Tags: , ,

Αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους  που  ξεκίνησαν το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία όλης της χώρας.

Η αρχή έγινε από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Καρδίτσας τη Δευτέρα 22/1, έστησαν ισχυρό μπλόκο στον νέο αυτοκινητόδρομο Ε65.

Με τις αποφάσεις  που, μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί σε συσκέψεις τις οποίες  οργάνωσαν  Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα, μπλόκα θα στηθούν:

Την Τετάρτη 24/1 στα Τρίκαλα, (κόμβος Μεγαλοχωρίου επί της Ε65), στο  Ηράκλειο Κρήτης, (Πραιτώρι), ενώ στη Μαγνησία, μετά την συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 11 πμ, στην εφορία Βόλου,  θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για να αποφασίσει την ημέρα και το  τόπο στησίματος μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού  στην ΠΑΘΕ.

Την Πέμπτη 25/1,  στη Λάρισα,  (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), στην Ημαθία (Κουλούρα),  στη Μεσσηνία, (σταθμός Μεσσήνης).

Την Παρασκευή 26/1, στην γέφυρα Αρτας, από τους αγροτοκτηνοτρόφους  των νομών Αρτας  και Πρέβεζας, ενώ στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις  12 το μεσημέρι στην Δημοτική Αγορά.

Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία, (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου).

Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία, (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι) και στην Κοζάνη  (γέφυρα Σερβίων).

Την Δευτέρα 29/1, στη Φλώρινα, (Αμύνταιο) και στην Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συσκέψεις  στις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σταθμός σ’ αυτή την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στης 3 Φλεβάρη, στη διάρκεια της Εκθεσης  AGROTICA.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα  να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης  του συλλαλητηρίου, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προετοιμασίας, (διακίνηση ενημερωτικού υλικού, δημιουργία πανό , κλείσιμο λεωφορείων  για την μεταφορά κλπ) και με στόχο να διασφαλιστεί η μαζικότητα που απαιτούν οι καιροί.

Για το συλλαλητήριο, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 31 Γενάρη, στη Θεσσαλονίκη.

Καλούμε  όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν  μαζικά μέρος  στα μπλόκα σ’ όλη τη χώρα και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη κατά των παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων  της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της  ΕΕ που μας σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.  Καλούμε τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, να στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας και να συμπαραταχτούν μαζί μας, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε  να κερδίσουμε.  Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, την  σταδιακή  – και όχι μονομιάς – επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, την νομοθετική παρέμβαση για τα αγροτοδικεία  κ.α,  καταφέραμε, γενικότερα,  να καθυστερήσουμε  μέτρα εναντίον μας  που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα.  Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική. Ο «διάλογος» στον οποίο μας καλεί, αυτή την ώρα,  η κυβέρνηση είναι προσχηματικός κι αποσκοπεί στο να μην στηθούν μπλόκα και να αποδυναμώσει τη συμμετοχή των αγροτών στον αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αποδεκατατίζει το εισόδημά μας.. Στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας.  Στους τραπεζίτες που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι απειλούν να κατασχέσουν τα  σπίτια μας. Στους μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν  να ξεκληριστούμε για  ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βιός μας.

Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!»

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

 

 

Tags: , ,

5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων: Όλος ο κόσμος χορεύει, εμείς;

Στα πλαίσια του project της Β΄ τάξεως Λυκείου, η Ακαδημία Χορού Τέρψις παραδίδει μαθήματα χορών LATIN και ελληνικών παραδοσιακών στους μαθητές του τμήματος. Η Διευθύντρια κ. Αμαλία Ηλιάδη και η Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Άντα  Γραδούλα ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους της Ακαδημίας Χορού: Τσεργή Ιωάννα, Τσιγάρα Γεωργία και Μπουργάνη Θανάση για την προσφορά τους αφιλοκερδώς.

Ο χορός μπορεί να χαρακτηριστεί ως μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης  η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, είναι ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. O χορός εφορμάται  από τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να δηλώσει τους φόβους του, να εκφράσει τη χαρά του, να εκδηλώσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει.

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη σε όσους ασχολούνται με αυτόν. Το κυριότερο πλεονέκτημά του  είναι ότι βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες και προετοιμάζει το μυαλό του ανθρώπου για μάθηση. Η συνθήκη αυτή δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες χορευτές αλλά και τους ερασιτέχνες χορευτές, οι οποίοι απλά θέλουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο χορός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και κατά τη διάρκεια του χορού το σώμα απελευθερώνει φυσικά νευροδιαβιβαστές, μειώνοντας το στρες και την κατάθλιψη.

Η τέχνη του χορού δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερίκευσης συναισθημάτων του ατόμου. Καταφέρνει να συνδυάζει τη μουσική, την οπτική και την κινησιολογική αντίληψη. Μέσα από το χορό μπορεί να εκφραστεί η πιο μεγάλη λύπη ή η πιο μεγάλη χαρά. Κάθε χορός γεννήθηκε, εξάλλου, για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Διώχνει την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Χορεύοντας αποκτάται από τον χορευτή συνείδηση του σώματος και ενεργοποιείται ο αυθορμητισμός και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είναι ένας τρόπος για αποφόρτιση εντάσεων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών. Με το χορό μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, εφόσον δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση!

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον χορό ως ποίηση εν κινήσει, μια δραστηριότητα κατά την οποία  το σώμα και η ψυχή επικοινωνούν και ενωμένα πλέον εκφράζουν τις εσωτερικές ανάγκες του  ανθρώπου. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία, ένα μοναδικό ταξίδι στον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους που μας χαρίζει ομορφιά και μαγεία. Αν δώσουμε μια ευκαιρία στο χορό, είναι βέβαιο ότι θα την ανταποδώσει, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση χαράς στη ζωή μας.

Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Όχι, ο άνθρωπος είναι κάτι παραπάνω!

Τί είναι ο άνθρωπος; Από τί αποτελείται η ύπαρξη του; Αν γνωρίζαμε πραγματικά τι είναι ο άνθρωπος κι ερχόταν κάποιος και μας έλεγε πως δεν είναι μόνο αυτά που συνθέτουν την ύπαρξη του αλλά και κάτι παραπάνω, κάτι ακόμη, τότε τί είναι αυτό; Και ποιος είναι εκείνος που μας λέει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει μία ενιαία εικόνα για τον άνθρωπο, αν και υπάρχουν συγκλίσεις. Θέλω να πω πως αλλιώς τον είδε η φιλοσοφία, αλλιώς η θεολογία, αλλιώς η ανθρωπολογία, αλλιώς η ψυχολογία, αλλιώς κάποια κοινωνικά και πολιτικά συστήματα. Ο Freud θα μας μιλήσει για το εγώ που κατά πολύ, είναι φανταστικό. Ο νεοπλατωνικός Πλωτίνος θα μας πει πως η ουσία του ανθρώπου είναι η ψυχή. Η Δύση θα ενοχοποιήσει το σώμα και η ορθόδοξη παράδοση θα μιλήσει για ενιαία ψυχοσωματική ύπαρξη.

Κι έρχεται ένας μεγάλος Πατέρας της εκκλησίας και μας αναστατώνει ευχάριστα. Ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής (580 – 662 μ.Χ.) που εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου, μας λέει πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μία ύπαρξη που διατηρεί τη σύγκραση ψυχής και σώματος, αλλά και κάτι ακόμη, κάτι παραπάνω. Είναι το «όλον αυτού», και συγκεκριμένα η βούληση του, το ελεύθερο θέλημα, που είναι καθοριστικό του προσώπου, όπως γράφει σε επιστολή του.

Αυτό τον «όλον αυτού», η φιλοσοφική σκέψη αλλά και η δυτική ανθρωπολογία δεν κατάφεραν ποτέ τους να το υποψιαστούν. Ο Ντεκάρτ μας λέει συνεχώς «είμαι ένα σκεπτόμενο πράγμα», θεώρηση η οποία δεν απέχει από το πώς είδε τον Θεό και τον άνθρωπο η δυτική θεολογία, η οποία μάλιστα, και με τη συμβολή του ιερού Αυγουστίνου, ενοχοποίησε το σώμα. Γιατί το κάνει όμως αυτό ο Αυγουστίνος; Γιατί είναι νεοπλατωνικός και για τη νεοπλατωνική σκέψη το σώμα είναι κακό. Διαβάζουμε στην πρώτη Εννεάδα του Πλωτίνου, όπου αναφέρεται στον άνθρωπο: «Ας δεχτούμε λοιπόν ότι πρόκειται για μίξη. Αλλ’ αν έχουμε μίξη, το κατώτερο – το σώμα – θα γίνεται καλύτερο, ενώ το άλλο – η ψυχή – χειρότερο. Το σώμα θα γίνεται καλύτερο μετέχοντας στη ζωή και η ψυχή χειρότερη μετέχοντας στον θάνατο και την αλογία».

Αυτό λοιπόν το «όλον αυτού» του Μαξίμου Ομολογητού είναι τελείως επαναστατικό! Είναι εμφανές, πως η ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία υπερβαίνει τα μεταφυσικά αδιέξοδα και τις ατελέσφορες προσπάθειες της δυτικής ανθρωπολογίας και θεολογίας, της ψυχολογίας και των κοινωνικών ρευμάτων να ορίσουν τον άνθρωπο, μα περισσότερο να του δώσουν τη συνέχεια της ύπαρξης του. Η ανθρωπολογία του ορθόδοξου χριστιανισμού, παίρνει την ύπαρξη του όλου ανθρώπου και την τινάζει στον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί ο άνθρωπος∙ ο άνθρωπος γίνεται κατά χάριν θεός.

Αυτή η χαρισματική κατάσταση, που είναι κατά φύσιν, αφορά την όλη ύπαρξη του ανθρώπου, και την ψυχή και το σώμα και την βούληση και όχι ένα μόνο μέρος. Είναι αυτό που λέει ο Μάξιμος στο «Περί αποριών», ότι δηλαδή «ὅλος ὅλῳ περιχωρήσας ὁλικῶς τῷ Θεῷ, καί γενόμενος πᾶν εἴ τί πέρ ἐστιν ὁ Θεός, χωρίς τῆς κατ᾿ οὐσίαν ταὐτότητος». Πού να φανταζόταν κάτι τέτοιο ο Πλάτωνας; Και πού να άκουγε τον απόστολο Παύλο να λέει πως το σώμα είναι «ναός του αγίου Πνεύματος» (Α’ Κορ. 6, 19); Θα είχε φρίξει. Και περισσότερο ο Πλωτίνος που ντρεπόταν να κυκλοφορεί επειδή είχε σώμα. Αν άκουγε, μάλιστα, ότι το σώμα αγιάζεται, θα έλεγε τι λέτε, είστε με τα καλά σας, το σώμα είναι κακό, ανίερο, η ψυχή είναι η ουσία του ανθρώπου.

Λέει και πολλά άλλα καταπληκτικά ο Μάξιμος. Σε μία του επιστολή προς τον ηγούμενο φίλο του Θαλάσσιο, θα γράψει πως ο άνθρωπος «ἐκ Θεοῦ τό εἶναι λαβών». Φοβερός λόγος! Ο άνθρωπος λαμβάνει το «είναι» του από τον Θεό, είναι ένα θεοειδές ον ο άνθρωπος. Είναι αυτό που λέει ο Γρηγόριος Θεολόγος, πως ο άνθρωπος είναι «ζῶον… τῇ πρός Θεόν νεύσει θεούμενον» και ο Συμεών Ν. Θεολόγος στους καταπληκτικούς ύμνους των θείων ερώτων, πως «καί γενησόμεθα ὁμοῦ θεοί Θεῷ συνόντες».

Να λοιπόν, η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο. Σχέση «αναλογική» όπως θα μας πουν ο Μάξιμος και ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης. Στη σχέση αυτή, συμβαίνει κάτι το παράδοξο! Ο Θεός δεν περιμένει τον άνθρωπο να κινηθεί προς Εκείνον, αλλά πρώτος κινείται προς τον άνθρωπο. Και πώς κινείται; Με έρωτα! Σε πείσμα εκείνων των ανυποψίαστων και ανέραστων θεολογικών φωνών που μας λένε πως ο εραστός Θεός (κατά Διονύσιος Αρεοπαγίτη) δεν έχει έρωτα προς τον άνθρωπο, έρχεται ο Μάξιμος Ομολογητής και τι λέει; «Ὁ γάρ ἀγαθοεργός ἔρως ἐκίνησε το θεῖον εἰς πρόνοιαν, εἰς σύστασιν ἡμῶν». Ναι, ο Θεός έχει έρωτα προς τον άνθρωπο!

Ο Θεός γίνεται Το «κατάλυμα των ανθρωπίνων ερώτων», όπως θα πει ο Νικόλαος Καβάσιλας. Δυστυχώς, όμως, σήμερα έχουμε γίνει νεοπλατωνικοί. Κι ενώ ο Μάξιμος Ομολογητής, χωρίς φόβο και δισταγμό, μιλάει τον 6ο αι. μ.Χ για έρωτα του Θεού προς τον άνθρωπο, ορισμένοι σήμερα αρνούνται κάτι τέτοιο. Αυτή η φοβία όμως, έχει τις ρίζες της στη νεοπλατωνική σκέψη. Για τον Πλωτίνο και τον Πορφύριο, ο έρωτας είναι ένας όρος που ξεκάθαρα δηλώνει έλλειψη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος μπορεί να έχει αυτή την έλλειψη, ο Θεός όμως ως τέλειον ον, όχι. Ο έρωτας στην κοσμολογία και ανθρωπολογία του Μαξίμου έχει βασικότατο ρόλο. Αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «ἐκ γάρ τῆς ἐρωτικῆς ταύτης δυνάμεως και πτηνά ἀγεληδόν ἵπτανται, και κύκνοι καί χῆνες και γερανοί και κόρακες… κατά οὖν την φυσικήν κίνησην και αὐτά ἐπέστραπται πρός τόν Θεό».

Ο λόγος και πάλι στον όσιο Μάξιμο Ομολογητή, όπως συναντάται σ’ ένα αξιόλογο έργο του, τα «Κεφάλαια περί αγάπης», ένα μανιφέστο ασκητικής ήθους και μεγάλης πνευματικής ωφέλειας για τον άνθρωπο: «Μερικοί αδελφοί νομίζουν ότι δεν έχουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Επειδή έχουν αμελήσει την εργασία των εντολών, δεν γνωρίζουν ότι όποιος έχει ανόθευτη την πίστη του στο Χριστό, έχει όλα μαζί τα χαρίσματα μέσα του. Επειδή εξαιτίας της αργίας μας είμαστε μακριά από την κατ’ ενέργειαν αγάπη προς Αυτόν, η οποία μας δείχνει τους θησαυρούς που έχουμε μέσα μας, δικαιολογημένα νομίζομε ότι δεν έχομε τα θεία χαρίσματα. Αν ο Χριστός κατοικεί στις καρδιές μας (Εφ. 3, 17) με την πίστη, κατά το θείο Απόστολο, και όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως είναι κρυμμένοι μέσα σ’ Αυτόν (Κολ. 2, 3), άρα όλοι οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως είναι κρυμμένοι μέσα στις καρδιές μας. Γίνονται φανεροί στην καρδιά ανάλογα με την κάθαρση καθενός μέσω της εργασίας των εντολών».

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Tags: , ,

Δράσεις του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Το Σάββατο 21/1/2018 ήταν μια μέρα «γεμάτη» από μαθηματικά για την πόλη μας. Αρχικά διεξήχθη ομαλά  ο διαγωνισμός «Ο Ευκλείδης» στο 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 59 μαθητές οι οποίοι διακρίθηκαν στην πρώτη φάση: «Ο Θαλής».

Στην συνέχεια ακολουθήσε ημερίδα στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα με τίτλο:

ΓεωμετρίαΔικτύων και Κοινωνική Επιρροή
Τα Δίκτυα στη Ζωή μας και η Ζωή μας στα Δίκτυα
 Οι ομιλητές ήταν οι :Π. Μωυσιάδης,  Ι. Αντωνίου, Ε. Ιωαννίδηςτου  Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη αποτελούνταν από  4 μέρη:

 1. Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με Δίκτυα

Στην πράξη εμφανίζονταιΠροβλήματαπου αντιμετωπίζονται καλύτερα και ευκολότερα με τη θεωρία δικτύων,καθώς και άλλα που αντιμετωπίζονταιμόνο με αυτήν την Θεωρία.

Τα Δίκτυαείναι κλάδος τωνΜαθηματικών που αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.Κυρίωςλόγω της Ανάπτυξης του ΠαγκόσμιουΙστού, των ΚοινωνικώνΔικτύων και της άνευπροηγούμενουδιαρκούςπαραγωγήςΔεδομένων. Το Πρόβλημα των ΜεγάλωνΔεδομένων είναι ότι δεν μπορούμε νατα διαχειριστούμε και να λάβουμεαποφάσεις σε πραγματικόχρόνο με τιςδιαθέσιμηΣτατιστικέςΜεθόδους. Το κύριο γνώρισμα των προβλημάτων αυτών είναι η πολυπλοκότητα, ένεκα των πολλών διασυνδέσεων και αλληλεξαρτήσεων. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ιδρύσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα. Δόθηκαναπλάενδεικτικάπροβλήματα και ο τρόπος επίλυσής τους με Δίκτυα.

 1. Γεωμετρία Δικτύων και Κοινωνική Επιρροή

Έγινε μια αναδρομή από την Κλασική Γεωμετρία μέχρι τη Γεωμετρία των Δικτύων. Αυτή είναι η σχεσιακή γεωμετρία του Poincare, η οποία γενικεύει την ευκλείδεια γεωμετρία κι όλες τις Γεωμετρίες. Στην Γεωμετρία των Δικτύων, θεωρούμε ότι δύο σημεία δεν ενδιαφέρει αν συνδέονται με ευθεία ή καμπύλη ή πόσο είναι το μήκος της σύνδεσης, αλλά μόνο τα αν συνδέονται ή όχι. Στα πλαίσια αυτής της νέας γεωμετρίας, δόθηκαν ορισμοί του κανονικού δικτύου, του τυχαίου δικτύου του μικρόκοσμου, των αυτοόμοιων δικτύων που εμφανίζονταισυχνότερα στην φύση.

 1. ΔίκτυαΓνώσης

Αναπτύχθηκε εφαρμογή της θεωρίας δικτύων στα δίκτυα γνώσης, όπου ενδιαφέρουν οι παράγοντες που ρυθμίζουν την ταχύτερη και ευρύτερη διάχυση της γνώσης εντός του δικτύου ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

 1. Τζάκποτ στο Τζόκερ

Περιεγράφηκετο παιχνίδι Τζοκερκαι υπολογίστηκαν οι πιθανότητες νίκης για την πρώτη κατηγορία. Στη συνέχεια με προσομοίωση μελετήθηκε το πλήθος των διαδοχικών τζάκποτ σε ένα απλόπαράδειγμα. Κατόπιν υπολογίστηκαν οι ροές αποτυχιών στο παιχνίδι του Τζόκερ με δεδομένα από τις μέχρι σήμερα κληρώσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο και υπολογίστηκε ο μέσος όρος των ροών αποτυχιών και η κατανομή τους. Από τις κατανομέςπροέκυψαν οι αναμενόμενες καταστάσεις. Από την ανάλυσηαυτή δεν τεκμηριώνεται ότι οι κληρώσεις δεν είναι τυχαίες. Δηλαδή τα αποτελέσματα των παρατηρούμενωνκληρώσεωνσυμφωνούν μεαποτελέσματατυχαίωνδιεργασιών

Tags: , ,

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, από τη Δευτέρα (22-01-2018) από ώρα 12.00΄ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου (χ/θ 97+000) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (χ/θ 73+000) η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγ. Τριάδος με τον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, προς την περιφερειακή οδό Αγ. Τριάδος και στη συνέχεια θα κινούνται στην Επαρχιακή οδό Προαστίου- Αγ. Τριάδος- Καρδίτσας και ακολούθως στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου, απ’ όπου θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

 

 

 • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα:

 

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς την συνδετήρια οδό του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εθνική Οδό Ν. Μοναστηρίου – Καρδίτσας – Τρικάλων μέχρι τα Τρίκαλα.

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Καρδίτσας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 24410-80200, 24410-80243, 24410-80241.

 

Tags: , ,

Ευρύτατο δίχτυ κοινωνικής προστασίας από τον Δ. Τρικκαίων

Με 90.000€ από το ταμείο του, 415 οικογένειες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, 43.860 γεύματα από το Κοινωνικό Εστιατόριο και 36.467€ αξία φαρμάκων, ο Δήμος Τρικκαίων και το 2017 υλοποίησε πραγματική κοινωνική πολιτική.
Οι Δομές του Δήμου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεισφέρω», σε συνεργασία με τη Συνειρμός αμκε λειτούργησαν αθόρυβα μεν, ουσιαστικά δε για εκατοντάδες συμπολίτες.
Η κρίση και τα αποτελέσματά της αφορούν τρικαλινούς που αναγκάζονται να καταφύγουν στις δομές: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Ξενώνας Νυχτερινής Φιλοξενίας Αστέγων, αποτελούν την αιχμή του Δήμου για την αντιμετώπιση συνεπειών της κρίσης. Μαζί με τις υπηρεσίες της Πρόνοιας, το ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, τους βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τις δομές για τη βία κατά γυναικών, το Κοινωνικό Κέντρο για Ρομά, το πρόγραμμα ΚΕΑ, ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Οι συγκεκριμένες δομές του Δήμου, που λειτουργούν από το 2014 στο παλιό κτήριο του Νοσοκομείου Τρικάλων και στην περιοχή του συνοικισμού Αγίου Οικουμενίου, κινητοποίησαν ολόκληρη την τρικαλινή κοινωνία: επιχειρηματίες, δημόσιοι φορείς, όπως η ΣΜΥ και το Κατάστημα Κράτησης, ομάδες, απλοί πολίτες, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Η συνδρομή των τρικαλινών του εξωτερικού και η ενίσχυση από αδελφοποιημένες πόλεις, απετέλεσαν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για να γίνει αυτό το δίχτυ ασφαλείας πιο μεγάλο και πιο σταθερό.

Οι αριθμοί, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Λογοδοσίας για το 2017, λένε την αλήθεια:

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Σύνολο οικογενειών  που εξυπηρετήθηκαν 415
Σύνολο ατόμων που εξυπηρετήθηκαν 1.210
Συνολική αξία των προϊόντων που χορηγήθηκαν 81.650
Μέση αξία των προϊόντων που χορηγήθηκαν σε κάθε οικογένεια 710

 

 

Κοινωνικό Εστιατόριο

Οικογένειες που εξυπηρετήθηκαν 147
Αριθμός ολοκληρωμένων γευμάτων που διατέθηκαν 43.860
Αξία των γευμάτων που διατέθηκαν (κατ’ εκτίμηση) 220.000

 

Κοινωνικό Φαρμακείο

Δημότες που εξυπηρετούνται με φάρμακα τακτικά (σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση) 125
Δημότες που εξυπηρετήθηκαν με φάρμακα περιστασιακά 401
Αξία των φαρμάκων που χορηγήθηκαν 36.467

 

Μαζί με τους 22 πολίτες που εξυπηρετούνται από το Κέντρο ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και τον Ξενώνα Νυχτερινής Φιλοξενίας, ο Δήμος Τρικκαίων και η «Συνειρμός» υλοποίησαν το συγκεκριμένο ευρύ πρόγραμμα.
Μάλιστα ο Δήμος Τρικκαίων χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το Κοινωνικό Εστιατόριο και τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας για Αστέγους, ενώ οι λοιπές δράσεις χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Και όχι μόνο αυτά. Ο Δήμος Τρικκαίων, αντιλαμβανόμενος την αλλαγή των αναγκών και προσαρμοζόμενος σε αυτές, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα δράση. Συγκεκριμένα, με βάση το συμφέρον των συμπολιτών, υπέβαλλε πρώτος πρόταση ύψους 285.000€ για αναβάθμιση και ενιαία χωροθέτηση 2 δομών:

 • του Κοινωνικού Εστιατόριου
 • του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων.

Μαζί με το Κέντρο Κοινότητας, που εγκρίθηκε και ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον χώρο του Α ΚΑΠΗ Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων στεγάζει σε ένα κτήριο, δομές που αφορούν συμπολίτες, μειώνοντας έξοδα, προωθώντας δράσεις και ασκώντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

Η πρόταση υποβλήθηκε σε πρόσκληση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Ε.Π Θεσσαλίας και, εφ’ όσον εγκριθεί, θα αποτελεί μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του Δήμου Τρικκαίων σε τρικαλινούς που χρήζουν κοινωνικής προστασίας. Μια συνεισφορά που θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

 

Tags: , ,

Δ. Παπαστεργίου: Επενδύουμε στη νέα Παιδεία

Τρόπους, παραδείγματα και άποψη για την αλλαγή των εκπαιδευτικών δεδομένων στη χώρα μας, με μπροστάρη τους Δήμους, παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Σε ημερίδα του liberal.gr και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στο «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε με θέμα: «Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει την διαχείριση των σχολείων;», καθώς το κύριο θέμα ήταν «Το αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο του μέλλοντος».
Παρέστη πλήθος πολιτικών, πρέσβεων, ανθρώπων που υπηρετούν την ελληνική Εκπαίδευση από διάφορες θέσεις με νέες, πρωτότυπες και ουσιαστικές ιδέες και λύσεις. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, η πρ. υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρ. υπουργός Στεφ. Μάνος, ο πρ. πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, οι πρεσβευτές της Φινλανδίας, Juha Pyykko, της Ν. Κορέας Ahn Youngjip και της Εσθονίας, Priit Pallum.

Ο κ. Παπαστεργίου αρχικώς επεσήμανε τις παθογένειες που εμποδίζουν στοιχεία της εκπαιδευτικής πολιτικής και της κοινωνικής συμμετοχής, να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν:

 • Η Ελλάδα δεν προσελκύει και δεν διατηρεί ταλέντα εντός των συνόρων της
 • Υφίσταται συγκεντρωτικό κράτος
 • «Θρέψαμε» το τέρας της αθηνοκεντρικής, συγκεντρωτικής γραφειοκρατίας
 • Η γραφειοκρατία είναι η μητέρα της διαφθοράς.
 • Το δημόσιο δεν αξιολογείται
 • Οι Δήμοι έχουν ευθύνη μόνο για το κτηριακό

Οπότε, ο Δήμαρχος Τρικκαίων πρότεινε αλλαγή, για να διαμορφωθεί η νέα παιδεία. Προϋπόθεση, το νέο μοντέλο διοίκησης στην Ελλάδα, στο οποίο η αυτοδιοίκηση θα αυτοδιοικείται. «Τότε, ναι,  οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση των σχολείων» επεσήμανε.
Και συνέχισε στις προτάσεις που καταθέτει:

 • Να επικεντρωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε πόλης ή νομού, -εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας- σε μαθήματα και δεξιότητες  προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
  Για παράδειγμα, μαθήματα για τουρισμό στα σχολεία της Ρόδο, μαθήματα για την αγροτική παραγωγή στα Τρίκαλα.
 • Να προσδιορίζει κάθε Δήμος ελεύθερα, το ποσό των επιπλέον χρημάτων που θα δώσει για την παιδεία.
 • Σχολείο που θα αλληλεπιδρά άμεσα με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσουν δεκάδες εγκρίσεις.
 • Να μπορούν τα σχολεία να αξιολογούνται άμεσα από την τοπική κοινωνία ως προς τη δουλειά που κάνουν.
  Να πάμε σε σχολεία αξιών και όχι απαραίτητα σε σχολείων γειτονιών.

«Ο κόσμος μας αλλάζει, όχι όμως και τα σχολεία μας», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Και παρουσίασε τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων, όπου «επενδύουμε στην Παιδεία»:

 1. Παραδόθηκαν ήδη kit πλακετών προγραμματισμού Arduino και Raspberry, μαζί με τους απαραίτητους αισθητήρες.
 2. Οι μαθητές/τριες έρχονται πιο κοντά στο STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) για ανάπτυξη δεξιοτήτων στη νέα εποχή.
 3. Από τον πολύ επιτυχημένο φέτος Μύλο των Ξωτικών, το 20% των κερδών οδεύει στην προμήθεια άλλων 150 kit ρομποτικής Lego Wedo και Mindstorms σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
 4. Οι καθηγητές πληροφορικής των σχολείων του Δήμου σε συνεργασία με την eTrikala ΑΕ και την WRO Hellas οργανώνουν και τα απαραίτητα σεμινάρια επιμόρφωσης.
 5. Σε συνεργασία με την Αμερικάνικη πρεσβεία και τη Mataroa, συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Code Girls για σε κορίτσια 10-16 χρονών.

Οι στόχοι για το 2018 είναι:

 • διεξαγωγή των πρώτων σεμιναρίων νεανικής επιχειρηματικότητας,
 • δημιουργία virtual enterprises
 • ενθάρρυνση των μαθητών/τριών να ωριμάσουν οποιαδήποτε καλή ιδέα έχουν

Κι όλα αυτά, επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου,
α. σε περιβάλλον σεβασμού και προστασίας της υγείας των μαθητών από το παθητικό κάπνισμα, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

β. σε συνεργασία με καθηγητές των σχολείων  

γ. για ένα σχολείο που θα «δημιουργεί» πολίτες-δημότες, οι οποίοι θα γνωρίσουν τον τόπο τους και θα τον αγαπήσουν, θα μάθουν για την τοπική ιστορία και θα την αναπαράγουν.
Διότι, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, «όλοι σε αυτή τη χώρα καρτερούμε μία αλλαγή,
αγνοώντας το βασικότερο: Πως απαραίτητα, μέρος αυτής της αλλαγής  πρέπει πρώτα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί τελικά όλα, είναι θέμα Παιδείας».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Ο Δ. Καλαμπάκας ενημερώνει τους δικαιούχους του ΚΕΑ

Όσοι δικαιούχοι συμπληρώνουν 12 μήνες επιδότησης τον Φεβρουάριο 2018 και δεν έχουν υποβάλλει καμία τροποποιητική αίτηση μπορούν να τροποποιήσουν την αίτηση τους για το ΚΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα ανακληθεί, καθώς συμπληρώνονται 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της. Αν ανακληθεί μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κ.Ε.Α.

 

 1. Ε1 ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
 2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ
 3. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
 4. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
 5. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
 6. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ
 7. ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ Ή ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ Ή ΛΥΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ Ή ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Ή ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ Ή ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ Ή ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΟΙΚΟΥΝ (π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ)
 8. ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ & E-MAIL
 9. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
 10. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΔΕΗ

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

 

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ.

ΩΡΑΡΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 – 13:00

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ/ΝΙΑΣ: 2432078661

Tags: , ,

Με επιτυχία η ημερίδα της ΠΕΔ για την κτηνοτροφία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, με μεγάλη επιτυχία, η ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας με τίτλο: Κτηνοτροφία και Δυνατότητες βελτίωσης των προϊόντων της, στην Ελασσόνα της Π.Ε. Λάρισας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. καθώς και κτηνοτρόφοι και μη , της περιοχής, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους, συμμετέχοντας στο διάλογο.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δήμου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου Νικόλαος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της κτηνοτροφίας για την περιοχή μιας και είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, με πάνω από 80.000.000 τόνους το χρόνο, με πάνω από 2.000 κτηνοτρόφους, με πάνω από 450.000 ζωντανά όλων των ειδών. Τα παραπάνω αποτελούν από μόνα τους στοιχεία που απαιτούν να δοθούν λύσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για την περεταίρω ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Παρών στην ημερίδα ήταν ο κ. Μπαργιώτας Κωνσταντίνος, βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , ο κ. Λαδόπουλος Γεώργιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Λάρισας , οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμό.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου Κωτσός Γεώργιος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και ευχαρίστησε με τη σειρά του ,τους εισηγητές και τον κόσμο για τη συμμετοχή του. Επεσήμανε για ακόμη μια φορά την διάθεση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας να πραγματοποιεί αποκεντρωμένες συνεδριάσεις και να δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής που συνεδριάζει. Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Ελασσόνα ειδικότερα , αφού αποτελεί μια από της μεγαλύτερες περιοχές της χώρας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προώθηση των προϊόντων της.

Την ημερίδα πλαισίωσαν με τις εισηγήσεις τους οι ,κα Λίγδα Χριστίνα , Αναπληρώτρια Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ( ΕΛΓΟ Δήμητρα ), κα Γάκη ΔήμητραΕΔΙΠ – Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κος Τσιμπούκας ΚωνσταντίνοςΚαθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , κος Γούλας ΠαναγιώτηςΠρώην Πρόεδρος Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και ο κος Γούσιος Δημήτριος – Καθηγητής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Παρέμβαση έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος κος Ανυφαντάκης Εμμανουήλ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας κος Παλάσκας Νικόλαος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και στο τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Κωτσός Γεώργιος , έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι η Π.Ε.Δ. θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συνεργασίες με τους κτηνοτρόφους και τους αρμόδιους φορείς ώστε να συμβάλλει σε μια κοινή προσπάθεια όπου η κτηνοτροφία και τα παράγωγά της , της περιοχής Ελασσόνας , της Θεσσαλίας αλλά και της Χώρας γενικότερα , να βρεθεί στην θέση που της αξίζει στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές και να αποδίδει αξιοπρεπές εισόδημα στους ασχολούμενους με αυτή.

Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. και εκτός των άλλων θεμάτων της ημερησίας διάταξης, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι Ενεργειακές Κοινότητες όπου ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου Κωτσός Γεώργιος , εισηγήθηκε το θέμα επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους , διότι δίνει τη δυνατότητα ώστε να παραχθεί καθαρή ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες.

Tags: , ,

Ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Στους δρόμους του αγώνα από τη Δευτέρα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνουν, ακόμα γρηγορότερα, στο ξεκλήρισμα.

Σε κομβικά σημεία της χώρας τα μπλόκα στήνονται από τις 22 έως τις 28 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνοντας την πάλη τους.

Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA».

Το σήμα εκκίνησης έδωσαν τη Δευτέρα 22 Γενάρη οι αγρότες της Καρδίτσας, που κατέβηκαν αγωνιστικά και συγκροτημένα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική Οδό Ε65  στο Δέλτα Καρδίτσας.

Οι αγρότες μετά από συσκέψεις και εξορμήσεις έχουν πάρει αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, επιχειρώντας να βάλουν φρένο στα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουν. Δεν αποκλείουν κανέναν αγρότη που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους (Δείτε παρακάτω τα αιτήματα).

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις τους επισημαίνοντας ότι «Απέναντι στα μπλόκα θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να αρπάξουν τη γη και το βιος μας».

Επισημαίνουν πως στο πλευρό τους θέλουν να είναι ξανά σύμμαχοι, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Τις επόμενες μέρες, με βάση αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων, θα στηθούν μπλόκα ως εξής:

Τετάρτη 24 Γενάρη 

Στο Νομό Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αποφάσισε το στήσιμο του μπλόκου στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου από τις 12.30 το μεσημέρι.

Στο Νομό Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού – Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου, ενώ ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων.

Πέμπτη 25 Γενάρη 

Στο Νομό Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο, ενώ χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τον Αγροτικό Σύλλογο που θα συμμετάσχει στο μπλόκο της Λάρισας.

Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης, στις 6 το απόγευμα.

Βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης

 1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
 2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
 3. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
 4. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 5. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
 7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
 8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 19.01.2018 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.

Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και  των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν:

 • (1.476) άτομα και
 • (1.381) οχήματα.

Προσήχθησαν (39) άτομα.

Συνελήφθησαν (13) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Έξι (6) άτομα, τέσσερις ημεδαποί, ένας υπήκοος Ιταλίας και ένας υπήκοος Αλβανίας, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Ένας (1) ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Δύο (2) ημεδαποί για ηχορύπανση κατά τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Τέσσερις (4) αλλοδαποί, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας και δύο υπήκοοι Πακιστάν, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Βεβαιώθηκαν (455) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Τετρακόσιες σαράντα οκτώ (448) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (9) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (4) για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας,
  • (1) για αντικανονικό προσπέρασμα,
  • (8) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (8) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (8) για ΚΤΕΟ,
  • (108) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (7) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (1) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (4) για μέθη,
  • (290) λοιπές παραβάσεις.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Τέσσερις (4) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Δύο (2) παραβάσεις υγειονομικής διάταξης.

 

Κατασχέθηκαν (61) ναρκωτικά δισκία.

Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Tags: , ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στηρίζει τους αγρότες

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, χαιρετίζει τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, βγαίνουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε, των μνημονίων και γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στους μεγαλέμπορους, τους τραπεζίτες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται την δουλειά τους, βγάζοντας τεράστια κέρδη και οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαίους γεωργούς-κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, είναι δίκαιος, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφική γι’ αυτούς ΚΑΠ της Ε.Ε, με την περικοπή επιδοτήσεων, με την μεγάλη αύξηση της φορολογίας στο εισόδημά τους και στα προϊόντα όπως το κρασί και το τσίπουρο, στα χωράφια τους και στο νερό, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες ανασφάλιστους, με το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ, συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική που δυσκολεύει πολύ την επιβίωση τους, την ίδια ώρα που στο μεγάλο κεφάλαιο δίνεται ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.

Αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ε.Ε, δεν είναι λαθεμένες, αλλά πολύ καλά σχεδιασμένες ώστε να προχωρήσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων για χάρη των σύγχρονων τσιφλικάδων, αγροτοκαπιταλιστών, μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματικών ομίλων που συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή.  Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και στη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, που αγοράζουν ακριβά τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αυξάνουν τις εισαγωγές με αμφίβολης ποιότητας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και μεγαλώνουν την ανεργία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταδικάζει την ανοιχτή και υπόγεια επίθεση κυβέρνησης, Ν.Δ, Χρυσής Αυγής, αστικών ΜΜΕ και εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, ενάντια στους αγώνες των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, των αιτημάτων και συνδικαλιστών που ηγούνται σ’ αυτούς, η οποία έχουν ως προφανή στόχο να τους συκοφαντήσει και να τους εμποδίσει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς, για:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
 • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
 • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
 • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργατουπάλληλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, που υποφέρουν και αυτοί από τις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, της Ε.Ε και την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να στηρίξουν αποφασιστικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, να φτιάξουν το κοινό μπλόκο ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβερνήσεων, Ε.Ε και την εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου, να αγωνιστούν για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργατικών-λαικών οικογενειών.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη