Tags: , ,

Περιοδείες Κ. Σκρέκα το τριήμερο σε χωριά των Τρικάλων

Χωριά των Τρικάλων επισκέφτηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Υποδέχθηκε, μαζί με κατοίκους του χωριού, την εικόνα της Παναγίας στη Φωτάδα και συμμετείχε στις εκεί λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Κ. Σκρέκας επισκέφτηκε επίσης το Σκεπάρι, αλλά και το Γριζάνο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους των χωριών για όσα τους απασχολούν και κυρίως για τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Tags: , ,

Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης στο Δήμο Καλαμπάκας

Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (infotourist) του Δήμου Καλαμπάκας συμπλήρωσε τους επτά μήνες λειτουργίας. Στο διάστημα αυτών των μηνών πλήθος τουριστών, ντόπιων και ξένων, επισκέφτηκε το χώρο του γραφείου, αναζητώντας πληροφορίες τόσο για τον ιερό χώρο των Μετεώρων όσο και για την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των επισκεπτών από την ημέρα λειτουργίας του γραφείου (1/11/2016) έως τα τέλη Μαΐου ανέρχεται στους 5.912 , με αποκορύφωμα επισκεψιμότητας τους δύο τελευταίους μήνες, Απρίλιο και Μάιο. Ειδικότερα κατά τον μήνα Απρίλιο οι επισκέπτες ανήλθαν στους 1.764, ενώ τον Μάιο στους 2.444, με τους Γάλλους τουρίστες να βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας (697). Ακολουθεί η Γερμανία (206), η Αμερική (143), η Ελλάδα (121) και ο Καναδάς (119).

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των τουριστών αποχωρεί αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από τον πλέον προσεγμένο χώρο του γραφείου, όσο και από την ποιότητα των πληροφοριών αλλά και την εξυπηρέτηση που παρέχει το προσωπικό.

Ευχή, λοιπόν, και ελπίδα όλων μας είναι να συνεχιστεί το αμείωτο ενδιαφέρον, ελλήνων και ξένων τουριστών για την περιοχή μας.

Δήμος Καλαμπάκας

 

 

Tags: , ,

Ηρακλής Φίλιος: Τελικά, τι είναι Εκκλησία;

Αν το ερώτημα που αιωρείται λίγο παραπάνω, τεθεί σε ανθρώπους που καθημερινά κινούνται έξω, έχω ισχυρή την αίσθηση πως θα δοθούν ποικίλες απαντήσεις, οι οποίες εντούτοις δεν θα καταστούν ικανοποιητικές. Ακόμη και οι πιο υποψιασμένοι, ίσως να μην απαντούσαν αναλόγως.

Ομολογώ πως μέσα από την τακτοποίηση των σημερινών αυτών σκέψεων, και όσον αφορά το παραπάνω ερώτημα, σκέφτηκα για άλλη μία φορά τους ανθρώπους που δεν εκκλησιάζονται. Τους αδιάφορους, τους ατσαλάκωτους, τους αγνωστικιστές, τους αθεϊστές, τους αναρχικούς, τους αρνητές. Και τους σκέφτηκα ξανά, όχι γιατί ο λόγος του Χριστού απευθύνεται σε όλους (και φυσικά και σ’ εκείνους), αλλά γιατί οι άνθρωποι αυτοί, έχω αθεράπευτη την πίστη ότι έχουν μέσα τους ένα έδαφος «ακατανόητο», «τσαλακωμένο», «ανακατωμένο» και άνυδρο, το πλέον κατάλληλο για να πέσει ο σπόρος και οι μύχιες και οντολογικές τους αναζητήσεις, να γνωρίσουν τον Χριστό, να γνωρίσουν την Εκκλησία. Επουδενί ως ειδυλλιακή κατάσταση, αόριστο και απροϋπόθετο πνευματικό βίωμα, κοσμικό γεγονός, τόπος τέλεσης μυστηριών που η ανθρώπινη συνήθεια κατάντησε ως μη αγιοπνευματικό γεγονός. Γιατί η Εκκλησία δεν είναι όλα αυτά. Και πιστεύω, πως μόνο αν ο άνθρωπος γνωρίσει αυτό που είναι, τότε θα βάλει το πιο ουσιαστικό λιθαράκι για να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σε αυτό που ο Θεός τον καλεί να γίνει.

Θέλω λοιπόν τοιουτοτρόπως, να τονίσω πως το τι είναι Εκκλησία – λεκτικά, σχηματικά – δεν έχει τόσο νόημα για τον άνθρωπο. Η εκκλησία όμως, έχει νόημα, όταν γίνει για τον άνθρωπο αυτό που είναι. Το να υπάρχει για να υπάρχει, ουδόλως δεν ερεθίζει τις υπαρξιακές ανάγκες και προοπτικές του ανθρώπου. Το να γίνει, και να γίνεται μέσα στον καιρό και στον κάθε καιρό του σύνολου χρόνου, αυτό που είναι, αυτό πραγματικά έχει ενδιαφέρον να στρέψει αρχικά τον άνθρωπο προς το παραπάνω ερώτημα, το οποίο με τη σειρά του θα τον οδηγήσει στην αλήθεια των πραγμάτων, ήτοι την ανάπτυξη των αισθητηρίων που καλωσορίζουν στην υπόσταση του, την άκτιστη θεία χάρη.

Είναι ανάγκη, κάπως και κάπου να αναζητήσουμε την ταυτότητα της Εκκλησίας, αυτή την ειδοποιό της διαφορά, την ιδιαιτερότητα της. Αυτό δηλαδή που θα δείξει στους ανθρώπους τι όντως είναι και τι γίνεται μέσα από το είναι της, καθώς καταπώς σημειώνει ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ.κ. Ιωάννης Ζηζιούλας «το είναι και η ταυτότητα της Εκκλησίας ως εσχατολογικής κοινότητας δεν βρίσκεται στην ιστορία, σε αυτό που είναι τώρα, αλλά στην Βασιλεία, σε αυτό που θα είναι» ή κατά Νικόλαο Καβάσιλα «ἡ ἐν Χριστῷ ζωή φύεται μέν ἐν τῶδε τῷ βίῳ καί τάς ἀρχάς ἐντεῦθεν λαμβάνει». Αυτή η προσέγγιση του Γέροντος Περγάμου, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε το γεγονός της αμφισημίας που εντοπίζεται στη φύση της Εκκλησίας∙ η Εκκλησία ζει το μέλλον της στο παρόν της και ολοκληρώνει το παρόν της στο μέλλον. Αυτό καταδεικνύει με περίτρανο τρόπο τη χρονική της απαγκίστρωση από τον κάθε καιρό και κάθε τόπο που καθηλώνει την προοπτική της σε δεδομένα κτιστά χωροχρονικά πλαίσια. Με άλλα λόγια, στην Εκκλησία δεν ζούμε για τα έσχατα μόνο, όπως δεν ζούμε μόνο για το παρόν. Υφίσταται λοιπόν η Εκκλησία σε μία χρονική διαλεκτική θα λέγαμε, μεταξύ ιστορικισμού και εσχατολογισμού, ζώντας το ιστορικό της παρελθόν και το ιστορικό της παρόν στην εσχατολογική της πραγμάτωση. Και είναι σημαντικό αυτό, διότι αναιρεί με τον τρόπο αυτό, τη μονοσήμαντη «εξουσιαστικότητα» και αποκλειστικότητα των εσχάτων. Αποφεύγοντας δε παράλληλα την καθήλωση στα κτιστά και πεπερασμένα που νοηματοδοτούν μεν την ιστορική της πορεία, αλλά δεν την ολοκληρώνουν.

Η πατερική σκέψη απέφυγε να δώσει ένα σαφή ορισμό για το είναι της Εκκλησίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μονομερή και απόλυτα οριοθετημένη συμπύκνωση του πνευματικού γεγονότος και θα δημιουργούσε μία εκλαϊκευμένη και κτιστή εικόνα για την ίδια. Εν τέλει, θα διερήγνυτο η σχέση Θεού – ανθρώπου και το μυσταγωγικό και εμπειρικό βίωμα θα ενέπιπτε σε όρους του όντος. Αν λοιπόν, γινόταν κάτι τέτοιο, κάθε χαρισματική έκφραση της ιερότητας θα προσεγγιζόταν μαγικά και όχι μυσταγωγικά. Ένας λοιπόν οποιοσδήποτε ορισμός της Εκκλησίας απεμπολεί το μυστήριο της θείας αποκάλυψης και νοεί τα έσχατα ως ιστορισμό. Κι εδώ, συναντάται μία ακόμη αμφισημία. Ενώ το ιστορικό και πνευματικό γίγνεσθαι στη ζωή της Εκκλησίας εικονίζει την αλήθεια των εσχάτων, αν τα έσχατα (γιατί εκεί αποκτά την αιωνιότητα της η Εκκλησία) νοηθούν μέσα από λεκτικά  σχήματα, τότε η Εκκλησία καταντά απολύτως και ολοκληρωτικώς ένα τελεσίδικο ιστορικό γεγονός, που δεν βιώνει την εσχατολογία του, αλλά ορίζει το απρόσληπτο, σαρκωμένο δε μυστήριο του Θεού, ως μη σημαινόμενο, μηδέποτε βιούμενο δια της θείας χάριτος και κοινωνίας με τον τριαδικό Θεό.

Τελικά, τι είναι Εκκλησία; Δεδομένου ότι ο απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή συνδέει την Εκκλησία με τη σύναξη των πιστών για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, λέγοντας «συνερχομένων ὑμῶν ἐν ἐκκλησίᾳ» (Α’ Κορ. 11, 18), μπορούμε να πούμε πως η Εκκλησία συνδέεται με τη Θ. Ευχαριστία. Αυτό που μας επιτρέπει να τονίσουμε αυτή τη σύνδεση ακόμη περισσότερο, είναι το γεγονός ότι ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, τον 14ο αιώνα πρώτος ορίζει την Εκκλησία, γράφοντας στην Ερμηνεία στη Θεία Λειτουργία πως «σημαίνεται δέ ἡ Ἐκκλησία ἐν τοῖς μυστηρίοις». Να η ταυτότητα της Εκκλησίας. Τα ιερά της μυστήρια. Και με τον όρο «μυστήριο» σε πληθυντικό αριθμό (βλ. επίσης «Ὀρθοί. Μεταλαβόντες τῶν θείων, ἁγίων, ἀχράντων, ἀθανάτων, ἐπουρανίων καί ζωοποιῶν, φρικτῶν τοῦ Χριστοῦ Μυστηρίων» στην ευχή της Θείας Λειτουργίας), ο Καβάσιλας εννοεί το κατεξοχήν μυστήριο, το «κεφαλαιωδέστερον» όλων κατά Διονύσιο Αρεοπαγίτη, τη Θ. Ευχαριστία.

Αυτή τη θέση, είχε προφανώς στην σκέψη του ο Ρώσος Θεολόγος Nicholas Afanasiev (1893-1966) και έκανε λόγο για πρώτη φορά, για την «ευχαριστιακή εκκλησιολογία», την οποία υποστήριξε στη διατριβή του, ο τότε νέος θεολόγος Ιωάννης Ζηζιούλας (όταν την κατέθετε δεν γνώριζε τα έργα του π. Afanasiev). Ως γνωστόν ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης είναι γνωστός για τη συμβολή του στην ευχαριστιακή εκκλησιολογία, την οποία συνδέει για την ασκητική. Στη Θ. Ευχαριστία εξάλλου, εντοπίζει ο ίδιος το είναι της Εκκλησίας.

Στο σημείο όμως αυτό, οφείλω μία άκρως ενδιαφέρουσα επισήμανση. Το γεγονός ότι ο απόστολος Παύλος και ο Καβάσιλας, συνδέουν την Εκκλησία με το ευχαριστιακό γεγονός της «επί το αυτό» συνάξεως, σημαίνει ότι η Θ. Ευχαριστία είναι ένα μυστήριο που τελείται στον ιστορικό αυτό καιρό της κτίσης, έχει όμως την αναφορά του στη Βασιλεία του Θεού. Και είναι το μοναδικό μυστήριο που θα υπάρχει στα έσχατα. Στα έσχατα δεν θα υφίστανται τα ιερά μυστήρια του γάμου, της εξομολόγησης κ.ο.κ.. Ίσως και γι’ αυτό δεν αποτελούν μυστήρια με την ακραιφνή έννοια του όρου (τα μυστήρια δεν είναι επτά όπως διατείνεται η σχολαστική θεολογία), καθώς το κατεξοχήν μυστήριο από όπου αντλούν την ταυτότητα τους όλα τα άλλα, είναι η Θ. Ευχαριστία. Γι’ αυτό και ο γάμος για παράδειγμα τελούταν μέσα στη Θ. Ευχαριστία.

Προς μία τέτοια ομολογία, συνηγορεί ο όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο οποίος μέσα από το τρίπτυχο «σκιά-εικόνα-αλήθεια» αναδεικνύει τον άρρηκτο δεσμό Θ. Ευχαριστίας και Βασιλείας του Θεού (ανατρέπει δε παράλληλα την αρχαιοελληνική έννοια της αιτιότητας). Γράφει λοιπόν ο Μάξιμος ο Ομολογητής, στα σχόλια του στο «Περί εκκλησιαστικής ιεραρχίας» του Διονυσίου Αρεοπαγίτου: «Σκιά τά τῆς Παλαιᾶς, εἰκών τά τῆς Νέας Διαθήκης, ἀλήθεια δέ ἡ τῶν μελλόντων κατάστασις».

Μέσα από αυτό το σχήμα ο Μάξιμος θέλει να μας δείξει πως η μελλοντική Βασιλεία είναι το αίτιο και το αρχέτυπο της Θ. Ευχαριστίας, η οποία είναι για εκείνον εικόνα μιας αληθινής Ευχαριστίας. Η ευχαριστιακή εκκλησιολογία αυτό προβάλλει. Την άρρηκτη σύνδεση Εκκλησίας και Θ. Ευχαριστίας. Έτσι, με την πραγματικότητα αυτή η ταυτότητα της Εκκλησίας δεν είναι φιλοσοφική, ιδεολογική, ιεραποστολική, αλλά μυστηριακή και δη ευχαριστιακή. Αυτό την ξεχωρίζει από οργανώσεις, ιδεολογίες, θεωρίες και συστήματα. Αυτό το χάρισμα της ευχαριστιακής συνάξεως την επεκτείνει στα έσχατα, όπου και συνεχίζει να υπάρχει. Αιώνια.

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

Tags: , ,

Ενημέρωση του Δ. Τρικκαίων για την ένταξη παιδιών στα ΚΔΑΠ-Σταθμούς

Εκδόθηκε η πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για να δηλώσουν οι γονείς/κηδεμόνες τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών/εφήβων/ ατόμων με αναπηρία μέσω «Αξίας τοποθέτησης» (voucher) στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων.

Από τις 24 Μαΐου 2017 ως τις 9 Ιουνίου 2017 (και ώρα 24.00), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) και να αποστείλουν μαζί με την εκτύπωση της «Αίτησης συμμετοχής – Δήλωσης», ταχυδρομικώς τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την επαγγελματική, οικονομική, οικογενειακή κατάστασής τους.

Η πρόσκληση αφορά εργαζόμενους γονείς, αλλά και ανέργους-ες, εγγεγραμμένους-ες στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ που θα επιλεγούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα και με κριτήριο το όριο της φτώχειας. Αίτηση δικαιούνται να κάνουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά, τις 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία παιδιά, τις 33.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά και τις 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω.

Εξαιρούνται από το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής όσοι έχουν προ-νήπια, παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην πρόσκληση ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, της κατάστασης απασχόλησης ή και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης μόνο για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Πρωινή και Απογευματινή Βάρδια) του Δήμου Τρικκαίων.

 

Επίσης, στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) έχει εκδοθεί ο ενδεικτικός και μη εξαντλητικός κατάλογος βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2017-2018.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

1) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ

2) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

3) Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το φορολογικό έτος 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01/01/2016 έως 31/12/2016).

 

 1. A) ΕΑΝ Η/Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ (ΙΚΑ):

1) Βεβαίωση εργοδότη η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της 23 Μαΐου 2017 και από την οποία θα προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόληση έως και σήμερα (δηλαδή ημερομηνία υπογραφής της βεβαίωσης), το είδος της απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου).

2) Αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης ή αντίγραφο πίνακα προσωπικού Ε4, ή αντίγραφο της ισχύουσας σύμβασης, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η διάρκεια και το είδος της σύμβασης.

 

 1. B) ΕΑΝ Η/Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΗ/ΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ (ΟΑΕΕ):

1) Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην ΔΟΥ και

2) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι είναι ασφαλισμένη ακόμα και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές και

3) Υπεύθυνη Δήλωση περί μη διακοπής της υπαγωγής στον Ασφαλιστικό της Φορέα ή περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

 

Γ) ΕΑΝ Η/Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΗ/ΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ (ΟΓΑ):

1) Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α. ότι είναι άμεσα ασφαλισμένη κατά το τρέχον έτος ή ασφαλιστική ενημερότητα.

 

 

Δ) ΕΑΝ Η/Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ/ΟΣ:

1) Δελτίου Ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται η ανεργία.

Σε περίπτωση που η αιτούσα έχει σύζυγο ή σύντροφο (σύμφωνο συμβίωσης) άνεργο, απαιτείται Δελτίο Ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο στο ποίο να; Βεβαιώνεται η ανεργία.

 

 

Ε) ΕΑΝ Η/Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ/ΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ή/και ένα από τα τέκνα της ή/και ο σύζυγος

– με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω ή/και ένα από τα τέκνα της, απαιτείται Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας εν ισχύ

– με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για το σύζυγό της, απαιτείται Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας εν ισχύ

 

 

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας (Τηλ.: 2431063213 / 2431063214 / 2431063215) αλλά και στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων, ως εξής:

 

Α. Για τα ΚΔΑΠ:

 1. ΚΔΑΠ «ΟΜΟΝΟΙΑ» 10ου Δημοτικού Σχολείου

Ταχ.Δ/νση: Τέρμα Μακεδονίας

Ώρες: 14.00 π.μ. έως 21.30 μ.μ.

Τηλέφωνο: 24310 77330

 

 1. ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Ταχ.Δ/νση: Ασκληπιού & Ζ. Πηγής (έναντι Σιδ. Σταθμού)

Ώρες: 14.00 π.μ. έως 21.30 μ.μ.

Τηλέφωνο: 24310 79550

 

 1. ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» 1ου Δημοτικού Σχολείου

Ταχ.Δ/νση: Δερβενακίων & Πιτσακού

Ώρες: 14.00 π.μ. έως 21.30 μ.μ.

Τηλέφωνο: 24310 79626

 

Β. Για τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» (Πρωινή & Απογευματινή Βάρδια):

Υπεύθυνη/ος: Ίτσιου Ανθή & Φράγκος Παναγιώτης

Ταχ.Δ/νση: Νικ. Πλαστήρα & Αργοναυτών, Συν. Μπάρας , ΤΡΙΚΑΛΑ

Ώρες: 9.00 π.μ. έως 21.00 μ.μ.

Τηλέφωνο: 24310 75110

 

Γ. Για τους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

 1. Βρεφικός Σταθμός ¨Ηλιαχτίδα¨

Υπεύθυνη: κα Αναστασία Ντούλα

Ταχ.Δ/νση: Διογένους 11, Αγία Μονή, Τρίκαλα

Τηλέφωνο: 24310 29550

 1. Βρεφικός Σταθμός ¨Παραμυθούπολη¨

Υπεύθυνη: καΚαλλιόπη Τασιοπούλου

Ταχ.Δ/νση: Τέρμα Μυροφύλλου, Αγ. Οικουμένειος (Σεισμόπληκτα) Τρίκαλα

Τηλέφωνο: 24310 74848

 1. Παιδικός Σταθμός ¨Αερόστατο¨

Υπεύθυνη: κα Κωνσταντίνα Μπάλτου

Ταχ.Δ/νση: Βαλτινό Τρικάλων

Τηλέφωνο: 24310 94575

 1. Παιδικός Σταθμός ¨Ουράνιο Τόξο¨

Υπεύθυνη: κα Αικατερίνη Πλάκα

Ταχ.Δ/νση: Πρίνος Τρικάλων

Τηλέφωνο: 24310 93150

 1. Α΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Υπεύθυνη: κα ΚΟΥΤΣΙΑ ΑΓΟΡΗ

Ταχ.Δ/νση: ΣΚΟΥΦΑ 3 (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ)

Τηλέφωνο: 2431028135

 1. ΣΤ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Υπεύθυνη: κα ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

Ταχ.Δ/νση: ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Τηλέφωνο: 2431020184

 1. Β΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (Παιδικό και Βρεφικό Τμήμα)

Υπεύθυνη: κα ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

Ταχ.Δ/νση: ΠΑΡΟΔΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ(ΟΠΙΣΘΕΝ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Τηλέφωνο: 2431028494

 1. Ζ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Υπεύθυνη:  κα ΜΠΑΜΠΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ταχ.Δ/νση: ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ 10 (Αγ.Οικουμένιος)

Τηλέφωνο: 2431039878

 1. Γ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Υπεύθυνη: κα ΜΠΑΡΔΑ ΜΑΡΙΑ

Ταχ.Δ/νση: ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ 11 (ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ)

Τηλέφωνο: 2431020935

 1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ

Υπεύθυνη: κα ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ταχ.Δ/νση: ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ

Τηλέφωνο: 2431087041

 1. Δ΄ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Υπεύθυνη: κα ΒΟΥΤΥΡΕΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Ταχ.Δ/νση: ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 24 (ΜΠΑΡΑ)

Τηλέφωνο: 2431031782

 1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Υπεύθυνη: κα ΖΑΦΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ

Ταχ.Δ/νση: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

Τηλέφωνο: 2431055104

 1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ

Υπεύθυνη: κα ΒΑΡΣΑΝΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Ταχ.Δ/νση: ΡΙΖΩΜΑ

Τηλέφωνο: 2431096722

 1. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ

Υπεύθυνη: κα ΚΑΜΙΛΗ ΜΑΡΙΚΑ

Ταχ.Δ/νση: ΔΙΑΛΕΚΤΌ

Τηλέφωνο: 2431086471

 1.  Α΄ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Υπεύθυνη: κα ΑΡΔΑΝΙΩΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ταχ.Δ/νση: ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ

Τηλέφωνο: 2431043116

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκ

Tags: , ,

Συνελήφθη 33χρονος για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης

Συνελήφθη σήμερα (06-06-2017) το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του δράστη, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • ένα αντίσκηνο, το εσωτερικό του οποίου είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την καλλιέργεια κάνναβης με τη μέθοδο της υδροπονίας,
 • διάφορα άλλα σύνεργα υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (ανεμιστήρας, σύστημα εξαερισμού, ειδικός λαμπτήρας με ενσωματωμένο μετασχηματιστή) καθώς και
 • μία γλάστρα με ένα καλλιεργούμενο δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους (1,10) μέτρων.

 

Ακολούθως, στους υπόλοιπους χώρους της οικίας βρέθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου και κατασχέθηκαν επιπλέον:

 • μία νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστη κάνναβης (9,2) γραμμαρίων,
 • κλώνοι και φύλλα κάνναβης, συνολικού βάρους (30) γραμμαρίων,
 • ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο, μείγματος κάνναβης και καπνού και
 • μία ζυγαριά.

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ το προανακριτικό έργο διεξάγει το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

 

 

 

 

Tags: , ,

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον ΣΘΕΒ

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με την Optimal HR Group διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο : «Ο πελάτης Πρώτα», την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 και ώρα  16:30-20:00, στις εγκαταστάσεις του  ΣΘΕΒ, Λεωφόρος Καραμανλή και Βιομηχανίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε  Διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το πρόγραμμα  Customer Loyalty, η θεωρία του καθώς και τα εργαλεία διαχείρισης.  Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν διαδραστικές ασκήσεις, videos και παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών από το διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον.

Εισηγητής του Προγράμματος είναι ο κ. Μπαμπαλιάρης Γιώργος, Senior Management Consultant  στην  Optimal HR Group, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και  κάτοχος Master Practitioner in Customer Experience από την Academy of Service Excellence.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ τηλ. 2410-555507 & mail:education@sthev.gr (Δ/νση: Λεωφ. Καραμανλή & Βιομηχανίας) μέχρι και την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017.

 

Tags: , ,

Έκθεση ψηφίδων – ψηφιδωτών στο Μαυσωλείο των Τρικάλων

Στο άγνωστο σε πολλούς Μαυσωλείο των Τρικάλων, πραγματοποιείται έκθεση ψηφίδων – ψηφιδωτών. Πρόκειται για το Μαυσωλείο του Οσμάν Σάχ, δηλαδή για το «μικρό τζαμί», που βρίσκεται στον χώρο του Κουρσούν Τζαμί. Στον χώρο αυτόν συνεργάζονται, ο Δήμος Τρικκαίων. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων για μια μοναδική έκθεση. Εχει τον τίτλο «Ψηφίδων ψήγματα» από τον Αντώνη Καρακωνσταντάκη, που ασχολείται καλλιτεχνικά με το όλο θέμα τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ίδιος, διδάσκων στο τμήμα ψηφιδωτού του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, παρουσιάζει για πρώτη φορά τα έργα του στα Τρίκαλα, σε έναν χώρο που δεν είναι γνωστός, αναδεικνύοντάς τον.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 στις 20:00. Θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου 2017 με ωράριο επίσκεψης 11:00 – 13:00 και 18:30 – 22:00.
Επιμέλεια έκθεσης, Μάριος Ξηρομερίτης, χειρουργός ογκολόγος, π. πρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

 

Σημείωμα για τον Αντώνη Καρακωνσταντάκη

 

Τον Αντώνη Καρακωνσταντάκη είχα την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω πριν από 10 χρόνια, όταν δούλευα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -­‐ Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Δεν με εντυπωσίασε μόνο σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν άνθρωπος. Απλός, προσιτός, μετρημένος, πάντα χαμογελαστός, άνθρωπος με χιούμορ και βαθιά προσήλωση στο έργο του.

Όταν μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θέλει να αναφερθώ στο έργο του, είπα: “Ωραία, αυτά που σκέφτομαι κάθε φορά που αντικρίζω έργα του στο σπίτι μου, γιατί έχω την τύχη να διαθέτω μερικά από αυτά, έχω την ευκαιρία σήμερα να τα μοιραστώ μαζί σας…”.

Τί κάνει λοιπόν ο Καρακωνσταντάκης; Δίνει πνοή σε ένα δύσκολο υλικό. Την πέτρα.

Τις πιο παλιές και θαυμαστές ιστορίες μπορεί να πει μία πέτρα. Ιστορίες καλά κρυμμένες μέσα της. Πέτρες προστατευμένες στην αγκαλιά της γης, άλλες χαμένες στα ψηλά βουνά, σε σημεία δυσπρόσιτα, άλλες στα βάθη της θάλασσας, άλλες δίπλα μας… Η κάθε μια μοναδική, κουβαλάει τις δικές της μνήμες και τα δικά της μυστικά. Αυτά τα μυστικά προσπαθεί λοιπόν να μάθει ο Αντώνης Καρακωνσταντάκης και με το δικό του μοναδικό τρόπο, τοποθετώντας τις ψηφίδες, ολοκληρώνει την ιστορία και μεταφέρει το μήνυμα σε εμάς. Πόσο τυχερός είναι, όταν, κόβοντας την πέτρα, είναι ο πρώτος που διαβάζει την ιστορία της και νιώθει την ανυπομονησία και ίσως την προσδοκία της να ακουστεί. Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο καλλιτέχνης το έχει συνειδητοποιήσει αλλά είναι συνδημιουργός της φύσης. Λιτός, αφαιρετικός, επεμβαίνει τόσο όσο πρέπει στην πέτρα που αποτελεί για αυτόν ένα χρωματιστό καμβά με αρμονία και συνδυασμούς χρωμάτων που μόνο η φύση μπορεί να δώσει. Κάθε πέτρα μοναδική, κάθε ψηφίδα μοναδική, η έμπνευση του καλλιτέχνη αστείρευτη και το αποτέλεσμα… ένα έργο τέχνης που δεν αντιγράφεται, που όμοιό του δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει.

Η δουλειά του δύσκολη και απαιτητική. Από την εύρεση του κατάλληλου υλικού, πράγμα όχι και τόσο απλό αφού η εξωτερική όψη πολλές φορές διαφέρει από το εσωτερικό, την επεξεργασία του, την κοπή ακριβείας που απαιτείται και όλη την υπόλοιπη δουλειά για την ολοκλήρωση. Γιατί η πέτρα είναι δύσκολο υλικό, δύσκολα επεξεργάζεται. Και ταυτόχρονα τόσο σκληρό, αλλά και τόσο εύθραυστο, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να το καταστρέψει.

Απαιτείται λοιπόν δουλειά ακριβείας πάνω σε ένα μοναδικό καμβά. Το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει. Γιατί όσο ψυχρή είναι μια πέτρα σαν υλικό στη φύση, άλλο τόσο ζεστή γίνεται όταν την επεξεργαστείς. Και όταν αυτή η επεξεργασία είναι μοναδική, από ανθρώπους σαν τον Καρακωνσταντάκη, την απογειώνει.

Ο Καρακωνσταντάκης με την τεχνική του αναμιγνύει τόπους, χρόνο, ιστορίες, γιατί και οι ψηφίδες από πέτρα είναι. Τα θέματά του απεριόριστα, άλλωστε η φύση δεν έχει τελειωμό, δεν έχει όρια.

Τα έργα του συνοδεύονται πάντοτε από εμπνευσμένα ποιήματα, που όταν τα διαβάζει κανείς σκέφτεται πόσο χαρισματικός είναι και πώς μπορεί μέσα σε λίγες γραμμές να μεταφράζει το συναίσθημα σε λόγο.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πολύχρονή του πορεία; Τις εκθέσεις του, ατομικές και ομαδικές; Την ενεργή συμμετοχή του σε σημαντικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα; Τη διδακτική του εμπειρία; Τα ιδιωτικά και τα δημόσια έργα του;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στα δημόσια έργα του Καρακωνσταντάκη που υπάρχουν διάσπαρτα στη Λάρισα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ψηφιδωτά στον πεζόδρομο Αγ. Αθανασίου, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη ΔΕΥΑΛ, στο παρρεκλήσι του Αγ. Γεωργίου και στη Χριστιανική Εστία Απ. Παύλου. Στους Αμπελόκηπους, στην Αλόνησσο και την πλατεία του Αμπελώνα. Γλυπτά στο γήπεδο της ΑΕΛ, στην κορυφή του Ολύμπου, στο ΙΑΣΩ αλλά και βέβαια στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Κατσίγρα και Βιόπολις).

Σήμερα όλοι μας έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια αναδρομική έκθεση η οποία θα μας θυμίσει τις παλαιότερες δημιουργίες του, δημόσια και ιδιωτικά έργα, μια μοναδική αγιογραφία, αλλά ταυτόχρονα θα μας εισάγει σε μια καινούρια ενότητα της δουλειάς του που είναι το κόσμημα. Μικρά, μοναδικά έργα τέχνης προορισμένα να κοσμούν, όπως λέει και ο ίδιος “στήθη γυναικών”.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη μου σε μια από τις παλαιότερες συζητήσεις μας. Για τον ίδιο, η τέχνη του ψηφιδωτού ήταν η πρώτη που δημιούργησε ο άνθρωπος, εν αγνοία του σίγουρα, λόγω ανάγκης και συγκυριών. Γιατί όταν τοποθετούσε την πέτρα στη λάσπη για να πατήσει, άθελά του δημιουργούσε τέχνη. Και όντως… πόσο έξυπνο… μήπως έχει δίκιο;

Αυτή η άποψη λοιπόν, αναπτύσσεται σε μια μικρογραφία του παρελθόντος στην αρχή της έκθεσης. Ίχνη, κλαδιά, πέτρες και άχυρα στη λάσπη. Και η δημιουργία ξεκινά…

Μαρίνα Μπλιάτσιου

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

08-1996                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου.

10-1997                Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Π.Ο.Δ.Λάρισας.

08-2001                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου.

04-2002                Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

08-2002                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου.

03-2003                Εταιρία Εικαστικών Τεχνών » Α. ΤΑΣΣΟΣ » Αθήνα              .

05-2003                Δημαρχείο Δήμου Νέσσωνος.

08-2003                Πύλη Αγ. Γεωργίου Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

06-2004                Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο Δήμου Άργους.

07-2004                Δήμος Νέας Κίου Αργολίδας.

09-2004                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου.

02-2005                Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο Ν.Α.Κορινθίας.

05-2005                Μονή Λαζαριστών Ν.Α.Θεσσαλονίκης.

06-2006                Διακίδειος Σχολή Πάτρας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

07-2006                Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Ναυπλίου.

08-2006                Ανεμοπύλες Δήμου Καρύστου.

12-2006                Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

08-2007                Ανεμοπύλες Δήμου Καρύστου.

03-2009                Φιλολογικός Σύλλογος » Παρνασσός » Αθήνα.

08-2009                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σαμαρίνας Γρεβενών.

08-2012                Πολιτιστικό Κέντρο Ουρσουλινών Δήμου Νάξου.

08-2013                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σκιάθου.

05-2014                Γενή – Τζαμί Λάρισας.

12-2014                Θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

05-1994                Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

12-1998                Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

10-2003                Μύλος Θεσσαλονίκης.

12-2003                Μύλος Θεσσαλονίκης.

05-2004                Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Π.Ο.Δ.Λάρισας.

07-2004                Δήμος Γιάννουλης.

11-2007                Φιλολογικός Σύλλογος » Παρνασσός » Αθήνα.

05-2008                Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ( Όμιλος UNESCO ).

11-2008                Φιλολογικός Σύλλογος » Παρνασσός » Αθήνα.

03-2009                Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

05-2009                Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

07-2009                Πολιτιστικό Κέντρο Ραψάνης Λάρισας.

12-2009                Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

09-2013                Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Κρήτης.

01-2017           Θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας – 2ο OPEN NIGHTS – (σ)ΤΡΟΦΗ

 

ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

1998                       Πεζόδρομος Αγ. Αθανασίου Λάρισας.                   ( Ψηφιδωτό )

1999                       Πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισας.                                                            »

1999                       Ναΐσκος Ζωοδόχου Πηγής Δ.Ε.Υ.Α.Λάρισας.                       »

2000                       Κεντρική Πλατεία Δήμου Αμπελώνα.                                   »

2003                       Παρεκκλήσι Αγ. Γεωργίου Λάρισας.                                           »

2004                       Χριστιανική Εστία Απ. Παύλου Λάρισας.                             »

2005                       Παρεκκλήσι Κων/ου και Ελένης Στενή Βάλα Αλοννήσου.   »

2007                       Γυμναστήριο Σχολικού Συγκροτήματος Αμπελοκήπων.       »

2009                       Ιατρική Σχολή Π.Θ. Κτήριο Κατσίγρα.                          ( Γλυπτό )

2010                       Μονή Ολυμπιωτίσσης Ελασσόνα Λάρισας.                  ( Ψηφιδωτό )

2010                       Ιατρική Σχολή Π.Θ. Βιόπολις.                                   ( Γλυπτό )

2011                       Ιασώ Θεσσαλίας.                                                                                 »

2011                       Γήπεδο ΑΕΛ F.C. ARENA.                                                                  »

2013                       Κορυφή Σκολειό Ολύμπου.                                                             »

2014                       Ναός Ιωάννου Προδρόμου Τυρνάβου.                          ( Ψηφιδωτό )

 

 

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ

05-1999                Εισήγηση στο σεμινάριο Κ.Ε.Κ. Ευρωπροοπτική.

06-1999                Παρακολούθηση του συνεδρίου « 1° Συνέδριο για το                                                    Ψηφιδωτό ». Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Αθήνας.

04-2000                Εισήγηση στο σεμινάριο Κ.Ε.Κ. Ελασσόνας.

03-2012                Καλιτεχνική επιμέλεια και δημιουργία λογότυπου στο 15ο Διεθνές                                         Συνέδριο Fat Soluble Vitamins. Καλαμπάκα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 • Έπαινος ΚΖ Πανελλήνιας Εικαστικής Έκθεσης Φιλολογικού Συλλόγου » Παρνασσός » Αθήνα.

05-2008                Έπαινος Πανελλήνιας Εικαστικής Έκθεσης Δημοτικής Πινακοθήκης                         Πειραιά ( Όμιλος UNESCO ).

 • Έπαινος ΚΗ Πανελλήνιας Εικαστικής Έκθεσης Φιλολογικού Συλλόγου » Παρνασσός » Αθήνα.

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

10-1997 ως σήμερα διδάσκω στο τμήμα ψηφιδωτού του Ελεύθερου Εργαστηρίου                                          Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης                      Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.

 

ΒΙΒΛΙΑ

12-2006                » Στοχασμοί »  Ποίηση.  Ατομική έκδοση – Λάρισα.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πιαλεία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι θρησκευτικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πιαλεία (ΤΚ. Δήμου Πύλης) και τις παρακολούθησε πολύς κόσμος. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στην πλατεία του Χωριού όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, παρουσιάστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αγίου Γεωργίου Πιαλείας, Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων, και Βαλτινού όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας  υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου  κ.  Παναγιώτη Μάνου.

Την εκδήλωση προηγουμένως  ,άνοιξε  ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νίκος Λεμονάς που καλωσόρισε τον κόσμο  και τους επισήμους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Παρόντες ήταν ο Πρεσβύτερος Πατέρας Φώτιος  Κωτούλας, ο Δήμαρχος Πύλης  κ. Κων/νος Μαράβας, ο Αντιδήμαρχος κ. Άρης Τζάνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Χρήστος Μπακάλης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Γιαννοτάκης,  κ. Σωτήριος  Αγγέλης, κ. Δημήτριος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Π. Σ. Πιαλείας κ. Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος.

Tags: , ,

Ευχές του Κώστα Σκρέκα προς τους υποψήφιους των Πανελλαδικών

Στους μαθητές και μαθήτριες του νομού μας που παίρνουν μέρος στο δύσκολο αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων  εύχομαι δύναμη και καλή επιτυχία.  Στους εκπαιδευτικούς, καλή δύναμη και συνέχεια στο σπουδαίο έργο τους και τέλος στους γονείς, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για τον αγώνα τους στο πλάι των παιδιών τους, υπομονή.

Εύχομαι ο αγώνας και η προσπάθεια πολλών ετών να δικαιωθεί με την πρόοδό τους.

 

Κώστας Σκρέκας

Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων Ν.Δ.

Πρώην Υπουργός

Tags: , ,

Εγκαινιάστηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό το σχολικό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας στην περιοχή του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του ΕΠΑΛ Καλαμπάκας. Το κτίριο με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης των μαθητών της ευρύτερης περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Παραδίδουμε σήμερα ένα σύγχρονο σχολείο για την Καλαμπάκα. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο. Ολοκληρώσαμε ένα διδακτήριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε μια έκταση 2,7 στρεμμάτων, με 10 αίθουσες, 6 διδασκαλίας και 4 εργαστηριακές, με πολυχώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναρρωτήριο, χώρους υγιεινής και γραφεία για τους εκπαιδευτικούς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Στο σχολείο αυτό διεισδύουν ο επιθυμίες εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και όλων των κατοίκων της περιοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2013 όταν διαπιστώσαμε με τον τότε Δήμαρχο κ. Σακελλαρίου την αναγκαιότητα για να χτιστεί ένα νέο σχολείο. Κάναμε την μελέτη, εξασφαλίσαμε τα χρήματα για την κατασκευή του, το εντάξαμε το 2014 στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το συνεχίσαμε με τον νυν Δήμαρχο κ. Σινάνη, βελτιώσαμε κάποιες αδυναμίες και ήδη μια σχολική χρονιά έχει ολοκληρωθεί σ’ αυτό το κτίριο. Το κτίριο κατασκευάστηκε με βάση τα βιοκλιματικά πρότυπα και με προσανατολισμό στους βράχους των Μετεώρων. Το μήνυμα που στέλνουμε από την Καλαμπάκα είναι ότι η συνεργασία, η συνέργεια, η αμοιβαία συναντίληψη και η ενότητα, αποφέρουν στην τοπική κοινωνία έργα χρήσιμα, αποδοτικά και δημιουργικά».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν να κατασκευαστεί το κτίριο αυτό και κάλεσε όλους να το διαφυλάξουν και να το προφυλάξουν.

Μετά την τελετή του αγιασμού χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Τσιούμας και ο πρώτος Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτριος Νταούλας. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο π. Δήμαρχος Δ. Σακελλαρίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γακόπουλος, Κολίτσας, Μπουτίνας και Μπάρδας, Αντιδήμαρχοι, κ.ά.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το κτίριο χωροθετείται σε οικόπεδο του σχεδίου πόλης Καλαμπάκας με εμβαδόν οικοπέδου 2.578,89 μ2. Το διδακτήριο είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο, έχει συνολική επιφάνεια 1470,00 μ2 και αποτελείται από τους κάτωθι χώρους:  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς σε αυτήν χώρους,  κυλικείο,  γραφείο του διευθυντή, γραμματεία, αναρρωτήριο, γραφείο καθηγητών, 6 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, βιβλιοθήκη χώροι υγιεινής, λεβητοστάσιο,  γενικό αρχείο και αποθήκες.

Η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, ο προσανατολισμός του, η ηλιοπροστασία, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, είναι στοιχεία που είχαν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του κτιρίου, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης στο εσωτερικό του κτιρίου και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου. Η πρόσβαση των Ατόμων μειωμένης κινητικότητας στο κτίριο πραγματοποιείται μέσω ράμπας, ενώ για την πρόσβαση στον όροφο έχει προβλεφθεί ανελκυστήρας.

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμπάκας. Το έργο εντάχτηκε στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α, Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 (Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δικαιούχο το Δήμο Καλαμπάκας.

 

Tags: , ,

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα

Συνελήφθη χθες (05-06-2017) το πρωί στην Καλαμπάκα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Τρικάλων, ένας 61χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατελήφθη να κατέχει δύο νάιλον συσκευασίες με κατεργασμένο καπνό, συνολικού βάρους (1.018) γραμμαρίων, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Tags: , ,

Προς κατασκευή ο δρόμος από το Βλαχογιάννη μέχρι την Αγριελία

Τον δρόμο από το Βλαχογιάννη μέχρι τα όρια του νομού Τρικάλων, προς την Αγριελία, πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του εν λόγω έργου προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθηνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ο προϋπολογισμός του θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Συντομεύει και στηρίζει την επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και όχι μόνο. Είναι έργο τουριστικό, γιατί ενώνει τα Μετέωρα με τον Όλυμπο και τα σημαντικά μοναστήρια της Ελασσόνας. Είναι περιβαλλοντικό, διότι δημιουργεί συνθήκες δασοπροστασίας του τοπικού περιβάλλοντος, το οποίο σε εκείνη την περιοχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δημιουργεί ακόμη συνθήκες ασφάλειας και καλύτερης μετακίνησης των κτηνοτρόφων μας και των αγροτών. Παράλληλα δίνει χρήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά διασφαλίζει και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

H παρούσα εργολαβία, αφορά την κατασκευή  του δρόμου προς  Αγριελιά Ν. Τρικάλων από τη θέση Λευκοδούλια Βλαχογιαννίου – διασταύρωση με επαρχιακή οδό Βλαχογιαννίου – Μεγ. Ελευθεροχωρίου μέχρι τα όρια του δήμου Ποταμιάς με το Ν.Τρικάλων. Η αρχή της χάραξης (χιλιομέτρηση) είναι η διασταύρωση του δρόμου προς Αγριελιά με την επαρχιακή οδό Βλαχογιάννη- Μεγ.Ελευθεροχώρι και το τέλος του δρόμου είναι στα όρια του Ν.Τρικάλων. Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης – ασφάλειας.

Με το έργο αυτό, ολοκληρώνεται το τμήμα της οδού στην ΠΕ Λάρισας με το οποίο συνδέεται η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (οικισμός Αγριελιάς, ΠΕ Τρικάλων). Η κατασκευή της οδού, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των οικισμών Βλαχογιαννίου Δ. Ελασσόνας και Αγριελιάς ΠΕ Τρικάλων, εδώ και χρόνια, διότι έτσι θα εξασφαλιστεί η ασφαλέστερη και ταχύτερη επικοινωνία των δύο οικισμών και κατ’ επέκταση των δύο νομών (Λάρισας και Τρικάλων). Επίσης, ο υπό κατασκευή δρόμος θα εξασφαλίσει την ασφαλή και ταχύτερη πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις ιδιοκτησίες τους και θα βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα τους, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Λάρισας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του γειτονικού νομού, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους (Όλυμπος). Παράλληλα, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως.

Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ημιορεινές-ορεινές περιοχές. Σε επίπεδο τεχνικών έργων, επειδή δεν προβλέπονται επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας με την κατασκευή του έργου, δεν αναμένεται καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση του περιβάλλοντος της περιοχής από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.
 

Μήνυμα του Γιώργου Κωτσού για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι καλή επιτυχία σ’ όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που μπήκαν στον δύσκολο στίβο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Απαιτείται ψυχραιμία και δύναμη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει καθοριστεί και δεν πρέπει να διαφεύγει από κάθε υποψήφια και υποψήφιο, πως το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά σ’ οποιαδήποτε λειτουργία μας!

Όλες και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για τη μετέπειτα εξέλιξή τους, όχι όμως τη μοναδική, ή τελευταία τους ευκαιρία. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για το καλύτερο και το μεγαλύτερο! Για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα απαιτείται σοβαρή προσπάθεια, σωστή προετοιμασία και προσήλωση στον στόχο.

Είμαι βέβαιος ότι και φέτος ο Νομός μας θα καταλάβει τις πρώτες θέσεις πανελληνίως, σε ότι αφορά στις επιτυχίες εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Γιώργος Κωτσός

Δήμαρχος Μουζακίου

Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας

Tags: , ,

Κώστας Νούσιος: Η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση

«Ένα σπουργίτι κάθισε στον ώμο μου για μια στιγμή, την ώρα που έσκαβα κάποιου χωριού ένα κήπο, κι αισθάνθηκα απ’ αυτό πιο τιμημένος κι από το μεγαλύτερο παράσημο» Χένρι Θορώ, Walden

Το περιβάλλον αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών, μετά την απόφαση-σοκ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Η κίνηση αυτή, που σήμανε ένα επίπονο πισωγύρισμα (η Αμερική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου), πέρα από τους κινδύνους που κρύβει, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας και αφύπνισε -κάπως βίαια- την κοινή γνώμη σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η κατάσταση στην οποία ο ίδιος ο άνθρωπος έχει φέρει τον κόσμο που τον περιβάλλει, καθιστά τη συζήτηση για το περιβάλλον επιτακτική και την τοποθέτησή του στην ατζέντα με τις βασικές προτεραιότητες κάθε χώρας στον πλανήτη.

Λόγω των παραπάνω, η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συγκεντρώνει φέτος πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά (από το 1972 οπότε καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ) και βρίσκει περισσότερα ευήκοα ώτα από ποτέ προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση», που ίσως βρίσκεται στην καρδιά όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση εξηγεί πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μοντέρνο άνθρωπο και κυρίως την αδιαφορία του για τη σωτηρία της.

Ο σημερινός άνθρωπος ζει σε ρυθμούς εξοντωτικούς, σε τσιμεντουπόλεις με ελάχιστους χώρους πρασίνου, αναπνέοντας καυσαέρια και ακούγοντας αποκλειστικά τους ήχους του αστικού χάους. Οι εξαντλητικοί εργασιακοί ρυθμοί δεν του αφήνουν ελεύθερο χρόνο για να επωφεληθεί από τα θετικά της φύσης και της αρχέγονης λυτρωτικής μεταξύ τους αλληλεπίδρασης.

Η φύση ανέκαθεν υπήρξε το καταφύγιο του ανθρώπου, ένας τόπος ασφάλειας και αίσθησης ελευθερίας. Σήμερα, εν έτει 2017, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό αντίδοτο στο άγχος, την πίεση της καθημερινότητας και τις ασθένειες που απορρέουν από ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον όπως αυτό που έχει οικοδομήσει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η φετινή θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως βασικό σκοπό να ενθαρρύνει όλους μας να βγούμε έξω και να εκτιμήσουμε βιωματικά τα οφέλη αυτά, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει και μας συντηρεί. Μας καλεί να νιώσουμε τη φύση μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα έχει να μας προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τη βλέπουμε σταδιακά να αποκτά όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και είναι καθήκον όλων μας να δράσουμε άμεσα, εδώ και τώρα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος του παγκόσμιου μέσου επιπέδου της θάλασσας είναι γεγονός. Την περίοδο 2000-2012, για κάθε έναν βαθμό Κελσίου αύξηση της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας πάνω από τους 31,5°C, το ποσοστό της θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 5,2%.

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ήρθε με μεγάλο κόστος για τον άνθρωπο και η αντιστροφή της σημερινής πραγματικότητας απαιτεί αποφασιστικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια την σοβαρότητα της κατάστασης και έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030.
Στο πλαίσιο της Ε.Ε., η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ελέω κρίσης όμως έχει μείνει αρκετά πίσω στους εθνικούς ενεργειακούς της στόχους.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενη στις παραπάνω συνθήκες και στο «SOS» που εκπέμπει ο πλανήτης, έχει θέσει ως προτεραιότητα μέσα από τις δράσεις της (βλ. επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας και υλοποίηση έργων οικολογικής αναβάθμισης και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων) τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, την καταπολέμηση των καταστροφών του περιβάλλοντος στην πηγή δημιουργίας τους, την ανάδειξη των δυνατών σημείων της τοπικής περιβαλλοντικής ταυτότητας και τη σύνδεση της αναγκαιότητας προστασίας της φύσης με την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Στοχεύοντας στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία, με βασική αρχή πως το φυσικό περιβάλλον θα είναι κάθε μέρα και περισσότερο παράγων ανάπτυξης.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί πλέον να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την προστασία και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η άμεση εγκαθίδρυση μιας διεθνούς συμμαχίας για το περιβάλλον, που μέσα από την από κοινού δέσμευση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τις κατάλληλες δράσεις, να καταφέρει να κινητοποιήσει τον άνθρωπο ώστε να γίνει επιτέλους μέρος της λύσης μέσα από τις απλές, καθημερινές του συνήθειες και όχι πια θύτης, με «όπλο» την αδιαφορία του.

Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, Δικηγόρου – Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Tags: , ,

Στη μάχη των Πανελλαδικών και οι Θεσσαλοί υποψήφιοι

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και η Διευθύντρια Ελένη Αναστασοπούλου, εύχεται  καλή επιτυχία στους μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην δοκιμασία των εξετάσεων για την εισαγωγή τους, στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας .

Στη Θεσσαλία θα λάβουν μέρος 5.751 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων σε 67 Εξεταστικά Κέντρα και 1.380 υποψήφιοι Επαγγελματικών Λυκείων σε 8 Εξεταστικά Κέντρα.

«Τ’ αλφαβητάρι των άστρων που συλλαβίζεις / όπως το φέρει ο κόπος της  τελειωμένης μέρας» γράφει ο Σεφέρης στο ποίημά του “Τελευταίος Σταθμός”. Οι στίχοι αυτοί ταιριάζουν στον κόπο της «τελειωμένης» πορείας των μαθητών, στο όμορφο ταξίδι της μαθητικής ζωής το οποίο καταλήγει σε έναν σημαντικό σταθμό, όχι όμως και τον  τελευταίο.

Αγαπητοί μας μαθητές, κάθε τέλος σηματοδοτεί και μία νέα αρχή. Για εσάς, που με κόπο και επιτυχία φτάσατε ως εδώ, ξεκινάει ένα νέο ταξίδι, αυτό της ενηλικίωσης με τους πολυάριθμους σταθμούς της ζωής. Όπως κι αν είναι αυτός ο σταθμός, καλός ή λιγότερο καλός, σημασία έχει «ο πηγαιμός»  και η ελπίδα για τα επόμενα ταξίδια.

Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι καθηγητές σας και οι υπηρεσίες της Εκ/σης φροντίζουμε ώστε και αυτή η εξεταστική διαδικασία να διεξαχθεί σε κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας, αδιαβλητότητας και διαφάνειας.

Εσείς απερίσπαστοι να κάνετε την προσπάθειά σας και να στοχεύετε ψηλά διότι με «το αλφαβητάρι των άστρων» γράφονται τα όνειρα που έχει ανάγκη η νέα γενιά και ο τόπος μας.

 

Ελένη Αναστασοπούλου

Περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης Θεσσαλίας

 

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη