Tags: , ,

Ηρακλής Φίλιος: Η μόδα των επιστολών ως απώλεια της αισθητικής ωραιότητας

Είναι της μόδας πλέον, απ’ ότι φαίνεται, να γράφονται επιστολές με ευκολία και με την ίδια ευκολία να στέλνονται. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το περιεχόμενο των επιστολών περιέχει εμπάθεια και στοχοποιεί ανθρώπους.

Οι επιστολές αυτές δεν γράφονται από τυχαίους και αδιάφορους ανθρώπους, αλλά από κληρικούς και κυρίως Ιεράρχες (όπως συμβαίνει τελευταία). Θα ήταν όμορφο, το περιεχόμενο των επιστολών να ωφελούσε τις αναζητήσεις των ανθρώπων, οι οποίες ολοένα και βρίσκονται σε αδιέξοδα, καθώς ελάχιστοι πλέον είναι εκείνοι οι κληρικοί, που μπορούν εμπνεύσουν με το λόγο τους. Κι εδώ, έχω την αίσθηση, αυξανομένη διαρκώς, ότι ο προσανατολισμός και η διακονία κάποιες στιγμές χάνεται, αφού αναλώνεται σε κάθε τι, που δεν ικανοποιεί την ανάπαυση των ψυχών από το βαρύ φορτίο των δυσκολιών της ζωής.

Είναι εύκολο να πιάσεις την  πένα και να γράψεις. Άλλο τόσο εύκολο είναι να κατηγορήσεις, να κατακρίνεις, να στοχοποιήσεις. Είναι ανώδυνο a priori να προβλέψεις με ακρίβεια τις αντιδράσεις αλλά και το μέγεθος τους. Εκείνο, που είναι δύσκολο και απαιτεί τη σωφροσύνη και τον έλεγχο του θυμικού, είναι να γράψεις χωρίς να προσβάλλεις τον άλλον. Και δεν είναι το θέμα ότι τον «δείχνεις» στους αναγνώστες. Οι αναγνώστες, εν τέλει έχουν αναπτυγμένο το αισθητήριο της αντίληψης, που τους επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων. Το θέμα είναι ότι οι επιστολές που ξεκινάει κάποιος να στέλνονται έχουν περιεχόμενο που λυπεί τους αναγνώστες και τους προβληματίζει. Φυσικά, δεν μπορώ και δεν θέλω επουδενί να παραβλέψω το γεγονός, ότι οι επιστολές αυτές σκανδαλίζουν τους αναγνώστες, όταν σχετίζονται με πρόσωπα εκκλησιαστικά, που η αμετροέπεια και η εμπάθεια τους, τους έχει παρασύρει στην ανεξέλεγκτη κατάκριση του άλλου.

Θέλω λοιπόν να πω, καθώς είμαι νέος άνθρωπος, πως κυρίως οι συνομήλικοι μου αηδιάζουν με όλη την κατάσταση αυτή. Βλέποντας κάποιον Ιεράρχη να γράφει μία επιστολή και κάποιον άλλον να απαντά και έναν άλλον τρίτο να γράφει κατά του δευτέρου και υπερασπιζόμενος τον πρώτο, πείτε μου άραγε, με ποιο «δικαίωμα» η Εκκλησία ζητάει από τους νέους να σιωπούν και έχουν ταπείνωση στη ζωή τους; Γιατί κηρύττεται η σιωπή και η υπακοή, όταν πρώτοι οι επιστολογράφοι, που είναι κληρικοί ή Ιεράρχες, βγάζουν δημόσια τις μεταξύ τους αντιπάθειες; Ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα να ζητήσει από τη νέα και τον  νέο, να νηστεύει, να ταπεινώνεται, να ρίχνει τον εγωισμό, να αγνοεί τις προσκλήσεις, να μην απαντάει στις κακοήθειες κ.ο.κ.; Πείτε μου επιτέλους, ποιος έχει την άνεση να διδάξει και να κηρύξει την αγάπη στους εχθρούς, όταν οι επιστολογράφοι γράφουν με ακραιφνή εμπάθεια, με αναντίρρητη εμπάθεια, με αθεράπευτη εμπάθεια, με μόνη την εμπάθεια, φθόνο, κακότητα και ζήλεια εναντίον εκείνου, τον οποίο δεν «πάνε», για να μιλήσω στη γλώσσα μου;

Στέκομαι επιφυλακτικά, για να πω την αλήθεια αμφιβάλλω, εάν κάθε επιστολή που ξεκινάει να γράφει κάποιος προς τον αδελφό του, έχει ως σκοπό να τον νουθετήσει πνευματικά. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τις αμαρτίες του άλλου, θα ενεργούσε καταπώς προέτρεπε ο Χριστός: «Εάν ο αδελφός σου αμαρτήσει, πήγαινε και έλεγξε τον, όταν θα είστε οι δυο σας μόνοι. Εάν σε ακούσει, τότε κέρδισες τον αδελφός σου. Εάν δεν σε ακούσει, τότε πάρε μαζί σου ακόμη ένα ή δύο, δια να πιστοποιηθεί κάθε πράγμα από το στόμα δύο ή τριών μαρτύρων» (Ματθ. 18, 15-17). Αλλά κι εδώ πάλι, ο Χριστός κάνει λόγο για αμαρτία. Ποιος έχει την καθαρότητα, το ηθικό πλεονέκτημα, να πατρονάρει τους άλλους, να τους κουνάει το δάχτυλο ως ήδη σεσωσμένος; Κανείς. Απολύτως κανείς. Δεν είναι μόνο η αγάπη, δεν είναι μόνο η πίστη στον Χριστό. Είναι και η διάκριση, μία αρετή που απουσιάζει ηθελημένα από τα μεγαλόστομα κηρύγματα και τις σπουδαίες διακηρύξεις. Η διάκριση κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει. Ο δυτικός ανθρωπισμός που υποστήριζε για παράδειγμα τη δουλεία, όπως ο Βολταίρος, δεν έχει διάκριση. Και επειδή υποτιμά και υποβαθμίζει το ανθρώπινο πρόσωπο, γι’ αυτό δεν έχει Θεό. Στον αντίποδα όμως, ο Γ. Τσαρούχης μας λέει το εξής καταπληκτικό: «Γενικά είμαι χριστιανός και γι’ αυτό είμαι και άνθρωπος».

Διάκριση έχει ο άνθρωπος του Θεού. Εκείνος που δεν τολμά ούτε στην ιδέα να σηκώσει το δάχτυλο στους άλλους και να τους στοχοποιήσει, ξεχωρίζοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του ως άλλο «ιερό κατάλοιπο», εκείνος που δεν τολμά να ξεστομίσει το απύθμενο του ανέκφραστου βίου και λόγου, εκείνος που σιωπά γιατί βλέπει το ειδεχθές του προσώπου του και ταυτόχρονα βλέπει τον άλλον ως εικόνα του Θεού. Διάκριση έχει ο άνθρωπος που είναι ερωτευμένος με τον Χριστό και δεν υποψιάζεται στο ελάχιστο να κατακρίνει και να σκανδαλίσει. Όποιος πονάει τον άλλον, τον συνεπίσκοπο του δεν τον «κρεμάει» σε κοινή θέα. Δεν κοινοποιεί στους αναγνώστες και στον πιστό λαό τις διαφορές και τις κόντρες που κυριαρχούν. Πολύ δε περισσότερο, δεν τον λούζει με ανάρμοστες στο ράσο εκφράσεις. Η κατάντια πλέον είναι και ανυπολόγιστη και αμετροεπής.

Κάθομαι και σκέφτομαι αυτές τις μέρες, ποιος είναι ο λόγος που ο κάθε ένας, κληρικός, Επίσκοπος, λαϊκός, πιάνει με ευκολία την πένα για να κατηγορήσει τον άλλον; Μήπως ο πόνος για τον άλλον; Αν ήταν πάλι πόνος για τον άλλον, και συμπόνοια, η ποιμαντική αντιμετώπιση θα έπρεπε απαραιτήτως να είναι εξατομικευμένη, προσωπική εκφραζόμενη και όχι διαφημιζομένη. Μήπως οι εμπαθείς και υστερόβουλες αυτές επιστολές αποσκοπούν στην πνευματική διόρθωση του άλλου; Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σε ένα υπέροχο του λόγο, τον «Απολογητικόν της εις τον Πόντον φυγής», σημειώνει με εύστοχο τρόπο και καταλυτικά: «Παρατηρούμε δε ο ένας τις αμαρτίες του άλλου, όχι για να κλάψουμε γι’ αυτούς, αλλά για να κατηγορήσουμε. Ούτε για να θεραπεύσουμε, αλλά για να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την πληγή και για να έχουμε ως δικαιολογία για τις δικές μας κακίες τα τραύματα του πλησίον».

Επαληθεύεται για άλλη μία φορά ο νιτσεϊκός λόγος στον «Ζαρατούστρα», που τονίζει εμφατικά πως «και δεν έμαθαν άλλον τρόπο ν’ αγαπούν το Θεό τους, παρά μόνο καρφώνοντας τον άνθρωπο στο σταυρό». Αυτό δεν οδηγεί στην υπαρξιακή εξόντωση του άλλου; Κι αν η αγάπη προς τον άλλον περνάει μέσα από την αγάπη στο Θεό, τότε η κατά Levinas σκέψη της σχεσιακής κατάστασης των ανθρώπων, δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει ως κοινωνία οντολογικής σχέσης των ανθρωπίνων προσώπων στο πρόσωπο του Θεού. Αφού για να υπάρξω εγώ, δεν πρέπει να υπάρχει ο άλλος. Και για να μην υπάρχει ο άλλος, πρέπει να συντριβεί ως πρόσωπο, ως εικόνα Θεού. Αυτό δεν εξοντώνει παράλληλα τον ίδιο τον Θεό;

Οι επιστολές, που εμπαθώς στολίζουν με απωθημένα και ανθρώπινα προσωπικά αδιέξοδα τις σειρές ενός φύλλου χαρτιού δεν πληγώνουν τον άνθρωπο, στον οποίο απευθύνονται. Ο άνθρωπος που δεν πιάνει την πένα για να επιτεθεί με λόγο στον άλλον, δεν έχει την ανάγκη του βεβιασμένου προσδιορισμού του προσώπου εντός της κοινωνίας, κάτι που διακατέχει εκείνον που καυχάται για το υψηλό του κατόρθωμα. Εκείνος που επιτίθεται στον άλλον μέσα από νομιζόμενες πνευματικές επιστολές, είναι εκείνος που αυτοτραυματίζει τον εαυτό του∙ εκείνος που χτυπάει τον εαυτό του, μέσα από την επίθεση του προς τον άλλον.

Ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα να πατρονάρει τους άλλους, οδηγώντας με νενομισμένο τρόπο την υπαρξιακή του αγωνία για αυτοεπιβεβαίωση και αυτοπροβολή, στον δικό του εκμηδενισμό; Ποιος αναιρεί αυτό, που ο A. Camus του υπενθυμίζει, ότι δηλαδή «κάθε μέρα είναι η ημέρα της κρίσεως»; Καιρός λοιπόν κατά τον Χρυσοστομικό λόγο, η επάνοδος του Χριστού από την εξορία. Έχετε άραγε αναρωτηθεί με πόση δεικτική εκφραστικότητα, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στον πίνακα του Grünewald, δείχνει με το δάκτυλο του υπερυψωμένο τον Εσταυρωμένο, κατευθύνοντας τα μάτια μας αποκλειστικά στον Χριστό;

 

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

Tags: , ,

6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου ξεκίνησε η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με θέμα «Περιπέτειες από σημείο , σε σημείο». Τα παιδιά ήρθαν σε πρώτη επαφή με το θέμα και γνώρισαν τις ενότητες του. Πήρε το καθένα το προσωπικό του Ημερολόγιο Σημείων που θα το συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατασκευάσαμε και διακοσμήσαμε όλοι μαζί το κρεμαστό ημερολόγιο της βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει  το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας από 19 έως 23 Ιουνίου:

Δευτέρα 19 Ιουνίου– 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της Καλοκαιρινής εκστρατείας. Από βιβλίο σε βιβλίο γνωρίζουμε του ήρωες, τις περιπέτειες, του τόπους.

Για όλα τα παιδιά

Με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης

 

Τρίτη 20 Ιουνίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Οι λέξεις ως σημεία. Ένα παιχνίδι αφήγησης και συγγραφής με αφετηρία τρεις λέξεις.

Για παιδιά από 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την θεατροπαιδαγωγό-εμψυχώτρια του παιδαγωγικού εργαστηρίου θεάτρου του Δήμου Τρικκαίων Βίκυ Ιακωβάκη

Τετάρτη 21 Ιουνίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή

Ζωγραφική με σταγόνες. Στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την εικαστικό Δέσποινα Ράμπια . Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε πρόχειρα ρούχα και παπούτσια.

Πέμπτη 22 Ιουνίου – 10:00 – 11:00π.μ.

Θέμα: Λογοτεχνικές συναντήσεις

Σημεία συνάντησης-Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο. Τα ζώα του δάσους βγήκαν από τις σελίδες τους και το ένα συναντάει το άλλο στα κόκκινα σημεία συνάντησης της βιβλιοθήκης.

Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή

Με την εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου

Παρασκευή 23 Ιουνίου – 10:00 – 12:00π.μ.

Θέμα: Η ματιά μας στα σημεία

Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; Η έννοια της οπτικής στη φωτογραφία και στις ιστορίες.

Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή

Με τον φωτογράφο Γιάννη Φλούλη και την βιβλιοθηκονόμο Τζένη Ρώσσιου

 

 

Tags: , ,

Σεμινάριο για τις Νέες Τεχνολογίες στις Δημιουργικές Περιηγήσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 11/06, το βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες στις Δημιουργικές Περιηγήσεις», το οποίο διεξήχθη από τις εκπαιδεύτριες κ. Ελένη Πλευρά και κ. Ελένη Ιβάσινα της EN.O GREECE, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και σε συνεργασία με τους  Εθελοντές του Δήμου και την e- Trikala ΑΕ.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (android / windows / ios smartphones & tablets) και να εντρυφήσουν στη χρήση τους ως εργαλεία στους τομείς του Τουρισμού, της Εκπαίδευσης και της προβολής και προώθησης των τοπικών κοινωνιών.

Η επιτυχία του σεμιναρίου έγκειται στο γεγονός πως οι συμμετέχοντες έλαβαν ενεργο μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, καθώς είχαν τη δυνατότητα να δουν στην πράξη τις εφαρμογές και τον τρόπο αξιοποίησής τους στην καθημερινότητά τους.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος επιμόρφωσης προσωπικού του EN.O GREECE, με τίτλο «Tap-Swipe-Pinch. Tablets changing the ways to teach and learn»με κωδικό αναγνώρισης: 2015-1-EL01-KA104-013555, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ι.Κ.Υ.

 

 

Tags: , ,

Με 25 μετάλλια οι μικροί αθλητές του ΑΠΣ Τρίκαλα

Στο πανελλήνιο παιδικό πρωτάθλημα πάλης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή 11 Ιουνίου, 25 αθλητές του συλλόγου μας, ηλικίας 7-12 ετών, το οποίο διεξήχθη στη Λάρισα.

Η παρουσία των παλαιστών μας ήταν απόλυτα ικανοποιητική και η χαρά της συμμετοχής τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το πανελλήνιο παιδικό πρωτάθλημα πάλης εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του συλλόγου μας.

Συνολικά και οι 25 αθλητές  κέρδισαν μετάλλια.

Ο ΑΠΣ Τρίκαλα, στους αγώνες της Λάρισας έλαβε μέρος με τους παρακάτω αθλητές και η κατάταξή τους ήταν η εξής:

 

 1. ΤΣΙΑΚΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1ος
 2. ΣΤΟΥΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1ος
 3. ΒΟΥΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2ος
 4. ΚΑΦΡΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2ος
 5. ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1ος
 6. ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1ος
 7. ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1ος
 8. ΔΑΛΑΝΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 2ος
 9. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1ος
 10. ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3ος
 11. ΛΩΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2ος
 12. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1ος
 13. ΣΤΟΥΠΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 1ος
 14. ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 1ος
 15. ΤΕΡΤΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1ος
 16. ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 1ος
 17. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2ος
 18. ΔΟΥΔΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 3ος
 19. ΚΑΦΡΙΤΣΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 1ος
 20. ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 1ος
 21. ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 1ος
 22. ΝΤΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 2ος
 23. ΣΟΥΛΙΜΕΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 2ος
 24. ΣΟΥΛΙΜΕΤΣΗ ΙΩΑΝΝΑ 2η
 25. ΜΠΑΡΛΑΦΕΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 1η

 

 

Κατανοώντας:

 • τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και θέλοντας να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή τους σε βασικές δράσεις της ζωής τους.
 • την πεποίθηση για τη μεγάλη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, ως μέσων παιδείας και αγωγής, απόλυτα απαραίτητων για την ανάπτυξη του ήθους και της κοινωνικής συνείδησης.
 • τη διαπίστωση ότι ο Αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν σήμερα κοινωνικό φαινόμενο, που έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται θετικά στις ανθρώπινες ανάγκες, παιδαγωγικές, κοινωνικές, ηθικές, ψυχαγωγικές, σωματικές και πνευματικές.
 • την πίστη στην αξία της τήρησης των ηθικών αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι», οι οποίες πρέπει να επικρατούν και στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου
 • την επιστημονική θέση ότι με την άσκηση ο άνθρωπος μπορεί να παρατείνει τη σωματική υγεία του και παράλληλα να συμβάλλει στη διατήρηση της διαύγειας του πνεύματος.

έχουμε θέσει:

ως κυρίαρχο στόχο μας την εκπόνηση αθλητικών και πολιτισμικών-κοινωνικών προγραμμάτων τα οποία προσδοκούμε να συντελέσουν στη διαρκή βελτίωση των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των αθλητών  και των αθλητριών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, δίνοντας τους έτσι απαραίτητα εφόδια ως αντίβαρο στις «κακές συνήθειες» που μαστίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

Το ΔΣ του συλλόγου και οι προπονητές συγχαίρουν τους αθλητές για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους.

 

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ να δημιουργήσουμε ενεργούς ανθρώπους και όχι παθητικούς θεατές………..

ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΣ για τη δια βίου άσκηση ………

 

 

Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Νίκος Τσιακάρας

Tags: , ,

Άνοιγμα της Περιφέρειας στην τουριστική αγορά της Ινδίας

Επίσκεψη 16 Ινδών τουριστικών πρακτόρων στη Θεσσαλία το διάστημα από 14 έως και 20 Ιουνίου διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Σκοπός του εγχειρήματος είναι οι τουριστικοί πράκτορες να δουν τις ομορφιές της περιοχής, να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στην πατρίδα τους και να διοργανωθούν τουριστικά πακέτα. Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας με στόχο την αύξηση του μεριδίου του προορισμού στην τουριστική αγορά της Ινδίας. Στα πλαίσια της επίσκεψής τους στη Θεσσαλία αντιπροσωπεία τουριστικών πρακτόρων είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Παιδή.

 

Ο κ. Κ. Αγοραστός αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της σημείωσε τα εξής: «Η Ινδία είναι μια χώρα με 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους και μια ανερχόμενη μεσαία τάξη, που είναι μπορεί να επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές της. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια κάνουμε μια ακόμη μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας.  Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλία ελκυστικό τουριστικό προορισμό, ιδίως για τουρίστες από νέες αγορές, όπως είναι η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα. Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος με χίλιους προορισμούς που μπορεί να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη «μοναδικές εμπειρίες» και ζεστή φιλοξενία»

 

Οι Ινδοί πράκτορες δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις ομορφιές της περιοχής

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης των Ινδών τουριστικών πρακτόρων έχει ως εξής:

 

Ημέρα 1η – Ημέρα άφιξης

Μεταφορά από το αεροδρόμιο της Αθήνας στα Μετέωρα, δείπνο.

 

Ημέρα 2η – επίσκεψη στα Μετέωρα

Επίσκεψη στην περιοχή των Μετεώρων, μοναδική περιοχή με υπέρτατη γεωφυσική και ιστορική ομορφιά.

-Επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται από το 12ο αιώνα

-Πέρασμα από την Αγία Τριάδα Μετεώρων

-Μικρή στάση για φωτογραφίες στην ψηλότερη κορυφή του πέτρινου δάσους

-Επίσκεψη στο μεγάλο μοναστήρι

-Επίσκεψη στο γεωλογικό μουσείο με ψηφιακή παρουσίαση του σχηματισμού των Μετεώρων

-Παραδοσιακό γεύμα

-Παρουσίαση της περιοχής από ένωση ξενοδόχων.

-Επίσκεψη στο σπήλαιο της Θεόπετρας

Επιστροφή στην πόλη της Λάρισας. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και δείπνο.

 

Ημέρα 3η – Λάρισα

-Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

-Επίσκεψη στο διαχρονικό μουσείο της πόλης

-Εκδρομή στο παραδοσιακό χωριό Αμπελάκια που βρίσκεται στην θρυλική κοιλάδα των Τεμπών ανάμεσα από τον Όλυμπο – το σπίτι των αρχαίων Ελλήνων θεών, και τον Κίσαβο.

-Παραδοσιακό γεύμα

-Επιστροφή στο ξενοδοχείο

 

Ημέρα 4η – Βόλος

– Επίσκεψη σε Βόλο και την περιοχή του Πηλίου

 

Ημέρα 5η Βόλος και ημερησία κρουαζιέρα στη Σκιάθο

 

Ημέρα 6η Λίμνη Πλαστήρα

 

Ημέρα 7η -Επιστροφή στην Αθήνα

 

 

 

Tags: , ,

Ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό διαρροής φυσικού αερίου από έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη15/06/2017 και ώρα 16:32μ.μ.κατόπιν εργασιών από εργοληπτική εταιρεία του Μετρό, σημειώθηκε βλάβη σε παρακείμενο αγωγό φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης εντός του εργοταξίου του Μετρό επί των οδών Δελφών με Π. Συνδίκα στη Θεσσαλονίκη.

Κινητοποιήθηκε άμεσα η υπηρεσία Διαχείρισης Δικτύου και Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) όπου με το αρμόδιο τεχνικό προσωπικό πραγματοποιήθηκε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη περιοχή και παράλληλα έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Από τις πρώτες στιγμές του συμβάντος και χάρη στην γρήγορη ανταπόκριση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ επιτεύχθηκε ο πλήρης έλεγχος του συμβάντος.Τα συνεργεία της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ)εργάστηκαν πυρετωδώς ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος του αγωγού.

Οι παροχές των καταναλωτών στην περιοχή, διακόπηκαν για το διάστημα που πραγματοποιούνταν οι εργασίες αποκατάστασης και επανατροφοδοτήθηκαν επιτυχώς μετά το πέρας αυτών.

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ)βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών με εξιδεικευμένο τεχνικό προσωπικό καθώς και με ενεργό τηλεφωνικό κέντρο 24ώρου βάσεως που λειτουργεί στον αριθμό 10302, ενώ έχει προσομοιάσει κατά το παρελθόν σε ασκήσεις ετοιμότητας πληθώρα ανάλογων περιστατικών ώστε να ανταποκρίνεται επιχειρησιακά με το βέλτιστο δυνατό τρόπο στις πραγματικές συνθήκες.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.

Tags: , ,

H Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην εκπαίδευση των στελεχών της

Περισσότεροι από εκατό υπάλληλοι μηχανικοί καθώς και στελέχη άλλων ειδικοτήτων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εμπλέκονται στις διαδικασίες σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων, συμμετέχουν στα Προγράμματα Επιμόρφωσης  τα οποία  θα διεξαχθούν στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.  Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), φέρουν τον τίτλο «Ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Μελετών, Τεχνικών & συναφών επιστημονικών υπηρεσιών»   και είναι διάρκειας 32 ωρών το καθένα.

 

Με τη ψήφιση  του Ν.4412/1016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέβαλε τεκμηριωμένο αίτημα  με διάγνωση των αναγκών για την επιμόρφωση και πιστοποίηση των στελεχών της  που έχουν την ευθύνη σε θέματα Διαγωνισμών, Διαδικασιών  & Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων. Τα ανωτέρω προτεινόμενα Προγράμματα Επιμόρφωσης εντάχθηκαν στον Προγραμματισμό του  ΠΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ,  είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Σ.Π.Α.) και υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος   «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

 

Πρόκειται για ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε στελέχη Αναθετουσών Αρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Διευθυντές, Προϊσταμένους, υπαλλήλους Τεχνικών και Οικονομικών  Υπηρεσιών), περιλαμβάνουν  τόσο θεωρητική όσο  πρακτική κατάρτιση από πιστοποιημένους εισηγητές με πολυετή πρακτική και διδακτική εμπειρία σε θέματα Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να αποκτήσουν οι επιμορφωνόμενοι/ες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες σχετικά με την εφαρμογή  και ερμηνεία των διατάξεων εκείνων που αφορούν την αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων, τον έλεγχο, τη διαρκή παρακολούθηση, την αποτελεσματική επίβλεψη της υλοποίησης και της πληρωμής των δημόσιων έργων καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός σε δηλώσεις του για την πρωτοβουλία αυτή,  υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις, να αποκτήσουν τη νέα τεχνογνωσία,  να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην υλοποίηση δημόσιων έργων και επενδύσεων στοχεύοντας πάντα  στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Αναφερόμενος στα οφέλη της επιμόρφωσης όλων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, ο Περιφερειάρχης τόνισε  ότι «μόνο με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημοσίου και θα προωθηθούν οι τομές που στοχεύουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας, στην  αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών. Την σημερινή εποχή  κατά την οποία η θωράκιση της διαφάνειας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη βρίσκονται στο επίκεντρο της στοχοθέτησής μας,  οι δράσεις κατάρτισης και  επιμόρφωσης προσλαμβάνουν κρίσιμη πρακτική σημασία»

 

Το περιεχόμενο κάθε  προγράμματος  που θα διαρκέσει τέσσερις μέρες,  είναι δομημένο στις εξής διακριτές ενότητες:

 1. Εισαγωγή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις  συμβάσεις (Ν.4412/2016) – Διάρθρωση νόμου- Γενικοί κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων
 2. Προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων – Δημοσιότητα και διαφάνεια- Κριτήρια ποιοτική επιλογής- Προαπόδειξη και αποδεικτικά μέσα
 3. Κριτήρια ανάθεσης σύμβασης- Φάκελος Προσφοράς –Στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας-Ειδικές ρυθμίσεις για συμβάσεις κάτω των ορίων
 4. Εκτέλεση σύμβασης-Έννομη προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων

 

 

Στο τέλος του κάθε προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αξιολόγησή του από τους συμμετέχοντες/ουσες,   οι οποίοι/ες προκειμένου να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης θα πρέπει να το έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς και να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την προβλεπόμενη διαδικασία Αξιολόγησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων.

 

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των επιμορφωτικών προγραμμάτων έχουν ως εξής:

Τρίκαλα 19/6/2017- 22/6/2017, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα  03/07/2017- 06/07/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και Κυκλικής Οικονομίας

Το «Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας» Θεσσαλίας (ΚΤΕ/Θ) και το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» (HortLab) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διοργανώνουν στις 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 09:00 ημερίδα με θέμα: «Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και Κυκλικής Οικονομίας».

Η Ημερίδα παρουσιάζει τρέχοντα επιτεύγματα διαχείρισης κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό και γεωργοβιομηχανικό τομέα, ενώ δίνει έμφαση στις τεχνικές ροές προϊόντων και υπηρεσιών της κυκλικής αγροδιατροφικής οικονομίας  που μπορούν να αποφέρουν σταθερό και μεθοδικά αυξανόμενο εισόδημα στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως στόχο την ενημέρωση επενδυτών αγροτοδιατροφικού τομέα, ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών, στελεχών δημόσιας διοίκησης, στελεχών δημόσιας υγείας και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας  σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και κυκλικής οικονομίας. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα δοθούν πρακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στους ανωτέρω τομείς, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρεφή ανάπτυξη της περιοχής.

Συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα της Ημερίδας που αφορά την κλιματική αλλαγή, θα γίνουν παρουσιάσεις  για την καινοτομία ελέγχου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στην γεωργική παραγωγή ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Δράσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμης γεωργίας, επιλεγμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα προταθούν ως εναλλακτικές καλλιέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Το δεύτερο τμήμα της Ημερίδας σχετίζεται με την κυκλική οικονομία και τις παραμέτρους ωριμότητας καινοτομίας που πρέπει να  ελέγχονται σε αυτή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών πλάνων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και σε αστικά κέντρα που μορφοποιούνται σε έξυπνες πόλεις. Έτσι, ως βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας αναλύονται το νερό, η γεωργική παραγωγή, η διατροφή, η προστασία από επιδημιολογικής αξίας επιβλαβείς οργανισμούς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, Κεντρικός Διάδρομος Κτιρίου Διοίκησης ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η Oργανωτική Επιτροπή της Hμερίδας αποτελείται από τους Dr. Σπηλιώτη Ξενοφών, Καθηγητή & Διευθυντή ΚΤΕ/Θ [E-mail: spil@teilar.gr], Dr. Παπαχατζή Αλέξανδρο, Καθηγητή, Διευθυντή Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΤΕ/Θ και του Εργαστήριου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» ΤΕΙ Θεσσαλίας και Συντονιστήτου Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Adapt2Change [E-mail: papachad@teilar.gr] και Dr. Καλορίζου Ελένη, Κύρια Ερευνήτρια ΚΤΕ Θεσσαλίας [E-mail: hkalorizou@teilar.gr].

 

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη