Tags: , ,

Summer School: ΤΕΦΑΑ – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τελευταία εβδομάδα εγγραφών για το SummerSchoolτου ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Summer Schoolμε τίτλο «Μαθαίνω μέσα από την κίνηση» θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου 2017(11 ημέρες) στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα.

Tο Σάββατο 10/6/2017πραγματοποιήθηκε,στον πεζόδρομο της Ασκληπιού στα Τρίκαλα, δράση διάχυσης και προβολής του εκπαιδευτικού προγράμματος.Επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενημέρωσαν τους Τρικαλινούς σχετικά με τους στόχους του προγράμματος, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες οι οποίες θα λάβουν χώρα και τις δραστηριότητες άσκησης, διατροφής και υγείας που έχουν σχεδιαστεί. Το ενδιαφέρον των γονέων ήταν πολύ μεγάλο καθώς το πρόγραμμα είναι καινοτόμο και γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για το 2οSummerSchoolπου διοργανώνεται στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Η προσκόμιση των δικαιολογητικών για την τελική εγγραφή των παιδιών θα γίνει στο ΤΕΦΑΑ-ΠΘτην Παρασκευή ή το Σάββατο ή την Κυριακή 16, 17, 18/6/2017 από 9:00 έως 13:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.healthykids.gr/summerschoolκαι στα τηλέφωνα 2431047030 και 6944640035.

 

Με εκτίμηση

 

Δρ. ΓεροδήμοςΒασίλειoς

Επιστημονικά Υπεύθυνος

 

Tags: , ,

Με επιτυχία τιμήθηκε η 74η Επέτειος της Ιστορικής Μάχης της Πόρτας

Πλήθος κόσμου, αγωνιστές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κατέκλυσαν τον χώρο της πλατείας του Δημαρχείου. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλης, Κων/νος Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών, κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Δημήτριος Κατσαρός, ο πατέρας  Λάζαρος Σταυραντώνης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σιμορέλης Χρήστος, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δριτσέλη Παναγιώτα – εκπρόσωπος της Βουλής, εκπρόσωπος του Αντιπεριφέρειας Τρικάλων κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Στρατιωτικές Αρχές της πόλης και του Νομού, Αστυνομικές Αρχές, ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Ν. Τρικάλων, Αντιστασιακές Οργανώσεις  (ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας- Σύνδεσμος ΛΑΖΑΡΕΤΟ Κέρκυρας –Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων εφταετίας 1967-1974- Ενωμένη Εθνική Αντίσταση – ο Όμιλος Μνήμης ΑΤΤΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ, η Λίτσα Ζαρογιάννη, κόρη του αειμνήστου ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ Ζαρογιάννη), ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων – Πεζοναυτών & Αλεξιπτωτιστών Ν. Τρικάλων και πολλοί άλλοι.

Εκλεκτή παρουσία ο υιός του αποβιώσαντος Καπετάνιου Τάσιου Μίμη Μπουκουβάλα, κύριου εκφραστή της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ.

Έγινε κατάθεση στεφάνων, σύντομοι χαιρετισμοί των συμμετεχόντων.

 

Η κύρια ομιλία έγινε από τον κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, πρώην Πρόεδρο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και πρώην Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος μάγεψε τον κόσμο με την γλαφυρότητα του λόγου, συνδέοντας το χθές με το σήμερα, περιγράφοντας το σήμερα με το μέλλον.

Ο Δήμαρχος Πύλης χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ,

Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας μας,

Επίσημοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Είμαι χαρούμενος γιατί και φέτος  είμαστε όλοι εδώ, στα  στενά της ΠΟΡΤΑΣ.

Για να τιμήσουμε, εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, την επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, που έγινε στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943.

Ακούγεται φανταχτερός ο τίτλος, όμως το αξίζει με το παραπάνω.

Να θυμηθούμε ότι τότε, μία χούφτα  Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, αντιστάθηκαν ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα.

Και νίκησαν με την δύναμη της ψυχής τους.

Έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά.

Είμαστε εδώ, σήμερα, για να ξαναστείλουμε το μήνυμα, σε εχθρούς και φίλους ότι μονιασμένοι, περήφανοι και αποφασισμένοι θα διώξουμε το γκρίζο από την Χώρα μας.

Θέλω να θυμηθούμε εδώ όλοι τα λόγια του μεγάλου ποιητή ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

«Τι θέλουν στον τόπο μας οι ξένοι. Εμείς κανένα δεν μισούμε. Αφήστε μας να αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε. Εμείς άλλο εχθρό δεν έχουμε παρά μονάχα εκείνο που δεν σέβεται τον Άνθρωπο».

Βλέπω μπροστά μου ανθρώπους της γενιάς εκείνης, απογόνους των Ηρώων της Αντίστασης και με πιάνουν ρίγη συγκίνησης.

Όμως τα λόγια δείχνουν φτωχά σε τέτοιους χώρους και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Σίγουρα το χρέος δεν εξοφλείται με λόγια αλλά με έργα αντάξια της θυσίας τους.

Αγαπητέ Νίκο Κωνσταντόπουλε,   πρώην Πρόεδρε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Μας συγκινεί η παρουσία σας εδώ,  γιατί είστε και σεις ένα σύμβολο Αντίστασης, μέσα από το πέρασμα σας στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Περπατώντας φτιάξατε ένα καινούργιο μονοπάτι με έντονα τα στοιχεία του Αγώνα και της Συλλογικής δράσης.

Κυρίες και κύριοι

Επιτρέψτε μου εδώ,  να στείλω τους θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών, στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσου Μίμη Μπουκουβάλα, τους απογόνους του Γιώργου Ζαρoγιάννη τον επονομαζόμενο (Καβαλάρη) και  στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο. Δυστυχώς όμως ο νόμος της φθοράς του χρόνου δεν εξαιρεί ούτε τους ήρωες.

Eυχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συμμετέχουν – σχεδόν κάθε χρόνο – στην εκδήλωση Μνήμης της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ. Τους συγγενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς των Ηρώων που έζησαν στα δύσκολα χρόνια και σήκωσαν την Ελλάδα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ όλους».

 

Μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν η Χορωδία του Συλλόγου  Γυναικών Πύλης.

Μελωδίες και τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν η Χορωδία του Συλλόγου  Γυναικών Πύλης.

Ο Δήμαρχος Πύλης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ. Επίσης ένα Βιβλίο του Γιώργου Καραγιώργου με θέμα την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ και ένα DVD, όπως επίσης και στην Πρόεδρο της ΠΣΕΑΕΑ κ. Χριστοδουλάκη, στον κ. Πουλακάκη Αθανάσιο, ο οποίος και φέτος ήρθε από την Κρήτη και είναι κοντά μας στην εκδήλωση και στην κ. ΛΙΤΣΑ  ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ κόρη του ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ.

 

 

Tags: , ,

Εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη και οραματιστή κ.κ. Βαρθολομαίου

Πνευματικός, αεικίνητος, δυναμικός, οξυδερκής, προορατικός, οραματιστής. Σπάνια πνευματική μορφή του 21ου αιώνα, που εδώ και 26 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Σήμερα 11 Ιουνίου, η Α.Θ.Π.  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος άγει τα ονομαστήρια του.

Ο ίδιος, ομολογουμένως αποτελεί μία ισχυρή πνευματική προσωπικότητα, γνωστή σε όλη την οικουμένη. Αυτό βέβαια δεν απορρέει μόνο από το γεγονός της θρησκευτικής ιδιότητας, αλλά και από μία άλλη, που δικαίως κατέχει∙ εκείνη του οραματιστή. Και σκοπίμως χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, καθώς θυμάμαι τον Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητή Θεολογίας και Ειδικό Σύμβουλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, π. Ιωάννη Χρυσαυγή να τονίζει εμφατικά σε πρόσφατη μας συνάντηση, ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει όραμα για την Εκκλησία και δύσκολα κάνει πίσω αν δεν το πραγματοποιήσει».

Η ηγετική του μορφή δραστηριοποιείται εκτός των στενών εκκλησιαστικών καθηκόντων και ορίων, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες που κάποιος θα μπορούσε να απορεί για το πώς σχετίζονται με την Εκκλησία. Κι όμως, εμφορούμενος από το χάρισμα της προορατικότητας, βλέπει πολύ μπροστά.  Πιάνει το σφυγμό της σύγχρονης εποχής. Αγωνιά για τον άνθρωπο, την κτίση. Εν τέλει για κάθε τι, που ο Θεός δημιούργησε. Καταφέρνει με μοναδικότητα να φέρει το λόγο της Εκκλησίας σ’ αυτή την εποχή. Δεν είναι όμως εύκολο αυτό, καθώς παλεύει με τις αγκυλώσεις του χρόνου που κατάντησαν τη θεολογία της ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας ένα ταριχευμένο μουσειακό έκθεμα. Έτσι, με αποφασιστικότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης βγάζει την Εκκλησία στις αγορές και στις πλατείες. Ναι, στις αγορές και στις πλατείες, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Εξάλλου αυτό δείχνει να είναι ένα στοίχημα της προσωπικότητας του με την ιστορία, την εποχή, τον άνθρωπο.

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια, πάμπολλες. Αγωνίζεται με κάθε μέσο ώστε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τη λειτουργία της οποίας οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν το 1971. Γι’ αυτό και στα ταξίδια του προωθεί το δίκαιο αυτό αίτημα σε όλες τις συναντήσεις που έχει. Μεγάλο ζήτημα και το οικολογικό. Γνώριζα, πως τον ονομάζουν «πράσινο» Πατριάρχη, εξεπλάγην όμως όταν έμαθα πως έτσι τον αποκάλεσε για πρώτη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Αλ Γκορ. Στο θέμα του περιβάλλοντος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έχω την αίσθηση, ισχυρή τολμώ να πω, πως έχει βάλει ένα προσωπικό στοίχημα∙ να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους ηγέτες των κρατών σχετικά με τα προβλήματα του οικοσυστήματος, τα οποία απειλούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό μας περιβάλλον, που αποτελεί εν τέλει το σπίτι μας. Και στο θέμα αυτό προβάλλει την πνευματική αντιμετώπιση του προβλήματος∙ το σεβασμό της κτίσης, ως δώρο του Θεού. Επί τούτου λοιπόν, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει διεξάγει σειρά οικολογικών συνεδρίων με τη συμμετοχή θεολόγων και ειδικών επιστημόνων. Είναι γνωστό πλέον, πως η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ίδιο ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόσφατα δε, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τις εκδηλώσεις «Καθαρός Ασωπός – Από την ιδέα στην πράξη», τις οποίες διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Και δεν μένει μόνο εκεί, αλλά με προσήλωση και πνευματική ευαισθησία αγωνίζεται προς τη σύσφιξη σχέσεων με τις υπόλοιπες ορθόδοξες Εκκλησίες. Βέβαια στο σημείο αυτό, κάνοντας μία μικρή παρένθεση, δεν μπορώ να παραβλέψω το μεγαλύτερο εμπόδιο πραγμάτωσης αυτού του σκοπού, που είναι ο εθνοφυλετισμός, ο οποίος σύμφωνα με τα στόματα εκκλησιαστικών ανδρών αποτελεί αίρεση για το σώμα της Εκκλησίας. Αυτό πράγματι αποτελεί αλήθεια και φάνηκε στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016, όπου κάποιες ορθόδοξες Εκκλησίες δεν προσήλθαν, αν και είχαν συμφωνήσει και υπογράψει. Κλείνω την παρένθεση και τοποθετώ μία ακόμη δραστηριότητα. Είναι αυτή του διαθρησκειακού διαλόγου, για τον οποίο ο ίδιος συχνά δέχεται τα πυρά ενός μέρους «υπερορθόδοξων», όπως τους έχει χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του. Βέβαια, αυτές οι φωνές ολοένα και επιτίθενται σε κάθε προσπάθεια συζήτησης και διαλόγου με τις υπόλοιπες θρησκείες και ομολογίες, κατηγορώντας τον Παναγιώτατο για ενωτικές διαθέσεις. Μέχρι στιγμής όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ένωση, και το μόνο που μένει είναι οι φωνές που απλά δημιουργούν θόρυβο.

Συν τοις άλλοις εκφράζει την αγωνία του για το προσφυγικό. Όλοι θυμόμαστε την επίσκεψη του στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016 μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Μία πραγματικά ιστορική επίσκεψη με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης. Θέλω να προσθέσω σε όλα αυτά και το μεγάλο γεγονός της σύγκλισης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, όπου οι ορθόδοξες φωνές (αν και απούσες κάποιες Εκκλησίες) ενώθηκαν με σκοπό να βρεθούν μαζί ύστερα από τόσα χρόνια εντατικών προετοιμασιών, και να συζητήσουν για τα σύγχρονα προβλήματα της ορθοδοξίας και την πορεία και μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο.

Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω μία ακόμη πρόκληση για το σύγχρονο κόσμο, και πιστεύω πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί κι εδώ να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για το ζήτημα της τρομοκρατίας, που πλέον εισβάλλει σε ολοένα και περισσότερες χώρες, οι οποίες θρηνούν συνεχώς τις ζωές αθώων ανθρώπων. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα της ορθοδοξίας, το πνευματικό της πλεονέκτημα θα έλεγα. Να δείξει στους λαούς της γης την ελευθερία και αγάπη που πρεσβεύει, κάτι που αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για την ανάδειξη των αρχών που διέπουν τον ορθόδοξο ανθρωπισμό.

Η εποχή μας δείχνει να έχει ανάγκη την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος δίνει χρόνια τώρα τη δική του μαρτυρία στο πολύπαθο Φανάρι. Η ευαισθησία και η αγάπη του για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το αύριο της ορθοδοξίας, τον έχουν καταστήσει μία υπολογίσιμη ισχυρή πνευματική προσωπικότητα παγκοσμίως. Κι ο Παναγιώτατος μάχεται για τον λόγο της αληθείας. Αποφεύγοντας να κάνει πράξη, αυτό που τόνιζε ως αποφυγή, μία άλλη μεγάλη προορατική πνευματική μορφή, ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων και πνευματικός του πατέρας, που σημείωνε:  «Ὑποκρινόμενοι τήν χθές, ἀπουσιάζομεν ἀπό τήν σήμερον καί ἡ αὔριον ἔρχεται ἄνευ ἡμῶν».

Χρόνια πολλά Παναγιώτατε!

Για την Huffington Post,

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

 

 

 

Tags: , ,

Οι δυο γιορτές στον μύλο Ματσόπουλου

Με δυο γιορτές για τα παιδιά και όλους τους τρικαλινούς, το περασμένο Σάββατο ο μύλος Ματσόπουλου υποδέχθηκε τους χιλιάδες επισκέπτες του. Τόσο το πρώτο «καλωσόρισμα» του Μουσείου Αγροτικής Ζωής του Δήμου Τρικκαίων στους τρικαλινούς, όσο και το Θεσσαλικό Φεστιβάλ Σχολικού Θεάτρου, γέμισαν τους χώρους του εμβληματικού αυτού μνημείου με φωνές, με ζωγραφιές, με μουσική, με χορό.
Ολη την ημέρα, παιδιά και γονείς ξεναγούνταν στους χώρους του Μουσείου, που συμπεριελήφθη στους εορτασμούς της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο «Η Ευρώπη στην περιοχή μου»(#EUinmyRegion). Αυτή η εκστρατεία υλοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, συμπεριλαμβάνοντας τον μύλο στα Open Days 2017. Οι επισκέπτες είδαν από κοντά τη διαδραστική παρουσίαση του μύλου και τα συντηρημένα μηχανήματα πουξαναδίνουν ζωβή στο εντυπωσιακό αυτό κτήριο με τον μοναδικά σωζόμενο υδροστρόβιλο.
Παραλλήλως, είχαν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να μετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι και να δουν παραστάσεις 4 σχολείων της Θεσσαλίας. Αυτά, μετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για τα δρώμενα συνεργάστηκαν τα σχολεία:
Δημοτικό Σχολείο Γλίνους Τρικάλων ,
22ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου ,
με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Γιάννα Ευαγγέλου, Μαρία Χήρα, Ευαγγελιά Μπαταπολή, Παλάτου Φανή, Θεοδώρα Μπλάκου, Παρασκευή Γώγου, Χριστίνα Κουτάλου, Λαμπρινή Κυρίτση, Μαρία Γαδετσάκη.
Συμμετείχε, επίσης, η σχολή χορού Dancespace, με τη βραβευμένη με χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό χορού 2017 χορογραφία «AlteraPars» της χορογράφου Μαρίας Γαδετσάκη.

Από τις 6.30 μ.μ. λειτουργούσε εικαστικό εργαστήρι ανοιχτό για όλα τα παιδιά.
Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσίασαν «εικαστικές εγκαταστάσεις» που προέκυψαν από την συμμετοχή τους σε δράσεις του «Κι αν ήσουν εσύ;».
Τα σχολεία που συμμετείχαν στην «εικαστική έκθεση» ήταν:
4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
22ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
27ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
Δημοτικό Σχολείο Γλίνους Τρικάλων,
5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσίαζαν «εικαστικές εγκαταστάσεις».
Συνεργάστηκαν οι:
Σκηνική επιμέλεια : Ελένη Ποζιού, Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη
Συντονισμός Φεστιβάλ: Ελένη Ποζιού
Μουσική επιμέλεια: Λαμπρινή Κυρίτση
Περιφερειακή Διαχειρίστρια προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» Κεντρικής Ελλάδας: Χριστίνα Κρίθαρη
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων.
Παρά τη βροχή, που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των παραστάσεων (από τα σχολεία και τη σχολή χορού Dance Space), με αποτέλεσμα αυτές να μεταφερθούν στον Δημοτικό Κινηματογράφο, η εμπειρία ήταν μοναδική: ο πολυχώρος τέχνης του Δήμου Τρικκαίων είναι και πολυχώρος εκδηλώσεων και δράσεων για τη μνήμη και τον πολιτισμό.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Αντιπλημμυρικά έργα υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Στην αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις έντονες πλημμύρες του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου 2016 στις περιοχές του Δήμου Πύλης και ειδικότερα  στις περιοχές των ποταμών Πορταϊκού (παραποτάμου του Πηνειού ποταμού) και των παραποτάμων του Παλαιοκαρίτικου, Μπεντένη και Ανάποδου, προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Η μελέτη του έργου, που συνετάχθη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων,  προβλέπει  εργασίες διευθέτησης της κοίτης των ποταμών, συμπληρώσεις καταστραφέντων αναχωμάτων και επενδύσεις των αναχωμάτων αυτών με συρματοκυλίνδρους και συρματοκιβώτια.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα στην παρούσα φάση κατασκευάζονται συρματοκιβώτια στις όχθες του ποταμού παρά του οικισμού Ροπωτού, για την προστασία των παρόδιων ιδιοκτησιών και δη κατοικιών. Ήδη αποκαταστάθηκε το καταστραφέν τμήμα της οδού Πύλης – Ροπωτού που είχε πληγεί από τις εν λόγω πλημμύρες.

Πραγματοποιώντας επιτόπιο έλεγχο της προόδου των εργασιών, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ροπωτού κ. Γεώργιο Ρομπιέ  δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες του Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστού, θωρακίζουμε αντιπλημμυρικά τον νομό. Προτεραιότητά μας η προστασία των οικισμών, των καλλιεργειών αλλά και η προστασία της καθημερινότητας των πολιτών.»

 

 

 

Tags: , ,

Χρυσά μετάλλια σε μαθητές του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων

Χρυσά μετάλλια από χρυσά παιδιά. Και συγκεκριμένα, από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων, που κατέκτησαν την πρώτη θέση στο Unified Τουρνουά Βocce που διοργανώθηκε από τα Special Olympics Hellas, τον περασμένο Μάιο στο Παλαιό Φάληρο. Οι τρικαλινοί Κωνσταντίνος Ζουρλαδάνης και Παναγιώτης Σδώνας, συνοδευόμενοι από την προπονήτριά τους Σωτηρία Παπανικολάου, επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με τρεις λέξεις επεσήμανε τη χαρά για τους τρικαλινούς, με την κατάκτηση αυτών των μεταλλίων: «Μας κάνατε υπερήφανους!». Επίσης, δεν είναι τυχαίο, το ότι τα παιδιά αυτά προπονήθηκαν στο γήπεδο Bocce, που πριν λίγους μήνες δημιούργησε ο Δήμος στον χώρο του ΕΕΕΕΚ. Μάλιστα η κ. Παπανικολάου τόνισε ότι μπορούν να προπονούνται στο άθλημα και εκτός του σχολείου άτομα. Στρη συνάντηση, με παρούσα την αντιδήμαρχο παιδείας και Αθλητισμού κ. Εφη Λεβέντη, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την αναβάθμιση του γηπέδου.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Άθληση με παιχνίδι στον κεντρικό πεζόδρομο των Τρικάλων

Άθληση με παιχνίδι, και διάδοση ενός εξαιρετικού – αλλά μάλλον υποβαθμισμένου – αθλήματος, σήμερα το πρωί στον κεντρικό πεζόδρομο των Τρικάλων.
Στην οδό Ασκληπιού, πολυμελές κλιμάκιο της  Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας υλοποίησε την προ μηνών απόφαση – συμφωνία, για ενίσχυση του χάντμπολ στη χώρα.
Από το πρωί, με τα Street Games, δηλαδή παιχνίδια δρόμου, στον πεζόδρομο της Ασκληπιού μπροστά από το Δημαρχείο Τρικκαίων, μαθητές 20 Δημοτικών Σχολείων των Τρικάλων έπαιξαν και διασκέδασαν. Σε δύο γήπεδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν τα μυστικά του αθλήματος που έχει χαρίσει πάμπολλες διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.
Αμέσως μετά, το κλιμάκιο της ΟΧΕ, αποτελούμενο από τους κ. Παναγ. Ιατρούδη (υπεύθυνο ανάπτυξης), Γιάννη Βαρελτζή (υπεύθυνο επιμόρφωσης), Κώστα Κότσιρα (περιφερειακό προπονητή) και Στέλιο Αλεπουδέα  (ομοσπονδιακό προπονητή εθνικής νέων), επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Στη συνομιλία επιβεβαιώθηκε η διάθεση του Δήμου Τρικκαίων να συνδράμει το έργο της Ομοσπονδίας για διάδοση του αθλήματος, με τα Τρίκαλα να αποτελούν σημείο αναφοράς. Ταυτοχρόνως, συμφωνήθηκε η επανάληψη του σημερινού εγχειρήματος το προσεχές φθινόπωρο με εμπλουτισμό των δράσεων και συμμετοχή περισσότερων μαθητών.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Διαλέξεις από τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Τρικάλων

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της ΟΓΕ διοργανώνει σειρά τεσσάρων διαλέξεων για «Τα ζητήματα της γυναικείας ανισοτιμίας στη σύγχρονη εποχή αλλά και ιστορικά». Μέσα από τις διαλέξεις θα εξεταστεί η θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία από την πρωτόγονη εποχή μέχρι τις μέρες μας, η θέση της στην οικογένεια με βάση και τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου, καθώς επίσης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Για το λόγο αυτό καλεί μέλη και φίλους να παρευρεθούν στην πρώτη διάλεξη με θέμα:
«Ο ρόλος της γυναίκας στην πρωτόγονη και δουλοκτητική κοινωνία», την 
Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 – 6:30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.
Η παρουσίαση θα γίνει απο την Ελένη Κοτούπα,μέλος του Συλλ.Γυναικών Ν. Τρικάλων -μέλος της Ο.Γ.Ε.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Tags: , ,

Παράταση ημερομηνίας για εγγραφές στα ΚΔΑΠ

Η ΕΕΤΑΑ ΑΕ (υπ’ αριθμ. 5816/7-06-2017 απόφαση του Διευθύνων Συμβούλου της, κ. Γκοτσόπουλο) ορίζει εκ νέου ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής – δηλώσεων στο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2017 – 2018, την 14η Ιουνίου 2017 (ημέρα Τετάρτη) και ώρα 24:00.

Η παραπάνω παράταση δίνεται κυρίως για τη διευκόλυνση των υποψήφιων ωφελούμενων του Προγράμματος σε σχέση με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Επιπρόσθετα, η από 07-06-2017 ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, παρέχει οδηγίες και σχετικές πληροφορίες για δύο περιπτώσεις που ο/η αιτών/αιτούσα θα πρέπει να λάβει υπόψη όταν του /της έχει προκύψει πρόβλημα με την φορολογική δήλωση και ως τούτου με την εκκαθάριση αυτής.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα κάτωθι:

«Η πρόσκληση για την δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής 2017-2018», εφέτος μετά από προσπάθεια, ξεκίνησε νωρίς προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τις/τους ωφελούμενες/ωφελούμενους, εύρεσης του σταθμού της επιλογής τους και γενικότερα καλύτερου οικογενειακού προγραμματισμού τους. Η προετοιμασία και η οργάνωση της επόμενης χρονιάς (2017 -2018) είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες και για τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές.

Ήταν άλλωστε ομόθυμη η απαίτηση από τους γονείς και τους φορείς για έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των ωφελούμενων με voucher.

Τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις θα αντιμετωπισθούν με ευθύνη και αποτελεσματικότητα από την ΕΕΤΑΑ και τις/τους υποψήφιες/ους.

Έτσι:

 1. Δόθηκε παράταση υποβολής αιτήσεων έως 14 Ιουνίου Ημέρα Τετάρτη.
 2. Σε περίπτωση που ο/η αιτών/ούσα κατά την υποβολή της αίτησης έχει υποβάλει την φορολογική δήλωση και δεν είχε εκδοθεί Πράξη Προσδιορισμού Φόρου – Εκκαθαριστικό Σημείωμα, αντ’ αυτού θα υποβάλει μόνον το ΕΙ, και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα εφόσον έχει εκδοθεί μέχρι την 25/6/2017
  Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, , τότε ο/η αιτών/ούσα θα υποβάλει ένσταση -στις προβλεπόμενες από την πρόσκληση ημερομηνίες- μαζί με Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία θα δηλώνει : «….δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016 μέχρι και σήμερα …/06/2017. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, όποτε αυτή συμβεί, αναλαμβάνω την υποχρέωση να την αποστείλω άμεσα στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.».
  Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση διαφοράς του ΕΙ και του εκκαθαριστικού σημειώματος ως προς το ύψος του εισοδήματος, τότε θα ληφθεί υπ’ όψιν το εισόδημα που θα προκύπτει από το Εκκαθαριστικό Σημείωμα.
 3. Σε περίπτωση που για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας και μόνο, μη οφειλόμενης σε υπαιτιότητα του αιτούντος / αιτούσας (π.χ. μη έγκαιρη έκδοση ή γνωστοποίηση εγγράφου ή στοιχείων δημόσιας υπηρεσίας, ασφαλιστικού οργανισμού κλπ.), δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος
  για το φορολογικό έτος 2016 και ως τούτου δεν έχει εκδοθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα θα υποβληθεί κανονικά η Αίτηση εντός των προθεσμιών της πρόσκλησης, (14.6.2017) και θα αποσταλούν τα υπόλοιπα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πρόσκληση, καθώς και υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους που δεν ήταν δυνατή η κατάθεση φορολογικής δήλωσης. Για αυτές τις κατηγορίες των ωφελουμένων η προθεσμία κατάθεσης του εκκαθαριστικού σημειώματος είναι η 30/06/2017. Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι σε κάθε περίπτωση κανένας ωφελούμενος δεν θα μείνει εκτός της δράσης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας υποβολής της Φορολογικής Δήλωσης και έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

 

Tags: , ,

Ημερίδα για τα απόβλητα βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στην ημερίδα, την οποία κλήθηκαν να παρακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Η συνάντηση αυτή είναι ενημερωτική και ταυτόχρονα προειδοποιητική. Όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε σαν ελβετικό ρολόι. Καθένας από εμάς είναι ένα γρανάζι και πρέπει να συντονιστούμε. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε πολλά τυροκομεία, ελαιοτριβεία και σφαγεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν προβλήματα και πολλοί δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται στον τομέα της μεταποίησης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α, να γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και προς όλους. Όλα τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν, με σωστή συνεργασία και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει παραγωγή, οι υπηρεσίες μας βοηθούν όπου μπορούν, όμως η παραγωγή δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια και υλοποιούμε περιβαλλοντικά έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, διαχείρισης στερεών  και υγρών αποβλήτων, για να μπορέσουμε να είμαστε σήμερα μια από τις πιο «πράσινες» περιφέρειες της χώρας. Και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Κωστής Νούσιος σημείωσε τα εξής: «Αυτόν τον ένα χρόνο που βρίσκομαι στην Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος έχουμε αντιμετωπίσει μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πολλά ζητήματα σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων των βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων. Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίησή των ενδιαφερομένων και την ενημέρωση τους σε ότι αφορά την κείμενη νομοθεσία».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις:

– Η σύννομη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και οι προοπτικές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων από την Dr Σοφία Χριστοφόρου, Χημικό Μηχανικό – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, ΣΕΠΔΕΜ, ΥΠΕΝ

 

– Διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος από τον Dr Βίκτορα Καββαδία

Δασολόγο – Τακτικό Ερευνητή, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών.

 

– Η ορθή διαχείριση αποβλήτων τυροκομείων από την MSc Μαρία Νικηφοράκη

Χημικός – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – Δόμησης – Ενέργειας και Μεταλλείων, Συντονιστικό γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών

 

– Διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων σφαγείων από τον Τσιαμπαλή Παναγιώτη Κτηνίατρο, Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας , Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας

Tags: , ,

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του έτους 2017, από τις  υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας:

α. Συνελήφθησαν συνολικά (641) άτομα και ειδικότερα:

 

 • Δύο (2) άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 • Τρία (3) άτομα για ληστεία.
 • Ενενήντα οκτώ (98) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Δώδεκα (12) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
 • Πενήντα τρία (53) άτομα για διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων, κ.α.
 • Ενενήντα (90) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Εξήντα πέντε (65) άτομα για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.α.).
 • Δεκατρία (13) άτομα για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.
 • Πέντε (5) άτομα για πλαστογραφία.
 • Ένα (1) άτομο για εμπρησμό.
 • Ένα (1) άτομο για απάτη.
 • Δύο (2) άτομα για μαστροπεία.
 • Τέσσερα (4) άτομα για παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.
 • Διακόσια ενενήντα δύο (292) άτομα για λοιπά αδικήματα (παραβάσεις Ποινικού Κώδικα, Κ.Ο.Κ., Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Υγειονομικές παραβάσεις κ.α.).

 

β. Εξιχνιάστηκαν ενδεικτικά:

 

 • Δύο (2) υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας.
 • Επτά (7) υποθέσεις ληστείας.
 • Εξήντα πέντε (65) υποθέσεις ναρκωτικών.
 • Είκοσι δύο (22) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
 • Εξήντα πέντε (65) κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων, κλοπές οχημάτων κ.α.
 • Τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης.
 • Τρεις (3) υποθέσεις πλαστογραφίας.
 • Δεκαπέντε (15) υποθέσεις του Τελωνειακού Κώδικα.
 • Μία (1) υπόθεση μαστροπείας.

 

γ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

 

 • ηρωίνη: 268,91 γραμμάρια,
 • κάνναβη: 70808,07 γραμμάρια,
 • δενδρύλλια κάνναβης: 186,
 • κοκαΐνη: 8,13 γραμμάρια,
 • ναρκωτικά δισκία: 641,
 • ζυγαριές: 8,
 • κινητά τηλέφωνα: 21,
 • κυνηγετικά όπλα: 7,
 • πιστόλια: 2,
 • τυφέκια: 1,
 • φυσίγγια: 450,
 • μαχαίρια –σουγιάδες – ξιφολόγχη: 22,
 • χειροβομβίδες: 8,
 • αφορολόγητος καπνός: 390,2 γραμμάρια,
 • πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων: 111,
 • είδη παρεμπορίου: 431,
 • χρηματικό ποσό: 333,92 ευρώ,
 • πλαστά χαρτονομίσματα: 4,
 • πλαστά διαβατήρια: 5,
 • Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα: 7,
 • Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα: 2.

 

ε. Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις του μήνα:

 • (04-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στα Τρίκαλα, κατηγορούμενος για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στην οικία και σε γυμναστήριο, ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μικροποσότητα κοκαΐνης, δύο πιστόλια με τους γεμιστήρες τους και το χρηματικό ποσό των (2.850) ευρώ.
 • (04-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα για εμπρησμό σε τρεις κάδους απορριμμάτων. Επιπλέον, προέκυψε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο είχε διαπράξει ακόμη (31) εμπρησμούς κάδων στην πόλη της Λάρισας.
 • (05-05-2017): Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στον Αλμυρό Μαγνησίας, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (5) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων οικιών, από τις οποίες τρεις τετελεσμένες και δύο απόπειρες.
 • (07-05-2017): Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας.
 • (08-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην Καρδίτσα, κατηγορούμενος για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του, καθώς και σε αποθήκη οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από (47) κιλά χύμα αφορολόγητου καπνού.
 • (08-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές στη Λάρισα, κατηγορούμενες για μαστροπεία.
 • (09-05-2017): Συνελήφθησαν (3) άτομα στη Λάρισα, κατηγορούμενα για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από (4,5) κιλά αφορολόγητου κατεργασμένου καπνού.
 • (10-05-2017): Συνελήφθη αλλοδαπός στη Λάρισα, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Παράλληλα, είχε παραβιάσει άδεια που του είχε χορηγηθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας.
 • (11-05-2017): Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, κατηγορούμενοι για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Κατασχέθηκαν (920) γραμμάρια κάνναβης περίπου, μικροποσότητα ηρωίνης, ναρκωτικά δισκία, μαχαίρι, σουγιάς και φυσίγγια.
 • (12-05-2017): Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος επιχείρησε να εξέλθει παράνομα από τη Χώρα, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας
 • (12-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Κατασχέθηκαν περίπου (65) κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
 • (13-05-2017): Εξιχνιάστηκε άμεσα ληστεία που έλαβε χώρα την (12-05-2017) στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας Λάρισας και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 20 και 19 ετών. Οι δύο δράστες αφαίρεσαν με χρήση σωματικής βίας χρυσαφικά από ηλικιωμένη, τα οποία πούλησαν σε χρυσοχοείο της Λάρισας.
 • (13-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, κατηγορούμενος για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα. Κατασχέθηκαν (20) κιλά αφορολόγητου καπνού και (99) κιλά φύλλων καπνού.
 • (17-05-2017): Εντοπίστηκαν υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης σε οικία, καθώς και φυτεία κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς Λάρισας. Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, δύο από τους οποίους τυγχάνουν έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (182) δενδρύλλια κάνναβης, πάνω από (3) κιλά ακατέργαστης κάνναβης, αποξηραμένοι κλώνοι κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, δύο κυνηγετικά όπλα, (97) φυσίγγια και χρηματικό ποσό
 • (17-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία που διαπράχθηκε στην Τερψιθέα Λάρισας. Ταυτοποιήθηκαν τρεις από τους πέντε συνολικά δράστες.
 • (17-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στα Τρίκαλα, ιδιοκτήτης πρακτορείου Ο.Π.Α.Π., κατηγορούμενος για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και άσκοπη κινητοποίηση Αρχής.
 • (18-05-2017): Συνελήφθησαν στην Καρδίτσα τέσσερις ημεδαποί που διέπρατταν απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων. Οι δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. εισέρχονταν στις οικίες των ηλικιωμένων, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.
 • (20-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Συνελήφθη ως δράστης αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων.
 • (22-05-2017): Εξιχνιάστηκαν (11) περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, που τελέστηκαν κατά τα τελευταίο δίμηνο στην πόλη της Λάρισας. Συνελήφθη ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και απείθεια.
 • (24-05-2017): Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στο Βόλο, κατηγορούμενοι για διακίνηση ηρωίνης και παράνομη οπλοκατοχή. Κατασχέθηκαν (260) γραμμάρια ηρωίνης περίπου.
 • (25-05-2017): Εξιχνιάστηκε απόπειρα ληστείας που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη ένας από τους δράστες δυνάμει εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Λάρισας.
 • (25-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπή στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 27χρονης ημεδαπής. Συνελήφθη ένας ακόμη ημεδαπός, κατηγορούμενος για σωματικές βλάβες, απειλή και εξύβριση σε βάρος της 27χρονης. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μία κυνηγετική καραμπίνα, (16) κυνηγετικά φυσίγγια, ένα μαχαίρι, (239) ναρκωτικά δισκία και ποσότητα αφορολόγητου καπνού.
 • (26-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα, δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης για παράνομη απειλή και παραβίαση περιοριστικού όρου.
 • (28-05-2017): Εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο περιπτώσεις ληστείας που διαπράχθηκαν στην πόλη του Βόλου. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη 36χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας.
 • (29-05-2017): Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη xώρα μας, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα της Σκιάθου Μαγνησίας.
 • (30-05-2017): Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
 • (31-05-2017): Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος υπηκόου Ρουμανίας που διαπράχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη, δυνάμει εντάλματος σύλληψης, 35χρονος ομοεθνής του.

 

Επιπλέον, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας, βρέθηκαν συνολικά τριάντα (30) κλεμμένα οχήματα.

Tags: , ,

Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

«Την κλιματική αλλαγή δεν είναι λογικόνα την αντιμετωπίζουμε α λα καρτ, δηλαδή να επισημαίνουμε τους κινδύνους σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους να σφυρίζουμε αδιάφορα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή σήμερα στην Καρδίτσα.

«Δεν μπορεί να μας απασχολούν – και σωστά μας απασχολούν – οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάποιους τομείς και να μην μας απασχολούν στη γεωργία και πολύ περισσότερο στους υδάτινους πόρους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα:

«Δεν μπορεί από τη μία να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και από την άλλη να σφυρίζουμε αδιάφορα ή ακόμη και να εναντιωνόμαστε σε έργα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας που είναι σχεδόν έτοιμοκαι με τη λειτουργία του οποίου θα προστεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας 362 GWh «καθαρής», «πράσινης» ενέργειας».

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΝΕΡΟΥ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι «με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, το έλλειμμα αυτό να διευρυνθεί.

Η Θεσσαλία κινδυνεύει με περιβαλλοντική ερημοποίηση,η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Με άλλα λόγια χιλιάδες Θεσσαλοί θα κινδυνεύσουν να μετατραπούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», προειδοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «τώρα,έγκαιρα, πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».

ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τονίζοντας: «εδώ στον τόπο μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε έργα νερού ούτε να λέμε πως δεν θέλουμε ποσότητες νερού που σε άλλες περιοχές περισσεύουν και χύνονται στη θάλασσα, ενώ για τον τόπο μας είναι όρος επιβίωσης.Χρειαζόμαστε νερό πρώτα απ’ όλα για την ύδρευση – γιατί είμαστε ελλειμματικοί -αλλά βεβαίως και για την άρδευση», ξεκαθάρισε και συνέχισε:

«Και πρέπει εμείς εδώ ως τοπική κοινωνία, οι θεσμικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης, να αποφασίσουμε:

Θέλουμε να έχει μέλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία στον τόπο μας; Θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στροφή σε προϊόντα που είναι περιζήτητα στην ελληνική αλλά και κυρίως στη διεθνή αγορά και μπορούν να αποφέρουν προστιθέμενη αξία, άρα επιπλέον εισόδημα και καινούργιες θέσεις εργασίας, στον τόπο μας;

Αν η απάντηση είναι καταφατική– και για εμάς ως Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα καταφατική χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς «αλλά» -τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.

Γιατί γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοίστο να μειώσουμε τις απώλειες, να εφαρμόσουμε σύγχρονες καινοτόμες αρδευτικές μεθόδους, να εκσυγχρονίσουμε και να υπογειώσουμε τα δίκτυα και φυσικά να ενισχύσουμε την ορθολογική χρήση αποτρέποντας πιθανές σπατάλες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στην πρώτη γραμμή σ’ αυτήν την προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προς αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον», διαβεβαίωσε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Οραματιζόμαστε ώστε η Θεσσαλία να είναι μια «πράσινη» περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός σε άλλο σημείο της ομιλίας του κι αφού υπενθύμισε πως αφ’ ενός «ο ίδιος ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία με το περιβάλλον ξεκίνησε» κι αφ’ ετέρου «στη Θεσσαλία υλοποιείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα», ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ξεκινά την εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου  Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Όπως εξήγησε, «το Σχέδιο είναι βέβαιο πως πρόκειται να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο καθώς θα οδηγήσει σε εκτίμηση των αναμενόμενων στη Θεσσαλία κλιματικών μεταβολών και ανάλυση της κλιματικής τρωτότητας επιμέρους τομέων και γεωγραφικών περιοχών, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (δηλαδή έως και το 2100) όπως προβλέπεται.

Θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις για τους τομείς και τις περιοχές προτεραιοτήτων που θα αναδειχθούν, και που κατά προτεραιότητα στοχεύουν: α) στην αποφυγή των επιπτώσεων, β) στη μείωση της έντασης και έκτασης των επιπτώσεων και γ) στην αποκατάσταση.

 

Σε επίπεδο διατιθέμενων πόρων για δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,  στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχουν προβλεφθεί στοχευμένα πόροι τάξης 12,5 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας «5a: Στήριξη των επενδύσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και των τεχνικών που βασίζονται στο οικοσύστημα».

Αφορούν σε δράσεις σχεδιασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού,

ενδεικτικά δε σε δράσεις προστασίας ακτών από διάβρωση (όπως έργα συγκράτησης, έργα τεχνητής ανάπλασης ακτών),

δράσεις και έργα προστασίας του δασικού πλούτου της Περιφέρειας, ιδιαίτερα από πυρκαγιές (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συστήματα εκτίμησης κινδύνων πυρκαγιάς, ενίσχυση της φύλαξης / παρακολούθησης ευάλωτων περιοχών και της ικανότητας άμεσης επέμβασης),

οικισμών από κατολισθήσεις (έργα φυσικής και τεχνητής συγκράτησης),

δράσεις, συστήματα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμύρων Θεσσαλίας (έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών, προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, αντιμετώπιση πλημμυρικών συμβάντων), δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

 

Το ποσό αυτό αυξάνεται με συμπληρωματικούς πόρους από άλλες επενδυτικές δράσεις του ΠΕΠ.Θ, από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναμένονται να συνεισφέρουν, ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης».

 

 

Tags: , ,

Συνάντηση αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΕΔΑΘΕΣΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, συμμετείχε σε σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΑΘΕΣΣ με αντικείμενο το πρόγραμμα των επεκτάσεων του δικτύου του φυσικού αερίου την πενταετία 2017 – 2021 και στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι των πόλεων οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα της σύνδεσης δήμων της Θεσσαλίας με το δίκτυο του φυσικού αερίου ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε –  το οποίο προχωρά και με την συμβολή της πολιτείας και αναμένεται να εξυπηρετήσει βιομηχανίες και εμπορικούς καταναλωτές. Έτσι, συνέχισε, θα επιτευχθεί μείωση του ενεργειακού κόστους. Με τους 7 δημάρχους της Θεσσαλίας κατέληξε συζητήσαμε  λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, πότε θα ολοκληρωθούν, κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι «βασικός στόχος του υπουργείου είναι να επεκτείνουμε την πρόσβαση των πολιτών και το επιχειρήσεων στο πιο ωφέλιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά καύσιμο».

 

Tags: , ,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΠΕΔ

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, στις 20:00, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Τελετή Έναρξης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση», στο Thessalikon Grand, στην Καρδίτσα.

Την Τελετή άνοιξε ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Με μια αναλυτική παρουσίαση, πλούσια σε γραφικά και στατιστικά στοιχεία, ο καθηγητής ανέπτυξε τους συσχετισμούς πληθυσμού και οικονομίας με την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας, την αλιεία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, ακόμη και τον τουρισμό και την υγεία. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια τελική ανάλυση κόστους και οφελών σε επίπεδο ελληνικό.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του, ο Αναπληρωτής  Υπουργός  ΥΠΕΚΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι  στη Συμφωνία των Παρισίων , παρά τις τελευταίες εξελίξεις, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τη Συμφωνία. Συνέχισε, αναφερόμενος στη θεσμική δράση της Κυβέρνησης, με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στην ανάγκη για εκπόνηση Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις του φαινομένου στη Θεσσαλία, κάνοντας παράλληλα και μια εκτενή αναφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, για το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του ως υδροηλεκτρικό έργο περιλαμβάνεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το οποίο θα προχωρήσει, τηρώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις.

 

Στην Τελετή παρευρέθησαν επίσης o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κκ. Τιμόθεος η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατσαβριά Χρυσούλα, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σιμορέλης Βασίλειος, ο Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρυτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Πετράκος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) , καθηγητής Καρδάσης Βασίλης και ο Πρόεδρος το ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Γούλας Παναγιώτης και σημαντικοί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Την Τελετή Έναρξης  έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Γεώργιος Κωτσός, , ο οποίος με δηλώσεις του αναφέρθηκε στις αιτίες και τις επιπτώσεις του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εκφάνσεις του φαινομένου στην Ελλάδα ειδικότερα. Παράλληλα, έδειξε την αισιοδοξία του για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του, με την προϋπόθεση της ενεργής συμμετοχής Πολιτείας, Φορέων και Κοινωνίας. Συνέχισε, επισημαίνοντας το ρόλο και τη δέσμευση της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, παρέθεσε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ΠΕΔ για την υλοποίηση του Συνεδρίου και εξήρε τη συνεργασία του συνόλου των συνδιοργανωτών για την αποτελεσματική υλοποίηση του.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου και πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των έργων Ζωγραφικής και Φωτογραφίας των Διαγωνισμών, που διενήργησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Την ίδια ημέρα,  πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του Συνεδρίου, στην οποία ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Τσούμας, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους επιστημονικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην Τεχνική Έκθεση δήλωσε ότι η Κλιματική Αλλαγή του Πλανήτη μας αφορά όλους και αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο, που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος  αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό εισηγήσεων του Συνεδρίου, συγκεκριμένα, 92 εισηγήσεις και ανακοινώσεις, καθώς ευχαρίστησε και τον Διακεκριμένο Ομιλητή, κ. Ζερεφό για την παρουσία του. Παρουσίασε επίσης  τα δεδομένα του Συνεδρίου, που ήταν άκρως ενδιαφέροντα και θα αποτελέσουν στη συνέχεια πολύτιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Έπειτα, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Προστασίας του  Περιβάλλοντος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής,  κ. Ιγγλέζη Αικατερίνη χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας  και έθεσε τις απόψεις της για το καίριο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής.

Κλείνοντας τις εργασίες του  1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Κωτσός Γεώργιος τόνισε ξανά την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, της Επιστημονικής Κοινότητας, των Κοινωνικών Εταίρων και των εμπλεκόμενων φορέων στα θέματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στο θέμα της μεταφοράς των υδάτων από λεκάνη σε λεκάνη και ζήτησε τη λύση των χρόνιων προβλημάτων. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και το αστικό περιβάλλον και τεκμηρίωσε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου καθώς και την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων.

 

Tags: , ,

Εορτασμός της Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας

H εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ημέρα τιμής στους απόστρατους αστυνομικούς, για την επιβράβευσή τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Για το σκοπό αυτό, τελέστηκαν στις 11-06-2017 δοξολογίες υπέρ των απόστρατων αστυνομικών σε Ιερούς Ναούς της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Παράλληλα, αναγνώστηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θρησκευτικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και πλήθος αποστράτων και εν ενεργεία αστυνομικών.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found