Tags: , ,

Ενεργειακές δυνατότητες στον Δήμο Τρικκαίων

Το ενδιαφέρον του Δήμου Τρικκαίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σηματοδοτεί η σχετική ημερίδα της Δευτέρας 12 Μαρτίου 2018. Μια ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος εν όψει δύο δεδομένων που εμφανίζονται:
– της συζήτησης και των αποφάσεων για τα βιορευστά και το βιοαέριο
– των δυνατοτήτων που ανοίγονται από τη θέσπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Οπως τόνισε στην έναρξη της ημερίδας ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι σημαντικό να υπάρχει η ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στον Δήμο και τα χωριά. Εξάλλου, μετά τη σχετική συζήτηση στο Βαλτινό για ίδρυση μονάδας βιορευστών, άρχισε έντονη η συζήτηση για το μέλλον παρόμοιων επενδύσεων.
Το δεύτερο δεδομένο, αφορά στον πρόσφατο νόμο για τη θέσπιση και συγκρότηση των Ενεργειακών Δυνατοτήτων. Δηλαδή, για την παραγωγή ενέργειας που θα προκύψει από τη συνεργασία του Δήμου και πολιτών, με όφελος και γνώμονα την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, φθηνότερα από ό,τι ισχύει σήμερα.
Ολο αυτό το πλαίσιο, που σχετίζεται με τις άμεσες αλλά και τις μελλοντικές δράσεις, συζητήθηκε εκτενώς παρουσία εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων, πολιτών και υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συζητήθηκε, επίσης, η χωροθέτηση και λειτουργία των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η επίδρασή τους στην τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:
– «Βιοαέριο στην Ελλάδα, προοπτικές & προβλήματα», Χρήστος Ζαφείρης, Υπ. Έργων Βιοαερίου, Τμ. Βιομάζας ΚΑΠΕ
– «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα», κ. Δημήτρης Τσέκερης, Ειδ. Σύμβουλος Υπ. Ενέργειας σε θέματα ΑΠΕ & Ηλεκτρικής Ενέργειας
– Στρογγυλό Τραπέζι «Η αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, με την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία»
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που ακολούθησε, η ημερίδα αφορούσε στην προσπάθεια ενημέρωσης όλων, σε Τρίκαλα και χωριά, για ένα θέμα άμεσου ενδιαφέροντος. Κάτι που φάνηκε και από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις, σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.
Παρέστησαν, επίσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Εμπορίου της ΠΕ Τρικάλων κ. Ντ. Μπάρδας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλεστά, Λασπάς και Ντινής, οι π. αντιδήμαρχοι κ.κ. Λεβέντη, Παπανικολάου και Βασταρούχας, οι π. Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Λάππας και Ταμήλος, οι κ. Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή) και Γ. Μητσιούλης (Τρίκκης Πολιτεία), ο διευθυντής της ΠΑΔΥΘ ΑΕ κ. Ορ. Πλιάσας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Παζαΐτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παππάς, πλήθος προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, πολίτες και στελέχη υπηρεσιών.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Στον Δήμαρχο Τρικκαίων το 5ο Δημοτικό Σχολείο

Με ερωτήματα, απορίες και παρεμβάσεις, μαθητές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Το πρωί της Δευτέρας 12 Μαρτίου 2018 οι μαθητές των τριών τμημάτων της Στ τάξης του σχολείου συνομίλησαν με τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Παρόντος του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Ακη Αναστασίου, έθεσαν τα θέματα που σχετίζονται ειδικότερα με το σχολείο (κτηριακό κυρίως) αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, συζήτησαν για τις παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων στους ποδηλατόδρομους, στο πράσινο, στον Ληθαίο ποταμό. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων απάντησε σε κάθε ερώτημα χωριστά, αναφέροντας τις υπάρχουσες δράσεις ή όσες έχουν δρομολογηθεί, για τα ειδικότερα και τα γενικότερα ζητήματα που τέθηκαν.
Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Οδ. Κυρίτση και τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Θεοδώρα Σαλαμούρα, Μαρία Λια και Αντώνη Γκοτζαγεωργίου, ενώ παρέστη και ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ψύχος.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Επιμόρφωση τρικαλινών εκπαιδευτικών στη ρομποτική

Ξεκίνησε η επιμόρφωση των τρικαλινών εκπαιδευτικών για τα θέματα ρομποτικής. Η προσφορά των 160 κιτ ρομποτικής από τον Δήμο Τρικκαίων δωρεάν στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του, την περασμένη εβδομάδα, συνεχίστηκε με τα σεμινάρια που πραγματοποίησε το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.
Ο Δήμος Τρικκαίων είχε ήδη παραδώσει τα πρώτα κιτ σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οπότε η επιμόρφωση από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ πραγματοποιήθηκε στους διδάσκοντες πληροφορική στα συγκεκριμένα σχολεία. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ. Λεων. Μποντίλας, αυτή η επιμόρφωση αφορά στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών πληροφορικής, για θέματα προγραμματιστικής σκέψης και ανάπτυξης ιδιοτήτων για κατασκευές. Στη συνέχεια, οι γνώσεις αυτές μεταφέρονται στους μαθητές που μετέχουν στη συγκριμένη δραστηριότητα σε κάθε σχολείο.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Με επιτυχία ο 11ος Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα – Τρίκαλα

Η μεγαλύτερη επαρχιακή διοργάνωση αγώνα δρόμου φέρνει άνοιξη, αισιοδοξία και χαμόγελα. Πάνω από 3.000 δρομείς από όλη την Ελλάδα και τα Τρίκαλα έτρεξαν – γεμάτοι περηφάνια για τη συμμετοχή τους – στον 11ο Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα – Τρίκαλα «Θανάσης Σταμόπουλος», την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018. Μια διοργάνωση που με τα 21 χλμ., τους δεκάδες εθελοντές (και ποδηλάτες και από μέλη 6 πολιτιστικών συλλόγων), την επαγγελματική οργάνωση, τη συνδρομή των χορηγών, κατατάσσεται, πλέον, ως η διοργάνωση που ανοίγει το εαρινό καλεντάρι. Ο πιο γρήγορος ημιμαραθώνιος στην Ελλάδα και το φετινό ρεκόρ συμμετοχών, δίνουν ελπίδα και… φτερά για πρόσθετο ποιοτικό και ποσοτικό ανέβασμα για το 2019. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε δηλώσεις του επεσήμανε τη σημασία του σημαντικότερου αγώνα δρόμου στην επαρχία με τις χιλιάδες συμμετοχές. Ο Δήμος Τρικκαίων, συνδιοργανωτής με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Καλαμπάκας και το Επιμελητήριο Τρικάλων, παρείχε πλήθος βοήθειας, υλικού, ανθρώπινου δυναμικού και τον χώρο του τερματισμού, για να μπορεί ο κάθε δρομέας, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, να απολαύσει τη διαδρομή. Εξάλλου, οι τρεις διαφορετικοί αγώνες (21 χλμ., 5 χλμ. εντός Τρικάλων και 1 χλμ. για παιδιά) αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την επί 11 χρόνια δουλειά όλων των διοικήσεων του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων, που επιμελώς και με προσωπικό χρόνο διοργανώνουν έναν αγώνα με τεράστια σημασία. Φέτος, για παράδειγμα, για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, η ομάδα LifeWalkers, έδωσε με τη συμμετοχή της το μήνυμα για άθληση και υγεία για όλους. Διότι η ομάδα αποτελούταν από 90 άτομα, άτομα με χρόνιες παθήσεις και συνοδοί, που περπάτησαν τα 5 χλμ. της διαδρομής εντός των Τρικάλων, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Στο «20000» για κλαδιά – ογκώδη απορρίμματα

Συνεργασία για τη βελτίωση υπηρεσιών στη διαχείριση των «δύσκολων» απορριμμάτων επιδιώκει ο Δήμος Τρικκαίων. Οπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Σακκάς, απαιτείται η βελτίωση της συνεργασίας και η συνεννόηση με τους πολίτες, για την αποκομιδή κλαδιών είτε ογκωδών αντικειμένων. Οι πολίτες, τόνισε, θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στον γνωστό τηλεφωνικό αριθμόν «20000» (δηλαδή στο 2431020000), προκειμένου να δηλώνουν, πότε και σε ποιο σημείο επιθυμούν να αποθέσουν υα κλαδιά ή τα ογκώδη αντικείμενα. Μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία, ο πολίτης θα ειδοποιείται, για την ημέρα κατά την οποία θα μπορεί το συγκεκριμένο όχημα να προβεί στην αποκομιδή. Ετσι, το κέρδος θα είναι διπλό: ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίζει την ημέρα των σχετικών εργασιών για το κλάδεμα, αλλά και στην πόλη δεν θα υπάρχουν πεταμένα κλαδιά ή αντικείμενα μεγάλα σε όγκο, που δημιουργούν εστίες μόλυνσης, αλλά και ζήτημα αισθητικής.
Αυτή η διαδικασία, επεσήμανε κ. Σακκάς, βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αφού ο Δήμος Τρικκαίων εξοικονομεί πόρους από την ορθολογική διαχείριση των δρομολογίων των οχημάτων, ενώ, ταυτοχρόνως, οι πολίτες συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και των χωριών.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων: έξυπνη και ανθρώπινη

Ο όρος «έξυπνη» αντικαθίσταται από τον όρο «σύγχρονη». Η σύγχρονη πόλη οφείλει να είναι και έξυπνη, οφείλει να διαθέτει την εξυπνάδα να ενσωματώσει τα έξυπνα συστήματα πληροφορικής, αλλά και να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες της. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ως ομιλητής στο 6ο Smart Cities Conference. Το συνέδριο (πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων) εξέτασε ζητήματα διακυβέρνησης, πολιτικών, κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υγείας, βιωσιμότητας και κινητικότητας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Φέτος, ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο θέμα «Μετρώντας το… IQ των Έξυπνων Πόλεων!». Και εκεί ανέπτυξε τη σκέψη του σε πέντε σημεία:

  1. Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότητα όπως το ότι έξυπνη πόλη είναι μία πόλη που έχει μόνο high tech τεχνολογία.
  2. Μία σύγχρονη πόλη νοιάζεται για πολλά πράγματα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο, αλλά και τελικό αποδέκτη, τον άνθρωπο. Η τεχνολογία προφανώς και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.
  3. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Οφείλουμε να προτυποποιήσουμε την σύγχρονη πόλη, έτσι ώστε να υπάρχει ένας βασικός οδικός χάρτης, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της.
  4. Η τεχνολογία βελτιώνεται, απογειώνεται, συναρπάζει και σίγουρα αλλάζει. Η νοοτροπία όμως; Εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί θα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο βάρος…

Με ανοιχτές πλατφόρμες διαβούλευσης, ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτές διαδικασίες ελέγχου, έτσι ώστε ο πολίτης να νοιώσει ακόμη περισσότερο, δικό του το Δήμο.

  1. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μετρήσουμε τις επιδόσεις των πόλεών μας. Η… μέτρηση που λαμβάνουμε κάθε 4 ή 5 χρόνια στις εκλογές από τους πολίτες μας είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως δεν είναι, παρά η αρχή!

Ουσιαστικά ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τον νέο στόχο της δημιουργίας «σύγχρονης» πόλης που εγκολπώνεται όλες τις δράσεις. Τα Τρίκαλα και ο Δήμος Τρικκαίων έχουν μεν τις «έξυπνες» δράσεις, αλλά διαθέτουν και την πρωτιά στην εκστρατεία για την τήρηση του νόμου για το κάπνισμα, το Σχέδιο Ασκληπιός, τη γεωργία ακριβείας, το πολιτιστικό υπόβαθρο, τα ποδήλατα, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο και τόσα άλλα.

Για τον λόγο αυτόν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στην ανάγκη, να «μετρήσουμε» την «εξυπνάδα», φέροντας ως παράδειγμα τους 17 στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΔΕ για τις πόλεις μέχρι το 2030. Στόχοι που αφορούν σε παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τη φτώχεια, την ισότητα των φύλων, την καινοτομία κ.,α.
Δεν ήταν τυχαίο ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Δήμος Τρικκαίων, αφορούσε στη σύζευξη τεχνολογίας και ανθρώπινης διάστασης: το  ACTIVAGE Project, που παρουσίασε από την e-trikala ΑΕ η κ. Xριστίνα Καραμπέρη. Και είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται από τις Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας CitiesNet  με τηβν προεδρία του Δήμου Τρικκαίων, για παροχή σε ηλικιωμένους συστημάτων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Κάτι που αποτέλεσε τον επίλογο του Δήμαρχου Τρικκαίων: «Οι σύγχρονες, έξυπνες πόλεις αλλάζουν τις ζωές μας και δημιουργούν τις συνθήκες να απολαύσουμε τη διαβίωση σε αυτές πιο άνετα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες δυνατότητες για εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία και ανθρώπινες σχέσεις».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Εντάσσοντας τα προσφυγόπουλα στα σχολεία των Τρικάλων

Την ουσία της ένταξης των προσφυγόπουλων στην καθημερινή ζωή και στο σχολείο, εξέτασαν οι εισηγήσεις σχετικού σεμιναρίου στα Τρίκαλα. Με δεδομένη την παραμονή παιδιών προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, μέσω του προγράμματος ESTIA στην πόλη των Τρικάλων, διοργανώθηκε σχετική διημερίδα. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και η Ομάδα Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ με αρμοδιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη συζήτησαν (στις 9 και Μαρτίου) με τους συμμετέχοντες το θέμα: «ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ : ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ».
Επρόκειτο για μια προσέγγιση των όσων δεδομένων προκύπτουν από την ένταξη των μαθητών/τριών στην ελληνική κοινωνία, μέσω του σχολείου. Οι αναφορές, εισηγήσεις και δράσεις παρουσίαζαν την εικόνα και την κατάσταση που βιώνει η σχολική κοινότητα σε συνδυασμό με την αντίστοιχη της ένταξης των μικρών παιδιών από μια εμπόλεμη χώρα, στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών από τη Συρία, που οργανώθηκε παράλληλα με τη διημερίδα, περιλάμβανε πλήθος έργων που προέβαλλε τη φιλία, αλλά και τα δεινά του πολέμου. Με κείμενα στα ελληνικά, από Ελληνες και Σύρους μαθητές, τα έργα έδιναν μια ισχυρή εικόνα της ένταξης των προσφύγων στην περιοχή των Τρικάλων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν σε:
– «Αποτύπωση δεδομένων από την ένταξη προσφύγων στα Τρίκαλα»
Τοπαλίδου Κική: Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στα Τρίκαλα

– «Το Πρόγραμμα του ΥΠΠΕΘ για την ένταξη των προσφύγων μαθητών»
Στάμου Νένα: Μέλος Ομάδας Διαχείρισης, Παρακολούθησης και Συντονισμού εκπαίδευσης προσφύγων του ΥΠΠΕΘ, με αρμοδιότητα την περιοχή Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας

– «Συγκριτικά δεδομένα της εκπαίδευσης στη Συρία και Ελλάδα από τη σκοπιά μιας εκπαιδευτικού και γονέα»
Ρατζάα Αλ – Αχμαντ: πρόσφυγας, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στη Συρία

– «Η ένταξη στο σχολείο: Ποιους αφορά, ποιοι συμμετέχουν;»
Γκιωνάκης Νίκος: Msc Ψυχολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ
(Μονάδα Ψυχικής Υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες)

– «Καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια»
Ζιούτου Τζωρτζίνα: Κοινωνική Λειτουργός του e-trikala

– «Εκπαιδευτικοί και οικογενειακό περιβάλλον των προσφύγων μαθητών: Μια σχέση με δυσκολίες, ιδιαιτερότητες αλλά και ενδιαφέρον»
Διώτη Ηρώ: Εργαζόμενη στην ΑΡΣΙΣ, στο στεγαστικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Διαμόρφωση της υποδοχής στη σχολική κοινότητα»

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Ανοικτή τη Δευτέρα η μικρή πισίνα στο Κολυμβητήριο

Ο Δήμος Τρικκαίων γνωστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και οι έλεγχοι σε συστήματα χλωρίωσης στις δύο πισίνες του Κολυμβητηρίου Τρικάλων.

Από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 θα είναι ανοικτή η μικρή πισίνα του Κολυμβητηρίου. Για τη μεγάλη πισίνα θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους και τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σε κάθε χώρο και σημείο του Κολυμβητηρίου. Μοναδικός στόχος, η παροχή των πληρέστερων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής σε αθλούμενους και ιδιώτες χρήστες του Κολυμβητηρίου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Έργα 25 εκατ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 25.030.000,00 ευρώ είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την διάθεση των πιστώσεων από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για τα έργα:

– Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε Τρικάλων απο 15-17/11/2017 και από 24-25/11/2017 (Δήμοι Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας), προϋπολογισμού 5.010.000,00 ευρώ

– Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε Τρικάλων απο 15/11/2017 και από 17/11/2017 (Αντιπλημμυρική προστασία –καθαρισμός κοίτης στον Πηνειό εντός ορίων Π.Ε Τρικάλων), προϋπολογισμού 10.010.000,00 ευρώ

– Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε Τρικάλων από 15/11/2017 και από 17/11/2017 (Αντιπλημμυρική προστασία –καθαρισμός κοίτης στους παραποτάμους του Πηνειού ποταμού), προϋπολογισμού 5.010.000,00 ευρώ

– Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε Τρικάλων από 15/11/2017 και από 17/11/2017 (Αντιπλημμυρική προστασία –καθαρισμός κοίτης σε ρέμματα και χειμάρρους), προϋπολογισμού 5.010.000,00 ευρώ

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα, έργα ουσίας για τους ανθρώπους της Θεσσαλίας. Πρόκειται για αποκαταστάσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου του 2017, οι οποίες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με τον αν. Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση. Τα έργα αυτά πέραν της χρησιμότητάς τους στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία».

 

Tags: , ,

Δύο συλλήψεις για παράβαση του νόμου περί παιγνίων

Συνελήφθησαν χθες (11-03-2018) το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, δύο ημεδαποί ηλικίας 41 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας έτερου 48χρονου ημεδαπού, ο οποίος απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται για να συλληφθεί για το ίδιο αδίκημα, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος συλληφθείς, ως προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος μαζί με τον 41χρονο, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τη χρήση λογαριασμού παίκτη σε διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρίες, παρείχαν ως παρένθετα πρόσωπα, υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος σε τρίτα άτομα.

Κατά τον έλεγχο κατασχέθηκαν επτά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το χρηματικό ποσό των (8.104) ευρώ, καθώς και πλήθος χαρτιών με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κατάστημα δεν κατέχει την απαραίτητη πιστοποίηση για την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων σ’ αυτό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

 

Tags: , ,

Οι αγρότες τίμησαν τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγων

Υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, ξεκληρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, έδωσαν  οι αγρότες και μαζί τους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,  μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή στο Κιλελέρ, για να τιμηθεί, αγωνιστικά, η 108η επέτειος από τον ξεσηκωμό και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων.

Μπροστά το Μνημείο του Αγρότη και με φόντο τρακτέρ που συμμετείχαν συμβολικά στο συλλαλητήριο, συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας, κρατώντας πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων  και φωνάζοντας συνθήματα για το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κατά της πολιτικής που την οδηγεί στη χρεοκοπία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Στέλιος Τσικριτζής, Γενικός Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Διαμαντούλα Κρητικού (αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μαζικότερης και δυναμικότερης συμμετοχής των γυναικών στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και στους αγώνες του), Θόδωρος Παπανωνσταντίνου  και Χρήστος Κάμτσης.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και Γενικός Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης,  Κώστας Στεργίου και Νίκος Μωραΐτης. 

Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες των κομμάτων Πλεύση Ελευθερίας, με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λαϊκή Ενότητα,  εκπρόσωποι του Δήμου Κιλελέρ, της ΕΓ του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Λάρισας, του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας, του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων «Καρυπίδη»,  του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ, Εμπόρων και Δημοσίου Μαγνησίας και ΟΑΕΕ Ν. Φθιώτιδας,  των Συλλόγων Γυναικών (μέλη ΟΓΕ) Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των Επιτροπών Ειρήνης Λάρισας, Τρικάλων, Βόλου, Καρδίτσας, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και κράτημα ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων του Κιλελέρ.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Tags: , ,

Ενημέρωση για τη φύτευση νέου αμπελώνα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι το αμπέλι, και ειδικά το οινοποιήσιμο, είναι μια πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια, καθώς από το 1987 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των κοινοτικών κανονισμών επιτρέπει τη φύτευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες μόνο σε περιπτώσεις άδειας φύτευσης ή αναφύτευσης.

Για τη διαδικασία φύτευσης του αμπελώνα ακολουθείται η διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 της με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α. «οι παραγωγοί πριν οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης της χορηγούμενης άδειας θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής». Συνεπώς οι κάτοχοι αδειών πριν τη φύτευση του αμπελώνα υποχρεούται να ενημερώσουν την αρμόδια ΔΑΟΚ υποβάλλοντας αίτηση με πλήρη φάκελο.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην με αρ. 1011/21054/18-02-2016 (ΦΕΚ 486Β, ΑΔΑ: Ω5074653ΠΓ-ΥΚΕ) Υ.Α είναι υποχρεωτική η χρήση αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου, απαιτείται χημική ανάλυση εδάφους (περιεκτικότητα εδάφους σε CaCO3 και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά) πριν την έκδοση της Άδειας εγκατάστασης αμπελώνα και προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού και η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται με ελάχιστο αριθμό πρέμνων 250 ανά στρέμμα.

Η φύτευση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες σύμφωνα με την αρ. 2919/95506/13-9-2017 (ΦΕΚ 3276Β, ΑΔΑ: ΨΓ3Ξ4653ΠΓ-ΖΕΨ) Υ.Α. «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας», όπως κάθε φορά ισχύει.

Η προαναφερθείσα διαδιακασία ακολουθείται και για τις άδειες νέων αμπελοφυτεύσεων που έχουν χορηγηθεί το 2016 και 2017, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπ.Α.Α.Τ. και αναφέρονται σε συγκεκριμένο τεμάχιο. Σύμφωνα με το άρθρο 8§9 της με αρ. 609/16822/14-2-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 600B, ΑΔΑ: 757Ο4653ΠΓ-ΓΦ0) αλλαγή τεμαχίου πραγματοποιείται μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα με αίτηση τους στην αρμόδια ΔΑΟΚ να αλλάξουν την αρχικά αιτούμενη έκταση με άλλη αντίστοιχου μεγέθους, υπό τον όρο ότι η νέα έκταση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας του άρθρου 6 της παρούσης.

Η δυνατότητα αλλαγής τεμαχίου που αδειοδοτήθηκε και μεταβίβαση της άδειας περιγράφεται στο άρθρο 6 της με αρ. 1541/49475/05-5-2017 (ΑΔΑ: 7ΦΟΠ4653ΠΓ-ΗΞΛ) εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι «….η άδεια νέας φύτευσης μπορεί να υλοποιηθεί σε τεμάχιο άλλο διαφορετικό από το οποίο δόθηκε η άδεια (με διαφορετικό / ή διαφορετικούς 13 ψηφιο κωδικό, από τον αναγραφόμενο στην εκτυπωμένη άδεια φύτευσης) όταν η έκταση για την οποία δόθηκε η αδειοδότηση δεν είναι διαθέσιμη όπως για περιπτώσεις:

  • η επιλέξιμη έκταση αντιστοιχεί σε τεμάχια που παίρνουν μέρος σε αναδασμό και δεν είχε οριστικοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης τίτλων ως την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από τον αιτούντα παραγωγό.
  • απαλλοτρίωσης
  • για το επιλέξιμο τεμάχιο έχουν τροποποιηθεί ή διαπιστώνονται παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του και το καθιστούν ακατάλληλο για την καλλιέργεια της οινοποιήσιμης αμπέλου.
  • περιπτώσεις κατά τις οποίες αδειοδοτήθηκε μέρος της έκτασης τεμαχίων παραγωγού και όχι η συνολική τους έκταση. Σε αυτή την περίπτωση και προς αποφυγή πολυτεμαχισμού και κατακερματισμού της εκμετάλλευσης δύναται η φύτευση σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια τα οποία είναι ανάλογης έκτασης με αυτή που αδειοδοτήθηκε.

Για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής αγροτεμαχίων, τα νέα τεμάχια πρέπει να πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα επιλέξιμα τεμάχια αδειοδότησης (έκταση, υψόμετρο, βιολογική καλλιέργεια κ.α.), σε εφαρμογή του ‘’ Άρθρο 10, (Καν.215/561).

Περιπτώσεις υλοποίησης της αδειοδότησης (μεταβίβαση άδειας) από διαφορετικό παραγωγό είναι δυνατή σε περιπτώσεις που συνδέονται με το μεταβιβαζόμενο τεμάχιο στο πλαίσιο διαχείρισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί των ακινήτων φυσικών ή άλλων προσώπων, για κληρονομικούς λόγους, εφόσον η μεταβίβαση τεμαχίου και άδειας διενεργείται εντός του διαστήματος υποχρέωσης φύτευσης – τριών ετών από την ημερομηνία χορήγησής της αδείας.

Για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής / τροποποίησης στα στοιχεία του τελικού πίνακα χορήγησης αδειών, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στη ΔΑΟΚ, για την γνωστοποίηση της μεταβολής (τεμαχίου, ή και αδειοδοτημένου παραγωγού).»

 

 

 

 

ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Domenica - Μες στη βουή του δρόμου
Bronski Beat - Small town boy
Elton John - Hello hello
Μάνος Ξυδούς - Σ΄ αγαπώ
Dido - Thank you
Amelbend - Ou je veux
Αφοι Κατσιμίχα - Γυρίζω την πλάτη μου
Jem - They
Elvis Presley - Only you
Μίλτος Πασχαλίδης - Άγκυρες

 


Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031