Tags: , ,

Στη Θεσσαλία ο Σταύρος Θεοδωράκης

Περιοδεία σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14/10 ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σταύρου Θεοδωράκη:

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου

Τρίκαλα
18.00 Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

18.30 Ανοιχτή Συνέντευξη Τύπου

19.00: Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παρακολουθήσει στο Μουσείο Τσιτσάνη την εκδήλωση «Φτιάξε εσύ την #smartcity σου», όπου θα συζητήσουν για τις «Εξυπνες Πόλεις».

Κύριοι ομιλητές θα είναι οι κ.κ Σταύρος Κωνσταντινίδης, Βασίλης Χαρόπουλος και Κίμωνας Χατζημπίρος, ενώ θα συντονίζει η δημοσιογράφος Ευαγγελία Σωτηρίου.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Λάρισα
12.00 Ανοιχτή συνάντηση με φορείς, πολίτες και δημοσιογράφους

Καρδίτσα
18.00 Συνάντηση με τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο και επίσκεψη στην 15η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας.

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Το συνέδριο δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους

«Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας πρέπει να γίνει με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, να είναι συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων και να έχει αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην εναρκτήρια ομιλία του το απόγευμα της Τρίτης.
Ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και πολλών Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών καθώς και εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι «ως Περιφέρεια δεσμευόμαστε να καταγράψουμε όλα όσα ειπωθούν σήμερα και αύριο στο Συνέδριο, να τα κωδικοποιήσουμε, να τα ιεραρχήσουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής τους, παρεμβαίνοντας όταν απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείο και κάνοντας τον απολογισμό σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Μάλιστα, η ομάδα των στελεχών της Περιφέρειας που θα αναλάβει αυτό το αντικείμενο, θα υπάγεται απ’ ευθείας στον Περιφερειάρχη, ώστε να λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, ακριβώς επειδή όσα ειπωθούν σ’ αυτήν την αίθουσα, δεν πρέπει να μείνουν λόγια αλλά να γίνουν πράξη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στο θέμα του Αχελώου – για το οποίο όπως και τα άλλα θα μιλήσει αναλυτικά στην αυριανή κεντρικό του ομιλία ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα – υπογραμμίζοντας:
«Το θέμα του Αχελώου υπήρχε πριν το σημερινό συνέδριο και θα υπάρχει και μετά. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους, για μια κοντόφθαλμη λογική «αφήνω το νερό να περισσεύει σε μια περιοχή την ώρα που σε μια γειτονική περιοχή της λείπει…» Η περιφέρειά μας – πρόσθεσε – είναι ελλειμματική στο πολυτιμότερο αγαθό, και αυτό που χρειάζεται δεν είναι λεκτικές κορώνες, «κλειστές» συσκέψεις και παρασυσκέψεις και κουβέντες καφενείου αλλά συγκεκριμένες λύσεις. Όχι σήμερα… χθες. Πριν είναι πολύ αργά».
Όχι σε συνέδριο εικονικής πραγματικότητας
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε το πλαίσιο για το τι είναι και πρέπει να είναι και τι δεν πρέπει να είναι το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας:
«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε άσκηση δημοσίων σχέσεων ούτε κομματική γυμναστική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτιστεί με γενικόλογες, αόριστες εξαγγελίες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με απούσα την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή – ακόμη χειρότερα – συνέδριο εικονικής πραγματικότητας».
Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι το Συνέδριο «μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο δημιουργικής ανατροπής. Συνέδριο αλήθειας και αποτύπωσης της πραγματικότητας όπως είναι. Συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και παράθεσης προβλημάτων. Συνέδριο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, με ακριβές χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, σαφή πηγή χρηματοδότησης.
Συνέδριο που να δίνει μεν έμφαση στη μεγάλη εικόνα, χωρίς όμως να παραβλέπει τις μικρές εικόνες. Αυτές τις ψηφίδες, τα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας που συχνά ανάγονται σε κυρίαρχα για τη ζωή των πολιτών.
Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή με απτά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, για κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία, και τον τόπο μας. Συνέδριο με αντίκρυσμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα.
Με άλλα λόγια – προέτρεψε ο κ. Κ. Αγοραστός – καλούμαστε σήμερα κι αύριο να εργαστούμε με βάση το τρίπτυχο:
-Εντοπισμός προβλημάτων
-Τελικοί στόχοι
-Μέσα επίτευξης -χρονοδιάγραμμα – πηγή χρηματοδότησης».
Παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την κεντρική πολιτική θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας:
«Λέμε «ναι» στην παραγωγή αλλά με όλους και για όλους,
λέμε «ναι» στην παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη,
με τον καθένα να έχει το μερίδιό του από τον εθνικό πλούτο,
να έχει την ευκαιρία να παράξει, να δημιουργήσει, να απολαύσει τους κόπους του
και να παρέχει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στην οικογένειά του».

Tags: , ,

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του ΚΕΑ στον Δ. Καλαμπάκας

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Τρικάλων με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙ – ΖΩ» και ο Δήμος Καλαμπάκας θα διανέμουν τα εξής προϊόντα:
• Μοσχαρίσιο κρέας
• Φασόλια
• Φακές
• Βρεφικές πάνες
στους ωφελούμενους του προγράμματος ΚΕΑ, από το χώρο του κτηνιατρείου Καλαμπάκας
Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ του Δήμου Καλαμπάκας με την εγκεκριμένη αίτησή – ένταξή τους στο ΚΕΑ,
να παραλάβουν τα προϊόντα από το χώρο του κτηνιατρείου Καλαμπάκας, τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Πέμπτη 12/10/2017 ώρες 10:00 – 14:00
Παρασκευή 13/10/2017 ώρες 9:30 – 14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2432350281.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Tags: , ,

Ομιλητής στο συνέδριο του Economist ο Κώστας Σκρέκας

Εκ των βασικών ομιλητών του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ήταν ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., κ. Κώστας Σκρέκας.
«Το βασικό ζητούμενο στη χώρα μας μετά από οκτώ χρόνια βαθειάς οικονομικής κρίσης είναι ισχυρή και πολυδιάστατη ανάπτυξη» σημείωσε «μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως « ενέργεια σε επάρκεια και ανταγωνιστικές τιμές συνιστούν βασικό εργαλείο γι’ αυτή την ανάπτυξη» και υπενθύμισε ότι η χώρα πέρυσι βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο ενεργειακές κρίσεις που έφτασαν στα όρια το σύστημα του φυσικού αερίου και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Συνέχισε λέγοντας «Έτσι προκύπτει και το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, αν δηλαδή θα αφήσουμε τις πολιτικές των παρελθόντων ετών να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας».
Παράλληλα τόνισε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο και οδικό χάρτη για τα ενεργειακά, με βασικό πυλώνα τη συνέχισε και ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως ο ΤΑΠ που το 2013 από την τότε Κυβέρνηση προωθήθηκε και ξεκίνησε, έχοντας μάλιστα απέναντι τους σημερινούς Κυβερνώντες σ’ αυτή την προσπάθεια, ο IGB, το πλωτό τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, οι διακρατικές συνδέσεις, καθώς και η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βασική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.
Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Τρικάλων και πρώην Υπουργού:
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Σύνεδροι,

Σήμερα, στην Ελλάδα της 8ετούς οικονομικής κρίσης ένα είναι το βασικό ζητούμενο. Η ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη σταθερή και βιώσιμη στον χρόνο.

Μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί κατ’ αρχήν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σήμερα για παράδειγμα κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στη χώρα μας αμείβεται κατά μέσο όρο με 400 ευρώ.

Μια ανάπτυξη ισχυρή και πολυδιάστατη.

Τί σημαίνει ο όρος πολυδιάστατη ανάπτυξη; Μια ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα μόνο κλάδο της οικονομίας π.χ. στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο κλάδος της εξόρυξης και της μεταποίησης ή ο πρωτογενής τομέας.

Στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί αδίκως και διαχρονικά η μεταποίηση και η βιομηχανία. Ακούγεται πολλές φορές ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Στην Ελλάδα παράγουμε πάρα πολλά αλλά σε μικρές ποσότητες. Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με τεράστιες δεξιότητες. Επίσης η γεωγραφική της θέση, και τα λιμάνια που αναπτύσσονται μετά τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον αποφασίσει να επενδύσει στη μεταποίηση.

Όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς μια βασική κινητήριο δύναμη: την ενέργεια.
Προαπαιτούμενο για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη είναι η σταθερή παροχή ενέργειας σε επαρκείς ποσότητες, και με ανταγωνιστικό κόστος. Η ενέργεια στις ποσότητες και στο κόστος που θέλουμε, είναι το «μέσο για την ανάπτυξη» που είναι ο πρωταρχικός στόχος σήμερα για την Ελλάδα.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες όπως η συμφωνία των Παρισίων, ριζικές μεταβολές στις πηγές παραγωγής, γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιρροές και προεκτάσεις, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο ενεργειακό σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Μια ενεργειακή αγορά που μεταλλάσσεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Για παράδειγμα αναφέρω ότι στην Ελλάδα μας μόλις το 2010 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη ήταν σε ποσοστό 45%, ενώ το 2016 γκρεμίστηκε στο 25%. Αντίστοιχα η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο από 10% το 2010 υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στο 21% πέρυσι εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ – συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών – το 2010 αυτές συνεισέφεραν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ενώ το 2016 το 27%.

Το LNG κερδίζει εντυπωσιακά έδαφος τα τελευταία χρόνια. Από μερίδιο 26% που είχε το 2000 έναντι του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, το 2014 ανήλθε στο 42%, με την πρόβλεψη για το 2040 να φθάσει στο 53%.

Ο ρόλος της πολιτείας σε όλα τα παραπάνω είναι καταλυτικός ειδικά σήμερα, που ο ενεργειακός κλάδος στη χώρα μας ζητά επειγόντως συνολικό σχέδιο.

Η ΔΕΗ για παράδειγμα, η βασική ηλεκτροπαραγωγός εταιρεία στη χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.

Τον προηγούμενο χειμώνα αντιμετωπίσαμε δύο φορές ενεργειακή κρίση από πρόσκαιρη έλλειψη φυσικού αερίου. Για να αντιμετωπιστεί δοκιμάστηκαν οι αντοχές του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αναγκάστηκαν να “κάψουν” πετρέλαιο.
Άρα πρέπει να απαντήσουμε ένα βασικό ερώτημα ως Ελληνική Πολιτεία: κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος και κατάρρευση των πολιτικών επιλογών παρελθόντων ετών ή αλλαγή των πολιτικών, για να μην καταρρεύσει το σύστημα και άρα η Ελλάδα?

Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τομέα της ενέργειας, το οποίο κι έχει επανειλλημμένα παρουσιάσει. Ο οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει ενέργειες για:
• Την υλοποίηση έργων πνοής και κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι διακρατικοί ενεργειακοί διάδρομοι TAP, IGB, της επέκτασης του τερματικού σταθμού LNG Ρεβυθούσας, του σχεδιαζόμενου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και μέσω διασύνδεσής του με τον Διαδριατικό Αγωγό ΤΑP προς Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και άλλες χώρες. Υπενθυμίζω πως το 2013, η προηγούμενη Κυβέρνηση στήριξε και προώθησε τον αγωγό ΤΑP, όταν οι σημερινοί Κυβερνώντες αντιδρούσαν και ήταν απέναντι σ’ αυτή την επιλογή.
• Την ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους της περιοχής, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
• Τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με σημεία αναφοράς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο
• Την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ορθολογικό τρόπο. Χρειάζεται επίσης να δούμε πρόοδο στο ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων και να τους εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια και γεωθερμία στο ενεργειακό μας μίγμα, να προσθέσουμε το βιοαέριο και τα βιοκαύσιμα, να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο διαχείρισης των ορυκτών πρώτων υλών, με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες.
• Την αναδιάρθρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το target model και φυσικού αερίου, και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, με ξεκάθαρους και διαφανείς κανόνες
• Την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
• Το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και μετασχηματισμών στο εταιρικό μοντέλο διακυβέρνησης των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ενωμένης ενεργειακής αγοράς και να συμβάλλουν σε μια ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας
• Την ολοκλήρωση επιτέλους των διασυνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα ώστε να επιτύχουμε πραγματικά απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη ενεργειακή τροφοδοσία στους πυλώνες της τουριστικής μας βιομηχανίας.
• Την ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Κύπρος η Αίγυπτος και το Ισραήλ, και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, της γεωθερμίας, των υδρογονανθράκων και του εξορυκτικού κλάδου.

Η ενέργεια είναι καταλύτης για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Ας ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Tags: , ,

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβάλει τα αξιοθέατα και τα προϊόντα της

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, θα συμμετέχει με ενιαίο περίπτερο, όπως και τα προηγούμενα έτη στην 15η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας από 13 – 17/10/2017.
Στο περίπτερό της θα προβληθούν τα αξιοθέατα και οι τουριστικές δυνατότητες της περιοχής μας παράλληλα με την ανάδειξη των θεσσαλικών προϊόντων από όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Όσοι επιθυμούν την προβολή των προϊόντων τους στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μπορούν να το πραγματοποιήσουν, προσκομίζοντας τα προϊόντα τους στη Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καρδίτσας (Γρ. Λαμπράκη 21 3ος όροφος) έως και την Παρασκευή 13/10/2017 και ώρα 13:00 μ.μ.

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (09-10-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Τρικάλων, ένας 23χρονος ημεδαπός, διότι κατελήφθη να κατέχει μια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε.

Tags: ,

Συμμετοχή της Περιφέρειας σε δράσεις για τα προϊόντα ΠΟΠ

Στην τακτική 6μηνιαία συνεδρίαση του Δικτύου Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO για τα προϊόντα ΠΟΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων, από συνολικά 40 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του Δικτύου είναι η καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, των Γεωγραφικών Ενδείξεων και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και η προώθηση, η προάσπιση και η προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών οι οποίοι εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων προέλευσης.
Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και πετυχημένων μοντέλων για την προώθηση των προϊόντων, του αγροτουρισμού, την οργάνωση της επιχειρηματικότητας του πρωτογενή τομέα, της οικοτεχνίας όπως επίσης η από κοινού προώθηση των αγροτικών θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων:
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετήθηκε ότι η AREPO πρέπει να πιέσει την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση κατά των απομιμήσεων ΠΟΠ προϊόντων στις
διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, όπως προβλέπεται στις διεθνείς συμφωνίες της
Στρέσσας 1951 και Λισαβόνας 1958 και στον κανονισμό της ΕΕ 1151 του 2012.
– Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των άλλων Ελληνικών
Περιφερειών οι Περιφέρειες μέλη της AREPO εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αίτημα προς την Ευρωπαική Επιτροπή για πλήρη κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας και
όλων των ΠΟΠ προιόντων της ΕΕ.
– Ζητήθηκε να γίνουν ενημερώσεις των ΠΟΠ φορέων των Περιφερειών και των δυνητικών φορέων ΠΟΠ προϊόντων που έχουν κάνει διαγνωστικές εκθέσεις
– Συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης και κατευθύνσεων της πρότασης για ενίσχυση των ΠΟΠ προϊόντων μέσω της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ 2021-2026 σε συνεργασία και µε την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ
– Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής µε
συντονιστή την Περιφέρεια Απουλίας και συμμετοχή και των Περιφερειών Κρήτης
και Θεσσαλίας
– Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με την συμμετοχή των Περιφερειών για εξέταση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ
– Παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας τα συμπεράσματα
της πρώτης διεθνούς συνάντησης Περιφερειών και παραγωγών ΠΟΠ προϊόντων
Origo του 2017 και ο σχεδιασμός της επόμενης διεθνούς συνάντησης του 2018 με
στόχο την συνεργασία και την κοινή παρέμβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό
Εμπορίου για σύστημα κατοχύρωσης των ΠΟΠ προϊόντων
– Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές προώθησης των ΠΟΠ προϊόντων και συνεργασίες με παραγωγούς και θεσμούς βιολογικών προϊόντων και ορεινών σημάνσεων Euromontana κυρίως μέσω ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών οργανώσεων και των Αγροδιατροφικών συμπράξεων των Περιφερειών Λομβαρδίας Ιταλίας, Λουάρ Γαλλίας, Καταλωνίας Ισπανίας και Πούλιας Ιταλίας.
– Συζητήθηκαν προτάσεις διαμόρφωσης κοινών έργων των ΠΟΠ Περιφερειών και του Δίκτυου AREPO στα διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Interreg και στις 2
προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δράσεις προώθησης ΠΟΠ προϊόντων
στο αιγοπρόβειο κρέας και στα οπωροκηπευτικά, που θα δημοσιευτούν τον
Ιανουάριο του 2018.
Σημειώνεται ότι για την προεδρία της νέας 3ετίας εξελέγη η Περιφέρεια Κρήτης και η επόμενη τακτική συνάντηση θα γίνει τον Ιανουάριο 2018.

Tags: , ,

Προτάσεις του Χρ. Μιχαλάκη ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την αναπτυξιακή πορεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού. Αναλυτικά η τοποθέτησή του έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι,
μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τονΚώστα Αγοραστό, σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία και την κοινωνία, καταφέραμε με περιορισμένους πόρους να δώσουμε λύσεις και να υλοποιήσουμε έργα που φάνταζαν ακατόρθωτα. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε δίπλα τους και να μας αγκαλιάζουν, σε εποχές πραγματικά δύσκολες για τους πολιτικούς και την πολιτική.
Σαν Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια με καθημερινή και επίπονη δουλειά, από όλους τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους, από το σύνολο των συνεργατών και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και της Περιφέρειας, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, εκτελέσαμε αναγκαία έργα, αποκαταστήσαμε τις υποδομές από τις φυσικές καταστροφές, και έχουμε πλέον δημιουργήσει παρακαταθήκη ώριμων έργων, ώστε να τα υλοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον.
Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, καλούμαστε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσουμε μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για τη Θεσσαλία που θέλουμε, για τα μεγάλα έργα που πρέπει να προτείνουμε και να προγραμματίσουμε, ώστε να οδηγήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη θέση που της ανήκει μέσα στο σύνολο των Περιφερειών της Ευρώπης.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με τον Περιφερειάρχη ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα υποδομών που πραγματικά άλλαξαν την εικόνα της τα τελευταία χρόνια.
Τα Τρίκαλα όμως συνεχίζουν να υστερούν σε υποδομές έναντι άλλων όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται στη συνολική οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, είναι όμως στο κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.
Με τα υφιστάμενα δίκτυα υποδομών ο Νομός θεωρείται «έκκεντρος», καθώς η σύνδεσή του με τη Δυτική Ελλάδα (δηλαδή Ήπειρο και Δ. Μακεδονία), αλλά και τη Νότια Ελλάδα (προς Στερεά και Αττική) είναι ανεπαρκής.
Δεν μπορούμε λοιπόννα μιλάμεγια ανάπτυξη σε έναν τόπο όταν αυτός δεν είναι προσπελάσιμος και προσεγγίσιμος. Η ολοκλήρωση των δικτύων υποδομών παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική άνθιση μιας περιοχής.
Αποτελούν επομένως άμεση προτεραιότητα οι οδικές συνδέσεις που θα σας αναφέρω επιγραμματικά μόνο, γιατί έχουν ειπωθεί και έχουν καταγραφεί πολλάκις έως σήμερα.
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ε65. Πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους η συνέχιση του άξονα και η σύνδεσή του με την Εγνατία αλλά και τη Νέα Οδό, όπως και τον εγκρίναμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες.
• Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, για την οποία σαν Περιφέρεια είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσουμε.
• Η ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Ήδη βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη της γέφυρας στον Πηνειό οπότε μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα.
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, Η ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΑΡΜΑΤΩΛΙΚΟ. Η προμελέτη του έργου βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών και πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω. Είναι κρίμα, ακόμη σήμερα, τμήμα της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Άρτας να μην είναι προσβάσιμο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την επισκεψιμότηταστην περιοχή μας.
Η αναπτυξιακή υστέρηση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων είναι προφανής βλέποντας όλους τους οικονομικούς δείκτες και μια από τις γενεσιουργές αιτίες είναι η υψηλή συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγική βάση.
Για τη σοβαρή υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας παράλληλα οικονομία κλίμακας στις ποσότητες νερού, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και προστατεύοντας το περιβάλλον, προτάσσουμε σε προτεραιότητα τα παρακάτω έργα, εγγειοβελτιωτικά αλλά και ταμίευσης νερού.
• ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 12.000.000,00 ευρώ
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 1.600.000,00 ευρώ.
• ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ, προϋπολογισμού 3.100.000,00 ευρώ.
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ Δ.Δ. ΠΙΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, προϋπολογισμού 2.400.000,00 ευρώ.
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΗΘΑΙΟΥ, προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ, προϋπολογισμού 52.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΛΗΣ, προϋπολογισμού 125.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ,προϋπολογισμού 8.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΓΡΙΖΑΝΟΥ, προϋπολογισμού 10.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΔΙΑΣΕΛΛΟΥ, προϋπολογισμού 6.000.000,00 ευρώ.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ, προϋπολογισμού 11.800.000,00 ευρώ.
Επειδή ο αγροτικός χώρος είναι καταρχήν οι άνθρωποι και μετά τα έργα, απαιτούμε τη χρηματοδότηση όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών της Θεσσαλίας από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και η μη χρηματοδότηση τους είναι καθαρά θέμα ελλιπούς προϋπολογισμού. Επίσης, ζητάμε να τροποποιηθεί η μοριοδότηση στο νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες των Τρικάλων να επανενταχθούν και να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Στοχεύοντας σε έναν διαφορετικό αλλά πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας,τον Τουρισμό, αλλά και την αλληλένδετη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα,ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, τα Μετέωρα.
Δεν θα μακρηγορήσω, γιατί η στήριξη του τουριστικού προϊόντος αποτελεί από μόνη της ολόκληρη θεματολογία και ήδη, σαν Περιφερειακή Ενότητα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων και τους Δήμους του Ν.Τρικάλων, έχουμε συστήσει τον Ενιαίο Φορέα στήριξης του Τουρισμού, από τις εργασίες του οποίου θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι σημαντικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Τα απαραίτητα έργα υποδομών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα είναι:
• Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ.
• Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ (ΚΟΜΔΕ), προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ.
• Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΘΙΝΗΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, προϋπολογισμού 1.230.000,00 ευρώ.

Σ’αυτό το σημείοθέλω να αναφερθώ σε ένα έργο που από μόνο του συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην παραγωγή εναλλακτικής μορφής ενέργειας, στην εξασφάλιση της επάρκειας αρδευτικού νερού για τον κάμπο της Θεσσαλίας και στην ανάδειξη της τουριστικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικότητας. Ένα έργο που πρέπει από εξαγγελία να γίνει πράξη και είναι η πλήρωση, επιτέλους, της λίμνης του φράγματος Μεσοχώρας, η θέση σε λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας στον Αχελώο ποταμό και η ολοκλήρωση των έργων για τη μεταφορά νερού του Άνω ρου του Αχελώου.
Τέλος, μιας και αναφερθήκαμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς να θέλουμε σαν Περιφέρεια να εισέλθουμε σε αρμοδιότητες άλλων φορέων, πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και τη δημιουργία δύο δομών στα Τρίκαλα που έχουν μεν δημόσιο χαρακτήρα αλλά αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ, με προϋπολογισμό 2.500.000,00 ευρώ. Η Ελεγχόμενη λειτουργεί από το 1973. Μετά την ίδρυσή της η προσέλευση επιφανών οικονομικά κυνηγών ανέδειξε την περιοχή της Ελάτης. Έχει έκταση 450.000 στρ., εκτείνεται στην περιφέρεια των Δήμων Πύλης, Τρικκαίων και Καλαμπάκας και συμπεριλαμβάνει πολλά χωριά. Τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί και απαιτείται εκσυγχρονισμός των απαραίτητων υποδομών, βελτίωση της πρόσβασης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κλπ.. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τρικάλων θα μπορέσουμε να την αναδείξουμε δίνοντας ξανά υπεραξία στην περιοχή.
• Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ – ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,με προϋπολογισμό 2.000.000,00ευρώ. Ένα έργο περιφερειακής αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας αν το προλάβουμε σαν Περιφέρεια. Μπορεί να αποτελέσει την αντένα όλων των πιστοποιημένων εκτροφών κτηνοτροφικών ζώων αλλά και ζώων συντροφιάς και εργασίας , από τη βόρεια και δυτική Ευρώπη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Παράλληλα θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και διατήρηση όλων τωναυτοχθόνων ελληνικών φυλών ζώων.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψή μας ότι,η τοπική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων πρέπει να οδηγείται σταθερά προς τη σύζευξη των γεωργικών και μη δραστηριοτήτων με τέτοιο τρόπο ώστε, να εξασφαλίζεται αξιόλογη και ποιοτική πρωτογενής παραγωγή, αλλά και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται ανταγωνιστική επιχειρηματική δράση, στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με βασικό στόχο τη βελτίωση της απασχόλησης, του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Tags: , ,

ΛΑ.Ε. Τρικάλων: Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές φιέστες

Στη Λάρισα διεξάγεται από σήμερα το 4ο κατά σειρά κατ’ όνομα μόνο «αναπτυξιακό συνέδριο», όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός των μνημονίων με το μισό υπουργικό συμβούλιο, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να πουλήσουν για ακόμα μία φορά στο λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Την ώρα που η κοινωνία ματώνει οκτώ συνεχόμενα χρόνια, μακριά και έξω από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, στο όνομα της ανάπτυξης, οι συνεχιστές των μνημονίων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙZΑ-ΑΝΕΛ, έρχονται να μιλήσουν για μια «δίκαιη» ανάπτυξη «για όλους». Αποσιωπώντας συνειδητά την τεράστια διεύρυνση των «περιφερειακών ανισοτήτων» εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε στις αποικίες δεν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά αφού έχει προηγηθεί αφαίμαξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και εξανδραποδισμός των «ιθαγενών», εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Οι αποικιοκράτες, έχουν τεχνογνωσία αιώνων σε αυτού του είδους την «ανάπτυξη».
Οι κυβερνώντες με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και απανωτές δόσεις κοροϊδίας, κινούμενοι στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων ντόπιων και ξένων, επιδιώκουν να επιβάλλουν στον λαό της Θεσσαλίας στρατηγικές των δανειστών, όπως το ξεπούλημα στρατηγικών οργανισμών όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, νερά, καθώς και τη δήθεν πράσινη ενέργεια καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, η άδεια για την καύση καρκινογόνων σκουπιδιών στη Μαγνησία, η εγκατάλειψη των σχεδίων τα τελευταία 30 χρόνια για μικρομεσαία φράγματα στην κάλυψη αναγκών του θεσσαλικού κάμπου και επίλυσης του προβλήματος επάρκειας υδατικών πόρων της Θεσσαλίας.
Καμία ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών δεν προωθείται.
Αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε την παραγωγική της βάση, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή. Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προϊόντων, που στηρίζει την τοπική οικονομία, διανύει μια κρίσιμη περίοδο χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει κόκκινο, οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε εργάζονται προσωρινά στα προγράμματα απασχόλησης. Οι απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς.
Η υποβάθμιση των νοσοκομείων και τα οξυμμένα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν παρά την πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού και τις δήθεν εξαγγελίες περί εξυγίανσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η εκπαίδευση δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια, καθώς και η επαγγελματική εκπαίδευση με το κλείσιμο μονάδων, απαξιώνεται.
Η διάλυση των υπηρεσιών και των υποδομών στην περιφέρεια είναι ήδη πραγματικότητα. Με βάση τα δεδομένα, δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ανάπτυξη, την εγκατάλειψη, εξαπάτηση και χειραγώγηση της κοινωνίας.
Οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά ανεπάρκεια, αρκούνται σε λεονταρισμούς, χωρίς να έχουν ουσιαστική παρέμβαση ούτε σε επίπεδο αγώνων ούτε σε επίπεδο διοίκησης.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ θα βρεθεί και πάλι μέσα στους αγώνες της κοινωνίας και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες του νομού Τρικάλων να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεση τους στα σχέδια αυτά συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη κυβερνητική φιέστα, που οργανώνεται στη Λάρισα, την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 6:00μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο Imperial .
Τρίκαλα 10 Οκτωβρίου 2017
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε. Τρικάλων

Tags: , ,

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα

Ξεκινούν οι εγγραφές και τα μαθήματα όλων των τμημάτων (παιδικών εφηβικών, ενηλίκων) στο Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα, του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.
Η φοίτηση είναι δωρεάν.
Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα λειτουργεί στο Πολυδύναμο Κέντρο (Ε΄ ΚΑΠΗ) έναντι της ΔΕΗ.
Τετάρτη 9 μ.μ. ενήλικες.
Σάββατο 4 μ.μ. παιδικά.

Η φοίτηση στο ΔΧΣ είναι δωρεάν.
Συνεχίζονται οι εγγραφές
Πληροφορίες – Εγγραφές:
πληροφορίες – Εγγραφές: τηλ. 6980271715 , 6972006004
Υπεύθυνος ΔΧΣ : Νικόλαος Σούλιος
Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιά, εφήβους, ενήλικες και λειτουργεί αντίστοιχα τμήματα όπου διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί . Στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του υπηρετεί με υπευθυνότητα τον αυθεντικό παραδοσιακό χορό διερευνώντας τις χρήσεις και τις λειτουργίες του, τη σχέση του με την κοινωνία και τους ανθρώπους που τον βίωναν.
Σκοποί του Δ.Χ.Σ. είναι :
• Η έρευνα, καταγραφή και εκμάθηση των παραδοσιακών χορών του Νομού Τρικάλων καθώς και των ηθών και εθίμων του τόπου μας.
• Η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και η διάδοση της Τρικαλινής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, ιδιαίτερα δε στις νεότερες γενιές.
• Η προβολή της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Τρικάλων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με εμφανίσεις και παραστάσεις σε πλήθος φολκλορικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα τμήματα του Δ.Χ.Σ έχουν μια συνεχή και αξιόλογη παρουσία στα μουσικοχορευτικά πολιτιστικά δρώμενα και συμμετέχουν σε πλείστες άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα στην πόλη και το νομό των Τρικάλων. Έχουν λάβει δε μέρος σε εκδηλώσεις και συναντήσεις ανά το πανελλήνιο και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στον εξωτερικό, Καναδά, Κύπρο, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, παρουσιάζοντας με σεβασμό και υπερηφάνεια την πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας ενισχύοντας την συλλογική μνήμη με την ανάδειξη των παραδοσιακών χορών ως σύμβολο συλλογικότητας και επικοινωνίας.

Tags: , ,

Ημερίδα για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση συνδιοργανώνουν και φέτος ο Δήμος Τρικκαίων και η Ομάδα Εθελοντών. Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς», η ημερίδα έχει ως θέμα «Η κοινότητα σώζει ζωές» και ο εκλεκτός ομιλητής είναι ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2017, στις 18:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων. Διοργανώνεται επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, υπό την αιγίδα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012, για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των υγειονομικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση του πολύ χαμηλού ποσοστού ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Στο επίκεντρο τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος υποδέχτηκε την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αντωνοπούλου Ράνια και τους συνεργάτες της προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούνται στους δήμους της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε για τα προγράμματα και τις δράσεις της Τ.Α. στον κοινωνικό τομέα, χαρακτηρίζοντας τη νέα κοινωφελή εργασία πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και ταυτόχρονα επισήμανε πως αποτελεί σημαντική βοήθεια για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια που καταβάλει να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Ο κ. Κωτσός επεσήμανε τόνισε την άριστη συνεργασία με την κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας ότι μακάρι να υπάρχει η ίδια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα ζητήματα.
Στη συνέχεια η αναπληρώτρια Υπουργός επισήμανε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο, ιδίως τον μακροχρόνια άνεργο που δεν απορροφά ο ιδιωτικός τομέας, προσφέροντας του μία προσωρινή θέση εργασίας, σε μετρήσιμα έργα με όφελος για την τοπική κοινωνία. Ακολούθως όλοι οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος και επέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν, Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης Απόστολος, ο ΔήμαρχοςΤρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δημήτριος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος Φώτιος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλάριου Γεώργιος, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης Χρήστος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. ΣαρχώσηςΠαναγιώτης, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας Αντώνιος, η ΓΓ της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Καραλαργιώτου Ρένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ. Καλαμπαλίκης Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Κοντοβάς Δημήτριος καθώς και ο υπεύθυνος Τ.Α. της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑΛάρισας κ. Σαρρής Ματθαίος.

Tags: , ,

Συναντήσεις Κ. Αγοραστού με Υπουργό Οικονομίας και Αν. Υπουργό Εργασίας

Διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης είχε την Τρίτη στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και κατόπιν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων έγινα οι ακόλουθες δηλώσεις:
Στις δηλώσεις του ο κ. Δ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αγοραστό και πρόσθεσε πως: «στο πλαίσιο του Περιφερειακό Αναπτυξιακού Συνεδρίου στόχος είναι να μάθουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, όπως και τις προτάσεις για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Ο περιφερειάρχης μου έδωσε ιδέες τις οποίες θα πάρω μαζί μου για να δούμε τι μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα και να φέρουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Θεσσαλία, τη Λάρισα και τις άλλες πόλεις».
Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε πως «Θέσαμε επί τάπητος την πραγματικότητα. Αυτά που ζουν Έλληνες πολίτες αλλά και την διαδικασία για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζουν όλοι τα προβλήματα στους μισθούς, τις συντάξεις, τις αγωνίες των ανθρώπων, τη φτώχεια την ανεργία που βιώνουν οι πολίτες της χώρας. Στόχος μας είναι να δούμε τα προβλήματα και να βρούμε τα εργαλεία ώστε να επιταχύνουμε τις λύσεις των προβλημάτων, οι οποίες πρέπει να είναι άμεσες. Πρέπει να πάμε γρήγορα, με ασφάλεια, σταθερότητα, πραγματισμό και ευελιξία γιατί τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά».
Στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Αγοραστού συζητήθηκαν τα ζητήματα του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας καθώς και η αποτελεσματική προώθηση και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, για νέες προσπάθειες καθώς οι υφιστάμενες χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο. Συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία Περιφερειακού μηχανισμού διάγνωσης αναγκών εργασίας, η πραγματοποίηση εξειδικευμένης κατάρτισης και η διοργάνωση expo κοινωνικής οικονομίας στη Θεσσαλία. Όπως επαναβεβαιώθηκε, στρατηγικός στόχος του Υπουργείου και των Περιφερειών είναι η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας μέσω και της ανάπτυξης συνεταιριστικών δομών και δομών κοινωνικής οικονομίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως ο αγροτικός και αγροδιατροφικός τομέας, ο βιομηχανικός, ο τουριστικός, η ενέργεια, η υγεία, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με την απαιτούμενη μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη.

Tags: , ,

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Κωτσού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλία και στη Λάρισα , στην πόλη που αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων αναπτυξιακό και επιχειρηματικό κέντρο για τη χώρα μας
Σας καλωσορίζω στο κέντρο της αγροτικής παραγωγής, εδώ που χτυπά η καρδιά του πρωτογενούς τομέα, βασικού πυλώνα για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση. Σας καλωσορίζω τέλος και σε μία περιφέρεια που το υδατικό έλλειμμα είναι τεράστιο και απαιτεί άμεσες και στιβαρές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί και να υποστηριχθεί το παραγωγικό της σύστημα.
Σήμερα και αύριο αναμένεται να είναι ένα σημαντικό διήμερο για τη Θεσσαλία, καθώς φιλοξενείται εδώ το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειάς μας. Η παρουσία τόσων υπουργών της Κυβέρνησης αλλά και η αυριανή ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες σε όλους εμάς τους Θεσσαλούς που ζούμε και προσφέρουμε στον τόπο αυτό.
Μέσα από τις παράλληλες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν, των οποίων η θεματολογία καλύπτει τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης μιας κοινωνίας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει αντιληπτό στους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης της χώρα μας ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν ώστε να αφήσουμε πίσω τα οχτώ χρόνια της κρίσης την οποία βιώνουμε όλοι μας.
Είμαι σίγουρος πως τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον αποκεντρωμένο διάλογο με όλους τους παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της Θεσσαλίας , θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο της Αναπτυξιακής Πολιτικής που χρειάζεται η περιφέρεια μας.
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» έλεγε σε κάποιο από τα πνευματικά του αριστουργήματα ο Οδυσσέας Ελύτης, καλώντας την Ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τα επικίνδυνα σύνδρομα αυτοκαταστροφής που έχουν πληγώσει στο παρελθόν βαθιά το έθνος μας και να πορευτεί στο μέλλον, με θάρρος και δημιουργικότητα!
Η προτροπή του αυτή παραμένει επίκαιρη, καθώς σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να συνέλθει από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που την χτύπησε και να σταθεί ξανά όρθια στα πόδια της!
Κυρίες και Κύριοι,
Η εν εξελίξει διαβούλευση, αποτελεί για την κεντρική εξουσία ανοιχτό πεδίο δράσης, όπου μπορεί να συμφωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις, την χάραξη νέων αξιόπιστων δρόμων, οι οποίοι οδηγούν στην αληθινή ανάπτυξη!
Όμως σε αυτό το σημείο, είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οποιαδήποτε ιδεοληπτικά προαπαιτούμενα τίθενται σε αυτήν την καλή προσπάθεια κοινωνικοπολιτικής συνεννόησης, της προσδίδουν προσχηματικό χαρακτήρα, την αδικούν και την ωθούν προς την αποτυχία!
Και εξηγούμαι…
Ενώ η κοινωνική διαβούλευση για την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύσσωμοι οι φορείς της Θεσσαλίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης εκφράστηκαν θετικά στη μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα, με πολιτική παρέμβαση και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων, ανακοινώνεται μέσω Υπουργικών χειλιών ότι «σβήνονται» από τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, στον Θεσσαλικό κάμπο!
Και βέβαια, για μας τους Θεσσαλούς, αλλά και για την κοινή λογική, είναι άστοχη η ακύρωσή τους, καθώς κόστισαν μισό δις ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%!
Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (έγινε υπό την επίβλεψη του οικολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μασσαλίας PierreHeurteaux), η μεταφορά από τη Συκιά προς τη Θεσσαλία μιας ποσότητας 600-650 εκατ. κυβ. μέτρων ετησίως, δεν ενέχει κανέναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου! Αντίθετα, συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν συχνά την Δυτική Ελλάδα!
Άρα, στην παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρόκειται για τον πλέον ενδεδειγμένο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης του Πηνειού, με τον οποίο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δραματικού υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι, απομένουν εργασίες περίπου 250 -300 εκ. ευρώ για να τελειώσουν τα έργα, στον μικρότερο δυνατό χρόνο (5-8 έτη)!
Αντ’ αυτού, εξαγγέλλονται ανώριμα έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δις ευρώ μέσα στη λεκάνη του Πηνειού! Ένα σχέδιο δηλαδή πανάκριβο, με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και γεμάτο αβεβαιότητες!
Λέω μόνο ότι, μικρό μέρος αυτών των πιστώσεων είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας εκτροπής και οι ταμιευτήρες στον κάμπο (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κλπ).
Κυρίες και Κύριοι
Τα παραπάνω δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου, περιγράφουν με ακρίβεια και σαφήνεια την κατάσταση, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν στο μέλλον! Και επειδή η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο, έχει την καθολική αποδοχή των κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας, καλώ τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την πληρότητα των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων!
Προτείνω ακόμη να δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιδιωκόμενη ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και συνολικότερα της οικονομίας στην περιοχή μας!
Επίσης, καλώ τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης να αφουγκραστούν τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των Θεσσαλών και :
1) Να δρομολογηθεί η κατασκευή των υπολειπόμενων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), προς την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, μιας και είναι ο μοναδικός νέος οδικός άξονας στη χώρα που επιχειρείται να παραδοθεί προς χρήση «τυφλός», χωρίς ορατή προοπτική ολοκλήρωσης!
2) Να προχωρήσειη εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Πίνδου, με βασικούς επιχειρησιακούς άξονες την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους όπως είναι: ο μοναδικός φυσικός και δασικός πλούτος, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η αγροδιατροφή, η ζωική παραγωγή, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο περιηγητικός και ιαματικός τουρισμός, τα αρχαία μνημεία, ο πολιτισμός και η ξεχωριστή λαϊκή παράδοση.
Το αυτοδιοικητικό Δίκτυο που έχει ήδη συσταθεί από 11 Δήμους και 4 αναπτυξιακές εταιρίες των περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, είναι έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή και επισπεύδοντα του προγράμματος.
3) Να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός στρατηγικού εξειδικευμένου σχεδίου παραγωγής, τυποποίησης, ανάδειξης και οργανωμένης προώθησης κυρίως στις διεθνείς αγορές, των τοπικών ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, με καθοριστική ανάμειξη σε αυτό, τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του αγροτικού κόσμου!
Ρόλο καθοδηγητών σε αυτό το Σχέδιο μπορούν να αναλάβουν οι κρατικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές δομές που εδρεύουν στην περιφέρειά μας και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί! Τέτοιες είναι:
• το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος,
• το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας,
• το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας,
• οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τα τρόφιμα και τις νέες τεχνολογίες.
Βασικός πυλώνας μπορεί να είναι η θέσπιση ειδικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και νέους ορίζοντες ανάπτυξης στην επαρχία, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη…
Είναι και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος!
Κυρίες και κύριοι
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες, να πούμε επιτέλους στον λαό την αλήθεια για την απαιτούμενη «συνταγή» της πολυπόθητης ανάκαμψης και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους και όραμα για το μέλλον της χώρας μας!
Μόνο η στενή συνεργασία των δημιουργικών-παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας και η σκληρή δουλειά όλων μας, μπορούν να απαλλάξουν την Ελλάδα από την δυστυχία της διαρκούς λιτότητας.
Πιστεύω ακράδαντα πως ακόμη και μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο Ελληνικός λαός έχει το σθένος και τις δυνατότητες να μπορέσει να ξεπεράσει όλα όσα τον κρατούν δέσμιο των καταστάσεων και με τη στήριξή μας και την εφαρμογή μια σταθερής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, ώστε – όπως μας προτρέπει ο Νομπελίστας ποιητής – να κάνουμε πράξη για άλλη μια φορά ένα ιστορικό άλμα πέρα από τη θανατηφόρα φθορά της κρίσης!
Κλείνοντας θα ήθελα με τη έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, να ευχηθώ τα συμπεράσματά του να γίνουν εφαλτήριο ριζικής μεταβολής του δυσάρεστου κλίματος που επικρατεί στη χώρα και στην περιφέρειά μας και να αποτελέσουν το κορμό της εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών, με στόχο την επιστροφή της ελπίδας σε όλους μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Θεσσαλίας και της Πατρίδας.

Tags: , ,

Ανάπτυξη με αίμα εργαζομένων υπόσχεται η κυβέρνηση και η αστική πολιτική στη Θεσσαλία

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι δήμαρχοι και η περιφερειακή αρχή, οι εκπρόσωποι της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και ο κομματικός συρφετός των κυβερνητικών κομμάτων προκειμένου να υποδεχτούν την Τετάρτη 11/10 στη Λάρισα τον Τσίπρα και το κυβερνητικό του επιτελείο, που έρχεται κουβαλώντας στις αποσκευές του την «ανάπτυξη» και το δικό του success story. Ο παραπάνω συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων, σε αλληλεπίδραση και αλληλοστήριξη με τους διεθνείς «εταίρους» τους, είναι εκείνοι που δημιούργησαν τον φαύλο της καπιταλιστικής κρίσης, που την εκμεταλλεύτηκαν για να επιβάλλουν έναν αντεργατικό Αρμαγεδδώνα και σήμερα επιχειρούν να σταθεροποιήσουν και να θεμελιώσουν το τερατούργημά τους ντύνοντάς το με το πέπλο της «ανάπτυξης».
Όλοι αυτοί θέλουν να χτυπήσουμε παλαμάκια και να δακρύσουμε για την «κοινή εθνική προσπάθεια» κλείνοντας τα μάτια, καθώς αυτό που ονομάζουν «επιστροφή της ανάπτυξης», είναι οι μειωμένες προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς που λιώνει σαν το κερί μεταξύ της ανεργίας, της εργασίας με όρους σκλαβιάς και της μετανάστευσης, και το οποίο επιχειρείται να γίνει το κυρίαρχο δόγμα που θα εγκαινιάσει μια εποχή εκμετάλλευσης δίχως τέλος.
Κανείς δεν μπορεί να γελαστεί πλέον. Στα πρόσωπα όλων αυτών των κουστουμαρισμένων κυρίων μπορεί να δει κανείς εκείνους που αιματοκυλούν εδώ και χρόνια την εργαζόμενη πλειοψηφία και τη νεολαία. Μπορεί να δει τα πρόσωπα των αφεντικών που απέλυσαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενους και σε όλους τους υπόλοιπους φέρθηκαν ως πειραματόζωα σε έναν ατελείωτο κατήφορο υποβάθμισης της αξίας της εργατικής δύναμης. Μπορεί να δει όλους εκείνους που συνέχισαν να πίνουν ανερυθρίαστα τους καφέδες τους, όταν οι χώροι εργασίας άρχισαν να γεμίζουν με σακατεμένους ή νεκρούς εργάτες, ως αποτέλεσμα της εργασιακής κόλασης που έχτισαν σκαλί σκαλί, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και όλοι οι «λαγοί» του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να δει όλους εκείνους που εφάρμοσαν και εξειδίκευσαν τα πιο βάρβαρα μέτρα με τον Καλλικράτη, την κοινωφελή εργασία, την επικύρωση των ΕΣΠΑ με επικοινωνιακή «καραμέλα» τη «σωτηρία» και ιδεολογικό δόγμα το μονόδρομο της πληρωμής των βαρών της κρίσης από τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Τέλος μπορεί να δει όλους εκείνους που σαν αρπακτικά περιμένουν να πέσουν πάνω στη δημόσια περιουσία, στον κοινωνικό πλούτο και στο φυσικό περιβάλλον και τα αγαθά του προκειμένου να τα «αξιοποιήσουν» καταστρέφοντάς τα και αφήνοντας για εμάς κυριολεκτικά καμένη γη.
Εμείς θα τους ετοιμάσουμε την υποδοχή που αρμόζει στα έργα και τους λόγους τους. Μια υποδοχή που δε θα σκοπεύει να πιέσει την κυβέρνηση για τα έργα που υπόσχεται, αλλά καθυστερεί (βλ. Αχελώος), αλλά να βάλει τις βάσεις για ένα κίνημα ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων ως βασική προϋπόθεση μπλοκαρίσματος της αντεργατικής πολιτικής. Μια υποδοχή που δε θα αποδέχεται με το ένα πόδι την κυβερνητική συμμορία ως συνομιλητή και συνεργάτη (βλ. κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ στην περιφέρεια Θεσσαλίας) και με το άλλο θα διεκδικεί μια ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή της κυβερνητικής τακτικής, αλλά θα διεκδικεί τη σύγκρουση και τη ρήξη με τους βασικούς πυλώνες που συγκροτούν την αντεργατική επίθεση. Την κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία. Μία υποδοχή που τελικά δε θα διεκδικεί μια «δίκαιη ανάπτυξη» και τελικά έναν ταξικό συμβιβασμό για να πάρει μπρος η μηχανή του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά θα διεκδικεί να σπάσει τα γρανάζια της, να χάσει κέρδη, ιδιοκτησία και δύναμη όλη η αστική οικονομική και πολιτική μηχανή, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει ο φτωχός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και η νεολαία. Σε αυτή τη βάση οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία καλούν όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος σε παλλαϊκή πανθεσσαλική συγκέντρωση την Τετάρτη 11/10 στις 18:00 έξω από το ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα.

Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song