Tags: , ,

Πανήγυρις της Παναγίας της Ελευθερώτριας

Με την χάρη του Θεού αξιωνόμαστε και φέτος να εορτάσουμε μεγαλοπρέπως την μεσίτρια του κόσμου, την Παναγία Ελευθερώτρια!!! Για άλλη μια φορά θα έχουμε την ευλογία να λιτανεύσουμε την εφέστιο και θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς μας στους δρόμους της πόλης!
Για άλλη μια φορά θα έχουμε την ευκαιρία να ακουμπήσουμε τα δάκρυά μας στην αγκαλιά της και να ψελλίσουμε τα λόγια του Κολοκοτρώνη: 
«Παναγιά μου, βοήθα και πάλι τους Έλληνες να ψυχωθούν».
 Οι Ιερές ακολουθίες θα λάβουν χώρα κατά το κάτωθι πρόγραμμα:
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Περί ώραν 7:00μμ
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος. Εν συνεχεία λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Ελευθερώτριας, 
με την συνοδεία της Φιλαρμονικής, στους δρόμους της Ενορίας μας.
 Περί ώραν 10:00μμ
Ιερά Παράκλησις εις την μητέρα μας Παναγία Ελευθερώτρια.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Περί ώραν 7:00πμ
 Η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία, μετά θείου κυρήγματος,
Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών  κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Tags: , ,

Συνεχίζει την ποδηλατική του διαδρομή ο Τρικαλινός Στέλιος Βάσκος

Με αντίπαλο τον καιρό, αλλά απτόητος κι απερίσπαστος από τον στόχο του, συνεχίζει τον άθλο του ο Στέλιος Βάσκος. Από χθες κινείται συνεχώς μέσα σε βροχές και καταιγίδες κάτι που κάνει την προσπάθειά του ακόμη πιο δύσκολη. Χθες βράδυ διανυκτέρευσε στη Σόφια όπου ξεκουράστηκε αφού προηγουμένως είχε διανύσει πάνω από 500 χιλιόμετρα. Σήμερα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με βροχερό καιρό και τσουχτερό κρύο (καθώς η θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες κυμαινόταν στη Σόφια στους 7-8 βαθμούς Κελσίου). Εκτός από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει και τους κινδύνους του δρόμου καθώς τα αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες δίπλα του. Ο Στέλιος είναι σε καλή φυσική κατάσταση και βρίσκεται σε φόρμα, ενώ η διάθεσή του είναι εξαιρετικά ανεβασμένη. Δεν εγκαταλείπει το ποδήλατό του για κανέναν λόγο κι ακόμη και οι ανάγκες του όπως είναι η λήψη τροφής γίνεται εν κινήσει. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές.

Η διαδρομή που ακολουθεί από το πρωί είναι Μπόροβα-Καραίοβα στη Ρουμανία (αυτή τη στιγμή απέχει 69 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρουμανίας).

Στο πλευρό του είναι πάντα οι «φύλακες άγγελοί» του, ο Βαγγέλης Σταυρόπουλος κι ο Νίκος Μακρής, τα δύο μέλη της αποστολής που φροντίζουν να καλύπτουν κάθε ανάγκη του Στέλιου Βάσκου.

Tags: , ,

Διανομή ροδάκινων από τον Δήμο Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων θα προβεί στη διανομή ροδάκινων σύμφωνα με την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ 2016/921 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.

Η διανομή των ανωτέρω προϊόντων θα γίνει:

 1. Στους δικαιούχους του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ( Κ.Ε.Α )
 2. Εγγεγραμμένοι στο σύλλογο Τριτέκνων που πληρούν τα εισοδηματικά κρητήρια της ανωτέρω υπουργικής απόφασης.
 3. Εγγεγραμμένοι στο σύλλογο Πολυτέκνων που πληρούν τα εισοδηματικά κρητήρια της ανωτέρω υπουργικής απόφασης.

Οι ωφελούμενοι κατά την παραλαβή της αντίστοιχης ποσότητας θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Ταυτότητα
 2. Αίτηση έγκρισης του προγράμματος Κ.Ε.Α
 3. Πιστοποιητικά Τριτέκνων και Πολυτέκνων
 4. Σακούλες,τσάντες, κ.α.

Η διανομή θα γίνει στις αποθήκες του Δήμου τέρμα της οδού Βησσαρίωνος όπισθεν του Ο.Σ.Ε ΕΚΤΟΣ των Πολυτέκνων  που η διανομή προϊόντων  θα γίνει στην αποθήκη του συλλόγου ( Παλαιά Ζωαγορά ) , στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

ΤΡΙΤΗ: 13/06/2017 ώρες  10 – 2μ.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ: 14/06/2017 ώρες  09 – 2μ.μ

ΠΕΜΠΤΗ: 15/06/2017 ώρες  09 – 2μ.μ

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2431063225

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Σήμερα … εορτή του Αγίου Κύριλλου Αλεξανδρεύς

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός αγίου, που έθεσε τέρμα στον ευσεβισμό της αίρεσης. Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρεύς (370 – 444) διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του χριστολογικού δόγματος, όσο και στην υπεράσπιση του όρου Θεοτόκος στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο (431) στην Έφεσο, θέτοντας τέλος στις κακοδοξίες του Νεστορίου, οι οποίες καταδικάστηκαν στην εν λόγω Σύνοδο. Δημιουργούνται όμως, δύο εύλογα ερωτήματα στον αναγνώστη. Ποια η σημασία της παραχάραξης της δογματικής διδασκαλίας για τη ζωή των ανθρώπων; Και ποιες ήταν οι συνέπειες των κακοδοξιών που κήρυττε με θρασύτητα ο Νεστόριος και οι υπόλοιποι ευσεβιστές;

Εδώ χρειάζονται για την κατανόηση των πραγμάτων, κάποιες απαραίτητες επισημάνσεις. Η παραχάραξη του δόγματος για τη ζωή του χριστιανού είναι άκρως καθοριστική για την πίστη του. Η τριαδοκεντρική εκκλησιολογία και πνευματικότητα αποτελούν την ταυτότητα της υπαρξιακής αναφοράς και της πνευματικής αιτιότητας (ας μου επιτραπεί ο όρος) του χριστιανού. Ο χριστιανός δεν έχει την πολυτέλεια ενός ακαθόριστου προσδιορισμού της υπαρξιακής του αναφοράς στην πηγή της δημιουργίας του, που είναι ο Τριαδικός Θεός.

Τα πάντα μέσα στην Εκκλησία είναι τριαδοκεντρικά. Αν προσέξουμε, η Θεία Λειτουργία αρχίζει με την επίκληση του Τριαδικού Ονόματος, ήτοι με το Εὐλογημένη ἡ βασιλεία τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ο Θεός δεν είναι μία αφηρημένη ιδέα, μία εκλογικευμένη απαίτηση της νοησιαρχίας, μήτε ένας Θεός που εμπίπτει στην αισθησιοκρατική αντίληψη του εμπειρισμού. Είναι αυτό που λέει ο Μ. Βασίλειος στο «Κατά Σαβελλιανών, και Αρείου και Ανομοίων»: Όταν, λοιπόν, συνάψουμε την Τριάδα, να μην φανταστούμε τα τρία μέρη ως μέρη ενός αδιαίρετου πράγματος, αλλά να δέχεσαι αχώριστη την ένωση τριών ασωμάτων τελείων.

Επομένως, η αλλοίωση του δόγματος της Εκκλησίας (δηλ. της ζωής της Εκκλησίας, που βιώνει εμπειρικά η κοινότητα – αφού προηγείται η ζωή και ακολουθεί η διατύπωση του δόγματος), σημαίνει την παραχάραξη της «ταυτότητας» των τριών προσώπων που συγκροτούν την αιτία της ανθρώπινης ύπαρξης, την αφαίμαξη του μυστηρίου του Θεού και την κατάπτωση Του στην κτιστότητα της λογικής, η οποία εν τέλει εκλογικεύει την αποκεκαλυμμένη αλήθεια και την ερμηνεύει με όρους του όντος, ενέργεια στην οποία προέβη ο Νεστόριος.

Αν αλλοιωθεί το δόγμα της Εκκλησίας (χριστολογικό, τριαδολογικό κ.ο.κ.), αναιρείται αυτόματα η κάθε φιλάνθρωπη παρουσία του Θεού στην κτίστη, την ιστορία και τον άνθρωπο. Αυτό φυσικά έχει ολέθριες συνέπειες στην ανθρωπολογία της ορθόδοξης θεολογίας, καθότι ο άνθρωπος δεν σώζεται. Πλήττεται λοιπόν η σωτηριολογία περί ανθρώπου. Και αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Ερχόμαστε λοιπόν στον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρέα και στον αγώνα του κατά των κακοδοξιών του Νεστορίου. Ο Νεστόριος αρνούταν τη θεομητρότητα της Παναγίας και το γεγονός ότι μπορεί από μία γυναίκα να γεννηθεί ο Θεός. Έλεγε χαρακτηριστικά πως τα ομοούσια τίκτουν πάντα ομοούσια. Αυτή η θεώρηση του, είναι συγγενής με τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η σχέση Θεού και ανθρώπων περιγραφόταν μέσα από μία εξωτερική και ηθική σχέση, εν τη απουσία μιας οντολογικής σχέσης και αληθινής κοινωνίας κτιστού και ακτίστου. Τί συνέβαινε λοιπόν; Δεν υπήρχε στη σκέψη αυτή, η ένωση του Θεού με τον άνθρωπο, κάτι που ομολογεί και ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο, ότι δηλαδή θεός δέ ἀνθρώπῳ οὐ μείγνυται. Κάτι αντίστοιχο έλεγε και ο ιερέας του αρχιεπισκόπου Νεστορίου, Αναστάσιος: Κανείς να μην ονομάζει την Μαρία Θεοτόκο. Γιατί η Μαρία υπήρξε άνθρωπος∙ είναι αδύνατον να γεννηθεί ο Θεός από άνθρωπο. Σε πείσμα της λογικής του Νεστορίου, ο Κύριλλος τονίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Θεό και όχι στην Θεοτόκο. Επομένως, μπορεί αν γεννηθεί ο Θεός από μία άνθρωπο.

Αφού ο Νεστόριος λοιπόν, αρνούταν τη θεομητρότητα της Παναγίας, αρνούταν το γεγονός ότι ο Χριστός που γεννήθηκε είναι Θεός. Όσοι αρνήθηκαν τη θεότητα του Χριστού (Άρειος), αρνήθηκαν και τη Θεομητρότητα της Θεοτόκου (Νεστόριος). Όσοι δε πάλι αρνήθηκαν τη Θεομητρότητα της Θεοτόκου, είδαν τον Χριστό ως κτίσμα και όχι ως Θεό. Γι’ αυτό και θεωρούσε τον Χριστό θεοφόρο άνθρωπο και όχι ενανθρωπήσαντα Θεό, όπως ο Κύριλλος. Χριστό. Βλέπουμε λοιπόν πως κι εδώ, ο άνθρωπος με τη λογική του Νεστορίου δεν σώζεται. Να λοιπόν οι σωτηριολογικές συνέπειες των κακοδοξιών του αιρετικού Νεστορίου. Καταλυτική είναι η επισήμανση του καθηγητή φιλοσοφίας Χ. Γιανναρά, ο οποίος συνδέοντας τον νεστοριανισμό με όσους δεν δέχονται τη θεότητα του Χριστού σημειώνει πως ο νεστοριανισμός εκφράζει την τάση να δούμε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού μία ύπαρξη ανθρώπινη… να δούμε απλά και μόνο έναν άνθρωπο ένα συγκεκριμένο άτομο της ανθρώπινης φύσης προικισμένο ωστόσο από τον Θεό με ξεχωριστά χαρίσματα και έκτακτα προσόντα.

Η συμβολή του θιασώτη της Θεοτόκου, αγίου Κυρίλλου, στη διαφύλαξη του δόγματος, εντοπίζεται στη δογματική κατοχύρωση του όρου Θεοτόκος, όρο που δηλώνει ότι πράγματι η Παναγία γέννησε τον Θεό και η οποία δεν είναι απλά «Χριστοτόκος» ή «ανθρωποτόκος», όρους που δεχόταν ο Νεστόριος. Το γεγονός λοιπόν της γέννησης του Θεού στη μήτρα της Θεοτόκου, είναι μυστήριο, μέγιστο θαύμα και πέρα από τη φυσική ακολουθία, αφού παρθένος τεκοῦσα, καί τό τεχθέν Θεός πρό αἰώνων, προφανής ὁ τόκος, καί τό τελούμενον ὑπέρ φύσιν (Δογματικό Θεοτοκίο, ήχος γ’). Με την επιμονή του Κυρίλλου στον όρο Θεοτόκος, ο ίδιος ήθελε να τονίσει τις σωτηριολογικές διαστάσεις του θέματος. Πώς γίνεται εξάλλου να σωθεί ο άνθρωπος των αστοχιών, όταν μία γυναίκα δεν γέννησε τον Θεό αλλά έναν άνθρωπο; Βλέπετε λοιπόν πως το όλο θέμα έχει καίρια, την πιο καίρια σημασία τόσο για την ανθρωπολογία όσο και για τη σωτηριολογία της Εκκλησίας.

Να λοιπόν που η αλλοίωση της ζωής της Εκκλησίας – ήτοι του δόγματος – αλλοιώνει το μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Αν για τον Νεστόριο η Παναγία δεν γέννησε τον Θεό, τότε ο Χριστός δεν είναι Θεός και ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί από έναν θεοφόρο άνθρωπο κατά Νεστόριο. Ο άγιος Κύριλλος διαφυλάττοντας τη θεομητρότητα της Παναγίας, διαφύλαξε το χριστολογικό και σωτηριολογικό δόγμα της Εκκλησίας. Γιατί το ένα πρόσωπο επηρεάζεται από το άλλο, αφού αν δεν γέννησε τον Θεό, τότε ο Χριστός δεν έχει τη θεότητα και η Παναγία δεν είναι Θεοτόκος αλλά γέννησε έναν απλό άνθρωπο. Αυτή ακριβώς η συμβολή του είναι, που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων, την οποία προφυλάσσει από τις κακοδοξίες του Νεστορίου, που καταδικάζουν τον άνθρωπο στη μη σωτηρία. Τοιουτοτρόπως, η Παναγία γέννησε μέσα στη μήτρα της τον Θεό, δηλαδή τον Χριστό, ο Οποίος έσωσε από την αμαρτία τον άνθρωπο, καταλύοντας το κράτος του θανάτου και χαρίζοντας του ζωή αιώνια.

(πηγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ)

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

 

 

 

Tags: , ,

Κώστας Σκρέκας: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο ΙΓΜΕ τους τελευταίους μήνες, κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου την οποία συνυπέγραψαν 37 Βουλευτές της ΝΔ, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αειφόρος αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είναι το  θεσμοθετημένο όργανο στην κατεύθυνση αυτή και διαχρονικά, για εξήντα και πλέον χρόνια, έχει προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες.  Ωστόσο σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κωφεύει, και – κατά τη συνήθη πια πρακτική της – αδρανεί.

 Χωρίς διοίκηση και επαρκή αριθμό εργαζομένων οι οποίοι είναι και απλήρωτοι  δύο μήνες τώρα, Το ΙΓΜΕ εγκαταλείπει έργα υπέρ τρίτων και περιμένει την ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ μήπως έτσι καταφέρει και ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και την υποστελέχωση.

 Η Κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη μεταθέτει τη λύση στο μέλλον, με υποσχέσεις για δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου ΙΓΜΕ. Σ’ αυτή την προοπτική, οι εργαζόμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναπληρωθούν τον Ιούλιο του 2017.

 Πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν και θα καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες; Ποιο είναι το σχέδιο τελικά του Υπουργού για το ΙΓΜΕ και το μέλλον του;

 Ο Υπουργός οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Αθήνα,      8/6/2017

Α.Π. 6239/8-6-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

–           Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

–           Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

 

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ

 

Η αειφόρος αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, με βασικό σκοπό τη γεωλογική μελέτη της χώρας, την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Αν και η προσφορά του είναι αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για εξήντα και πλέον χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κωφεύει, και κατά τη συνήθη πια πρακτική αδρανεί.

 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχές Ιουνίου του 2017 το ΙΓΜΕ:

 

 • Δεν έχει διοίκηση λόγω παραίτησης της προηγούμενης εξαιτίας της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Ινστιτούτου για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών εφετειακών αποφάσεων βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης Αρείου Πάγου, για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του Ινστιτούτου
 • Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες
 • Είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο εξαιτίας της κωλυσιεργίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει, τη στελέχωση του φορέα με νέο προσωπικό και την έναρξη εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,
 • Βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης και έναρξης των έργων του ΣΕΣ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000€ (Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Υπόγεια Ύδατα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα), που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει.
 • Ελλείψει πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, το Ινστιτούτο έχει σταματήσει όλα τα έργα του υπέρ τρίτων (πχ γεωθερμία στην Ηράκλεια Ν. Σερρών, ερευνητικές μελέτες για οδικά δίκτυα στην Ήπειρο, κατολισθήσεις στην Πελοπόννησο, ΧΥΤΥ Γραμματικού, Υδροδότηση Αγ. Θεοδώρων κλπ.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται στους φορείς που του αναθέτουν ερευνητικά έργα και να υποβαθμίζεται το κύρος του.

 

Η απάντηση για το μέλλον του ΙΓΜΕ από το Υπουργείο φαίνεται να καθυστερεί εγκληματικά και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπάρχει μόνο μια μετέωρη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη στο τέλος Μαΐου 2017, περί νομοθετικής ρύθμισης σε ένα μήνα που θα καταργήσει το σημερινό ΙΓΜΕ, θα βάλει Διοίκηση στο νέο ευέλικτο ΙΓΜΕ, ώστε ενδεχόμενα τον Ιούλιο

του 2017 να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με τις  ανειλημμένες υποχρεώσεις του ινστιτούτου προς προμηθευτές και πιστωτές.

 

Στην πράξη ο κ. Σταθάκης χωρίς κάποιο σαφές σχέδιο στα χέρια του, απάντησε σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συνδικάτου των εργαζομένων, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναπληρωθούν τον Ιούλιο του 2017, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν και θα καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ;
 2. Τι σημαίνει νέο και ευέλικτο ΙΓΜΕ;
 3. Τι θα γίνει με τα εν εξελίξει έργα του ΙΓΜΕ;
 4. Πως θα ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ;
 5. Γιατί καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΣΕΣ 2014-2020 που προορίζονται για το ΙΓΜΕ;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ:

 

 1. Κώστας Σκρέκας
 2. Κώστας Κατσαφάδος
 3. Ελευθέριος Αυγενάκης
 4. Βασίλειος Γιόγιακας
 5. Γεώργιος Καρασμάνης
 6. Ιωάννης Αντωνιάδης
 7. Δημήτριος Σταμάτης
 8. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
 9. Χρήστος Μπουκώρος
 10. Χαράλαμπος Αθανασίου
 11. Μαρία Αντωνίου
 12. Μάνος Κόνσολας
 13. Θεόδωρος Καράογλου
 14. Αθανάσιος Μπούρας
 15. Χρήστος Κέλλας
 16. Αναστάσιος Δημοσχάκης
 17. Μάξιμος Χαρακόπουλος
 18. Βασίλειος Οικονόμου
 19. Αθανάσιος Δαβάκης
 20. Γεώργιος Βαγιωνάς
 21. Άννα Καραμανλή
 22. Γεώργιος Βλάχος
 23. Ιάσονας Φωτήλας
 24. Συμεών Κεδίκογλου
 25. Δημήτριος Κυριαζίδης
 26. Γεώργιος Στύλιος
 27. Νίκη Κεραμέως
 28. Κώστας Βλάσης
 29. Στέργιος Γιαννάκης
 30. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
 31. Γεώργιος Γεωργαντάς
 32. Ανδρέας Κατσανιώτης
 33. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
 34. Γεώργιος Κουμουτσάκος
 35. Αθανάσιος Καββαδάς
 36. Χρίστος Δήμας
 37. Φωτεινή Αραμπατζή
 38. Έλενα Ράπτη

 

 

 

 

Tags: , ,

Γνωρίζοντας, μελετώντας, αλλάζοντας την Ευρώπη: οι Τ4Ε δημιουργούν

Tην εκδήλωση με τίτλο «Γνωρίζοντας, μελετώντας, αλλάζοντας την Ευρώπη: οι Τ4Ε δημιουργούν» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο. Πρόκειται για την επίσημη ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Teachers4Europe, για τη σχολική χρονιά που ολοκληρώνεται τις προσεχείς μέρες, στην οποία οι νέοι εκπαιδευτικοί του δικτύου παρουσίασαν με τη συνδρομή των μαθητών τους τις εκπαιδευτικές τους παρεμβάσεις στην τάξη στο πλαίσιο της δράσης. Οι σχολικές τάξεις άνοιξαν τα παράθυρα τους προς την τοπική κοινωνία και μοιράστηκαν με την υπόλοιπη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το φετινό δημιουργικό τους ταξίδι. Οι πρωτότυπες ιδέες, οι  καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η αγάπη για δημιουργία, το μεράκι και ο ενθουσιασμός  μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν το κοινό σημείο αναφοράς όλων των διδακτικών σεναρίων που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι Ambassadors T4E Πρωτοβάθμιας Μαγνησίας, κ. Πασχάλης Δήμου και κ. Ευτυχία Πλακαρού και οι Ambassadors Τ4Ε Δευτεροβάθμιας Θεσσαλίας, κ. Βάσω Βούλγαρη και κ. Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Προσκεκλημένος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Άρης  Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και εμπνευστής του δικτύου T4E, ο οποίος παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμά του, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, τονίζοντας  στην ομιλία του «Το πρόγραμμα Τ4Ε: από το σχολείο μας στην Ευρώπη» τον κομβικό ρόλο προγραμμάτων όπως το Teachers4Europe στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Γεώργιος Πολύζος,  ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α΄Βάθμιας Μαγνησίας, κ. Αντώνης Αντωνίου και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄Βάθμιας Μαγνησίας, κ. Κική Δανηιλίδου.

 

Tags: , ,

Αποκαθιστά ζημιές στον Πηνειό ποταμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στην κοίτη του ποταμού Πηνειού και σε αντιπλημμυρικά έργα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκληθήκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων από 07-09-2016 έως 10-09-2016» προϋπολογισμού 3.900.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα σε περιοχές των Τρικάλων που διασχίζει ο Πηνειός, με πολλά φερτά υλικά στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων της περιοχής. Με το έργο αυτό διάστημα επιτυγχάνουμε δυο στόχους: Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της περιοχής και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο, προγραμματισμό και συνεργασίες, που φέρνουν χρήσιμα έργα στην περιοχή και στηρίζουν θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αν. Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση για την αποτελεσματική συνεργασία».

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Α. ΓΕΝΙΚΑ

 Ο νομός Τρικάλων αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο ποταμών και χειμάρρων στις πεδινές και ορεινές περιοχές.

Η πεδινή περιοχή του νομού Τρικάλων από την περιοχή της γέφυρας Μουργκανίου στο Δήμο Καλαμπάκας μέχρι τα όρια με τον νομό Λάρισας  στον Δήμο Φαρκαδόνας διασχίζεται από τον Πηνειό ποταμό, στον οποίο καταλήγουν στην περιοχή Μουργκανίου οι παραπόταμοι Κλεινοβίτης, Μαλακασιώτης και Ίωνας, στις περιοχές των λεκανών απορροής των οποίων σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, ειδικότερα την 10/9/2016 παρατηρήθηκε συνολικό ύψος βροχής περίπου 80 mm κατά τις ώρες 10.00’ – 12.00’ με αποτέλεσμα λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, η οποία συγκεντρώθηκε στην κοίτη του Πηνειού ποταμού να προκληθούν  εισροή στην κοίτη του ποταμού φερτών υλικών και κορμών δέντρων και καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βλάβες συρματοκιβωτίων προστασίας και ενίσχυσης των πρανών, βλάβες αναχωμάτων και εγκαταστάσεων στις πλησιέστερες ιδιοκτησίες, στις περιοχές των Δήμων Καλαμπάκας, Τρικκαίων Πύλης και Φαρκαδόνας, ήτοι:

 

 . . Περιοχή Ρογγίων – Βαλομανδρίου – Φωτάδας – συμβολή με Πορταϊκό ποταμό

             . .  Περιοχή γέφυρας Διαλεχτού

  . .  Περιοχή γεφυρών Σαρακίνας ( παλαιάς και νέας )   

  . .  Περιοχή γέφυρας Μουργκανίου

             . .  Περιοχή γέφυρας Φαρκαδόνας

 

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 Για την κατά το δυνατόν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κατά το δυνατόν μόνιμη αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών και εγκαταστάσεων καθώς και την αποκατάσταση των προαναφερομένων βλαβών, προβλέπονται εργασίες χωματουργικών και τεχνικών έργων στις προαναφερόμενες περιοχές και σε περιοχές όπου τούτο κριθεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση του έργου μετά από σχετική εντολή της υπηρεσίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ήτοι:

 • Καθαρισμός κοίτης ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις
 • Καθαίρεση και αποκατάσταση κοιτοστρώσεων από σκυρόδεμα
 • Αποκατάσταση καταστραφέντων αναχωμάτων
 • Κατασκευή νέων αναχωμάτων
 • Επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους
 • Κατασκευή επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους
 • Κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια
 • Προστασία περιοχών θεμελίων γεφυρών με λιθορριπές

 

Οι ακριβείς θέσεις εκτέλεσης των εργασιών θα υποδειχθούν από την υπηρεσία.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη, τις ισχύουσες προδιαγραφές, τα συνταχθέντα από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων σχέδια των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού και την υδραυλική μελέτη, η οποία θα συνταχθεί από τον ανάδοχο σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 20 της Γενικής και Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων του έργου.

 

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη χθες (08-06-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Τρικάλων ένας 43χρονος ημεδαπός, διότι λίγες ώρες πριν είχε εισέλθει σε κατάστημα και είχε αφαιρέσει το κινητό τηλέφωνο υπαλλήλου του καταστήματος. Το αφαιρεθέν κινητό κατασχέθηκε από την κατοχή του δράστη και αποδόθηκε στη νόμιμη δικαιούχο.

Tags: , ,

Ανοιχτή επιστολή φορέων της Θεσσαλίας για τη Μεσοχώρα

Καλωσορίζουμε στη Θεσσαλία τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης που θα παραστούν τις ημέρες αυτές στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας για την «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», του οποίου οι επιστημονικοί φορείς που εκπροσωπούμε είναι συνδιοργανωτές.

Με την  επιστολή μας αυτή και αισθανόμενοι ότι εκφράζουμε ίσως  το σύνολο των πολιτών της περιοχής αλλά και ευρύτερα των σκεπτόμενων πολιτών στη χώρα μας, απευθύνουμε δημόσια το αίτημα για ολοκλήρωση, επιτέλους, των διαδικασιών της περιβαλλοντικήςαδειοδότησης του Υδροηλεκτρικού Έργου ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ-ΓΛΥΣΤΡΑΣ Τρικάλων, που εδώ και καιρό η ΔΕΗ (ο κύριος του έργου) αναμένει από το ΥΠΕΚΑ την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι μας, σε σχετική παράσταση μαζί με τον κ.Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Θεσσαλίας, σε δύο τουλάχιστον συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς (κ.Σκουρλέτη, Φεβρουάριο του 2016 και κ. Φάμελλο Φεβρουάριο του 2017), εισέπραξαν θετική απάντηση στο αίτημα αυτό, χωρίς όμως έως σήμερα να κλείσει το ζήτημα.

Δεν θα επικαλεστούμε την αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών στελεχών να τηρούν όσα υπόσχονται.  Ούτε θα υπεισέλθουμε σε σχόλια για τις  πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από ποικίλα συμφέροντα και συλλογικότητες, οι οποίες επίμονα επιδιώκουν, για δικούς τους λόγους, τουλάχιστον να καθυστερήσει η αδειοδότηση, ακόμη και να «κατεδαφιστεί» το έργο, ένα «αίτημα» που χωρίς περίσκεψη προβάλουν.

Ζητούμε όμως ως ελάχιστο από τους κ.κ. κυβερνητικούς παράγοντες:

 • Να σεβαστούν τους αγώνες που έδωσαν ως σήμερα σύσσωμοι, χωρίς εξαίρεση, οι θεσσαλικοί φορείς και οργανώσεις.
 • Να λάβουν σοβαρά υπόψη την δημοκρατικά και διαχρονικά καταγεγραμμένη θετική αποδοχή του έργου από το λαό, τη Βουλή και όλεςτις προηγούμενες κυβερνήσεις.
 • Να συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΗ, μια επιχείρηση που ανήκει σε όλους μας, να υπερασπιστεί το κύρος της και την ανταγωνιστικότητά της στην απελευθερωμένη πλέον αγορά ενέργειας.
 • Να «πιάσουν τόπο» τα 500 εκ. ευρώ που επενδύθηκαν στο έργο και να απορροφηθεί σημαντικό εργατικό δυναμικό στην περιοχή μας,
 • Να επιταχυνθεί η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής αξίας από την νέα αυτή μονάδα, ενισχύοντας την ενεργειακή (και όχι μόνο) αυτονομία της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση δικαιούμαστε και εμείς και όλος ο  Θεσσαλικός λαός να γνωρίζει ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της καθυστέρησης αυτής και, κυρίως τι τελικά θα πράξει η κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμότητα της Μεσοχώρας.  Τα όρια ανοχής έχουν πλέον εξαντληθεί, συνεπώς οι καθαρές εξηγήσεις και οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις είναι επιβεβλημένες.

Λάρισα 9 Ιουνίου 2017

 

Για το ΤΕΕ ΚΔΘ ο Πρόεδρος Ν. Παπαγεωργίου

 

Για το ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ελλάδας ο  Πρόεδρος Κ. Καλόγηρος

 

Για την Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) ο κ. Ι. Καλλές

 

Tags: , ,

Πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο ετοιμάζουν οι αγρότες

Συνεδρίασε στην Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην οποία συζητήθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση με το 4ο Μνημόνιο την 18η Μάη και επιβαρύνουν δραματικά το ήδη μειωμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με τα νέα μέτρα το αφορολόγητο εισόδημα που κερδίσαμε στα μπλόκα το 2016 κουτσουρεύεται από 8600€ στα 5600€, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και την φοροληστεία που θα υποστούμε, ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, μειώνει τις συντάξεις από το 2019, κόβει μια σειρά επιδόματα στην σύνταξη.

Τα «περίφημα» αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα μας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την αγορά ορισμένων μέσων και εφοδίων για τους αγρότες δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην τσέπη μας ούτε θα σταματήσει την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης που θα συνεχίσει να αγοράζει πανάκριβα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές την σοδειά μας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων προβάλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα και ελάφρυνση από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με την σφαγή μας ούτε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης.

 • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία (6.95%) επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
 • Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.
 • Λέμε όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε να διοργανωθεί πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Ιούνη από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή με στόχο να αναδείξουμε τα έντονα προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις. Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις, να οργανώσουν την ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων και να εξασφαλίσουν την μαζική συμμετοχή στο 10ήμερο δράσης.

Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην διαβαλκανική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διοργανώνουν τα ταξικά εργατικά σωματεία στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι στην πλ. Αριστοτέλους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
 • Όχι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
 • Όχι στο εθνικιστικό μίσος. Απομόνωση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής
 • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟΪΚΕΣ και ξένες βάσεις.

 

Το επόμενο διάστημα με την δράση μας, μέσα από συσκέψεις και περιοδείες, αναδείχνουμε τα οξυμμένα προβλήματα που μας απασχολούν και οργανώνουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας:

 

ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Αγκαλιάζει το σύνολο των προϊόντων που ως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση. Γάλα, Κεράσια, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Πατάτες ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στο σιτάρι που ξεκίνησαν τα αλώνια. Παλεύουμε για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς.

ΕΛΓΑ: Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε όλη την χώρα από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις και ξηρασία που αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο των προϊόντων. Κάποιες από αυτές εντάσσονται στα ΠΣΕΑ με αποζημιώσεις-ψίχουλα που θα δοθούν σε βάθος τριετίας ενώ τα καλλιεργητικά και οικογενειακά έξοδα επιβίωσης «τρέχουν» καθημερινά και δεν υπάρχει εισόδημα για να καλυφτούν. Σε κάθε περιοχή, κάθε Ομοσπονδία, Α.Σ, Επιτροπή Αγώνα, πρέπει να δει πως θα παρέμβει και θα αναδείξει αυτά τα προβλήματα. Για την ξηρασία στο σιτάρι που μείωσε την παραγωγή να υπάρχει αποζημίωση μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του οργανισμού δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν πρόκειται όμως να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Άμεση διεκδίκηση μας είναι η αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΑΛΑΤΟΣ: οι βιομηχανίες λειτουργούν ως καρτέλ για μια ακόμη φορά μειώνοντας συνεχώς την τιμή στο γάλα.  Η μέση μείωση της τιμής είναι περίπου στα 7 λεπτά σε πανελλαδικό επίπεδο με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Ήδη προετοιμάζουν το έδαφος, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά την συμφωνία της CETA, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση την νέα χρονιά. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες γάλατος είναι εισαγόμενο υλοποιώντας τις συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με  την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς άρα είναι πιο φτηνά και πιο ανταγωνιστικά από τα ελληνικά μεγαλώνοντας την κερδοφορία των βιομηχάνων και εμπόρων. Οργανώνουμε συσκέψεις με κτηνοτρόφους και διεκδικήσεις, πολλοί είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και ευάλωτοι στους εκβιασμούς  των βιομηχανιών που τους μειώνουν την τιμή αφού δεν μπορούν να βρουν αλλού δυνατότητες για διαθέσουν το γάλα.

ΝΕΡΟ-«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ»: ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια να μην δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση αλλά την ίδια στιγμή μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: είναι ένα μεγάλο χαράτσι για αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή της χρήσης γης.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ-ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΊ:. Αφορά σε 7 περίπου εκατ. Ευρώ που χρωστά σε πολλούς παραγωγούς σε όλη την χώρα αφού ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία που υπήρχε. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι παραγωγοί είναι έρμαια στην ασυδοσία των εμπόρων και καμιά προστασία δεν  υπάρχει από το κράτος. Αναδείχνεται η ορθότητα της θέσης μας ότι η διεπαγγελματική που συγκροτήθηκε σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί προς όφελος των παραγωγών και ούτε διασφαλίζει την πληρωμή τους παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την συγκρότηση της.

Θα γίνουν συσκέψεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές  το επόμενο διάστημα με στόχο να συγκροτηθεί πανελλαδικό μέτωπο διεκδίκησης για την άμεση και ολοκληρωτική εξόφληση των παραγωγών και κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ: παίρνουμε πρωτοβουλίες ώστε γίνει καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών σε μηχανήματα, ειδικότητες και προσωπικό σε Κέντρα Υγείας-Νοσοκομεία και  μαζικές παραστάσεις με πρωτοβουλία των Α.Σ και όποιων άλλων φορέων υπάρχουν στην ύπαιθρο. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε και με  τις περικοπές τέτοιων κοινωνικών δαπανών όπως η υγεία-πρόνοια δημιουργούνται  τα «ματωμένα» πλεονάσματα για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ Α.Σ: Ο μόνος σίγουρος δρόμος ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως έχει δείξει η πολύχρονη εμπειρία, στηρίζεται στην οργάνωση σε Αγροτικούς Συλλόγους, στην ουσιαστική λειτουργία τους, στην κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές παρεμβάσεις.  Δίνουμε την μάχη των αρχαιρεσιών και της συγκρότησης νέων Α.Σ σε κάθε περιοχή, σε χωριά ή ομάδες γειτονικών χωριών.  Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν νέες Ομοσπονδίες σε Νομούς της χώρας.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΜΠΛΟΚΩΝ

Tags: , ,

Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας

Αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 8.06.2017 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εστιάζοντας στην πρόληψη και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και στην εξασφάλιση ευμενέστερων συνθηκών για ασφαλή οδήγηση.

Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες δράσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δόθηκε έμφαση στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων και  των επιβαινόντων ατόμων, την αντιμετώπιση των επικίνδυνων παραβάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων ελέγχθηκαν (1.335) άτομα και (1.128) οχήματα.

Προσήχθησαν (14) άτομα.

Συνελήφθησαν (12) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Δέκα (10) άτομα, από τα οποία εννέα ημεδαποί και ένας υπήκοος Αλβανίας, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Ένας (1) ημεδαπός για το αδίκημα της κλοπής.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

 

Βεβαιώθηκαν (442) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Τετρακόσιες σαράντα (440) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:
  • (2) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • (2) για κίνηση στην αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
  • (1) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
  • (11) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (5) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (5) για ΚΤΕΟ,
  • (63) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,
  • (5) για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • (2) για φθαρμένα ελαστικά,
  • (4) μέθη,
  • (340) λοιπές παραβάσεις.
 • Μία (1) παράβαση του αδικήματος της κλοπής.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

 

Ανάλογοι τροχονομικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθόσον η οδική ασφάλεια και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελούν θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο.

 

Tags: , ,

Ημερίδα για τα απόβλητα διοργανώνει η Περιφέρεια

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στις 09:30 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Όπως διαπιστώνεται και από το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας, η θεματολογία της επικεντρώνεται στην επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων στους τομείς της επεξεργασίας γάλακτος , των σφαγείων και των ελαιοτριβείων.

Εκτός των σχετιζόμενων φορέων, στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των λειτουργούντων βιομηχανικών-βιοτεχνικών μονάδων στους προαναφερόμενους τομείς στη Θεσσαλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ :

9.30 – 9.45 Προσέλευση κοινού και εισηγητών
9.45 – 10.30 Χαιρετισμοί φορέων
10.30 – 10.50 Πρώτη εισήγηση με θέμα:

Η σύννομη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και οι προοπτικές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων από την Dr Σοφία Χριστοφόρου

Χημικό Μηχανικό – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος

Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, ΣΕΠΔΕΜ, ΥΠΕΝ

10.50 – 11.00 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
11.00 – 11.20 Δεύτερη εισήγηση με θέμα:

Διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος από τον Dr Βίκτορα Καββαδία

Δασολόγο – Τακτικό Ερευνητή

Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών.

11.20 – 11.30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
11.30 – 11.50 Τρίτη εισήγηση με θέμα:

Η ορθή διαχείριση αποβλήτων τυροκομείων από την MSc Μαρία Νικηφοράκη

Χημικός – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος

Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – Δόμησης – Ενέργειας και Μεταλλείων

Συντονιστικό γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών

11.50 – 12.00 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
12.00 – 12.20 Τέταρτη εισήγηση με θέμα:

Διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων σφαγείων από τον Τσιαμπαλή Παναγιώτη

Κτηνίατρο

Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας

12.20 – 12.30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις
13.00 – 13.30 Διαλογική συζήτηση
13.30 Κλείσιμο Ημερίδας

 

 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found