Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Η Εκκλησία να καλέσει άθεους και αναρχικούς να γνωρίσουν το πρόσωπο του Χριστού

Υπάρχουν στιγμές, που η εκκλησία δίνει την εντύπωση μιας κλειστής ομάδας. Ανθρώπων με ίδιες πεποιθήσεις, όπου δεν χωράει κάποιος άλλος με διαφορετικές από τις δικές τους. Μία κάστα εκλεκτών, ένα σύνολο ανθρώπων θρησκευόμενων, όπου κυριαρχεί το «εμείς», απουσιάζοντας την ίδια στιγμή το «οι άλλοι».

Η σύγχρονη εποχή έχει την τάση να παρουσιάζει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις. Στις προκλήσεις αυτές, η εκκλησία ή θα απαντήσει θετικά ή θα τις εξορκίσει. Σε μία τέτοια όμως περίπτωση, ένας πιθανός εξορκισμός, μεταθέτει απλά το πρόβλημα σε μία άλλη χρονική στιγμή, καθώς οι δομές της εποχής και το πολυσύνθετο των αφετηριών των προκλήσεων, εμφανίζουν ξανά τις προκλήσεις αυτές. Έτσι λοιπόν, η εκκλησία θα φυγομαχήσει ή θα υπάρξει μέσα στην εποχή της, έστω με όλες αυτές τις διαφορετικότητες;

Στην ιστορία της φιλοσοφίας, στο διάβα των ετών άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα, τα οποία προσπαθούσαν το καθένα με βάση τις αρχές του, να τοποθετηθεί απέναντι στα πράγματα ενός φάσματος που καλύπτει τις πτυχές της ζωής και της μεταφυσικής. Ορθολογισμός, εμπειρισμός, υπαρξισμός και άλλα ρεύματα, ασχολήθηκαν με τον άνθρωπο, τον Θεό, την ηθική, τη ζωή, την μεταφυσική. Άλλοτε ο ένας φιλόσοφος συμπλήρωνε τη σκέψη ενός άλλους κι άλλοτε απέρριπτε την φιλοσοφία κάποιου άλλου. Ακόμη και μέσα σε ένα φιλοσοφικό ρεύμα (για παράδειγμα στον υπαρξισμό) ήταν και είναι και σήμερα δυνατό να υπάρξουν διαφορετικές φωνές (άλλο ο υπαρξισμός του Kierkegaard και άλλο εκείνος του Sartre). Με λίγα λόγια, κάθε ρεύμα είχε τους δικούς του οπαδούς, τις δικές του συνθέσεις, το δικό του χώρο, ο οποίος συγκέντρωνε συγκεκριμένες σκέψεις, οριοθετημένες μέσα στα στενά πλαίσια των αρχών, που το διέπει.

Στην εκκλησία δεν μπορεί αν συμβεί το ίδιο. Για παράδειγμα, η εκκλησία δεν έχει την πολυτέλεια αλλά ούτε το δικαίωμα να καλέσει στους κόλπους της ανθρώπους, οι οποίοι είναι του «χώρου» όπως συχνά ακούγεται. Βέβαια, και είναι αλήθεια αυτό, ο λόγος της είναι λόγος συγκεκριμένος, σταθερός, αιώνιος, αφού προέρχεται από την μόνη αλήθεια που είναι ο Χριστός. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν δέχεται τον κάθε διαφορετικό από εκείνη.

Η εκκλησία δεν έχει έτοιμες συνταγές και δεν μεταποιεί την ανθρώπινη σκέψη με σκοπό να γίνει αυστηρώς εκκλησιαστική. Σέβεται απολύτως, κι αυτό είναι η ομορφιά της αλλά ταυτόχρονα αποβαίνει και καταδίκη, την ελευθερία του κάθε προσώπου. Βλέπει τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού, έτσι δηλαδή όπως δεν το είδε κανένα φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό ρεύμα. Δεν τον παίρνει να τον μετατρέψει σε οπαδό, σε φανατική φωνή, σε αλλοτριωμένη ύπαρξη. Ο Θεός του έδωσε ελευθερία του ανθρώπου, κι αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του το αφαιρέσει. Πολλές φορές ο άνθρωπος δεν επιλέγει να φτάσει στα όρια του προσωπικού του εκμηδενισμού ή ακόμη και να τα ξεπεράσει; Πώς κινείται προς το σημείο αυτό; Μέσα από τον σκοτισμό του νου, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί στον άνθρωπο την ανάλογη προαίρεση.

Έτσι, η εκκλησία έχει, μόνη από κάθε άλλη φιλοσοφική σκέψη, την ευλογία να δεχτεί τον άνθρωπο όπως ακριβώς είναι. Όχι όμως για να τον κάνει οπαδό της, θιασώτη ενός στείρου ευσεβισμούς και ηθικισμού, ο οποίος αναλώνεται στα όρια ενός προσωπικού ναρκισσισμού, μιας αλλοτριωμένης ωραιοπάθειας και μιας φανατικής εξέλιξης, αλλά για να τον μεταμορφώσει. Η μεταμόρφωση αυτή, επουδενί δεν αποτελεί έναν ελκυστικό αποπροσανατολισμό ή μια προβοκατόρικη αντίληψη για να καλυφθεί ένας άλλος ιδεαλιστικός και παραπλανητικός σκοπός, αλλά πρόκειται για τον απόλυτο σεβασμό της προσωπικής ιδιοσυγκρασίας, κι αυτό εκλαμβάνεται είτε ως θεολογική δυνατότητα είτε ως φιλοσοφική, κοινωνιολογική, αλλά ανεπαρκής.

Αν η εκκλησία, σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζει να υπάρχει για τον εαυτό της, το μόνο που θα καταφέρνει θα είναι να αναφέρει την ύπαρξη της σε ένα αυστηρώς ιδεολογικό πλαίσιο, όπου η οντολογία της εν Χριστώ μεταμόρφωσης του ανθρώπου, και θα απουσιάζει και θα καθίσταται ως ανεκπλήρωτο όνειρο. Είναι αλήθεια, δυστυχώς, πως οι εκκλησίες έχουν υψώσει τις τεράστιες τους πόρτες και ένα μέρος των λειτουργών του Θεού καλεί τους πιστούς να έρθουν μέσα, χωρίς να βγαίνουν έξω. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το υπούργημα της ιεροσύνης, δείχνει ορισμένες φορές, να αναλώνεται σε μία στείρα διδασκαλία ηθικολογικού περιεχομένου, από την οποία ο Λούθηρος κι ο Μακράκης δεν θα είχαν τίποτε να ζηλέψουν.

Αλλά το ζήτημα, η πρόκληση με άλλα λόγια, είναι να έρθουν στην εκκλησία οι πιστοί; Κι ο άνθρωπος που δεν πιστεύει; Δεν έχει χώρο μέσα στην εκκλησία; Οι υπόλοιποι «άλλοι»; Θα μείνουν εκτός σωτηρίας; Αλλά και πάλι γιατί να έρθουν στην εκκλησία; Ακούμε συχνά, να καλείται ο άνθρωπος στην εκκλησία, χωρίς να του δίνεται το ερέθισμα που θα τον οδηγήσει στην εκκλησία. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Το μοναδικό ερέθισμα για να σκεφτεί και να έρθει κάποιος στην εκκλησία είναι το πρόσωπο του Χριστού, του τέλειου Θεού και τέλειου ανθρώπου. Όχι του επαναστάτη, του αναρχικού, του κομμουνιστή, του φιλοσόφου, του σπουδαίου ανθρώπου, του ιστορικού Ιησού, του κοινωνικού διαμορφωτή κ.ο.κ.

Αν ο άνθρωπος δεν γνωρίσει το πρόσωπο του Χριστού, και είναι ισχυρή η σκέψη μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθει στην εκκλησία, να πιστέψει, να νηστέψει, να αγαπήσει. Όλα αυτά τα κάνει κι ένας άθεος ή ένας αδιάφορος. Είναι άλλο, για παράδειγμα, να αγαπάς τον άλλον, εκλαμβάνοντας την αγάπη ως ηθική ιδιότητα και αρετή και είναι άλλο να αγαπάς τον άλλον επειδή είναι η εικόνα του Θεού.

Πρόκληση είναι να γνωρίσει ο άθεος, ο αρνητής του Θεού, ο αδιάφορος, ο αναρχικός, ο εχθρός του Θεού, το πρόσωπο του Χριστού. Πρόκληση δεν είναι να γεμίσουν οι ναοί με πιστούς, που δεν γεμίζουν, αλλά να γεμίσει ο άνθρωπος με τη χάρη του Θεού, γνωρίζοντας τον Χριστό. Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για επανακατήχηση, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν πιστεύουν, αδιαφορούν για την εκκλησία, άνθρωποι αναρχικοί, άνθρωποι που ο πόνος και οι δυστυχίες της ζωής τους έδιωξαν από την εκκλησία.

Η εκκλησία δεν κινδυνεύει και δεν φοβάται. Ο Χριστός εργάζεται για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων. Αγωνιά για τους μοναχικούς, τους άθεους, τους αρνητές, όσους αμφισβητούν, τους ομοφυλόφιλους, όσους επιλέγουν να αλλάξουν το φύλο τους, τους αναρχικούς που ισοπεδώνουν κάθε αρχή. Έχω ισχυρή την αίσθηση, πως η πρόκληση της εκκλησίας είναι να φέρει την αναρχία και τη ρήξη με κάθε τι που την δεσμεύει να βγει στον κόσμο, στις αγορές και στις πλατείες και να δει τον άνθρωπο και τη ζωή του όπως είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπάνε τον Χριστό γιατί δεν Τον γνώρισαν. Κι όλοι αυτοί, φωνάζουν δυνατά αυτό που έγραφε σε βιβλίο του προς τους νέους ο αναρχικός Πιοτρ Κροπότκιν: «Εμείς όλοι που υποφέρουμε αποτελούμε ένα τεράστιο πλήθος που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Είμαστε σαν ωκεανός που μπορεί τα πάντα να σκεπάσει».

Είναι καιρός η εκκλησία να ρίξει τα τείχη, να γκρεμίσει τις μεγάλες πόρτες που την απομονώνουν από τους ανθρώπους που την αναζητούν αλλά δεν βρήκαν τον τρόπο να πιστέψουν. Είναι καιρός του ποιήσαι. Καιρός για ρήξη με την αδιαφορία, την απάθεια. Καιρός για σύγκρουση με κάθε τι που καταντά την εκκλησία ιδεολογία. Καιρός για ανατροπή κληρικαλιστικών αντιλήψεων και ανεύθυνων διακονιών. Πρόκληση δεν είναι να χαίρεσαι για τις εκκλησίες που δεν γεμίζουν, αλλά να αγαπάς τον κάθε διαφορετικό από εσένα, να συναντάς τη διαφορετικότητα του προσώπου του, και να του συστήνεις το πρόσωπο του Χριστού.

 

Για την Huffington Post,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

 

 

 

Tags: , ,

Προσλήψεις 98 ατόμων στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας

Ανακοινώνεται  η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 98 ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων ή επειγουσών περιστάσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, των ΠΕΔΥ – Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ – Μονάδων Υγείας αρμοδιότητας, που εδρεύουν.

Tags: , ,

Επιστολή του δημάρχου Πύλης στον Υφυπουργό Αθλητισμού

Εντοπίζοντας το γεγονός της έλλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Πύλης, γνωρίζοντας την ανάγκη άθλησης των νέων και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτή, ο Δήμαρχος Πύλης, Κωνσταντίνος Μαράβας, απέστειλε έγγραφο στον  Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη και βέβαια πρώτα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη και στον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Ρεντζιά, με σκοπό τον προγραμματισμό και την κατασκευή ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ στον Δήμο Πύλης.

Μεταξύ των άλλων τονίζει τα εξής:

«……..  Ο Δήμος Πύλης του Νομού Τρικάλων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι ένας Δήμος με δυναμική ανάπτυξης.

Ένας Δήμος της Δυτικής Θεσσαλίας, με έντονο το στοιχείο του πεδινού και του ορεινού όγκου.

Με αναπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα, με τουριστικές υποδομές και με μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ένας Δήμος με 15.000 κατοίκους, με ηλικιακές διαφοροποιήσεις, νέους και μεγαλύτερους.

Στον τομέα του Αθλητισμού υπάρχουν και δραστηριοποιούνται πολλοί Σύλλογοι και ομάδες. Παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας, μαθητές των Γυμνασίων και του Λυκείου Πύλης και πλήθος ερασιτεχνικών ομάδων. Ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, Γυμναστικών Συλλόγων, Συλλόγων Ορειβασίας που έχουν να επιδείξουν αξιόλογες επιδόσεις.

Δυστυχώς  όμως είμαστε ο μοναδικός Δήμος του Νομού Τρικάλων και φοβάμαι και της Καρδίτσας που δεν έχουμε ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Με ότι αυτό συνεπάγεται δηλ. δυσκολία προσέλκυσης και άθλησης των νέων, μετακινήσεις αθλητών και γονέων Συλλόγων σε γειτονικούς Δήμους  σε μεγάλη απόσταση με έξοδα και κινδύνους.

Είναι ανάγκη, σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες προς τούτο Υπηρεσίες, να αναζητήσουμε και να εντάξουμε, με προγραμματική σύμβαση ή όποιο άλλο τρόπο κρίνεται πρόσφορο την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Είναι για μας όνειρο πολλών δεκαετιών. Για τον Δήμο Πύλης το έργο αυτό  θα δώσει πνοή σε χιλιάδες παιδιά πολλών αθλημάτων και το σημαντικότερο είναι ότι, με τα ελάχιστα λειτουργικά του έξοδα θα λειτουργεί απρόσκοπτα προς όφελος του αθλητισμού.
Το αίτημα μας για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου είναι ομόφωνο των παρατάξεων και συνεπώς ολόκληρης της κοινωνίας του Δήμου Πύλης.

Από την πλευρά μας υπάρχουν τα δημοτικά ακίνητα και οι χώροι εκείνοι που είναι αναγκαίοι προς διάθεση για την κατασκευή του ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ…….».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

 

Tags: , ,

Η ΟΑΣΤ για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Αντιμέτωποι με την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχανιών και μεγαλεμπόρων βρίσκονται οι μικρομεσσαίοι κτηνοτρόφοι παραγωγοί γάλακτος  του Ν Τρικάλων όλης και όλης της χώρας, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος έως και 10 λεπτά κάτω σε σχέση με τις περσινές τιμές .

Οι κτηνοτρόφοι κάτω από την πίεση των καθημερινών υποχρεώσεων και αναγκών που τρέχουν , κάτω από την κοινή στρατηγική των εμποροβιομηχάνων του κλάδου στο γάλα αναγκάζονται να κλείσουν συμφωνίες με « ανοιχτή τιμή» χωρίς καμία εξασφάλιση και προστασία για την τιμή από την πλευρά της πολιτείας .

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική των προκατόχων τους , ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ είναι συνένοχη  για αυτή την τραγική κατάσταση .

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις και τα αντιλαϊκά – αντιαγροτικά μέτρα που πήρε διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση στους αγροτοκτηνοτρόφους και η συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων υιοθέτησε μέτρα όπως η κατάργηση του ορίου ζωής στο γάλα που εμπόδιζε ως ένα βαθμό τις αθρόες εισαγωγές .

Με τον πρόσφατο νόμο για την «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» στηρίζει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων ενώ δεν εξασφαλίζει ούτε κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα , ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση .

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ανοιχτές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι δήλωσε ότι έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και η οικονομία της , δηλαδή η πλήρη ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων απέναντι στους παραγωγούς και στην λαϊκή κατανάλωση .

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ‘ Η Άνοιξη’ καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης , των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου και την ΚΑΠ της ΕΕ .

Στόχος τους αποτελεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής ζωικής και φυτικής  σε λίγα χέρια .

Από την μια πέφτουν χαλάζι τα μέτρα , φόροι – χαράτσια – αύξηση του κόστους παραγωγής – και από την άλλη καμία εξασφάλιση στην τιμή – πληρωμή – διακίνηση των προϊόντων που παράγουμε είτε φυτικής είτε ζωικής παραγωγής .

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από αυτή την κατάσταση που φέρνει η « δίκαιη ανάπτυξη» που την περιφέρουν από περιοχή σε περιοχή , η οποία μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους εξυπηρετεί !

Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι να μην μείνουμε  με σταυρωμένα χέρια , να μην πούμε «σφάξε αγά μου να αγιάσω».

Οργανώνουμε την πάλη μας μέσα από τους Αγροτικοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και την ΟΑΣΤ « Η ΆΝΟΙΞΗ» .

Μαζί με ενωμένο αγώνα με τους άλλους αγρότες παραγωγούς , τους εργαζόμενους του κλάδου και τους λαϊκούς  καταναλωτές να διεκδικήσουμε :

 • κατώτατη εγγυημένη τιμή στο γάλα και στο κρέας.
 • άμεση πληρωμή των προϊόντων με την παράδοση.
 • Να σταματήσουν τώρα οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων στα οποία η χώρα μας είναι πλεονασματική.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
 • ΕΛΓΑ κρατικός ο οποίος θα αποζημιώνει όλες τις αιτίες καταστροφής ζωικού κεφαλαίου στο 100% της ζημιάς

 

 

Tags: , ,

Εκδηλώσεις του Δ. Τρικκαίων για τον διαβήτη

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων, ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία.
Στόχος, η ενημέρωση και η πρόληψη απέναντι στην ασθένεια. Ειδικά φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα και στα μέτρα πρόληψης. Για τον λόγο αυτόν, ο Δήμος Τρικκαίων, η Ομάδα Εθελοντών και το Διαβητολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Τρικάλων συνδιοργανώνουν ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα:

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

 1. Το πρωί, ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες στο 3ο ΚΑΠΗ (10:00 – 11:00) και στο 6ο ΚΑΠΗ (11:00 – 12:00) Τρικάλων. Θα μιλήσουν οι :
  Βασίλης Γκιζλής γενικός γιατρός – διαβητολόγος,
  Ηλίας Τσιαούσης γενικός γιατρός,
  Βασίλης Τσιούτσιας φαρμακοποιός,
  Θα συντονίζει ο κ. Μιχάλης Λάππας, οδοντίατρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, εντεταλμένος για θέματα εθελοντισμού.

Παραλλήλως θα γίνονται μετρήσεις σακχάρου από νοσηλευτικό προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

 1. Στον πεζόδρομο της Ασκληπιού το διάστημα 10:00 – 13:00 ομάδα εθελοντών νοσηλευτών σε ειδικό σταντ θα κάνει μετρήσεις σακχάρου, θα ενημερώνει τους πολίτες, θα τους καλεί να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο και θα διανέμει εξειδικευμένα έντυπα
 2. Το βράδυ της Τρίτης θα γίνει φωταγώγηση της κεντρικής γέφυρας με μπλε χρώμα, το χρώμα κινητοποίησης ενάντια στη νόσο
 3. Το απόγευμα, ομάδα επιστημόνων θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες:
  Α. Στο Μεγαλοχώρι, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μεγαλοχωρίου, στις 18:00 στην καφετέρια «Περιστέρης», με θέμα «Γυναίκα και Διαβήτης, θα μιλήσουν οι:

Δήμητρα Νάτσινα, γενιική ιατρός ΕΣΥ
Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, διατροφολόγος
Βασίλης Τσιούτσιας, φαρμακοποιός

Β. Στα Αμπελάκια, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αμπελακίων στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στις 19:00 θα μιλήσει ο:
Δρ Αδαμάντιος Μπουρδάκης ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, Δ/ντης ΕΣΥ στο  Διαβητολογικό ιατρείο, με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης: Παγκόσμιο πρόβλημα που αγγίζει και τις γυναίκες».
θα παρεμβαίνει η κ. Ελένη Πολύζου, ιατρός ΕΣΥ, ως συντονίστρια του τομέα Υγείας Εθελοντών

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Εν αναμονή 18 νέων ασθενοφόρων στη Θεσσαλία

Δεκαοχτώ καινούργια ασθενοφόρα, δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας μέχρι το τέλος του μήνα. Με ακόμη 13 ασθενοφόρα θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας από τις αρχές του χρόνου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η Βάσω Αυγέρη, δ/ντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, ανέφερε ότι δύο από αυτά τα καινούρια ασθενοφόρα θα είναι 4Χ4. Το ένα από αυτά θα τοποθετηθεί και θα εξυπηρετεί το Πήλιο και το άλλο την Ελασσόνα.

 

 

Tags: , ,

Έργα και παρεμβάσεις σε Εξάλοφο και Βαλτινό

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και τα έργα σε διάφορα σημεία του τομέα Β του Δήμου Τρικκαίων. Μαζί με τον καθαρισμό καναλιών, γίνονται έργα οδοποιίας και βελτίωσης πεζοδρομίων. Συγκεκριμένα, στον Εξάλοφο ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση στον περιφερειακό δρόμο του χωριού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των οχημάτων. Επίσης, βελτίωση της κατάστασης στο Βαλτινό, έγινε με τα πεζοδρόμια. Επρόκειτο για παρεμβάσεις στην είσοδο του χωριού, όπου τσιμεντοστρώθηκαν πεζοδρόμια που αποτελούσαν κίνδυνο για τους πεζούς. Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πούλιου, «οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε όλα τα χωριά, ακατάπαυστα, αφού κάθε χωριό αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, τα οποία καθημερινά επιλύουμε».

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 44 χρόνια μετά διδάσκει, εμπνέει

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων οργανώνει τον αγωνιστικό γιορτασμό για τα 44 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017 , στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων (κεντρική πλατεία).

Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, κόντρα σε κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση-τη δουλειά και τη ζωή.

Κάθε εργαζόμενος, νέος , άνεργος , κάθε άνθρωπος του μόχθου χρειάζεται να πάρει θέση απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα επικίνδυνα σενάρια που μπλέκει τη χώρα για να εξασφαλίσει τις μπίζνες ντόπιων και ξένων επενδυτών και αμερικάνικων συμφερόντων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 • βάζει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των αγορών στη περιοχή, αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι πουέχουν οδηγήσει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, την Ουκρανία, την διχοτόμηση της Κύπρου.
 • Δίνει γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δίνει δισεκατομμύρια για τα F-16, αναβαθμίζει τις ΝΑΤΟΙΚΕΣ βάσεις, συζητά για μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο, δίνει νέα λιμάνια και αεροδρόμια, το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟΙΚΗ θάλασσα, τα σύνορα της χώρας αξιοποιούνται για πέρασμα των ΝΑΤΟΙΚΩΝ στρατευμάτων, οι κοινές ασκήσεις ελληνικών και ΝΑΤΟΙΚΩΝ ενόπλων δυνάμεων πολλαπλασιάζονται ενώ παραμένουν έλληνες φαντάροι εκτός συνόρων.
 • Ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, έχει μετατραπεί σε ντίλερ ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κομπάζετε για τα πλεονάσματα που έχουν ματώσει τις οικογένειές μας, διαφημίζει την εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει, παίρνει τα συγχαρητήρια από το ΣΕΒ και τους εταίρους που εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των επιχειρηματιών.

Η εξέγερση του Νοέμβρη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης, της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί συνειδητή προεργασία, η πολύχρονη αντίσταση, η πολύχρονη παράνομη δουλειά, πολλές θυσίες από αγωνιστές που δε δείλιασαν μπροστά σε δυσκολίες και βασανιστήρια, τότε που φαινόταν ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». Και τότε και σήμερα ισχύει ότι ο αγώνας έχει απαιτήσεις, ανηφοριές και χρειάζεται να καλλιεργείται η αντοχή στις δυσκολίες. Αντοχή που καλλιεργείται από την πίστη στο δίκιο του εργαζόμενου λαού, που είναι και ο παραγωγός του πλούτου.

Και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ανάγκη το κίνημα να δίνει οργανωμένη και μαζική απάντηση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

 Οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο το 1973  βρήκαν δύναμη στους χιλιάδες εργαζόμενους, οικοδόμους και εργάτες, το λαό της Αθήνας που όλοι μαζί αντιμετώπισαν την καταστολή, τις επιθέσεις της Χούντας μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.  Και σήμερα, η συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα μπορεί να δώσει στο φιλειρινικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα  αντοχή, συνέχεια, δύναμη στους αγώνες μας.

Απομονώνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε γειτονιά,  όσους αναπολούν τη Χούντα, την εξυμνούν, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κρύβουν ότι ήταν ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό.

Ήταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του.Γι’ αυτό και με λύσσα καταγγέλλουν τους αγώνες μας σήμερα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμού

 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς. Καμία αλλαγή συνόρων.

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους εργαζόμενους των Τρικάλων, τα εργατικά σωματεία , τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους  το λαό της περιοχής μας να συμμετάσχει στον αγωνιστικό γιορτασμό για τα 44 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων (κεντρική πλατεία).

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου

Συνελήφθη, χθες (09-11-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 56χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γρεβενών για το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, με ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

Tags: , ,

Εκδήλωση του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»: Ο στίχος αυτός του Οδυσσέα Ελύτη στο σχολείο που φέρει το όνομά του στα Τρίκαλα (3ο Λύκειο) αντικατόπτρισε πλήρως την εκδήλωση του «Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά ένα μάθημα γλωσσολογίας – ετυμολογίας σε σχέση με την ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη. Ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα και η Επιστημονική Σύμβουλος του ΔΙΚΤΥΟΥ (που ιδρύθηκε από την π. υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου) κ. Εύη Χατζηανδρέου, όρισαν το πλαίσιο πραγματοποίησης μια χρήσιμης εκδήλωσης.

Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Λυκείου κ. Μαρία Σαμαρά και Φέρνες Ρουσιαμάνη, η Θεατροπαιδαγωγός κ. Αντονέλλα Χήρα, ο κ. Χάρης Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιά  Λυδία Βαϊοπούλου, μαζί με 12 μαθητές/τριες της Β τάξης του σχολείου, ανίχνευσαν ετυμολογήσεις και κοινές ρίζες γλωσσών στην ΕΕ. Κυρίως, ασχολήθηκαν με την κοινή ρίζα ελληνικών λέξεων που, μαζί με τι λατινικές, αποτελούν τους πυλώνες του αξιακού και γλωσσικού υποβάθρου της ΕΕ.

Μέσα από μια βάση δεδομένων που δημιούργησε ο κ. Χαραλαμπάκης, παρατέθηκε τεκμηρίωση της ετυμολογικής πορείας κάθε μιας, καθώς και η συσχέτισή  της με τα οφέλη που σαν πολίτες έχουμε λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών στο αντίστοιχο θέμα.  Στη συνέχεια οι λέξεις αυτές «μετείχαν» σε κουίζ ανάμεσα σε 2 ομάδες, τα μέλη των οποίων έβρισκαν τη λέξη και προσπαθούσαν να βρουν τη γλωσσολογική της εξέλιξη. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου IDEA, με στόχο να ενημερωθούν κυρίως οι νέοι για τα οφέλη που έχουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά του πολίτη. Στο αμφιθέατρο του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α και της Β τάξης νωρίτερα είχαν ακούσει την αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Έφη Λεβέντη να αναφέρεται στα ζητήματα των κοινών αξιών και της κοινής παράδοσης στην ΕΕ. Η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης δράσης σε μια πόλη με αυξημένο γνωσιακό επίπεδο, ενώ ο διευθυντής του σχολείου κ . Ευαγ. Αργυρόπουλος τόνισε την αξία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη και ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας. Έξω από το αμφιθέατρο εκδηλώσεων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε τοποθετήσει ενημερωτικό υλικό και πληροφορούσε τους μαθητές για τη λειτουργία και  τις δράσεις του κέντρου.

Tags: , ,

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εκατοντάδες  έγκριτοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, που προέρχονται -εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο- από τις χώρες: ΗΠΑ, ,Μεγ. Βρετανία, Καναδά, ,Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κατάρ ,Τουρκία κ.ά. θα βρεθούν για τρεις ( 3) -τουλάχιστον- μέρες στο Βόλο , στις 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017.

Ο σκοπός τους θα είναι  να λάβουν μέρος στο πρωτοπόρο και καινοτόμο για τη χώρα , 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2017«(«2nd Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2017»)  , που διοργανώνεται από τους  εξής Φορείς  ,οι οποίοι  το καθιέρωσαν για την Ελλάδα: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ,Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και Δίκτυο «Περραιβία»-Δευτεροβάθμιος Οργανισμός   Πολιτισμού και Επιστημών .

Για τον λόγο αυτό προσκλητήριο έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα  για τη συμμετοχή  επιστημόνων είτε ως εισηγητών ,είτε ως συνέδρων,  από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο σπουδαίο και χρήσιμο για τη χώρα αυτό Συνέδριο  , που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου,  κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 1 έως και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 , στο κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  ( Οι εγγραφές συνέδρων συνεχίζονται στο link : http://euromed2017.eu ).
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song