Tags: , ,

Πολιτικοί μαγεύονται από τον Μύλο των Ξωτικών

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Μύλου των Ξωτικών απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες χειμερινές ημέρες στα Τρίκαλα. Μαζί με τη χαρά και το χαμόγελο των παιδιών από όλη την Ελλάδα, και στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου. Η κ. Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισκέφθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή στη χώρα. Την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος την ξενάγησε στις δωρεάν δράσεις και σε όλον τον μύλο, που έσφυζε από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η κλ. Γεννηματά είχε ενημερωθεί για το μεγαλύτερο αυτό θεματικό πάρκο της χώρας, κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στον Δήμαρχο Τρικκαίων.
Μαζί της βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Ν. Τρικάλων.
Τους ίδιους χώρους και συνολικότερα τα Τρίκαλα, επισκέφθηκε επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί οικογενειακώς τον Μύλο των Ξωτικών. Ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους από τον Δήμαρχος και φωτογραφήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ δυτικής Θεσσαλίας κ. Τάκη Χαχάμη, που υποδέχθηκε και την αθλήτρια κ. Βούλα Παπαχρήστου, η οποία επισκέπτεται τα Τρίκαλα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Άδειασε ο Θεός και γέμισε ο άνθρωπος

Πιστεύω πως τα παραπάνω λόγια δεν θα άρεσαν καθόλου σε όσους διακηρύσσουν πως ο Θεός δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο, αλλά και σε όσους αρνούνται το μυστήριο της θείας ενανθρώπισης. Κι αν μια τέτοια άρνηση ή καχυποψία δείχνει να είναι μακρινή και να έρχεται από την νεοπλατωνική αντίληψη ή να ξεπηδάει από τους στοχασμούς των Berkeley και Descartes, ο ευαγγελικός και πατερικός λόγος επουδενί δεν εγκλωβίζεται σε σχεσιακά αδιέξοδα, εμπειρικές επιβεβαιώσεις και νοητικά σχήματα.

Ομολογώ όμως, πως παρά την αλήθεια των πραγμάτων που αναδύεται από την εμπειρία της ορθόδοξης ζωής και πνευματικότητας, το να αδειάσει ο Θεός και να γεμίσει ο άνθρωπος, «μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο και ποτέ δεν θα παύσει να είναι μυστήριο» κατά τον άγιο Βασίλειο Σελευκείας. Ακόμη και ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης απορεί πώς μπορεί να συνδέεται ο Θεός με τον άνθρωπο που είχε αμαρτήσει, και διερωτάται «πῶς ὡμοίωται τῷ σώματι τό ἀσώματον; πῶς τῷ ἀϊδίῳ τό πρόσκαιρον; τῷ ἀναλλοιώτῳ τό διά τροπῆς ἀλλοιούμενον; τῷ ἀπαθεῖ τε καί ἀφθάρτῳ τί ἐμπαθές καί φθειρόμενον; τῷ ἀμιγεῖ πάσης κακίας τό πάντοτε συνοικοῦν ταύτῃ καί συντρεφόμενον;». Εν τέλει, τι δουλειά έχει ο άγιος Θεός με τον αμαρτωλό άνθρωπο; Ο Πλάτωνας κατηγορηματικά θα έλεγε πως δεν έχουν καμία σχέση και ο Πλωτίνος θα διαμαρτυρόταν λέγοντας μας, είναι αδύνατον ο Θεός να συσχετιστεί με την αμαρτωλή ανθρώπινη σάρκα, πόσο δεν μάλλον να την φορέσει.

Οι Πατέρες απορούν λοιπόν και θαυμάζουν το πώς της σάρκωσης του Θεού Λόγου. Ο Βασίλειος Σελευκείας διερωτάται: «Πώς η άκτιστη, αχώρητη και ακοινώνητη ουσία του Λόγου προς κάθε κτίση, που τα Χερουβίμ δεν τολμάνε να δουν, και τα οποία υπερέχουν των υπολοίπων ταγμάτων, ήρθε σε κοινωνία προς την ασθενή και γήινη φύση της ανθρωπότητας;». Και διατυπώνεται μία επαναστατική διακήρυξη, αν μπορεί να λεχθεί έτσι, δια στόματος του ευαγγελιστή Ιωάννη. «Καί ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο καί ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν» (Ιω. 1, 14). Η συντριβή κάθε ευσεβισμού, ηθικισμού και απομόνωσης του ανθρώπου από τον Θεό! Ένας αληθινά επαναστατικός λόγος. Αυτός και το «Χριστός Ανέστη»! Γεγονότα που αποτελούν μυστήριο για τον ανθρώπινο νου. Καταλυτικά όμως για τις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου και το άλυτο του θανάτου. Γεγονότα μη συμβεβηκότα με την αντίληψη της ανθρώπινης περατότητας, αλλά υπερβατικές αλήθειες που εμβαθύνουν οντολογικά στην φύση του ανθρωπίνου προσώπου, το οποίο και φέρνουν ενώπιον της μεγαλύτερης ευεργεσίας που μπορεί να δεχτεί, ήτοι της χαρισματικής θέωσης ως συνδυασμού της ανθρώπινης ελεύθερης βούλησης και του άπειρου ελέους του Θεού.

Ο Θεός βγαίνει να συναντήσει τον άνθρωπο. Δεν φοβάται. Δεν αγωνιά μήπως χάσει κάτι από την ουσία Του. Δεν φοβάται μήπως πάψει να είναι Θεός με την θεία ενανθρώπιση. Δεν εξορκίζει την ανθρώπινη σάρκα, την οποία και ντύνεται. Ναι, Αυτός ο άκτιστος και ακατάληπτος Θεός! Αποφασίζει με δική Του θέληση να γίνει αυτό που δεν είναι, αλλά γίνεται∙ τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Εξέρχεται από την βεβαιότητα που Του παρέχει η Τριαδική Του παρουσία και κοινωνεί με τον άνθρωπο. Δεν του δίνει μέρος της ουσίας Του, μήτε τον κάνει αθάνατο στη φύση, αλλά και δεν τον μεταβάλλει σε αναμάρτητο. Και είναι άλλο ένα θαυμάσιο σημείο της κένωσης αυτής, το γεγονός ότι η ενανθρώπιση του Θεού δεν είναι μία φαινομενική ενανθρώπιση, μία ενανθρώπιση κατά δόκηση, μία ατσαλάκωτη έξοδος, μία συναισθηματική έξαρση του Θεού, ένα αυθόρμητο ξάφνιασμα προς τον άνθρωπο, αλλά πρόκειται για μία ενέργεια «άφατης και αμέτρητης φιλανθρωπίας» (ευχή Χερουβικού). Μία ενέργεια με οντολογικές συνέπειες σωτηριώδους σημασίας για το ανθρώπινο «είναι». Το «ναι» του Θεού στον άνθρωπο. Το κατεξοχήν άδειασμα Του προκειμένου να γεμίσει ο άνθρωπος.

Έπρεπε οπωσδήποτε ο Θεός να γίνει άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο; Δεν υπήρχε άλλος τρόπος σωτηρίας; Κατ’ αρχάς, ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος σε επιστολή του γράφει πως «τό ἀπρόσληπτον ἀθεράπευτον, ὅ δέ ἥνωται τῷ Θεῷ τούτο καί σώζεται». Δηλαδή αν ο Θεός δεν προσελάμβανε τον όλο άνθρωπο (χωρίς την αμαρτία), τότε θα παρέμενε αθεράπευτος. Γι’ αυτό προσέλαβε και το σώμα του. Και η ένωση του όλου ανθρώπου με τον Θεό, έσωσε τον άνθρωπο. «Τῷ συγγενεῖ τό συγγενές θεραπεύων» που θα πει και ο Βασίλειος Σελευκείας.

Στη συνέχεια των λόγων του, ο Μ. Αθανάσιος, μιλώντας για την ανάγκη ζωοποίησης του ανθρωπίνου σώματος, σημειώνει: «Δια τούτο ευλόγως ο Σωτήρας ντύθηκε το σώμα, για να συμπλεχθεί το σώμα με την ζωή και να μην εγκαταλειφτεί πλέον ως θνητό στον θάνατο, αλλά να αναστηθεί και να μείνει στο εξής αθάνατο ως ενδεδυμένο την αθανασία. Διότι, αφού ντύθηκε τη φθορά, δεν θα ανασταινόταν, εάν δεν ντυνόταν την ζωή». Στους λόγους αυτούς, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Θεός  με την ενανθρώπιση Του, τίμησε το ανθρώπινο σώμα, το οποίο και αγιάζεται.

Επουδενί, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Θεός τίμησε και με αυτόν τον τρόπο τον άνθρωπο, με το να δεχτεί να γεννηθεί από μία άνθρωπο, την Παναγία. Η Θεοτόκος, και μου αρέσει πάντα να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο σε πείσμα όσων πιστεύουν πως η Παναγία γέννησε έναν άνθρωπο και όχι τον Θεό, υπήρξε η γυναίκα που μέσα της κυοφόρησε τον αχώρητο Θεό, Τον οποίο ούτε ο ουρανός μπορούσε να χωρέσει.

Ο Γρηγόριος Θεολόγος, μεταξύ άλλων, έχει γράψει για τη γέννηση του Χριστού σε μία του ομιλία. Πρόκειται για έναν λόγο θαυμάσιο, γεμάτο από την αγάπη και φιλανθρωπία του Θεού προς τον άνθρωπο. Θεωρώ πως είναι ο πλέον κατάλληλος ως επισφράγισμα στις σημερινές σκέψεις. «Καί ὁ πλουτίζων πτωχεύει· πτωχεύει γάρ τήν ἐμήν σάρκαν, ἵν᾿ ἐγώ πλουτήσω τήν αὐτοῦ Θεότητα. Καί ὁ πλήρης κενοῦται· κενοῦται γάρ τῆς ἑαυτοῦ δόξης ἐπί μικρόν, ἵν᾿ ἐγώ τῆς ἐκείνου μεταλάβω πληρώσεως. Τίς ὁ πλοῦτος τῆς ἀγαθότητος; Τί τό περί ἐμέ τοῦτο μυστήριον; Μετέλαβον τῆς εἰκόνος καί οὐκ ἐφύλαξα· μεταλαμβάνει τῆς ἐμῆς σαρκός, ἵνα καί τήν εἰκόνα σώσῃ καί τήν σάρκα ἀθανατίσῃ. Δευτέραν κοινωνεῖ κοινωνίαν, πολύ τῆς προτέρας παραδοξοτέραν· τότε μέν τοῦ κρείττονος μετέδωκε, νῦν δέ μεταλαμβάνει τοῦ χείρονος. Τοῦτο τοῦ προτέρου θεοειδέστερον· τοῦτο τοῖς νοῦν ἔχουσιν ὑψηλότερον».

Καλά, ευλογημένα και κατανυκτικά Χριστούγεννα!

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Tags: , ,

Εορταστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Εκδήλωση  το Σάββατο 23/12/ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης  που είχε Ψυχαγωγικό και Φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που οργάνωσε ο Δήμος Πύλης, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Πύλης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλης.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό πρωτίστως από τον  Πρωτοπρεσβύτερο  Πατέρα Δημήτριο Κατσαρό, τον Αντιδήμαρχο  Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας  κ. Άρη Τζάνη, την κ. Γιώτα Πάνου και τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Δημήτριο Γραδούλα  εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών  κ. κ. Χρυσόστομου.

Παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πύλης κ. Μαρίνα Πανάγου.

Ακολούθως ακούστηκαν Ύμνοι και Χριστουγεννιάτικα  Κάλαντα από όλη την Ελλάδα από την Χορωδία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Πύλης  συνοδεία των Ιεροψαλτών ,από τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου, και του Τμήματος Φιλαγνωσίας  του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης, την Χορωδία ενηλίκων του Π.Σ.Π. , από Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, και από την Δημοτική χορωδία Δωματίου « Αρμονικές Φωνές» του Δήμου Τρικκαίων, δημιουργώντας μία  ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Στην είσοδο του Κέντρου  έλαβε χώρα  Bazaar΄΄’ όπου  ήταν εκτεθειμένες  δημιουργίες των παιδιών και των Γονέων τους, προς πώληση με σκοπό φιλανθρωπικό για συνανθρώπους μας  που έχουν ανάγκη.

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησε η Β’ Λυκείου του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

Το πρόγραμμα της εκδρομής μας, μονοήμερης εκπαιδευτικής μετακίνησης της  Β’  Λυκείου στην Θεσσαλονίκη, ημέρα Τετάρτη 20/12/2017 είχε ως εξής: Αναχώρηση από Τρίκαλα και από το χώρο του σχολείου- Άφιξη στην Θεσσαλονίκη. Επιμορφωτικές επισκέψεις με ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Ροτόντα, στην Ρωμαϊκή Αγορά ( Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο ).- Λήξη αρχαιολογικών επισκέψεων και ξενάγησης. Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, γεύμα, περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Απογευματινός περίπατος –καφές στα Λαδάδικα.- Αναχώρηση για Τρίκαλα. Αρχηγός: Ηλιάδη Αμαλία , φιλόλογος, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων. Συνοδοί: Κατσίκας Αχιλλέας Π04, Μουζακιάρης Γεώργιος ΠΕ02, Γεωργόπουλος Ιωάννης ΠΕ11.

Οι ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ μας στους χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος έγιναν σε 2 γκρουπ: 60 μαθητές (30+30) και  4συνοδοί:Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού:  ξενάγηση από την Ένωση Ελλήνων Ξεναγών. Ροτόντα:  ξενάγηση από την Ένωση Ελλήνων Ξεναγών. Περιήγηση στην Ρωμαϊκή Αγορά.

Κύριος  σκοπός  της  εκδρομής  ήταν  η απόκτηση γνώσεων από  τους   συμμετέχοντες μαθητές και  μαθήτριες,  που  αφορούν σε  γνωστά  ιστορικά  μνημεία  της  Θεσσαλονίκης,  η  συλλογή    και  καταγραφή πληροφοριών  σχετικών με   αυτά,  όπως  επίσης  και  η   επαφή  με  ευρήματα  της  πολιτιστικής  και  ιστορικής  κληρονομιάς  της  Ρωμαϊκής και κυρίως της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Επίσης  η εκδρομή, εκτός από τους εκπαιδευτικούς της στόχους, απέβλεπε και στην επικοινωνία και συναναστροφή των μαθητών με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους σε συνθήκες ανοιχτότητας, εναλλακτικότητας και ξεγνοιασιάς και στη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Το  πρόγραμμα  της  εκδρομής  ακολουθήθηκε  απαρέγκλιτα λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η  επίσκεψη  στο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  έγινε  αμέσως  με  την άφιξή  μας  στη  Θεσσαλονίκη  και  στη  συνέχεια ακολούθησαν  οι  επισκέψεις  στην «Ροτόντα»  και  στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο ομώνυμο μουσείο.

Στις πλούσιες σε μορφωτικά ερεθίσματα εκπαιδευτικές μας   επισκέψεις  είχαμε  την  ευκαιρία  να  θαυμάσουμε  την  μεγαλοπρέπεια  της Βυζαντινής Τέχνης και εν γένει του Βυζαντινού Πολιτισμού με τους ναούς, τα δημόσια κτίρια, τα κοιμητήρια, τις κοσμικές οικίες  αλλά  και  την  περίφημη  «βυζαντινή καθημερινότητα» , όπου, σύμφωνα με την Χριστιανική  παράδοση, κυριαρχούσε η πίστη στην υπερβατική Άνω Ιερουσαλήμ  .  Οι  μαθητές  περιηγήθηκαν  στις  έντεκα αίθουσες του Μουσείου που διαμορφώνονται σε επίπεδα και  απέκτησαν ή  ξαναθυμήθηκαν  ιστορικές  γνώσεις  και  πληροφορίες  για  την  εποχή  που ο πρωτότυπος βυζαντινός και μεταβυζαντινός  πολιτισμός άνθιζε και επεκτεινόταν στα Βαλκάνια.

Με  τη  βοήθεια  των  ξεναγών  τους  οποίους  συναντήσαμε  στα  μνημεία  που επιλέξαμε να επισκεφτούμε, οι  μαθητές  και οι  συνοδοί  τους περιηγήθηκαν  στο  εσωτερικό και στο εξωτερικό τους ,  έμαθαν  σημαντικά  στοιχεία  για  την  ιστορία  τους  και  θαύμασαν  τα ευρήματα των αρχαιολόγων που εκθέτονται στα αντίστοιχα μουσεία.

Οι   μαθητές  χωρίστηκαν  σε  δυο  ομάδες  και  ξεναγήθηκαν  στο  χώρο  της Ροτόντας  όπου  ήρθαν  σε  επαφή  με  τα περίφημα, σαν χρυσοκέντητα κοσμήματα, ψηφιδωτά της, γνωρίζοντας  ένα  μικρό  μέρος  της  μεγάλης  ιστορίας της. Εκθέματα όπως  οι  βυζαντινοί μεταλλικοί σταυροί ή τα εφυαλωμένα κεραμικά,  τα   καλαίσθητα  βυζαντινά  κοσμήματα ή οι λεπταίσθητες τοιχογραφίες στους καμαροσκεπείς τάφους της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης σίγουρα  είναι  στοιχεία  που οι  μαθητές μας θα  τα  θυμούνται  έντονα για καιρό.

Μετά  τις  επισκέψεις  στα  παραπάνω  μνημεία, οι  μαθητές και  οι  συνοδοί  καθηγητές  τους  περιηγήθηκαν  στην Ρωμαϊκή Αγορά και στις στοές της, «κρυπτή» και ανοιχτές, στο μουσείο της αγοράς με τα ρωμαϊκά αρχαιολογικά κατάλοιπα και στο ιστορικό  κέντρο και  την  αγορά   της  σύγχρονης Θεσσαλονίκης   μέχρι  την  αναχώρησή τους.

Οι  μαθητές και ιδιαίτερα οι μαθήτριές μας  παρακολούθησαν  το  πρόγραμμα  των  επισκέψεων  με  προσοχή, αφοσίωση  και  ενδιαφέρον. Έτσι  το  επιμορφωτικό μέρος  της  εκδρομής    κρίνεται   εξαιρετικά   επιτυχές  με μεγάλη  την εκπαιδευτική «ωφέλεια»  που προέκυψε απ’   αυτές.

Η  συμπεριφορά των  μαθητών/τριών  ήταν η πρέπουσα και  δεν  δημιουργήθηκε  κανένα  απολύτως  πρόβλημα   κατά  τη  διάρκεια  της  εκδρομής. Υπό τη εποπτεία των συνοδών καθηγητών οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν  αλλά  και  ψυχαγωγήθηκαν. Επιπροσθέτως, οι υποδομές των χώρων επίσκεψης κάλυπταν απολύτως τις απαιτήσεις των εκδρομέων.

Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση όλων είναι ότι η ημερήσια εκδρομή της Β’ Τάξης  του  Σχολείου μας  ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη και επιτέλεσε τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό της στόχο.

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

Tags: , ,

Συνελήφθη 55χρονος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη στις 22-12-2017 το βράδυ στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 55χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν:

 • (13) συσκευασίες με ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους (26) γραμμαρίων,
 • (3) συσκευασίες με ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους (92) γραμμαρίων,
 • (18) ναρκωτικά δισκία,
 • δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές,
 • το χρηματικό ποσό των (390) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

Tags: , ,

13 εκατ.ευρώ για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στη Θεσσαλία

13 εκατ. ευρώ για έργα αναπλάσεων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, πρόκειται να διαθέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω της νέας Πρόσκλησης, του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, η οποία εκδόθηκε μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Η Πρόσκληση αφορά έργα αναπλάσεων κοινοχρήστων δημοτικών χώρων – περιοχών, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, πλατείες – κοινόχρηστους χώρους, ποδηλατοδρόμους, έργα βελτίωσης της κινητικότητας με κατάλληλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, όπως πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, εντός των πόλεων : Αλμυρού, Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Γιάννουλης, Παλαμά, Σοφάδων, Τυρνάβου, Αμπελώνα και Φαρσάλων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με την Πρόσκληση που εκδίδουμε, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, δίνεται η ευκαιρία σε μια σειρά από μικρότερες αλλά σημαντικές πόλεις στη Θεσσαλία, να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά κοινόχρηστους χώρους τους, να δημιουργήσουν δίκτυο πεζοδρόμων, νέους χώρους πρασίνου και όποια άλλη παρέμβαση κριθεί ότι απαιτείται σε αυτές και εναρμονίζεται με τους όρους της Πρόσκλησης του ΠΕΠ, με τελικούς ωφελούμενους όλους τους κατοίκους τους και το περιβάλλον».

«Όρος της Πρόσκλησης είναι ότι για κάθε πόλη, μπορεί να υποβληθεί μία πρόταση με προϋπολογισμό από 300.000 ευρώ έως 1.200.000 ευρώ, πλήρως ώριμη και σύμφωνη με τους όρους που τίθενται. Πλέον, απαιτείται ταχύτητα εκ μέρους των Δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται να υποβάλουν πρόταση και να υλοποιήσουν έργο, στην προθεσμία της Πρόσκλησης που είναι έως 9 Μαρτίου 2018. Ταχύτητα, για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΠΕΠ και να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος της Θεσσαλίας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Τα έργα προβλέπεται να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του ΠΕΠ Θεσσαλίας και ειδικότερα σε αυτούς που αφορούν στην αύξηση της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας αστικών κέντρων,  στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση περιοχών.  Η Πρόσκληση αφορά σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, εκτός των πόλεων για τις οποίες έχει εγκριθεί ή προβλέπεται να εγκριθεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), δηλαδή τη Λάρισα και το Βόλο – που έχουν εγκεκριμένο Σχέδιο Β.Α.Α. για το οποίο έχουν ήδη προκηρυχθεί οι πρώτες Προσκλήσεις από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για υποβολές έργων -, καθώς και τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα όπου πρόσφατα αποφασίστηκε η χρηματοδότηση Σχεδίων Β.Α.Α. με πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας και αναμένεται η έκδοση της σχετικής Προκήρυξη για εκπόνησή τους στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους, ενώ η πλήρης Πρόσκληση έχει ήδη σταλεί στους Δήμους που αφορά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

Tags: , ,

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΤΕΙ Θεσσαλίας

Στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής – Κατεύθυνσης Μηχανικών Η/Υ με τίτλο ΠΜΣ «Μηχανικών Η/Υ και Συστημάτων – Ευφυή Συστήματα και IoT» / Master of Science (M.Sc.) « Computer and Systems Engineering – Smart Systems and Internet of Things».

Το Mscin Systems & IoT είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικούς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ κατευθύνσεων, κατάλληλο για τη διασύνδεση  (conversion) ενός πτυχίου Πληροφορικής σε Μηχανικού και αντίστροφα.

καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, για το Εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2017-18, να υποβάλουν στη Γραμματεία του ΠΜΣ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 1. Έντυπο Αίτησης (το έντυπο χορηγείται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ και είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: http://msccesm.cs.teilar.gr/templates/)
 2. Αντίγραφο πτυχίου Ελληνικού Πανεπιστημίου ή TEI. Σε περίπτωση που το πτυχίο έχει αποκτηθεί στο εξωτερικό, είναι απαραίτητη η ισοτιμία από το ΔΟΑΤΑΠ. Οι υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών και εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία για τη λήψη του πτυχίου πρέπει να καταθέσουν σχετική βεβαίωση του Τμήματος συνοδευόμενη από αναλυτική βαθμολογία και βαθμό πτυχίου. Οι υποψήφιοι που είναι επί πτυχίω θα πρέπει να προσκομίσουν αναλυτική βαθμολογία όπου θα προκύπτει και ο αριθμός των δηλωθέντων μαθημάτων των οποίων εκκρεμεί η βαθμολογία.
 3. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών
 4. Βιογραφικό σημείωμα
 5. Αναγνωρισμένα διπλώματα ή πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής ή άλλης γλώσσας
 6. Δύο (2) φωτογραφίες μεγέθους ταυτότητας
 7. Φωτοτυπία των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
 8. ∆ύο (2) συστατικές επιστολές

Ηλεκτρονική Αίτηση μέχρι 26 Ιανουαρίου 2018

e-mail Γραμματείας:    msccesm@teilar.gr

Τηλέφωνο Γραμματείας  2410 684312,   6937333843

Tags: , ,

Ενημέρωση και προστασία πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Λάρισας και Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στο χωρικό επίπεδο  των  Δήμων  Λαρισαίων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε  σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε  εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών  για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση  των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

 

 

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Ταλαιπωρία και επιβάρυνση η αύξηση των τελών

Τον έντονο προβληματισμό του για την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτηρίζει, ταλαιπωρία και επιβάρυνση που θα επιφέρει στους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την αύξηση των τελών και την κατάργηση των 394 άμισθων υποθηκοφυλακείων εκφράζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Σε δήλωσή του για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας«Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», ο κ. Κ. Αγοραστός υπογραμμίζει:

«Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των άμισθων υποθηκοφυλακείων τουλάχιστον έως ότου δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε η πρόσβαση σ’ αυτά να γίνεται ηλεκτρονικά κι όχι με τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων, κι εμμένουμε στη θέση μας αυτή».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισημαίνει παράλληλα ότι «η εφαρμογή των διατάξεων του σχεδίου νόμου είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία και επιβάρυνση των πολιτών αφ’ ενός επειδή αυξάνονται τα πάγια και αναλογικά τέλη και δικαιώματα που προβλέπεται να καταβάλλονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου κι αφ’ ετέρου επειδή θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου θα λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα Κτηματολογικών Γραφείων αντίστοιχα.Η πίεση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη για μια σειρά επαγγελματιών (όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, λογιστές) που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια κι ασχολούνται με θέματα ακινήτων σε τακτική βάση», σημειώνει.

Tags: , ,

Παραδόθηκε σε χρήση το κομμάτι Ξυνιάδα -Τρίκαλα του Ε65

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσε την περασμένη Παρασκευή στην κυκλοφορία   το   Τμήμα   Ξυνιάδα – Τρίκαλα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος «Ε65».  Νωρίτερα, ο κ. Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Λαμία και στη συνέχεια μετέβη στα Τρίκαλα, οπότε και πραγματοποίησε την ομιλία του, στο πλαίσιο της σημερινής παράδοσης.  Αμέσως μετά επιθεώρησε τη γέφυρα Διάβας, η οποία  ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά την κατάρρευσή της, λόγω της πρωτοφανούς θεομηνίας που έπληξε την περιοχή τον Ιανουαρίου του 2016, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία κατοίκων και επαγγελματιών τόσο της Διάβας όσο και άλλων 28 ορεινών χωριών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με αφορμή τη παράδοση του οδικού τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους, ότι σήμερα «Δεν κάνουμε εγκαίνια, γιατί θεωρούμε αυτό το έργο δεν παραδίδεται, ολοκληρώνεται η σύμβαση που υπάρχει». Και πρόσθεσε, ότι το έργο «Θα παραδοθεί από τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα στο σύνολό του. Και όταν λέμε στο σύνολό του, εννοούμε όταν κατασκευαστεί το πρώτο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα του έργου, από το Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό».

Ο κ. Σπίρτζης, αναφέρθηκε στη συστηματικές προσπάθειες και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τα όργανα της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να παραδοθεί στους πολίτες ο αυτοκινητόδρομος Ε65 λειτουργικός και ολοκληρωμένος, από τον οποίο αφαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αντικειμένου, λόγω των αστοχιών και των διαχειριστικών λαθών, αυτών που χειρίστηκαν την τύχη του έργου στο παρελθόν.

Μάλιστα, δήλωσε, ότι ξεκινούν άμεσα, στις αρχές της νέας χρονιάς, οι κατασκευαστικές εργασίες για το νότιο τμήμα, ενώ για το για το βόρειο τμήμα, που θα συνδέει τον Ε65 με την Εγνατία, ανέφερε, ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2018: «Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η τελική έγκριση της  διαπραγμάτευσης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι πάρα πολύ ώριμο το έργο, καθώς κρίθηκε, πλέον, με τους νέους όρους βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα».

.Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αποκάλυψε επίσης, ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων: «Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι, να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας στο τέλος του 2018 έως αρχές του 2019. Είναι η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό, ότι για να ολοκληρωθούν για μας οι αυτοκινητόδρομοι, σημαίνει, ότι έχουμε ένα δίκαιο και σύγχρονο σύστημα διοδίων. Για αυτό και θα κάνουμε  αυτό το διαγωνισμό. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, και στα σιδηροδρομικά έργα τα οποία εκτελούνται σε όλη τη χώρα, καθώς η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. «Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο πρώτο τμήμα μέχρι το Λιανοκλάδι στην Τιθορέα και μέχρι τον Ιούνιο του ’18 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το τμήμα για να έχουμε επιτέλους μια διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας  του υπουργού στη Λαμία τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Αποστόλης Καραναστάσης, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σωροπούλου, κ. Χρήστος Μπγιάλας, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Domenica - Μες στη βουή του δρόμου
Bronski Beat - Small town boy
Elton John - Hello hello
Μάνος Ξυδούς - Σ΄ αγαπώ
Dido - Thank you
Amelbend - Ou je veux
Αφοι Κατσιμίχα - Γυρίζω την πλάτη μου
Jem - They
Elvis Presley - Only you
Μίλτος Πασχαλίδης - Άγκυρες

 


Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031