Tags: , ,

Και ρομποτικές καινοτομίες στα Τρίκαλα – Επίσκεψη του αν. υπουργού Παιδείας

Το κύτταρο ρομποτικής και επιστημονικής προόδου στο 7ο Λύκειο Τρικάλων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Το Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση στα Τρίκαλα, την πόλη που προωθεί ταυτοχρόνως καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας στην καθημερινότητα.
Ο κ. Φωτάκης ξεναγήθηκε στο Εργαστήρι από τον διευθυντή του σχολείου κ. Αγαθοκλή Αζέλη, συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες που υλοποιούν προγράμματα και ενημερώθηκε για τις πρωτιές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και μεγάλες επιτυχίες σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Εξάλλου, η τριετής λειτουργία του Εργαστηρίου και η υλοποίηση 10 προγραμμάτων, αποτελεί απόδειξη της δουλειάς που γίνεται. Και όχι μόνο αυτό. Το σχολείο και οι υπεύθυνοι καθηγητές υποστηρίζουν ομάδες ρομποτικής και σε Γυμνάσιο και Δημοτικά Σχολεία των Τρικάλων, με αποτελέσματα σημαντικά σε επίπεδο εφαρμογής λύσεων ρομποτικής.
Ο κ. Φωτάκης τόνισε το πόσο εντυπωσιακό είναι το Εργαστήρι, με τις πρωτοβουλίες των διδασκόντων, που εμπνέει τους μαθητές. Επίσης, πέραν της προβολής της χώρας, προετοιμάζει αυτό που γίνεται στη χώρα και σε όλη τη Θεσσαλία: να μετατρέπεται σε περιοχή μοντέλο για «έξυπνη γεωργία», στην οποία ρομποτικά συστήματα θα στοχεύουν στη βελτίωση της αγροδιατροφής. Και τόνισε ότι παρόμοιες συζητήσεις γίνονται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΙΕΤΕΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι ένα από τα βραβεία του Εργαστηρίου και της ομάδας B.E.A.S.T. των μαθητών, αφορά ακριβώς στην «έξυπνη γεωργία», με τη βραβευθείσα ρομποτική εφαρμογή FarGRobS (Farming with Green Robotics System). Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας που μαζί με την αντιδήμαρχο παιδείας κ. Εφη Λεβέντη εκπροσώπησαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη σύνδεση των σχολικών αυτών επιτευγμάτων με τον Δήμο.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε την απόφαση του Δήμου να εφοδιάσει κάθε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με «ρομποτικό κιτ», στο πλαίσιο των εφαρμογών STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στην εκπαίδευση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής και τεχνολογίας στα Τρίκαλα (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών, free wifi, Trikalapp κ.α.) επιβεβαιώνουν τη συνεργασία του Δήμου με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτοχρόνως, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει και την ίδια την ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων, ενώ ήδη την έχει βραβεύσει για την πρώτη της χρονικώς εφαρμογή, το υδρορομπότ.
Παρόντες στην επίσκεψη του κ . Φωτάκη ήταν επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας κ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσω Κάκλα, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Νταούλας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικοί. Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Φωτάκης συνομίλησε με εκπαιδευτικούς στο γραφείο καθηγητών του σχολείου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Παπαστεργίου: Άμεσες λύσεις για τον Δήμο Τρικκαίων

Με συγκεκριμένες και στοχευόμενες παρατηρήσεις η παρέμβαση του Δήμαρχου Τρικκαίων στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας για τα του Δήμου από το βήμα του συνεδρίου στη Λάρισα, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που είτε αποτελούν στοιχεία παθογένειας για τη χώρα είτε είναι πρώτες προτεραιότητες του Δήμου. Εκτός από τα 7 σημεία παρεμβάσεις σε υπόμνημα που είχε δοθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαστεργίου επέλεξε να τονίσει συγκεκριμένα ζητήματα
Συγκεκριμένα, τα ανοιχτά και σοβαρά αυτά θέματα, είναι:
– Η εξεύρεση άμεσα λύσης για το βόρειο τμήμα του Ε-65, προκειμένου αυτός να αρχίσει να υλοποιείται
– Η αλλαγή του πλαισίου για τις ζημιές σε δρόμους της πόλης από τα έργα εταιρειών
– Η υλοποίηση προηγμένων λύσεων διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στα Τρίκαλα (wifi, 5G), την ώρα, όμως, που το ίντερνετ παραμένει ακριβό
– Η υλοποίηση μέτρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν τον Δήμο. Ηδη σε συνεργασία με τους άλλους τρεις Δήμους του νομού υλοποιείται έργο για δυνατότητα πρόγνωσης των πλημμύρων
– Η ανάγκη οριοθέτησης των ενεργειακών έργων, ειδικά όταν υπάρχει νομική ασάφεια, όπως προέκυψε πρόσφατα σε χωριό του Δήμου με μονάδα βιορευστών
– Η αλλαγή της κατανομής ποσών για τη βιώσιμη κινητικότητα («τραγική» τη χαρακτήρισε ο κ. Παπαστεργίου). Ο Δήμος Τρικκαίων, παρ’ ότι βραβεύθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν λαμβάνει χρήματα για να την υλοποιήσει, αλλάζοντας την όψη της πόλης, από τις εισόδους μέχρι τις παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό
– Η ενίσχυση του τουρισμού, με άξονα τον εξαιρετικά επιτυχημένο «Μύλο των Ξωτικών». Ο στρατηγικός σχεδιασμός οφείλει να συμβαδίζει με την ωριμότητα των φορέων του τουρισμού, όπως στα δύο σκέλη στα οποία ο Δήμος Τρικκαίων δίνει έμφαση: στον σχολικό τουρισμό και στον τουρισμό που θα στηρίζει τα ΑμεΑ
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η εθνική συνεννόηση ως προαπαιτούμενο, αλλά και ως ζητούμενο, οφείλει να στηριχθεί σε έναν σταθερό πυλώνα. Αυτόν του στρατηγικού σχεδιασμού για τους πολίτες, χωρίς την εφαρμογή των πρακτικών του παρελθόντος. Και έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη να καταγράφεται το «αποτύπωμα» των έργων και συνολικότερα η ωφελιμότητά τους για το σύνολο της κοινωνίας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Είμαι ελεύθερος να αλλάξω το φύλο μου;

Τα παιδιά από χθες, έχουν το δικαίωμα πλέον με βάση το νόμο, να αλλάξουν το φύλο τους από την ηλικία των 15 ετών. Μία ηλικία ευαίσθητη, όπου το παιδί φέρεται συνήθως παρορμητικά και επιπόλαια, χωρίς να έχει συναίσθηση των επιλογών του, πόσο δε μάλλον των συνεπειών αυτών.
Η εκκλησία σέβεται τον άνθρωπο. Και τον σέβεται ως εικόνα Θεού, αφού δημιουργήθηκε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» Του (Γεν. 1, 26). Το να δημιουργηθεί ο άνθρωπος ως εικόνα Θεού, αποτελεί ύψιστη τιμή για εκείνον. Ο αριστοτέχνης Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ως «ομοίωμα της θείας βασιλείας» θα μας πει ο Γρηγόριος Νύσσης. Και συνεχίζοντας τους λόγους του στο «Περί κατασκευής ανθρώπου», σημειώνει πως το «θείο κάλλος» θεωρείται στον άνθρωπο όχι κατά το σχήμα και τη μορφή, «ἀλλ’ ἐν ἀφράστῳ μακαριότητι κατ’ ἀρετήν». Αυτό το «κατ’ εικόνα» λοιπόν του ανθρώπου, αναφέρεται στον Θεό. Συνηγορώντας προς κάτι τέτοιο, ο καθηγητής Χρ. Γιανναράς σημειώνει πως το κατ’ εικόνα σημαίνει, ο άνθρωπος «να υπάρχει δηλαδή με τον τρόπο που υπάρχει ο Θεός».
Και πώς έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο; Διαβάζουμε σχετικά στο βιβλίο της Γενέσεως: «Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καί θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς» (Γεν. 1, 27). Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως το βιβλικό κείμενο κάνει λόγο για «ἄρσεν» και «θῆλυ». Στο ταξινομημένο έργο του «Έκδοσις Ακριβούς Ορθοδόξου Πίστεως», όπου ο Ιωάννης Δαμασκηνός αναφέρεται στον άνθρωπο, στη φύση, στο πρόσωπο κ.α., μας λέει πως «η φύση του ανθρώπου διακρίνεται σε αρσενικό και θηλυκό». Και είναι ακριβώς αυτή η διαφοροποίηση που έγκειται στη φύση μας, αφού σύμφωνα με τους λόγους του Γρηγορίου Νύσσης η διαφοροποίηση αυτή, αρσενικού και θηλυκού, δεν αφορά τη θεία εικόνα, αλλά τη φύση του ανθρώπου.
Τίθεται ύστερα από τα παραπάνω, ένα ερώτημα: Είναι ελεύθερος κάποιος να αλλάξει το φύλο του; Λέξη κλειδί, για την κατανόηση και φυσικά την αλήθεια των πραγμάτων, είναι η λέξη «ελευθερία». Όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, καθώς ελεύθεροι πλάστηκαν από τον Δημιουργό Θεό. Ο Θεός επιτρέπει στον άνθρωπο να αποφασίσει ελεύθερα σύμφωνα με τον Γρηγόριο Νύσσης. Αυτή η ελευθερία δε, δηλώνεται για τον άνθρωπο με τον όρο «αυτεξούσιος», ο οποίος συναντάται συχνά στα βιβλικά και πατερικά κείμενα. Είναι τόσο καίρια η σημασία του όρου αυτού για την κατανόηση της δημιουργίας του ανθρώπου, ώστε ο Γρηγόριος Νύσσης στον «Κατηχητικό Λόγο», ένα κατεξοχήν θεολογικό κείμενο, αναφέρει πως το αυτεξούσιο είναι «το σπουδαιότερο αγαθό που έχει δοθεί στον άνθρωπο». Η ελευθερία όμως δεν έχει απόλυτο χαρακτήρα καθώς, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο συμπολίτης μας Δρ. Φιλοσοφίας και Θεολογίας Ιωάννης Πλεξίδας, «αναφέρεται σε ό,τι έχει να κάνει με το καλό και το κακό, με την επιλογή ενός ενάρετου ή ανήθικου βίου∙ αν κάτι εξαρτάται από τον άνθρωπο, αυτό έχει να κάνει με την επιλογή της αρετής και της κακίας».
Το αυτεξούσιο λοιπόν του ανθρώπου, έχει άραγε σχέση με τον Θεό; Ο Μάξιμος Ομολογητής, και σημειώνω πως για την κατανόηση του προσώπου και της φύσης αρκεί να διαβάσει κάποιος τον Μάξιμο Ομολογητή και τον Γρηγόριο Νύσσης, συσχετίζει το αυτεξούσιο του Θεού με την εικόνα. Γι’ αυτό και γράφει πως αν αίρουμε από τον άνθρωπο το αυτεξούσιο, τότε δεν είμαστε εικόνα του Θεού και προχωράει ακόμη παραπέρα γράφοντας πως τότε, ακόμη και η φύση του ανθρώπου φθείρεται.
Το θέμα στην αλλαγή του φύλου, δεν είναι μόνο το ηλικιακό, αλλά το γεγονός ότι το παιδί δηλώνει αυτό που δεν είναι, μέσα από το δικαίωμα της ελευθερίας του αυτοπροσδιορισμού. Όμως κατά Sartre, η ελευθερία αυτή «ορίζεται ως να είναι ο ίδιος αυτό που δεν είναι και να μην είναι αυτό που είναι». Δείχνει λοιπόν αντιφατική η ελευθερία. Ναι μεν, είσαι για παράδειγμα αγόρι και δηλώνεις ότι είσαι κορίτσι, καθώς θεωρείς ότι έχεις τα χαρακτηριστικά ενός κοριτσιού, αλλά τη στιγμή που δηλώνεις τι είσαι, δεν είσαι αυτό που δηλώνεις και γίνεσαι αυτό που δεν είσαι. Κι αν η ψυχοσύνθεση ενός αγοριού, το κάνει να φέρεται ως κορίτσι, τότε το σώμα του; Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα χωρισμό ψυχής και σώματος; Μήπως αυτή η «άκρα ένωση» κατά Μάξιμο Ομολογητή, ψυχής και σώματος, η «ενική σύγκραση και ζεύξη» κατά Ιωάννη Κλίμακος ή το «συναμφότερον» κατά Γρηγόριο Παλαμά, δέχεται μία διαίρεση σώματος και ψυχής;
Η ελευθερία πράγματι αποτελεί «ακώλυτο κυριότητα» για τον Γρηγόριο Νύσση και ύψιστο αγαθό για την ορθόδοξη θεολογία, όμως δεν έχει ηθικές παρεκτροπές; Και τι είναι ήθος; Είναι η αλλαγή φύλου και όχι η κατάσταση πριν από την αλλαγή; Εγγυάται η ελευθερία τη νομιμοποίηση μιας κατάστασης; Στο λεξικό φιλοσοφίας του A. Lalande διαβάζουμε, πως «η ελευθερία αποτελεί την κατάσταση εκείνου του ανθρωπίνου όντος που πραγματώνει με τα ενεργήματά του την αληθινή φύση του». Ποια είναι όμως η αληθινή φύση; Αυτή με την οποία γεννιέται ένα παιδί ή αυτή που γίνεται ύστερα από επιλογή του; Κι όταν γίνεται πάλι αυτό το οποίο στην ουσία δεν είναι, πρόκειται για φυσική ή παρά φύσιν κατάσταση; Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, διακρινόμενος για άλλη μία φορά για τον καθαρό και επιστημονικό του λόγο, τόνισε αυτές τις μέρες για το ζήτημα της αλλαγής φύλου: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί μία παρά φύση διαδικασία, η οποία δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά έχει να κάνει με τη διάσταση, η οποία υπάρχει μεταξύ της φύσης του ανθρώπου και τη βούλησης του ανθρώπου».
Η εκκλησία έχει το δικό της λόγο. Δεν είναι λόγος συντηρητικός, παρωχημένος, αδιάφορος. Είναι λόγος σταθερός, συγκεκριμένος και αναλλοίωτος. Η εκκλησία σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο ως δημιούργημα του Θεού και φυσικά την ελευθερία του προσώπου. Αν κάποιο αγόρι επιλέξει να δηλώσει ότι είναι κορίτσι ή κάποιο κορίτσι ότι είναι αγόρι, η εκκλησία δεν το καταδικάζει και δεν το απομακρύνει. Δεν έχει το δικαίωμα να τραυματίσει την ψυχή κανενός ανθρώπου, που είναι εικόνα του Θεού. Ο άνθρωπος τραυματίζει τον εαυτό του με τις επιλογές του. Η εκκλησία δεν θα πει ποτέ σε κάποιο παιδί ότι το τιμωρεί, ότι το διώχνει και του στερεί τη δυνατότητα να αποκοπεί από το σώμα της. Ο άνθρωπος επιλέγει, με την ανάλογη χρήση του αυτεξούσιου, να βρίσκεται σε κοινωνία με τον Θεό ή σε αποκοπή με τον Θεό. Ο Χριστός ήρθε και σταυρώθηκε για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την κυριαρχία του διαβόλου και το κράτος του θανάτου. Κι όπως ήρθε για τον κάθε άνθρωπο που έπασχε, και σήμερα θα ερχόταν για τα παιδιά που η προαίρεση τους πάσχει, που η φύση τους ασθενεί και τα ψυχοφθόρα πάθη κυριεύουν το σώμα και την ψυχή τους. Και σήμερα ο Χριστός, θα ερχόταν να σώσει τον άνθρωπο μέσα από τη μεταμόρφωση του, θεραπεύοντας τη διαστροφή του.
Άλλη μία λέξη κλειδί, που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει η εκκλησία, όχι όμως ως επιτακτικό απωθημένο που της δημιουργεί η ανασφάλεια από την αλλαγή φύλου, αλλά ως το σημείο της ανθρώπινης ανάπλασης. Ο άνθρωπος πολλές φορές πάσχει. Ο νους του συσκοτίζεται και κινείται προς το μη αγαθό. Έτσι, αποκόπτει τον εαυτό του από τον Θεό. Ο Θεός όμως «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καί εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν» (Α’ Τιμ. 2, 4). Ο κληρικός καλείται να βαδίσει με αγάπη και πόνο. Και να βαδίσει, όχι γιατί πρέπει να σταθεί στον άνθρωπο ή επειδή αυτό επιτάσσει ο ρόλος της εκκλησίας, αλλά για να εμφυσήσει τον Χριστό στις ανθρώπινες καρδιές και στις αλλοτριωμένες ψυχές. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξει τον άνθρωπο. Είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να φέρει τον Χριστό από την εξορία, που τον έθεσε η ανθρώπινη άρνηση και διαστροφή και να τον συναντήσει στη ερημιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι καιρός να εμπνευστεί το πρόσωπο του Χριστού στον άνθρωπο. Κι αν διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος, το παιδί εν τέλει που θέλει να αλλάξει φύλο στα 15 του, πάσχει, να το θεραπεύσει. Όχι να το κρίνει, να το περιθωριοποιήσει, να το καταδικάσει για τις επιλογές του. Με προσευχή και με αγάπη να του γνωρίσει το πρόσωπο του Χριστού. Και ίσως τότε, το παιδί να γνωρίσει το δικό του πρόσωπο.
Ηρακλής Αθ. Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος
(iraklisf@theo.auth.gr)

Tags: , ,

Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων σε Erasmus+ στην Ισλανδία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Sharing competencies in entrepreneurial learning, connecting theory with practice». Αυτή τη φορά για τις απαιτήσεις του προγράμματος ταξίδεψε στην Ισλανδία και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Hofn που βρίσκεται στην Ν.Α. πλευρά της χώρας όπου μας φιλοξένησε το σχολικό συγκρότημα FAS από 23-09-2017 έως 01-10-2017. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Εσθονία και η Λετονία.
Βασικός σκοπός της συνάντησης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ήταν να φτάσουν οι μαθητές στο τελικό στάδιο της δημιουργίας των επιχειρήσεων που είχαν σχεδιάσει όλη την προηγούμενη χρονιά στις άλλες συναντήσεις τους αλλά και στις πολύ συχνές επικοινωνίες τους με τους σύγχρονους ηλεκτρονικούς τρόπους. Όλες τις ημέρες των εργασιών, με την βοήθεια των καθηγητών αλλά και ειδικών σε θέματα marketing καθώς και την υποστήριξη του συλλόγου των διδασκόντων όπως και την αξιοποίηση των υπέροχων εγκαταστάσεων του FAS, τα παιδιά έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελειοποίησαν τα προϊόντα τους που είναι πλέον έτοιμα να διατεθούν στην αγορά, ξεκινώντας από σχολικά παζάρια (π.χ. των Χριστουγέννων), σε τοπικές εκθέσεις προϊόντων και φυσικά στη μεγάλη έκθεση νεανικής επιχειρηματικότητας που θα γίνει σε λίγους μήνες στην Λετονία στην οποία θα συμμετάσχουν 150 νεανικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις σε τοπικές επιτυχημένες επιχειρήσεις. Στο σύγχρονο εργοστάσιο «Skinney-Pinganes» επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης ψαριών της ευρύτερης περιοχής στην υπόλοιπη χώρα και στο εξωτερικό. Στην επιχείρηση «urta.islandica» που παράγει και διαθέτει στην αγορά προϊόντα της Ισλανδικής φύσης όπως τσάι, βότανα, αλάτι λάβας αλλά και με άλλες προσμίξεις καθώς και άλλα βιολογικά προϊόντα της περιοχής. Επίσης σε μία εταιρεία συναρμολόγησης και κατασκευής οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες εξερευνήσεων της μοναδικής Ισλανδικής φύσης, την «ICE EXPLORERS SUPER JEEP AND GLACIER WALKS».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κυριαζής Θωμάς, Αβδελίδης Ευάγγελος και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καλέτση Ελένη, Τζιμαρά Πολυξένη και Μπαμπούρης Χρίστος.

Tags: , ,

Νέα σημαντικά βήματα για το Σχέδιο Ασκληπιός

Νέα σημαντικά βήματα για το «Σχέδιο Ασκληπιός» του Δήμου Τρικκαίων. Μαζί με τη μελέτη που κατατίθεται άμεσα στο Λίντερ για χρηματοδότηση, προχωρά και η επαφή σε επίπεδο κοσμετολογίας. Το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017 ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε και ξενάγησε τον ιδρυτή της Apivita κ. Νίκο Κουτσιανά στο Πρίνος της Δ.Ε. Κόζιακα. Εκεί, δηλαδή, όπου ετοιμάζεται ο χώρος λειτουργίας του «Σχεδίου Ασκληπιός», δίπλα από τα ριζά του Κόζιακα, στο τέως Δημαρχείο της περιοχής. Ο ιδρυτής της πρωτοπόρας εταιρείας φυσικών καλλυντικών στη χώρα, έχοντας ήδη συναντηθεί με τον κ. Παπαστεργίου προ τριμήνου στην Αθήνα, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα. Θέλησε να δει από κοντά τα όσα ετοιμάζονται για τη χρήση φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, «όπως στα χρόνια του Ασκληπιού». Μια ενέργεια που προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων με συντονισμένες κινήσεις, όπως
Ο κ. Παπαστεργίου επισκέφθηκε επίσης με τον κ. Κουτσιανά τα χωριά Γοργογύρι και Διαλεχτό (μαζί με την αντιδήμαρχο κ. Ελένη Πούλιου), για να υπάρχει άμεση εποπτεία πιθανών εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν από αγρότες για να παράγουν τα βότανα του Ασκληπιού. Ο κ. Κουτσιανάς, μεταφέροντας την εμπειρία του, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πρώτα η καταγραφή των αναγκών της αγοράς, ώστε στη συνέχεια α διαμορφωθεί αναλόγως το δίκτυο παραγωγής και το δίκτυο πωλήσεων. Αυτή η εμπειρία συνταιριάζει με τη διάθεση του Δήμου, ο οποίος υλοποιεί το πρωτοπόρο εγχείρημα για δημιουργία ενός «Ψηφιακού Ασκληπιείου», δίπλα από το «Μονοπάτι του Ασκληπιού» με τα γεωργικά clusters να ενισχύουν την τοπική γεωργική παραγωγή για νέους αγρότες.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται, καθώς το εγχείρημα αποτελεί πρωτοποριακή εφαρμογή στη χώρα ποικίλλων δράσεων για την αναβίωση των θεραπειών του πρώτου γιατορύ της ανθρωπότητας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών δισκίων

Συνελήφθη, χθες (10-10-2017) το απόγευμα στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 45χρονος ημεδαπός, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (18) ναρκωτικά δισκία, τα οποία κατείχε χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

Γ. Τσιρώνης : Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας

Την Τρίτη 10/10 στις 18:00μμ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας» στην Λάρισα, ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε στην 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».
Ακολουθεί η τοποθέτηση του Αν. Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη:
Η ανεργία μειώνεται. Ίσως κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την σημασία, λέγοντας, ότι μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή ότι μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας. Ας μην μιλήσουμε λοιπόν για ανεργία, αλλά για απασχόληση: Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των απασχολουμένων, όχι μόνο στην μερική απασχόληση, αλλά και στην πλήρη απασχόληση. Επίσης για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και η αγροτική παραγωγή ενώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα.
Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι:
Τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο οπού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό!!!
Και επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή:
• Συνεργασία και διάλογος: Ήδη υπάρχει εκτενής διάλογος με μελισσοκόμους. Στην δική μας λογική διακυβέρνησης δεν προχωράμε σε καμία απόφαση χωρίς εξαντλητικό διάλογο με τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
• Δασικοί χάρτες: Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι, πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.
• Διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών: Μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.
• Σταβλικές εγκαταστάσεις: Εκτιμάμε ότι μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες!!! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.
• Ελληνικό σήμα: Έλεγχος, βελτίωση, ταυτοποίηση: Με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή.
• Γαλακτοκομική σχολή: Με τον δήμαρχο Ελασσόνας προσπαθούμε να ιδρύσουμε μία απόλυτα αναγκαία γαλακτοκομική σχολή
• ΤΕΙ Λάρισας: Αξίζει να γνωρίσετε την θαυμάσια δουλειά του ΤΕΙ Λάρισας στην εξοικονόμηση νερού με εξαιρετικές στρεμματικές αποδόσεις.
• Αχελώος: Μιας και μιλάμε για νερό, ακόμα και με την βέλτιστη και πιο χρηστή διαχείριση, ένα λάθος σχέδιο θα οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα: Θέλετε να είστε όμηροι φαραωνικών έργων; Θέλετε να σπαταλάτε νερό και να το αναζητάτε αλλού; Αυτό δεν γίνεται πλέον σε κανένα μέρος του κόσμου και θα ξαναφέρω για παράδειγμα το Ισραήλ. Να θυμίσω ότι αρκετοί από όσους υπερασπίζονται το έργο, ταυτόχρονα υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξέρετε τι κίνδυνο έχετε εάν σε μία διαφορετική πολιτική συγκυρία ιδιωτικοποιηθεί το έργο και πόσο θα σας χρεώνεται η μελλοντική του συντήρηση; Ξέρετε εάν αυτό που σήμερα λένε ότι περισσεύει μεθαύριο μπορεί να λείπει λόγω κλιματικής αλλαγής; Προτιμώ αγρότες αυτάρκεις και όχι αγρότες όμηρους της σπατάλης.
• Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.
• Κοινωνική οικονομία: σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά του αγρότη είναι σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πρέπει να τελειώνουμε με τον μύθο ότι ένας επιστήμονας αξίζει περισσότερο από έναν κτηνοτρόφο. Ένας κτηνοτρόφος ή καλλιεργητής, πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, να επενδύει χρόνο, χρήματα για τις πρώτες ύλες, να αντιμετωπίζει αντίξοα καιρικά φαινόμενα, να διαπραγματεύεται την πώληση του προϊόντος, οπότε συνειδητοποιούμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξαναγυρίσουν οι άνεργοι στον πρωτογενή τομέα. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι για την επιτυχημένη επιστροφή ανέργων στον πρωτογενή τομέα επιβάλλεται η συνδρομή της κοινωνικής οικονομίας.

Tags: , ,

Από το 2018 οι εργασίες στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα στον Ε65

Μάλλον από τη νέα χρονιά θα αρχίζουν να ζεσταίνονται οι μπουλντόζες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα στον Ε65. Το νότιο άκρο του αυτοκινητόδρομου, είναι στο μικροσκόπιο της Κομισιόν εδώ και μήνες και η αλληλογραφία μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής και της DG Com είναι συνεχής και εξαντλητική. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com η διαδικασία έγκρισης είναι αρκετά χρονοβόρα καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα ποσό που θα δοθεί χωρίς να έχει υπάρξει διαγωνισμός και τα βήματα είναι πολύ προσεκτικά.
Πηγές πολύ κοντά στο θέμα αναφέριυν στο ypodomes.com ότι το πλέον πιθανόν είναι να οδηγηθούμε στο 2018 για να δούμε το έργο να ενεργοποιείται. Το κόστος είναι 300εκατ.ευρώ και αφορά τα πρώτα 31,5χλμ του αυτοκινητόδρομου από τον Ανισόπεδο Κόμβο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας, μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας.
Την ίδια ώρα κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του έτοιμου τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 80χλμ, που είναι και το μοναδικό από τα πέντε έργα σε αυτοκινητόδρομους που παραμένει χωρίς παράδοση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ανάγκη ολοκλήρωσης των 8χλμ του συνδετήριου δρόμου μεταξύ της αρχής του δρόμου του Ε65 στην Ξυνιάδα και του τοπικού δικτύου.
Το μεγάλο μειονέκτημα του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα είναι η μη σύνδεση του με κανένα άλλο αυτοκινητόδρομο παρά μόνο με τον ταχείας κυκλοφορίας Τρίκαλα-Λάρισα. Αυτό το γεγονός τον καθιστά «τυφλό» και οι προβλέψεις για τις ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.
Εδώ βέβαια «κολλάει» και το επείγον της υπόθεσης υλοποίησης του νότιου άκρου από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα που θα δώσει τις απαραίτητες ροές στον Ε65. Σημαντικό στοιχείο της κατασκευής θα είναι η ταχύτητα ολοκλήρωσης καθώς ένα τμήμα 15χλμ είναι έτοιμο κατά 40%, ενώ το μεγάλο τεχνικό έργο της Σήραγγας Δομοκού είναι περίπου στο 30% (1.000 από τα 3.000 μέτρα).

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 10.10.2017 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.
Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν:
• (1.370) άτομα και
• (1.212) οχήματα.
Προσήχθησαν (13) άτομα.
Συνελήφθησαν (19) άτομα και συγκεκριμένα:
– Επτά (7) ημεδαποί για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
– Τρεις (3) ημεδαποί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
– Δύο (2) ημεδαποί για κλοπή.
– Δύο (2) ημεδαποί για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
– Τέσσερα (4) άτομα, τρεις ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπή, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
– Ένας (1) ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούν Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών και καταδικαστική απόφαση για ληστεία, καθώς και καταδικαστική απόφαση για ανυποταξία σε ειρηνική περίοδο.
Βεβαιώθηκαν (478) παραβάσεις και συγκεκριμένα:
– Τετρακόσιες εξήντα εννέα (469) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
• (3) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
• (6) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• (1) για κίνηση στην αντίθετη λωρίδα,
• (22) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• (11) για ΚΤΕΟ,
• (99) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
• (5) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• (8) για φθαρμένα ελαστικά,
• (1) για μέθη,
• (312) λοιπές παραβάσεις.
– Τρεις (3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
– Δύο (2) παραβάσεις του αδικήματος της κλοπής.
– Δύο (2) παραβάσεις για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
– Δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία.
Κατασχέθηκαν (53) ναρκωτικά δισκία και αντικείμενα παρεμπορίου.
Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

Tags: , ,

Παρέμβαση του ΤΕΕ στο 4ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Παρέμβαση στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση «Η Θεσσαλία της επόμενης ημέρας», που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Λάρισα, το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, έκανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νικόλαος Παπαγεωργίου.
Λαμβάνοντας το λόγο κατά την 2η παράλληλη απογευματινή συνεδρία της Τρίτης 10 Οκτωβρίου, με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική» και ομιλητές τους κ.κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, Γενικό Γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, πρόεδρο Enterprise Greece, Χρήστο Στάικο, ανέφερε τα ακόλουθα.
Η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο στην αντιστάθμιση της κρίσης. Είναι αυτή που θα φέρει επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, βελτίωση της οικονομίας και θα εξομαλύνει την κοινωνική ανισότητα. Το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οφείλει – αναλαμβάνοντας τον ρόλο του – να αναδείξει τόσο τα εμπόδια στην ανάπτυξη, όσο και τις αναπτυξιακές προτάσεις που έχει ανάγκη η Θεσσαλία.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλη ζημιά έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η μη-απορροφητικότητα σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, τα capital controls και την αδυναμία των Τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Διαφαίνεται ότι νέες επενδύσεις πριν από το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις προγραμματισμένων επενδύσεων, που δεν μπορούν να αναβληθούν. Η οικονομία μας έχει πάει τρία ολόκληρα χρόνια πίσω, αφού επενδύσεις που έπρεπε να κλείσουν στις αρχές του 2015, θα κλείσουν αρχές του 2018.
Επιπλέον το σκούπισμα των αποθεματικών της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου οδήγησε σε στάση πληρωμών όσων είχαν αναλάβει έργα. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 24 δις € και έκλεισε στα 20,1 δις. €. Τρύπα λοιπόν 4 δις €. Τα 3,4 από αυτά πέρασαν ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μειώνοντας έτσι το νυν πλαίσιο προκαλώντας ουσιαστικά διπλή ζημιά στην οικονομία.
Είναι προφανές πως ούτε φέτος θα υπάρξει η ανάπτυξη που όλοι αναμένουν, αφού οι εταιρείες δεν θα κάνουν επενδύσεις, άρα θα λείψει ο σχετικός τζίρος από την αγορά.
Η Θεσσαλία κατέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την γεωγραφική της θέση στο κέντρο της Ελλάδας και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν, ώστε η τοπική περιφερειακή ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό εισηγούμαστε και παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ακόλουθες αναπτυξιακές μας προτάσεις:
I. Έργα υποδομών – μεταφορών
Τα έργα υποδομών – μεταφορών συμβάλλουν οριζόντια σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας όπως τουρισμός – προσβασιμότητα, εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα.
Εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας παραδόθηκε έργο μεγάλης σημασίας για το δίκτυο μεταφορών της χώρας, οι σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, έργο που διευκολύνει τις γρήγορες και με ασφάλεια μετακινήσεις, με όλα τα γνωστά οφέλη. Μένουν ωστόσο σε εκκρεμότητα:
1. Οδικά
• Ολοκλήρωση Ε65. Απαιτείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών έναρξης του βόρειου τμήματος του Ε65 και η επίσπευση των διαδικασιών του νότιου.
• Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Η ύπαρξη ημικόμβου στον Πυργετό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην βορινή προσβασιμότητα της περιοχής μας. Η βορινή είσοδος στην Θεσσαλία σήμερα με την ύπαρξη ημικόμβου, απαγορεύει την εύκολη πρόσβαση στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας, με αποτέλεσμα σημαντική ζημία της τοπικής οικονομίας. Απαιτείται η κατασκευή πλήρους κόμβου στον Πυργετό.
• Απαιτείται ολοκλήρωση των παρακάτω αυτοκινητόδρομων:
I. Λάρισας-Κοζάνης,
II. Λάρισας – Φάρσαλων
III. Βορινή διασύνδεση ΠΕ Λάρισας με ΠΕ Μαγνησίας
IV. Τρικάλων- Άρτας
2. Σιδηροδρομικά
• Ολοκλήρωση Ηλεκτροκίνησης Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα
• «Σιδηροδρομική Εγνατία»: Καλαμπάκα – Γιάννενα – Ηγουμενίτσα και Καλαμπάκα- Κοζάνη – Καστοριά
• Εμπορευματικός σταθμός στις ΒΙ.ΠΕ.
3. Αερογραμμές
• Εμπορευματική αξιοποίηση Αερολιμένα Ν. Αγχιάλου
• Υδατοδρόμια σε Βόλο, Β. Σποράδες, Λίμνη Πλαστήρα, Αγιόκαμπο
4. Δημιουργία Εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας
Με αντίκτυπο στην Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Εξωστρέφεια, ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στην Θεσσαλίας είναι σήμερα αναγκαίο περισσότερο από πότε. Σημαντικά κονδύλια επιβαρύνουν το κόστος του παραγόμενου Θεσσαλικού προϊόντος λόγω της μη-ύπαρξής του.
Κρίσιμα Σημεία είναι η ανάγκη για μελέτη ανάδειξης βέλτιστου σημείου χωροθέτησης στον γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας, για την βέλτιστη διασύνδεση γραμμών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων με εμπορευματικό Λιμένα και Αερολιμένα.
5. Λιμενικά – Βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων
Η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη και θα συνδράμει στην αύξηση τόσο του εξαγώγιμου προϊόντος της Θεσσαλίας, όσο και αύξηση του Τουριστικού. Δημιουργία μαρίνων για ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών στο λιμάνι του Βόλου και του Αγιοκάμπου.
6. Ευρυζωνικά δίκτυα / προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ
Η ανάπτυξη και δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων/προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ στην Θεσσαλία, θα συνδράμει οριζόντια στην ανάπτυξη των τομέων της Οικονομίας, του Τουρισμού και της Δημόσιας Διοίκησης. Η Θεσσαλία πρέπει να εκμεταλλευτεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFI4EU που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δωρεάν ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία.
II. Περιβάλλον – Ενέργεια
1. Νερό
Το νερό αποτελεί κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη της Θεσσαλική οικονομίας, καθώς η Θεσσαλία διαθέτει πέντε (5) εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (την μεγαλύτερη στη χώρα) καθώς επίσης κλίμα και έδαφος ιδανικά για παραγωγή μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων γεωργίας – κτηνοτροφίας. Από αυτά σήμερα αρδεύονται τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Το υδατικό έλλειμα των
νερών στον Θεσσαλικό κάμπο καλύπτεται κυρίως από τον υπόγειο υδροφορέα προκαλώντας μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη.
Οι λόγοι αυτοί, που σημειώνονται και στην σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2014, καθιστούν αναγκαία και επίκαιρη την μεταφορά νερών από την λεκάνη του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των φραγμάτων της Μεσοχώρας – Γλύστρας, εξασφαλίζουν τα παρακάτω:
I. Την διατήρηση (ή και αύξηση) των αρδευόμενων στρεμμάτων και των εργαζομένων σε αυτά,
II. την συμμόρφωση με την οδηγία 60/2000 της Ε.Ε. για εξασφάλιση αποθέματος για περιπτώσεις λειψυδρίας
III. την άμεση έναρξη αποκατάστασης του υπόγειου υδροφορέα
IV. την παραγωγή επιπλέον 300GWh ετησίως από πράσινη ενέργεια
V. την αύξηση κατά 17% της ισχύος των ΥΗ μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας
VI. το χαμηλό κόστος απάντησης στα προβλήματα (εκτίμηση για 0,3 δις € για ολοκλήρωση των έργων, )
VII. την πλέον σύντομη απάντηση των προβλημάτων (εκτίμηση για αποπεράτωση έργων σε 5 έτη)
Αναγκαία είναι επίσης – όπως περιεγράφηκε ανωτέρω – η ολοκλήρωση των Υ/Η σταθμών παραγωγής ενέργειας Μεσοχώρας και Συκιάς.
3. Απορρίμματα
Υπολείπεται στην Θεσσαλία ο εκσυγχρονισμός ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και η κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού και δικτύων αποχέτευσης και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.
4. Προστασία
Ανάγκη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων και κινδύνων φυσικών καταστροφών (Risk management) για την προστασία ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος και περιουσιών. Παραδείγματα προς αποφυγή: πετρελαιοκηλίδα – «παράλυση» Δήμων λόγω παγετού.
III. Τουριστική Ανάπτυξη
Για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας όπου επικρατούν και δύο επιπλέον ιδιαίτερα είδη τουρισμού – ο θρησκευτικός και ο ιατρικός – απαιτείται (εκτός από τα απαραίτητα έργα υποδομής που αναφέρονται παραπάνω) η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης του εθνικού και τουριστικού χωροταξικού.
IV. Θέματα των Μηχανικών
1. Το 80% των διπλωματούχων μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Για την άμεση εκτόνωση της πίεσης, προτείνονται τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:
•η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου για το σύνολο των επιβαρύνσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών, σε ένα ποσοστό ίσο με το 50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,
•η ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών.
2. Σύστημα παραγωγής Δημόσιων Έργων: Απαιτείται η έκδοση εγκυκλίου περί Α.Χ.Π., θέσπιση κατώτερων ορίων εργοληπτικών πτυχίων και επαναφορά του μαθηματικού τύπου για έργα μικρότερα των 3.000.000,00 €.
3. Η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση του τεχνικού κόσμου και ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΕ στην διαπίστευση και έλεγχο των εμπλεκομένων στη διαδικασία παραγωγής έργων.
4. Ο ψηφιακός χάρτης όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων, όπως έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ.
5. Χωροταξικός Σχεδιασμός. Είναι το κατεξοχήν πεδίο όπου απαιτείται μία ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης. Χρειάζεται ένα συγκροτημένο πρόγραμμα εφαρμογής, προσαρμογής, στήριξης και παρακολούθησης όχι μόνο του στόχου, αλλά και του ρυθμού επίτευξής του.
6. Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ όλων των απούλητων διαμερισμάτων.

Tags: , ,

Χειριστή Μηχανήματος θα προσλάβει η Π.Α.ΔΥ.Θ.

Η Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε., προτίθεται να προσλάβει Χειριστή Μηχανήματος Έργου (Μ.Ε.), ο οποίος κατ΄ ελάχιστον να είναι κάτοχος άδειας χειριστή Μ.Ε. Ομάδας Α, Ειδικότητας 3.7 του ΠΔ 113/2012 και κατά κύριο λόγο θα χειρίζεται τον Συμπιεστή Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.
Επιθυμητή είναι η κατοχή επιπλέον άδειας χειριστή Μ.Ε. και άλλων ειδικοτήτων (προτιμητέες 1.3 και 1.5) καθώς και άδειας οδήγησης Γ΄ ή/και Ε΄ τάξης.
Για τη τήρηση του καταστατικού της Π.Α.ΔΥ.Θ., αλλά και των δεσμεύσεων προς τους δημότες της περιοχής του ΧΥΤΑ, θα προτιμηθεί δημότης των Τοπικών
Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Παληοκάστρου και στη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τέτοιο ενδιαφέρον, δημότης Δήμου της Δυτικής Θεσσαλίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με συνημμένα φωτοαντίγραφα των αδειών που κατέχουν, στο Γραφείο Τρικάλων της Π.Α.ΔΥ.Θ., Περιφερειακή Οδός Τρικάλων-Ιωαννίνων, Αλώνια Μπάρας, Τηλ. 24310 79280, έως και τη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ώρα 14:00.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song