστικοί τάφροι (κανάλια) από αυτοφυή βλάστηση και φερτά υλικά, ώστε  να διασφαλιστεί η ομαλή απορροή των υδάτων και να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Ντίνος Μπάρδας σε επιτόπια αυτοψία του  δήλωσε:

«Με συνεχείς  παρεμβάσεις πραγματοποιούμε έργα μείζονος σημασίας προλαμβάνοντας τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων στις ιδιοκτησίες και το περιβάλλον. Ικανοποιούμε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και προχωράμε στην επιβεβλημένη διάνοιξη των καναλιών στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού. Συνεπείς στη δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη δίνουμε  λύσεις στοχευμένα, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Η ασφάλεια των πολιτών και  η αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και καλλιεργειών  αποτελούν κύριο μέλημά μας.»

 

 

Tags: , ,

Εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία στα δάση

Η Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας & κτηνιατρικής της Π.Ε.  Τρικάλων       ενημερώνει  ότι, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η αρ. 165390/590/22-3-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (ΦΕΚ 1128/ΤΒ΄/28-3-2018) που αφορά την ολοκλήρωση της δυνατότητας εκτατικής και ημισταυλισμένης  χοιροτροφίας σε δάση (ΑΔΑ:ΩΣ7Ψ4653Π8-7Β6).

Στα πλαίσια της ανωτέρω απόφασης υποχρεούνται οι δικαιούχοι χοιροτρόφοι εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της,  να περιορίσουν την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία , εντός των περιφραγμένων σταυλικών εγκαταστάσεων τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας , στο τηλ.: 2431046305, καθώς  και στις Δασικές υπηρεσίες του νομού μας .

Tags: , ,

Κ. Σκρέκας: Καθαρή έξοδος με βρόμικα ψέματα δεν γίνεται

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews στο δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, παραχώρησε ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ., πρώην Υπουργός- τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ό,τι, αν πάει σε εκλογές έχοντας εφαρμόσει τις περικοπές συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε, κινδυνεύει να αφανιστεί εκλογικά», τονίζει στην Realnews ο Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, προσθέτει πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα πάντα στην τελευταία αξιολόγηση για να πάρει αναβολή περικοπών των συντάξεων και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν έχουν νομοθετηθεί μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ και σημειώνει πως η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταθλήτρια στους φόρους και τελευταία στην ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, τονίζει πως η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της, αφού κάτι τέτοιο θα παρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Γιατί επιμένετε πως οι εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμα και το φθινόπωρο; Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει πως θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 με τις Αυτοδιοικητικές.

Γιατί η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα υποχωρεί στην τελευταία θέση σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από το τεράστιο βάρος της εξοντωτικής φορολόγησης. Η Παιδεία διαλύεται και η αυξανόμενη εγκληματικότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο την ελληνική οικογένεια. Η τραγική κατάσταση της χώρας πιέζει ασφυκτικά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να αποδράσουν.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει κάτι απόλυτα εύλογο: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση οποτεδήποτε κι αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές η Κυβέρνηση.

 

Γιατί υποστηρίζετε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι «καθαρή» αφού το πρόγραμμα ολοκληρώνεται;

Τι σημαίνει καθαρή έξοδος; θα «ξεψηφίσουν» τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση στο αφορολόγητο, την αύξηση στους φόρους, ή θα επαναφέρουν το ΕΚΑΣ που έκοψαν; Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε το νέο παραμύθι της καθαρής εξόδου, αφού μίλησε για μεταμνημονιακή αύξηση της επιτήρησης. Καθαρή έξοδο με βρόμικα ψέματα δεν γίνεται.

Ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να μιλά για δήθεν καθαρή έξοδο όταν έχει νομοθετήσει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ πρόσθετης λιτότητας και έχει δεσμεύσει τη χώρα με αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Πάντως φαίνεται πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποτιμούν θετικά την κυβερνητική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρωταθλήτρια στους φόρους και γι΄αυτό φέρουν σοβαρή ευθύνη και ο κ. Τσίπρας αλλά και οι θεσμοί που το επέτρεψαν.
Οι κριτές της κυβέρνησης θα είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, που πνίγονται από τους χειρότερους φόρους που εφαρμόστηκαν ποτέ, και όχι οι Ευρωπαίοι.

Άλλωστε, πως μπορούν οι Ευρωπαίοι από τη μια να μειώνουν κάθε φορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και από την άλλη να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα πάνε καλά; Πριν από δυο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές προβλέψεις της, αναθεωρεί το ρυθμό ανάπτυξης προς το χειρότερο, τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει τελικά την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου παρότι έχουν ψηφιστεί;

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν πάει σε εκλογές έχοντας εφαρμόσει τις περικοπές συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε, κινδυνεύει να εξαφανιστεί εκλογικά. Είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα πάντα στην τελευταία αξιολόγηση για να πάρει αναβολή των περικοπών συντάξεων και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Γι΄αυτό και σπρώχνει όλα τα δύσκολα μέτρα πίσω, μήπως και γλιτώσει το εκλογικό Βατερλό.

Χρειάζεται αλλαγή της στρατηγική μας απέναντι στη Τουρκία λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της; Φοβάστε ότι όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει περαιτέρω όξυνση του προσφυγικού;

Οι Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο κατά το 2017 υπερέβησαν κάθε προηγούμενη χρονιά, στο πλαίσιο της νέας αναθεωρητικής πολιτικής του Ερντογάν κατά των διεθνών συνθηκών, διεκδικώντας ό,τι μπορεί σε κάθε κατεύθυνση και φυσικά και στο Αιγαίο. Το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι στις 24 Ιούνιου θα είναι καυτό για τον Ερντογάν και αυτό αναμένεται να κορυφώσει την έκταση και τη διάρκεια του εθνικιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των αντιπάλων. Όμως δεν μπορεί να αποκλείεται και κάποιο ατύχημα που μπορεί να πάρει διαστάσεις. Η Ελλάδα οφείλει να έχει μια σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή θέση στο γεωπολιτικό τοπίο χτίζοντας διεθνείς συμμαχίες, χωρίς καμιά υποχωρητικότητα στα σοβαρά εθνικά ζητήματα.
Το μήνυμά της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο: «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ γιατί δεν στηρίξατε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης; Δενείστε υπέρτωνιδιωτικοποιήσεων;

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό και άρα δεν οδηγεί σε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού στους καταναλωτές. Αντίθετα οδηγεί τη ΔΕΗ μαθηματικά στη χρεωκοπία, ενώ νοθεύει τον ανταγωνισμό αφού πουλάει τα πιο ανταγωνιστικά εργοστάσια της ΔΕΗ, με τρόπο απροκάλυπτα μεροληπτικό υπέρ του μελλοντικού πιθανού ιδιώτη επενδυτή.

Από την άλλη, οι ολέθριες αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα στο ενεργειακό τοπίο έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ μια προβληματική εταιρεία, αφού σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν νύχτα την περασμένης Παρασκευή, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρίας το 2017 δεν καλύπτει ούτε το μισό μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.

Συγκεκριμένα, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) είναι -χωρίς να συνυπολογισθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις- μόλις 478 εκατ. ευρώ όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή 821 εκατ. ευρώ. Αν από τα αποτελέσματα αφαιρεθούν οι ΥΚΩ των προηγούμενων ετών, ο όμιλος ΔΕΗ έχει λειτουργικές ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η ΔΕΗ το 2017 ζημιωνόταν με 1 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα λειτουργίας της.

Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της ΔΕΗ, αφού κάτι τέτοιο θα παρασύρει μαζί το σύνολο της οικονομίας. Εμείς την επόμενη ημέρα θα αναζητήσουμε άμεσα στρατηγικό επενδυτή, μεγάλη εταιρεία, με εμπειρία στον κλάδο, που θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη ΔΕΗ, θα αναδιοργανώσει και θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία, ικανή να ανταγωνιστεί ισότιμα στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Η κινητικότητα που επιδεικνύουν διάφορα πρώην «γαλάζια» στελέχη μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να «κόψει» από τη ΝΔ;

Η εκλογική δυναμική της Ν.Δ. και η καθολική αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας δεν ανακόπτεται. Όποιος προσπαθεί να «κόψει» από τη Ν.Δ., παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και θα τιμωρηθεί στην κάλπη. Αυτή τη στιγμή ένα είναι το μέλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο, από την μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτεςσήμερα απελπίζονται βλέποντας τιτους περιμένειτο 2019.

 

Tags: , ,

Δράσεις του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

To 8ο ΓΕΛ Τρικάλων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2  “ΥOUNG MEDIA LITERATES OF EUROPE”  διοργάνωσε 2 δράσεις στο χώρο του σχολείου για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Α) Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου,  η δικηγόρος κ. Ουρανία Παπαβασιλείου, μέλος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου,   μίλησε για το νομικό πλαίσιο ( ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ) που αφορά την προστασία  από τον διαδικτυακό εκφοβισμό και ενημέρωσε τους μαθητές για τα δικαιώματά τους.

Β) Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 η ψυχολόγος κ. Καραμπατζάκη Δέσποινα   του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων παρουσίασε στους μαθητές τους τρόπους αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Και στις δύο δράσεις ακολούθησε παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  με τους μαθητές

 

Tags: , ,

Υπηρεσιακή συνάντηση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Δ. Πύλης

Συνάντηση  έγινε στο Δημαρχείο Πύλης μεταξύ του Αντιδημάρχου Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Πύλης κ. Κωστάκη Αθανασίου, των Διευθυντών του Δήμου και των προϊσταμένων των μονάδων του.

Παρόν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Τζιορτζιώτης Γεώργιος.

Σκοπός της συνάντησης η ενημέρωση, ο προγραμματισμός και η καλλίτερη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Ο συντονισμός για την πρόσληψη και επανένταξη ανέργων μέσω του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ, σε πρώτο χρόνο.

Ο συντονισμός για τις άδειες του θέρους, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά και προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Ο συντονισμός των υπηρεσιών μεταξύ τους, τόσο στο κομμάτι των τεχνικών έργων όσο και στο κομμάτι των οικονομικών.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής των στελεχών του Δήμου στις εκδηλώσεις που οργανώνουν κάθε φορά οι επιμέρους υπηρεσίες.

Ήταν μία παραγωγική και με ουσία συνάντηση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (09-05-2018) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 32χρονος ημεδαπός, διότι σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως (33) εκατοστά, καθώς και (29) ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες τομάτας

Μετά τις  βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται  την εμφάνιση του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής τομάτας.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Συμπτώματα: 1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των
φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

  Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών

 Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

ΘΡΙΠΑΣ

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin,Cypermethrin.flonicamid,spirotetramat κ.α.

 ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις ντομάτας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Tags: , ,

Τέχνη και εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί και μαθητές

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο  Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, διοργανώνουν  Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τίτλο: «Τέχνη και εκπαίδευση, αισθητική της καθημερινότητας, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Βίοι παράλληλοι με κοινούς στόχους», που θα γίνει στις 11 & 12 Μαΐου 2018 σε χώρους του 4ου & 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17 Λάρισα).

 

Tags: , ,

Το νέο Δ.Σ. της ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας ανακοινώνει την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία προέκυψε κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2018 στην Λάρισα.

Πρόεδρος: Τσιουλάκης Ράλλης

Αντιπρόεδρος Α: Πάϊκος Στέφανος

Αντιπρόεδρος Β: Τσίγκας Ηλίας

Αντιπρόεδρος Γ: Γιανννάκος Βασίλειος

Γεν. Γραμματέας: Καρανικόλα Ουρανία

Αν. Γραμματέας: Κατσάρας Κων/νος

Ταμίας: Πατσιούρας Αθανάσιος

Αναπληρωτής Ταμίας: Χριστοδούλου Αθανάσιος

Οργανωτικός Γραμματέας: Μαρκοπούλου Ερασμία

Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας: Καϊμά Ελένη

Υπεύθυνη για ζητήματα Γυναικών με Αναπηρία: Λουκάκη Δέσποινα

 

Tags: , ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τον Κλεισθένη

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (8/5/18), που συζητήθηκε το Ν/Σ για το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής & Περιφερειακής διοίκησης, με την επωνυμία «Κλεισθένης Ι», οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, έκαναν ουσιαστική κριτική τόσο στο παλιό όσο και στο νέο αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, το οποίο υπηρετούν και οι παρατάξεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι, Χ.Α και γι’ αυτό κατέληξαν σχεδόν όλοι μαζί σε ένα ψήφισμα, παρά τις όποιες απόψεις που εξέφρασαν στην συζήτηση.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσαν ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος, την οποία αρχικά το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνεπικουρούμενο από την επικεφαλής εκείνη την ώρα σύμβουλο του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε αυθαίρετα να αποφύγει να θέσει σε ψηφοφορία, αλλά κάτω από την επιμονή των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωση το έθεσε σε ψηφοφορία δια βοής, ενώ θα έπρεπε να γίνει ονομαστική όπως για τα άλλα θέματα, δείχνοντας ότι ενοχλήθηκαν από την κριτική μας.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τελικά μόνο από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι το παρακάτω:

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«Με αφετηρία το νέο κύκλο των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Τοπικής-Περιφερειακής Διοίκησης που φέρνει με το Ν/Σ “Κλεισθένης 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στήνεται διευρυμένα ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, εν μέσω διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, που κλιμακώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο παλιό και νέο νομοθετικό αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Τοπικής & Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι νέες αλλαγές που προωθούνται με το Ν/Σ «Κλεισθένης 1» δεν συνιστούν φιλολαϊκή μεταρρύθμιση, αλλά παραπέρα ευθυγράμμιση της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης με τους στόχους και επιδιώξεις του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά: 

  • Προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Μέτρο που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019 και που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
  • Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τ.Δ. Αυτό το προαναγγέλλουν και το προδικάζουν σειρά από διατάξεις, όπως αυτές της κατηγοριοποίησης των δήμων, καθώς και οι άλλες που φέρνουν σειρά από αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ και τα κριτήρια που εισάγονται πχ “ίδια” έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α.

         Την ώρα που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”. Η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και την φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων.

Με βάση το Ν/Σ οι Δήμοι και Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοι τους εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του Κεφαλαίου.

  • Νομοθετούν μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου, που ανεξάρτητα από ετικέτες, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του Κεφαλαίου.
  • Εδώ εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το “Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ”. Κύριο εδώ είναι ότι παραμένει η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει – σε προγραμματική συμφωνία με τον εκάστοτε Δήμο – το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ!
  • Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παύονται αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του αστικού κράτους, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών.
  • Εξοβελίζεται η Αρνητική και Λευκή ψήφος για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, όργανα διοίκησης, με την συγκρότηση και την λειτουργία των οργάνων διοίκησης με ευρύτερες συναινέσεις, για ενσωμάτωση του λαϊκού παράγοντα (Εκλογή δημάρχου με το 50+1, ενιαίο ψηφοδέλτιο σε Κοινότητες κάτω από 500 κατοίκους, δημοψηφίσματα, συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα όργανα διοίκησης).
  • Αποδεχόμαστε μόνο το άρθρο για την εισαγωγή της Απλής Αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου)

 

Θεωρούμε ότι ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ, με βάση συνέδρια τους και μελέτες τους, έδωσαν έτοιμο υλικό στην κυβέρνηση για το βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική & Περιφερειακή Διοίκηση, στην προσαρμογή της στις μνημονικές & δημοσιονομικές κατευθύνσεις. Ο “εκσυγχρονισμός” της κρατικής και τοπικής διοίκησης, που συνδέεται με τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προχωράει και έχει την αποφασιστική συνδρομή τους.

Είναι αυτό το πλαίσιο που φέρνει την όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση και αποσύνδεση της χρηματοδότησης των φορέων της Τ.Δ από το κράτος, την διασύνδεση της λειτουργίας της με τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας,  την φοροεπιδρομή και την γενίκευση της ανταπόδοσης. Γι’ αυτά δεν λένε κουβέντα, απεναντίας λειτουργούν ως  επιταχυντές  ακόμη πιο αντιδραστικών εξελίξεων όπως είναι το αίτημα τους για άμεσο  πέρασμα της Π.Φ Υγείας, των Νοσοκομείων, των Νηπιαγωγείων στην Τοπική & Περιφερειακή Διοίκηση. 

Με αυτές τις θέσεις, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, την διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Διεκδικούμε άμεσα αιτήματα, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

Tags: , ,

Σύγχρονες Προκλήσεις Σύστασης και Λειτουργίας cluster Λαχανικών

Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του σύγχρονου ανεπτυγμένου κόσμου. Η πρόκληση αυτή συνδέεται άμεσα με σειρά νέων ερευνητικών δεδομένων που συνδέουν την κατανάλωση λαχανικών με τη προστασία της υγείας και της ευζωίας των πολιτών. Για να ικανοποιηθεί ο στόχος της ικανοποίησης των αναγκών και προτιμήσεων των καταναλωτών είναι πλέον αναγκαίο να συσταθούν και να λειτουργήσουν συνεργασίες και συνέργειες που να μοιράζονται το ίδιο όραμα, θέτοντας παράλληλα σε καθεστώς χαμηλότερης προτεραιότητας στόχους που συνδέονται άμεσα με ζητήματα του κάθε κλάδου.

Η επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤΑΓΡΟ), σε συνεργασία με το επιστημονικό Εργαστήριο αγροτικής οικονομίας και καταναλωτικής συμπεριφοράς του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ), στην εκδήλωση της 30ης Μαΐου 2018 στις 6:30 μμ στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημώνμε τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις σύστασης και λειτουργίας cluster λαχανικών» έχει σαν στόχο να αναδείξει τους τρόπους λειτουργίας και αντιμετώπισης των προκλήσεων των συμμετεχόντων στο περιβάλλον παραγωγής και εμπορίας τους.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη

 


Μάιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC