Tags: , ,

Την Καλαμπάκα επισκέφθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρήστο Σινάνη πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 03/10/2017 ο πρώην υπουργός εσωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΣΥ κος Ιωάννης Ραγκούσης.
Κατά τη συνάντησή τους ο Δήμαρχος Καλαμπάκας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω της μεγάλης έκτασής του και του ιδιαίτερου ανάγλυφου. Επίσης, ο κ. Ραγκούσης ρώτησε και ενημερώθηκε για τη διαρκή αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τα Μετέωρα τα τελευταία χρόνια. Φεύγοντας ο Δήμαρχος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επιδιώξεις του.
Δήμος Καλαμπάκας

Tags: , ,

Νέες επεκτάσεις των δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων

Και νέες επεκτάσεις των δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων από τη ΔΕΥΑΤ. Με εργολαβία που είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και τίτλο «ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017», η δημοτική επιχείρηση ολοκληρώνει εργασίες σε συνοικίες των Τρικάλων (Πύργος, Σαράγια κ.α.). Το συγκεκριμένο έργο, μετά τη δημοπρασία, ανέλαβε η εταιρεία Α. ΤΣΙΝΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. με προσφερθείσα έκπτωση 66,86%. Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΤ κ. Δημ. Παζαΐτη και του εκπροσώπου της εταιρείας. Το έργο
Η μελέτη του έργου προβλέπει:
Α) Την κατασκευή των αγωγών του κυρίως δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων του Δήμου Τρικκαίων συνολικού μήκους 1220μμ.
Β) Την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων των κατοικιών του οικισμού 50τεμ.
Γ) Την κατασκευή φρεατίων επίσκεψης ακαθάρτων και υδροσυλλογής 30 τεμ.
Δ) Την αποκατάσταση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, τα οποία θα έχουν καταστραφεί λόγω των εργασιών.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Υπεγράφη η Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Καλαμπάκας

Υπεγράφη σήμερα, 03/10/2017 η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Αντικατάσταση και επέκταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Καλαμπάκας», προϋπολογισμού 4.498.999,40 €, μεταξύ του Δήμου Καλαμπάκας, της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμπάκας και της αναδόχου εταιρίας «ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.».
Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΕΡΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, προϋπολογισμού 4.498.999,40 €, είναι ένα σημαντικό και ζωτικής σημασίας έργο, που εδώ και είκοσι χρόνια αποτελούσε στόχο όλων των δημοτικών αρχών. Το έργο περιλαμβάνει, αφενός την αντικατάσταση του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου και αφετέρου την επέκτασή του, προκειμένου να συμπεριλάβει και νεοεντασσόμενες στον πολεοδομικό ιστό περιοχές.
Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, πλήρως συμβατό με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (σε επίπεδο ελέγχου ποιότητας νερού, εξοικονόμησης νερού κ.τ.λ.), που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα με ποιοτικό πόσιμο νερό.
Το συνολικό μήκος των σωληνώσεων των υδρευτικών έργων της Καλαμπάκας είναι 62.528,00 m. και εκτιμάται, ότι θα εξυπηρετεί και μόνιμους κάτοικους της ΔΚ Καλαμπάκας, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας.
Το έργο, συμβάλλει στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη της Καλαμπάκας με το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο δεν εξασφαλίζει ούτε την επάρκεια ούτε την απαιτούμενη ποιότητα νερού και δεν πληροί τους βασικούς κανόνες υγιεινής (καθημερινές θραύσεις και ανεπιθύμητες εισροές στο δίκτυο). Αποτελεί μία ακόμα ενέργεια της Δημοτικής Αρχής για την βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας, με σκοπό τόσο την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών ύδρευσης, όσο και την βέλτιστη διαχείριση του υδατικού αποθέματος της περιοχής.
Επίσης αποτελεί επιστέγασμα των συντονισμένων προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κυρίως με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κο Κώστα Αγοραστό.
Γι’ αυτό και ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κο Κώστα Αγοραστό και τις υπηρεσίες του για την άριστη συνεργασία που οδήγησε στην υλοποίηση, ενός ακόμη σημαντικού έργου για την περιοχή μας.

Δήμος Καλαμπάκας

Tags: , ,

Παρέμβαση Χρ. Μιχαλάκη για τον αποκλεισμό από το Μέτρο της Νιτρορύπανσης

Με επιστολή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, παρεμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης στο θέμα που προέκυψε με τον αποκλεισμό του Ν. Τρικάλων και των ενδιαφερόμενων αγροτών από το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης.
Συγκεκριμένα, την τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο εν λόγω μέτρο ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων προκειμένου σημαντικοί πόροι -ύψους 2.200.000 ευρώ κατά την προηγούμενη πενταετία- να μην χαθούν από τον Ν. Τρικάλων και σημειωθεί περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος με ταυτόχρονη σοβαρή επιβάρυνση για το φυσικό περιβάλλον.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μιχαλάκη έχει ως εξής:
« Κύριε Υπουργέ,
με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο, προκλήθηκε έντονος προβληματισμός και διαμαρτυρίες στο σύνολο των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Υ.Α. και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στις εν λόγω περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι εκατό (100) μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης . Το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές όπως Natura κλπ με πρίμ είκοσι (20) μορίων.
Με βάση το παραπάνω Σχέδιο Διαχείρισης, το σύνολο της Π.Ε. Τρικάλων κατατάσσεται στη ζώνη Καλής Χημικής κατάστασης υπογείων υδάτων.
Κύριε Υπουργέ,
σύμφωνα με τα ανωτέρω, αν δεν υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων, οι αγρότες του Ν. Τρικάλων δεν θα ενταχθούν στο παραπάνω μέτρο με συνέπεια σημαντική απώλεια εισοδήματος σε ένα Νομό με έντονη γεωργική δραστηριότητα και σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση σε εκτάσεις που κατά την προηγούμενη πενταετία ήταν ενταγμένες στο προαναφερθέν μέτρο και επομένως προστατεύονταν.
Σας επισημαίνουμε ότι, στο προηγούμενο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 είχαν ενταχθεί ενενήντα εννέα (99) παραγωγοί του Ν. Τρικάλων, με το συνολικό ποσό πληρωμής για την πενταετία να ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ (2.200.000), πόρους που θα στερηθεί η τοπική οικονομία των Τρικάλων.
Σας ευχαριστώ.»

Tags: , ,

Υποβολή Αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ο Δήμος Τρικκαίων και η Συνειρμός αμκε γνωστοποιούν ότι πρόκειται να ανανεωθεί ο κατάλογος των ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει σε άπορους δημότες προϊόντα (είδη διατροφής, απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη ρουχισμού, υποδήματα κλπ).
Για να ενταχθεί κάποιος/α στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ χρειάζεται να προσκομίσει τα παρακάτω Δικαιολογητικά:
1. ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
3. ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ Ε1- Ε9 ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 ή ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (ότι δεν υποχρεούται να υποβάλει Φορολογική Δήλωση), ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ.
4. ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (αν υπάρχει)
5. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (αν υπάρχουν)
6. ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (αν υπάρχει)
7. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ για το αν ο/η ίδιος/α ή άλλο μέλος της οικογένειας ωφελείται από άλλη ανάλογη δομή ή πρόγραμμα (ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Ενοριακά Παντοπωλεία κλπ)

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες θεωρούνται εμπιστευτικά και θα τηρηθούν απολύτως οι κανόνες που αφορούν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Όσοι/όσες είναι ωφελούμενοι/νες του Κοινωνικού Παντοπωλείου από την 1η Ιουνίου 2017 έως και σήμερα, δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ξανά Αίτηση.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στη συνοικία του Αγ. Οικουμενίου, τηλ. 24310 26880, από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 10 π.μ. ως τη 1μ.μ.

Tags: , ,

Συλλήψεις φυγόποινων στα Τρίκαλα

Συνελήφθη χθες (02-10-2017) το βράδυ στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 78χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, με ποινή φυλάκισης (6) μηνών, για το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.
Επίσης, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (03-10-2017) στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Τρικάλων, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, με ποινή φυλάκισης (8) μηνών, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Tags: , ,

Συνεχίζεται η δράση του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

Συνεχίζεται η δράση του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, στο οποίο ο Δήμος Τρικκαίων έχει την προεδρία. Μετά την επανασύστασή του και την πραγματοποίηση ημερίδας στα Τρίκαλα, μια δεύτερη ημερίδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 στα Γρεβενά. Θέμα της, τα «Ποτάμια συστήματα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον» και συνδιοργανωτές, ο Δήμος Γρεβενών, η ΔΕΥΑ Γρεβενών και το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.
Ο Ληθαίος ποταμός, ως στοιχείο παρεμβάσεων και δράσεων – πρότυπο, απετέλεσε σημείο αναφοράς στη διάρκεια τοποθετήσεων από συνέδρους. Εξάλλου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Γούλας, που εκπροσώπησε τον Δήμο, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις για προστασία και ανάδειξη του ποταμού, υπό το γενικό πρίσμα «Ζούμε (σ)το ποτάμι». Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει στη ζωή της πόλης ο Ληθαίος, τόσο ως ιστορικό στοιχείο σχετιζόμενο με τον θεό Ασκληπιό, όσο και ως σύγχρονος πόλος έλξης, για τρικαλινούς και επισκέπτες.
Ως προς την ημερίδα συνολικότερα, οι ομιλητές, σύμφωνα και με τον Δήμο Γρεβενών, ανέδειξαν την αξία των αστικών και όχι μόνο ποταμιών ως στοιχείο ζωής και πολιτισμού των πόλεων, ενώ αναπτύχθηκαν προτάσεις αξιοποίησης και αναβάθμισής τους με σεβασμό πάντα στην περιβαλλοντική τους προστασία.
Ως κυριότερα συμπεράσματα από τις εργασίες της ημερίδας προέκυψαν, η ανάγκη άμεσης κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει την διαχείριση των ποταμών και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορά εμπλεκόμενου φορέα, ενώ αποφασίσθηκε η συνέχιση της διοργάνωσης ανάλογων ημερίδων με την σκυτάλη να παίρνουν από τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, η Λάρισα και η Λειβαδιά τους επόμενους μήνες.
Παρόντες ήταν επίσης από την πλευρά των Τρικάλων, ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχ. Ταμήλος (ως πρώτος πρόεδρος του Δικτύου) και ο κ. Γ. Χαρίσης ως μέλος της Γραμματείας του Δικτύου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Άμεση η δράση του Δήμου Τρικκαίων για την ιλαρά

Άμεση η δράση του Δήμου Τρικκαίων για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς. Με πρωτοβουλία της ιατρού εργασίας του Δήμου κ. Γεωργίας Σκούφη, εστάλη ενημερωτική επιστολή στους υπαλλήλους του Δήμου, για το θέμα της ιλαράς και των απαραίτητων εμβολιασμών. Η επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα στην αναζωπύρωση του προβλήματος ιλαράς στη χώρα μας: «Στην Ελλάδα δηλώθηκαν έως τώρα 196 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το νόσημα δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες, κυρίως άνω των 20 ετών και έτσι για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου και των πιθανών αναπηριών και θανάτων που προκαλεί, απαιτείται τόσο η ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων των παιδιών όσο και η ανοσοποίηση των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν».
Συστήνεται «ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR)».
Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται σχετικά, «είναι τριδύναμο (MMR- Ερυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα) και περιέχει ζώντα εξασθενημένα στελέχη των αντίστοιχων ιών. Θεωρείται γενικά ασφαλές εμβόλιο, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1Μ μετά τον εμβολιασμό, για τον θεωρητικό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο. Είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό και γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα ενός μήνα».
Η γιατρός εργασίας του Δήμου Τρικκαίων είναι στη διάθεση των εργαζομένων για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας.
Επίσης, συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης των εργαζομένων. Μια ακόμη ομιλία για θέματα «Υγείας και ασφάλειας στην εργασία», θα πραγματοποιηθεί προς το προσωπικό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου, σε συνέχεια παρόμοιων δράσεων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Στην εποχή των fake news ο αληθινός και αξιόπιστος τύπος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ

«Στην εποχή των fake news ο αληθινός και αξιόπιστος τύπος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα για τον περιφερειακό τύπο στη Λάρισα.
Ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την εδραία θέση του ότι «η ανεξάρτητη, υπεύθυνη και ποιοτική ενημέρωση, η διασφάλιση ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτή, η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα ποιότητας και καλής λειτουργίας της δημοκρατίας» και υποστήριξε ότι «είναι θέμα ευρύτερα της κοινωνίας πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στον τύπο, σήμερα που φαίνεται ότι η οθόνη κυριαρχεί στο χαρτί και η εικόνα το κείμενο».
Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «μπορεί, πρέπει και αξίζει να έχει παρόν και μέλλον ο περιφερειακός τύπος που
-είναι βιώσιμος και στηρίζεται στις δικές του κι όχι σε δάνειες δυνάμεις,
-δεν φοβάται τον ανταγωνισμό όταν αυτός διεξάγεται επί ίσοις όροις κι όταν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι από πριν και σεβαστοί απ’ όλους
-στηρίζεται μεν από το κράτος καθώς η αποστολή του είναι νευραλγικής σημασίας χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά εξαρτώμενος από την κρατική διαφήμιση,
-δεν χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του,
-είναι ανεξάρτητος και εξυπηρετεί μόνο το καλώς εννοούμενο γενικό συμφέρον του τόπου της κοινωνίας και κανένα άλλο,
-δεν είναι φοβικός απέναντι στη σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτομία αλλά τις αξιοποιεί για να γίνει πιο ανταγωνιστικός και για να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό, να προσεγγίσει νέες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα οι νέοι,
-δεν υποκύπτει στον πειρασμούς του εντυπωσιασμού, της υπερβολής και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για να πουλήσει μερικά φύλλα παραπάνω ή για μερικά επιπλέον κλικ,
-τηρεί την εργασιακή νομοθεσία και παρέχει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς,
-στέκεται κριτικά μεν, τεκμηριωμένα δε απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλες τις απόψεις,
-εκφράζει με συνέπεια τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τη φωνή τους».
Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε, πάντως, ότι «η πορεία του τύπου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία της χώρας μας» κι επανέλαβε την πρότασή του για παραγωγική επανάσταση με στόχους «περισσότερη παραγωγή, περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».
Παράλληλα, παρουσίασε την πρόταση της ΕΝΠΕ για μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Tags: , ,

Δημήτρης Σιούφας: 4η Οκτωβρίου 1974 – Συμμετοχή, σύνεση, συνεννόηση, συναίνεση

Η Νέα Δημοκρατία, 43 χρόνια μετά την ίδρυση της, είναι κόμμα ιστορικό για τη μακρά προσφορά της στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού.
Είναι ταυτόχρονα ο θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής ζωής, γιατί σε όλη τη Μεταπολίτευση ήταν ή κυβέρνηση ή αξιωματική αντιπολίτευση.
Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει, ότι είναι κόμμα μεγάλης προοπτικής για το μέλλον της χώρας και την εθνική ανόρθωση.
Πολιτική παράταξη συνέπειας με διαρκή εκσυγχρονιστική πορεία, εκφράζει ταυτόχρονα τη παράδοση και τη πρόοδο. Εκφράζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Από την ίδρυση της δεν εξέφρασε ποτέ ακρότητες ή ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Η δύσκολη εποχή που διανύουμε στην Ελλάδα και η ασταθής και επικίνδυνη εποχή για όλο τον κόσμο,απαιτεί δοκιμασμένα και επαρκή σημεία αναφοράς και στήριξης.
Απαιτεί πολιτικές που οδηγούν με σύνεση σε εθνική συνεννόηση.
Απαιτεί πολιτικές που εμπνέουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Απαιτεί πολιτική δυναμική με μετριοπάθεια και συναίνεση.
Απαιτεί συναίσθηση της ιστορίας και οραματισμό του μέλλοντος.
Σαράντα τρία χρόνια μετά, τιμούμε τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους διαδόχους του στην ηγεσία. Τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, τα μέλη και το σύνολο των πολιτών που εμπιστεύτηκαν, στήριξαν και συμπορεύθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία.
Αισθανόμαστε τη σιγουριά που εμπνέει αυτή η πολιτική παράταξη για το Λαό και τη Πατρίδα.
Περιμένουμε με αισιοδοξία, την επιβεβαίωση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού για την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης για την εθνική ανόρθωση.

Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες της ελιάς

Ο μύκητας αυτή την εποχή προσβάλει κυρίως τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων προκαλώντας σε αυτά χαρακτηριστικές στρογγυλές τεφροκαστανές κηλίδες, που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Οι κηλίδες στους μίσχους των φύλλων και στους ποδίσκους των καρπών είναι στενόμακρες και τεφροκαστανές. Όταν η προσβολή είναι έντονη τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Αποτέλεσμα της προσβολής των ποδίσκων των καρπών είναι η συρρίκνωση και η πτώση των καρπών.
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις ευνοούνται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες βροχής, άλλα και από την πολύ υψηλή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος με την μορφή δροσιάς ή ομίχλης).
Άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης του μύκητα είναι 16-20οC. Οι προσβολές πραγματοποιούνται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά το χειμώνα συμβαίνουν εφόσον ο καιρός είναι ήπιος (θερμοκρασίες 3-5 οC). Εντονότερες προσβολές εμφανίζονται σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και κλειστές περιοχές, καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης.
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου.
Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για την δημιουργία συνθηκών καλού αερισμού και φωτισμού. 2) Φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα, όπως copper oxychloride, copper hydroxid, calcium copper sulfate, dodine, trifloxystrobin, tebuconazole, difenoconazole και επανάληψη μετά από βροχή
ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ
Η ασθένεια προσβάλει άωρους και ώριμους καρπούς, καθώς και φύλλα. Οι προσβολές (καστανές ελαφρά βυθισμένες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στους πράσινους και ώριμους καρπούς) εμφανίζονται και εξελίσσονται την εποχή του φθινοπώρου. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα οι οποίοι διενεργούνται για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου καταπολεμούν και αυτή την ασθένεια.
ΒΟΥΛΑ
Ασθένεια η οποία προσβάλει τους άωρους καρπούς το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου (ξεροβούλα), καθώς και τους ώριμους καρπούς το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα (σαποβούλα).
Συμπτώματα: Καστανόχρωμες κυκλικές βυθισμένες κηλίδες με ξηρή σύσταση στους πράσινους καρπούς (ξεροβούλα) και καστανόχρωμη σήψη στους ώριμους (σαποβούλα).
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι θερμοκρασίες ανάπτυξης του μύκητα είναι 20-30οC. Η εμφάνιση και η ένταση της ασθένειας συνδέεται άμεσα με τον πληθυσμό του δάκου και τον βαθμό της δακοπροσβολής του ελαιοκάρπου. Το παθογόνο είναι παράσιτο πληγών, αφού η προσβολή γίνεται μέσω των νυγμάτων του δάκου. Για την προστασία των καρπών από την ασθένεια απαιτείται η συστηματική καταπολέμηση του εντόμου.
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ
Συμπτώματα: Καστανοιώδεις κηλίδες στην κορυφή των καρπών ή στο σημείο πρόσφυσης του ποδίσκου.
Οι προσβεβλημένοι καρποί συρρικνώνονται και μεταβάλλονται σε μούμιες. Η ασθένεια προσβάλει κυρίως τους ώριμους και τους υπερώριμους καρπούς. Οι πρώτες προσβολές από τον μύκητα παρατηρούνται κατά την περίοδο της αλλαγής του χρώματος των καρπών.
Συνθήκες ανάπτυξης: Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η ύπαρξη πολύ υψηλής υγρασίας 92-100% για διάστημα 2-5 ημερών, θερμοκρασίες 10-25οC και η ύπαρξη πληγών. Οι καιρικές συνθήκες εκδήλωσης και διάδοσης της ασθένειας είναι παρόμοιες με εκείνες του κυκλοκόνιου. Η είσοδος του παθογόνου γίνεται μέσω πληγών από νύγματα του δάκου. Πηγή μολύσματος αποτελούν οι μολυσμένοι καρποί του προηγούμενου έτους στο δένδρο και στο έδαφος.
Συστάσεις: 1) Να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε χαμηλές, υγρές και κακώς αεριζόμενες περιοχές. 2) Καλό είναι να γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για την αραίωση της κόμης των δένδρων. 3) Χημική καταπολέμηση της ασθένειας συνιστάται κατά την έναρξη της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. 4) Η συστηματική καταπολέμηση του δάκου βοηθά αποτελεσματικά στον περιορισμό της ασθένειας και οι επεμβάσεις εναντίον του κυκλοκόνιου, καταπολεμούν και το γλοιοσπόριο.
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ
Συμπτώματα: Το βακτήριο προκαλεί την εμφάνιση χαρακτηριστικών όγκων κυρίως σε κλαδίσκους, σε κλάδους, στον κορμό και τις ρίζες των ελαιόδεντρων.
Συνθήκες ανάπτυξης: Το παθογόνο βακτήριο είναι κυρίως παράσιτο πρόσφατων πληγών, οι οποίες προκαλούνται από ραβδίσματα κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, το κλάδεμα, το χαλάζι, τον παγετό και τις ουλές από την πτώση των φύλλων. Οι μολύνσεις απαιτούν βροχερό και δροσερό καιρό καθώς και τη βοήθεια του ανέμου.
Συστάσεις: 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλάδων. Ο καθαρισμός των ελαιοδένδρων από τα προσβεβλημένα μέρη είναι καλλίτερα να διενεργείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και δεν πρέπει να διενεργείται κατά τη διάρκεια βροχερών και ιδιαίτερα υγρών περιόδων. 2) Όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός καλό είναι να αποφεύγεται η συλλογή του ελαιόκαρπου με ράβδισμα των δένδρων καθώς και το κλάδεμα, ιδίως σε ελαιώνες που έχουν προσβολή ή γειτονεύουν με προσβεβλημένους. 3) Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και τις άλλες εποχιακές μυκητολογικές ασθένειες, προστατεύουν την καλλιέργεια και από βακτηριακές μολύνσεις. Ο ψεκασμός των δένδρων με χαλκούχα σκευάσματα θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από το κλάδευμα, καθώς και μετά από χαλαζόπτωση και παγετό. 4) Σε περίπτωση εγκατάστασης νέου ελαιώνα πρέπει να φυτεύονται δενδρύλια υγιή, τα οποία να προέρχονται από πιστοποιημένα φυτώρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.
Δημ. Λύκας
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song