Tags: , ,

Την Πύλη επισκέφθηκε o Υπουργός Περιβάλλοντος

Την Πύλη επισκέφθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του σχεδιασμού διαχείρισης των υδατικών πόρων, που μέχρι τέλους του χρόνου η Κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει.
Τον κ. Φάμελλο συνόδευαν τα επικεφαλής μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων & οι βουλευτές Χρήστος Σιμορέλης & Παναγιώτα Δριτσέλη, ενώ στο Δημοτικό Κατάστημα Πύλης τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες.
Ο Δήμαρχος Πύλης, κ. Κωνσταντίνος Μαράβας καλωσόρισε τον Υπουργό, ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για τις ενέργειές του σχετικά με το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας και μεταξύ άλλων είπε πως:
«……Κύριε Υπουργέ,
στις 02 Αυγούστου 2017, ημέρα Τετάρτη, στον χώρο σας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράψατε την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας.
Είχα πει τότε ότι: Η μέρα εκείνη ήταν σημαδιακή μέρα για το Δήμο Πύλης, για το νομό Τρικάλων, για τη Θεσσαλία και για τη χώρα μας γενικότερα.
Κύριε Υπουργέ,
η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τώρα μάλιστα που μειώνονται έντονα, η σωστή διαχείριση αυτού του πλούτου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και δική μας και δική σας.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βάλουμε μπροστά και την υλοποίηση του Φράγματος της Πύλης. ΈναΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ έργο που δεν αφορά μόνο τον Δήμο πύλης και τις πεδινές του Κοινότητες αλλά και τον Δήμο Τρικκαίων.
Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά. Είναι έργο αντιπλημμυρικό, ενεργειακό, υδρευτικό και αρδευτικό. Η δρομολόγηση του και η κατασκευή του θα δώσει σημαντική ώθηση ανάπτυξης τόσο της γεωργίας όσο και του τουρισμού.
Το Φράγμα, με την σωστή διαχείριση του ταμιευτήρα μπορεί να υδροδοτήσει όλο το πεδινό συγκρότημα του Δήμου Πύλης και της πόλης των Τρικάλων.
Για την άρδευση θα είναι ικανό το Φράγμα να διαθέτει περίπου 40.000.000 κυβικά νερό, πράγμα που σημαίνει ότι εξυπηρετούνται για άρδευση γύρω στα 75.800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής.
Αυτό σημαίνει απίστευτη οικονομία στο κόστος της αγροτικής παραγωγής.
Κύριε Υπουργέ,
Τα δύο φράγματα, Μεσοχώρας και Πύλης μπορούν να δώσουν δυνατότητες στον Δήμο Πύλης, να δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στον Νομό Τρικάλων.
Επίσης με την πλήρη ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς, τον φάρο που θα δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για την υλοποίηση ίδιων έργων και σε άλλες περιοχές της Χώρας μας….».
Ο Δήμαρχος πέρασε επίσης στην κατάθεση άλλων προτάσεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής προς τον Υπουργό ήτοι: α) στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Παλαιομονάστηρο, χωρητικότητας 335.000κ.μ νερού, κόστους 1.580.000€., β)στην διευθέτηση ρέματος στηνΠιαλεία, κόστους 1.000.000€ γ) στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Πύλης, πρ/σμού 1.643.000€, τις σχολικές μονάδες της Πύλης, Γυμνάσιο & Λύκειο, Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Φήκης& το Δημοτικό Σχολείο της Πηγής και δ) Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Τ.Κ. Πιαλείας.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο κ. Υπουργός, εκθείασε τον ρόλο του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι Δήμοι είναι ο τόπος μας, η Δημοκρατία, η ανάπτυξη… Οι Δήμοι είναι ο άνθρωπος”.
Αναφερόμενος στο έργο της Μεσοχώρας διευκρίνισε δηλώντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το έργο αυτό, δεν υπάρχει καμία σκέψη να γυρίσουμε πίσω, δεν θα κάναμε τόση μεγάλη προσπάθεια, αν υπήρχε οποιαδήποτε ανησυχία. Το έργο αυτό πλέον έχει κλείσει”.
Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής του Υπουργού, δεν ήταν άλλος από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κυβέρνησης, για την κατασκευή του φράγματος της Πύλης. Ο Υπουργός είπε πως πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο έργο, ο πρ/σμός του οποίου αγγίζει το ποσό των 100.000.000€, με αρδευτική – υδρευτική σκοπιμότητα, καθώς θα εξυπηρετεί στην άρδευση πολύ μεγάλων εκτάσεων, που υπερβαίνουν τις 80.000στρ.& στην εξασφάλιση πόσιμου νερού σε καλή ποιότητα, με δυναμική σε συνολική τροφοδοσία της τάξεως των 35-40.000.0000 κυβ. νερού.
Τελειώνοντας ο κ. Φάμελλος είπε πως η δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης, θα πρέπει να αποδειχθεί με την κύρωση, από τον ίδιο, του σχεδίου διαχείρισης του νερού, άρα να ονοματιστεί το έργο της Πύλης έως το τέλος του χρόνου, θέτοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα: “για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ και να κριθούμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Το έργο “Φράγμα της Πύλης”, θα ανακοινωθεί στο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα σε λίγες μέρες, θα επικαιροποιηθεί με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επ’ αυτού.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Tags: , ,

Ηρακλής Αθ. Φίλιος: Αμετροεπείς θεολογικές φωνές

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο απλός λαός γυρίζει την πλάτη του στην εκκλησία. Όχι όμως στον Θεό. Προφανώς, κάποιοι λόγοι υφίστανται, που εμποδίζουν τον άνθρωπο να πλησιάσει τον Χριστό και την εκκλησία. Με μία προσεκτική ματιά, αυτό το γύρισμα της πλάτης, αναζητά την αιτία σ’ εκείνες μόνο τις θεολογικές φωνές που φωνάζουν για να φοβίσουν. Φωνές αμετροέπειας. Φωνές εμπάθειας. Ανεξέλεγκτες φωνές.
Πριν από λίγες μόλις μέρες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, παραχώρησε μία αξιόλογη διαδικτυακή συνέντευξη στην Πεμπτουσία, στον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Δρ. Θεολογίας Πέτρο Παναγιωτόπουλο. Ο Σεβασμιώτατος, ανάμεσα στα όσα είπε, τόνισε εμφατικά και με χαρακτηριστικές κινήσεις του σώματος τα εξής: «…Η δουλειά μας είναι μία στον κόσμο. Και μάλιστα σ’ έναν κόσμο σαν τον σημερινό, που υποφέρει, πονάει, δεν ξέρει γιατί υπάρχει, δεν ξέρει τι θα γίνει μετά τον θάνατο του, δεν ξέρουν οι άνθρωποι πως θα αντιμετωπίσουν το λαχείο που θα κερδίσουν ή την αρρώστια ή τον θάνατο του παιδιού τους. Εμάς λοιπόν ο ρόλος μας είναι αυτός. Ν’ απαντήσουμε σ’ αυτά τα πράγματα. Και να απαντήσουμε όχι έτσι (δείχνει επίμονο κούνημα του δαχτύλου). Αυτό δεν είναι απάντηση. Αυτό είναι απειλή. Να απαντήσουμε με τρυφερότητα. Γράφτηκε πολύ σωστά ότι ‘’οι άνθρωποι σήμερα δεν θέλουν να δουν την εξουσία των Πατέρων∙ θέλουν να δουν την καρδιά των Πατέρων’’. Ή έχουμε καρδιά ή δεν έχουμε. Ο Χριστός μίλησε με την καρδιά του. Κι όταν είπε ελάτε να σας αναπαύσω, δεν είπε ελάτε να σας φορτώσω…».
Μεταξύ των ισορροπημένων θεολογικών φωνών που κάνουν λόγο περισσότερο για αγάπη, σωτηρία και έλεος, υπάρχουν και κάποιες άλλες, ελάχιστες θέλω να πιστεύω, οι οποίες σε κάθε ευκαιριακή τους εκτίναξη κάνουν λόγο για πάθη, αμαρτίες, καταδίκη και τιμωρία. Οι φωνές αυτές αρέσκονται σε έναν επίμονο κοσμολογικό μονοφυσιτισμό, αφού εντοπίζουν στη ζωή του ανθρώπου φθορά, πάθη, αδυναμίες και πτώσεις∙ επουδενί όμως έλεος και σωτηρία. Και είναι αυτή τους η εμμονή, να βλέπουν τον εχθρό παντού και την υπόσταση τους ατσαλάκωτη, που τους ενθαρρύνει σε μία μετωπική σύγκρουση με τον άνθρωπο που πάσχει, που αμετανόητα αμαρτάνει και επιμένει να αμαρτάνει.
Για φανταστείτε, πως θα ενεργούσε ο Χριστός υπό τις δικές τους συνθήκες. Αν ερχόταν σήμερα και συναντούσε τον ληστή, θα τον άφηνε να πεθάνει επάνω στον σταυρό και να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα του, καθώς του αξίζει. Θα αποστρεφόταν το πρόσωπο του Ζακχαίου όταν ανεβασμένος επάνω στο δέντρο διψούσε με λαχτάρα να συναντήσει ένα βλέμμα κι ένα νεύμα του Χριστού. Θα απομάκρυνε από το Σώμα Του την πόρνη, που Τον άγγιζε επειδή φοβόταν πεσμένη στο έδαφος τις απειλές των ατσαλάκωτων Ιουδαίων. Θα διέκρινε, ως Παντογνώστης, στο πλήθος που άκουγε τη διδασκαλία Του, όσους έχουν ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις και θα τους απομάκρυνε από τη σύναξη. Θα άφηνε τη Σαμαρείτιδα στο πηγάδι να πιει μόνη της το νερό, αφού είχε πέντε άνδρες στη ζωή της και ζούσε την ηδονή στο έπακρο.
Αυτός όμως δεν θα ήταν ο Χριστός, που θα ενεργούσε έτσι. Έτσι θα ενεργούσε εκείνος που δεν σιωπά και δεν ταπεινώνει την έπαρση του εαυτού του, κάνοντας σε άλλους τον δάσκαλο και κουνώντας αμετανόητα το δάχτυλο στον άνθρωπο που πάσχει και ελκύεται από τα ψυχοφθόρα πάθη. Βέβαια, είναι και κάτι άλλο, καταλυτικό για την πνευματική αναβάθμιση του ανθρώπου. Σκοπός δεν είναι να ενθαρρυνθεί η αμαρτία ή η διαστροφή, αλλά να εμπνευστεί ο Χριστός στις καρδιές των ανθρώπων και να δειχθεί πως η αμαρτία και η διαστροφή αποτελούν εμπόδια στη χαρισματική θέωση του ανθρώπου, κάτι πολύ υψηλό, για το οποίο εξάλλου πλάστηκε ο άνθρωπος. Και τότε σίγουρα, ο άνθρωπος θα αγωνίζεται έναν τέτοιο πνευματικό αγώνα, που θα του επιτρέπει να μεταμορφώνει τα πάθη και να τα οδηγεί προς το αγαθό. Επουδενί δε, να τα πολεμάει και να τα ξεριζώνει, αφού οι Πατέρες μίλησαν για μεταμόρφωση των παθών και όχι για ψυχωτική καταπολέμηση τους. Μάλιστα δε, προς αυτό συνηγορεί ο Γρηγόριος Νύσσης, όπου στο «Περί ψυχής και αναστάσεως» σημειώνει: «Ταῦτα δέ ἔστιν ὅσα ἐν ἡμῖν γινόμενα πάθη λέγεται, ἃ οὐχί πάντως ἐπί κακῷ τινι τῇ ἀνθρωπίνῃ συνεκληρώθη ζωῇ… ἀλλά τῇ ποιᾷ χρήσει τῆς προαιρέσεως, ἢ ἀρετῆς, ἢ κακίας ὄργανα τά τοιαῦτα τῆς ψυχῆς κινήματα γίνεται». Δηλαδή για τον Νύσσης, η προαίρεση είναι εκείνη που κάνει τα πάθη όργανα της κακίας ή της αρετής.
Καλλιεργείται λοιπόν, μέσα από ελάχιστες θεολογικές φωνές, ο φόβος. Για να υπάρξω στη ζωή σου, για να με νιώσεις ως υπολογίσιμη φωνή, επειδή είσαι ή γίνεσαι κάτι διαφορετικό από εμένα, και αυτό δεν θέλω και δεν έχω μάθει να το αντέχω, πρέπει να σε φοβίσω. Να σου δημιουργήσω το αίσθημα της ενοχής μέσα από το ψυχοφθόρο πάθος σου και τη διαστροφή σου, να σε ξεχωρίσω και αν δείξω την ανηθικότητα και την αμαρτωλότητα σου. Εν τέλει, να σου δημιουργήσω το αίσθημα ότι ο Θεός δεν σε αγαπάει επειδή είσαι έτσι ή επειδή είσαι αλλιώς. Και με τον τρόπο αυτό, επιτέλους να οδηγηθώ στη θεοκτονία, αφού παύω αυταρχικά και αυτεξουσίως τον Θεό ως αγάπη από τη ζωή σου. Και ταυτόχρονα; Επιδεικνύω με καμάρι και παλικαριά την κακότητα μου απέναντι σου και την προκλητική μου εμπάθεια.
Δεν χρειάζεται ποτέ και σε καμία περίπτωση, να υπενθυμίζεται στον άνθρωπο η αμαρτία του ως ενοχικό σύνδρομο, αλλά ως εκείνη η τραγική αλλοτρίωση που επιφέρεται στην υπαρξιακή του υπόσταση, μέσα από τον εκμηδενισμό της προοπτικής να υπάρξει ως σχέση με τον Θεό. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίζεται συνεχώς η αμαρτωλότητα, αλλά με αγάπη να δείχνεται η ομορφιά της ζωής μέσα από τη δημιουργία σχέσης με τον εραστό Θεό. Δεν χρειάζεται να δίνεται στον κόσμο ένα καθρέφτη για να δει πόσο άσχημος πνευματικά είναι, αλλά για να δει πόσο όμορφος μπορεί να γίνει ως εικόνα Θεού. Δεν είναι αμαρτωλή η ανθρωπότητα, η φύση και όλα εκεί έξω. Δεν υπάρχει παντού ανηθικότητα και διαστροφή. Δεν είναι κακός ο κόσμος. Δεν είμαστε νεοπλατωνιστές για να έχουμε τέτοιες απόψεις για τον κόσμο. Δεν γνωρίζω πραγματικά το ανθρώπινο όριο και τις αντοχές των αμετροεπών αυτών φωνών, να βρίσκουν κακό και διεφθαρμένο τον κόσμο.
Ο άνθρωπος πενθεί. Πενθεί γιατί ενώ έχει τη φυσική τάση να μοιάσει στον Θεό, δεν καταφέρνει να δραπετεύσει από τις αστοχίες του. Πενθεί γιατί ο μισάνθρωπος διάβολος με δόλο τον ωθεί μακριά από τη σχέση με τον Θεό. Πενθεί γιατί μη μπορώντας να ζήσει αυτή τη ζωή, διερωτάται πως θα καταφέρει να πιστέψει στην άλλη ζωή. Θέλω να το φωνάξω πολύ δυνατά και σε πείσμα εκείνων των ανέραστων θεολογικών φωνών που ως «αυτοχειροτόνητοι θεολόγοι» κατά Γρηγόριο Θεολόγο, κρίνουν τον άνθρωπο, του κουνάνε το δάχτυλο, τον φοβίζουν και τον δικάζουν, υπενθυμίζοντας του πως τα πάθη πρέπει να πολεμηθούν και όχι να μεταμορφωθούν, κάτι το οποίο εξάλλου διατρανώνει η φωνή των Πατέρων.
Είναι καιρός του ποιήσαι. Είναι καιρός ορισμένες θεολογικές φωνές να πάψουν επιτέλους να κατακρίνουν τον άνθρωπο και να δημιουργούν εντυπώσεις. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα απολύτως, και το φωνάζω περισσότερο δυνατά, και κανένα πιστοποιητικό ηθικής καθαρότητας, όσοι φωνάζουν συνεχώς για τα πάθη και την αμαρτία. Είναι καιρός να βγει στην πλατεία ο λόγος του Θεού, ο Ίδιος ο Θεός, τον Οποίο ο επιθετικός λόγος εξόρισε σε διαρκή απομόνωση. Καιρός να εξοριστεί ο αλαζονικός λόγος, που γίνεται εμπαθής και αυτοϊκανοποιημένος στον ναρκισσισμό που πασχίζει για προσωπική καταξίωση και δόξα. Είναι καιρός να σταματήσει το κούνημα του δαχτύλου στον άνθρωπο, το στήσιμο του πάσχοντος ανθρώπου στον τοίχο και η αήθης επίθεση ορισμένων παραδοσιαρχικών φωνών απέναντι στο κατ’ εικόνα δημιούργημα του Θεού, που αν και πάσχει θέλει να σωθεί. Ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα να συμμορφώσει τον άλλον; Και ποιος έχει το δικαίωμα και από πού προέρχεται αυτό, να κάνει τον δάσκαλο στον άλλο;
Είναι καιρός να φυσήξει μετάνοια, μεταμόρφωση, σωτηρία και έλεος στις πονεμένες ψυχές των ανθρώπων. Καιρός να σαρκωθεί στις καρδιές των απεγνωσμένων ανθρώπων ο λόγος της σωτηρίας και όχι της καταδίκης. Να τους δειχθεί ότι υπάρχει παράδεισος και όχι μόνο κόλαση. Να τους δειχθεί η ωραιότητα και η ορθόδοξη καλλιτεχνία που σμιλεύει στο ανθρώπινο πρόσωπο τα γνωρίσματα της θείας εικόνας. Να ζωγραφιστεί πνοή Θεού στις ψυχές τους και η αγάπη να κοσμήσει τις καρδιές. Να τους δειχθεί πως οι άπειρες αποτυχίες και αστοχίες, συνοδεύονται από άπειρα σηκώματα και πως η μεγαλοσύνη της μετάνοιας και της συγχώρησης αποτελεί την πιο ισχυρή κραυγή του Θεού απέναντι σε όλες εκείνες τις φωνές που δεν θα υπάρχουν, αν δεν αναλώνονται στη θεολογική μιζέρια και στις εμπαθείς εμμονές, που τους δημιουργεί ο φόβος των παθών. Είναι καιρός να το φωνάξουμε δυνατά και να το βιώσουμε, πως ο Θεός κρίνει και ελεεί τον άνθρωπο και όχι οι άνθρωποι τους άλλους. Εξάλλου ο Χριστός έχυσε έλεος στις πληγές των ανθρώπων και όχι χολή.
Υπάρχουν πανέμορφες λέξεις στην ορθόδοξη ζωή και πνευματικότητα, οι οποίες έχουν την ισχυρή δυνατότητα να στολίσουν την υπαρξιακή γυμνότητα του ανθρώπου με χαρισματική θεότητα. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η μεμψιμοιρία, αυτή η κακότεχνη θεολογική γκρίνια που σε κάθε της βήμα βλέπει σκιές, κυνηγά φαντάσματα και κρίνει συνεχώς τον άλλον. Η πατερική γραμματεία, την οποία ελάχιστοι πλέον αγγίζουν και προβάλλουν, έχει άπειρη ομορφιά. Ο πνευματικός της πλούτος, αυτή η ωφέλεια των λόγων για την ψυχή που θέλει να σωθεί και αγνοεί πολλές φορές τους τρόπους, είναι τόσο θαυμάσιος, τόσο ύψιστος, τόσο άγιος, που αγνοείται. Εκείνο που προβάλλεται είναι οι προσωπικές απόψεις, τα προσωπικά απωθημένα, τα ανυπέρβλητα υπαρξιακά αδιέξοδα, κι εν τέλει μία στάση ζωής, όπου για να υπάρξω πρέπει να σταυρωθεί ο άλλος και να του καταλογιστούν οι δικές μου αξεπέραστες ανασφάλειες. Επουδενί η ωφέλεια των λόγων της πατερικής σοφίας, που έχει βάθος∙ βάθος φιλοσοφικό, βάθος ορθόδοξης πνευματικότητας.
Ο συμπολίτης μας και καλός φίλος Δρ. Φιλοσοφίας και Θεολογίας Ιωάννης Πλεξίδας, σε πρόσφατη συνέντευξη μας στην Πεμπτουσία, δήλωσε σχετικά με την ωφέλεια των πατερικών λόγων: «Τα κείμενα των εκκλησιαστικών συγγραφέων παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο, σκεπτόμενο άνθρωπο. Αποτελούν ψυχογραφήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είχα διαβάσει κάποτε ότι μία ώρα την ημέρα ανάγνωσης πατερικών κειμένων θα μας γλίτωνε από πολλές ώρες ψυχοθεραπείας. Θα έλεγα ότι συμφωνώ. Οι πατέρες της εκκλησίας δεν καταθέτουν στα κείμενά τους θεωρητικές απόψεις, αλλά την εμπειρία τους, τα βιώματά τους».
Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανάσταση, για ξεδίπλωμα του σχεδίου σωτηρίας του ανθρώπου από τον Θεό, για αγάπη και έλεος. Στην ορθοδοξία συνηθίσαμε να βλέπουμε έναν κόσμο ξεπεσμένο, όπου ο άλλος, ο διαφορετικός από αυτό που είμαι, είναι ο εχθρός μου. «Οι άλλοι είναι κόλαση» όπως θα αναφωνούσε και πάλι ο Sartre ή ο άλλος είναι ο παράδεισος μου, όπως θα αναστέναζε προσευχητικά ένα γεροντάκι της άσκησης και της προσευχής, που ο χρόνος και ο κάθε καιρός του χρόνου ως αδιάλειπτες στιγμές κίνησης, του δίδαξε πως ο Θεός «οὐκ εἰς τέλος ὀργισθήσεται» (ψαλμ. 102) κατά τον ιερό υμνωδό και πως είναι αγάπη και διαχέει το έλεος Του σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Κι αυτό, συμβαίνει σε μία στιγμή ύβρεως, που φτάνει μέχρι και τη θεοκτονία, καθώς οι αμετροεπείς θεολογικές φωνές φωνάζουν στον Θεό πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει πλέον Εκείνος. Έτσι λοιπόν, «ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καί βιασταί ἁρπάζουσιν αὐτήν (Ματθ. 11, 12).
«…Διότι αυτού του είδους η κρίση δεν γίνεται από ενδιαφέρον, αλλά από μισανθρωπία και φέρει μεν το προσωπείο της φιλανθρωπίας, διαπράττει όμως πράξη χειρίστης πονηρίας, αποδίδοντας στους συνανθρώπους του περιττές ύβρεις και κατηγορίες, και αρπάζοντας τη θέση του διδασκάλου, ενώ δεν είναι άξιος ούτε για μαθητής, ακριβώς γι’ αυτό τον ονόμασε υποκριτή. Διότι εσύ που είσαι τόσο αυστηρός προς τους άλλους, ώστε να βλέπεις και τα μικρά παραπτώματα, πώς δείχνεις τόση αδιαφορία για τα δικά σου, ώστε να παραβλέπεις και τα μεγάλα; ἔκβαλε πρῶτον τήν δοκόν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου» (Ιω. Χρυσοστόμου, ΕΠΕ, τόμος 10).

Ηρακλής Αθ. Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος
(iraklisf@theo.auth.gr)

Tags: , ,

Media Day και αγιασμός στα Τρίκαλα

Ημέρα αφιερωμένη στα ΜΜΕ η σημερινή για τα Τρίκαλα BC Aries καθώς πριν την προπόνηση ο προπονητές και οι παίκτες συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του τύπου.
Ο προπονητής των «κυανέρυθρων» Κώστας Μέξας τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Αναμένεται μία δύσκολη σεζόν γενικά και χρειάζεται πολύ δουλειά από μέρους μας. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί πάρα πολύ αργά και έχουμε να καλύψουμε αρκετό έδαφος. Τα παιδιά έχουν σίγουρα όρεξη, έχουν και ταλέντο, θα χρειαστούμε χρόνο, αυτή είναι η αλήθεια αν και χρόνος πολύς δεν υπάρχει»
Για την προσαρμογή των νεαρών Αμερικάνων: «Κάθε παιχνίδι που παίζουμε είναι για τα παιδιά που ήρθαν από τα κολλέγια μία καινούργια εμπειρία που οι περισσότεροι δεν έχουν ξαναβιώσει και τους είναι πρωτόγνωρο. Ευελπιστούμε ότι θα δείξουν προσαρμοστικότητα και θα αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν πρώτα ως παίκτες της ομάδας μας και μετά ως επαγγελματίες αθλητές»
Για το πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα: «Επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις και θέλω να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Υπάρχουν δικαιολογίες, αλλά δεν πρέπει να μένουμε σε αυτές και η ετοιμότητα μας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα της προπόνησης, το ποσοστό αντίληψης αυτών που ζητάμε από τα παιδιά, πιθανόν τα αποτελέσματα γιατί παίζουν ρόλο στο ψυχολογικό κομμάτι. Ευελπιστώ ότι το πολύ σε δύο μήνες θα είμαστε σε αρκετά υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και σε αυτό αναμένεται να μας βοηθήσουν και οι διακοπές του Νοεμβρίου λόγω των εθνικών ομάδων και του κυπέλλου».
Τέλος για το παιχνίδι με την ΑΕΚ τόνισε: «Δεν είναι παιχνίδι χωρίς άγχος. Αυτό είναι πολύ σχετικό. Δεν υπάρχουν στην δουλειά μας παιχνίδια χωρίς άγχος, πρέπει να δείξουμε μία εικόνα ανταγωνιστικότητας. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έχει πολύ καλό ρυθμό, σκοράρει πάνω από 90 πόντους, εμείς θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάποια πράγματα που κάνουμε στην προπόνηση».
Ο Σοντρέ Τζόουνς από την πλευρά του σημείωσε: «Τα Τρίκαλα είναι μία πολύ ωραία πόλη με υπέροχο φαγητό και καλούς ανθρώπους. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή εδώ και περιμένω τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Στόχος να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες και μέσα από τις νίκες θα πετύχει ο καθένας μας και τους προσωπικούς του στόχους. Μου αρέσει να παίζω γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, κάτι που πιστεύω ότι αρέσει και στον κόσμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λεμόντ Μάρει: «Τα Τρίκαλα είναι μία πολύ φιλόξενη πόλη, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και η προσαρμογή μου ήταν πολύ εύκολη. Το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ είναι πολύ υψηλό. Πριν έρθω εδώ δεν γνώριζα τίποτα αλλά τώρα διαπιστώνω ότι υπάρχουν κολοσσιαίες ομάδες με παίκτες ΝΒΑ. Εχω διαπιστώσει ότι παίζουν πολύ με την επαφή και τακτικά δουλεύουν αρκετά. Εγώ είμαι ένας παίκτης που αρέσκεται στο να σκοράρει αλλά και να βοηθά τους συμπαίκτες του. Πιστεύω ότι τα Τρίκαλα θα πετύχουν και φέτος τον στόχο τους».
Ο παλιότερος παίκτης της ομάδας Φίλιππος Καλογιανίδης τόνισε: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είμαι πολύ αισιόδοξος για την ομάδα παρ’ όλο που έχουμε ένα νέο και νεανικό ρόστερ. Όλοι μας, τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες έχουμε κίνητρο . Αν έχουμε υγεία θα έρθουν τα αποτελέσματα που θέλουμε και στο τέλος θα είμαστε χαρούμενοι».
Τέλος ο Μιχάλης Λούντζης δήλωσε: «Πολύ ωραία πόλη τα Τρίκαλα, καλοί άνθρωποι, όλοι είναι κοντά στην ομάδα οπότε όλα είναι καλά. Δύσκολη η αποστολή και φέτος, είμαστε μία καινούργια ομάδα, ερχόταν μέχρι πρότινος συνεχώς παίκτες, σιγά σιγά όμως βελτιωνόμαστε, βρισκόμαστε και ελπίζουμε να παρουσιάσουμε μία καλή ομάδα. Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα και αυτό που θα κάνω θα είναι να μπαίνω στο γήπεδο και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ».

Αγιασμός στα Τρίκαλα BC Aries
Μετά την Media Day τελέστηκε και ο καθιερωμένος αγιασμός εν’ όψει την νέας περιόδου από τον Πάτερ Κωνσταντίνο Τσιακμάκη ο οποίος κάθε χρόνο δίνει την ευλογία του στους «κυανέρυθρους». Στον αγιασμό παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της ομάδας, φίλαθλοι, ο πρόεδρος του ΔΣ Βαγγέλης Φρύδας, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας, ο Θανάσης Φαλτάκας που είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ομάδας αλλά και ο γενικός αρχηγός του ΑΟΤ Ζήσης Κατσαντώνης.

Tags: , ,

Περονόσπορος και σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 7-10σταυρούς) και όψιμες (με 5-7σταυρούς) καλλιέργειες, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας
Συνθήκες ανάπτυξης: Υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.
ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)
Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε το κλαδοσπόριο στις καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου,. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32C, με άριστη θερμοκρασία 22-24 C.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).
TUTA ABSOLUTΑ
Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί Από παρατηρήσεις στα θερμοκήπια διαπιστώθηκαν προσβολές στα φύλλα στους καρπούς.
Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Τομάτας θερμοκηπίου να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α.
ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Tags: , ,

Ολοκλήρωση Δωρεάν Εξετάσεων Σπιρομέτρησης από το Δ. Πύλης

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Διάγνωσης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ο Δωρεάν Έλεγχος Αναπνευστικής Λειτουργίας στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2017 στο Δήμο Πύλης.
Οι συμπολίτες μας υποβλήθηκαν σε Προληπτικό Έλεγχο της Αναπνευστικής τους Λειτουργίας μέσω της διαδικασίας της Σπιρομέτρησης. Συγκεκριμένα, η Δράση αφορούσε σε διερεύνηση και αξιολόγηση του εκάστοτε συμμετέχοντα για πιθανή Νοσηρότητα (ΧΑΠ, Άσθμα, Δύσπνοια κ.α.) από ιατρό Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο, τον κ. Στραπάτσα Παναγιώτη. Επιπλέον οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και ενθαρρύνθηκαν για τρόπους διακοπής καπνίσματος από την Ψυχολόγο M.Sc. κα. Γραδούλα Βασιλική.
Οι Δωρεάν Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 67 ενδιαφερόμενους (31 Γυναίκες και 36 Άνδρες) καπνιστές και μη, άνω των 40 ετών. Με Φυσιολογικές Τιμές βρέθηκαν 21 Γυναίκες και 24 Άνδρες. Οι Παθολογικές Τιμές που σημειώθηκαν σε Γυναίκες αφορούσαν σε Άσθμα: 2, ΧΑΠ: 1, Μέτριο Σύνδρομο: 1, Ήπιο Σύνδρομο: 2, και Ήπια Απόφραξη: 1. Σε σχέση με τους Άνδρες οι ευρεθείσες τιμές σχετίζονταν με Άσθμα: 1, ΧΑΠ: 5, Μέτριο Σύνδρομο: 3, Περιοριστικό Σύνδρομο: 2, Μεικτό Σύνδρομο: 1.
Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κων/νος δήλωσε σχετικά: «Η Υγεία, ως Ύψιστο Αγαθό των συνανθρώπων μας, συνδέεται άμεσα με την Ποιότητα Ζωής των Δημοτών μας. Αποτελεί ατομικό καθήκον και δικαίωμα του καθενός μας να τη διαφυλάττει. Αποτελεί Καθήκον και Υποχρέωση του Δήμου μας, να την προστατεύει, να την προάγει και να την ενισχύει. Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο Δήμος Πύλης στέκεται, και θα συνεχίσει να στέκεται, Αρωγός σε τέτοιες Δράσεις που συνηγορούν στην προάσπιση της. Είναι πολύ σημαντικό οι τοπικές αρχές να δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, να χαράσσουν και να υλοποιούν πολιτικές που θα συνεισφέρουν στην ευδαιμονία του κάθε πολίτη ξεχωριστά… του κάθε συνανθρώπου μας.
Ευχαριστούμε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την συνεργασία και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη που καθιέρωσε την προληπτική ιατρική στους Δήμους. Επίσης ευχαριστούμε το προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Πύλης για την συνέπεια, την υπευθυνότητα και την προθυμία με την οποία ασκούν το έργο τους».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε τη σημασία της πρόληψης και σημείωσε: «το Δίκτυο αποδεικνύει έμπρακτα ότι η έγκαιρη και φυσικά έγκυρη διάγνωση διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές».

Tags: , ,

Ανοιχτή επιστολή Προέδρου ΝΟΔΕ Τρικάλων

Είναι απόλυτα φυσικό και επιβεβλημένο, για τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πύλης και Φαρκαδόνας, με όρους αστικής ευγένειας και ευγένειας που επιβάλλει το αξίωμά τους, να υποδέχονται τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και των κομμάτων, στους Δήμους και τα Δημαρχεία τους. Είναι απόλυτα φυσικό και επιβεβλημένο, να τους ευχαριστούν για όσα καλά έκαναν ή προτίθενται να πράξουν για τις περιοχές και τον τόπο τους. Αντίστοιχα φυσικό και επιβεβλημένο είναι να τους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, για όσα παρέλειψαν, αμέλησαν ή εμπόδισαν όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν στον τόπο τους. Πιο επιβεβλημένο και χρήσιμο για τον τόπο που εκπροσωπούν, εκ της θέσης τους, είναι να εκφράζουν και την αγωνία της κοινωνίας, που βλέπει την χώρα μας, τον τόπο μας, να βουλιάζει καθημερινά στη φτώχια τη μιζέρια και την ανυποληψία, από τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι ίδιοι άνθρωποι που σαν αντιπολίτευση εμπόδισαν την εκτροπή του Αχελώου, τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας και κάθε πρόοδο στον τόπο μας, σαν κυβέρνηση, προχθές, μιλούσαν για οριστική και αμετάκλητη απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου και μόλις χθες για μικρά τοπικά φράγματα… Λογικά λοιπόν και τα «κλαρίνα του Μπρουσιάκη» στην υποδοχή τους αφού μόνο για τα πανηγύρια είναι όλοι τους και πετυχημένο δώρο η κολοκύθα αν και έλειπε το πάτερο, προκειμένου να αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις του κ. Φάμελλου που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «κολοκύθια στο πάτερο»… Όλοι μας γνωρίζουμε πια ότι οι Ελληνες και ο τόπος μας αξίζουμε καλύτερα…

Ν.Ο.ΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Tags: , ,

Επίσκεψη του 32ου Δημοτικού Σχολείου στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο

Την Δευτέρα 2-10-17, ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων 180 μαθητές του 32ου Δημοτικού Σχολείου Μικρού Κεφαλόβρυσου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, όπου και ξεναγήθηκαν στο χώρο.
Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων, στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, Καποδιστρίου 13, και έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι πρωτεργάτες τους αθλητισμού της πόλης και να παρουσιαστούν τα επιτεύγματα των νεότερων αθλητών.
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 έως 13:00
Πληροφορίες και προγραμματισμός επισκέψεων στα τηλ.: 2431353518 και 2431353524.

Tags: , ,

Σε Βιομηχανικό Μουσείο θα μετατραπεί ο Μύλος Ματσόπουλου

Σημαντική ημέρα η Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 για τα Τρίκαλα. Ο Μύλος Ματσόπουλου, ο μοναδικός κάθετης λειτουργίας μύλος στην Ευρώπη εγκαινιάζεται επισήμως ως Βιομηχανικό Μουσείο. Μπορεί να τον γνωρίζει ο καθένας και ως χώρο πολιτισμού και ως Μύλος των Ξωτικών, αλλά πλέον αποκτά και μια τρίτη διάσταση: αυτήν του Μουσείου. Στο τριώροφο κτήριο ο επισκέπτης θα μπορεί να δει από κοντά τη μοναδική δυνατότητα για παραγωγή αλευριού ακόμη και τώρα(!), καθώς ο μύλος ανακατασκευάστηκε πλήρως, να ταξιδέψει στον χρόνο μέσα από φωτογραφίες περασμένων εποχών και να «νιώσει» τη μυρωδιά του σιταριού, όπως αυτό λιχνιζόταν στα χωράφια του τρικαλινού κάμπου.
Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι από τον κ. Γεώργιο Βασιλειάδη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, ώρα 10:30
Δημοτικός Κινηματογράφος Μύλου Ματσόπουλου
10.30-10.45 Προσέλευση
10.45-11.00 Χαιρετισμοί
11.00-12.00 Ομιλητές
Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων
Φανή Τσαπάλα-Βαρδούλη
Αρχιτέκτων, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Δήμου Τρικκαίων με θέμα: «Ανάδειξη και επανάχρηση Βιομηχανικού Μνημείου Μύλου Ματσόπουλου»
Βάλια Αμοιρίδου – Γιώργος Αδαμίδης
Αρχαιολόγοι-Μουσειολόγοι
Θωμάς Τσουκαλάς
Αρχιτέκτων, Μουσειολόγος με θέμα: «Από το Αλέτρι στον Αλευρόμυλο: Το Μουσείο αφηγείται»
12:00
Εγκαίνια «Βιομηχανικού Μουσείου Μύλου Ματσόπουλου» από τον κ. Γεώργιο Βασιλειάδη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ολοι οι τρικαλινοί και οι τρικαλινές είναι καλεσμένοι σε αυτή τη γιορτή του πολιτισμού, της μνήμης και της ιστορίας.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ανάκληση άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους παραγωγούς – επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με την ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος PENCOT 33EC (ζιζανιοκτόνο), με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70111, λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.
Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitroso-pendimethalin (νιτροζαμίνη) στο παραπάνω σκεύασμα, οι οποίες υπερβαίνουν το όριο των 45 mg/kg στην τεχνικώς καθαρή ουσία, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται:
• Όσα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προμηθεύτηκαν το εν λόγω σκεύασμα να μην το διαθέσουν στην αγορά αλλά να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 9 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
• Όσοι επαγγελματίες χρήστες του εν λόγω φυτοπροστατευτικού προϊόντος προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους, διότι η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Τέλος ενημερώνουμε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α ́8), όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ»

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή

Συνελήφθη χθες (05-10-2017) το βράδυ στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, μία ανήλικη ημεδαπή, διότι μαζί με μία ακόμη 18χρονη ημεδαπή, εισήλθαν ως πελάτισσες σε κατάστημα ενδυμάτων και αφαίρεσαν διάφορα είδη ένδυσης. Κατά την αποχώρηση τους έγιναν αντιληπτές από υπάλληλο του καταστήματος και η ανήλικη συνελήφθη, ενώ η 18χρονη τράπηκε σε φυγή και αναζητείται. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκα στη νόμιμη δικαιούχο.

Tags: , ,

Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο από τον ΣΘΕΒ

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 (16:00-21:00) εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών, με θέμα: BUSINESS ENGLISH: (Sales&Purchasing + Negotiating).
Στόχος του σεμιναρίου είναι να δοθεί βαρύτητα στην αγγλική ορολογία καθώς και στην ενότητα εξυπηρέτησης πελατών, στην επίλυση τυχόν προβλημάτων καθώς και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε την εργασία και το προϊόν μας με στόχο την πώληση και το σύνολο των τεχνικών δομών της. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και θα χρησιμοποιηθούν οι βασικές αρχές της διαπραγμάτευσης, από την αρχή μέχρι την τελική της φάση, δηλαδή την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η κατανόηση των τεχνικών θα βοηθήσουν τον πωλητή και το στέλεχος των Πωλήσεων ή του Marketing να επιτυγχάνει με ευκολία τους στόχους του και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλα τα στελέχη εξυπηρέτησης πελατών, πωλήσεων, με καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας ( επιπέδου Β1- Β2).
Εισηγήτρια η κα Μάνη Αναστασία Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με πλούσιο ενεργητικό στην εκπαίδευση αγγλικών σε επιχειρήσεις.
Το κόστος του προγράμματος μπορεί να καλυφθεί μέσω 0,24% ΛΑΕΚ- ΟΑΕΔ.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ ( αρμόδια κα Αποστολία Χαρμάνη) τηλέφωνο επικοινωνίας : 2410555507 &e-mail: education@sthev.gr

Tags: , ,

4η Γιορτή Σκακιού Κεντρικής Ελλάδας

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.), ο Σκακιστικός Όμιλος Λαμίας και ο Δήμος Λαμιέων διοργανώνουν κι εφέτος την «4η ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΑΚΙΟΥ» (4ο Φεστιβάλ Σκακιού), την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (Αμπλιανίτη 20-22, Λαμία) και σας προσκαλούν να λάβετε μέρος.
Πρόγραμμα
09:30 Προσέλευση
10:00 Έναρξη
Μαθαίνουμε και παίζουμε σκάκι:
• Αγώνες σκακιού για μαθητές
• Αγώνες σκακιού για μαθητές με αθλητικό δελτίο
• Αγώνας σιμουλτανέ για μαθητές και γονείς
Παράλληλα:
• Συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός και παιδί»
• Άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
• Πινγκ πονγκ για μικρούς και μεγάλους
14:00 Τελετή λήξης

Tags: , ,

Ημερίδα του ΜΠΣ Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή

Η Γεωπονική Επιστήμη συνέχεια αλλάζει, βελτιώνεται, αλλάζει κατευθύνσεις, έχει καινούργιους στόχους. Η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα ενεργός στη δημιουργία νέας γνώσης για την υποστήριξη της φυτικής παραγωγής και της διαχείρισης του αγροτικού και όχι μόνο περιβάλλοντος. Η νέα γνώση δημιουργείται μέσα από στοχευμένα ερευνητικά προγράμματα και από συγκεκριμένες δράσεις των καθηγητών και λοιπών ερευνητών που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα θέματα φυτικής παραγωγής και περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα αυτά γίνονται μέρος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας των φοιτητών του Τμήματος. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας είναι απαύγασμα της άοκνης προσπάθειας των εργαζόμενων στο Τμήμα και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν το επόμενο από το βασικό πτυχίο βήμα στο οποίο οι ικανοί και με όρεξη απόφοιτοι γεωπονικών και λοιπών θετικών κατευθύνσεων τμημάτων αποκτούν περαιτέρω εξειδίκευση στα αντικείμενα της φυτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Το Τμήμα μας έχει μεταπτυχιακά προγράμματα σε λειτουργία από το 1998. Αυτά αλλάζουν και μετουσιώνονται σε προγράμματα πιο κοντά στη σημερινή κάθε φορά πραγματικότητα. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο ‘Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Περιβάλλον’ του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αυτή την περίοδο θα παρουσιάσουν σε ημερίδα του Τμήματος τα αποτελέσματα των διατριβών τους.
Θα παρουσιάσουν αποτελέσματα για την ορθή χρήση της αζωτούχου λίπανσης στο σίτο, την ανάπτυξη λαχανικών σε εναλλακτικά βιολογικά υποστρώματα ή σε μολυσμένα ύδατα, απαραίτητες απαιτήσεις της καλλιέργειας του φασκόμηλου, την ανάπτυξη μανιταριών σε ρυπασμένα υποστρώματα, και την τύχη (βιοσυσσώρευση ή δραστικότητα και υπολειμματικότητα) των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα ή στον οπωρώνα.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Φυτόκο) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 11 Οκτωβρίου2017από τις 10:00 έως τις 13:00. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι αναρτημένο http://agrograd.agr.uth.gr .Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι να την παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν σχετικά.

Tags: , ,

Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της 2ης περιόδου υποβολών για τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ Κύκλος) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 11.10.2017.
Η δράση χρηματοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση και οι υποβολές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με την δράση μπορείτε να απευθυνθείτε:
• στο Γραφείο Πληροφόρησης κοινού: Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 8.00 πµ έως τις 5.00 µµ)
• στο 801 11 36 300 (από σταθερό, με αστική χρέωση) από τις 8.00 π.µ. έως τις 7.00 µ.µ.
• στην ιστοσελίδα http://www.antagonistikotita.gr/ptyxioyxoi
• στην ιστοσελίδα www.espa.gr
• στις σελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στα κοινωνικά δίκτυα: Facebook, Twitter, LinkedΙn, youtube
Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τον ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και τους κατά τόπους εταίρους του, ανάλογα με την έδρα υλοποίησης του υποβαλλόμενου επιχειρηματικού σχεδίου, στα παρακάτω τηλέφωνα:
• ΑΕΔΕΠ: 24210 76894 (ΘΕΣΣΑΛΙΑ)
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song