Tags: , ,

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντώνται οι Περιφερειάρχες

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη συναντώνται αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι το Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και οι Περιφερειάρχες.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον.

Η συνάντηση θα γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119).

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών

Να διατηρηθεί και μετά το 2019 ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών και των νομικών προσώπων τους (ΝΠΔΔ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο  αλλά με γρήγορες διαδικασίες ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Εμείς στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θέλουμε γρήγορους και ουσιαστικούς ελέγχους παντού, θέλουμε απόλυτη διαφάνεια, όλα να είναι στο φως», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός αναδεικνύοντας και τη συνετή οικονομική διαχείριση των Περιφερειών, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν χρωστούν ούτε ευρώ».

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

«Ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο θωρακίζει την αιρετή Περιφέρεια, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει τη νομιμότητα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας αλλά με γρήγορες διαδικασίες. Επανειλημμένα, με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία θα επανεισαχθεί η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Περιφερειών και με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, θεωρούμε ότι η Πολιτεία κινείται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η προβλεπόμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στους Ο.Τ.Α., από 1.1.2019, φρονούμε ότι θα επαναφέρει προβλήματα και δυστοκίες, συνεπώς κρίνουμε επιβεβλημένο και ζητούμε να επανεξεταστεί».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του προληπτικού ελέγχου δαπανών των ΟΤΑ, ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε στην ομιλία του:

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, διαμορφώνει θεσμικά το δημοσιονομικό σύστημα ελέγχου και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διενέργεια του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Ο.Τ.Α. από τους δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι απολαμβάνουν εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, εξασφαλίζει την αμερόληπτη κρίση των κρινόμενων διαφορών και ελέγχων, με γνώμονα τη νόμιμη και κανονική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Κατόπιν της διεξαγωγής του προληπτικού ελέγχου, η ορθότητα της κρίσης για τη θεώρηση του χρηματικού εντάλματος, δεν είναι δυνατό να αμφισβητηθεί ούτε και από το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά το κατασταλτικό του έλεγχο, καθώς η πράξη θεώρησης του χρηματικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ανέκκλητη και επέχει θέση δεδικασμένου, με συνέπεια την οριστική απαλλαγή του διατάκτη και του υπολόγου της σχετικής δαπάνης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με τον προληπτικό έλεγχο διασφαλίζεται η ορθή χρήση του δημοσίου χρήματος, η αποτροπή εμφάνισης κρουσμάτων διαφθοράς και ανισότητας. Η ανισότητα προάγει τη διαφθορά, διαιωνίζει τη φτώχεια και υπονομεύει την πίστη στη Δημοκρατία.

Με τον προληπτικό έλεγχο διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της χώρας, καθώς οι ανάδοχοι των συμβάσεων δεν θα ανησυχούν ότι μπορεί να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όταν θα διεξαχθεί ο κατασταλτικός έλεγχος».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέρθηκε και στην έκδοση από τη «Νομική Βιβλιοθήκη» του βιβλίου «Ελεγκτικό Συνέδριο και Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπό την επιμέλεια της Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρίας Γεωργίας Μαραγκού και με τη συνεργασία λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πανεπιστημιακών κι εξέφρασε την άποψη πως «θα αποτελέσει ουσιαστικό βοήθημα επιστημονικής ενημέρωσης για τους νομικούς αλλά και για τα υπηρεσιακά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Tags: , ,

Περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά

Στο πλαίσιο διαφόρων Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων -Θεματική Ενότητα των Δραστηριοτήτων- που πραγματοποιούνται όλη τη διδακτική χρονιά στο Κ. Δ. Α. Π. «Φρούριο» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων   και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Φρούριο», οργάνωσαν και πραγματοποίησαν   διάφορες Περιβαλλοντικές δράσεις και αποδράσεις, οι οποίες  υλοποιήθηκαν  από αρχές  Μαρτίου έως και τέλη Μαΐου.

Στο Κ.Δ.Α.Π. «ΦΡΟΥΡΙΟ» ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μικρούς «ενεργούς  πολίτες», με κοινωνική συνείδηση και κριτική σκέψη. Γι’ αυτό η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα : «Άνθρωπος, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής», που εκπονήθηκε   με το  Περιβαλλοντικό Σχέδιο Εργασίας (PROJECT), τη φετινή χρονιά, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος ανταποκρινόμαστε και στο στόχο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, για ευαισθητοποίηση των παιδιών σε Περιβαλλοντικά Θέματα.

Με σύνθημα : «Η βιωματική μάθηση αποτελεί ουσιαστικό δρόμο για τη γνώση», μας απασχόλησαν  ποικίλες βιωματικές θεματικές ενότητες. Καθώς, η ανάγκη σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο του κοινωνικού όσο και του φυσικού, καθίσταται επιβεβλημένη, διότι μέσα από αυτόν πηγάζει η πραγματική ποιότητα ζωής.

 

Έτσι, ευελπιστούμε  πως ο ρόλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος, που υλοποιήθηκε , θα αποβεί δυναμικός  και θα καλλιεργήσει στα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση, αξίες και αρχές, ώστε να σέβονται το φυσικό τους περιβάλλον, την κοινωνία και κατ’ επέκταση τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το Σχέδιο Εργασίας (τετραμήνου) αναπτύχθηκε  με έναν παιδαγωγικό τρόπο ομαδικής διδασκαλίας, ώστε να ωθήσει δημιουργικά τις ενδογενείς δυνάμεις των παιδιών και των εκπαιδευτικών – εμψυχωτών, οδηγώντας τους μέσα από τη γνώση και τις δεξιότητες, στην ενεργό συμμετοχή, με τη σύνθεση όλων των οργανωμένων δραστηριοτήτων της δομής. Βασιστήκαμε στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο.

 

 

 

 

 

Με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση και πραγματοποίηση των Καλοκαιρινών Γιορτών  των παιδιών, εντάχθηκαν  και  οι επισκέψεις μας, σε διάφορα μέρη που  επιλέχθηκαν  μαζί με τα παιδιά.

Στόχος μας είναι η  παρουσίασή τους:

 

1η Παρουσίαση: «ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ  ΔΡΩΜΕΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 19:00, στο θεατράκι του Ληθαίου, πίσω από του Μουσείο Τσιτσάνη.

Με θέμα: «Το χθες και το σήμερα στην Πόλη μας, που εξελίσσεται».

 

2η Παρουσίαση: «ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ»

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις 19:00  στον προαύλιο χώρο μας,(Δερβενακίων & Πιτσάκου)

Με θέμα: «Η μουσική ενώνει του ανθρώπους».

 

 

                ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός μας ήταν  να αισθανθούμε βιωματικά, μέσα από τις «αποδράσεις»  και δράσεις στη φύση, το νερό, τα δέντρα, τα ζώα….. να νοιώσουμε  σαν συνέχεια όλων, που είναι δίπλα μας… Ένα «νήμα σε ύφανση» που το  λέμε χαλί-Γη.

Η γνώση  έρχεται να κουμπώσει, είναι συμπλήρωμα μιας εσωτερικής αφύπνισης.

Στόχος μας ήταν τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα μάθησης και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες ως προς «παρεμβάσεις ή ιδέες».

Έτσι, επιχειρήσαμε να «εκμεταλλευτούμε» δημιουργικά τις ενδογενείς δυνάμεις του παιδιού, οδηγώντας το ουσιαστικά στην αυτομόρφωση και τον ενεργό ρόλο, που οφείλει να έχει ως μελλοντικός πολίτης μια πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Βασικό μας μέλημα ήταν όχι μόνο η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης του παιδιού, αλλά και η θεώρηση του ευρύτερου ανθρώπινου περιβάλλοντος ως προέκτασης του οικογενειακού. Έτσι, μέσα από αυτό κατανοεί τόσο την αναγκαιότητα σωτηρίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μας φιλοξενεί, όσο και τη δύναμη του πλούτου και την αναγκαιότητα της πολυπολιτισμικής προσέγγισης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μερικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν:

 

1.Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:

 • Να αναπτύξουν την αισθητική τους αντίληψη.
 • Να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά υλικά, όπως το χώμα, το νερό και τα λουλούδια και να διαπιστώσουν τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου.
 • Να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικές και γνωστικές, επικοινωνίας, κριτικής, δημιουργικής και σύνθετης σκέψης, έρευνας και συνεργασίας.

 

2.Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία:

 • Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να παίρνουν αποφάσεις.
 • Να επινοούν δημιουργικές λύσεις, να χρησιμοποιούν την τέχνη ως εικαστική παρέμβαση και έκφραση.
 • Να αναπτύσσουν, να καλλιεργούν και να χρησιμοποιούν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

 

3.Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών:

 • Να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως εργαλείο διερεύνησης και ανακάλυψης πληροφοριών.
 • Να καλλιεργήσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη λεπτή κινητικότητα.
 • Να μάθουν να αναζητούν διάφορες πληροφορίες με ασφάλεια.

 

Επιμέρους Στόχοι:

Καθώς κάναμε ένα γοητευτικό «ταξίδι» στη φύση:

 • Επιτεύχθηκε η καλλιέργεια αξιών, στάσεων και συμπεριφορών
 • Διδάχθηκε ο σεβασμός για τη μάνα-γη, ενώ
 • δόθηκε έμφαση στο γενέθλιο τόπο.
 • Ενισχύθηκε η άμεση συνάφεια της συνέχειας της ζωής, της πανίδας και της χλωρίδας και της οικολογικής συμπεριφοράς των παιδιών.
 • Καταγράφηκαν κοινωνικές ανησυχίες και διακρίθηκε η προσπάθεια για πολιτισμική ευαισθητοποίηση.
 • Εκφράστηκαν μέσα από τη μουσική, το χορό, τα παιχνίδια και να ψυχαγωγούνται.
 • Πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά, χρώματα και τεχνικές.
 • Εκφράστηκαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους.

 

 

Συνοπτική περιγραφή Περιβαλλοντικών Δράσεων 

Η Δράση άρχισε!!! Τα παιδιά ένοιωσαν και αφουγκράστηκαν τη φύση.

«Ο πολιτισμός σε κάθε βήμα». Πήγαμε πολλές βόλτες,  αποδράσεις και δράσεις στον τόπο που ζούμε. Προσέξαμε, πολλές γωνιές που διηγούνται μια δική τους  ιστορία. Η μία ενώνεται με την άλλη μ’ έναν μίτο, κι όλες μαζί οι ιστορίες κάνουν τη μεγάλη ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων της, παλιών και νέων.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

 

Αρχές Μαρτίου

Επιλέξαμε το θέμα, προσδιορίσαμε τους στόχους, σχεδιάσαμε τις επιμέρους δράσεις, έγινε συγκρότηση ομάδων, καθώς και ανάθεση εργασιών σε διάφορα επίπεδα.

 

Τετάρτη  15-Μαρτίου

Υιοθετούμε έναν κήπο στην αυλή μας. Καθαρισμός, σκάψιμο, προετοιμασία για δεντροφύτευση.

 

Πέμπτη  16- Μαρτίου

Αίτημα στο τμήμα πράσινου του Δήμου Τρικκαίων, για παροχή θάμνων και λουλουδιών.

 

Παρασκευή 17-Μαρτίου

Φροντίδα και μεταφορά χώματος στον  «κήπο μας».

 

Δευτέρα 20-Μαρτίου

Εαρινή Ισημερία – Ημέρα Άνοιξης, συζήτηση και ζωγραφική.

 

Τρίτη  21-Μαρτίου

Μεταφορά φυτών από το τμήμα πράσινου του Δήμου. Δενδροφύτευση από την Περιβαλλοντική Ομάδα των μεγάλων παιδιών.

 

Πέμπτη  23-Μαρτίου

Με σύνθημα «ένας κήπος στην αυλή μας, ομορφαίνει τη ζωή μας»,  ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις των βολβών και των λουλουδιών.

 

Τετάρτη 5-Απριλίου

Στις 6:00-7:30, ταξιδέψαμε σε κόσμους μαγικούς, νήπια και Πρωτάκια,  μέσα από το Παραμύθι «Η κόρη του μύλου και το ποτάμι» της κ. Λίτσας Γκούμα.

 

Παρασκευή 28-Απριλίου

Περίπατος  από το Κ.Δ.Α.Π. «ΦΡΟΥΡΙΟ» έως  τον Ζωολογικό κήπο και τον Προφήτη Ηλία.

 

Τρίτη 2- Μάη

Με την έγκριση του αιτήματός μας  από την κ. Μαντζανά, διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ξεναγηθήκαμε στο Ιστορικό Βυζαντινό Κάστρο,  στο Φρούριο, στο θέατρο και στο Ρολόι. Ακολούθησε παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και σκίτσο – ζωγραφική .

 

Τετάρτη 10-Μάη

Παρουσίαση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης μέσω Η/Υ και Προτζέκτορα, εργασία μαθητών, φύλλα εργασίας για παιδιά 11- 12 ετών. Πληροφορίες για την ανάπτυξη των φυτών

 

Παρασκευή 12- Μάη

Πεζοπορία από τον οικισμό  Τρίκκη έως τη Γέφυρα Βαμβέτσου (ιστορικό πέτρινο Γεφύρι) στη Σωτήρα. Βόλτα παραποταμίως και παρατήρηση των ζαρκαδιών, που συναντήσαμε στο λόφο σε περιφραγμένο χώρο, καθώς και δέντρων (ελιές, μηλιές ,κ.ά.)

 

Σάββατο 13- Μάη

Βαρκάδα από την θεατρική ομάδα,  στο ποτάμι και πορεία δια μέσου της όχθης του ποταμού, από  την κεντρική γέφυρα μέχρι το Τζαμί, τα Λουτρά  και το θεατράκι στο οποίο θα γίνει η παράστασή  μας.

 

Τρίτη 16- Μάη

Ξενάγηση στο Μουσείο Τσιτσάνη, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Στέλιο Καραγιώργο, «γνωριμία» με τον Τρικαλινό  δημιουργό και το έργο του.

Επιπλέον, έγινε ξενάγηση στην  έκθεση ξυλογλυπτικής, καθώς και παρουσίαση ξυλογλυπτικής στα παιδιά, από το ΕΠΑΣ Καλαμπάκας. Ακολούθησε  περίπατος  στον προαύλιο χώρο έως το θεατράκι στην όχθη του Ληθαίου, και στο Τζαμί.

 

 

 

Πέμπτη 18-Μάη

Κατασκευές μουσικών οργάνων, με «άχρηστα υλικά» στα πλαίσια της ανακύκλωσης και με στόχο τη χρησιμοποίησή τους στην εκδήλωση.

 

 Δευτέρα 22-Μάη

Απόδραση των νηπίων και της πρώτης τάξης στη φύση με Περιβαλλοντικά παιχνίδια… στο κοντινό μας  Πάρκο Φιλίας.

 

Πέμπτη 25-Μάη

Κατασκευές μουσικών οργάνων, με υλικά από τη φύση στα πλαίσια της ανακύκλωσης και με στόχο τη χρησιμοποίησή τους στην εκδήλωση.

 

Δευτέρα 29-Μάη

Απόδραση της δευτέρας, τρίτης και τετάρτης  τάξης στη φύση με περίπατο παραποταμίως, με Περιβαλλοντικά παιχνίδια… σε κοντινό  πάρκο-παιδική χαρά, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία.

 

Τρίτη 30- Μάη

Ενημέρωση από ειδικούς,  για τα οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο, καθώς και για κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Ποδηλατάδα στην πόλη μέσω του ποδηλατοδρόμου (βιωματική προσέγγιση-δράση), κατόπιν συνεργασίας με τον Υπεύθυνο  του ποδηλατικού συλλόγου Τρικάλων, κ. Ηλία Ζηντζιόβα, η Περιβαλλοντική ομάδα μεγάλων παιδιών με συνοδεία εκπαιδευτικών.

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση του σχεδίου εργασίας έγινε σ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του, η οποία οδήγησε σε ανάλογες τροποποιήσεις, όπου κρινόταν απαραίτητο. Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί-εμψυχωτές, κατέγραφαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των παιδιών, παρακολουθούσαν την καταλληλότητα και την απήχηση των διδακτικών μεθόδων, τους στόχους και την ανάπτυξη των επιδιωκόμενων ικανοτήτων, αλλά και ανατροφοδοτούσαν το πρόγραμμα με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ

ΤΟΥ Κ.Δ.Α.Π. ΦΡΟΥΡΙΟ

ΜΑΡΙΑ  ΠΑΛΑΒΡΑ

Tags: , ,

Γιώργος Παπασίμος: Η ομηρία της Ελλάδος και η πρωτοβουλία της 14ης Μαϊου

Η ψήφιση στη Βουλή, από την μειοψηφική στην κοινωνία κοινοβουλευτική «πλειοψηφία» των 153 βουλευτών των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης του Τρίτου Μνημονίου, που θα ισχύσουν μελλοντικά από το 2019, αποτελούνπαγκόσμια κοινοβουλευτική «πρωτοτυπία», που είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς στην Κοινοβουλευτική Ιστορία των Εθνών.

Και αυτό, γιατί κανείς δεν είχε διανοηθεί να δεσμεύει τηνΧώρα του προκαταβολικά για τα επόμενα έξι χρόνια, με δεσμά μνημονιακής «ομηρίας», με μέτρα, που,αφενός,θα τσακίσουν την, ήδη, γονατισμένη κοινωνία από τον επταετή, μέχρι τώρα, μνημονιακό «οδοστρωτήρα» (μείωση συντάξεων, μείωση της μισθωτής εργασίας, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, περαιτέρω εξοντωτικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι τίθενται πλέον σε απηνή διωγμό κ.λπ.) και,αφετέρου,απουσιάζει από αυτά η παραμικρή αναπτυξιακή πνοή ή έστω ακόμα και το «ψέλλισμα» ενός «οδικού χάρτη» ανάπτυξης αυτής της Χώρας.

Είναι προφανές, ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή Χώρα, με στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. Συμβαίνουν,όμως, στην πατρίδα μας κατά συρροή, από μια «εξωνημένη» οικονομική ολιγαρχία και με ένα«ελλειποβαρές» πολιτικό προσωπικό εξουσίας, που, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά του, «κατακρεουργεί» κάθε συνταγματική πρόβλεψη και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Έτσι, η Χώρα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή για τις Ευρωπαϊκές συνθήκες κατάσταση «εθνικής ομηρίας» και λαμβάνει χαρακτηριστικά μιας ιδιότυπης «Ευρωπαϊκής αποικίας χρέους», χωρίς κανένα σχέδιο αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων προς όφελος του Λαού, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης και της δυνατότητάς της να υπερασπισθεί μακροπρόθεσμα τα εθνικά της δίκαια στον άξονα Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου, που βρίσκεται στην «προμετωπίδα» του Αναθεωρητισμού του Τουρκικού κατεστημένου.

Έναντι αυτής της θλιβερής κατάστασης και εικόνας για την Ελλάδα, σε μια εποχή αφόρητης απογοήτευσης και υποχώρησης του Λαϊκού Κινήματος στο περιθώριο, εξαιτίας των «ληστρικών» μνημονιακών πολιτικών και του «τσακίσματος» της ελπίδας, με βασικό υπεύθυνο το υπάρχον πολιτικό προσωπικό εξουσίας, δημιουργείται η αναγκαιότητα να υπάρξει υπέρβαση από τους ενεργούς πολίτεςτων πάσης φύσης δεσμών της χειραγώγησης, με στόχο την δημιουργία ενός Νέου Πολιτικού Υποκειμένου Ανατροπής, έξω και πέρα από τις δομές του σημερινού πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, που το υπηρετεί.

Αυτή την μέγιστη αναγκαιότητα για τη Χώρα υπηρετεί, αποτελώντας το πρώτο βήμα, η συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας της 14ης Μάη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, για την συσπείρωση των Δημοκρατικών, Πατριωτικών και Σοσιαλιστικών δυνάμεων.

Η συγκρότηση αυτή συνέπεσε χρονικά με την ψήφιση του Τέταρτου Μνημονίου, που ολοκληρώνει την πολιτική υποδούλωση της Χώρας και αποκαλύπτει,πλέον,και στους πιο καλόπιστους, τον αντιδραστικό ρόλο των σημερινών κυβερνώντων, άξιων συνεχιστών των υποτελών κυβερνήσεων,που προηγήθηκαν.

            Η Σωτηρία της Χώρας περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματοςκαι του κοινωνικού σχηματισμού,κάτι, που απαιτεί τον ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό αναπροσανατολισμό της. Βασική, όμως, και άμεση προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκρότηση αυτού του Νέου Πολιτικού Υποκειμένου Ανατροπής, που θα προτείνει μια ρεαλιστική στρατηγική εξόδου από την κρίση και θα απαλλάξει την Χώρα από το καθεστώς της «ξενοκρατίας» και της ραγδαίας αποσύνθεσής της.

            Η πατρίδα και ο Λαός μας χρειάζονται μια νέα αναζωογονητική οραματική ώθηση, η οποία θα «ενταφιάσει» οριστικά το καθεστώς της «πολιτικής πατρωνίας» και των «πελατειακών» σχέσεων και θα αναμετρηθεί με το «παρασιτικό» πολιτικό και οικονομικό «κλεπτοκρατικό» κατεστημένο.

            Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, που υπάρχουν από τις μεγάλες «πληγές», που έχει δημιουργήσειη μνημονιακή «ομηρία» και η αφόρητη διαπλοκή της «παρασιτικής» οικονομικής ολιγαρχίας και του πολιτικού προσωπικού εξουσίας, το οποίο είναι σημαντικά κατώτερο από τις εθνικές ανάγκες, οφείλουμε ως πολίτες να σπάσουμε τα δεσμά της απογοήτευσης και να πάρουμε ενεργά μέροςστην δημιουργία αυτού του Νέου Πολιτικού Υποκειμένου Ανατροπής, που επιχειρεί η «Πρωτοβουλία της 14ης Μάη».

 

 

Του Γεωργίου Παπασίμου

Δικηγόρου

Site: http://www.gpapasimos.gr/

 

 

Tags: , ,

Π.Σ. Τρικάλων: Συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την Μάχη Πόρτας 2017

Την άλλη Κυριακή 11 Ιουνίου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης διοργανώνει για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά την «Μάχη Πόρτας 2017».   Ένας αγώνας αντοχής σε μία πανέμορφη και ασφαλή διαδρομή. Η μάχη πόρτας τείνει να γίνει θεσμός αφού είναι ένας από τους λίγους και σπάνιους αγώνες αντοχής σε δημόσια οδό για τις μικρές κατηγορίες.

Η κατηγορία γυναικών εδώ έχει την τιμητική της, αφού είναι η μόνη από τις μεγάλες κατηγορίες που συμμετέχει. Οι άλλες κατηγορίες που λαμβάνουν μέρος είναι: Παίδων – Κορασίδων – Παμπαίδων – Παγκορασίδων  και Μίνι (μικρά, μεγάλα).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο με την παρουσίαση του αγώνα: https://sway.com/47O3GDA7d76ww6Sc?ref=Facebook&loc=endofstory

 

Δείτε την εκδήλωση του αγώνα στο Facebook: https://sway.com/47O3GDA7d76ww6Sc?ref=Facebook&loc=endofstory

 

Ο αγώνας γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Πύλης για την ιστορική Μάχη της Πόρτας του 1943.

Το τμήμα τροχαίας Τρικάλων, το αστυνομικό τμήμα Πύλης και ο Δήμος Πύλης στηρίζουν την διοργάνωση έμπρακτα. Οι ποδηλατικοί αγώνες σε αυτό το πανέμορφο μέρος, προωθούν τουριστικά την περιοχή με τον καλύτερο τρόπο. Οι αγώνες διεξάγονται σε δημόσια οδό (με κάλυψη από την τροχαία) στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών – οδηγών για σεβασμό προς τους ποδηλάτες. Ο Π.Σ.Τρικάλων εντάσσει την «Μάχη της Πόρτας» στις διοργανώσεις του για την γενικότερη ανάπτυξη της ποδηλασίας στον Νομό Τρικάλων.

Tags: , ,

Ασθένειες στους αμπελώνες των πεδινών περιοχών

Από παρατηρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων, διαπιστώθηκε αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων στους αμπελώνες των πεδινών περιοχών, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης πτήσης του εντόμου.

Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4─5 ημέρες αργότερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.

Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.

Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο ιδιότητα, συστήνεται 3─4 ημέρες αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

           

                                                                                               

 

                                                                                                            Ο Προϊστάμενος Τμήματος α./α.

 

 

Δρ Δημήτρης Λύκας

 

 

 

Tags: , ,

Δήλωση-σχόλιο Κ. Αγοραστού για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο ΥΠΕΣ

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Στη χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού«τίποτε δεν μπορεί να είναιόπως παλιά», συμπληρώνουμε «και δεν πρέπει να μείνει όπως παλιά»:από τα συνθήματα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις, από τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένα σχέδια, από τα λόγια στα έργα.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της από καιρό τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει δηλαδή πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή «τίποτε δεν μπορεί να μείνει όπως παλιά»:

-ούτε τα θεσμικά και λειτουργικά εμπόδια που διαρκώς θέτει η κεντρική γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση,

-ούτε η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης,

-ούτε η διαρκής μείωση του προσωπικού και ιδίως του εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής,

-ούτε το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» με τις αρμοδιότητες.

Συνεπώς, πρέπει – και μένει – να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση για τις επιβεβλημένες θεσμικές τομές ώστε οι Περιφέρειες:

-Να αποκτήσουν κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή να θέτουν κανόνες δικαίου με τους οποίους ρυθμίζουν ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους και οι οποίοι (κανόνες) έχουν ισχύ αντίστοιχη με τους κανόνες που θεσπίζει το κεντρικό κράτος.

-Να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή σταθερές και δυναμικές πηγές εσόδων, ώστε να πάψουν να εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος.

-Να είναι κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες.

-Να αναλάβουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες δεν ανήκουν στο «σκληρό» πυρήνα του κράτους.

-Να έχουν τη δυνατότητα με καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία να διαδραματίσουν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στις Περιφέρειες θέλουμε δράσεις με ταχύτητα που να οδηγούν σε οικονομική αποδοτικότητα, κυβερνητική και περιφερειακή αποτελεσματικότητα, υποδομές, παραγωγική αποτελεσματικότητα.

Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με  πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή καθώς και εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη: αυτός είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».

Tags: ,

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για του Αγίου Πνεύματος

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, από και προς τα αστικά κέντρα, ενόψει της περιόδου εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2017, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η εκπόνηση των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

 • Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύουσε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
 • Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
 • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίαςστις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίαςσε χώρους όπου παρατηρείται μαζική κίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
 • Κυκλοφοριακές ρυθμίσειςκαι αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
 • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώραςγια τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
 • Ενημέρωση των πολιτώνσε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
 • Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους(ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως ακολούθως: (βλ. αναλυτικά σχετικό Δελτίο Τύπου μας από 01 -06-2017)

 • Παρασκευή(02-06-2017) : 16:00 – 22:00 για το ρεύμα εξόδου.
 • Σάββατο (03-06-2017) : 08:00 – 13:00 για το ρεύμα εξόδου.
 • Κυριακή (04-06-2017)  : δεν  ισχύουν απαγορεύσεις.
 • Δευτέρα (05-06-2017)  : 16:00 – 23:00 για το ρεύμα εισόδου.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
 • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
 • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
 • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
 • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώζώνη ασφαλείας
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώπάντα κράνος
 • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Tags: , ,

Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα ERASMUS +

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ έτους 2017 μετά την έγκριση του σχεδίου κινητικότητας που υπέβαλε με θέμα: «Επιμόρφωση γεωπόνων σε θέματα φυτοπροστασίας, φυτοϋγειονομικών – ποιοτικών ελέγχων, προστασίας περιβάλλοντος και γεωργικών φαρμάκων». Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα σχετικά με τα αντικείμενα αρμοδιότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν 5 εκπαιδευτικούς κύκλους και θα επισκεφθούν σε διάστημα δύο ετών τις παρακάτω χώρες της Ε.Ε.: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Σουηδία. Η κατάρτιση θα αφορά στους ελέγχους στη φυτοϋγεία, στη φυτοπροστασία σημαντικών καλλιεργειών, στη διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, στην προστασία του περιβάλλοντος και σημαντικά προβλήματα εχθρών καραντίνας, σε συνδυασμό με συμμετοχή σε τουριστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι στόχοι του σχεδίου είναι: η βελτίωση των γνώσεων στη διακίνηση και στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, η απόκτηση γνώσεων σχετικών με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η εφαρμογή καινοτομίας στην φυτοπροστασία και στη διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, η επαφή και η αναγνώριση νέων ασθενειών που έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε άλλες χώρες (Xyllela fastidiosa κ.α.) με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών της χώρας μας, η βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας και της διαπολιτισμικής συνείδησης των συμμετεχόντων, η βελτίωση της ικανότητας συνεργασίας με συναδέλφους άλλων χωρών με στόχο το κοινό όφελος, η ανάπτυξη εξωστρέφειας μέσω της σύναψης σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των εταίρων και η διαφήμιση των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ανάδειξή της  ως τουριστικού προορισμού, που θα συντελέσει στην αύξηση των εξαγωγών και του τουρισμού.

 

Από το πρόγραμμα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οφέλη στους τομείς:

 • των εξαγωγών με τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των ελέγχων των εξαγώγιμων φρούτων και λαχανικών,
 • της φυτοϋγείας με την αναγνώριση των συμπτωμάτων που προκαλούν στις καλλιέργειες νεοεμφανιζόμενοι οργανισμοί καραντίνας,
 • της φυτοπροστασίας μέσω της ενημέρωσης σε θέματα νέων τεχνικών και τεχνολογιών στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία,
 • της προστασίας της υγείας των καταναλωτών με τη μείωση της χρήσης των χημικών και την παραγωγή προϊόντων με χαμηλή επιβάρυνση σε γεωργικά φάρμακα,
 • της προστασίας του περιβάλλοντος με τη βελτίωση των γνώσεων πάνω στη διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, ένα αντικείμενο στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια, πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά, μέσω του αντίστοιχου προγράμματος του ΕΣΥΦ,
 • της οικονομίας του παραγωγού λόγω της μείωσης των εισροών στην καλλιέργεια.

 

Tags: , ,

24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους υποψήφιους της Θεσσαλίας

Η Περιφερειακή Δ/νση Εκ/σης Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Δ/ντρια Ελένη Αναστασοπούλου, ευχαριστεί θερμά την διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ.-Γ.Ν.Λ. «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο»  για την  άμεση ανταπόκριση στο αίτημά της Περιφερειακής Δ/σης για δημιουργία 24ωρης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους υποψήφιους της Θεσσαλίας.

Η ψυχολογική στήριξη θα είναι σημαντική για τους μαθητές  που βιώνουν αλλά και δυσκολεύοντα να διαχειριστούν το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων. Η ενέργεια του ΔΣ του νοσοκομείου αποδεικνύει περίτρανα την ευαισθησία της και δικαιώνει την στάση της αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές.

Οι  μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μπορούν να απευθύνονται από 4 Ιουνίου έως και 25 Ιουνίου στις εξής Υπηρεσίες:

 • Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τις καθημερινές (6,7,8,9, & 12,13,14,15,16 & 19,20,21,22,23 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2410669221.
 • Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ για τις αργίες (4,5, & 10,11 & 17,18 & 24,25 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2413501041.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω Υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη εφόσον χρειαστεί.

 

 

Tags: , ,

Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 31.05.2017 από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκροτήθηκαν ομάδες αστυνομικών που είχαν ως αντικείμενο τον έλεγχο περιοχών με αυξημένη εγκληματικότητα – παραβατικότητα, την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας τους, τη δίωξη της επαιτείας, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

 

Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών αυτών δράσεων,  ελέγχθηκαν:

 • (974) άτομα,
 • (863) οχήματα και
 • (12) επιχειρήσεις σκραπ.

 

Προσήχθησαν (13) άτομα.

 

Συνελήφθησαν (7) άτομα και συγκεκριμένα:

 • Ένας (1) ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
 • Ένας (1) ημεδαπός για κλοπή.
 • Ένας (1) ημεδαπός για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοοι Αλβανίας, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Τρία (3) άτομα, από τα οποία ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για απόπειρα ληστείας, αντίσταση, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και επαιτεία.

 

Βεβαιώθηκαν (134) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
 • Μία (1) παράβαση του αδικήματος της κλοπής.
 • Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
 • Τρεις (3) παραβάσεις για επαιτεία.
 • Εκατόν είκοσι οκτώ (128) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:
  • (4) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (35) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας και
  • (88) λοιπές παραβάσεις.

 

Κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

 

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός των παραπάνω δράσεων είναι στοχευμένος και έχει ως κύριο σκοπό τόσο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όσο και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παρόμοιοι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Pink Martini - Amado mio
Charlie Puth - Attention
Μελίνα Ασλανίδου - Να με δικαιολογήσεις
Γλυκερία - Πατρίδα
Lenny Kravitz - I belong to you
James Morison - You give me
Γιάννης Πάριος - Το σημάδι του έρωτα
Μανώλης Λιδάκης - Και καρτερώ
Enrique Inglesias - Hero
Little Mixe - Secret love song