Tags: , ,

Η Επιτροπή των Μπλόκων στηρίζει τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό των συμβασιούχων των ΟΤΑ, που, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους, παλεύουν για να μην απολυθούν, για το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η πολιτική που εφαρμόζει για τους συμβασιούχους η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινείται στον «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, όταν προσλαμβάνουν συμβασιούχους τους εξαπατούν ψιθυρίζοντάς τους στο αυτί ότι «θα βρεθεί τρόπος να μείνουν στη δουλειά και μετά το τέλος της σύμβασης». Οσο εργάζονται, τους κρατούν πολιτικά ομήρους, υπό την διαρκή τρομοκρατική απειλή της απόλυσης, «προς άγραν ψήφων». Και στο τέλος, τους πετούν πάλι στην ανεργία, επικαλούμενοι την  ανάγκη των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και το «δικαίωμα» κι άλλων ανέργων να βρουν έστω μια πρόσκαιρη δουλειά.

Η κοροϊδία των συμβασιούχων συνεχίζεται και τώρα με τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι «θα βρεθεί κάποια λύση» που συνοδεύονται με τις ορμήνιες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Την ίδια τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν μας καλούσε να φύγουμε από τα μπλόκα και θα ικανοποιήσει τα  αιτήματά μας, που ποτέ, όμως, δεν ικανοποίησε.

Στο «παιχνίδι» της εξαπάτησης και του εκβιασμού των συμβασιούχων μετέχουν και οι δήμαρχοι, οι οποίοι κάνουν πως νοιάζονται, τάχα,  για την υγεία των δημοτών που «κινδυνεύει από τα αμάζευτα σκουπίδια», ενώ ευθύνες έχει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ , που επιμένει στην άρνησή της να εγγράφονται οι συμβασιούχοι  στα σωματεία – μέλη της και μόνο κάτω από τη πίεση του αγώνα υιοθέτησε το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, στεκόμενοι στο πλευρό των αγωνιζομένων εργαζομένων των ΟΤΑ, παλεύουμε για να μην περάσει η καθαριότητα και άλλες δημοτικές υπηρεσίες στους ιδιώτες, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, να κατασκευαστούν δημοτικά έργα και υποδομές  που θα βελτιώνουν τη ζωή του αγροτικού κόσμου στα χωριά.

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Με ποιο προσωπικό θα αναλάβουν οι Περιφέρειες τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων;

Να αποσυρθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του ν.2725/1999 (Ά 121) και άλλες διατάξεις» προκειμένου να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, συνδυαζόμενο με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες πολιτισμού και αθλητισμού  των Περιφερειών, ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με υπόμνημα που απέστειλε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτηρίζει «προσχηματική την ακρόαση» της Ένωσης Περιφερειών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής («λάβαμε πρόσκληση το μεσημέρι της Παρασκευής για να καταθέσουμε τις απόψεις μας το πρωί της Δευτέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά) και υπογραμμίζει:

«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τάσσεται υπέρ της κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους στην αιρετή Περιφέρεια.  Ωστόσο, μεσούντοςτου διαλόγου για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, κατατίθεται, για σοβαρότατα ζητήματα, απολύτως αιφνιδιαστικά, ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς καμιά προετοιμασία και προγραμματισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί οιασδήποτε μορφής ενημέρωση και διάλογος μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ενώ πλήθος θεμάτων που εξ ορισμού θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στις διατάξεις του νόμου παραμένουν ασαφή ή αρρύθμιστα, σε «γκρίζες» ζώνες και παραπέμπονται σε παράγωγες – δευτερογενείς νομοθετικές ρυθμίσεις (υπουργικές αποφάσεις), οι οποίες, κατά κανόνα, είτε έρχονται πολύ αργά είτε ποτέ».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΡΟΙ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, ο κ. Κ. Αγοραστός σημειώνει:

-Άρθρα4,5 και 6:

«Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών επιχειρείται η ένταξη των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας σε κατηγορίες ενώ παράλληλα ορίζονται τα αρμόδια όργανα για την χορήγηση των σχετικών αδειών λειτουργίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του νομοσχεδίου, οι Περιφερειάρχες ορίζονται ως αρμόδια όργανα χορήγησης των αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων των κατηγοριών Ε2 (Κλειστές εγκαταστάσεις με πάνω από 1.000 θεατές, όπου διεξάγονται αγώνες εθνικών κατηγοριών), Γ1 (Υπαίθριες εγκαταστάσεις από 500 έως 5.000 θεατές, όπου διεξάγονται διεθνείς αγώνες ή αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών), Γ2 (Υπαίθριες εγκαταστάσεις με 5.000 θεατές και πάνω, ανεξάρτητα από την κατηγορία των αγώνων) και ΣΤ (Κλειστές εγκαταστάσεις με πάνω από 1.000 θεατές, όπου διεξάγονται αγώνες διεθνείς αγώνες ή αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών), του άρθρου 4 του νομοσχεδίου.

Οι ως άνω άδειες χορηγούνται εφόσον είναι θετική η εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας, η οποία συγκροτείται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη (άρθρο 6). Ομοίως, για τις ίδιες κατηγορίες αθλητικών εγκαταστάσεων και με την ίδια διαδικασία, είναι δυνατή η ανάκληση ή τροποποίηση της αθλητικής εγκατάστασης οποτεδήποτε  ακόμη και η σφράγιση αυτών μέχρι την αποκατάσταση ατελειών και ελλείψεων (άρθρο 5 παρ. 5 εδάφ. α’).

Επίσης, προβλέπεται, με εξουσιοδοτική διάταξη (άρθρο 5 παρ. 6) του νομοσχεδίου η έκδοση ΚΥΑ (Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού) για την εξειδίκευση της κατηγοριοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, της πιστοποίησης της κατηγορίας, των όρων και του τρόπου αδειοδότησης, καθώς και διάρκειας ισχύος των αδειών ανά κατηγορία.

Μέχρι σήμερα και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 56Α του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει, αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, ολυμπιακών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων, όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ο Γενικός Γραμματέας (ήδη «Συντονιστής») της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι σχετικές αρμοδιότητες θα περιέλθουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Περιφέρεια, με ποιες όμως διοικητικές δομές και με ποιο προσωπικό θα ασκηθούν; Ο έλεγχος του πλήθους των αθλητικών εγκαταστάσεων εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι πλήρης και εξαντλητικός από την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας. Αναγκαίος όρος είναι η συγκρότηση υποστηρικτικού διοικητικού μηχανισμού και το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.  Θα απαιτηθεί τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Περιφερειών, το απαραίτητο και προσωπικό και μαζί φυσικά οι αναλογούντες οικονομικοί πόροι, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να συνοδεύουν τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες.

Άρθρο 7:

Πέραν της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, στους Προϊσταμένους – αρμοδίων για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσιών – των Περιφερειών, περιέρχεται η αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων, οι οποίες διεξάγονται σε έναν μεγάλο αριθμό κατηγοριών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η θέση μας και σε αυτήν την περίπτωση  είναι συναφής με αυτή που διατυπώθηκε παραπάνω. Σήμερα, οι αιρετές Περιφέρειες, έχουν πολύ μικρό αριθμό αρμοδιοτήτων αθλητισμού (άρθρο 186, παρ. 1, στοιχ. ΙΙ, ενότητα Η’ «Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού», Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης») και αντίστοιχη διοικητική οργάνωση.

Με ποιεςυποδομές, με ποιο προσωπικό, θα διενεργείται ο έλεγχος της πληθώρας των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση του μεγάλου αριθμού αδειών διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων;   Η στελέχωση των Περιφερειών με το κατάλληλο προσωπικό, η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, οι απαραίτητοι πόροι, οι διαδικασίες ελέγχων και εν γένει εποπτείας,  είναι ζητήματα που παραμένουν, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αρρύθμιστα.

Tags: , ,

Μουσικές γέφυρες στην αυλή του Τσιτσάνη

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μουσικής και Τέχνης του Μουσείου Τσιτσάνη, ο Σύλλογος Φίλων Της Μουσικής Τρικάλων (Σ.Φ.Μ.Τ), διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων (ΣΟΝ),στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00 μ.μ .

Την Ορχήστρα θα διευθύνουν οι μαέστροι  κ. Δημήτρης Κτιστάκης και κ. Σοφία Γιολδάση.

Το φιλόμουσο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κατά το πρώτο μέρος κλασικά κομμάτια και κατά το δεύτερο μέρος ελληνικά.

Η συναυλία θα κλείσει με γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη διασκευασμένα για συμφωνική ορχήστρα.

Τη ΣΟΝ την οποία στελεχώνουν περίπου 30 νέοι μουσικοί, θα πλαισιώσει παιδική χορωδία η οποία προετοιμάστηκε από τους μαέστρους ειδικά για τη συγκεκριμένη

εκδήλωση!

Tags: , ,

Άμεσα τα μέτρα που έλαβε ο Δ. Τρικκαίων εν όψει καύσωνα

Άμεσα τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος Τρικκαίων εν όψει καύσωνα. Από το πρωί, με υπηρεσιακή εγκύκλιο, τροποποιήθηκε το ωράριο των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξωτερικές εργασίες (πράσινο, καθαριότητα, τεχνικά έργα κ.α.).
Οι αίθουσες των 4 κεντρικών ΚΑΠΗ θα μείνουν από την Τετάρτη ανοιχτές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με κλιματισμό. Τα ΚΑΠΗ αυτά είναι: το Α ΚΑΠΗ στην οδό Ομήρου 6,  Ε ΚΑΠΗ στην οδό Θεοδοσοπούλου 18 (έναντι ΔΕΗ),  Γ ΚΑΠΗ στο πάρκο Ματσόπουλου και Στ ΚΑΠΗ Καλαμπάκας 28, στην «πράσινη γωνιά».
Επίσης, θα είναι ανοιχτό το ΚΕΠ στο Δημαρχείο μέχρι τις 20:00.
Ο Δήμος Τρικκαίων συμβουλεύει τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο.
Σε περίπτωση αλλαγής των καιρικών συνθηκών και δεδομένων, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Παρουσιάζεται το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Smart Trikala

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Smart Trikala παρουσιάζεται σε φορείς την ερχόμενη Πέμπτη 29 Ιουνίου.  Ο Δήμος Τρικκαίων κεφαλαιοποιεί προς όφελος των πολιτών τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε σειρά τομέων της καθημερινότητας: διαχείριση στόλου απορριμμάτων, μείωση δαπανών φωτισμού, διαχείριση περιβαλλοντικής πληροφορίας, στάθμευση, ενίσχυση ισχύος ασύρματου δικτύου, ψηφιακές πλατφόρμες κ.α.
Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, πρωτοπόρο για τη χώρα μας και, βεβαίως, θα λειτουργήσει ως πρότυπο – όπως το σύστημα του ΑΤΜ Πιστοποιητικών – για τους υπόλοιπους Δήμους και συνολικότερα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση των εξόδων των ΟΤΑ.
Μαζί με κορυφαίες εταιρείες, ελληνικές και ξένες, από τον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας γενικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων παρουσιάζει αρχικώς στους φορείς της Αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, στελέχη εταιρειών, στελέχη φορέων) το όλο σύστημα που λειτουργεί με την εποπτεία μέσω του control room που υπάρχει στο Δημαρχείο.
Η εκδήλωση παρουσίασης στους εν λόγω φορείς θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2017 στο Δημαρχείο Τρικκαίων.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Πύλης

Επίσκεψη και πέρασμα από το Δημαρχείο Πύλης έκανε ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία συμμετοχής του 37ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύλης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύλης, η Τοπική Οργάνωση Πύλης και η ΝΟΔΕ Τρικάλων, Βουλευτές και υποψήφιοι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός,  ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και πλήθος κόσμου.

Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου έγινε το καλωσόρισμα του Δημάρχου, έγινε η παρουσίαση του Δήμου, οι ανάγκες του. Τονίστηκε η λειτουργία του Φράγματος Μεσοχώρας, η ανάπτυξη του πρωτογενούς Τομέα, η τόνωση των ΟΤΑ κ.λ.π..

Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύλης για την ζεστή φιλοξενία, εξέφρασε την χαρά του για την ομορφιές του Δήμου Πύλης, υποσχέθηκε για σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ισχυρούς Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία θέσεων εργασίας και το σταμάτημα της αφαίμαξης δυναμικού Ελλήνων στο εξωτερικό.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

Tags: , ,

Στα Τρίκαλα η 11η Πανελλήνια Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο πραγματοποιείται επί τριήμερο στα Τρίκαλα. Πρόκειται για την 11η Πανελλήνια Σύνοδο Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των Δήμων και των φορέων που ασχολούνται ενεργά με τα της διαχείρισης αποβλήτων σε κάθε περιοχή. Το φετινό θέμα έχει ως τίτλο «Η υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης  Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α)».  Η παρουσία δεκάδων Δημάρχων, φορέων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης, πλαισιώνεται από την έλευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Γιώργου Πατούλη.

Η Σύνοδος  θα  πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με διοργάνωση από το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο ΦοΔΣΑ) και την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας –ΠΑ.ΔΥ.Θ. Α.Ε. Η Σύνοδος τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακλύκλωσης (ε.ο.αν).

Παραλλήλως οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του control room και να μάθουν για το ίδιο το πρόγραμμα Smart Trikala, καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της Συνόδου

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου είναι το ακόλουθο:

ΠΕΜΠΤΗ 29/6/2017

09:30 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφές Συνέδρων

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00 – 12:30

Προεδρείο: Κάρδαρης Θοδωρής – Πρόεδρος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Ζακύνθου, Αλεξάκος Φώτιος – Αντιπρόεδρος ΠΑΔΥΘ ΑΕ ΟΤΑ, Δήμαρχος Καρδίτσας, Μαυρίδης Δημοσθένης – Αντιπρόεδρος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Γεν. Δ/ντής ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΕ, Κωνσταντόπουλος Σπυρίδων – Μέλος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. Πρόεδρος Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ηε Δ. Ε. Περ. Ηπείρου, Τσοκανής Χαράλαμπος – Συντονιστής Δικτύου ΦοΔΣΑ, Γεν. Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ 10:00 -10:40

10:00  – 10:40  Χαιρετισμοί

Παπαστεργίου Δημήτρης. Δήμαρχος Τρικκαίων
Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Φάμελλος Σωκράτης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πατούλης Γεώργιος, Πρόεδρος ΚΕΔΕ. Δήμαρχος Αμαρουσίου Εκπρόσωποι κομμάτων

10:40  – 10:55
«Η υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α)»
Εισηγητής: Τσοκανής Χαράλαμπος – Συντονιστής Δικτύου ΦοΔΣΑ. Γεν. Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ

10:55  – 11:10
«Ενάμιση χρόνο μετά την ισχύ του ΕΣΔΑ, εξελίξεις και αγκυλώσεις»
Εισηγητής: Χιονίδης Σάββας, Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών & Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ. Δήμαρχος Κατερίνης

11:10  – 11:25
«Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση»
Εισηγητής: Πολιτόπουλος Δημήτρης. Πρόεδρος ε.ο.αν

11:25  – 11:40
«Εθνικό Πλαίσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων»
Εισηγητής: Μαχαίρας Ιωάννης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους & Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ

11:40  – 12:10
«Εκδόσεις ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων – Ένας πρώτος απολογισμός»
«Χρηματοδοτήσεις έργων τη νέα προγραμματική περίοδο»
Εισηγητής: Στοϊλόπουλος Βασίλης, Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος. Στέλεχος Μονάδας Β’ ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ

12:10-12:30
Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις
12:30-13:00
Διάλειμμα

 

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 13:00 – 15:30

Προεδρείο: Σταυρογιάννης Νικόλαος – Πρόεδρος Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε ΟΤΑ, Δήμαρχος Λαμιέων, Γανωτής Κωνσταντίνος – Πρόεδρος ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας. Κουτράκηες Ιωάννης – Αντιπρόεδρος ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ ΟΤΑ, Χριστοδουλόπουλος Χρήστος – Πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας, Δήμαρχος Ήλιδας, Πλιάσας Ορέστης – Γεν. Δ/ντήε ΠΑΔΥΘ ΑΕ ΟΤΑ

13.00 – 13:10 «Υποστήριξη Φο.Δ.Σ.Α & Δήμων»
Εισηγήτρια: Γκούτη Κωνσταντίνα, Χημικός Μηχανικός, MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Στέλεχος Ε.Ε.Τ.Α.Α.

13.10 -13:20 «Η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Το σήμερα & αύριο»
Εισηγητής: Ραξής Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής ΕΕΑΑ
13:20 – 13:30
«Η έξυπνη πόλη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων»
Εισηγητής: Παπαστεργίου Δημήτρης, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Δ.Σ ΠΑΔΥΘ Α.Ε ΟΤΑ

13:30 – 13:40
«Η τεχνολογία της ΜΕΑ Θήβας αποτελεί το βασικό εργαλείο του πιο σύγχρονου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων»
Εισηγητής: Κατρής Αθανάσιος, Πρόεδρος WATT

13:40 -13:50
«Υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ : Θεσμικές και Οικονομικές Προκλήσεις & Εσωτερικές Αυταπάτες»
Εισηγητής: Ντέκας Αλέξανδρος, Μέλος Δ.Σ. Δ/ντης Έρευνας & Ανάπτυξης ΗΛΕΚΤΟΡ

13:50 – 14:00 «Βέλτιστες λύσεις στην επεξεργασία στραγγισμάτων»
Εισηγητής: Γεωργόπουλος Διονύσης, Πρόεδρος Δ.Σ Μεσόγειος

14:00 – 14:10 «Η τελική επεξεργασία των στραγγισμάτων με τεχνολογία Αντίστροφης Όσμωσης στο ΧΥΤΑ Τρικάλων»
Εισηγητής: Γιαννόπουλος Δημήτρης, Μηχανικός Περιβάλλοντος ΠΑΔΥΘ Α.Ε ΟΤΑ

14:10 – 15:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις

15:30     Μπουφές

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/06/2017

09:30 -10:00 Προσέλευση

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 10:00 – 12:30

Προεδρείο: Γρυπιώτης Ιωάννης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου, Δήμαρχος Ευρώτα, Γεράνης Μιχάλης – Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Δημ. Συμβ. Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη, Νικολάου Σπυρίδων – Μέλος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Μέλος Δ.Σ Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ, Δήμαρχος Θηβαίων, Μανουράς Αριστείδης – Αντιπρόεδρος ΦοΔΣΑ Β. Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, Δημ. Σύμβ. Δ. Μίνωα Πεδιάδας, Κώστας Πατεράκης – Δ/ντήε Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης – Αν/της Γεν. Δ/της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)

10.00 – 10:10
«Εναλλακτική διαχείριση – προοπτικές»
Εισηγήτρια: Αρφανάκου Αναστασία, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αστικών Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων ΥΠΕΝ, Μέλος Δ.Σ ε.ο.αν.

10:10 – 10:20
«Ανακύκλωση – Φορείς Διαχείρισης – Κοινωνική Συμμετοχή & Ενεργοποίηση»
Εισηγήτρια: Ευθυμιάτου Χριστίνα, Χημικός Μηχανικός, Μέλος Δ.Σ ε.ο.αν.

10:20 -10:30
«Η εμπειρία από τη δοκιμαστική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στη Δυτική Θεσσαλία»
Εισηγητής: Παγανός Λευτέρης, Πολιτικός Μηχανικός Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε ΟΤΑ.
10:30 -11:40
«Ανάπτυξη του σχεδιασμού των Περιφερειών: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας
Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης»

Εισηγητές: Εκπρόσωποι Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α ή Περιφερειών

11:40-12:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις

12:30 – 13:00 Διάλειμμα

 

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ 13:00 – 15:30

Προεδρείο: Γιαννούλης Ευστάθιος – Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Ηπείρου, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κάρδαρης Θοδωρής – Πρόεδρος Δ.Σ Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Ζακύνθου, Τσοκανής Χαράλαμπος – Συντονιοτής Δικτύου ΦοΔΣΑ. Γεν. Δ/ντήε Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ ΟΤΑ, Συριώδης Σωκράτης – Πρόεδρος ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε ΟΤΑ. Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Χίου, Μαμουλάκης Χαράλαμπος – Μέλος Ε.Ε. ΕΣΔΑΚ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

13:00 -14:00
«Ανάπτυξη του σχεδιασμού των Περιφερειών: Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου»
Εισηγητές: Εκπρόσωποι Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α ή Περιφερειών

14:00 – 15:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Τοποθετήσεις – Συμπεράσματα

15:30 Μπουφές

16:30 – 18:00 Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΦοΔΣΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/07/2017     _             .

10:00 – 16:00
Επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Τρικάλων και τη Λίμνη Πλαστήρα

Οι εργασίας της 11ης Συνόδου των Φο.Δ.Σ.Α θα μεταδίδονται ξωντανά από www.padyth.gr

 

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας

Η  Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  Π.Ε.  Τρικάλων  ενημερώνει τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στη Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία ότι αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της  Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τρικάλων η Αναλυτική Ονομαστική κατάσταση πληρωμής για ποσά ενίσχυσης που προέκυψαν από επικαιροποίηση των Δηλώσεων εφαρμογής του έτους  2013.

Η αποστολή του φακέλου  πληρωμής  προς  τον  ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε  σήμερα  26-6-2017   μετά  το e-mail  του ΟΠΕΚΕΠΕ που εστάλη   στις 19-6-2017 και ενημέρωνε  την ΔΑΟΚ Τρικάλων ότι μπορεί  να προχωρήσει στη δημιουργία συμπληρωματικών  πληρωμών του έτους 2013.

Tags: , ,

Ημερίδα με θέμα: Συμπλήρωσε έξυπνα και σωστά το Μηχανογραφικό σου

Την Πέμπτη 22-06-2017 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικάλων,  εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «Συμπλήρωσε έξυπνα και σωστά το Μηχανογραφικό σου».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν από κοντά πολλοί τελειόφοιτοι μαθητές  του Νομού Τρικάλων συνοδευόμενοι από τους γονείς τους καθώς και αρκετοί καθηγητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανάλογες δράσεις καλό είναι να γίνονται πριν οι μαθητές φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα,αρχικά οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου Κύπρου ενημέρωσαν τους τρικαλινούς μαθητές και γονείς για το πρόγραμμα σπουδών, τις δυνατότητες και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι υποψήφιοι. Στη συνέχεια ο κ. Χ. Ταουσάνης, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ και Διευθύνων Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της εταιρείας Employ, εξήγησε με μοναδικό και άκρως επικοινωνιακό τρόπο ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις επιλογές των διαγωνιζομένων μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με επιχειρήματα που άπτονται της πραγματικότητας, στοιχεία, στατιστικές και παραδείγματα. Όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν κέρδισαν γνώση, πληροφόρηση και άποψη για το καινοτόμο.Τεράστια ήταν η επιστημονική συνδρομή της υπευθύνου του ΚΕ.ΣΥ.Π Τρικάλων, κ. Ιακωβάκη Ευαγγελίας, η οποία δήλωσε ότι: «Δράσεις σαν και αυτή που έλαβε χώρα χτες στο δημαρχείο των Τρικάλων, έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές μας να κάνουν τις καλύτερες επιλογές σχολών οι οποίες θα τους οδηγήσουν στις καλύτερες επαγγελματικές επιλογές, μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης πόρων, είναι αρκετά δύσκολο να διοργανωθούν». Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τους υπεράνθρωπους κόπους και προσπάθειες που κατέβαλλαν και ζήτησε συγγνώμη από όλους, για τη στενότητα του χώρου καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπήρχε μεγαλύτερη αίθουσα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Λάππας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ε. Λεβέντη καθώς και ο συντονιστής του δικτύου Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, κ. Β. Αδάμος.

 
Από την Ομάδα Εθελοντών

 

 

Tags: , ,

Κοντά στους άπορους – αδύναμους μαθητές ο Δ. Τρικκαίων

Κοντά στους οικονομικώς αδύναμους μαθητές για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων. Και φέτος συνεργάζονται μέσω της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το σχολικό έτος 2017-2018 θα φοιτήσουν συνολικά τριάντα μαθητές Λυκείου, στα φροντιστήρια των μελών του Συλλόγου.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα υποβάλλουν την αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Πρωτόκολλο του Δήμου Τρικκαίων και μέσω αυτού στο Τμήμα Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Δικαίωμα αίτησης έχουν οικογένειες με εισόδημα έως 14.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος δεν ισχύει για μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς έχουν κάρτα ανεργίας, όπως επίσης και για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών ή για παιδιά με φυσική απουσία γονέων.
Συνημμένα με την αίτηση υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο του Δήμου Τρικκαίων και μέσω αυτού στο Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης:

 1. Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας
 2. Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας ή βεβαίωση από την εφορία ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση τα δύο τελευταία έτη.
 3. Κάρτα ανεργίας γονέων.
 4. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής για αναπηρία γονέα ή μέλους της οικογένειας.
 5. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στην Κοινωνική Δομή Ενισχυτική Διδασκαλίας.
 6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 7. Αποδεικτικό ενοικίου, εάν υφίσταται.

Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων μπορεί να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά εφ’ όσον κριθούν απαραίτητα.
Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από  την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου, όπου κριθεί απαραίτητο.
Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, όπου κριθεί απαραίτητο κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης, μπορεί να ζητήσει ή να αναζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.
Το έντυπο της αίτησης διατίθεται στους ενδιαφερόμενους από το γραφείο του Τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης επί της οδού Γαριβάλδη 8 στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων, από τις 3 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου 2017 και θα υποβάλλεται στο Πρωτόκολλο του Δημαρχείου Τρικκαίων μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Με τον Κ. Μητσοτάκη στο 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων ο Κ. Σκρέκας

Το παρών στο 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Περτούλι έδωσε την Κυριακή ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Κ. Σκρέκας συνόδευσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη κατά την εδώ παραμονή του, τόσο στο Δημαρχείο Πύλης, όσο και στο χώρο του Ανταμώματος. Του υπενθύμισε βασικά αιτήματα της περιοχής που παραμένουν σε εκκρεμότητα (φράγμα Μεσοχώρας, Ε-65 κ.α.) μιας και η συνεργασία των δυο είναι καθημερινή και ιδιαίτερα στενή, λόγω και του «χαρτοφυλακίου» του τομέα Ενέργειας που έχει ο κ. Κ. Σκρέκας.

Η Ν.Δ. έρχεται με ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, με στόχο να δώσει στα νέα παιδιά, στα νέα και δημιουργικά μυαλά, τους νέους επιστήμονες, κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν.

 

Tags: , ,

Ηρακλής Φίλιος: Αφήνοντας την αγωνία στον Χριστό

Στο ευαγγέλιο, που θα διαβαστεί την Κυριακή στους ιερούς ναούς, ο Χριστός με εξαιρετικούς λόγους καθησυχάζει την αγωνία του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα μέσα από τη ζωή, και συγκεκριμένα μέσα από τη ζωή της φύσης, καλεί τον άνθρωπο να ησυχάσει και να διώξει κάθε άγχος που ολοένα και βυθίζει τις ανησυχίες του και να τα αφήσει όλα στη μέριμνα του Θεού, καθώς ο Ίδιος γνωρίζει τις ανάγκες του ανθρώπου.

Μεταξύ των άλλων ο Χριστός διδάσκει τα εξής: «Διά τούτο σας λέω, μη μεριμνάτε διά τη ζωή σας τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, ούτε διά το σώμα σας τι θα φορέσετε. Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή και το σώμα από το ένδυμα; Κοιτάξτε τα πτηνά του ουρανού, ούτε σπείρουν ούτε θερίζουν ούτε αποθηκεύουν, και ο Πατέρας σας ο ουράνιος τα τρέφει. Δεν έχετε εσείς μεγαλύτερη αξία από αυτά;… Γνωρίζει ο Πατέρας σας ο ουράνιος ότι έχετε ανάγκη απ’ όλα αυτά. Ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του και τότε όλα αυτά θα σας χορηγηθούν. Μη μεριμνάτε λοιπόν διά την αύριον, διότι η αυριανή ημέρα θα φροντίσει διά τα δικά της πράγματα. Φθάνει η στενοχώρια της ημέρας» (Ματθ. 6, 25 – 34).

Είναι προφανές, πως με την ευαγγελική περικοπή τίθεται το θέμα της εμπιστοσύνης στον Χριστό. Θα αποφύγω όμως, σκόπιμα τολμώ να πω, την ανάλωση των λόγων, σε ένα άλλου είδους βερμπαλιστικό κήρυγμα, σε ευχολόγια, σε έτοιμες πνευματικές συνταγές, εν τέλει στην κλισέ πλέον φράση «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στον Θεό». Θέλω λοιπόν να πω με πείσμα και με απαρηγόρητο παράπονο, πως το να μιλήσει κάποιος από τον άμβωνα για το θέμα της πίστης, να ξεκινήσει, να προχωρήσει και να κλείσει τις σκέψεις του λέγοντας στους ανθρώπους «πρέπει να έχουμε πίστη στον Χριστό», προσωπικά, αλλά πιστέψετε με και πολλούς νέους της ηλικίας μου, με αφήνει αθεράπευτα αδιάφορο και ασυγκίνητο.

Ας μην κρυβόμαστε πλέον και ας μην θεωρούμε πως η διακονία αναλώνεται σε ευχολόγια, που εντούτοις δεν πληρούν τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι εύκολο να πεις σε κάποιον «να έχεις πίστη», είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσεις την πίστη. Επομένως, η πρόκληση για την εκκλησία, εάν θέλει να τοποθετηθεί σοβαρά απέναντι στον πόνο και στα προβλήματα του ανθρώπου, είναι να εμπνεύσει τον άνθρωπο. Να βγει το κήρυγμα από την βόλεψη του, την ευκολία των λόγων του, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν ευθύνη, αλλά αφήνουν τον άνθρωπο να αναλάβει μόνος του, τις δικές του ευθύνες.

Το αν έχεις πίστη, εμπιστοσύνη στον Χριστό, έχω την αίσθηση ότι μοιάζει με τα δυσκολότερα του πνευματικού αγώνα. Έχεις να αντιμετωπίσεις αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι πολιορκούν το ανθρώπινο πρόσωπο και το κάνουν ευάλωτο στις όποιες υποσχέσεις της εποχής. Πώς να εμπνεύσει ένας Χριστός πάνω στον Σταυρό, τη στιγμή που δεν δείχνει να θέλει να σωθεί ο Ίδιος; Αυτό είναι το πρότυπο για τους ανθρώπους; Επουδενί δεν συμφωνώ με τη λογική αυτή, αλλά σκοπίμως την αναφέρω, θέλοντας να δείξω πως οι άνθρωποι συγκινούνται από πρότυπα που τους υπόσχονται εύκολες λύσεις στα προβλήματα τους. Το να θες να ακολουθήσεις τον Χριστό, να σταυρωθείς στον δύσκολο αγώνα της αυταπάρνησης και να αναμένεις την ανάσταση σου, κι αν έρθει, μοιάζει εν πρώτοις με αυτοκτονία. Ποιος έχει τη διάθεση να δοκιμάσει να σηκώσει τον σταυρό και να ζήσει τις θλίψεις που φέρει αυτό το κουβάλημα του σταυρού, καθώς «ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε» (Ιω. 16, 33) κατά το λόγο του Χριστού.

Στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, είναι αλήθεια ότι ο Θεός προνοεί για όλα. Ακόμη και στη φύση, αυτό είναι προφανές. Τι άλλο χρειάζεται για να πειστεί ο άνθρωπος περί τούτου; Γιατί χάνεται στις αναζητήσεις του, στις αγωνίες του και καταρρέει; «Μα που είναι ο Χριστός; Μήπως έμεινε είκοσι αιώνες μακριά από μας; Μήπως στον Γολγοθά, μαζί με το σώμα Του, για πάντα σταυρώθηκε και το πνεύμα Του;», σημειώνει ένας φιλοσοφημένος άγιος, ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Κάτι αντίστοιχο συναντάται και στην «Χαρούμενη Γνώση» του Νίτσε, όπου ο τρελός βγαίνει στην πλατεία αναζητώντας τον Θεό: «’’Γυρεύω το Θεό! Γυρεύω το Θεό’’. Επειδή όμως πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν πίστευαν στο Θεό, ξέσπασε ηχηρό γέλιο. Μήπως χάθηκε αυτός; ρώτησε κάποιος. Μήπως έχασε το δρόμο του σαν το μικρό παιδί; είπε κάποιος άλλος. Ή μήπως κρύβεται; Μήπως μας φοβάται; Μήπως μπάρκαρε στο πλοίο; Μήπως ξενιτεύτηκε; Τέτοια έλεγαν και γελούσαν. Ο τρελός πήδησε ανάμεσά τους και τους διαπέρασε με τη ματιά του. ‘’Που είναι ο Θεός;’’ Φώναξε. ‘’Θα σας πω εγώ! Τον σκοτώσαμε εσείς κι εγώ ! Όλοι είμαστε δολοφόνοι του!’’».

Τόσο ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς όσο και ο Νίτσε αναζητούν τον Θεό. Για να Τον εμπιστευτούν, χρειάζεται να Τον βρουν. Άλλοτε ο Ίδιος εμφανίζεται άλλοτε δείχνει να χάνεται. Άλλοτε βρίσκεται εδώ, απλά ο άνθρωπος Τον αγνοεί ή Τον μεταπλάθει όπως εκείνος θέλει κατά το δοκούν. Αν δεχτούμε ότι εμφανίζει το θέλημα Του στους ανθρώπους αργά, γιατί γίνεται αυτό; Σημειώνει ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς: «Και δύσκολος είναι ο δρόμος Του. Γι’ αυτό βαδίζει αργά. Μέσα από τις λακκούβες αίματος, μέσα από το σκοτάδι των αμαρτιών, και μέσα από τα αγκάθια των ληστών, Εκείνος πορεύεται. Είναι στενός ο δρόμος Του και πολλοί πεσμένοι αμαρτωλοί βρίσκονται στον γκρεμό και στις δύο πλευρές του δρόμου Του. Εκείνος πρέπει να σκύβει και στις δύο πλευρές, να τους σηκώνει και αν τους τραβά πίσω Του και να περπατά προς τα μπρος. Γι’ αυτό βαδίζει αργά».

Ο άνθρωπος χάνει την εμπιστοσύνη του στον Θεό. Αυτό δεν είναι αμαρτία, αλλά απορρέει από τη ζωντανή σχέση, που έχει μαζί Του. Και ο άνθρωπος έχει σχέση αγάπης με τον Θεό. Ο Θεός έχει ερωτικότητα προς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος ερωτικότητα προς τον Θεό. Όταν νιώθει να μένει μόνος του, απεγνωσμένα ψάχνει λύσεις στα προβλήματα του και ο Θεός δείχνει να απουσιάζει, πώς να μην επαναστατήσει; Πώς να μην πληγωθεί από Εκείνον, στον Οποίο ελπίζει. Από Εκείνον, που πιστεύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει και να δώσει λύσεις; Είναι δύσκολη η σχέση ανθρώπου – Θεού. Βρίσκεται διαρκώς στην πάλη. Χτίζεται μέσα από την πάλη. Ο άνθρωπος τα βάζει με τον Θεό, γιατί ακριβώς μόνο από Εκείνον αναμένει τις απαντήσεις στα αδιέξοδα, που πολύ συχνά πλέον βρίσκεται. Για τον άνθρωπο, αν δεν μπορεί ο Θεός, τότε ποιος μπορεί;

Ο άνθρωπος πέφτει χαμηλά, απογοητεύεται από την απουσία του Θεού, επαναστατεί εναντίον Του, διαρρηγνύει τη σχέση μαζί Του. Δεν τον γεμίζει πλέον αυτή η σχέση. Δεν νιώθει τη χαρά της κοινωνίας με τον Θεό. Ούτε που Τον θέλει στη ζωή του. Στρέφει αλλού το βλέμμα του. Ο Θεός για εκείνον πλέον απουσιάζει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι παρών αλλά με απάθεια παρακολουθεί τη ζωή του ανθρώπου ολοένα και να χειροτερεύει. Κι ο άνθρωπος με τις αδυναμίες του λυγίζει. Αποξενώνεται. Στην αγωνία του δεν αφήνεται στον Χριστό και δεν αφήνει τίποτε από όλα όσα τον συγκροτούν ως ύπαρξη, στο άγιο θέλημα Του. Τον αρνείται χωρίς πλέον να Τον εμπιστεύεται. Πλέον πέφτει. Και αισθάνεται με τις λιγοστές του δυνάμεις, ο Θεός να μην επεμβαίνει σαν να απολαμβάνει την πτώση.

Κι ο Θεός επεμβαίνει. Χωρίς προϋποθέσεις. Εκεί όπου όλα καταρρέουν, αναιρεί τους νόμους της φύσης και τους ανθρώπινους νόμους και φανερώνεται. Αποκαλύπτεται. Με τον δικό του τρόπο. Είναι μοναδικός ο τρόπος και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δίνει ερεθίσματα, δίνει ευκαιρίες, στέλνει στο δρόμο του καθενός τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Ξεθωριάζει το χρόνο, παραμερίζει τον μισάνθρωπο διάβολο, ενεργεί κατά θαυμαστό τρόπο. Τον τελικό λόγο, Εκείνος τον έχει. Αναλαμβάνοντας τις αγωνίες με πόνο και αγάπη για τον άνθρωπο. Αν βέβαια κι ο άνθρωπος, Του δώσει σιωπή και χώρο.

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

Tags: , ,

Γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στα Τρίκαλα και το Άμπεργκ

Τόσο μακριά, αλλά τόσο κοντά… τα 1350 χλμ. της απόστασης ανάμεσα στα Τρίκαλα και το Άμπεργκ καλύπτονται νοερώς από έναν κόμβο και μια ταμπέλα. Αυτή που στον κυκλικό κόμβο προ τιμή των Τρικάλων, «φιλοξενεί» την ταμπέλα με κατεύθυνση από τη γερμανική στην ελληνική πόλη.
Σε αυτό το φόντο φωτογραφήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα μέλη της τρικαλινής αντιπροσωπείας που επισκέπτονται τον γερμανικό Δήμο. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπστεργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Λάππας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα, Ψύχος, Γούλας, ο κ. Στουρνάρας από τη μείζονα και ο κ. Λουλές από την ελάσσονα αντιπολίτευση, μαζί με την υπάλληλο του γραφείου Δημ. Σχέσεων κ. Νταούλα, συνοδευόμενοι από στέλεχος του γερμανικού Δήμου, βρίσκονται από την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 για τρεις ημέρες στο Αμπεργκ. Σε ανταπόδοση της περυσινής επίσκεψης, όταν έγιναν τα εγκαίνια της πλατείας Αμπεργκ, στην «πράσινη γωνιά», με τα παιχνίδια που δώρισαν οι γερμανοί, ήρθε η ώρα της ενίσχυσης της ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις. Μιας συνεργασίας που έχει ήδη ιστορία ετών και αναμένεται να συνεχιστεί ουσιαστικότερα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης στα Τρίκαλα

Τρίτη χρονιά για την «Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης» στα Τρίκαλα. Τρίτη χρονιά για εκδηλώσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη. Αυτή τη φορά ο Δήμος Τρικκαίων το γνωστό μας “Trikalart” το μεταμορφώνει σε εκδηλώσεις όχι μόνο μουσικού, αλλά γενικότερου πολιτιστικού περιεχομένου. Εκτός από τις δωρεάν συναυλίες, προγραμματίστηκαν δράσεις με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων αλλά και… αποδράσεις – κυριολεκτικώς!

Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ορισμένες δράσεις διαρκούν περισσότερο) η Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης «δρα» στον χώρο που αναδεικνύει τον πολιτισμό: πέριξ του μουσείου Τσιτσάνη και του τζαμιού, καθώς και στο θεατράκι του Ληθαίου, σε μια περιοχή που πλέον αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό στέκι των τρικαλινών.

Οι δωρεάν δράσεις, επιλεγμένες και με ουσία, προσφέρουν διαφορετικές επιλογές στη μουσική και αισθητική απόλαυση. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τρικαλοκαίρι 2017»

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Με στόχο την  ανάπτυξη της συλλογικής μουσικής δράσης και  την καλλιέργεια και διάδοση της ορχηστρικής μουσικής από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή, δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων. Από την ίδρυσή της και με την καθοδήγηση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη έχει να επιδείξει  σημαντικό έργο με σημαντικές εμφανίσεις και συνεργασίες.

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΥΛΗ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

H ορχήστρα «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» από τα Τρίκαλα, την πόλη που γέννησε τους  κορυφαίους δημιουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού (ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ – ΚΑΛΔΑΡΑΣ – ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ – ΒΙΡΒΟΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ) συνεχίζει και σήμερα με διάφορες δραστηριότητες να κρατά ζωντανή την παράδοση και να τιμά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Για τη συναυλία, η ορχήστρα έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα τραγουδιών του Τσιτσάνη και των άλλων Τρικαλινών δημιουργών, καθώς και ένα απάνθισμα  από τα σπουδαιότερα και ομορφότερα λαϊκά τραγούδια.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Ο ΑΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ & ΆΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
ΠΙΑΝΟ – ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

Η παράσταση  παρουσιάζεται σε δύο μέρη

Στο πρώτο μέρος διανύει με ιστορίες και τραγούδια την άγνωστη παρισινή περίοδο του Αττίκ, τις σπουδαίες συνεργασίες και τους έρωτές του, τις περιοδείες του στην Αμερική, τη Ρωσία και την Ελλάδα, φτάνοντας ως την περίφημη «μάντρα». Πρόκειται για χαμένο – έως τώρα – και άγνωστο υλικό που ακούγεται για πρώτη φορά, συνθέτοντας μαζί με τις επιτυχίες του, την ιστορία της ταραχώδους και τόσο ενδιαφέρουσας ζωής του.

Το δεύτερο μέρος, στις «…άλλες ιστορίες»,  κορυφώνεται με μια επιλογή από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν στον μεσοπόλεμο, ενώ παρουσιάζεται ταυτόχρονα η ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα.

 

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Οι «Στρίγγλες», το ελληνικό γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα σε μια ταινία από – και για – τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια. Οδοιπορικό στις δυσκολίες, έμφαση στις καλλιτέχνιδες, στη μουσική. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΘΗ

Ο Κώστας Στάθης είναι φιλόλογος, μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας και ερμηνευτής. Η παρουσία του στον χώρο της μουσικής περιλαμβάνει πλείστες συναυλιακές εμπειρίες και επαγγελματικές συνεργασίες με ιστορικές αθηναϊκές μουσικές σκηνές (Βάτραχοι, Αρχιτεκτονική, Εσπερίδες κ.α.), καθώς επίσης και επιτυχείς διαγωνιστικές συμμετοχές με ειδικές βραβεύσεις, όπως στα «Τσιτσάνεια 2003» και στους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού», στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων το 2013. Αυτή την περίοδο κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, σε μουσική και ερμηνεία δική του, με στίχους διάφορων γνωστών στιχουργών. Στον δίσκο αυτό συμμετέχουν, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Βαγγέλης Γερμανός και ο Νίκος Καλλίνης.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Το κίνημα «Άρδην» και ο Λαογραφικός Όμιλος Ασκληπιός Τρικάλων διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «Το Δημοτικό Τραγούδι. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού», από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη. Θα μιλήσουν, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ασκληπιός κ. Γιάννης Σούλιος, ο συγγραφέας, λαογράφος και ερμηνευτής παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών κ. Σωτήρης Γοργογέτας και ο συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» κ. Γιώργος Καραμπελιάς. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, μέλος του κινήματος «Άρδην» κ. Σωτήρης Κύρμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία δημοτικών τραγουδιών με παραδοσιακή ορχήστρα.

 

ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μια ομάδα νέων παιδιών, σπουδαστές μουσικής οι περισσότεροι στο «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» ετοίμασαν ένα πρόγραμμα «έθνικ» μουσικής  και το παρουσιάζουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο.
Ετσι καθρεφτίζεται ο τρόπος, με τον οποίο οι νέοι μουσικοί αντιλαμβάνονται τον λαϊκό πολιτισμό και εκφράζονται μέσα από τη δημοτική παράδοση.
Τραγουδούν η Χριστίνα Μπελμέζου και η Ελένη Λεοντάκη. Κλαρίνο παίζει ο Δημήτρης Καραβίδας, ο Κώστας Γκότζιας παίζει λαούτο και με τη βοήθεια των μουσικών επιμελείται το πρόγραμμα.

 

 

 

ΔΩΜΑΤΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ

Το πρώτο ζωντανό-διαδραστικό παιχνίδι απόδρασης μετά από τη μεγάλη επιτυχία των escape rooms στο εξωτερικό και τον τελευταίο καιρό και στην Ελλάδα, έφτασαν και στην πόλη μας για να κάνουν την απόδραση… παιχνίδι δίνοντας στην ψυχαγωγία μια άλλη πνοή!  Ομάδες από 2 έως 5 άτομα εισέρχονται στα ειδικά διαμορφωμένα θεματικά δωμάτια, γεμάτα γρίφους και μυστήριο. Έχετε 60 λεπτά για να αποδράσετε, με μοναδικά όπλα το μυαλό, την παρατηρητικότητα, την ταχύτητα και το πνεύμα συνεργασίας. Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη διασκέδαση, περιπέτεια και ίντριγκα σας περιμένει. Ο χρόνος κυλάει!  Εσύ μπορείς να δραπετεύσεις;

 

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Τρικάλων οργανώνεται έκθεση βιβλίου με ταυτόχρονες παράλληλες δράσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.

 

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Διανομή προϊόντων παντοπωλείου

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε. Τρικάλων με την επωνυμία «ΣΤΗΡΙ – ΖΩ» και με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Τρικκαίων, θα διανείμει προιόντα στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του Δήμου Τρικκαίων με:

 1. Tο ΑΜΚΑ του αιτούντα
 2. Την αίτησή τους,
 3. Σακούλες, τσάντες, κ.α.

Να παραλάβουν τα προϊόντα από  τις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων όπισθεν του Ο.Σ.Ε τις παρακάτω ημέρες και ώρες.

ΤΡΙΤΗ  27/06/2017 ώρες 08:00 ­- 1:30μ.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/06/2017 ώρες 08:00  – 1:30μ.μ

ΠΕΜΠΤΗ 29/06/2017 ώρες 09:00  – 2:00μ.μ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2431063225

 

Ο Διευθυντής

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found