Tags: , ,

Εντυπωσίασε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στην Ιτέα

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου στην Ιτέα Φωκίδος βρέθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για να συμμετάσχει στις Εορτές προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Η σχολή και οι χορωδίες της προσκλήθηκαν από την  Ενορία της Πόλεως Μεταμορφώση του Σωτήρος. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Κυριακοπούλλειο ίδρυμα της πόλεως και η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο κάθε ηλικίας.

Στο πρώτο μέρος της εκδηλώσεως ομίλησε με πολύ παραστατικότητα και πρωτότυπες πληροφορίες για την ζωή του Αγίου Νεκταρίου ο γνωστός συγγραφέας Μανώλης Μελινός. Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής απέδωσε ύμνους από την ακολουθία του αγίου και στην συνέχεια ψαλτοτράγουδα αλλά και δημοτικά τραγούδια της Κωνσταντινουπόλεως όπου ο Άγιος Νεκτάριος πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Τα μέλη της χορωδίας γεύτηκαν την άριστη φιλοξενία τον ανθρώπων της περιοχής και επισκέφτηκαν την ιστορική μονή του Προφήτου Ηλία δίπλα στο χωριό Χρύσο η οποία έχει χιλιετή ιστορία.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Καθαρισμοί καναλιών σε χωριά του Δήμου Τρικκαίων

Προετοιμασίες για τον χειμώνα στα χωριά του Δήμου Τρικκαίων. Στον τομέα της Περιφέρειας Β, άρχισαν οι καθαρισμοί καναλιών στο Δενδροχώρι, προκειμένου να είναι έτοιμα και διανοιγμένοι εν όψει χειμώνα και αναμενόμενων βροχοπτώσεων. Η προεργασία αυτή, όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πούλιου, είναι μια συνδρομή στους αγρότες μας για να προστατέψουν την περιουσία τους.
Ο Δήμος Τρικκαίων με δικά του χρήματα έχει προγραμματίσει τη συνέχιση των παρόμοιων εργασιών και στα άλλα χωριά, όπου κρίνεται απαραίτητο.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

ΟΑΣΤ: Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Απέναντι στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το «πακέτο» της «δίκαιης ανάπτυξης», μπροστά στην 3η «αξιολόγηση» και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, αλλά και ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα χτίζουν την ανάκαμψη, τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο

Την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων οι μαθητές των Α’,Β’ και Γ’ τάξεων του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Κυριαζή Θωμά και Παπαναστασίου Θεόφυτου.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων, στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, Καποδιστρίου 13, και έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι πρωτεργάτες τους αθλητισμού της πόλης και να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα των νεότερων αθλητών.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 έως 13:00

Πληροφορίες και προγραμματισμός επισκέψεων στα τηλ.: 2431353518 και 2431353524.

 

Tags: , ,

Εργασίες αποκατάστασης και διάσωση δέντρων στην κεντρική πλατεία

Εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Μετά την αναγκαστική κοπή δέντρων λόγω της μόλυνσης, της συνακόλουθης επικινδυνότητάς τους και των κενών στην πλακόστρωση, από σήμερα ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στην αποκατάσταση του δαπέδου με νέα πλακάκια.
Επίσης, με υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας (τμήμα Πρασίνου και Κηποτεχνίας) γίνονται παρεμβάσεις για τη διάσωση δέντρων. Συγκεκριμένα, στα δέντρα στη δεξιά πλευρά της πλατείας (προς την οδό 21ης Αυγούστου) και δέντρα απέναντι από την Εθνική Τράπεζα,  γίνεται περιφραγμένη αύξηση της χωματοδομής, ώστε να προσπαθηθεί να διατηρηθούν.
Μετά από τις εργασίες αυτές, ο Δήμος Τρικκαίων θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με τον οποίον θα προταθούν ιδέες και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της κεντρικής πλατείας, που παραμένει ίδια τα τελευταία 40 χρόνια περίπου.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Διανομή προϊόντων για τους ωφελούμενους του Κ.Ε.Α

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε.Τρικάλων με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙ – ΖΩ» και με επικεφαλή εταίρο το Δήμο Τρικκαίων, θα διανείμει  προϊόντα στους ωφελούμενους του προγράμματος των Δήμων Τρικκαίων, Πύλης, Καλαμπάκας & Φαρκαδόνας.

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του Δήμου Τρικκαίων με:

  1. Tο ΑΜΚΑ του αιτούντα
  2. Tην ταυτότητα
  3. Την αίτησή τους
  4. Σακούλες,τσάντες, κ.α.

Να παραλάβουν τα προϊόντα από  τις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων όπισθεν του Ο.Σ.Ε τις παρακάτω ημέρες και ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ                    08/11/2017   ώρες  11:00 – 2μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ                    09/11/2017   ώρες    9:00 – 2μ.μ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ            10/11/2017   ώρες    9:00 – 2μ.μ

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2431063225

Οι ωφελούμενοι των Δήμων Πύλης, Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας θα ενημερωθούν για την παραλαβή των προϊόντων  από τους αντίστοιχους Δήμους.

 

Ο Διευθυντής

ΚΩΝ/ΝΟΣ       ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Tags: , ,

Έρευνα της Vodafone αναδεικνύει διπλασιασμό των έργων ΙοΤ μεγάλης κλίμακας σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Η Vodafone δημοσιοποιεί το πέμπτο ετήσιο Βαρόμετρο του ΙοΤ (ΙοΤBarometer), την κορυφαία, διεθνή έρευνα επιχειρηματικού  κλίματος αναφορικά με τις επενδύσεις και την καινοτομία στο InternetofThings. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων με σχεδόν 1.300 στελέχη επιχειρήσεων σε 13 χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Αφρική, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Σύμφωνα με την έρευνα IoTBarometer:

  • Το 84% των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν λύσεις IoT αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του ΙοΤ ενισχύθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος
  • Το 51% των εταιριών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες IoT σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αυξάνει τα έσοδά τους ή δημιουργεί νέες πηγές εσόδων
  • Το 66% του συνόλου των εταιριών συμφωνεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αδύνατος χωρίς το IoT
  • Το ποσοστό των εταιριών που διαθέτουν περισσότερες από 50.000 διασυνδεδεμένες συσκευές διπλασιάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες, σε διεθνές επίπεδο.

Οι χρήστες μεγάλης κλίμακας καταγράφουν επίσης ορισμένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά οφέλη, με το 67% εξ αυτών να επισημαίνουν ότι έχουν αξιόλογες αποδόσεις από την χρήση του ΙοΤ. Οι εταιρίες ενέργειας και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερων έργων ΙοΤ διεθνώς, με εφαρμογές όπως η «έξυπνη» μέτρηση (smartmetering) και η παρακολούθηση της λειτουργίας αγωγών (pipelinemonitoring).

Παράλληλα, το εύρος των πλεονεκτημάτων, τα οποία οι χρήστες απολαμβάνουν από την χρήση του ΙοΤ, διευρύνεται όσο η υιοθέτησή του  αυξάνεται. Η μεγαλύτερη επιχειρηματική γνώση, το μειωμένο κόστος και η αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας διεθνώς.

Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού το 53% όσων απάντησαν, ανέφεραν την αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην αγορά ως το κορυφαίο πλεονέκτημα του ΙοΤ, έναντι 35% στην Αμερικανική ήπειρο και 33% στην Ευρώπη. Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το 51% των εταιριών υπογραμμίζουν ότι το ΙοΤ τις βοηθά να διαφοροποιηθούν ενισχύοντας την εμπορική τους μάρκα.

Το ζήτημα της ασφάλειας στο ΙοΤ παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτησή  του από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σε εταιρίες με 10.000 ή και περισσότερες διασυνδεδεμένες συσκευές σε λειτουργία, μόλις το 7% αναφέρει ότι τους προβληματίζει η ασφάλεια . Οι επιχειρήσεις κάνουν περισσότερα βήματα για την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως είναι η  αύξηση της εκπαίδευσης γύρω από την ασφάλεια για το προσωπικό τους,  η συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους ασφαλείας και η πρόσληψη περισσότερων ειδικών γύρω από την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφορικής.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης ότι όσο αυξάνεται η κλίμακα των έργων ΙοΤ παρατηρείται μία άνοδος των απαιτήσεων διασύνδεσης. Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα τεχνολογιών από σταθερές ευρυζωνικές γραμμές έως χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ευρυζωνικά δίκτυα (LP-WAN), ανάλογα με την εφαρμογή ΙοΤ που αξιοποιούν. Συνήθως, τα έργα μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούν τέσσερις διαφορετικές επιλογές διασύνδεσης, με τις ασύρματες επικοινωνίες και το Wi-Fi να είναι οι πιο δημοφιλείς από αυτές. Επίσης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για νεότερες τεχνολογίες όπως είναι το NarrowbandIoT, με το 28% των εταιριών να το εξετάζουν, παράλληλα με άλλα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ευρυζωνικά δίκτυα (LP-WAN) για να υποστηρίξουν νέα έργα ΙοΤ.

Ο ErikBrenneis, διευθυντής του Ομίλου Vodafone για το IoT δήλωσε: «Στα πέντε χρόνια αυτής της έκθεσης έχουμε δει τον αριθμό των εταιριών που έχουν υιοθετήσει λύσεις ΙοΤ να διπλασιάζεται, αλλά και έργα ΙοΤ να έχουν διευρυνθεί από μικρά πιλοτικά έργα σε έργα παγκόσμιας ανάπτυξης δεκάδων χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών. Ξεκάθαρα βλέπουμε ότι το IoT ήρθε για να μείνει. Το μέλλον φαντάζει συναρπαστικό, καθώς το 79% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν λύσεις ΙοΤ, διαπιστώνουν ότι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (InternetofThings) θα έχει τεράστια επιρροή στο σύνολο της οικονομίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Πιστεύω ότι πλέον μπορούμε να πούμε ότι το IoT έχει ωριμάσει και αποδεικνύει τις δυνατότητές του σε όλες τις οικονομίες, σε διεθνές επίπεδο».

Η κ. Κάτια Σταθάκη, εμπορική διευθύντρια εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Το ΙοΤ είναι ένα κορυφαίο εργαλείο για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, καθώς υπόσχεται αυξημένη ανταγωνιστικότητα , βελτιωμένη λειτουργία και μείωση του λειτουργικού κόστους.  Επίσης, αποτελεί μία από τις καλύτερες σύγχρονες, ψηφιακές τεχνολογίες και η χρήση του μπορεί να προσφέρει ισχυρό πλεονέκτημα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθιστώντας την δραστηριοποίησή τους στο διεθνές περιβάλλον,ευκολότερη. Η Vodafone Ελλάδας, επενδύοντας στις καλύτερες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση όλων των επιχειρήσεων στην κοινωνία των Gigabit».

 

 

 

 

Tags: , ,

Σύμπνοια για τον υποδειγματικό ΧΥΤΑ δυτικής Θεσσαλίας

Τον υποδειγματικό ΧΥΤΑ δυτικής Θεσσαλίας, με την εξαίρετη λειτουργία και τη σημαντική προσφορά στους κατοίκους δύο νομών και στο περιβάλλον, επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.
Η πολύ χρήσιμη επίσκεψη στον ΧΥΤΑ, στη θέση «Παλαιοσαμαρίνα», 4 χλμ. βορείως των Τρικάλων, ήταν η καλύτερη απόδειξη της σύμπνοιας των μελών του Σώματος σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Διότι ο ΧΥΤΑ αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ΠΑΔΥΘ ΑΕ, την ανώνυμη εταιρεία των 9 Δήμων. Και τούτο επειδή εξυπηρετεί περίπου 245.000 κατοίκους, έχει επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και προχωρά σε επόμενη φάση.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων αντιπροσωπευτικά (ελάχιστες απουσίες της τελευταίες στιγμής, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων), επισκέφθηκαν το εργοστάσιο – χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Πρόκειται για μία κυψέλη, στην οποία α απορρίμματα θάβονται. Δίπλα ακριβώς, δημιουργήθηκε ακόμη μία, που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη σε πολύ σύντομο διάστημα. Οι μηχανικοί και ο κ. Οδ. Πλιάσας, διευθυντής της εταιρείας, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ιστορικό, στο πλαίσιο λειτουργίας, στον τρόπο ταφής, στα οφέλη, στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στις νέες και προϋπάρχουσες τάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Κάτι που στη δυτική Θεσσαλία περνά σε επόμενη φάση, με ένα νέο μεγάλο βήμα. Μια επένδυση ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ δημιουργεί την πλέον σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, στον ίδιο χώρο, με έμφαση στον νέο τρόπο επεξεργασίας τους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτή η ενέργεια, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αποτελεί σημαντικό βήμα για τους Δήμους της δυτικής Θεσσαλίας, αφού εκσυγχρονίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων και δημιουργεί νέα δεδομένα για πιο καθαρό περιβάλλον στους πολίτες.
Για τη σημασία της προσφοράς των εργαζομένων έκανε λόγο ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κώστας Τάσιος, ενώ τη θετική αποτίμηση του ΧΥΤΑ από ειδικούς, μνημόνευσε ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή κ. Δημ. Παπαθανασίου.
Ακολούθησε επίσκεψη στη μονάδα αντίστροφης όσμωσης των στραγγισμάτων, έγινε συζήτηση για την καθαρότητα του νερού, για το βιοαέριο, για πιθανές νέες επενδύσεις από τη χρήση του προς όφελος των πολιτών.
Ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας, για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό και την ίδρυση των «πράσινων σημείων» σε σύντομο διάστημα στη δυτική Θεσσαλία, αλλά και για τις συγκρίσεις σε σχέση με εφαρμογές και πρακτικές στην ΕΕ.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο χώρος ήδη είναι αντικείμενο επισκέψεων από μαθητές σχολείων, οι οποίοι ξεναγούνται σε εγκαταστάσεις και γίνεται παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και των ωφελειών από τον ΧΥΤΑ.
Παρέστησαν, πλην του Δημάρχου Τρικκαίων, οι: Μιχάλης Λάππας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Δημήτρης Βασταρούχας, Χρήστος Γούλας (αντιδήμαρχοι), Χρήστος Λάππας (τ. Δήμαρχος), Κ. Τάσιος (Λαϊκή Συσπείρωση), Δημ. Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα), Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη, Αποστόλης Παππάς, Παναγιώτης Ντιντής (δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας), Μαρία Γκορίτσα, Γρηγ. Λεπενιώτης (σύμβουλοι πλειοψηφίας Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων). Επίσης, στελέχη του Δήμου από το τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων και εργαζόμενοι – στελέχη της ΠΑΔΥΘ Α.Ε.

Tags: , ,

Πληρωμή δικαιούχων προγράμματος νιτρορύπανσης

Η Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενημερώνει τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στη Δράση 2.1  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ότι έχει γίνει ανάρτηση στον ΠΙΝΑΚΑ ανακοινώσεων της Υπηρεσίας μας των καταστάσεων πληρωμής για το 4ο έτος πληρωμής της  πενταετίας.(2η πληρωμή 2015 μετά από τις ενστάσεις). Η πληρωμή αφορά 9 παραγωγούς και το ύψος ενίσχυσης που καταβάλλεται  είναι 16.653,21 €.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα   τηλ:

2431351606  Παπανικολάου Ε   χειριστής προγράμματος

2431351607   Κολοβός Κ. – Ρακοβίτης Ν.  χειριστές προγράμματος

 

 

 

Ο

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

Ε. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ

 

Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Ο Χριστός, ο πλούτος και η ζωή

«Ποιον λυπήθηκε ο θάνατος για τα πλούτη του; Ποιος γλίτωσε από την αρρώστια εξ’ αιτίας των χρημάτων του;». Μεταξύ άλλων, τις παραπάνω σκέψεις εκθέτει ο Μ. Βασίλειος στον εξαίσιο του λόγο «Προς τους πλουτοντας».

Δράττομαι της ευκαιρίας, να συσχετίσω τους λόγους τούτους με την παραβολή που θα διαβαστεί στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής (Λουκ. 16, 19,31). Μία παραβολή γνωστή σε όλους. Μία παραβολή με ηθικά διδάγματα, τα οποία φροντίζουν να στολίσουν την ψυχή του ανθρώπου με πνευματικές ομορφιές και όχι με τον πλεονασμό της υλικής ομορφιάς. Η παραβολή λοιπόν, του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου, θα έλεγα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πως αποτελεί ένα πνευματικό μανιφέστο. Έναν πλούτο, ενάντια στην τάση του πλουτισμού έναντι του άλλου, στην αδιαφορία προς τη φτώχεια και την έλλειψη του άλλου, εν τέλει στην ίδια τη σκληροκαρδία απέναντι στον πόνο των συνανθρώπων και τα προβλήματα τους.

Ο Χριστός, σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση στο κατά Λουκάν, ακριβώς λίγο πιο πριν από την παραπάνω παραβολή, αναφέρει πως «δεν μπορείτε να δουλεύετε τον Θεό και τον μαμωνά» (Λουκ. 16, 13). Ο Χριστός και άλλες φορές έχει τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ματθαίο, ο Κύριος λέει προς τους μαθητές του: «Αλήθεια σας λέω, ότι δύσκολα πλούσιος άνθρωπος θα μπει στη Βασιλεία των Ουρανών. Πάλι σας λέω, ότι είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας παρά πλούσιος να μπει στη Βασιλεία του Θεού» (Ματθ. 19, 23 -25). Σε άλλο δε σημείο, ο Χριστός πάλι σύμφωνα με τη διήγηση του Ματθαίου, διώχνει από τον ναό του Θεού όλους εκείνους που πουλούσαν και αγόραζαν στο ναό, αναποδογυρίζοντας τα τραπέζια των αργυραμοιβών και τα καθίσματα και φωνάζοντας τους ότι έκαναν τον ναό «φωλιά ληστών» (Ματθ. 21, 14). Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τη διήγηση του ευαγγελιστή Μάρκου, όταν ένας νέος ζήτησε από τον Χριστό να μάθει πως θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, και αφού τηρούσε τις εντολές του Θεού, απογοητεύτηκε πολύ όταν ο Χριστός είπε στον πλούσιο αυτό νέο που είχε πολλά κτήματα, να πουλήσει την περιουσία του στους φτωχούς για να έχει θησαυρό στον ουρανό» (Μάρκ. 10, 22).

Ο Χριστός δεν εξορκίζει τον πλούτο, καθώς λέει πως είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, εκείνοι που έχουν χρήματα να μπουν στη Βασιλεία του Θεού (Μάρκ. 10, 23). Αυτό βάζει σε σκέψεις πως ο πλούτος, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των αδυνάτων. Και πράγματι, αυτό τονίζουν στις ομιλίες τους ο Μ. Βασίλειος, ο ιερός Χρυσόστομος και άλλοι Πατέρες, αναφερόμενοι στη σωστή χρήση του πλούτου. Οι Πατέρες στέκονται επικριτικά απέναντι στην πλεονεξία και στην τάση να πλουτίζει ο άνθρωπος εις βάρος των άλλων και να κρατά την περιουσία του για να ζει με απύθμενο τρόπο τις απολαύσεις της ζωής. Τόσο ο ευαγγελικός, όσο και ο πατερικός λόγος θέτουν το μέτρο ως παράγοντας που σταθμίζει τη βίωση των απολαύσεων της ζωής.

Σε μία εξαίσια του ομιλία, στο «Περί τοῦ μή προσηλῶσθαι τοῖς βιοτικοῖς», ο Μ. Βασίλειος που σε όλη του τη ζωή φρόντιζε για τους φτωχούς και αδυνάτους, γράφει για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά ο πλούτος: «Ας σκεφτούμε λοιπόν, αγαπητοί, για τους εαυτούς μας κάτι το φιλάνθρωπο. Και εάν γενικά θέλουμε το βάρος της ευπορίας να το κάνουμε κέρδος μας, ας το διαμοιράσουμε σε πολλούς, οι οποίοι και θα το βαστάξουν με πολλή χαρά και θα το εναποθηκεύσουν στα απαραβίαστα ταμεία, τους κόλπους του Δεσπότου… Ας επιτρέψουμε στον πλούτο που θέλει, να ξεχειλίσει προς αυτούς που τον έχουν ανάγκη». Να λοιπόν, η καλή χρήση του πλούτου σύμφωνα με τον ιερό Πατέρα. Είναι η στιγμή, που ο πλούτος γίνεται δύναμη για τον συνάνθρωπο.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνω κάτι ουσιαστικό. Είναι άλλο να μοιράζω τον πλούτο στους πάσχοντες καθώς αυτό αποτελεί εναρμόνιση και επιταγή ενός δίκαιου νόμου του κράτους, μιας πολιτείας, μέσα από ένα αίσθημα δηλαδή ισότητας προς όλους, κι άλλο είναι να μοιράζω τον πλούτο στους πάσχοντες, τους οποίους βλέπω ως εικόνες Θεού. Ο Rousseau για παράδειγμα στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» κάνει λόγο για προστασία και υπεράσπιση του προσώπου και των αγαθών, για ελευθερία και ισότητα, κάτι που θέτει στη βάση μιας υπακοής απέναντι σε έναν δίκαιο νόμο που προασπίζεται τη δικαιοσύνη. Από την άλλη ο Thomas Hobbes, στην πολιτική του φιλοσοφία, δεν καταδικάζει ηθικολογικά την αχαλίνωτη επιθυμία των ανθρώπων για άμετρη και χωρίς όρια ικανοποίηση των επιθυμιών τους για πλούτο, δόξα κ.ο.κ. Ο πλούτος, για τη θεολογία της ορθόδοξης Ανατολής, καταδικάζεται όταν εκλαμβάνεται ως η κατεξοχήν εστίαση της οντολογικής αναφοράς των τάσεων, επιδιώξεων και αγωνιών του ανθρώπου σε μία στάση αυτοϊκανοποίησης και αδικιών σε βάρος άλλων. Αυτή η αλλοτρίωση και ο εκμηδενισμός του προσώπου είναι που αποτελεί αστοχία, με επιπτώσεις απέναντι στη σχέση με τον Θεό και τους ανθρώπους.

Ο Χριστός ζητάει να στραφεί το βλέμμα στον συνάνθρωπο και όχι στον εαυτό. Ο πλουτισμός μου, είναι ένας ακόμη ναρκισσισμός μου. Κι αυτό τη στιγμή, που είναι γνωστό πως, «γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μητέρας μου και γυμνός θα απέλθω» (Ιωβ, 1, 21). Δεν πέθανε μόνο ο φτωχός Λάζαρος. Πέθανε και ο πλούσιος. Μόνο που ο πλούσιος δεν πήρε μαζί του τον πλούτο του. Ο Ιωάννης Δαμασκηνός, φιλοσοφώντας τη ζωή και τον θάνατο, στα νεκρώσιμα ιδιόμελα, γράφει πως «πάντα ματαιότης τά ἀνθρώπινα, ὅσα οὐχ ὑπάρχει μετά θάνατον· οὐ παραμένει ὁ πλοῦτος, οὐ συνοδεύει ἡ δόξα· ἐπελθών γάρ ὁ θάνατος, ταῦτα πάντα ἐξηφάνισται». Και σε άλλο σημείο διερωτάται: «Ποῦ ἐστιν ἡ τοῦ κόσμου προσπάθεια; Ποῦ ἐστιν ἡ τῶν προσκαίρων φαντασία; Ποῦ ἐστιν ὁ χρυσός καί ὁ ἄργυρος; Ποῦ ἐστι τῶν οἰκετῶν ἡ πλημμύρα καί ὁ θόρυβος; Πάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά».  Ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος σε μία εποικοδομητική για την ψυχή ευχή, δεν ζητάει κτήματα, πλούτη, δόξα, υστεροφημία, αναγνώριση, αλλά ταπεινά προσεύχεται ζητώντας από τον Χριστό να του χαρίσει «πνεῦμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καί ἀγάπης».

Ο Μ. Βασίλειος στον λόγο του «Προς τους πλουτοῦντας» θέτει βασανιστικά ερωτήματα, αδιέξοδα, τολμώ να πω, για τον άνθρωπο που δεν αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο του πλούτου στη ζωή αυτή, σε αντίθεση με τον Χριστό που είναι η όντως ζωή: «Έχεις τόσα και τόσα πλέθρα καλλιεργησίμου γης, άλλα τόσα φυτευμένα, βουνά, πεδιάδες, κοιλάδες, ποταμούς, λιβάδια. Τί λοιπόν θα συμβεί ύστερα από όλα αυτά; Δεν σε περιμένουν τρεις πήχεις όλοι όλοι; Δεν θα είναι αρκετό το βάρος ολίγων πετρών δια να φυλαχθεί η δυστυχής σάρκα; Για ποιον κοπιάζεις; Για ποιον αδικείς; Γιατί με τα χέρια σου μαζεύεις ακαρπία;… Δεν θα υγιάνουν τα λογικά σου; Δεν θα συνέλθεις; Δεν θα φέρεις εμπρός στα τα μάτια σου το δικαστήριο του Χριστού; Τι θα απολογηθείς όταν θα σε έχουν περικυκλώσει οι αδικημένοι και θα σε κατηγορούν εις τον δίκαιον κριτή; Τί Θα κάνεις λοιπόν; Ποίους συνηγόρους θα πληρώσεις; Ποιούς μάρτυρας θα προσκόμισης; Πώς θα ξεγελάσεις τον δικαστή που δεν εξαπατάται;».

 

Για το AMEN.GR,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Έτοιμες οι πρώτες πιστοποιημένες παιδικές χαρές στα Τρίκαλα

Οι δύο πρώτες από τις συνολικά 35 παιδικές χαρές είναι έτοιμες στα Τρίκαλα. Στην πλατεία Αγρότισσας και στην πλατεία της συνοικίας Ομόνοια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τις νέες, πιστοποιημένες παιδικές χαρές.
Ο Δήμος Τρικκαίων τήρησε τη δέσμευσή του και μετά την πραγματοποίηση των σχετικών διαγωνισμών, ξεκίνησαν οι εργασίες.,
Οι δύο πλατείες διαθέτουν πιστοποιημένα όργανα – παιχνίδια για τα παιδιά, είναι περιφραγμένες, έχουν άμμο, βρίσκονται δίπλα σε βρύση και έχουν επαρκέστατο φωτισμό.
Αυτές οι δύο πρώτες παιδικές χαρές στην πόλη των Τρικάλων σύντομα θα έχουν «συντροφιά» κι άλλες, αφού ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες στην πλατεία Βουβής και στην πλατεία Αντωνίου. Ο προγραμματισμός αφορά στις 35 παιδικές χαρές που αναμένεται να είναι όλες έτοιμες στις αρχές του 2018.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων δεν φρόντισε μόνο για την κατασκευή των παιδικών χαρών με 180.000€. Στις δύο πλατείες έγιναν και παράλληλες εργασίες αναμόρφωσής τους, όπως βάψιμο των κολώνων φωτισμού, αναμόρφωση των καθιστικών, τοποθέτηση νέων καθιστικών, καλλωπισμός διαφόρων σημείων. Και τούτο, διότι έχει σημασία να είναι οι πλατείες ανοιχτές για όλους, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και με τη φροντίδα από τον Δήμο και τους ίδιους τους πολίτες που μπορούν να συμβάλλουν στο να παραμείνουν καθαρές.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Εθελοντικό Πρόγραμμα Στειρώσεων

Το Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο «ARTEMIS» στην προσπάθεια του να συνεχίσει να βοηθά αποτελεσματικά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, προσκαλεί όλους του φιλόζωους συμπολίτες μας να βοηθήσουν στο Εθελοντικό Πρόγραμμα Στειρώσεων που διοργανώνεται στα Τρίκαλα στις 9,10,11,12&13 Νοεμβρίου 2017 για τον αδέσποτο πληθυσμό, σκύλων & γάτων καθώς και των δεσποζόμενων ζώων από ευαίσθητες κωνικά ομάδες (ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, όσοι παίρνουν επίδομα πρόνοιας κ.α.).
Το σωματείο μας θα χρειαστεί εθελοντές, οδηγούς (για την μεταφορά των ζώων από και στα σημεία περισυλλογής – επανένταξης), συνοδούς ζώων (για την μεταφορά των ζώων στον χώρο αποθεραπείας), άτομα για να βοηθήσουν στην περισυλλογή των ζώων (γάτες/σκύλους) κ.α.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε, ή να μας υποδείξετε αδέσποτα ζωάκια για στείρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω Facebook ή συμπληρώνοντας την αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας:
www.artemis-taas.org/articles-news .
Παρακαλούμε να ειδοποιήσετε με την σειρά σας, όσους πιστεύεται πως ενδιαφέρονται να βοηθήσουν!

Το Σωματείο από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, εμβολιάζει, στειρώνει, περιθάλπει και φιλοξενεί αδέσποτα ζώα μέχρι να βρούνε τις παντοτινές τους οικογένειες.

Σημαντικό! Όποιος επιθυμεί, μπορεί να στηρίξει το Σωματείο μας, φέρνοντας τροφές αλλά και φάρμακα (π.χ. Allopurinol (300 & 100mg), Augmentin (σιρόπι 300mg, χάπι 500 & 1000mg), Vibramycin), χάπια και αμπούλες αποπαρασίτωσης για τα ζώα που φιλοξενεί και περιθάλπει.

Στηρίξτε το έργο μας και βοηθήστε με τον δικό σας τρόπο τις αδέσποτες φατσούλες που έχουν την ανάγκη μας!

Tags: , ,

Γιάννης Μπουτίνας: Η εστίαση …εκτός επενδύσεων … εδώ και χρόνια

Από το 2006 , δηλαδή πάνω από 11 χρόνια , τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στερούνται ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με επιδότηση για την ανακαίνιση τους .Και για να γίνω πιο σαφής λέγοντας υγειονομικού ενδιαφέροντος , εννοώ τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ , φαγητό , σνακς , όπως καφετέριες , ταβέρνες , εστιατόρια , ταχυφαγεία κτλ.

Σε μια τουριστική περιοχή , όπως τα Μετέωρα , τα Πήλιο , τα νησιά μας , αλλά και όλοι οι μοναδικοί τουριστικοί προορισμοί της Θεσσαλίας μας    , γνωρίζουμε όλοι , πως αυτά τα καταστήματα αποτελούν τον καθρέφτη του προορισμού μιας και ο επισκέπτης πρώτα θα επισκεφθεί ένα κατάστημα αυτού του είδους και μετά θα πηγαίνει στο κατάλυμα που έχει επιλέξει .Θεωρώ  λοιπόν ότι , μετά από 11 χρόνια που είχε ξεκινήσει ένα πολύ περιορισμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , είναι πλέον ώρα να προκηρυχθεί ένα χρηματοδοτικό επιδοτούμενο εργαλείο , ώστε όλες αυτές οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές και να μπορέσουν να δείχνουν τον καλύτερο καθρέφτη  στον επισκέπτη . Γιατί ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή διαμορφώνει άποψη και από την άποψη του γίνεται καλός ή κακός πρεσβευτής του προορισμού .Και επειδή με βάση στατιστικά επιλογής προορισμών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο η επιλογή μέσα από εμπειρίες ανθρώπων ή η επιλογή από στόμα σε στόμα …θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει οι συναρμόδιοι Υπουργοί να προβούν σε προκήρυξη αυτού του επιδοτούμενου χρηματοδοτικού εργαλείου για εκσυγχρονισμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και για να προλάβω τυχόν τοποθετήσεις ότι υπάρχουν τα προγράμματα Αγροτικής  Ανάπτυξης , π.χ. Leader κτλ , ο προυπολογισμός αυτών είναι πολύ μικρός για την κάλυψη των επιχειρήσεων και αφορά περιοχές ημιορεινές και ορεινές μόνο .

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο για τη Θεσσαλία κατέθεσα σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ,σχετικό υπόμνημα με προτάσεις για το τουριστικό προιόν στη Θεσσαλία  που περιείχε αυτό το αίτημα όλων των καταστηματαρχών του είδους και στην πρόσφατη επίσκεψη της  Υπουργού Τουρισμού στη Θεσσαλία το επισήμανα πάλι και εγώ και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Τρικάλων κ. Μιχαλάκης .

Αναμένοντας τις εξελίξεις …

 

Γιάννης Μπουτίνας

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ,

Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης

Περιφέρειας Θεσσαλίας

Tags: , ,

Social Media προς όφελος των Επιχειρήσεων

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 (16:00-21:00) εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών, με θέμα: Social Media για Επιχειρήσεις (Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης-  Facebook).

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναλυθούν οι όροι και οι έννοιες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.τ.λ) καθώς και  η χρήση τους ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Παράλληλα, θα αναλυθούν τα οφέλη των SocialMedia για ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και οι επιτυχημένοι τρόποι διαφήμισης στο Facebook μέσω παραδειγμάτων και Case Studies. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων σχετικά με τη χρήση των Social Mediaπρος όφελος των επιχειρήσεων και την αύξηση πωλήσεων.

Εισηγήτρια του προγράμματος θα  είναι η κα Ντάλλας Βίκυ η οποία σπούδασε Interactive Multimedia Communications και MSc σε E-Commerce στην Αγγλία.  Τα τελευταία χρόνια είναι εισηγήτρια σε διάφορους οργανισμούς για θέματα Social Media, Web Design, Conversion Rate Optimization και Επιχειρηματικότητα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων που ασχολούνται με το digitalmarketing και τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Το κόστος του προγράμματος μπορεί να καλυφθεί μέσω 0,24% ΛΑΕΚ- ΟΑΕΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής (έως 10/11/2017) μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ ( αρμόδια κα Αποστολία Χαρμάνη) τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410555507 &e-mail: education@sthev.gr

Tags: , ,

Στην Καλαμπάκα το 3ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί στο Grand Meteora Hotel , στην Καλαμπάκα, το 3ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων και κεντρικό θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η ώρα των φαρμακείων».
Oπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου «η  καρδιά της φαρμακευτικής αγοράς της Θεσσαλίας και των γύρω νομών θα χτυπήσει δυνατά, σε ένα συνέδριο όπου θα είναι πάλι όλοι εκεί. Σε μια χρονική στιγμή που επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του φαρμακείου, ως πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι φαρμακοποιοί, με έντονη τη σφραγίδα και παρουσία του «νέου αίματος» του κλάδου, θα συζητήσουν για ευκαιρίες και διεξόδους από την κρίση.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους και στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ώστε να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους σε ένα Συνέδριο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις του κλάδου και έχει κατακτήσει διαχρονική πορεία, με διαδοχική διοργάνωση σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας».
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song