Tags: , ,

Αγία Αικατερίνη: Η Αγία που δεν εξόρκισε την γνώση – Του Ηρακλή Αθ. Φίλιου

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγία μας εκκλησία τίμησε τη μνήμη της μεγαλομάρτυρας και «πανσόφου» Αικατερίνης. Η αγία Αικατερίνη από μικρή κατείχε ένα μεγάλο μέρος γνώσεων ποικίλων επιστημών. Είχε σπουδάσει την ελληνική, ρωμαϊκή και λατινική παιδεία. Κατά τους χρόνους δε του Μαξεντίου, την συνέλαβαν και την βασάνισαν καθώς ήταν χριστιανή. Σε μία δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι πιο ικανοί ρήτορες της Αλεξάνδρειας η αγία, με τη χάρη του Θεού, τους αποστόμωσε, αφού με τη χρήση των γνώσεων της κατάφερε να τους μιλήσει για τον Ένα και Αληθινό Θεό.

Εν πρώτοις, οφείλω την πλέον καθοριστική επισήμανση, καταλυτική για την κατανόηση των πραγμάτων. Η αγία Αικατερίνη, όπως και οι υπόλοιποι σοφοί, δεν αγίασαν επειδή γνώριζαν την αριστοτελική και πλατωνική σκέψη, καθώς και τις υπόλοιπες επιστήμες. Η ορθόδοξη πνευματικότητα και το ήθος του ορθόδοξου ανθρωπισμού δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής αντίληψης. Αληθινή φιλοσοφία για το ορθόδοξο μυσταγωγικό πνεύμα θα βρει κάποιος στην αγάπη, την ταπείνωση, τη διάκριση, την ησυχία, την προσευχή, την φιλανθρωπία όπως αυτές οι αρετές στολίζουν με μελιτώδη συνευωχία πνευματικών στιγμών, τις σελίδες της ερήμου, αλλά και του κάθε χώρου αγιασμού του ανθρώπου.

Το ορθόδοξο πνεύμα και η σοφία των Πατέρων της εκκλησίας, ποτέ δεν εξόρκισε κανένα, και το φωνάζω δυνατά και σε πείσμα του απεμπολισμού της γνώσης, στοιχείο το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία εκείνης της πνευματικότητας, με άλλα λόγια εκείνου του τρόπου αναφοράς του προσώπου απέναντι στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Αντίθετα, χρησιμοποίησε κάθε στοιχείο που γεννά αρετή, αγιάζει τον άνθρωπο και τον εξυψώνει στον Θεό.

Επί τούτου, αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο αντλώ από την πατερική γραμματεία και συγκεκριμένα από έναν λόγο του Μ. Βασιλείου με τίτλο «Προς τους νέους ὅπως ἄν ἐξ ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων». Γράφει λοιπόν προς τους νέους: «..αλλά να δέχεσθε από αυτούς ό,τι είναι χρήσιμο και να γνωρίζετε τι πρέπει να παραβλέπετε… Και να συναναστρεφόμαστε με ποιητές και λογογράφους και ρήτορες και με όλους τους ανθρώπους, από τους οποίους προκύπτει να προέλθει κάποια ωφέλεια για την επιμέλεια της ψυχής».

Στέκομαι σε μερικά παραδείγματα από τους Πατέρες, τα οποία δείχνουν τη σύνδεση φιλοσοφίας και θεολογίας και πως την χρησιμοποίησαν προκειμένου η φιλοσοφία να υπηρετήσει την αλήθεια της θεολογίας. Πάλι, ο Μ. Βασίλειος στην «Εξαήμερο» (στην οποία παρελαύνουν φιλοσοφία, φυσική, μετεωρολογία, γεωγραφία, φυτολογία, φαρμακευτική, αστρονομία, ζωολογία), σχολιάζοντας έναν ψαλμικό στίχο («ουρανούς ουρανών», Ψαλμ. 148, 4), συμφωνεί με την θέση του Πλάτωνα για την ύπαρξη περισσοτέρων ουρανών, αλλά και διαφωνεί με τον Ξενοφάνη στο θέμα του αγένητου και άφθαρτου κόσμου και στο ζήτημα ταύτισης του κόσμου με τον Θεό. Παρόλα αυτά χρησιμοποιεί, όπως και οι υπόλοιποι Πατέρες, χωρία φιλοσόφων και άλλων επιστημόνων για να συμπληρώσει ή για να αναιρέσει.

Από την άλλη, ο Γρηγόριος Θεολόγος, κάνοντας λόγο για «φιλοσοφία περί Θεού» και «φιλοσοφικό στοχασμό», επαινεί τον φίλο του και κυνικό φιλόσοφο Ήρωνα, αφιερώνοντας του έναν ολόκληρο λόγο (λόγος ΚΕ’) και σημειώνοντας πως ο Ήρων από την κυνική φιλοσοφία κράτησε μόνο το όνομα και το εξωτερικό σχήμα και από την χριστιανική πήρε την αλήθεια και το περιεχόμενο. Κι έρχεται ο Γρηγόριος Νύσσης, ο φιλοσοφικότερος των Πατέρων, και γίνεται «νεοπλατωνικός», «αριστοτελικός», «στωικός».

Τόσο οι κληρικοί, όσο και οι θεολόγοι, μπορούν να διαδραματίσουν και θα διαδραματίσουν με τον καιρό, τον αξιόλογο ρόλο της μόρφωσης του ανθρώπου εις Χριστόν. Αν αναζητήσουν μόνο τον Θεό, θα χάσουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον συνάνθρωπο. Αν αναζητήσουν μόνο τον συνάνθρωπο, θα χάσουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Θεό. Είναι γνωστό εξάλλου, πως η σχέση με τον Θεό περνάει μέσα από τη σχέση με τον συνάνθρωπο και αντιστρόφως. Ο σύγχρονος κληρικός και θεολόγος καλείται ήδη αλλά και θα κληθεί, έχοντας ως αρχή την αγάπη για τον Χριστό, να απαντήσει σε προκλήσεις, βασανιστικά ερωτήματα και να συνθέσει με μελωδικές αρμονίες φύσημα θεϊκής πνοής σε έρημες ψυχές, σε έρημα σώματα. Αναρχικοί, άθεοι, αρνητές του Χριστού, αμφισβητίες, πολέμιοι του ονόματος Του, σκεπτικιστές, ρομαντικοί, αισθησιοκράτες κι απογοητευμένοι άνθρωποι χτυπάνε και θα χτυπήσουν την πόρτα της εκκλησίας.

Πώς θα παρηγορηθεί ο πόνος του άλλου; Πώς θα απαντήσει ο θεολογικός λόγος στον σκεπτικισμό και στην άρνηση του Θεού; Πώς θα μυηθεί ο άνθρωπος στην ψηλάφηση του Θεού με εμπειρικό και όχι νοησιαρχικό τρόπο; Πώς θα δοθεί μια κάποια επαρκής απάντηση στο βασανιστικό ζήτημα της θεοδικίας; Πώς θα αντιμετωπιστεί η σύγχρονη αθεϊα που καταδικάζει τον Θεό κατηγορώντας Τον ως άδικο και τιμωρό; Πώς θα αντιμετωπιστεί η θεοκτονία που καταντά τον Θεό ιδέα και όχι πρόσωπο; Πώς θα απαντηθεί η άρνηση στο μυστήριο του να γίνεσαι κατά χάριν Θεός και να συνδέεσαι με τον Θεό, αντίληψη που έχει τις ρίζες της στην πλατωνική σκέψη; Πώς τα βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου θα απαντηθούν; Είναι ικανή η πνευματική μόρφωση να πετύχει κάτι τέτοιο; Φυσικά. Αλλά πολύ φοβούμαι πως η εποχή μας διαθέτει πλήθος ανυποψίαστων, που ακόμη κι αυτή η πνευματική μόρφωση έχει κρυφτεί ή παίζει κρυφτό για τους δικούς της λόγους. Αλλά ακόμη κι όταν γίνεται εμφανής, άλλοτε αποτελεί γνήσια και ήσυχη παρουσία, άλλοτε δε αρέσκεται να περιτριγυρίζεται γύρω από την πνευματική νόσο του γεροντισμού που απαιτεί οπαδούς παρά πιστούς και ελεύθερους εραστές του Νυμφίου.

Αφορισμοί της θύραθεν παιδείας, της φιλοσοφίας, της κοσμικής μόρφωσης, δεν έχουν χώρο στην εκκλησία, πάντοτε υπήρξαν ξένοι προς το εκκλησιαστικό φρόνημα και φυσικά αδικούν το έργο και την προσφορά των ίδιων των Πατέρων της εκκλησίας. Αλλά και κάτι υποκρύπτουν. Ακόμη και η κοσμική φρόνηση μπορεί να διακονήσει, με ήσυχο και ταπεινό φρόνημα, την πνευματική αναγέννηση και μεταμόρφωση του ανθρώπου, όπως ακριβώς έπραξαν οι ίδιοι οι Πατέρες και η αγία Αικατερίνη, οι οποίοι μορφώθηκαν και κοσμικά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αιρετικές κακοδοξίες,  να έχουν λόγο με επιχειρήματα απέναντι στις αναπάντητες υπαρξιακές αγωνίες, αλλά και γιατί η φιλοσοφία έχει αυτή την μυστική δύναμη να σε οδηγεί στον Αληθινό Θεό.

Αρκεί πάνω απ’ όλα το κέντρο της ζωής, της σκέψης και της ύπαρξης να είναι το πρόσωπο του Χριστού. Αυτό, το κατάφεραν με μοναδικό και ανατρεπτικό, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, τρόπο οι Πατέρες της εκκλησίας, οι οποίοι πιστεύω πως αν έρχονταν σήμερα, θα απορούσαν με τον εξορκισμό της γνώσης. Και τα πατερικά έργα ακόμη και σήμερα μαρτυρούν πως οι Πατέρες ποτέ δεν αφόρισαν τη σοφία του κόσμου, ποτέ δεν την εξόρκισαν και ποτέ δεν την στοχοποίησαν. Ακριβώς το ίδιο έπραξε και η «πάνσοφος» αγία Αικατερίνη. Συνθέτοντας και χωρίς να αφορίσει κάθε τι που μπορεί να οδηγήσει στην πνευματική μόρφωση και στην επάνοδο του Χριστού από την εξορία. Αυτή είναι μαγκιά. Η επάνοδος του Χριστού από την εξορία.

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Tags: , ,

Εκδήλωση-Εκλογές Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων

Ο Σύνδεσμος φιλολόγων σας καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Η διαχρονική αξία των Αρχαίων συγγραφέων και πώς μπορούμε να τη μεταφέρουμε στους μαθητές μας».

Η εκδήλωση έχει χαρακτήρα εργαστηρίου και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ., στο πατάρι του Gioconda coffee bar (Ερμού και Υψηλάντου 1).

Εισηγητής είναι ο φιλόλογος και συγγραφέας βιβλίων και άρθρων γύρω από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σκέψη Θανάσης Μπαντές, ο οποίος θα παρουσιάσει διδακτικές προτάσεις από την ύλη των Αρχαίων της Α΄ Λυκείου (Ξενοφώντας-Θουκυδίδης). Περιμένουμε όμως και τις δικές σας προτάσεις και σκέψεις για τα διδακτικά εγχειρίδια της αρχαίας ελληνικής όλων των τάξεων, προκειμένου να υπάρξει μια παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Επίσης, σας καλούμε να λάβετε μέρος στις εκλογές του Συνδέσμου μας, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. για την επόμενη διετία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», στις 6:00 μ.μ. Θυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.

 

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου

Tags: , ,

Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων: Το δικαίωμα στην απεργία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει «σαν τον κλέφτη» τροπολογία στη Βουλή για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, της οργάνωσης και της πάλης των εργαζόμενων.

Ως Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων-μέλος της ΟΓΕ, δίνουμε άμεσα και μαχητικά τη δική μας αγωνιστική απάντηση και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση μαζί με τα Εργατικά Σωματεία, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 6.00 το απόγευμα, στην Πλατεία «ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ» στα  Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση – σχετικά με τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας – προβλέπεται:

η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης

(σήμερα μπορεί να ληφθεί από το 1/3 και με απόφαση του 1/5 της 3ης συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης).

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Ν. Παππά για τον HELLAS SAT, που ψηφίζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017.

Η αθλιότητα της κυβέρνησης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η τροπολογία θα συζητηθεί σε μία και μόνο   συνεδρίαση καθώς το νομοσχέδιο έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.

Όλοι στο δρόμο για να μην περάσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα!

Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου

με κάθε τρόπο και μέσο να δώσουν μαχητικό παρόν!

Συμμετέχουμε όλες στην απογευματινή κινητοποίηση!

Οι αγώνες των εργαζόμενων δε θα μπουν στο γύψο!

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία!

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΓΕ

Tags: , ,

Διανομή πορτοκαλιών σε δικαιούχους του Δ. Καλαμπάκας

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Τρικάλων με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙ – ΖΩ» και ο Δήμος Καλαμπάκας θα διανέμουν τα εξής προϊόντα:

  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

στους ωφελούμενους του προγράμματος ΚΕΑ, από το χώρο του κτηνιατρείου Καλαμπάκας

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ του Δήμου Καλαμπάκας με την εγκεκριμένη αίτησή – ένταξή τους στο ΚΕΑ,

να παραλάβουν τα προϊόντα από το χώρο του κτηνιατρείου Καλαμπάκας, τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Τετάρτη         6/12/2017        ώρες  9:30 – 14:00

Πέμπτη          7/12/2017       ώρες  9:30 – 14:00

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2432350281.

 ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

Tags: , ,

Τρίκαλα BC Aries: Τα εισιτήρια με Κύμη

Το απόγευμα του Σαββάτου (09/12, ώρα 18.30) τα Τρίκαλα BC Aries υποδέχονται την Κύμη στο Δημοτικό Κλειστό Τρικάλων για την 8η αγωνιστική της stoiximan.gr Basket League.

Τα εισιτήρια είναι ήδη στην διάθεση των φιλάθλων και οι τιμές τους είναι 5 € και 10 €.

Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται καθημερινά από τα γραφεία της ΚΑΕ (Αθανασίου Διάκου 6 Τρίκαλα, 2431 101855) 10-2 το πρωί και  6-8 το απόγευμα.

Εισιτήρια μπορούν να προμηθευτούν οι φίλαθλοι και μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της viva.gr.

 

Tags: , ,

Συνεχίζεται η δράση του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

Ενεργό και με ουσιαστικό ρόλο το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια. Μετά την επανασύστασή του πριν δύο χρόνια στα Τρίκαλα, το δίκτυο προχωρά σε διοργάνωση ημερίδων που αφορούν στην ουσία και τον ρόλο των ποταμών στη ζωή των πόλεων. Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 το Δίκτυο διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά εκδήλωσή του, ένα διήμερο συνέδριο στη Λάρισα. Μετά την εναρκτήρια ουσιαστική ημερίδα στα Τρίκαλα, ακολούθησε μια ακόμη στα Γρεβενά. Η σειρά της Λάρισας θέτει ζητήματα για τα «Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου θα κηρύξει την έναρξή του το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου. Ο και πρόεδρος του Δικτύου θα αναφερθεί επίσης στα συμπεράσματα, στο τέλος του συνεδρίου, συνοψίζοντας τα όσα θα αναπτυχθούν στις εργασίες και θα ανακοινωθούν από τους ομιλητές. Οι οποίοι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες σε τομείς που σχετίζονται με τα ποτάμια (καθηγητές πανεπιστημίων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως βιολόγοι, βοτανολόγοι, υδραυλικής, νομικοί κ.α.). Ταυτόχρονος θα συζητηθούν θέματα νομοθεσίας, ενώ θα καταγραφεί και η εμπειρία από εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών σε ποτάμια πόλεων.
Αυτό το συνέδριο συνεχίζει την εξειδίκευση της θεματολογίας που ξεκίνησε με την ημερίδα στα Γρεβενά: ενώ η εναρκτήρια εκδήλωση στα Τρίκαλα είχε τον γενικό τίτλο «Ποταμοί της Πόλης, Ζωής ευεργέτες», η ημερίδα στα Γρεβενά εγκαινίασε το πρόγραμμα εξειδίκευσης της θεματολογίας. Στη μακεδονική πόλη η ημερίδα είχε ως τίτλο «Ποτάμια συστήματα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον», για να συμπληρωθεί μια πρώτη φάση που αφορά στη σχέση της φύσης με την πόλη.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Διανομή προϊόντων για τους ωφελούμενους του Κ.Ε.Α

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε.Τρικάλων με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙ – ΖΩ» και με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Τρικκαίων, θα διανείμει  προϊόντα στους ωφελούμενους του προγράμματος των Δήμων Τρικκαίων, Πύλης, Καλαμπάκας & Φαρκαδόνας.

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του Δήμου Τρικκαίων με:

  1. Tο ΑΜΚΑ του αιτούντα
  2. Tην ταυτότητα
  3. Την αίτησή τους, εξουσιοδότηση
  4. Σακούλες,τσάντες, κ.α.

Να παραλάβουν τα προϊόντα από  τις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων όπισθεν του Ο.Σ.Ε τις παρακάτω ημέρες και ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ                    06/12/2017   ώρες    09:00 – 2μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ                    07/12/2017   ώρες    09:00 – 2μ.μ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ            08/12/2017   ώρες    09:00 – 2μ.μ

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2431063225

Οι ωφελούμενοι των Δήμων Πύλης, Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας θα ενημερωθούν για την παραλαβή των προϊόντων  από τους αντίστοιχους Δήμους.

 

Ο Διευθυντής

ΚΩΝ/ΝΟΣ       ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Tags: , ,

Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί στα Τρίκαλα

Παράθυρο στην ίδια τη ζωή το βιβλίο, «αντίδοτο» στην εποχή της κρίσης. Με αυτή τη διαπίστωση ως γνώμονα, καθηγητές σχολείων από 7 χώρες μετέχουν σε  πρόγραμμα με τίτλο «Διάβασμα χωρίς Σύνορα» (Reading Without Borders, από το Erasmus+/KA2). Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα Τρίκαλα, τα οποία εκπροσωπεί το 3ο Γυμνάσιο με τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Καλλιόπη Μαγαλιού (υποδιευθύντρια), Ελένη Μπανάσιου, Μπάμπη Τσαγκαδόπουλο και τον διευθυντή κ. Κώστα Γκούτα. Για τον λόγο αυτόν οι εκπαιδευτικοί εκπρόσωποι σχολείων από 7 χώρες, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017 τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Στη συνάντηση στο δημαρχείο, παρούσης της αντιδημάρχου κ. Εφης Λεβέντη, παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί από Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, με τη συντονίστρια (από  η Βουλγαρία) να επισημαίνει τη σημασία της ώθησης των μαθητών στο διάβασμα, σε μια εποχή, στην οποία κυριαρχεί η εικόνα. Για αυτό και οι αλλοδαποί εκπαιδευτικοί, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο «βιβλιόδεντρο» στο Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο επίσης επισκέφθηκαν, σχολιάζοντας θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ο κ. Παπαστεργίου καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς, καθώς θα μείνουν άλλες 4 ημέρες στην πόλη, τονίζοντας τον ιστορικό ρόλο των Τρικάλων με τη μακραίωνη ιστορία, τον ρόλο του Ασκληπιού και τις καινοτομίες που εφαρμόζονται.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Ελεημοσύνη, η καλύτερη επένδυση – Του Πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

Συχνά όταν συναντούμε στον δρόμο έναν ζητιάνο βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες να μην απλώσουμε το χέρι μας να δώσουμε έστω και ένα δεκάλεπτο. Άλλοι πάλι αυτές τις ημέρες, όταν βλέπουν τις κυρίες του εράνου αγάπης με τα κουπόνια στο χέρι να ζητούν την συνδρομή μας, βγάζουν όλη την γκρίνια τους.

Την 1η Δεκεμβρίου γιορτάσαμε την μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του γυρνούσε στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως μ΄ έναν υπηρέτη ο οποίος κρατούσε τρία πουγγιά: ένα γεμάτο χρυσά νομίσματα, ένα με αργυρά και το τρίτο με χάλκινα. Μόλις τον πλησίαζε κάποιος ζητιάνος έπαιρνε στην τύχη νομίσματα χωρίς να υπολογίζει την ελεημοσύνη με βάση την δική του κρίση αλλά άφηνε στον Θεό να αποδίδει στον καθένα ό,τι του αξίζει.

Και μην μου πείτε ότι αυτός ήταν πλούσιος άρχοντας της εποχής. Ο Θεός για να τον δοκιμάσει, όπως τον Ιώβ, του στέρησε όλα τα υλικά αγαθά. Αυτός και τότε δεν σταμάτησε να ασκεί την αρετή της ελεημοσύνης. Το μοναδικό βόδι που είχε το χάρισε σ΄ έναν φτωχό χωρικό, το άλογό του σ΄ έναν στρατιώτη που είχε χάσει το δικό του και έτσι δεν είχε την δυνατότητα να οργώσει το χωράφι του. Γκρίνια από την γυναίκα του, γκρίνια και από τα παιδιά του. Τον λυπήθηκε ένας πλούσιος γείτονας και του έδωσε ένα μεγάλο ποσό για να ζήσει για λίγο καιρό άνετα. Αυτός το χώρισε σε μερίδια όσα ήταν  τα μέλη της οικογενείας του και το δικό του μερίδιο το μοίρασε στους φτωχούς. Ακόμη και το ένδυμά του το έδωσε σ΄ έναν φτωχό ζητιάνο διότι δεν είχε τίποτε άλλο να του δώσει όταν εκείνος του ζήτησε λίγη τροφή.

Η καλύτερη επένδυση τόσο για την ψυχή μας όσο και για την οικονομική μας ευμάρεια είναι η ελεημοσύνη. Ο άγιος Φιλάρετος γρήγορα πάλι έγινε πολύ πλούσιος διότι ο Θεός βλέποντας την μεγάλη του αρετή τον αντάμειψε ανάλογα. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΣΤ΄ έστειλε σ΄ όλη την επικράτεια απεσταλμένους με εντολή να του βρουν νύφη όμορφη και ενάρετη. Όταν έφτασαν στην πόλη  Άμνεια που κατοικούσε ο άγιος δέχτηκαν την φιλοξενία του, είδαν την αρχοντιά του και την σεμνότητα της κόρης του Μαρίας και την πρότειναν για νύφη στον αυτοκράτορα. Έτσι ο πατέρας της βρέθηκε πάλι πλούσιος στα ανάκτορα.

Μου διηγήθηκε πρόσφατα ένας φίλος μου επιχειρηματίας, πώς αντιμετώπισε τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Όταν η επιχείρησή μου άρχισε να μην πηγαίνει καλά πήγα, μου λέει, απελπισμένος στον πνευματικό μου με την απόφαση να την κλείσω, διότι κάθε μήνα τα χρέη της μεγάλωναν. Εκείνος μου είπε να κάμω λίγο υπομονή ακόμη και να αρχίσω το ένα δέκατο των χρημάτων που περνούν από τα χέρια μου να το κάνω ελεημοσύνη. Με φώτισε ο Θεός και του έκανα υπακοή. Δεν άρχισε η ώρα που όλα στην ζωή μου αντιστράφηκαν. Και το οικονομικό θέμα λύθηκε αλλά κυρίως ήλθε η χαρά σε όλα τα μέλη της οικογενείας μου.

Ο Κύριός μας είπε: »Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. 6, 25-33). Ο κάθε άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές δείχνει πόσο έχει εμπιστοσύνη στον Θεό αλλά και πόσα αγαπά τον συνάνθρωπο. Ο Κύριός μας επαίνεσε το δίλεπτο της φτωχής χήρας.

Αγαπητοί φίλοι η ελεημοσύνη ας γίνει τρόπος ζωής για μας και τα παιδιά μας που δυστυχώς τα μαθαίνουμε μόνο να ζητούν και όχι να δίνουν. Η πνευματική χαρά όμως έρχεται όταν δίνουμε και όχι όταν παίρνουμε. Ένας βασικός λόγος που είναι σήμερα καταθλιπτικοί οι άνθρωποι γύρω μας είναι διότι είμαστε όλη εγωιστές και ξέρουμε μόνο πώς να βολεύουμε τον εαυτούλη μας. Εάν γνωρίζαμε την ανιδιοτέλεια και τον τρόπο να βγούμε από τον εαυτό μας και να δοθούμε χωρίς ανταλλάγματα στον διπλανό μας δεν θα υπήρχε η αρρώστια της κατάθλιψης.

Και ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχει και άλλη ζωή. Το καλύτερο εισιτήριο για την αιώνια ζωή είναι η ελεημοσύνη. Όσο εμείς ελεήσαμε τους συνανθρώπους μας σ΄αυτή την ζωή άλλο τόσο και το εκατονταπλάσιο αυτού θα μας δώσει ο Θεός στην άλλη ζωή. Επιπλέον θα ζούμε και σ΄ αυτόν τον μάταιο κόσμο χωρίς τύψεις γεμάτοι χαρά διότι πράξαμε και εμείς το ελάχιστο για τον φτωχό αδελφό μας. Η ελεημοσύνη ας γίνει τρόπος ζωής όχι μόνον για τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά για όλη μας την ζωή.

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για απασχόληση παράτυπου αλλοδαπού

Συνελήφθη χθες (04-12-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 45χρονος ημεδαπός, διότι είχε προσλάβει και απασχολούσε ως υπάλληλο σε επιχείρησή του, έναν 19χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος  όπως διαπιστώθηκε διέμενε παράνομα στη Χώρα μας.

Tags: , ,

Ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας

Συνάντηση  με τον Γενικό  Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Stechel (Βάλτερ Στέχελ),συνοδευόμενο από τον επίτιμο πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη Θεσσαλία κ.Γεώργιο Παπαρίζο, είχε τη Δευτέρα 04/12/2017 ο Συντονιστής της  Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Ντίτορας .

Στα πλαίσια της εθιμοτυπικής αυτής επίσκεψης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Γερμανός Πρόξενος ζήτησε να ενημερωθεί για τους τομείς αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενώ εκτενής συζήτηση έγινε για θέματα προστασίας φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, αγροτικού τομέα,  μεταναστών και τουρισμού.

Tags: , ,

Διλήμματα στην Επιχειρηματικότητα- Πώς να επιλέξω την κατάλληλη λύση

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αφουγκράζεται  τις ανάγκες των ημερών αλλά και των πολλών διλημμάτων που ταλανίζουν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τις επιχειρήσεις, με γνώμονα αυτό διοργανώνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου(16:00-21:00) εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών, με θέμα:  «Διλήμματα στην Επιχειρηματικότητα- Πώς να επιλέξω την κατάλληλη λύση»

Στόχος του διαδραστικού αυτού σεμιναρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες συγκεκριμένους τρόπους, τεχνικές και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ανταποκρίνονται πιο εύκολα, γρήγορα και άμεσα στις καθημερινές τους απαιτήσεις και στη λήψη της Κατάλληλης Λύσης Χωρίς Διλήμματα.

Εισηγήτριες του προγράμματος θα είναι οι κυρίες Ασημίνα Ερκετζίκη, Ψυχολόγος, Εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt&ΝατάλιαΜαρίνκοβιτς, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Ολιστικής Υγείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και σε όσους αντιμετωπίζουν διλήμματα στον εργασιακό χώρο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ ( αρμόδια κα Αποστολία Χαρμάνη) τηλέφωνο επικοινωνίας : 2410555507 &e-mail: education@sthev.gr, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως τις 7/12/2017).

Tags: , ,

Καμία αύξηση στην τιμή των διοδίων, να καταργηθούν τώρα όλα

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν κατάργησε τη σύμβαση παραχώρησης στους μεγαλοεπιχειρηματίες των εθνικών οδών και τα διόδια, αλλά τα μονιμοποιούν και αυξάνουν τους σταθμούς των διοδίων και του μεγάλου χαρατσιού που αναγκάζεται να πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί το Εθνικό οδικό δίκτυο. Μάλιστα από 1/1/2018 ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει νέα αύξηση στην τιμή των διοδίων.

Παράλληλα η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους και να αποτρέψει όσους αγωνίζονται ενάντια στα διόδια, διατηρεί όλα τα κατασταλτικά τρομοκρατικά μέτρα που είχαν ψηφίσει Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης σε όσους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια ή παρεμποδίζουν τη είσπραξη των χαρατσιών.

Διατηρεί επίσης την ποινή της αφαίρεσης πινακίδων σε όσους οδηγούς αρνούνται να πληρώνουν διόδια, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να εφαρμόζει κατά την κατασκευαστική περίοδο την πολιτική διοδίων που εκάστοτε κρίνει πρόσφορη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται στους χρήστες, είτε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους είτε ύστερα από μονομερή απόφασή του αλλά με αποζημίωση των παραχωρησιούχων. Μπορεί, δηλαδή, το κράτος να μειώσει τις τιμές, αρκεί να εξασφαλίσει στις κοινοπραξίες ότι δε θα χάσουν.

Στους άθλιους παράδρομους της ΠΑΘΕ που αναγκάζονται να καταφεύγουν οι περισσότεροι οδηγοί που κινούνται συχνά ή πιο αραιά, ήδη μετράμε νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες, καταστραμμένα αυτοκίνητα!

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους και εισπράττουν τεράστια κέρδη!

Αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την καπιταλιστική κρίση, την ανεργία και τις αντιλαϊκές πολιτικές, να χρυσοπληρώνει συνεχώς και για τους δρόμους!

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και των Δήμων που ελέγχονται από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, να διευθετηθεί το θέμα των διοδίων με την κατάργηση κάποιων σταθμών (Τέμπη) ή την μεταφορά σε άλλα σημεία, ή την δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών που είναι δίπλα στην ΠΑΘΕ.

Κανένας δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες. ‘Η θα είσαι με την παράδοση των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους που έφερε τα διόδια, όπως είχε ψήφισε ο κ. Περιφερειάρχης, ως βουλευτής της Ν.Δ τότε, μαζί με τους συναδέλφους του της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ ή θα είσαι υπέρ της κατάργησης όλων των διοδίων και της παράδοσης των δημόσιων έργων και υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι με την πρώτη επιλογή, απλά πιέζονται από τον κόσμο και κάνουν ελιγμούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θεωρεί ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης – παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο που είναι πάγιο αίτημά του, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών.

Το εθνικό οδικό δίκτυο και όλες τις υποδομές, τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός μας με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια, επομένως πρέπει αμέσως να σταματήσει να πληρώνει διόδια και άλλα χαράτσια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, να διεκδικήσουμε:

  • Την κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού.
  • Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους άνεργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.
  • Το σταμάτημα κάθε δίωξης και την ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν.

 

Λάρισα 5/12/2017

 

Tags: , ,

Αγώνες σκακιού Κεντρικής Ελλάδας Γ. Ρίτσος

Η  Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας – Ε.Σ.Σ.Κ.Ε. και το «ForMat» , συνδιοργανώνουν  αγώνες σκακιού προς τιμή του μεγάλου Έλληνα ποιητή  «Γιάννη Ρίτσου», με ελεύθερη συμμετοχή και με αξιολόγηση με το σύστημα της Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

Οι αγώνες αρχίζουν την Παρασκευή  5 Γενάρη 2017 στις 5.30 μμ στο ξενοδοχείο ΣΑΜΑΡΑΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι αγαπάνε το σκάκι.

Αναλυτικά η προκήρυξη στην δ/νση: https://solamias.blogspot.gr και στην γραμματεία της διοργάνωσης στο τηλ: 6977419923

Γραμματεία Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.

Tags: , ,

Εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Βελεστίνο

Η εκδήλωση για την τροφοδότηση του 8ου Καλλικρατικού Δήμου στην περιοχή της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί στις 06/12/2017, ημέρα Τετάρτη, στις 17:30 στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο.

Το Βελεστίνο εντάχθηκε στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στα πλαίσια της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε περιοχές αμιγώς περιφερειακές των μεγάλων αστικών κέντρων.Ο βασικός σχεδιασμός επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου για την περιοχή του Βελεστίνου ξεκίνησε στις 29.05.2017 και ολοκληρώθηκε στις 27.09.2017.

Η αφή της φλόγας στην περιοχή του Βελεστίνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  06.12.2017 στις 17:30 στο Δήμο Ρήγα Φεραίου όπου και θα τροφοδοτηθεί η εγκατάσταση του Δημαρχείου.

Για όλους τους πολίτες της περιοχής η ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή είναι σημαντική γιατί τώρα ποια θα μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου επωφελούμενοι την άνεση και την οικονομία που προσφέρει η χρήση του στον οικιακό, επαγγελματικό, βιομηχανικό αλλά και στον Δημόσιο τομέα.

Το ενδιαφέρον των πολιτών για σύνδεση με το δίκτυο φυσικό αερίου υπήρξε έντονο στην περιοχή του Βελεστίνου και συνεχίζει να καταγράφεται καθημερινά με την πληθώρα των αιτήσεων που δέχεται η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου, ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

 

 

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song

 


Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031