Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Σε νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει η απλή αναλογική

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει σε «μια νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος» έκρουσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η ΕΝΠΕ και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.
«Δεν γίνεται αποδεκτό η μοναδική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση να είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος», διεμήνυσε ο κ. Κ. Αγοραστός και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η απλή αναλογική να οδηγήσει «σε αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ακυβερνησία, φαινόμενα συναλλαγής, αν όχι και χάος»
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «την ώρα που υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση σε εξαιρετικά αυστηρή, στα όρια του παραλόγου, δημοσιονομική λιτότητα, το κεντρικό κράτος διογκώνεται με νέες γραμματείες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συμβούλους, παρασυμβούλους, γενικούς γραμματείας, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς. Με άλλα λόγια προσθέτουν και άλλο λίπος στο κεντρικό κράτος και φτάνουν στο κόκκαλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα του 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,18% έναντι στόχου 0,5%.
«Πέρυσι, πέρα από τα πλεονάσματα, τα οποία υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν Περιφέρειες και Δήμοι, μόνο από τις Περιφέρειες παρακρατήθηκαν 420 με 450 εκατομμύρια ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους, πόροι που προορίζονται για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους οι Περιφέρειες. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο θυμόσοφος ελληνικός λαός; Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και υπενθύμισε ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας η αυτοδιοίκηση όχι απλά έβαλε πλάτη αλλά εκλήθη να σηκώσει δυσανάλογα βάρη με την περικοπή της χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους στο 65% και τη μείωση του προσωπικού τους στο 40% κατά μέσο όρο».
«Στη σημερινή εποχή ούτε η ακινησία, ούτε το βήμα σημειωτόν, ούτε καν τα δειλά βήματα μπροστά μπορεί να είναι επιλογή. Σήμερα χρειαζόμαστε άλματα και μάλιστα μεγαλύτερα από τη φθορά», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθάρισε:
«Για να πετύχει η μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μια «κολοβή» επιτρέψτε μου την έκφραση μεταρρύθμιση. Πρέπει να έχει βάθος, να επιλύει προβλήματα, να αίρει στρεβλώσεις, να αντιμετωπίζει παθογένειες και να δίνει τη δυνατότητα, τα εχέγγυα και την ελευθερία στην αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί, που θέλει και κυρίως που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Γιατί η κοινωνία χρειάζεται την αυτοδιοίκηση, επενδύει στην αυτοδιοίκηση, περιμένει πολλά από την αυτοδιοίκηση και σωστά πράττει, γιατί είμαστε εκεί κάθε μέρα και νοιαζόμαστε για το μικρό και μεγάλο αλλά για το μικρό που ανάγεται σε μεγάλο και κυρίαρχο για τη ζωή των συμπολιτών μας».
Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα τετράγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος» και επισήμανε ότι «τον τελευταίο καιρό με τις επιλογές του το κεντρικό κράτος ξεπερνά πλέον τα τελευταία όρια αντοχής των Περιφερειών».
Για την ισότητα των φύλων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι «δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι win-losesituation, δηλαδή χάνουν οι άνδρες, κερδίζουν οι γυναίκες ή το αντίστροφο. Είναι win-winsituation, δηλαδή κερδίζουν όλες και όλοι», τόνισε και πρόσθεσε:
«Η ισότητα των φύλων είναι προς όφελος και των χωρών και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα των ιδίων των κοινωνιών μας. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από πολλές μελέτες. Οι χώρες με ισότητα των φύλων στην πράξη είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην κλίμακα της ευτυχίας», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και χαρακτήρισε το «συνέδριο ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού, γιατί επικαιρικά γυαλίζει η ισότητα».
Το συνέδριο αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας ακόμη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ μας, αλλά συνεργασίας που με συνέργεια θα φτάσει σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για τις οικογένειές μας», επισήμανε απευθυνόμενος σε γυναίκες αιρετές της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα.
Στο συνέδριο μίλησαν οι Γενικοί Γραμματείς Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα και Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Μαρία Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα ΕλίζαΒόζεμπεργκ, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ κα ΖέφηΔημαδάμαως Εκπρόσωπος της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ καςΦώφης Γεννηματά, η βουλευτής Β’ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κα Διαμάντω Μανωλάκου ως Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Κατερίνα Αδαμοπούλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου των ΑΝΕΛκ. Πάνου Καμμένου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Μαραβέλιας, η Επικεφαλής Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα, το Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ κα Αγγελική Παπάζογλου, οι Αντιπεριφερειάρχεςκυρίες Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Μαυρίδου, Δωροθέα Κολυνδρίνη Ερμίνα Κυπριανίδου, Φανή Παπαθωμά, Παναγιώτα Μητροκώστα και τα μέλη Περιφερειακών Συμβουλίων κυρίες Χριστιάνα Πάπιτση και Ντία Στούμπου-Ζαχαροπούλου.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, η Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και η ταξίαρχος κα Ιωάννα Ιωαννίδου εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

Tags: , ,

Βιωματικό σεμινάριο Καθηγητών Γυμνασίου

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ), σε σε συνεργασία με την Β/βάθμια Εκπαίδευση Νομού Τρικάλων, πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο εκπαίδευσης πάνω στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω» που απευθύνεται σε Καθηγητές Γυμνασίου.
Το «Ξέρω τι ζητάω» είναι ένα σχολικό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο των Κοινωνικών Επιρροών, με τελικούς αποδέκτες τους εφήβους μαθητές 12-14 ετών.
Στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει την έναρξη της χρήσης εξαρτησιογόνων από τους εφήβους και να καθυστερήσει τη μετάβαση από την πειραματική στη συστηματική χρήση ουσιών.
Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υλοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων.
Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί σε 3 τρίωρες συναντήσεις στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης στη δ/νση: Βίκτωρος Ουγκώ 2 (Πλατεία Χατζηπέτρου – 1ος όροφος στις παρακάτω ημερομηνίες:
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου &
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρες 17:00-20:00 μ.μ.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (έως 18 άτομα), εξαιτίας του βιωματικού χαρακτήρα της επιμόρφωσης.
Στους εκπαιδευτικούς που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα θα δοθεί το εκπαιδευτικό υλικό ενώ, παράλληλα, θα παρέχεται από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης στήριξη – εποπτεία, ατομική ή και ομαδική, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών που πιθανόν να προκύψουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Μετά το πέρας της επιμόρφωσης θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Tags: , ,

1-7 Νοεμβρίου, Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Το σύνθημα που όρισε για το 2017 είναι » Στηρίζουμε τον θηλασμό – Μαζί! » και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, δίνοντας έτσι έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των Στόχων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.
Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή. Το νέο σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.
Ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου και προσφέρει στο μωρό την πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.
Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 13ετίας μαθήματα τόσο ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες όσο και προάσπισης του μητρικού θηλασμού . Οι Μαίες του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκονται μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.
Στέκονται δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντας τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας, ενώ ο ίδιος χώρος προσφέρεται συχνά ως χώρος θηλασμού όταν απαιτείται, τόσο από εργαζόμενες στην Περιφέρεια μητέρες όσο και από το ευρύτερο κοινό.
Οι Μαίες του Τμήματος κ. Γεωργία Ντέλλα και Συρματένια Κουλακίδου τονίζουν ότι ο θηλασμός εξυπηρετεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ενώ παράλληλα, αποτελεί μια προσαρμοστική περίοδο για το νεογνό από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Ο πρώτος θηλασμός συνδέει την ενδομήτρια εμπειρία του εμβρύου με μια εξωμήτρια επανάληψη εμπλουτισμένη με επιπλέον ερεθίσματα. Η εύρεση της θηλής από το νεογέννητο – είτε τη βρει μόνο του, είτε του προσφερθεί- εκλαμβάνεται ως επιτυχία από το ίδιο και δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ικανότητά του αυτή.
Σε επιστημονικές μελέτες περιγράφεται η εκπληκτική ικανότητα του βρέφους να αναρριχηθεί γυμνό στο γυμνό σώμα της μητέρας του και να αναζητήσει την θηλή της, μόλις λίγα λεπτά μετά την περάτωση του τοκετού. Η προσπάθεια αυτή του νεογνού ενισχύεται από την ικανότητα του να αναγνωρίζει την μυρωδιά της μητέρας του και εγγενώς να επιθυμεί την στενή επαφή μαζί της. Άσχετα με το είδος του τοκετού είτε φυσιολογικός, είτε καισαρική τομή, με τη χρήση επισκληρίδιου ή γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη η επαφή των νεογνικών χειλιών με την θηλή της μητέρας, κατά την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του νεογνού.
Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συνεπώς η μητέρα προσφέρει τον μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που τους βολεύουν καλύτερα. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε μερικές βασικές αρχές που βοηθούν την μητέρα και το βρέφος να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό και άνετο μητρικό θηλασμό και οι οποίες εφαρμόζονται οποιαδήποτε στάση:
• Το βρέφος είναι έτοιμο να θηλάσει όταν κοιμάται ελαφρά ή όταν έχει μόλις ξυπνήσει. Όταν το βρέφος κλαίει έντονα θα πρέπει η μητέρα πρώτα να το ησυχάσει και έπειτα να το τοποθετήσει στον μαστό.
• Η μητέρα κάθεται σε μια αναπαυτική θέση, υποστηρίζοντας την πλάτη της, χωρίς να γέρνει προς το βρέφος.
• Η μητέρα υποστηρίζει το κεφάλι του νεογνού της από τον αυχένα του και κατευθύνει το νεογνό της προς τον μαστό και δε φέρνει τον μαστό της προς το μωρό.
• Η επαφή του βρέφους με την μητέρα πρέπει να είναι άμεση, καλύτερα δέρμα με δέρμα. Το σώμα του βρέφους πρέπει να είναι γυρισμένο προς το κορμό της μητέρας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επαφή «κοιλιά με κοιλιά».
• Το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο ύψος στην αγκαλιά της μητέρας του, ώστε η μύτη του να ακουμπά την θηλή του μαστού. Για να βοηθηθεί η μητέρα, μπορεί να χρησιμοποιεί μαξιλάρια κάτω από τα χέρια της ή κάτω από το μωρό της.
• Η μητέρα υποστηρίζει τον μαστό της με τον αντίχειρα στην πάνω μεριά του μαστού και με τα τέσσερα δάκτυλα κάτω από αυτόν, σε απόσταση μακριά από την θηλαία άλω, έτσι ώστε το βρέφος να μπορεί να «πιάσει» μεγαλύτερη επιφάνεια της θηλαίας άλω (τα δάχτυλα σχηματίζουν το γράμμα C).
Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας για στήριξη στον Μητρικό Θηλασμό: 2413506290.

Tags: , ,

Δήμος Τρικκαίων: Στοχευμένη πρόταση για την κοινωνική αλληλεγγύη

Νέα πρόταση για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης από τον Δήμο Τρικκαίων. Με έμφαση στη βελτίωση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών, ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης, υποβάλλεται πρόταση από τον Δήμο για αναβάθμιση και ενιαία χωροθέτηση 2 δομών:
– του Κοινωνικού Εστιατόριου
– του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων,
στον πλέον αρμόζοντα για τις δράσεις αυτές χώρο.
Η πρόταση είναι η μελέτη με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», που εγκρίθηκε στην ουσία της ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. Με μόνη διαφοροποίηση, την ένσταση για το αν θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί το όλο εγχείρημα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι δύο αυτές δομές σε ενιαίο χώρο.
Σε δημοτικό χώρο μάλιστα, όπου ήδη χωροθετήθηκε και το Κέντρο Κοινότητας, που ενημερώνει και υποστηρίζει ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Πρόκειται για την παλαιά «κλινική Αριστοτέλη Αντωνίου», ευεργέτη ιατρού της πόλης των Τρικάλων, που δώρισε το κτήριο, στο οποίο αυτό το διάστημα στεγάζει το Α ΚΑΠΗ Τρικάλων και υποδέχεται το Κέντρο Κοινότητας. Με δεδομένη την έλλειψη πόρων, το κτήριο είχε περιπέσει σε μερική αχρηστία. Πλέον, με την πρόταση που υποβάλλεται σε πρόσκληση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Ε.Π Θεσσαλίας για ένταξη και χρηματοδότηση της μελέτης, οι Κοινωνικές Δομές στα Τρίκαλα βελτιώνονται, αξιοποιώντας κάθε υπάρχον χρηματοδοτικό εργαλείο και πρόγραμμα.
Διότι με τον προϋπολογισμό των περίπου 285.000 ευρώ, το κτήριο ανακατασκευάζεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ γίνεται και προμήθεια βασικής υλικοτεχνικής υποδομής για τη λειτουργία του κοινωνικού εστιατορίου.
Εάν εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Τρικκαίων, σε ένα ιστορικό κτήριο θα λειτουργούν τρεις δομές για τους αντιμετωπίζοντες συνέπειες της κρίσης: το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Εστιατόριο και το Κέντρο Ημέρας Αστέγων, ενώ ορισμένη ημέρα λειτουργεί και το Γραφείο Ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Ετσι, εκπληρώνεται η επιθυμία του Αριστοτέλη Αντωνίου για τον σκοπό για τον οποίο δωρήθηκε το κτήριο, αλλά, κυρίως, ο Δήμος Τρικκαίων δημιουργεί νέα υποδομή ενάντια στην κρίση.
Οσονα φορά το Α ΚΑΠΗ Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων θα λάβει τη σχετική μέριμνα για συνέχιση λειτουργίας και αναβάθμισή του ή στον ίδιο χώρο ή σε όμορο χώρο, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Τα Τρίκαλα κόβουν το τσιγάρο

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στα Τρίκαλα η ειλημμένη απόφαση του Δήμου Τρικκαίων για διακοπή του καπνίσματος. Στους κλειστούς χώρους, καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ, με τη συνδρομή των επαγγελματιών, ο Δήμος Τρικκαίων αρχίζει την εκστρατεία για να γίνουν τα Τρίκαλα καινοτόμα στην ουσία: στα θέματα υγείας.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017 στο Δημαρχείο, προσκλήθηκαν και μετείχαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την εφαρμογή του νόμου, οι επαγγελματίες. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη το καλοκαίρι, για ενεργοποίηση της κοινωνίας ενάντια στη μάστιγα του καπνίσματος. Ο Δήμος Τρικκαίων εκτυπώνει φυλλάδια που θα τοποθετούνται στα τραπέζια και σε χώρους ων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να ενημερώνεται και με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης. Παραλλήλως, η Δημοτική Αστυνομία θα ενημερώνει για την ουσία του μέτρου και αρωγοί της όλης προσπάθειας θα είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες, που θα ενισχύουν την πρόσκληση για να μην καπνίζει κανείς.
Η όλη αυτή κίνηση είναι μια προσπάθεια, με συνεργασία και συνεννόηση, τα Τρίκαλα να είναι η πόλη χωρίς τσιγάρο.
Μάλιστα, με δεδομένη την έναρξη του 7ου Μύλου των Ξωτικών την1η Δεκεμβρίου, το θέμα αφορά και στους επισκέπτες της π[όλης. Ταυτοχρόνως, έγινε ευρεία συζήτηση για τα θέματα του Μύλου, με τη συνεργασία επαγγελματιών και Δήμου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συζητήθηκαν θέματα προβολής, καθαριότητας, ευπρεπισμού στις εισόδους της πόλης, διευθετήσεων τεχνικών θεμάτων, κυκλοφοριακού και άλλες λεπτομέρειες για τον τη συνέχιση της άψογης φιλοξενίας εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων μετείχαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ντίνα Δήμα και Κώστας ψύχος και ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας. Οι επαγγελματίες εκπροσωπήθηκαν από προέδρους των συλλόγων τους (Εμπορικός κ. Μπλουγούρας, Επιμελητήριο κ. Ζαραμπούκας, Εστιατόρων κ. Παπαευθυμίου, καφετεριών κ. Μαγκούτας, των «Χατζηπετρέικων» κ. Πλιάτσικας, Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Κόκκας, των ξενοδόχων) καθώς και με πολλά μέλη τους.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Επαρχιακά Συμπλέγματα

Επωφελής για τις δύο χώρες η συνεργασία των Περιφερειών της Ελλάδας και των Δήμων της Κύπρου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρας στα γραφεία της ΕΝΠΕ σήμερα.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. κ. Σπύρος Σπύρου και Δημήτρης Μαραβέλιας.
Ο κ. Α. Βύρας παρουσίασε την κατάσταση στην Κύπρο όπου υπάρχει σήμερα μόνο Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού (Δήμοι) και τώρα συζητείται πρόταση για θεσμοθέτηση Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, που αποτελούν μια μορφή διαδημοτικής συνεργασίας με αρμοδιότητες ανάλογες αυτών των Περιφερειών της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου την πορεία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που συμπληρώνει επτά χρόνια στην Ελλάδα και του ανέλυσε την πρόταση της ΕΝΠΕ για τη μετεξέλιξη του θεσμού σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που σημαίνει Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, κανονιστική αυτονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Παράλληλα, οι κ. κ. Κ. Αγοραστός και Α. Βύρας επαναβεβαίωσαν την αγαστή, εποικοδομητική και επωφελή για τις δύο χώρες συνεργασία των Περιφερειών της Ελλάδας και των Δήμων της Κύπρου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στα οποία μετέχουν, όπως στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών
Ο κ. Αν. Βύρας προσκάλεσε τον κ. Κ. Αγοραστό στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου στο 5ο ετήσια τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Κ. Αγοραστός επέδωσε στον κ. Α. Βύρα αναμνηστικές σφραγίδες Τοπικών Διοικήσεων κατά το Α’ έτος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Tags: , ,

Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού Πολιτικού Προβληματισμού

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη Ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, διοργανώνεται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017,στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας(Γ. Καρτάλη 72 – πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου) , με τίτλο: «Το Μέλλον της Ευρώπης:Μιαδίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirectΠεριφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» , με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη , που να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.
Όπως είναι γνωστό οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου και στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, ξεκίνησαν τη διαδικασία του πολιτικού προβληματισμού και προχωρούν στη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου , που έχει ως βασικά ζητούμενα την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .
Για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής Ημερίδας, συμπράττουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας , το EuropeDirectΘεσσαλίας ,το Πανεπιστήμιο και η Κοινωνία των Πολιτών (Δίκτυο «Περραιβία»,προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρώπης και ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα ,δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη ,που να μεριμνά και να εγγυάται την ευημερία όλων των πολιτών της .

Σημαντικοί ομιλητές από την Ευρωβουλή και το Πανεπιστήμιο
Στις εργασίες της ημερίδας έχουν προσκληθεί Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου , πανεπιστημιακοί καθηγητές και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελεύθερα τη δική τους οπτική και προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης ,αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε αυτή.
Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής , από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ.κ. Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος Μεταξάς και Ανδρέας . Στεργίου και τέλος, ως εκπρόσωπος της ομάδας «Ευρώπη» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Λευτέρης Αντωνόπουλος .
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή έχει την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου ,ενώ θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικότης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Οι Διοργανωτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά: «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Η προοπτική που έχει η Ευρώπη είναι μόνο του εκδημοκρατισμού, του δικαίου εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και του αμοιβαίου σεβασμού! Θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη . Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναζητήσουν τον τρόπο . Το οφείλουν στις επόμενες γενιές «.

Εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων
 Περιφέρεια Θεσσαλίας,(Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός )
 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Καθηγητής κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης)
 Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας,(Διευθυντής κ. Βασίλειος. Χατζηκαμαγιάννης)
 Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Θεσσαλίας, ,(Διευθυντής κ. ΒασίλειοςΧατζηκαμαγιάννης)
 Δίκτυο » Περραιβία»-2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών (Πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας )
 Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας )

Tags: , ,

Γ. Παπασίμος: Το έπος του ΄40 και ο αντιστασιακός χαρακτήρας του ελληνικού λαού

Ο φετινός εορτασμός του μεγαλειώδους Έπους του ’40, κατά το οποίοο Λαός μας προέταξε το «ΟΧΙ» υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς του απέναντι στην επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου, βρίσκει τη Χώρα μας να «καθεύδει» προς το κενό χωρίς κανένα επαρκές σημείο στήριξης. Τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας συνέχονται με τα μείζονα εθνικά θέματα, εξαιτίας της επιθετικότητας της γείτονος Τουρκίας και των άλλων «εξαπτερύγων»της στην περιοχή, π.χ.της Αλβανίας. Τα οξύτατα, πλέον, κοινωνικά προβλήματα συνέχονται με απροσδιόριστες εφιαλτικές καταστάσεις, λόγω της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και του διαμορφούμενου ως γιγαντιαίου δημογραφικού προβλήματος.
Πέραν, όμως, αυτών των προφανών, οξύνεται υποδορίως η υπονόμευση του αντιστασιακού χαρακτήρα του Λαού μας, που στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ήρθη στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, ξεπερνώντας κάθε ιδεολογικό και πολιτικό φανατισμό, εμφύλιο διχασμό, προσωπικές φοβίες και ατομικά συμφέροντα, προτάσσοντας αποκλειστικά και μόνο την προστασία της ελευθερίας και αξιοπρέπειάς του.
Η δραματική κάμψη αυτών των«αντιστασιακών αντανακλαστικών», που χαρακτηρίζει την ιστορική μας διαδρομή,ως μικρού ιστορικού Λαού, εξαιτίας της μετατροπής της Χώρας μας σε «Χώρο και αποικία χρέους», αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Και αυτό γιατί, όπως ανέπτυξε ο σπουδαίος Έλληνας ιστορικός Νίκος Σβορώνος, ο αντιστασιακός χαρακτήρας αποτελεί ένα εκ των κεντρικών διαχρονικών στοιχείων του Λαού μας και διέπει το σύνολο της Νεοελληνικής Ιστορίας: «Είναι η προσπάθειά του να διαφυλάξει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του σαν λαός».Η διαδικασία σταδιακής ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης και συγκρότησηςτων μικρότερων ιστορικών Λαών, προϋπέθετε την διεκδίκηση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας και της οικονομικής και πολιτικής τους αυτονόμησης. Μέσα από την πάλη ενάντια σε υπερεθνικές Αυτοκρατορίες στην αρχή και, στη συνέχεια, ενάντια σε υπερεθνικά ιμπεριαλιστικά συγκροτήματα. Η αντιστασιακή αυτή διαδικασία ξεκινά από την Τουρκοκρατία, εκφράζεται στην Επανάσταση του 1821, και συνεχίζει όλον τον 19οαιώνα εναντίον των εξω-ελλαδικών δυνάμεων, που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην μοίρα του Ελληνισμού. Κορυφώνεται με το «Έπος του ’40» και την εθνική και αντιφασιστική αντίσταση του 1940 – 1945και την ΕΑΜική αντίσταση.
Αυτός ο αντιστασιακός χαρακτήρας, που χαρακτηρίζει ως διαχρονικός ιστός την Νεοελληνική Ιστορία, άρχισε να εμφανίζει ρωγμές κατά την περίοδο της «ύστερης Μεταπολίτευσης», όπου στο πλαίσιο του παρασιτικού καταναλωτικού μοντέλου και της «κίβδηλης» ευημερίας, ενδυναμώθηκε και ο λεγόμενος «εθνομηδενισμός», ως υποτίθεται ο αντίποδας στην ακραία εκμετάλλευση της έννοιας του πατριωτισμού από την Χούντα των Συνταγματαρχών και των πάσης φύσεως ακροδεξιών και ναζιστικών μορφωμάτων.
Παράλληλα, ενώ θα περίμενε κανείς, εξαιτίας του μνημονιακού «οδοστρωτήρα», που διαλύει καθημερινά τον κοινωνικό ιστό και δημιουργεί συνθήκες απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, να ενισχυθεί αυτός ο αντιστασιακός χαρακτήρας του Λαού μας, βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα:Την παραπέρα, δηλαδή, υπονόμευσή του, συμβάλλοντας σημαντικά σ’ αυτό, μεταξύ άλλων, και η αίσθηση, που έχουν τα σημερινά «πενόμενα» κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενοι, αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες) για το ότι το ανεπαρκές, εξαρτημένο και νεοφιλελεύθερο Ελληνικό Κράτος και το πολιτικό σύστημα μαζί με το πολιτικό προσωπικό εξουσίας, αίρει καθημερινά τα κοινωνικά, πολιτικά, δημοκρατικά και οικονομικά τους δικαιώματα. Αυτό, όμως, έχει περαιτέρω συνέπειες, αφού δημιουργεί συνθήκες αποστέρησης της μνήμης και του ιστορικού παρελθόντος.
Πρόκειται για σοβαρότατη μετάλλαξη, με απροσδιόριστες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, γιατί, ενώ ο «παρασιτισμός» αποτελούσε «μολυντικό παράγοντα» στο «σώμα» του Ελληνισμού από τα πρώτα στάδια της νεώτερης συγκρότησής του, αφορούσε,μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως τις «άρχουσες» τάξεις, αφού οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις ήτανακόμα δεμένες με τη γη και την παραγωγή, κάτι που τροφοδοτούσε αυτόντον αντιστασιακό χαρακτήρα.
Ενόψει αυτών των εξελίξεων στο εσωτερικό, απαιτείται η ενεργοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και του κάθε ενεργού Έλληνα πολίτη για την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου Πολιτικού Υποκειμένου με πατριωτικά, αντιμνημονιακά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας ταυτόχρονα το εθνικό με το κοινωνικό και το δημοκρατικό στοιχείο. Μέγιστος στόχος η διαφύλαξη και ενδυνάμωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του Λαού και η προάσπισητης εθνικής της ανεξαρτησίας.
Απαράβατος παράγοντας για την επίτευξη αυτών των στόχων, είναι η ενίσχυση των όρων και συνθηκών, που δεν πλήττουν αυτόν τον διαχρονικό αντιστασιακό χαρακτήρα που Λαού μας, που στις 28 Οκτωβρίου 1940 εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου
Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»
Site: http://www.gpapasimos.gr/

Tags: , ,

Υπόμνημα του δημάρχου Καλαμπάκας στην Υπουργό Τουρισμού

Ο Δήμος Καλαμπάκας, έχοντας το προνόμιο, να βρίσκεται στις παρυφές των βράχων των Μετεώρων και της ιερής κοινότητας των ιερών μονών στις κορυφές τους, έχει εξελιχθεί στον κύριο τουριστικό πόλο του Νομού Τρικάλων, αλλά και σε σημείο τουριστικής έλξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το παραπάνω γεγονός, είναι αλήθεια ,ότι βοήθησε σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αξιόλογης υποδομής στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών (ξενοδοχεία, camping, εστιατόρια, ταβέρνες, μαγαζιά ειδών λαϊκής τέχνης, αγιογραφία κλπ.), για πόλη των 10 000 κατοίκων.
Στον Δήμο Καλαμπάκας,επίσης, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι, μια ορεινή περιοχή της Νότιας Πίνδου με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, που είναι παρθένα τουριστικά και δεν μιλάμε για άλλη από την περιοχή του Ασπροποτάμου που βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου, όπως επίσης και για τις όμορες περιοχές των Χασίων και Αντιχασίων που συμπληρώνουν με τη μοναδική τους αγροτοκτηνοτροφική ομορφιά , το παζλ του Δήμου μας.
Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι πολιτιστικοί και οι φυσικοί πόροι του δήμου μας προτείνουμε μια σειρά έργων που θα αλλάξουν την εικόνας της περιοχής στο προσεχές μέλλον.
Συγκεκριμένα:
1. ΣπήλαιοκαιΜουσείοτηςΘεόπετρας
Το Σπήλαιο και το Μουσείο της Θεόπετρας λειτούργησε για σύντομο διάστημα και πραγματικά εντυπωσίασε τους επισκέπτες του. Δυστυχώς σήμερα και τα δύο παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ζητούμε ,άμεσα, να επαναλειτουργήσουν και να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να αποτελέσουν και αυτά ξανά πόλο ενδιαφέροντος για την περιοχή μας και τους επισκέπτες μας.
2. ΠέτρινοΓεφύριΣαρακίνας
Η Σαρακίνα, είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (14ου αι.), που εξυπηρετούσετη συγκοινωνία των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου. Από το παλιό γεφύρι, σήμερα, σώζονται 4 τόξα ημικυκλικής μορφής. Βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από την πόλη της Καλαμπάκας .
Σήμερα αντικαταστάθηκε από την καινούρια γέφυρα, η οποία βρίσκεται 150 μ. πριν από την παλιά. Επειδή στο γεφύρι δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ζητούμε να ξεκινήσουν ,άμεσα, οι εργασίες που θα συντελέσουν στην ευστάθεια του, καθώς και η ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου ,ο οποίος μπορεί να γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών,αλλά και των κατοίκων της Καλαμπάκας.

3. ΑναρριχητικόΚέντροΧασίων
Το αναρριχητικό Κέντρο Χασίων αξιοποιεί τη συστάδα των βράχων Αγίου Δημητρίου – Γάβρου σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των στοιχείων του Βυζαντινού και μετά- βυζαντινού πολιτισμού , των στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής , που αποτυπώνονται στα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, νερόμυλους κ.λ.π. .
Τα παραδοσιακά μονοπάτια εντός του βραχώδους συμπλέγματος , η αξιοποίηση της παλιάς στράτας Γάβρος – Μαγκλάρας και του Ίωνα ποταμού , η Χασιώτικη παράδοση , μπορούν , επίσης, να συμβάλλουν όχι μόνο στην τοπική ανάπτυξη, μέσω των δράσεων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και στον περαιτέρω εμπλουτισμό του τουριστικού ενδιαφέροντος συνολικά της περιοχής μας.
Γι’ αυτό ζητούμε τη χρηματοδότηση ενός έργου που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην αποσυμφόρηση των βράχων των Μετεώρων, αλλά και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των γειτονικών περιοχών της Καλαμπάκας.

4. ΊδρυσηΚέντρουΒυζαντινώνΜελετών
Ο Δήμος Καλαμπάκας, μία από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας, διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ίδρυση και λειτουργία μίας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΤΕΚ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Το Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων με την ανεκτίμητη θρησκευτική, πολιτιστική και φυσική του σπουδαιότητα, αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για όλη την χώρα.
Παράλληλα, ο ορεινός όγκος του Δήμου μας, τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, οι πλούσιες φυσικές ομορφιές και οι ποικίλες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει κανείς συνιστούν μαζί με τα Μετέωρα έναν μοναδικό συνδυασμό για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων δραστηριοποίησης στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα του θεματικού τουρισμού.
Μπορούν λοιπόν στη Σχολή ,που ζητούμε να ιδρυθεί, να λειτουργήσουν πρότυπα τμήματα και κύκλοι Σπουδών που δεν υπάρχουν σε άλλες Σχολές του ΟΤΕΚ ,ταυτόχρονα , βέβαια με ήδη υπάρχουσες και απαραίτητες κατευθύνσεις
Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε ενδεικτικά τις εξής κατευθύνσεις:
• Ειδικός Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Τουρισμού
• Συνοδός Βουνού
• Τεχνικός Παραδοσιακής Γαστρονομίας
• Τεχνικός Αγροτουρισμού
• Ειδικός Διοίκησης και Οικονομίας Τουρισμού
• Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας
• Ειδικός Τουριστικού Γραφείου.

5. ΚεντρικήΟδόςΕ 65
Η ολοκλήρωση της Κεντρικής Οδού , Ε65 και η σύνδεσή της με την Εγνατία οδό , αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή μας, αφού θα κάνει την Ηπειρωτική Ελλάδα προσβάσιμη από άκρη σε άκρη.
Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλει από την οδική απομόνωση και θα εντάξει στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας ,δίνοντας διέξοδο ,όχι μόνο προς νότο , αλλά και προς τον βορά.
Επίσης θα δώσει ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τις επενδύσεις ενέργειας καθώς το ανατολικό τμήμα της Πίνδου αλλά και τα βουνά μεταξύ Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για πολλές δραστηριότητες , μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Κυρία Υπουργέ,
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι ο Δήμος μας είναι όχι μόνο στην διάθεση αλλά επιζητεί την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας

Χρήστος Σινάνης

Tags: , ,

Εορτάζεται πανηγυρικά η ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων

Φέρεται εις γνώση των ευλαβών χριστιανών ότι την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου εορτάζεται πανηγυρικά η ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό του χωριού μας Λιλή.
Το απόγευμα, παραμονή της εορτής, 5 μ.μ. θα ψαλεί ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η ιερά λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων Αναργύρων. Μετά το πέρας του Εσπερινού θα προσφερθεί γεύμα ως είθισται κάθε χρόνο.
Την κυριώνυμον ημέρα, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και από ώρας 7.30 π.μ., ο Όρθρος και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας και από ώρας 5 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση των Αγίων Αναργύρων.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Tags: , ,

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη στις 28-10-2017 το απόγευμα στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Τρικάλων, ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τρεις νάιλον συσκευασίες με καπνό, συνολικού βάρους (570) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης. Οι κατασχεθείσες ποσότητες αφορολόγητου καπνού θα αποσταλούν στο Τελωνείο Τρικάλων για τον προσδιορισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Tags: , ,

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων για τον θάνατο του Σπύρου Μπονώτη

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Μπονώτη. Η επί χρόνια συνεισφορά του στην ανέγερση αθλητικών υποδομών στην πόλη των Τρικάλων, υλοποιητής και πρωτεργάτης της ολοκλήρωσης των έργων για το Δημοτικό Στάδιο, για την ανέγερση του Κολυμβητηρίου και για τη θέσπιση βάσεων για το Κλειστό Γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ενασχόλησή του με την ιστορική ομάδα του ΑΟ Τρίκαλα, αλλά και η επί σειρά ετών θητεία του ως προέδρου του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον καθιστούν παράδειγμα προσφοράς στους τρικαλινούς πολίτες.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ερευνητικό πρόγραμμα για το ντόπινγκ

Ερευνητικό πρόγραμμα για το ντόπινγκ υλοποιεί η ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και υποστηρίζει ο Δήμος Τρικκαίων. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού & Νεολαίος του Δήμου Τρικκαίων, προσκαλεί όλα τα αθλητικά σωματεία του νομού Τρικάλων να λάβουν μέρος σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της μάστιγας του ντόπινγκ στο νεανικό αθλητισμό.
Οι δύο πανεπιστημιακοί του προγράμματος, ο υπεύθυνος ερευνητής κ. Βαγγέλης Γαλάνης, Διδάκτωρ της ΣΕΦΑΑ και ο κ. Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος, τονίζουν:
«Δώστε την ευκαιρία στους/στις αθλητές/τριές σας να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να αναπτύξουν υγιείς κριτικές απόψεις για τα θέματα γύρω από το ντόπινγκ με την επιστημονική υποστήριξη της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου του Birmingham, μέσα από ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ (World Anti-Doping Agency).
Ο σκοπός του προγράμματος αφορά στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου του ντόπινγκ και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων πρόληψης του ντόπινγκ στο χώρο του αθλητισμού και της άσκησης. Κυρίαρχος στόχος είναι η εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου υλικού δίνοντας ισχυρά εφόδια στους αθλητές/τριες για πιθανή διαχείριση και αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων σχετικά με το ντόπινγκ».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα αθλητικά σωματεία ατομικών και ομαδικών αθλημάτων του νομού Τρικάλων στοχεύοντας στη συμμετοχή αθλητών/τριών της ευαίσθητης, όσον αφορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ηλικιακής κατηγορίας των 16 έως 20 ετών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον κ. Γαλάνη Ευάγγελο (6940805961, v.galanis@hotmail.com).
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Θανατηφόρο τροχαίο στην Καλαμπάκα

Την Παρασκευή 29-10-2017 τις πρώτες πρωινές ώρες στο 4ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Θεόπετρας – Μαυρελίου, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, στο οποίο συνεπέβαινε 25χρονη ημεδαπή, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε παρακείμενο δένδρο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και της συνεπιβάτιδας του οχήματος.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.

Tags: , ,

Δυο νέα οδικά έργα ξεκινούν στην Π.Ε. Τρικάλων

Δυο νέα οδικά έργα ξεκινούν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής των έργων. Πρόκειται για οδικές παρεμβάσεις, που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα 1) Βελτίωση Ασφαλτόστρωση Οδού Ράξα-Βασιλική προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και 2) Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου Φωτάδα-Διαλεχτό, προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: Με τις παρεμβάσεις αυτές βελτιώνουμε την ασφάλεια του οδικού δικτύου της Π.Ε. Τρικάλων και την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Πρόκειται για συντηρήσεις απολύτως απαραίτητες για την μείωση της επικινδυνότητας και για την αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών. Στα έργα αυτά διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων. Με τις ενέργειές μας αυτές ωφελούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, καθώς και οι χρήστες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου γενικότερα».
Στο έργο «Βελτίωση Ασφαλτόστρωση Οδού Ράξα-Βασιλική» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ: Προβλέπονται εργασίες βελτίωσης τμήματος της οδού από Ράξα προς Βασιλική , σε μήκος 1800m περίπου με αρχή το πέρας του υπάρχοντος ασφαλτικού στην έξοδο του οικισμού της Ράξας. Θα εκτελεστούν εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας , ασφαλτικών και σήμανσης .
Στο έργο «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου Φωτάδα-Διαλεχτό», προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ: προβλέπονται εργασίες βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού από Φωτάδα προς Διαλεκτό μήκους 900m περίπου. Θα εκτελεστούν εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης. Η αρχή του έργου είναι το πέρας του υπάρχοντος ασφαλτοτάπητα.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song