Tags: , ,

Πρόγραμμα Δημοτικού Κιν/γράφου Τρικάλων

Από την Πέμπτη θα προβάλλεται στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο, η ταινία Τα Παράπονα στον Δήμαρχο. Ώρες προβολών καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 20.00 & 22.15.Την Κυριακή μια προβολή, στις 20.00. Πληροφορίες: Τηλ. 24310 20090.
Οι κάτοικοι μιας πόλης αγανακτισμένοι με τα σκάνδαλα και τις καταχρήσεις του επι χρόνια δημάρχου τους, ψηφίζουν έναν καινούργιο ο οποίος υπόσχεται να διοικήσει με τιμιότητα. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν ότι οι αλλαγές και ή νομιμότητα έρχονται με θυσίες. Αρνούμενοι να ξεβολευτούν θα κάνουν τα πάντα για να τον διώξουν.
Η μεγαλύτερη επιτυχία φέτος στην Ιταλία με εισπράξεις 10,000,000 και συνεχίζει.

Κριτική:
Το αχώριστο δίδυμο Φικάρα/Πικόνε, ηθοποιοί και σκηνοθέτες με απροκάλυπτες κωμικές προθέσεις και αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο, στήνουν μια πικρή, αληθινή κριτική για το αγιάτρευτο του πολιτικού χάους στην Ιταλία, […]. Η έκθεση των καταστάσεων είναι καθαρόαιμα λαϊκή, συμβατή με τη σιτσιλιάνικη νοοτροπία, αλλά οι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν το μπουφόνικο, στα όρια του σκετς, χιούμορ τους, για να καταδείξουν ένα οργανωμένο αδιέξοδο, στο οποίο εμπλέκονται η Μαφία, η Εκκλησία, η Πολιτεία, πάνω απ’ όλα οι σάπιες ευκολίες μιας κακά συντηρημένης παράδοσης αιώνων, όπως η άδεια της καντίνας που καλείται να παρουσιάσει ο ιδιοκτήτης και, πολύ φυσικά, λέει στον αστυνομικό, πως ο ίδιος ο πατέρας του την παρέδωσε σ’ εκείνον – οπότε, τι να λέμε… Η μεταφορά των ίδιων ακριβώς καταστάσεων σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας θα φάνταζε απολύτως δόκιμη. Lifo-Θ. Κουτσογιαννόπουλος

Tags: , ,

Έναρξη β ΄ φάσης εφαρμογής μεταλυκειακού έτους

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με στόχο να προσφέρει στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μία εναλλακτική και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας, υλοποιεί το θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας.
Κατά την B΄ φάση εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 246 κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μαθητείας της ειδικότητάς τους. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 3 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2017. Σημειώνεται ότι η Β’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ της Περιφέρειας μας και θα αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες
1. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
3. 5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
4. 6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
5. 7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
6. 9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
7. 10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
8. 11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
9. 12. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
10. 13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
11. 14. Τεχνικός Οχημάτων
12. 15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
13. 16. Βοηθός Νοσηλευτή
Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες.
Στους μαθητευόμενους παρέχεται αποζημίωση που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας».
Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της Β΄ φάσης εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας http://thess.pde.sch.gr, τις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλίας καθώς και να ενημερωθούν από τα αρμόδια ΕΠΑ.Λ. που συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Tags: , ,

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τον Αχελώο

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας το ψωμί των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα στην αναγκαία άρδευση των καλλιεργειών.
Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη χρησιμοποίηση των τεχνικών εξοικονόμησης νερού, θα έδινε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, στην κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, στη μείωση του αγροτικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας και, ταυτόχρονα, θα τροφοδοτούσε με φτηνές πρώτες ύλες την τοπική βιομηχανία, (εκκοκκιστήρια, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων, μονάδες επεξεργασίας ζάχαρης, σιτηρών, τυποποίησης οσπρίων κ.α.)
Χωρίς πρόσθετο νερό από τον Αχελώο στην διψασμένη Θεσσαλία και με δεδομένα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που δημιουργεί η ΚΑΠ της ΕΕ, τα απανωτά μνημόνια και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση και να πουλήσουν, «για ένα κομμάτι ψωμί», την γη και το βιός τους στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καιροφυλακτούν να τους τα πάρουν.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα που θα προωθηθούν – το ίδιο ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ – μόνο ως κατάμουτρη κοροϊδία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μπορούμε να το εκλάβουμε. Αυτά τα μικροέργα είναι μεν αναγκαία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.
Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι θέμα «άγνοιας», ή «λάθους» από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, με κάθε μέσο και με όλα τα μέτρα που λαμβάνει, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, συμβαδίζει με τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς τις κοινοτικές, σε αντάλλαγμα της απρόσκοπτης εξαγωγής κοινοτικών βιομηχανικών εμπορευμάτων.
Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που, όχι μόνο είχε πάντα σταθερή και καθαρή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου – σ’ αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ και καμιά «πολιτική κολοτούμπα» του – αλλά ήταν κι αυτό που πολεμούσε με τη μεγαλύτερη λύσσα την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, τοπικά στελέχη του είχαν δηλώσει πως τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, πρέπει να γκρεμιστούν!
Η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου δεν θα έχει βαριές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες συνέπειες μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στα χωριά και στις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς:
* Στερεί από τους κατοίκους των μεγάλων θεσσαλικών πόλεων τη δυνατότητα να έχουν το πόσιμο νερό που χρειάζονται, αφού αυτό που υπάρχει σήμερα δε φτάνει για την κάλυψη των αναγκών τους.
* Εντείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλίας, που, λόγω της υφιστάμενης λειψυδρίας, είναι, ήδη, πολύ μεγάλη, καθώς θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της περιοχής μας, με αυξανόμενο τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων πολέμιων του Αχελώου, ότι πρόκειται για «φαραωνικού τύπου» έργα που θα δημιουργήσουν πρόσθετο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποτελεί προσπάθεια ανατροφής της πραγματικότητας.
* Αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, στερώντας της τη δυνατότητα αξιοποίησης του υδροδυναμικού της περιοχής μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου. Στα μπλόκα που θα ξαναστήσουμε, αυτή η διεκδίκηση, την οποία ξεκινήσαμε πριν από 40 χρόνια, θα είναι, πάλι, ψηλά στην αγωνιστική ιεράρχησή μας.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουμε μια πρώτη, άμεση απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να «τελειώσει τον Αχελώο», με την μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που διοργανώνουμε μαζί με τον Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κι άλλους μαζικούς φορείς από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλ Τσίπρα, στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτώβρη.
Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, – όπως και οι εργάτες, και οι μικροί ΕΒΕ – δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό από την «δίκαιη ανάπτυξη» την οποία διαλαλεί η κυβέρνηση στα «αναπτυξιακά συνέδρια» που οργανώνει, αυτό το διάστημα, σ’ όλη τη χώρα, με στόχο να εξωραϊσει την βάρβαρη , αντιλαϊκή πολιτική της.
Αυτή η ανάπτυξη εξυπηρετεί, αποκλειστικά, στα συμφέροντα των αντιπάλων μας: Των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν ν’ αρπάξουν τις περιουσίες μας, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που απομυζούν το μόχθο μας, των τραπεζιτών που μας χρεώνουν ως το λαιμό κι ορμούν να κατασχέσουν τα χωράφια και τα σπίτια μας.
Για μας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους θα φέρει κι άλλα πολλά προβλήματα, οδηγώντας μας γρηγορότερα στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, προς όφελος του ελληνικού λαού
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»
Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας

Tags: , ,

Έργα – παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία του Ξυλοπάροικου

Μια αναγκαία ανακατασκευή ξεκινά στο Ξυλοπάροικο. Σε ένα ακόμη χωριό του Δήμου Τρικκαίων γίνονται απαραίτητες εργασίες, που αφορούν αυτή τη φορά στην πλατεία του χωριού. Πρόκειται για το έργο ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΞΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥ (Δ.Ε. ΚΟΖΙΑΚΑ), που με προϋπολογισμό 25.000 ευρώ από το ταμείο του, ο Δήμος Τρικκαίων δημοπράτησε. Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπέγραψε τη σχετική σύμβαση, με την εκπρόσωπο της εταιρείας «Κων/νος Καρβούνης», που μειοδότησε με έκπτωση 48,04%.
Η παρέμβαση θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Ξυλοπάροικου, συνολικής επιφάνειας περίπου 700 τ.μ. Η πλατεία είναι ήδη διαμορφωμένη με τσιμέντο, το οποίο, όμως, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Μέλημα είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας, με αφορμή και την παραδοσιακή γιορτή του χωριού τις Απόκριες. Ετσι, θα γίνει πλακόστρωση, θα επιστρωθούν κυβόλιθοι με χαλαζιακή επίστρωση, ενώ στο κέντρο των κυβόλιθων θα κατασκευαστεί κύκλος διαμέτρου 4 μ. από πυρότουβλα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

ΝΟ.Δ.Ε. Τρικάλων: 43 Χρόνια Νέα Δημοκρατία

Από το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθη στη Χαλκιδική τον Απρίλιο του 1979 έως σήμερα σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να διαμορφώσει και να χαράξει την ιδεολογία του κόμματος, τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βγάλει τη χώρα μας σύντομα από τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Σαράντα τρία χρόνια μετά, φαίνεται ότι ο μεταπολιτευτικός κύκλος τείνει να κλείσει, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι και πάλι πρωταγωνιστής αφού κρατά στα χέρια της την πολιτική πρωτοπορία και πρωτοβουλία, προκειμένου να περάσει η χώρα στη νέα εποχή.

Η Νέα Ελλάδα αποτελείται από το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που είτε νιώθει απογοητευμένο από το μέχρι σήμερα πολιτικό σύστημα, με τις αποτυχημένες πολιτικές της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε επιδιώκει να φύγει για να βρει εργασία στο εξωτερικό.

Σαράντα τρία χρόνια μετά την μεταπολίτευση, ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι να σταθεί δίπλα στη νέα γενιά και να της δώσει τη σκυτάλη για να παράξει και να δημιουργήσει η ίδια, την επόμενη μέρα στον τόπο.

Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν ούτε μία μέρα να πάει χαμένη.

Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους ανθρώπους, που για διάφορους λόγους, παραμερίστηκαν τα τελευταία χρόνια, μη μπορώντας να προσφέρουν στον τομέα που θα μπορούσε ο καθένας.

Η ιστορική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι να δημιουργήσει ένα ανανεωμένο πολιτικό σύστημα, χωρίς παλαιοκομματισμό και κλειστές πόρτες. Να είναι αυτή που θα βάλει τέλος στο μνημόνιο και τις επιπτώσεις που αυτό έφερε. Να μη φοβηθεί να συγκρουστεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που ωφελούνταν και βασίζονταν στην πελατειακή σχέση με τα κόμματα, προκειμένου να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα είναι εις όφελος των πολλών.

Να αναδείξει τη νέα γενιά, δείχνοντάς της εμπιστοσύνη, ακόμη και με ανέχεια στην απειρία της, είτε παρέχοντάς της κίνητρα να δημιουργήσει, είτε στηρίζοντάς τη για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Η ιστορική ευθύνη της ΝΔ γίνεται ευκαιρία να δημιουργήσει την Νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα των Αξιών των Αρχών και των Θέσεων, που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από χρόνια στην Χαλκιδική και έρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισφραγίσει με τη βούληση να πάει τη χώρα ένα βήμα μπροστά και χωρίς καθυστέρηση, πιο δυνατή και πιο ισχυρή από πριν.

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων
Μιχάλης Μπαγιώτης

Tags: , ,

Αρσενικά, θηλυκά, ουδέτερα και άλλα φύλα – Του Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα

Κάποιοι από τους σημερινούς επιστήμονες ψυχολόγους πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι άνδρες ή γυναίκες αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φύλων ανάλογα με το DNA, τις ορμόνες, τις κοινωνικές επιρροές ή τον ψυχικό τους κόσμο. Έτσι ο κάθε άνθρωπος εάν σεβόμαστε την ελευθερία του και δεν είμαστε «ομοφοβικοί» μπορεί στην ταυτότητά του να δηλώσει άρρεν, θήλυ ή ουδέτερος. Επειδή και εγώ είμαι προοδευτικός, όπως θέλουν να είναι όλα τα σύγχρονα κράτη, θα ήθελα στην ταυτότητά τους και οι παιδεραστές και οι κτηνοβάτες και τέλος πάντων ό,τι νοιώθει ο καθένας να το δηλώνει, ώστε να μπορεί ο κάθε γονιός να προφυλάσσει τα παιδιά του απ’ όλους αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους.
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν διότι βγάλαμε τον Θεό από την ζωή μας και ζούμε τον φασισμό του προοδευτισμού. Να δούμε τους φυσιολογικούς ανθρώπους σε λίγα χρόνια ποιος θα τους υπερασπίζεται; Σύντομα όποιος τολμά να λέγει κάτι το λογικό θα βρίσκεται στην φυλακή. Εάν δεν τηρήσουμε ως οδηγοί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας τότε σίγουρα θα σπάσουμε τα μούτρα μας πάνω σε κάποιον τοίχο. Έτσι και εάν δεν τηρήσουμε τους νόμους της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης καθώς και όσα μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες τότε θα σακατέψουμε και την Ψυχή μας πάνω σε κάποιον «τοίχο».
Ως χριστιανοί πρέπει να αγαπούμε όλους τους ανθρώπους που έχουν κάποιο πάθος. Η Εκκλησία μας καλεί όλους στην μετάνοια. Τα πάθη μισούμε και όχι τους ανθρώπους. Τα πάθη είναι αυτά που καταργούν την ελευθερία μας και όχι οι Πνευματικοί νόμοι. Πού θα καταντήσει το ανθρώπινο γένος εάν οι περισσότεροι άνθρωποι γίνουν ομοφυλόφιλοι, ουδέτεροι, κτηνοβάτες, παιδεραστές ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία έχει ο καθένας στο μυαλό του;
Στο DNA πραγματικά ή και στις ορμόνες του ανθρώπου λόγω των τροφών που τρώμε, λόγω των ορμονών που παίρνουν αρκετές γυναίκες για να αποχτήσουν παιδί μπορεί να υπάρξουν ανωμαλίες, όμως με την πρόοδο της επιστήμης ή και με τα θαύματα της πίστεως μπορούν να ξεπεραστούν. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέγει ο λαός μας. Όσα δεν έχουμε την διάθεση να θεραπεύσουμε δεν μπορούμε στις νέες γενιές να τα πλασάρουμε ως φυσιολογικά.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει πως η ομοφυλοφιλία και όλες αυτές οι παρεκτροπές είναι πάθη παρά φύσιν που προέρχονται από την τρυφηλή και απολαυστική ζωή των ανθρώπων. Είναι λάθος λοιπόν να θεωρούμε πως φταίει η κοινωνία για της περίεργες προτιμήσεις κάποιων ανθρώπων. Δεν είμαστε ζώα που λειτουργούν μόνο με το ένστικτό τους αλλά έχουμε και λογική. Για το καλό μας ας διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην κοινωνία μας.
Ας σκεφτούμε πως η ταυτότητα του καθενός θα διαμορφώσει την ταυτότητα και το μέλλον της πατρίδος μας. Ήδη για κάποιες χώρες κυκλοφορούν ανάρμοστοι χαρακτηρισμοί. Επιπλέον το Δ.Ν.Τ. πρόσφατα ανακοίνωσε πως η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται να ανακάμψει διότι στην χώρα μας υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ένας νέος μπαίνει στην παραγωγή και δύο βγαίνουν στην σύνταξη. Κάθε ελληνική οικογένεια κάνει κατά μέσο όρο ένα παιδί. Εάν η χώρα μας γεμίσει με το ουδέτερο φύλλο ποιος θα φέρει παιδιά στον κόσμο; Εάν μάλιστα στο μέλλον γίνει και κάποιος πόλεμος ποιος θα υπερασπιστεί την πατρίδα μας;
Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται οπισθοδρομικά αλλά, όπως και να ‘χει το θέμα, ο Θεός «άρσεν και θήλυ» εποίησε τους ανθρώπους κατά την δημιουργία και ο μόνος τρόπος να έχουμε ευτυχισμένους και ψυχικά ισορροπημένους ανθρώπους είναι οι παραδοσιακές οικογένειες αλλιώς όπως διδάσκει και η ιστορία του ανθρωπίνου γένους οδεύουμε προς την αυτοκαταστροφή μας όπως έγινε με τα Σόδομα και τα Γόμορα στην Παλαιά Διαθήκη.
Με πολλή προσευχή ας δει ο καθένας τα πάθη του, ας μετανοιώσει ο καθένας για τα μικρά ή μεγάλα σφάλματά του ώστε η αγιότητα έστω λίγων ανθρώπων να φέρει και την αλλαγή πορείας από την πνευματική εξαθλίωση των ανθρώπων στην πνευματική αναγέννηση.

Tags: , ,

Στη Ρωσία οι συνεργασίες του Δήμου Τρικκαίων

Εξωστρέφεια, συνεργασία, εκπαίδευση και πολιτισμός. Τέσσερα στοιχεία που συνθέτουν την επανενεργοποίηση της αδελφοποίησης του Δήμου Τρικκαίων με τη ρωσική πόλη Πιάτιγκορσκ. Εκεί, στον βόρειο Καύκασο, βρέθηκε από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2017 τετραμελής αποστολή του Δήμου Τρικκαίων, 10 χρόνια περίπου μετά τη «σιγή» στις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί από το 1997 με την τελετή αδελφοποίησης και τις έκτοτε πραγματοποιηθείσες τρεις αποστολές.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η αντιδήμαρχος κ. Ντίνα Δήμα και οι εκ της αντιπολίτευσης, Ζήσης Γκουγκουστάμος και Κώστας Τάσιος, επισκέφθηκαν τη ρωσική πόλη, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου Τρικάλων, μετείχε ο κ. Θεοδ. Ευθυμίου. Και οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν, με έμφαση σε πλήθος στοιχείων που μπορούν να ενισχύσουν συνεργασία σε διάφορους τομείς. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, το ενδιαφέρον του Δήμου εστιάστηκε σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, θρησκείας και εμπορίου. Και, όπως φάνηκε, οι βάσεις (επανα)τέθηκαν:
– Στην επίσκεψη στα 2 πανεπιστήμια της πόλης και στη συνάντηση με τον πρύτανη κ. Αλεξάντερ Γκορμπούνοβ (του Κρατικού πανεπιστημίου), έγινε συνάντηση και με φοιτητές ελληνικής φιλολογίας, με ανταλλαγή απόψεων για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης ανταλλαγών του εκεί (αντίστοιχου) ΤΕΦΑΑ με τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων.
– Στο (αντίστοιχης βαθμίδας) ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων, η τρικαλινή αντιπροσωπεία προσέφερε βιβλίο στα ρωσικά, με συνταγές ελληνικών εδεσμάτων
– Στο εργοστάσιο συσκευασίας και εμφιάλωσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του και συνεργασίας με τρικαλινούς επιχειρηματίες
– Στους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής και τους μοναχούς δύο Ιερών Μονών, δόθηκαν ως δώρα, λευκώματα και υλικό για τα Μετέωρα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών
– Στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Yessentuki, ομάδα κοριτσιών χορογράφησε τον «Μαρμαρωμέο Βασιλιά» του Απόστολου Καλδάρα!
– Στο «Σπίτι των Λαών», όπου γίνονται μαθήματα γλωσσικά και μουσικά από όλες τις εθνικότητες που ζουν στο Πιάτιγκορσκ,. Ζητήθηκαν παρτιτούρες και υλικό πολιτισμού από τα Τρίκαλα (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Βίρβος κ.α.) και από τη χώρα μας.
– Σε σπα της περιοχής, αναλύθηκε ο τρόπος διαχείρισης των ιαματικών πηγών, καθώς το Πιάτιγκορσκ είναι φημισμένη λουτρόπολη σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ειδικά αυτή η συνεργασία αποκτά νόημα, με την αξιοποίηση του Ιαματικού πόρου Ριζώματος στα Τρίκαλα, που ήδη βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης μελέτης. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λεβ Τράβνεφ, μίλησε κατά τη θερμότατη υποδοχή στο Δημαρχείο, για τις ανάγκες της περιοχής σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, η τρικαλινή αποστολή συνοδευόταν από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (Δούμα) κ. Λουντμίλα Ποχίλκο.
Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Τσακιρίδη – ο οποίος συνόδευε την αποστολή – και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Πιάτιγκορσκ, ποντιακής καταγωγής. Μια ισχυρή, μακρόχρονης παρουσίας και σημαντική για την πόλη κοινότητα, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου ο Δ. Καλαμπάκας

Κατόπιν ενημέρωσης από την Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η περιοχή μας εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής για την περίοδο 2017 – 2021.
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ως διαχειριστής των Δικτύων Διανομής, είναι αρμόδια για την ανάπτυξη και κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, για την κατασκευή των παροχετευτικών αγωγών, για την εγκατάσταση των μετρητικών διατάξεων των Τελικών Πελατών, καθώς και για την εγκατάσταση του σταθμού Αποσυμπίεσης και Διανομής Φυσικού Αερίου.

Tags: , ,

Την ΠΑΔΥΘ επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το υπόδειγμα διαδημοτικής ανώνυμης εταιρείας των ΟΤΑ, την ΠΑΔΥΘ στα Τρίκαλα, επισκέφθηκε για πρώτη φορά υπουργός το μεσημέρι της Τρίτης 4 Οκτωβρίου. Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκρ. Φάμελλος βρέθηκε στην πόλη του Ασκληπιού, στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό και ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τον υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Μιας διαδημοτικής και ανώνυμης εταιρείας των ΟΤΑ της δυτικής Θεσσαλίας, που ασχολείται με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με εντυπωσιακή πορεία: από το 2009 έως το 2016 διαχειρίστηκε 600.000 τόνους απορριμμάτων και 80.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, έχοντας την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλία. Και, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η κατάθεση της πρότασης σε πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, «αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο για την περιοχή». Λογικό, αφού έχει κόστος περί τα 32.000.000 ευρώ και είναι το επόμενο βήμα της επιτυχημένης διαχείρισης με μοντέλο τη διαδημοτική ανώνυμη εταιρεία.
Για το θέμα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι την έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι υπογραμμένη η ΑΕΠΟ για το συγκεκριμένο έργο (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων).
Ταυτοχρόνως, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε και ενημερώθηκε για τα νομικά ζητήματα για τα «πράσινα σημεία», μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Αυτή η εξέλιξη επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λειτουργία τους, που θα σημάνουν τον καταμερισμό της απόρριψης λυμάτων και απορριμμάτων από οικίες και επιχειρήσεις και τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος.
Συζητήσεις για ειδικότερα θέματα έγιναν με τον διευθυντή της ΠΑΔΥΘ κ. Οδ. Πλιάσα.
Ο δε πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, έθεσε θέμα για τη χρηματοδότηση της μελέτης για το φράγμα Μουζακίου, ενώ ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Γ. Τσιαντής αναφέρθηκε σε ζητήματα βιολογικού καθαρισμού. Παρόντες ήταν επίσης, οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας κ. Χρ. Σινάνης, Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου, Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, Σοφάδων κ. Θαν. Σκάρλος, το μέλος του ΔΣ, δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της εταιρείας.

Tags: , ,

40,37 εκ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στη Θεσσαλία

Πάνω από 40 εκατ. ευρώ έρχονται στη Θεσσαλία για απαραίτητα έργα οδικής ασφάλειας. Αύτο έγινε γνωστό μετά από συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Οικονομίας ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.
«Η οδική ασφάλεια, ένα φλέγον ζήτημα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συνεργαστεί με την Εγνατία Οδό Α.Ε, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο είχε αναθέσει στην εταιρία την εκπόνηση μελετών για την οδική ασφάλεια στη Θεσσαλία. Από τις μελέτες αυτές προκύπτουν κάποια έργα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα συμφωνήθηκε να διατεθούν πάνω από 40 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων οδικής ασφάλειας σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργα χρήσιμα για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων και ταυτόχρονα θα φέρουν θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία. Ευελπιστούμε να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός.

Tags: , ,

Περονόσπορος στις καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας

Αναμένεται η είσοδός του περονόσπορου στις καλλιέργειες επιτραπέζιας τομάτας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetyl-aluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxyl-m, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.
ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)
Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).
TUTA ABSOLUTA
Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

Tags: , ,

Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 3.10.2017 από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειάς τους.
Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο περιοχών με αυξημένη εγκληματικότητα – παραβατικότητα, την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας τους, τη δίωξη της επαιτείας, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών αυτών δράσεων, ελέγχθηκαν:
– (783) άτομα,
– (610) οχήματα,
– (10) επιχειρήσεις σκραπ και
– (7) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Προσήχθησαν (26) άτομα.
Συνελήφθησαν (13) άτομα και συγκεκριμένα:
– Τρεις (3) ημεδαποί για το αδίκημα της κλοπής.
– Πέντε (5) αλλοδαποί, τρεις υπήκοοι Μπανγκλαντές, ένας υπήκοος Αλβανίας και ένας υπήκοος Πακιστάν, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
– Τρία (3) άτομα, από τα οποία δύο ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
– Δύο (2) άτομα, από τα οποία ένας ημεδαπός και ένας υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των αδικημάτων της κατάχρησης σε ασέλγεια και της σωματεμπορίας.
Βεβαιώθηκαν (275) παραβάσεις και συγκεκριμένα:
– Τρεις (3) παραβάσεις του αδικήματος της κλοπής.
– Πέντε (5) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
– Δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία.
– Διακόσιες εξήντα πέντε (265) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:
• (1) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• (6) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• (4) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• (6) για ΚΤΕΟ,
• (58) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
• (1) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• (4) για φθαρμένα ελαστικά,
• (185) λοιπές παραβάσεις.
Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός των παραπάνω δράσεων είναι στοχευμένος και έχει ως κύριο σκοπό τόσο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παρόμοιοι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Tags: , ,

Σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

1. Η παρουσίαση των προτάσεων από το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υδατικά θέματα (Ειδική Γραμματεία Υδάτων) δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και τις επισημάνσεις που είχαμε διατυ-πώσει δημόσια επί του προσχεδίου της πρώτης αναθεώ-ρησης του εγκεκριμένου (από το 2014) ΣΔΥ.
Η αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική πολιτική παρέμ-βαση ΠΡΙΝ από την εκπόνηση των μελετών ομολογήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο από τον παριστάμενο αν. Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
2. Στην ημερίδα επιβεβαιώθηκε η διαφορά αντιλήψεων στο «όραμα» για το παραγωγικό μοντέλο και ειδικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτή άλλωστε είναι η βασική και ουσιαστική μας διαφορά. Από τις επιλογές στον πρωτογενή τομέα καθορίζονται οι υδατικές ανάγκες και όχι από γενικότητες υπέρ/κατά Αχελώου, φαραωνικά έργα κλπ.Δεν αποδεχόμαστε λοιπόν τη θέση του κυβερνώντος κόμματος ότι η γεωργία θα πρέπει να καταδι-καστεί στα όρια που έως σήμερα, με κόπους, θυσίες και χωρίς ανάλογη βοήθεια από την πολιτεία, μπόρεσε να αναπτυχθεί. Κατά μείζονα λόγο, δεν συμφωνούμε, σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλία για μεγιστοποίηση κάλυψης των διατροφικών αναγκών, την στήριξη της κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και την ανάπτυξη βιομηχανίας επεξεργασίας και μετα-ποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
3. Επειδή πολύς λόγος έγινε από τον κ. Φάμελλο για την εξοικονόμηση νερού, θα υπενθυμίσουμε τα εξής:
Ο στόχος σημαντικήςμείωσης των καταναλώσεων στις αρδεύσεις, στο επίπεδο των 450 κ.μ. νερού (κατά μέσο όρο) ανά στρέμμα, τέθηκε, διαβουλεύτηκε, εγκρίθηκε και έγινε αποδεκτός από όλους τους Θεσσαλούς παράγοντες από το 2014 με την έγκριση του πρώτου ΣΔΥ.
Όμως ο στόχος αυτός, αν και στο υδατικό ισοζύγιο προε-ξοφλήθηκε η επίτευξή του, δεν έχει γίνει πράξη και αυτό μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ με επιλεγμένα έργα, δράσεις, κίνητρα, αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων και φυσικά πολύ δουλειά.

4. Στην κυβέρνηση ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ότι το έλλειμμα θα διατηρηθεί, δεδομένου ότι το Σχέδιο τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην «οικολογική» ζήτηση που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 300 εκ. κ.μ. ετησίως. Αποφεύγουν όμως για ευνόητους λόγους να αναγνωρίσουν ότι η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και η ΕΡΗΜΟ-ΠΟΙΗΣΗ, εάν δεν δράσουμε άμεσα, θα είναι από δω και στο εξής σταθερά η νέα πραγματικότητα στη Θεσσαλία. Και μπροστά στον κίνδυνο αυτό, τι μας προτείνουν; Κάθετη απαγόρευση περαιτέρω ενίσχυσης από τη γειτονική λεκάνη Αχελώου μέσω ταμιευτήρα Συκιάς. Αγνοούν ότι ο ταμιευτήρας Συκιάς είναι το ιδανικό έργο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της οδηγίας για εξασφάλιση υδατικού αποθέματος για περίπτωση κρίσης; Παραμερίζουν εντελώς την αδήριτη πραγματικότητα ότι πρόκειται για τον πιο οικονομικό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης Πηνειού, δεδομένου ότι απομένουν εργασίες περίπου250 εκ. ευρώ έως την ολοκλήρωση των έργων (πλην του ΥΗ σταθμού) και ταυτόχρονα τον πιο σύντομο δρόμο χρονικά (5-8 χρόνια). Αντ’ αυτού προτείνουν έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δις ευρώ μέσα στη λεκάνη Πηνειού, δηλαδή ένα σχέδιο με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα, πανάκριβο, ουτοπικό και γεμάτο αβεβαιότητες. Τελικά με ένα τέτοιοέωλο σχέδιο προσπαθούν να κλείσουν και το υδατικό ισοζύγιο, που απέχει δραματικά από την πραγματικότητα. Κατά την άποψή μας, ένα μόνο μέρος από τους οικονομικούς πόρους που υποστηρίζουν ότι θα διαθέσουν για έργα, θα ήταν αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας καθώς επίσης και οι χρήσιμοι ταμιευτήρες πέριξ του κάμπου (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κλπ). Όλα τα άλλα για «μικρά έργα» και «πεδινούς ταμιευτήρες» είναι μάλλον ασκήσεις επί χάρτου.
5. Μια άλλη σημαντική παράμετρος στο παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας είναι η παραγωγή καθαρής υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΥΗΕ). Είναι γνωστό ότι τα ΥΗ έργα λειτουργούν θετικά στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου υδροδυναμικού πλούτου της χώρας και παράλληλα, ως εγχώριος πόρος, μειώνουν ευθέως την ενεργειακή μας εξάρτηση, η οποία δυστυχώς έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν 20 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Τοποθετήσεις για την σημασία των ΑΠΕ και ειδικά της ΥΗ Ενέργειας ακούσαμε προ διμήνου και από τον κ. Φάμελλο κατά την υπογραφή της αδειοδότησης της Μεσοχώρας.
Όταν όμως μετά απ’ όλα τα παραπάνω θέτουμε καθαρά το ερώτημα γιατί δεν προχωρούν στην αδειοδότηση της Συκιάς, όπως έκανε και η ΔΕΗ με τη Μεσοχώρα βασισμένη στη τελευταία απόφαση του ΣτΕ (26/2014), δεν παίρνουμε καμιά απάντηση. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση αλλά και στο κυβερνητικό κόμμα διατηρούνται οι συγχύσεις, οι ιδεοληψίες, ακόμη και οι ακραίες τάσεις που είχανε ανοιχτά εκφραστεί για κατεδάφιση ημιτελών έργων που έχουν παραλάβει από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ίδια μάλιστα περίοδο γινόμαστε θεατές νέων αδειών από την ΡΑΕ για έργα 400 MW με εισαγόμενο φυσικό αέριο (Βήμα, 17/9/2017), δηλαδή πολιτικές ενέργειες, που στη πράξη ακυρώνουν την κυβερνητική φιλολογία για ΑΠΕ και εξηγούν εν μέρει το πάθος κατά των ΥΗ έργων Άνω Αχελώου.
Καλούμε την κυβέρνηση, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσει ΑΜΕΣΑ το θέμα των ημιτελών έργων στον Άνω Αχελώο και να εκδηλώσει καθαρά τις προθέσεις της, εάν δηλαδή σκοπεύουν να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού κου Σπίρτζη για τα έργα Συκιάς –σήραγγας η εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην (νέα) αδειοδότησή τους, εκτός εάν τελικά σκέπτονται να παραμεί-νουν μετέωροι και κρυμμένοι πίσω από τις αοριστίες κατά της «εκτροπής Αχελώου».
6. Κλείνοντας οφείλουμε να ενημερώσουμε το θεσσαλικό λαό ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΡ-ΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣΗ ΠΟΥ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «ΠΑΡΑΓΓΕ-ΛΙΑΣ», ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ.
Εκτιμούμε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια που κάνουν να περάσουν την αμφιβολία και την απογοήτευση στο λαό και τους αγρότες ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα της άρδευσης και της οικολογικής καταστροφής εκτός από «μικρά φράγματα» και «πεδινές» ταμιεύσεις. Ειδικά τώρα με τη έλευση του πρωθυπουργού στο Συνέδριο 10-11 Οκτωβρίου στη Λάρισα, η προσπάθειά τους αυτή θα ενταθεί. Καλούμε όλους τους συμπολίτες να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές και το Σχέδιο που προωθείται και να μην αποδεχθούν την στασιμότητα της Γεωργίας, τη μόνιμη υποβάθμιση στο περιβάλλον της Θεσσαλίας και τον εξοβελισμό της ΥΗ ενέργειας.

Γιώργος Κωτσός, Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας
Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντ. & Δυτ. Θεσσαλίας
Κωνσταντίνος Καλόγηρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας
Γιάννης Καλλές, Πρόεδρος Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ)

Tags: , ,

ΟΓΑ Θεσσαλίας: Ενιαίο ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού

Σας ενημερώνουμε ότι: Κατόπιν σχετικής συνεννόησης των Διοικήσεων Ο.Γ.Α. και Ε.Φ.Κ.Α. και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ο.Γ.Α. Θεσσαλίας- Ε.Φ.Κ.Α., αποφασίστηκε να υπάρχει ενιαίο ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού από 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. καθημερινά στο κτίριο όπου συστεγάζονται οι υπηρεσίες του Ο.Γ.Α. και του Ε.Φ.Κ.Α. επί της οδού Φαρσάλων & Τσάτσου 2, 41335, Λάρισα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ο.Γ.Α. Θεσσαλίας
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song