Tags: , ,

Συναυλία διοργανώνει η Χορωδία Τρικάλων

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΩΣΑΪΚΟ» που διοργανώνει η «Χορωδία Τρικάλων» (καλ/χνική δ/νση: Αναστασία Κασιώλα) στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.  Τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας έχει η μαέστρος Αναστασία Κασιώλα, ενώ τη μουσική διεύθυνση οι μαέστροι Μαρκέλλα Τσούβα και Βασιλική Τσούβα.

Επί σκηνής, τρικαλινοί μουσικοί, χορωδοί και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες-συνεργάτες της «Χορωδίας Τρικάλων» θα ερμηνεύσουν ένα μοναδικό ρεπερτόριο, συμπράττοντας καλλιτεχνικά με τη «Συμφωνική Ορχήστρα Τρικάλων», τη Χορωδία Δωματίου «Kasiola Voices», την «Παιδική Συμφωνιέττα Τρικάλων», τη Χορωδία Νέων και την Παιδική Χορωδία του «Ωδείου Τρικάλων Α. Κασιώλα».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προσκόμισητης δωρεάν πρόσκλησης, η οποία ισχύει για ένα άτομο, προσκομίζεται υποχρεωτικά στην είσοδο και δεν αντιστοιχεί σε αριθμημένη θέση.

Η διάθεση των δωρεάν προσκλήσεων εισόδουξεκινάτηΔευτέρα 12 Ιουνίου 2017,στηγραμματεία του Σωματείου της «Χορωδίας Τρικάλων», Αβέρωφ 23 &Πτολεμαίου, τηλ. 24310-38269, email: xorodia.trikalon@gmail.com

Από το Δ.Σ. της «Χορωδίας Τρικάλων»

 

 

Tags: , ,

Ξεκινάει αύριο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν οι εργασίες του 1oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση», την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ. από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, στο Ξενοδοχείο Thessalikon Grand της Καρδίτσας, στις 9 έως 10 Ιουνίου 2017.

Την ίδια ημέρα στις 20:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Επίσημη Εκδήλωση όπου θα κηρύξουν την έναρξη του Συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός. Θα ακολουθήσει η ομιλία του διακεκριμένου Ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Ζερεφού, Καθηγητή  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για τους σκοπούς και τους στόχους αυτής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης που αποτελεί μια καινοτόμα, όσο και τολμηρή πρωτοβουλία, με εθνικό, αλλά και διεθνή αντίκτυπο, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι βασικοί συντελεστές σε συνέντευξη τύπου που έγινε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, επέστησε την προσοχή όλων στις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Μίλησε για την επίδρασή της σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ειδικότερα στην Γεωργία και στην Ενέργεια. Τόνισε ιδιαιτέρως πως πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου αποτελεί η διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την ανάδειξη του μεγάλου αυτού ζητήματος και έκλεισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας τους συνδιοργανωτές και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘ & μέλος ΔΣ ΠΕΔΘ, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Μεταβλητότητα και Επίδραση, στην Αειφόρο Ανάπτυξη και στην ανάγκη προσαρμογής του κλιματικού μας μοντέλου στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Επισήμανε δε ιδιαίτερα ότι το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής είναι τόσο σοβαρό που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και σημαντικές διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Διαμάντος έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία του Συνεδρίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Ζωγραφικής, που διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία η ΠΕΔ.

Τέλος ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Κ. Δημήτριος Τσούμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην Μεγάλη Τεχνική Έκθεση που γίνεται στο Ξενοδοχείο όπου διεξάγεται το Συνέδριο, η οποία χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και φορέων. Ο κ. Τσούμας ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές, την κα Έφη Οικονόμου, Υπεύθυνη του Τουριστικού Γραφείου «Traveling», καθώς και τον κ. Χρήστο Γενιτσεφτσή (Spirito Group Marketing & Communication), Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Προβολής του Συνεδρίου.

 

 

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Οι Έλληνες αγρότες εκφράζονται αρνητικά για την ΕΕ σε ποσοστό 60%

«Στα χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ παλαιότερα και τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρευσαν στη χώρα κοινοτικά κονδύλια 160 δις ευρώ. Δηλαδή κάθε χρόνο το 1-1,5% του ελληνικού ΑΕΠ προερχόταν από ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία έγιναν σχολεία και νηπιαγωγεία, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία, επιδόματα.

Το 50% από αυτά τα χρήματα τα έλαβαν οι αγρότες, το 60% των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, έχουν αρνητική άποψη για την Ευρώπη αρνητική. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ευρώπη κέρδισε περισσότερο από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, όπως και έλλειμμα συνεργασίας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα για τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.

Στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ), ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι η Ένωση Περιφερειών ξεκινά  μεγάλη έρευνα σε όλη την Ελλάδα ζητώντας τη γνώμη των πολιτών για «τι Ευρώπη θέλουμε». Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο, στο οποίο θα κληθούν η ΟΚΕ και οι κοινωνικοί φορείς να τα σχολιάσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί αν προχωρήσει αν δεν υπάρχει συνοχή», υποστήριξε στην ημερίδα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε: «Όσα καλά λόγια και να ειπωθούν, χρειάζονται καλά έργα. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος. Έπεσε στην παγίδα του dumping. Έρχονται για παράδειγμα τώρα οι θεσμοί και αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές στη χώρα μας, ενώ όλη η Ευρώπη τρέχει λόγω Brexit να ανταγωνιστεί στην μείωσή τους. Για ποια Ευρώπης της συνοχής, μιλάμε;

Όταν – να αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα – οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαφορετική ταχύτητα. Όταν ο πλούτος γυρίζει. Στην ΕΕ δεν αυξάνεται ο πλούτος, απλώς γίνεται rotation, μεταφέρεται δηλαδή από μία χώρα σε μία άλλη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ευημερία η Ευρώπη αλλά ότι θα έχουν ευημερία ορισμένες χώρες -μέλη της Ε.Ε. οι οποίες δημιουργούν όμως αυτό το κόστος ανισότητας. Και η ανισότητα υπονομεύει την πίστη στην ενωμένη Ευρώπη από τους πολίτες. Και το κόστος της ανισότητας δημιουργεί και διαφθορά.

Εμείς – ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός – είμαστε με την Ευρώπη της συνοχής και προσπαθούμε γι’ αυτήν, ωστόσο η ΕΕ πρέπει να περάσει σε άλλο επίπεδο πλέον. Έκλεισε ο μέχρι σήμερα κύκλος. Μπορεί βέβαια να γεμίσαμε φθηνά σπίτια, επιχειρήσεις έγιναν, φθηνό χρήμα κυκλοφόρησε παντού – για παράδειγμα, οι μεγάλοι δρόμοι δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -, αλλά δεν υπήρχε ελληνικό εθνικό σχέδιο. Όπως δεν υπάρχει και σήμερα. Και η Ευρώπη σήμερα για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών μελών της εγκλωβίζεται στην μετρολογία των μνημονίων, η οποία φυσικά και δεν λύνει τα προβλήματα. Η παραγωγή τα λύνει.

Χρειάζεται ευρωπαϊκή παραγωγική επανάσταση για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναβρεί τη συνοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σήμερα δεν έχει λογική να  μετράς αν θα έχεις 1 η 2 % πλεονάσματα, να αφήνεις απλήρωτο όλο τον κόσμο για να ικανοποιείς δεσμεύσεις… Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική αυτή. Δεν πρέπει να ξαναπούμε για μνημόνια. Πρέπει να λέμε για παραγωγή, για θέσεις εργασίας και δημιουργία εθνικού ελληνικού πλούτου με εθνικό ελληνικό σχέδιο.

Σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει η Ε.Ε. και βέβαια η Ευρώπη συνέβαλε θετικά, δημιούργησε προσδοκίες και είναι μια σταθερά, η οποία όμως σταθερά έχει δημιουργήσει αστάθεια στην ισορροπία των ευρωπαϊκών κρατών και των κοινωνιών. Φύγαμε απ’ τη φυσική ισορροπία στην εργασία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα τουλάχιστον στην χώρα μας, στην ασφάλεια, στις θέσεις εργασίας. Πρέπει να το επαναφέρουμε. Και αυτό θα έχει ένα κόστος. Και το κόστος αυτό πρέπει να το επωμιστεί συνολικά η Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Tags: , ,

Συνεδρίασε το Δίκτυο Πίνδος

Υπογράφτηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου,  το Καταστατικό για την ίδρυση της αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα(Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία  «Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου» & τον διακριτικό τίτλο “Δίκτυο Πίνδος”.

Αυτό έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συμβαλλόμενοι στη νέα αστική εταιρεία «Δίκτυο Πίνδος»  είναι 11 ορεινοί Δήμοι, ήτοι:

Πύλης, Καλαμπάκας, Αγράφων, Μουζακίου, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Αμφιλοχίας, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων, καθώς και οι αναπτυξιακές:

Αναπτυξιακή Καρδίτσας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ»,

«Αναπτυξιακή Τρικάλων-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ», «Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς ΕλλάδαςΑ.Α.Ε. ΟΤΑ» & «ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ & ΣΙΑ Σταγών», οι οποίες θα είναι μέτοχοι, χωρίς να έχουν συμμετοχή στο Δ.Σ..

Ορίστηκε  προσωρινό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Λαμ. Τσιβόλα -Δήμαρχος Αργιθέας, Αντιπρόεδρο τον κ. Μαρίνο Γαρνέλη- Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Γραμματέα τον κ. Θεόδ. Μπαμπαλή -Δήμαρχος Αγράφων, ενώ ο κ. Κ. Μαράβας ορίστηκε ως εκτελεστικός σύμβουλος της  «Δίκτυο Πίνδος».

 

Ως προσωρινή έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Λυγαριά με διαθέσιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας το δημοτικό κατάστημα του πρώην Δήμου Γόμφων, ενώ η μόνιμη έδρα θα αποφασιστεί σε επόμενη Γενική Συνέλευση.

Η εταιρεία μπορεί να ιδρύσει και παραρτήματα καθώς και γραφεία αντιπροσώπων της σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού στην οποία θα ορίζονται οι ιδιαίτεροι λόγοι εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς και η έκταση της δικαιοδοσίας τους.

Η διάρκεια της Εταιρείας είναι είκοσι (20) έτη και αρχίζει από την ημέρα της καταχώρησης του παρόντος καταστατικού στα βιβλία Εταιρειών του Πρωτοδικείου ενώ οι συμβαλλόμενοι μπορούν, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και τροποποίηση του καταστατικού, με ειδική πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) να παρατείνουν και περαιτέρω την διάρκεια της δια του παρόντος συνιστώμενης Εταιρείας.

Ο σκοπός της αστικής Εταιρείας είναι κοινωφελής, εκπαιδευτικός και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δε θεωρείται κερδοσκοπικός -εμπορικός. Η Εταιρεία επικεντρώνει την δραστηριότητά της σε όλες τις περιοχές παρέμβασης των εταίρων της.

Σκοποί της Εταιρείας είναι:

 1. Η από κοινού και με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο δραστηριοποίηση για την προαγωγή των πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων.
 2. Ειδικότερα η κοινή δράση και συνεργασία με επιστημονικά εκπαιδευτικά κέντρα, ιδρύματα της Ελλάδος και άλλων χωρών καθώς και με θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς.
 3. Η ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μελών του δικτύου αλλά και με άλλους φορείς με παρόμοιους στόχους.
 4. Η οργάνωση κοινών προγραμμάτων (προβολής, διαφήμισης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κ.λπ.)
 5. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση με την αξιοποίηση των τραπεζών πληροφοριών και την χρήση νέων τεχνολογιών.
 6. Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Πίνδου ως ενιαίο σύνολο, ο σχεδιασμός προτύπων, προδιαγραφών και μεθοδολογιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών προβλημάτων, η προώθηση της συμπληρωματικότητας των δράσεων και των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των αναπτυξιακών εταιριών με στόχο αφενός την τήρηση και εφαρμογή των προτύπων και των προδιαγραφών και αφετέρου την ένταξη αυτών των παρεμβάσεων στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών όγκων.
 7. Η τεχνική υποστήριξη των μελών του δικτύου για την προετοιμασία, διεκδίκηση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τον συντονισμό των προγραμμάτων και την ένταξη στην συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη της Πίνδου.
 8. Η έρευνα με στόχο το σχεδιασμό καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προβλημάτων και στην εκπαίδευση με στόχο την σύνθεση των θεωρητικών προσεγγίσεων με τις πρακτικές εφαρμογές μέσα από την συνεργασία με Ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια.
 9. Η μεταφορά τεχνολογίας για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων, το σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στην αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
 10. Το σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής για την ενιαία προβολή της περιοχής, των προϊόντων και των υπηρεσιών της Πίνδου.
 11. Την εκπαίδευση στελεχών των επιχειρήσεων, των αναπτυξιακών εταιριών και των τοπικών φορέων, αιρετών και παραγωγών για την προώθηση της καινοτομίας, τον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών υπέρβασης του κοινωνικού αποκλεισμού, την προβολή και προώθηση της περιοχής, των προϊόντων και των υπηρεσιών.
 12. Την οργάνωση και προετοιμασία μιας συνολικής αναπτυξιακής πρότασης με την μορφή «Λειτουργικού Προγράμματος για την ΠΙΝΔΟ» με προοπτική να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα.
 13. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και συλλογικών εισφορών και η διερεύνηση δημιουργίας εσόδων από την παροχή υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής.

Στην σύσκεψη, εκτός των προαναφερόμενων που αποτελούν & το προσωρινό Δ.Σ. της εταιρείας, παραβρέθηκαν: η κ. Αικ. Ζαρκάδα-Παπαστεργίου- Αντ/ρχος Λίμνης Πλαστήρας, η κ. Ευ. Τσιούφη – Αντ/ρχοςΤεχνικών Έργων Δ. Μουζακίου, ο κ. Γιάννης Σιντελές/Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, ο κ. Ν. Χούτας-Αντ/ρχοςΑμφιλοχίας, ο κ. Χρ. Σινάνης- Δήμαρχος Καλαμπάκας, ο κ. Κ. Ράντος- Αντ/ρχος Καλαμπάκας, ο κ. Βασ.Μπέλλης- Γεν. Δ/ντής ΑΝ.ΚΑ., ο κ. Βασ. Τσιτσιρίγκος- Γεν. Δ/ντής ΟΑΣΕ ΑΕ. και ο κ. Χρ. Γκρέκος- Δ/ντής «ΚΕΚΣταγών».

Στον χώρο της σύσκεψης παραβρέθηκαν ακόμη οι Αντ/ρχοι κ.κ. Άρης Τζάνης, Σωτ. Χατζής & Κ. Μπαλατσούκας, οι δημ. σύμβουλοι Θαν. Γιαννοτάκης, Σωτ. Αγγέλης, Νικ. Τόλιας και  η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πύλης κ. ΜαρίναΠανάγου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

 

Tags: , ,

Πανδαισία χρωμάτων, κίνησης και χορού στο Δήμο Πύλης

Πανδαισία χρωμάτων, κίνησης, χορού και χάρης γέμισαν την πλατεία του Δημαρχείου Πύλης, χθες Τρίτη, 6 Ιουνίου, στην καλοκαιρινή μουσικοχορευτική παράσταση που έγινε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας, Πολιτισμού του Δήμου Πύλης.

Η κ. Πηλίγκου Αγγελική και το εργαστήρι χορού DANC LAB, χάρισαν ευχάριστες στιγμές στους γονείς και στους θεατές που κατέκλυσαν τον χώρο.

Αποδείχθηκε ότι η συνεργασία του Δήμου Πύλης και ιδιωτικών πρωτοβουλιών αποδίδει.

Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μπαλατσούκας Κωνσταντίνος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύλης κ. Πανάγου Μαρίνα, ο κ. Ούτρας Κωνσταντίνος – Δημοτικός Σύμβουλος.

Θα συνεχίσουμε με τέτοιους ρυθμούς και όλο το καλοκαίρι τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και στις Δημοτικές Ενότητες.

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

 

Tags: , ,

Το λαμπερό Σάββατο του Μύλου Ματσόπουλου

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον μύλο Ματσόπουλου. Ο εμβληματικός αυτός χώρος των Τρικάλων, σημείο πολιτιστικής συνάντησης, χριστουγεννιάτικης γιορτής και μουσειακής αναβάθμισης, με εκπαιδευτική δραστηριότητα, θα σφύζει από ζωή και δράσεις. Αιτία, οι δύο ολοήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντός και εκτός του μύλου.
Η πρώτη, είναι το Θεατρικό σχολικό φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων  με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Από τι; 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, συνολικά, 108 μαθητές, 4 σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης από τη Θεσσαλία, 1 σχολή χορού,
9 εκπαιδευτικοί, 3 θεατροπαιδαγωγοί, παρουσιάζουν δρώμενο παραστατικών τεχνών με αφορμή λογοτεχνικά κείμενα. Το δρώμενο προέκυψε από τη συμμετοχή των σχολείων σε δίκτυο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Παραλλήλως, θα λειτουργεί εικαστικό εργαστήρι, ανοιχτό για όλα τα παιδιά.
Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσιάζουν «εικαστικές εγκαταστάσεις» που προέκυψαν από την συμμετοχή τους σε δράσεις του «Κι αν ήσουν εσύ;».
Οι παραστάσεις των σχολείων θα ξεκινήσουν στις 7.30 στον χώρο έξω από το κεντρικό κτήριο του Μύλου.
Τις ίδιες ώρες περίπου, από τις 10:30 μέχρι τις 20:00 το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, ο γνωστός σε όλους Μύλος Ματσόπουλου, παρουσιάζεται σε όλους τους τρικαλινούς μέσω ευρωπαϊκής καμπάνιας. Πρόκειται για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο «Η Ευρώπη στην περιοχή μου»(#EUinmyRegion) που υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, συμπεριέλαβε τον μύλο στα Open Days 2017.
Οι τρικαλινοί και οι τρικαλινές, θα μπορούν το Σάββατο 10 Ιουνίου από 10:30 έως 20:00, να ξεναγούνται στο Μουσείο, να βλέπουν τον μοναδικό στην Ευρώπη κάθετο υδροστρόβιλο του Μύλου με ολόκληρο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και την μουσειολογική του ανάδειξη, με την συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΣΠΑ 2007-2013), ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει μέσα από μια σειρά διαδραστικών εφαρμογών και παιχνιδιών στον κόσμο του σίτου και του αλευριού με την συλλειτουργία των τριών ενεργειακών δυνάμεων: νερό, θερμική ενέργεια και ηλεκτροκίνηση και την συνύπαρξη τους με την παραδοσιακή αλευροποιία.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Η Επιτροπή Ειρήνης μετέχει στην κινητοποίηση για το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων συμμετέχει στο κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Νομό μας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και καλεί όλους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 24 Ιούνη στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Η κυβέρνηση συμμετέχει δραστήρια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λαμβάνοντας μέρος σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, «γη  και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών.

Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής όγκος πολεμικών πλοίων και φονικών μηχανών κάθε είδους. Από τη Σούδα φεύγουν οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν τις άλλες χώρες.

Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί Κέντρο Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ, έχει αναβαθμιστεί σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας».

Το ΝΑΤΟ είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα μας όπως αναφέρουν οι κάθε είδους κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πρόσημου. Το βλέπουμε από την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, από τις τωρινές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Οι συνεχείς και αυξημένες παραβιάσεις που καταγράφονται στο Αιγαίο, έχουν την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, η Επιτροπή Ειρήνης μετέχει στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα που κάλεσε τον ελληνικό  λαό, τους εργαζόμενους  να αντιτάξει την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς της περιοχής μας.

Να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα, να κλείσουν όλες οι βάσεις και οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας και η εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι οι δύο όψεις της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, που δεν διορθώνεται, δεν μερεμετίζετε, αλλά πρέπει να ανατραπεί, για να απαλλαγούν οι λαοί από εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝH

Η  αναχώρηση  θα γίνει με Λεωφορεία από τα Τρίκαλα,  Σάββατο 24 Ιούνη στις 7.30 π.μ. από την οδό Β. Τσιτσάνη, πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

 

Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων

 

Tags: , ,

Ανάβαση στο Χαλικόβουνο από τη Δέση

Το Χαλικόβουνο (υψ. 2135 μ.) είναι τμήμα του σχηματισμού της Νεράιδας, της φυσικής συνέχειας δηλαδή του ορεινού όγκου της Τριγγίας προς νότο. Είναι και η ψηλότερη κορυφή του σχηματισμού και η πιο επιβλητική καθώς η προέκτασή της καταλήγει σε τεράστια ορθοπλαγιά, πάνω από το Παλαιοχώρι. Όπως συχνά συμβαίνει, η ονομασία της διαφέρει από την επίσημη που αναγράφεται στους χάρτες (Μπριτσιάσα) ή και από εκείνη που κάποιοι ντόπιοι αναφέρουν (Μπουτζά).

Η προσπέλασή της γίνεται από τρεις βασικές κατευθύνσεις. Νότια από την Πύρρα, νοτιοδυτικά από τη Δέση και βόρεια από τη θέση Γκολέμι, ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και στην Κρανιά. Επιλέγοντας τη δεύτερη διαδρομή, γνωρίζαμε τη δυσκολία της από προηγούμενη ανάβασή μας αλλά η ομορφιά και το φυσικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει υπερίσχυσε των άλλων συντομότερων επιλογών.

Το πρωινό της Δευτέρας, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μας βρήκε στην είσοδο του ορεινού χωριού της Δέσης.  Ο σπουδαιότερος λόγος της επίσκεψης αυτή την εποχή είναι ασφαλώς το εντυπωσιακό θέαμα των νερών που τρέχουν από παντού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το όνομα του χωριού, αφού εδώ καταλήγουν τα νερά των ορεινών όγκων του Καπ Γκρας και του Χαλικόβουνου με τη  μορφή χειμάρρων. Σε αυτά προστίθενται τα νερά των πηγών Γκούρα, Μαρτάτα, Αυγό, Γκροζόλα. Όλα μαζί δημιουργούν το Καμνιαΐτικο ρέμα που τρέχει μέσα στο εντυπωσιακό ομώνυμο φαράγγι, στα πόδια των χωριών Άγιος Νικόλαος και Δροσοχώρι για να συναντήσει τον Ασπροπόταμο.

Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε όχι από τον χωματόδρομο ακολουθώντας την ένδειξη προς Άγιο Νικόλαο – Καταρράκτες – Σπήλαιο Γκόλφως, αλλά δεξιά από το ρέμα, ανηφορικά μέχρι να συνατήσουμε μονοπάτι που κινείται μέσα στο δάσος. Ένα δάσος ελάτων, από τα κλαδιά των οποίων κρέμονται οι σταγόνες της πρόσφατης νεροποντής. Βαρύ το χώμα από το νερό, η λάσπη κυριαρχεί, μαζί με την υγρασία. Κάποια ηλιαχτίδα καταφέρνει να τρυπώσει μέσα από τα φυλλώματα για να συναντήσει το τρυφερό μωβ μιας ορχιδέας. Πιο πάνω θάλλουν λευκά κεφαλάνθηρα.

Βγαίνοντας από το δάσος, είμαστε στην αρχή του ρέματος το  οποίο τροφοδοτεί ένας από τους καταρράκτες της Δέσης. Τους ακριβοθώρητους λόγω της θέσης τους και της δυσκολίας προσπέλασης. Μια σύντομη στάση για φωτογραφίες και ξεκούραση και περνάμε απέναντι συνεχίζοντας πάνω σε σάρα και στη συνέχεια σε μικρό ανθισμένο λιβάδι. Ακολουθεί απότομη ανηφόρα σε πέτρινο μονοπάτι και ξανά σε δάσος. Σημάδια δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο της διαδρομής, γεγονός που δυσκολεύει την ανάβαση.

Βγαίνοντας πλέον στα υποαλπικά πεδία, στο υψόμετρο των 1700 περίπου μέτρων, έχουμε μπροστά μας τις ψηλές κορφές του συγκροτήματος, λίγο πολύ σκεπασμένες από την ομίχλη. Ο προορισμός μας είναι ανατολικότερα, και 400 περίπου μέτρα πιο ψηλά, που σημαίνει πορεία περιπου μιας ώρας και μισής ακόμη.

Προσεγγίζοντας την κορυφή, έχουμε αριστερά μας την Κρανιά και τον οικισμό Κονάκια, ευδιάκριτα κάτω από τα πόδια μας. Ο άστατος καιρός, μικρά μόνο παράθυρα προσφέρει για παρατήρηση των γύρω κορυφών και φωτογράφιση. Ακόμα και η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία κορυφής, χρειάστηκε αρκετή υπομονή για να τραβηχτεί.

Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή υπό την απειλή της βροχής που ποτέ δεν έπεσε.

Το σύνολο της πορείας δεν ξεπέρασε τα 11 χιλιόμετρα αλλά λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς των 1200 μέτρων, οι ώρες πορείας ξεπέρασαν τις επτά.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή11/6 έχουμε προγραμματισμένη πορεία στις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου, ακολουθώντας τη διαδρομή Παλιά Βροντού – Παππά Αλώνι – Κρεβάτια. Η διαδρομή κρίνεται σαν εύκολη, και οι ώρες πορείας υπολογίζονται σε τέσσερες. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 

 

Tags: , ,

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017

Όλα ξεκινούν από ένα σημείο: είναι το σημείο εκκίνησης. Γύρω από αυτό προστίθενται με τον καιρό άλλα σημεία, ιστορίες, φωτάκια, τελίτσες, γραμμές, στάσεις, μονάδες, κόμβοι, ερμηνείες. Αυτό το καλοκαίρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων  θα πάρουμε μέρος στο παιχνίδι της πρόσθεσης γύρω από ένα σημείο. Όλα θα ξεκινήσουν από το πόσες διαφορετικές λέξεις έχουμε για να περιγράψουμε το σημείο και μετά θα πειραματιστούμε με το σημείο βρασμού, θα κινηθούμε κρατώντας ένα σημείο ισορροπίας, θα ζωγραφίσουμε γύρω από τις τελείες, θα πούμε ιστορίες με σημεία και τέρατα, θα παίξουμε με τα σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία των καιρών, θα ξεκινήσουμε ταξίδια προς τα σημεία του ορίζοντα.

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών με περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, προσκαλεί γονείς και παιδιά σ ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία. Οι βιβλιοθήκες είναι σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες – μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας. Συντονιστής και κομβικό σημείο του ΔΕΒ είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2017 διανύει μια απόσταση τόσο γεωγραφική όσο και συμβολική, από ένα σημείο σε ένα άλλο, από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.

Το 2017 μας επιφυλάσσει ένα καλοκαίρι που θα αποτελέσει το ορόσημο για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε… το σημείο που ονειρευόμαστε να φτάσουμε… και το σημείο όπου θα ισορροπήσουμε με το ερχομό του Φθινοπώρου… δίνοντας νέα δυναμική και πνοή σ’ αυτό το πείραμα σημείων που είναι το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, στο οποίο απαιτείται προεγγραφή για την παρακολούθηση των εργαστηρίων.

Tags: , ,

Έργα αναπλάσεων σε χωριά υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων

Έργα αναπλάσεων και βελτιώσεων σε χωριά υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων με 120.000 ευρώ. Με δύο δημοπρατήσεις που διεξήχθησαν στις 6 και στις 8 Ιουνίου 2017, βελτιώνονται δρόμοι και γίνονται παρεμβάσεις στην Αγρελιά και τον Παλαιόπυργο της ΔΕ Παληοκάστρου. Τα χρήματα προέρχονται από τους ίδιους πόρους του Δήμου.
Η πρώτη δημοπρασία αφορούσε στο έργο «Εργα υποδομής στην ΤΚ Αγρελιάς» με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Προσωρινό μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Τσίνας και σια ΟΕ» με ποσοστό έκπτωσης 46,9%. Οι εργασίες προβλέπουν επισκευή και συντήρηση τμημάτων του οδοστρώματος που παρουσιάζουν τοπικές φθορές, επούλωση λάκκων, παραμορφώσεων, ρηγματώσεων και καθιζήσεων.
Η δεύτερη δημοπρασία αφορούσε στο έργο «Πλακόστρωση κεντρικών δρόμων  Παλαιοπύργου της ΔΕ Παληοκάστρου». Επίσης με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Σγουραλής Παναγιώτης και Σια», με ποσοστό έκπτωσης 41,96%. Οι εργασίες αφορούν στην πλακόστρωση των πεζοδρομίων του κεντρικού δρόμου στον Παλαιόπυργο, δίνοντας ανάσα στους κατοίκους του χωριού.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

 

Tags: , ,

Στη βελτίωση του δρόμου προς τη Μηλιά Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια

Στη βελτίωση του δρόμου προς τη Μηλιά Τρικάλων, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου προς Μηλιά», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με τη σύμβαση αυτή βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στο δρόμο για τη Μηλιά, πραγματοποιώντας ασφαλτόστρωση και τεχνικές παρεμβάσεις, όπου απαιτείται. Ο δρόμος αυτός, στην περιοχή του Ασπροποτάμου, παρουσίαζε καθιζήσεις και με την παρέμβασή μας αυτή επιθυμούμε να καλυτερεύσουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων και να στηρίξουμε τους κατοίκους της υπαίθρου στις καθημερινές τους μετακινήσεις».

 

Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται να γίνουν εργασίες χωματουργικών, τεχνικών και οδοστρωσίας σε μήκος 800 m περίπου στον υπάρχοντα δρόμο προς Μηλιά. Προβλέπονται οι εξής εργασίες:

 

Α. ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ

Θα εκτελεστούν εργασίες χωματουργικών για την βελτίωση της οριζοντιογραφίας και της μηκοτομής του δρόμου. Το πλάτος της υποδομής σε ευθυγραμμία θα είναι περίπου 6 m  (εκσκαφή ορυγμάτων – επιχωμάτων).

Επί της υποδομής θα κατασκευαστεί επίχωμα με αμμοχάλικα ποταμού μέσου συμπυκνωμένου πάχους 0,30 m όπου απαιτηθεί .

 

Β. ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Περιλαμβάνονται εργασίες κατασκευής:

-Κατασκευή σωληνωτού οχετού διαμέτρου 1,00 m  σε θέση που θα υποδειχθεί από την υπηρεσία κατά την έναρξη των εργασιών

-Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου σε όλο το μήκος της οδού

-Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην είσοδο του οικισμού

-Επένδυση με λίθους στους ήδη υπάρχοντες τοίχους

 

Γ. ΟΔΟΣΤΡΩΣΙΑ

Θα γίνουν εργασίες οδοστρωσίας , στρώση υπόβασης πάχους 0,10 m από θραυστό υλικό λατομείου.

 

Tags: , ,

Σύλληψη αλλοδαπής για παραβίαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη, χθες (07-06-2017) το απόγευμα στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.)Τρικάλων, μία 50χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν δύο χάρτινες συσκευασίες με ποσότητες κατεργασμένου καπνού, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, συνολικού βάρους (971) γραμμαρίων. Οι κατασχεθείσες ποσότητες καπνού θα αποσταλούν στο Τελωνείο Τρικάλων για τον προσδιορισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Tags: , ,

Επτά έτη προσφοράς μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΕΙ

Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο ο 7ος κατά σειρά χρόνος λειτουργίας του αυτοδύναμου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων» (MSc in Project and Programme Management), το οποίο διενεργείται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των υποψηφίων σπουδαστών, καθώς αφ’ ενός εστιάζει στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα οικονομικό κλάδο της διαχείρισης έργων (project management) και της διοίκησης προγραμμάτων (programme management) που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης διεθνώς, ενώ αφ’ ετέρου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελληνική επικράτεια. Το δε περιεχόμενό του είναι σύγχρονο και εστιασμένο στην εθνική και διεθνή πραγματικότητα, ενώ οι φοιτητές του έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ταυτόχρονα και το ευρύτερο πλαίσιο της επιστήμης της διοίκησης. Φέτος, για πρώτη χρονιά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αλληλεπίδρασαν με επιχειρήσεις και πρακτικές, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα πιστοποίησης κατά το διεθνές πρότυπο IPMA.

Από το ΠΜΣ ΔΔΕΠ αποφοίτησαν έως σήμερα περισσότεροι από εκατό (100) σπουδαστές, πτυχιούχοι διαφορετικών επιστημονικών κλάδων (μηχανικοί, οικονομολόγοι, στελέχη επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοίας ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εθνής αγοργρα η διοχείω κ.α.), διαφορετικών ελληνικών ιδρυμάτων, οι οποίοι έχουν αξιοποιηθεί από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Οι σπουδές τους ολοκληρώνονται με την περαίωση δυο ακαδημαϊκών εξαμήνων (1 έτος), ενώ απασχολούνται και στην πραγματοποίηση έρευνας στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας για ένα ακόμη ακαδημαϊκό εξάμηνο (0,5 έτος).

Το ΠΜΣ ΔΔΕΠ είναι το παλαιότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του στο χώρο, έχει συνθέσει μια κοινότητα υποψηφίων φοιτητών, σπουδαστών και αποφοίτων, ενώ έχουν παραχθεί σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα και έχουν διενεργηθεί αξιόλογες επιστημονικές ημερίδες με την παρουσία επιστημόνων και προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας.

Με αφορμή την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων για εγγραφή στο εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, απευθύνεται χαιρετισμός του Διευθυντή του Προγράμματος κ. Ανθόπουλου Λεωνίδα (Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων), ενώ δημοσιεύονται και οι εμπειρίες σπουδαστών του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ ΔΔΕΠ και στα κοινωνικά μέσα, ενώ μπορούν να απευθύνονται και στη Γραμματεία του προγράμματος:

http://de.teithessaly.gr/master

https://www.facebook.com/MScProjectManagementGR/

https://twitter.com/postgraduateTEI

https://www.linkedin.com/in/postgraduate-programmes-a1184810b

τηλ.: 2410-684708, 709, e-mail: postgraduate@teithessaly.gr

 

Tags: , ,

Στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης η Θεσσαλία

Μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Association des Régions Européennes des Produits d’ Origine – AREPO) είναι πλέον η Θεσσαλία καθώς έγινε δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

«Είναι θαυμάσιο νέο για την AREPO να υποδεχθεί στους κόλπους της τη Θεσσαλία, μία από τις πιο όμορφες περιφέρειες του κόσμου με ιδιαίτερα σημαντική κληρονομιά στον πολιτιστικό, τον ιστορικό και τον αγροτικό τομέα», επισημαίνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της και αναδεικνύει τα 31 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Θεσσαλίας στους τομείς των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των φρούτων, της ελιάς, των ξηρών καρπών και του κρασιού.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

«Η ένταξη της Θεσσαλίας στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας για ενίσχυση της εξωστρέφειαςτου  αγροδιατροφικού τομέα, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του κεντρικού στόχου μας που είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην τοπική οικονομία», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Σε μεγάλο μέρος του πλανήτη  αυξάνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα και τα λεγόμενα προϊόντα ταυτότητας, που συνδέεται με την ποιότητα, τη γεωγραφική ένδειξη, τα βιολογικά-οργανικά χαρακτηριστικά τους, το «δίκαιο εμπόριο».

Η Θεσσαλία, που είναι η καρδιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων τα οποία  απευθύνονται κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού που τα ζητούν κι είναι διατεθειμένα να πληρώσουν γι’ αυτά.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση, να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το brandname των Θεσσαλικών προϊόντων και κυρίως να τα προωθήσουμε με συστηματικό, επίμονο και οργανωμένο τρόπο στις διεθνείς αγορές.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εργαζόμαστε μεθοδικά σε συνεργασία με τους παραγωγούς αλλά και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά όπως αποδεικνύει για παράδειγμα ο 5πλασιασμός των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης είναι δίκτυο περιφερειακών κυβερνήσεων/αρχών και ενώσεων παραγωγών που ασχολούνται με προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η AREPO ιδρύθηκε το 2004 στο Μπορντώ της Γαλλίας από 16 περιφέρειες έξι ευρωπαϊκών χωρών και τώρα εκπροσωπεί 27 περιφέρειες της ΕΕ και περισσότερες από 400 ενώσεις παραγωγών που καλύπτουν πάνω από το 40% των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.

Σκοποί της Ένωσης είναι:

-Η ανάπτυξη των Προϊόντων ποιότητας και Γεωγραφικής Ένδειξης ως εργαλεία για την αγροτική ανάπτυξη και τον περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτό επίσης προϋποθέτει την ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

-Η διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους παραγωγούς.

– Lobbyingγια επαρκή προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και αγορές τρίτων χωρών.

-Lobbyingγια να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα θα είναι κυρίαρχο στοιχείο στις πολιτικές προώθησης προϊόντων.

-Η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης και πληροφόρησης στο καταναλωτικό κοινό.

Tags: , ,

Η Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας για το μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διενεργήθηκε στο Βόλο την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, εγκρίθηκε  το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας.

Με αυτό το τρόπο, αναγνωρίζεται και από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ανάγκη  για συγκροτημένο σχεδιασμό και δράση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν  τα άτομα με αναπηρία  και τις οικογένειές τους, καθώς και η ανάγκη για τη συγκρότηση «συμμαχιών» και συνεργασιών,  προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις και εμπόδια.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, αναμένει την από κοινού υπογραφή του εν λόγω μνημονίου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας κ. Ράλλη Τσιουλάκη, η οποία θα σηματοδοτήσει την συνεργασία και τον από κοινού σχεδιασμό των τριών Φορέων σε ζητήματα που αφορούν την αναπηρία και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς, για τη δημιουργία ανάλογων στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού κινήματος, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τη Θεσσαλία και όχι μόνο.-

 

Μετά τιμής,

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Ράλλης Τσιουλάκης

 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found