Tags: , ,

Παραδίδεται ο νέος αγωγός ύδρευσης στον προφήτη Ηλία

Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται προς χρήση για τους τρικαλινούς ο νέος αγωγός ύδρευσης στον προφήτη Ηλία. Πρόκειται για έργο που έχει τον τίτλο «Ολοκλήρωση αντικατάστασης καταθλιπτικού αγωγού 2Φ400 με χαλύβδινο Φ600» με προϋπολογισμό 194.000 ευρώ από χρήματα της ΔΕΥΑΤ. Αυτό το έργο επισκέφθηκε την Τρίτη ο νέος πρόεδρος τηςς ΔΕΥΑΤ κ. Τάκης Παζαΐτης, προκειμένου να δει την κατάσταση και την πρόοδο των εργασιών. Όπως διαβεβαίωσε η εταιρεία που το υλοποιεί, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, που προέβλεπαν αντικατάσταση του τελευταίου μέρους των παλαιών καταθλιπτικών αγωγών με νέους, χαλύβδινους. Βασικός στόχος, να εξαλειφθούν οι συχνές βλάβες που σημειώνονταν στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου. Επίσης, έγιναν και οι δοκιμές πίεσης του νερού. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι συνδέσεις, για την απρόσκοπτη τροφοδότηση των δεξαμενών της πόλης. Απομένουν οι αποκαταστάσεις των οδοστρωμάτων, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Εκδήλωση με θέμα: Μακρυγιάννης, μια γνήσια φωνή

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 και ώρα 6.30 μ.μ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μακρυγιάννης, μια γνήσια φωνή που ο αντίλαλός της φτάνει έως σήμερα».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία της ζωής του και με την Επανάσταση του 1821.

Η ανάγνωση και η παρουσίαση θα γίνει από τον Κων/νο Παυλάκο, π. Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων

Θα ακουστούν και δύο τραγούδια, το ένα όπως το τραγούδησε ο ίδιος ο Μακρυγιάννης και το άλλο, τους στίχους του οποίου έγραψε ο ποιητής Νίκος Γκάτσος κι τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης.

Tags: , ,

Μικρής έκτασης κατολίσθηση στο Ροπωτό

Με τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν αυτές τις ημέρες είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μικρής έκτασης κατολίσθηση, στο Ροπωτό στην περιοχή «ΡΑΜΙΩΤΕΙΚΑ» προς τον Άγιο Ευστάθιο.

Άμεση ήταν η επέμβαση του Δήμου Πύλης όπου στην περιοχή μετέβη ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Σωτήριος Χαντζής, με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ροπωτού κ. Γεώργιο Ρομπιέ και είδαν από κοντά την μικρή αυτή καταστροφή, που κινδυνεύει ένα επικείμενο μαντρί.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Χαντζής θα στείλει αύριο  Παρασκευή 10 /3/ μηχάνημα για την αποκατάσταση της ζημιάς.

 

Tags: , ,

Ζημιές σε ελαιόδεντρα από χαμηλές θερμοκρασίες

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς σχετικά για τις ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα από τις πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και για τη μεταχείριση των ζημιωθέντων δέντρων.

Η ελιά ως αειθαλές δέντρο δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ζημιές που μπορεί να υποστεί εξαρτώνται από την ποικιλία, την βλαστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαιόδεντρα, τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν δεχτεί, τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πριν το παγετό καθώς και την γενική θέση και έκθεση του ελαιώνα.

Γι’ αυτό οι ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την περίοδο του Ιανουαρίου διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από περιοχή σε περιοχή και από κτήμα σε κτήμα.

Ο βαθμός ζημιών που παρατηρείται κυμαίνεται από ξηράνσεις των κορυφών της ετήσιας βλάστησης, σχίσιμο φλοιού ετήσιων ή και διετών βλαστών, ξήρανση του φυλλώματος και καταστροφή των οφθαλμών, φυλλόπτωση και αποκόλληση του φλοιού σε βλαστούς και κλάδους, μέχρι ξήρανση όλου του υπέργειου τμήματος ελαιοδέντρων.

Μεταχείριση ζημιωθέντων ελαιοδέντρων

Η μεταχείριση των ελαιοδέντρων αυτών θα πρέπει να αποβλέπει στην επαναφορά τους στην αρχική κατάσταση. Οι επεμβάσεις που θα γίνουν εξαρτώνται από το βαθμό των ζημιών που έχουν υποστεί.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να ψεκαστούν τα ελαιόδεντρα με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές.

Τα δέντρα αφήνονται ακλάδευτα μέχρι την έναρξη της βλάστησης τους. Η εφαρμογή του κλαδέματος πρέπει να γίνεται ανάλογα με το ποια όργανα έχουν υποστεί ζημιές.

Η αζωτούχος λίπανση θα πρέπει να προσδιορίζεται αφού εκτιμηθεί πρώτα ο βαθμός της ζημιάς των ελαιοδέντρων και περιορίζεται σε μικρότερες ποσότητες όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ζημιάς, ενώ η χρήση καλίου πρέπει να περιοριστεί μέχρι τα δέντρα να επανέλθουν σε κανονική παραγωγή.

Τα ελαιόδεντρα όπου οι ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζονται στις ξηράνσεις κορυφών, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση.

Στη περίπτωση που παρατηρούνται σχισίματα φλοιού ετήσιων ή διετών βλαστών αφαιρούνται τα ξηρά κλαδιά με κλαδοκάθαρο.

Στα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί ζημιές μεγαλύτερου βαθμού αφαιρούνται όλοι οι κλάδοι με διάμετρο 5 εκ. Η τομή πρέπει να γίνεται 5 εκ. πιο κάτω από το νεκρό ξύλο.

Στη περίπτωση που παρατηρείται καθολική ξήρανση του φυλλώματος, καταστροφή των οφθαλμών, σχίσιμο του φλοιού μέχρι τις διακλαδώσεις αφαιρούνται και βραχίονες.

Αν οι ζημιές είναι μεγαλύτερες και έχουν επηρεάσει και τον κορμό τότε τα ελαιόδεντρα καρατομούνται.

Τα κομμένα κλαδιά πρέπει να απομακρυνθούν από τον ελαιώνα και να καταστραφούν για αποφυγή προσβολών από ξυλοφάγα έντομα. Η νέα βλάστηση θα πρέπει να προστατεύεται από εχθρούς και ασθένειες (κυκλοκόνιο, μαργαρόνια, πυρηνοτρήτης κλπ.) για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της κόμης.

Tags: , ,

Με 7 μετάλλια στις αποσκευές της η Α.Ε.Τ. από το Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος

Με μία μεγάλη επιτυχία έκλεισε ο πρώτος κύκλος της χρονιάς για το κολυμβητικό τμήμα της Α.Ε.Τ.  στο χειμερινό πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος που διεξήχθη στην Καβάλα το τριήμερο 17 – 19 Φεβρουαρίου 2017.

Περισσότεροι από 800 αθλητές-τριες από τη Θράκη έως και τη Θεσσαλία συμμετείχαν στο κορυφαίο αγώνα της χρονιάς -για το χειμερινό κύκλο των αγώνων- σε ένα σύγχρονο κολυμβητήριο με μία άρτια οργάνωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Η Α.Ε.Τ. έδωσε βροντερό παρών στους αγώνες με 11 αθλητές-τριες οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες μέσα από πολύ ανταγωνιστικές κούρσες στις οποίες κατέκτησαν 7 μετάλλια ( 1Χρυσό – 2 Αργυρά – 4 Χάλκινα), κάνοντας ταυτόχρονα και μεγάλες ατομικές επιδόσεις.

Να σημειώσουμε εδώ πως η συμμετοχή των αθλητών-τριων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα επιτυγχάνεται μόνο μετά από την επίτευξη ορίων που έχει θεσπίσει η Ομοσπονδία Κολύμβησης για κάθε αγώνισμα, φύλλο και κατηγορία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία 12 αθλητές της Α.Ε.Τ. έχουν πιάσει τα όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο σε Βόλο και Πάτρα αντίστοιχα.

Την αποστολή στην Καβάλα συνόδευσαν οι προπονητές της ομάδας Καραΐσκος Γιώργος και Κλωτσοτήρα -Καΐκη Βάνα, καθώς και όλοι οι γονείς των αθλητών-τριων.

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 

ΚΑΪΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

1ος   50m    ΕΛΕΥΘΕΡΟ

3ος   50m    ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

3ος   100m  ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

3η   50m     ΠΡΟΣΘΙΟ

3η   100m   ΠΡΟΣΘΙΟ

6η   100m   ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 

ΓΕΡΟΒΑΪΟΥ ΕΛΕΝΑ

2η   50m    ΕΛΕΥΘΕΡΟ

4η   50m    ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

11η 50m    ΥΠΤΙΟ

 

ΛΙΑΚΟΥ ΚΛΕΙΩ

3η   200m   Μ. ΑΤΟΜΙΚΗ

4η   50m     ΠΡΟΣΘΙΟ

4η   50m     ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

ΣΠΑΝΟΥ ΒΕΝΙΑ

4η   50m    ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

7η   50m    ΠΡΟΣΘΙΟ

7η   50m    ΥΠΤΙΟ

 

ΔΡΟΣΟΣ ΛΑΜΠΗΣ

4ος    50m     ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

7ος    100m   ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

10ος  50m     ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 

ΚΟΥΤΣΑΓΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

11ος   50m     ΕΛΕΥΘΕΡΟ

15ος   100m   ΕΛΕΥΘΕΡΟ

19ος   100m   ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

11η   50m     ΕΛΕΥΘΕΡΟ

16η   100m   ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 

ΠΕΤΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

14ος   50m    ΥΠΤΙΟ

15ος   100m  ΥΠΤΙΟ

 

ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

15η   50m     ΕΛΕΥΘΕΡΟ

16η   100m   ΕΛΕΥΘΕΡΟ

 

ΚΑΝΑΤΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

19η   50m   ΕΛΕΥΘΕΡΟ

20η   50m   ΠΡΟΣΘΙΟ

20η   50m   ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

 

6η  4 Χ 100m ΕΛΕΥΘΕΡΟ  ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ ( ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΚΑΝΑΤΑ – ΓΕΡΟΒΑΪΟΥ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ)

 

 

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ Ο ΔΡΟΣΟΣ

 

Νέα μεγάλη επιτυχία για τον Τρικαλινό κολυμβητή Νίκο Δρόσο, ο οποίος μετά από 2 Χρυσά και 1 Αργυρό μετάλλιο, που κατέκτησε στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος, κλήθηκε στην Εθνική Παίδων – Κορασίδων και συγκεκριμένα για τις Πολυεθνείς συναντήσεις που θα γίνουν 8 – 9 Απριλίου στον Πειραιά.

Η διοίκηση της Α.Ε.Τ., οι προπονητές, οι γονείς και οι συναθλητές του αθλητή τον συγχαίρουν και του εύχονται κάθε επιτυχία στους αγώνες που θα συμμετάσχει με το Εθνόσημο.

 

 

 

Εκ του Δ.Σ.

της Α.Ε.Τ.

 

Tags: , ,

Τα Τρίκαλα τίμησαν τους Μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων  τίμησε και φέτος με τον δέοντα σεβασμό και την αρμόζουσα επισημότητα  τη μνήμη των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731. Τη  Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου. Η πολιτική ηγεσία του τόπου, εκπρόσωποι  φορέων και συγγενείς των Ηρώων έδωσαν το παρών και  παρακολούθησαν την ομιλία με τίτλο «Η Υπέρβαση» από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Ευθύμιο Αγγελάκη, που εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο Χρονικό της Μάχης, καταλήγοντας πως οι Ήρωες του Υψώματος δεν ήταν «Θηρία»  αλλά απλοί άνθρωποι, οι άνθρωποί μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από την Αγία Κυριακή  καθώς και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Σακκά, απαγγέλλοντας  ποιήματα και αποδίδοντας τραγούδια της Εποποιίας του 1940,  μεταφέροντας  το κλίμα της εποχής στους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια η  Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων  απέδωσε εμβατήρια ενισχύοντας το αίσθημα εθνικής ανάτασης και συγκίνησης στο πλήθος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων όπου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Ακόμη κατέθεσαν, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων  ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος  κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Δημάρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, , ο Αστυνομικός Δ/ντής κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Αντώνιος Σπανός καθώς και πλήθος εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. Τέλος , στεφάνι και άνθη κατέθεσαν στο Μνημείο και οι συγγενείς –απόγονοι των πεσόντων Στρατιωτών Κουκοράβα Ηλία, Κωστίμπα Δημητρίου και Μπελετσιώτη Βασιλείου καθώς και μέλη της οικογένειας Κασλά στη μνήμη του Ταγματάρχη  Δ. Κασλά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και  το άγημα της ΣΜΥ που απέδωσε τιμές στους ήρωες του Υψώματος 731.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ξενάγησε στον χώρο τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο  κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος και  εκδήλωσε τον θαυμασμό του για το Μνημείο. Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στην κατασκευή του, που ξεκίνησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Τρικάλων και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Tags: , ,

Σύλλογος Πεζοπορίας – Ορειβασίας Τρικάλων: Από το Ανήλιο στο Δοκίμι

Το Δοκίμι είναι ένας επιμήκης ορεινός όγκος με κατεύθυνση περίπου Β-Ν που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο. Πρόκειται για ένα σχετικά ομαλό συγκρότημα όχι ιδιαίτερα υψηλών κορυφών αφού η ομώνυμη ψηλότερη φτάνει μόλις τα 1972 μέτρα. Μαζί με τη Μοράβα (υψ. 1845 μ.) και το Χιόλι (υψ. 1855 μ.) αποτελούν μια τριάδα συχνότατων ορειβατικών διαδρομών μας, με ποικίλες αφετηρίες σε κάθε εποχή του χρόνου αφού δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες.

Το συγκρότημα οριοθετείται βόρεια από τον αυχένα του Ζυγού στα 1660 μέτρα και το Μετσοβίτικο ρέμα. Νότια, το Σκληνασιώτικο ρέμα και ο αυχένας ΚιάτραΜπράστα αποτελούν τα σύνορα με την Τριγγία, ενώ στα δυτικά είναι ο Ασπροπόταμος που το χωρίζει από την οροσειρά του Λάκμου,

Χωματοβούνι είναι το Δοκίμι με τον εύθρυπτο φλύσχη σαν βασικό υπόβαθρο και τοπικές εμφανίσεις οφιόλιφων με χαρακτηριστικά πρασινωπά χρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πυκνών δασών –οξιάς κυρίως που φτάνουν συχνά μέχρι τα ψηλότερα σημεία και αφθονία νερών που γεννούν ρέματα και στηρίζουν την κτηνοτροφία στα υποαλπικά λιβάδια.

Η τελευταία μας ανάβαση είχε σαν στόχο την ψηλότερη κορυφή με εκκίνηση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου στο υψόμετρο των 1680 μέτρων. Μπορεί βέβαια η υψομετρική διαφορά να μη φαίνεται μεγάλη αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί η απόσταση των 13 χιλιομέτρων στο χιόνι, όσο και τα συχνά ανεβοκατεβάσματα στις πλαγιές του βουνού.Ήταν μια χειμερινή ανάβαση που δεν απαίτησε χρήση κραμπόν και πιολέ αφού οι κλίσεις δεν ήταν μεγάλες ούτε το χιόνι παγωμένο, αλλά χρειάστηκε υπομονή για μια πορείασυνολικής διάρκειας πέντε ωρών.

Ακολουθούμε κυρίως τον χιονοσκέπαστο χωματόδρομο που κινείται κάτω από τις κορυφές κατά μήκος όλου του βουνού, ενώνοντας την περιοχή του Ασπροποτάμου με αυτή του Μετσόβου. Κομμάτι της διαδρομής αυτής περιλαμβάνεται στο «Μονοπάτι της Αρκούδας», τον μήκους 20 χιλιομέτρων αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Τώρα βέβαια που ο δρόμος σκεπάζεται με χιόνι κόβουμε την πορεία του ανεβοκατεβαίνοντας τις ράχες. Δεξιά μας το ανυπέρβλητο μεγαλείο των χιονοσκέπαστων αιχμηρών απολήξεων του Λάκμου. Τι διαφορά με το ήρεμο τοπίο του Δοκιμίου! Οι ήπιες γραμμές του και οι στρογγυλεμένοι όγκοι των κορυφών του αναδεικνύονται μοναδικά κάτω από το χιόνι που κρύβει τις περιττέςλεπτομέρειες προβάλλοντας την απλότητα των σχημάτων. Ο μινιμαλισμός του χειμώνα σε όλη του την ομορφιά.

Στην κορυφή, ο παγωμένος αέρας δεν μας απέτρεψε από την προγραμματισμένη κοπή της ορειβατικής πίτας που υπομονετικά κουβάλησε μέχρι εδώ ο πρόεδρος του συλλόγου. Υπήρξαν βέβαια και δώρα, προσφορά του συλλόγου μας και του καταστήματος SkiBill.gr (Ορειβατικά είδη, είδη σκι &Snowboard) το οποίο και ευχαριστούμε. Η έκπληξη όμως προήλθε από τον Γιάννη που γιορτάζοντας τα 29 του χρόνια έφερε μαζί του μια τούρτα γενεθλίων την οποίατιμήσαμε δεόντως.

Ήταν σίγουρα η πιο γλυκιά ανάβαση που κάναμε μέχρι τώρα στο Δοκίμι!

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 12/3 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Κάλτσα (υψ. 2062 μ.) με εκκίνηση από τη Δέση. Ώρες ανάβασης 4. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 

 

Tags: , ,

Θετική έκβαση έχει η πρόταση του Δ. Τρικκαίων για το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών»

Η νέα μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση στα Τρίκαλα , σε συνέχεια του Μουσείου Τσιτσάνη, παίρνει σάρκα και οστά.  Και στο «Αρχοντικό Κυρνάσιου» που χτίστηκε το 1896 στο Βαρούσι, την παλιά, διατηρητέα αρχοντική συνοικία των Τρικάλων, δημιουργείται ένα σύγχρονο, ψηφιακό σημείο ανάδειξης του ρόλου των άλλων 5 τρικαλινών δημιουργών: Καλδάρας, Βίρβος, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνης, Μητροπάνος, συνθέτουν τον δεύτερο σημαντικό χώρο για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι – στην ίδια πόλη.
Μετά το Μουσείο Τσιτσάνη, ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο λάτρης των χιλιάδων δημιουργιών των τρικαλινών καλλιτεχνών, θα μπορούν να μαθαίνουν για τις βάσεις της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Τρικκαίων υποβλήθηκε με προϋπολογισμό  913.900 € σε πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Ο τίτλος του έργου είναι  «Αποκατάσταση, αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου «Αρχοντικό Κυρνάσιου» στο Βαρούσι Τρικάλων (και μάλιστα στην οδό Κώστα Βίρβου!) και μετατροπή του σε «Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών».
Εχει δύο υποέργα: το ένα, αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του αρχοντικού και το δεύτερο, στην ψηφιακή απεικόνιση του υλικού.
Στο πρώτο υποέργο, με 700.000 €  θα γίνουν εργασίες για:

 • Τη στατική ενίσχυση του κτιρίου,
 • την ανάδειξη  των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του,
 • Την κατασκευή οικοδομικών εργασιών που σχετίζονται με την επανάχρησή του,
 • Εργασίες ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως που σχετίζονται με την επανάχρησή του,
 • Την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και μετατροπή του σε «Πρότυπο Παθητικό Κτίριο»

Στο δεύτερο υποέργο, με 213.900 €, θα γίνει μια πραγματική πανδαισία τεχνολογικών καινοτομιών, από τα ελάχιστα παρόμοια σε ελληνικά μουσεία ή κέντρα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι παρακάτω επί μέρους ενέργειες:

 1. Συλλογή μουσικού υλικού, ψηφιοποίηση και επεξεργασία του
 2. Μουσικός λαβύρινθος

Σε τρισδιάστατο εικονικό μουσικό λαβύρινθο θα υπάρχουν εικονικοί χώροι ακρόασης, με κάθε χώρο να αντιστοιχεί σε έναν καλλιτέχνη – δημιουργό

 1. Timeline Radio

Σε εγκατεστημένες στον χώρο συσκευές με οθόνη αφής, ο επισκέπτης θα χειρίζεται ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα θα δείχνει  χρονολογίες από τη ζωή κάθε καλλιτέχνη με ανάλογες εικόνες να εναλλάσσονται.

 1. Διαδραστικό JukeBox

Το πάτωμα του χώρου μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο ενός JukeBox και ο επισκέπτης θα επιλέγει κάποιο τραγούδι , ρυθμίζοντας την «εικονική» ταχύτητα περιστροφής του δίσκου με τη διαρκή κίνηση των χεριών του. Όταν επιτευχθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής, τότε «ξεκλειδώνει» η επιλογή ενός ακόμα μουσικού τραγουδιού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα λειτουργεί σύστημα οπτικής προβολής του JukeBox, σαν να βρισκόμαστε στο εσωτερικό του.

 1. Ψηφιακή 3D Ανασύνθεση Σκηνής

Θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πραγματικών χώρων, με πρωταγωνιστές τους καλλιτέχνες, για να δοθεί η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, σε συνθήκες ρεαλισμού και ανάλογης ατμόσφαιρας.  Η ενέργεια θα εκτυλίσσεται σε σύντομης διάρκειας σενάρια με κεντρικό άξονα επιλεγμένα έργα των δημιουργών.

 1. Πόσο Καλλιτέχνης Είσαι;

Με ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών από τους επισκέπτες, ο καθένας θα μπορεί να παίζει ένα τραγούδι και το σύστημα θα του υποδεικνύει, αν και πού έκανε λάθος σε σχέση με το πρωτότυπο.

 1. Ηχητικό / μουσικό βιβλίο ευχαριστιών

Στο τέλος της εικονικής περιήγησης στο χώρο, ο επισκέπτης θα μπορεί, αντί για το γνωστό βιβλίο εντυπώσεων, να χρησιμοποιήσει μία διαδραστική οθόνη αφής. Με αυτή και με ένα εικονικό πεντάγραμμο που θα «ανοίγει» εικόνες του χώρου, οι εντυπώσεις θα καταγράφονται ως μουσική σύνθεση. Ετσι κάθε επισκέπτης θα έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα μετά την επίσκεψή του.

Σημειώνεται ότι με το έργο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί ακόμη έναν από τους τρεις πόλους πολιτισμού στα Τρίκαλα:
– Ο ένας περιλαμβάνει το Κάστρο, το Βαρούσι, το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών και το Μουσείο Τεχνολογίας που ήδη σχεδιάζεται
– Ο δεύτερος περιλαμβάνει το Μουσείο Τσιτσάνη, το Τζαμί και το δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, μαζί με τον ΙΝ Αγίων Κω/νου και Ελένης
– Ο τρίτος περιλαμβάνει το Μουσείο Αγροτικής Ζωής στον Μύλο Ματσόπουλου, σε συνδυασμό με το μίνι ενεργειακό πάρκο και, βεβαίως, τον Μύλο των Ξωτικών.

Ολο αυτό το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα επίτευγμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα. Προηγείται η ολοκλήρωση της κάλυψης του προϋπολογισμού του πίνακα των αντίστοιχων έργων. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, η Ειδική Γραμματέας  Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, κ. Ευγενία Φωτονιάτα.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Εξιχνιάστηκαν εννέα περιπτώσεις κλοπών από οικίες

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, εννέα περιπτώσεις κλοπών από οικίες που διαπράχθηκαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.

Δράστες είναι έξι ημεδαποί και συγκεκριμένα τρεις 19χρονοι, δύο 20χρονοι και ένας 17χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων του ανηλίκου για παραμέληση εποπτείας του.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην τέλεση κλοπών.

Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από (27-04-2016) έως (14-01-2017), διέπραξαν συνολικά (9) κλοπές από οικίες ημεδαπών, αποκομίζοντας συνολικά τα χρηματικά ποσά των (5.200) ευρώ, καθώς και χρυσαφικά – κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές, συνολικής εκτιμώμενης αξίας (37.325) ευρώ.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

 

Tags: , ,

Η Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων για τη δακοκτονία

Για μια ακόμα χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της καταστροφής της σοδειάς τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υλοποίηση του “Καλλικράτη”, (Ν 3852/2010) πέρασε από φέτος όλη την ευθύνη του “προγράμματος” δακοκτονίας μέσω του Υπουργείου εσωτερικών, στις περιφέρειες με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση στα περσινά επίπεδα.

Ανακοίνωσε μάλιστα την τελευταία στιγμή πως δεν θα έκανε φέτος την προμήθεια φαρμάκων για την δακοκτονία με πανελλαδικό διαγωνισμό όπως τα προηγούμενα χρόνια, που η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί το Γενάρη. Κάλεσε έτσι τις Περιφέρειες να προμηθευτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν έδινε χρηματοδότηση ούτε έφτανε ο χρόνος για τους αναγκαίους διαγωνισμούς.

Οι περιφερειακές διοικήσεις των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας που έχουν αποδεχθεί αυτή την αρμοδιότητα, παρουσιάστηκαν ως “εξαπατημένοι σύζυγοι” από την κυβέρνηση για να μην χρεωθούν το πολιτικό κόστος μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής της σοδειάς όπως εγινε πέρυσι, δηλώνοντας άρνηση στην υλοποίηση του “προγράμματος” δακοκτονίας.

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις  η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προμηθεύσει και για φέτος ως τελευταία φορά, τα απαιτούμενα φάρμακα. Αυτό δεν εγγυάται την επιστημονική και έγκαιρη δακοκτονία όπως δείχνει και η περσυνή πείρα.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις μέσα από την “αποκέντρωση” έχουν στόχο να απαλλάξουν το κεντρικό κράτος από την υποχρέωση που είχε και την οποία χρηματοδοτούν οι  ελαιοπαραγωγοί κατά ένα μερος της με παρακράτηση του 2% της παραγωγής στη βρώσιμη ελιά και στο ελαιόλαδο μέσω των εμπόρων και ελαιοτριβείων, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 40 περίπου εκατομμύρια ευρω αποθεματικό, ενώ η φετινή χρηματοδότηση στις περιφέρειες ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρω.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αποδιάρθρωσαν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δακοκτονίας και όχι μόνο. Οι δε περιφερειακές διοικήσεις αποδέχτηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική.

Κυβέρνηση και περιφερειακές διοικήσεις από κοινού προώθησαν και προωθούν την ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Θέλουν όλα να τα δώσουν πεσκέσι στους ιδιώτες, ακόμα και τα χρήματα-ιδρώτα των ίδιων την αγροτών.

Εξωθούν τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς ή να αποδεχτούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση ή να είναι ατομική τους υπόθεση η δακοκτονία και γενικότερα η προστασία της παραγωγής τους. Όμως εμείς οι αγρότες ξέρουμε ότι η διαδικασία για να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή απαιτεί άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν γενικευμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό, συλλογική αντιμετώπιση, επιστημονική στήριξη, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να μην αποδεχτούν τα τετελεσμένα που τους δημιουργούν νέες δυσκολίες επιβίωσης. Συλλογικά, μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

 • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
 • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
 • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

 

 

 9  ΜΑΡΤΗ 2017

 

 

Tags: , ,

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Μέγαρο (Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συµβουλίου) σύµφωνα µε τις διατάξεις του Νόµου 3852/2010 στις 14 Μαρτίου 2017, ηµέρα Τρίτη και ώρα 6:00 µ.µ. µε τα παρακάτω θέµατα:

ΘΕΜΑ 1ο : Επικύρωση Πρακτικών της 2ης , 3ης και 4ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συµβουλίου Θεσσαλίας έτους 2017.

ΘΕΜΑ 2ο : 1η Τροποποίηση Προϋπολογισµού Περιφέρειας Θεσσαλίας οικ. έτους 2017 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης.

ΘΕΜΑ 3ο : Τριµηνιαία έκθεση εκτέλεσης του Προϋπολογισµού 2016 (∆’ Τρίµηνο) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης.

ΘΕΜΑ 4ο : Τροποποίηση πιστώσεων – προϋπολογισµών στο Ετήσιο Πρόγραµµα ∆ράσης ΚΑΠ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης.

ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση Πιστώσεων Προϋπολογισµού ΣΑΕΠ 017 και ΣΑΕΠ 517 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κα. Κολυνδρίνη ∆ωροθέα, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση τροποποίησης Προγραµµατικής Σύµβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης µεταξύ Υπουργείου Πολιτισµού & Αθλητισµού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ∆ήµου Βόλου για το έργο: «Αποµάκρυνση Ανατολικού Πεσσού Ρωµαϊκού Υδραγωγείου ∆ηµητριάδας στη θέση «∆όντια» ∆ήµου Βόλου και τοποθέτησή του σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κα. Κολυνδρίνη ∆ωροθέα, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση χορήγησης κατά το έτος 2017, των αδιάθετων αδειών άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εµπορίου Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων του έτους 2016». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κα. Κολυνδρίνη ∆ωροθέα, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

ΘΕΜΑ 8ο : Ορισµός εκπροσώπων στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Τρικάλων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Μιχαλάκης χρήστος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων

ΘΕΜΑ 9ο : Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις 2017 Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Λάρισας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Παιδής Αθανάσιος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης.

ΘΕΜΑ 10ο : Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις 2017 της Π.Ε. Θεσσαλίας Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Τσιάκος Βασίλειος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας.

ΘΕΜΑ 11ο : Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις 2017 της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων– Περιφέρεια Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Μιχαλάκης χρήστος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων

ΘΕΜΑ 12ο : Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κα. Κολυνδρίνη ∆ωροθέα, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων. ΘΕΜΑ 13ο : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της Βιοµηχανίας παραγωγής τοµατοπολτού και πουρέ φρούτων, µε την επωνυµία «ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ Α.Ε.», στην Τ.Κ. Φίλιας, στη ∆.Ε. Σοφάδων του ∆ήµου Σοφάδων. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 14ο : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυµάτων (ΕΕΛ) Νίκαιας ∆. Κιλελέρ» στη θέση «Καρά Πηγάδι» του ∆. Κιλελέρ της Π.Ε. Λάρισας στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 15ο : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου « ∆ίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασία λυµάτων και διάθεσης εκροής του οικισµού Καλών Νερών, της ∆ηµοτικής Ενότητας Μηλεών, του ∆ήµου Νοτίου Πηλίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 16ο : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης επί της φεροµένης ως ιδιοκτησίας του κ. Χρυσικού ∆ηµητρίου, στον οικισµό Νηές, της Σούρπης του ∆ήµου Αλµυρού», των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 17ο : Σχέδιο ∆ιαχείρισης εξορυκτικών Αποβλήτων (Σ.∆.Α.) [µε συνηµµένα τεύχη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Ε.Ο.Α.) και υδραυλικής µελέτης], για το λατοµείο σχιστολιθικών πλακών, έκτασης 149.067m2, στη θέση “Χορεύτρα”, ∆.∆. Καλαµακίου, ∆ήµου 3 Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας µε φορέα εκτέλεσης τον ∆ήµο Νοτίου Πηλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 18ο : Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την επέκταση και λειτουργία υφιστάµενου ξενοδοχείου κλασικού τύπου τεσσάρων αστέρων (4* ), δυναµικότητας 125 κλινών, µε την επωνυµία “MANDRAKI VILLAGE”, φερόµενης ιδιοκτησίας της “ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΝ∆ΡΑΚΙ Α.Ε.”, στη θέση “Μανδράκι – Κουκουναριές” του ∆ήµου Σκιάθου, στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

ΘΕΜΑ 19ο : Έγκριση µείωσης της απόστασης, του προς επέκταση ρυµοτοµικού σχεδίου του οικισµού Λιβαδίου Ολύµπου του ∆ήµου Ελασσόνας, από υφιστάµενο ενεργό νεκροταφείο, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ.1 του Ν. 2508/97 (ΦΕΚ 124/Α/13-6-97) και της µε αρ. ΚΥΑ 26882/5769/98 (ΦΕΚ 838/∆/23-10-98). ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Νούσιος Κωνσταντίνος, Θεµατικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονοµίας, Χωρικού Σχεδιασµού και Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων.

 

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Tags: , ,

Yπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας

Yπόμνημα απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος στον Υπουργό Οικονομίας σχετικά με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.

Το υπόμνημα του Συνδέσμου:

«Aγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τη θέση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, αποστέλλονται τα σχόλια και οι προτάσεις του Συνδέσμου επί του θέματος και ειδικότερα.

Άρθρο 1. Ο ορισμός «εμπειρογνώμονα» στα πλαίσια του παρόντος σχεδίου νομοθετήματος θα πρέπει να αφορά σε εκείνες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που διαθέτουν επιστημονική επάρκεια και εμπειρία και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις σχετικές με αναδιαρθρώσεις δανεισμού, εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης κ.α. και δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πιστοποίηση επαγγέλματος, προτείνεται η κατάρτιση Μητρώου Εμπειρογνωμόνων, από το οποίο θα επιλέγονται από τις επιχειρήσεις και τους πιστωτές αυτών. Το Μητρώο θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία των εμπειρογνωμόνων και θα συγκρατήσει και ενδεχόμενα υψηλά κόστη για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες ως προς το μέγεθος επιχειρήσεις.

Άρθρο 2. Να παρασχεθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και ενδεχομένως έχουν ακόμη οφειλές να ενταχθούν στο παρόν νομοθέτημα. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρηματίες, φυσικά πρόσωπα, που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δεν έχουν την δυνατότητα υπαγωγής στο Ν. 3869/2010, εφόσον η μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμών επήλθε κατά το χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αν δεν υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο παρόν νομοθέτημα επί της ουσίας η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών στερούνται της δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών τους. Προτείνεται να εξεταστεί η υιοθέτηση πρόβλεψης για την ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρηματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, καθώς και του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απαγόρευση υποβολής αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης της εξωδικαστικής ρύθμισης από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως μικρού μεγέθους, που κατά κανόνα συναλλάσσονται με ένα τραπεζικό ίδρυμα. Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εξόφλησαν τις οφειλές τους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμο δάνειο.

Άρθρο 3. Αναφορικά με το κριτήριο επιλεξιμότητας που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κερδοφόρας χρήσης κατά την τελευταία τριετία, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα περιοριστική και αποκλείει μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την εξυγίανση. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις, εν μέσω της έντονης οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού και αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια προσαρμογής της λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα και η απόδοση των προσπαθειών δεν είναι άμεσα ορατή αλλά απαιτεί βάθος χρόνου. Η κερδοφορία μιας χρήσης ή η θετική καθαρή θέση δεν διασφαλίζει απαραίτητα τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Η υποβολή ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο θα παρουσιάζεται αιτιολογημένα η δυνατότητα μιας επιχείρησης να παρουσιάσει κέρδη στα επόμενα χρόνια είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

Άρθρο 6. Όσον αφορά το Μητρώο Διαμεσολαβητών. Υπάρχει ήδη Μητρώο Διαπιστευμένων Μεσολαβητών, το οποίο εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται, από το οποίο μπορούν να αντλούνται οι μεσολαβητές, καθώς είναι άτομα που διαθέτουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης διαδικασίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της επιλογής με βάση τα όσα ορίζει ο Ν. 3898/2010, δεδομένου ότι κατά τον τρόπο αυτό δεν αναιρείται η ανεξαρτησία, η ουδετερότητα και η αμεροληψία του διαμεσολαβητή.

Άρθρο 8. Η διαδικασία θα πρέπει να εξασφαλίζει την ταχύτερη και αποδοτικότερη επικοινωνία μεταξύ οφειλέτη – πιστωτή/πιστωτών και συντονιστή προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός του κόστους και του χρόνου. Η χρήση ψηφιακών μέσων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών κατά την ανταλλαγή των αρχείων.

Αναφορικά με την παράγραφο 14 του άρθρου, προτείνεται η κατάργησή της και η διατήρηση της διαδικασίας του άρθρου 6 αναφορικά με την επιλογή συντονιστή και για τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου για την αποφυγή πιθανής χειραγώγησης και καθοδήγησης της όλης διαδικασίας από τους πιστωτές.

Άρθρο 9. Είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για τη σημασία της αξίας των ακινήτων, όταν αυτά δεν πωλούνται/ρευστοποιούνται στην αξία που υπολογίζεται. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές που δεν δύναται να επιτευχθεί πώληση/ρευστοποίηση.

Άρθρο 11. Σε περίπτωση που κατατεθεί σχέδιο βιωσιμότητας εκ μέρους του οφειλέτη, το οποίο γίνεται αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών, θα μπορούσε να αποφευχθεί ο διορισμός εμπειρογνώμονα.

Άρθρο 12. Ένα από τα βασικότερα σημεία της όλης διαδικασίας είναι η ταχύτητα και το κόστος αυτής, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα των προτεινόμενων σχεδίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άμεση υλοποίησή τους. Η διαδικασία επικύρωσης από το δικαστήριο θα πρέπει να γίνεται άμεσα και να τηρούνται τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δικονομικοί κανόνες.

Άρθρο 16. Στις υπολογιστικές εφαρμογές που θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εισαγωγή δεικτών υπολογισμού σύνθετων οικονομικών παραγόντων και συντελεστών σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για τη δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, ωστόσο ήταν ενήμερες την 31/12/2016 ή και επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε ρύθμιση των δανείων τους ή υπήρξαν ληξιπρόθεσμες στο παρελθόν ή επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο ή και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα θελήσετε να λάβετε υπόψη σας, τα ανωτέρω σχόλια και τις προτάσεις που διατυπώνουν οι επιχειρήσεις, για την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αυτού προς όφελος των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων και την ανάπτυξη κάθε καλής συνεργασίας.

Με τιμή

ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ»

 

Tags: , ,

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει την 5η ΥΠΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει το διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου για την άδικη, παρελκυστική, ευνοιοκρατική και με όρους συστηματικής δίωξης συμπεριφοράς του εις βάρος της προέδρου του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του Π.Γ.Ν Λάρισας, Σοφίας Σωτηράκου.

Συγκεκριμένα, η άξια συνάδελφος και αγωνίστρια, διευθύντρια ΕΣΥ παιδιατρικής, που τιμήθηκε επανειλημμένα από τους συναδέλφους της, διατελώντας για τέσσερις συνεχόμενες θητείες πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών, για δύο συνεχόμενες θητείες αιρετός εκπρόσωπος των γιατρών των Νοσοκομείων της πόλης και σε Όργανα του Ιατρικού Συλλόγου, διατελεί για 11ο χρόνο υποψήφια για την κατάληψη της θέσης της Συντονίστριας Διευθύντριας Παιδιατρικής στο Γ.Ν Λάρισας, θέση που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2006.

Μετά από παράτυπες καθυστερήσεις, αλλαγές εισηγητών και τροποποιήσεις της νομοθεσίας στο μεσολαβήσαντα χρόνο, κρίθηκε εν τέλει με μεγάλη διαφορά από τις συνυποψήφιες της η θέση υπέρ της κ. Σωτηράκου από το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών το Φεβρουάριο του 2015. Αντί διορισμού όμως, τον Ιούνιο του 2015, αναπέμφθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, τα πρακτικά του Συμβουλίου, χωρίς ουσιαστικό λόγο, προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία της κρίσης.

Έκτοτε και παρά τις συνεχείς οχλήσεις, έγγραφες και εξώδικες αναφορές, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, αρνείται να προχωρήσει τις διαδικασίες επανάληψης της κρίσης, για σχεδόν 2 χρόνια, παρά τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, την ώρα μάλιστα που φρόντισε να ολοκληρωθούν άλλες κρίσεις μέσα σε λίγους μήνες από την προκήρυξή τους.

Το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ δηλώνει την αμέριστη και με οποιοδήποτε τρόπο συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη συνάδελφό μας, η οποία προφανώς τιμωρείται λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Καλεί τον Υπουργό Υγείας να φροντίσει ώστε να προχωρήσει άμεσα και με δίκαιο τρόπο η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του Συντονιστή Διευθυντή Παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τον καλεί να εξηγήσει στον πληθυσμό της Θεσσαλίας τι είδους πολιτική παιδιατρικής περίθαλψης επιλέγει με τις περισσότερες Παιδιατρικές κλινικές χωρίς Διευθυντές και με δραματικές ελλείψεις Παιδιάτρων τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια περίθαλψη. Τον καλεί επίσης να αποσαφηνίσει τη θέση του για το βίο και την πολιτεία του γνωστού για την ευχέρεια του στα «εντέλλεσθε»  Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου ή να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη.

Καλεί τις Δικαστικές Αρχές και το Σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας να πράξουν τα δέοντα και να αποδώσουν τις αναλογούσες ευθύνες για την ηθική και οικονομική βλάβη της συναδέλφου.

Καλεί τους γιατρούς της 5ης ΥΠΕ που για πολλά χρόνια με ευθύνη της διοίκησης καθυστερούν οι κρίσεις τους, να ενημερώσουν το Γ.Σ για την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης προκειμένου να παρέμβει αναλόγως.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Η Πρόεδρος

Αφροδίτη Ρέτζιου

 

Ο Γ. Γραμματέας

Πάνος Παπανικολάου
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found