Tags: , ,

Κ. Αγοραστός για εισφορά αλληλεγγύης: Δεν μας ρώτησε κανείς, είμαστε αντίθετοι

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν πρόσωπα τα οποία κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις μειώνεται, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αυξάνονται φόροι και εισφορές, μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία έχει προσλάβει τραγικές διαστάσεις, η ψήφιση τέτοιων νόμων κάθε άλλο παρά αθώα είναι.

Δεν ζητήσαμε ποτέ ιδιαίτερη μεταχείριση.

Είναι πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, σε θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες να έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή ψηφισθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

Στο συγκεκριμένο θέμα η γνώμη μας δεν ζητήθηκε ποτέ, δεν μας ρώτησε κανείς, είμαστε αντίθετοι».

Tags: , ,

Τα παιδιά του Δημ. Σχολείου Βασιλικής επισκέφθηκαν το Αθλητικό Μουσείο

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 οι μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου Βασιλικής  συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Ζιάνας Δρόσος , Πλατώνη Ζωή , Λάχανος Κων/νος, Αυγέρης Παναγιώτης, Κοντός Αθανάσιος, Καραπέτσας Χρυσόστομος, Ζυρουράκη Φραγγίτσα  και Μουστάκα Ανθή, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων όπου ξεναγήθηκαν και γνώρισαν την πλούσια αθλητική ιστορία των Τρικάλων και τους πρωταγωνιστές της.

Τo Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας-Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, είναι ανοικτό στο κοινό και ιδιαίτερα στην μαθητιώσα νεολαία.  Στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, Καποδιστρίου 13.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 έως 13:00

Πληροφορίες στο τηλ: 2431353524 και 2431079518 

 

Τo Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1998. Η πρώτη συλλογή του αποτέλεσε πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια εντάχθηκαν πρωτογενή αρχεία, όπως του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και του Καθηγητή Ιατρικής Σπυρίδωνα Μπονώτη, προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών, όπως του Αβράμη Δημήτρη, του Βάσκου Στέλιου, του Γεωργαλή Δημήτρη, του Γιώρα Βάϊου, του Ιακωβάκη Περικλή, του Κοντονάσιου Ιωάννη, του Κουτσιούμπα Γεώργιου και Ξενοφών, του Λυγάτσικα Γεώργιου, της Μιχολίτση Παρασκευής, του Παταβούκα Κώστα, της Πράππα Ιωάννας, του Ρεντζιά Ευθύμιου, του Σαμολαδά Γ., του Σιδέρη Βασιλείου, του Σούλα Δημήτρη, του Σούλιου Νίκου, του Στέφου Αλέξανδρου, του Τσιάνου Γεώργιου – Ιωάννη, του Τσιαντούλα Ιωάννη κ.α., συλλόγων της πόλης, όπως της ΑΕΤ «Κρόνος», του ΑΚΟΤ, του Α.Μ. «Ίκαροι»,  τoυ Α.Ο. «Ερμής», του Α.Ο.Τρίκαλα,  του ΑΣΕΤ, του Α.Σ. Τρικάλων , της Α.Σ. «Τρίκκη», του ΓΑΣ «Ζεύς», του ΓΑΣ «ΦΙΚΟΣ»,  της ΜΟΛΕΤ, του ΠΑΣ «Τρίκκη», του Σύλλογος «Αθλητισμός για Όλους», του Σ.Ε.Α.Γ. Τρικάλων, του Σ.Ο.Χ.Τ., του Σ.Π.ΟΡ.Τ, του Σύνδεσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών κ.α.,.

Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή  διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία».

Στον α΄όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός –  Έλληνες και  Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού» .

Tags: , ,

Πρακτικές αντιμετώπισης της φτώχειας στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT

Πρακτικές αντιμετώπισης της φτώχειας αναζητά η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί συνδετήρια οδό. Μετέχοντας στη δράση URB-INCLUSION στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  URBACT III για το έργο «Σχεδιάζοντας νέες λύσεις εφαρμογής για τη μείωση της φτώχειας στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές», ο Δήμος Τρικκαίων συνεισφέρει στην εξεύρεση των πρακτικών αυτών. Κυρίως, με την εμπειρία από τις Κοινωνικές Δομές και του πρόσφυγες.
Ηδη, προ μηνός, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα εκπρόσωπος του προγράμματος και μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων. Αυτή έλαβε χώρα στις 23-24 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη και τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Λάππας, το στέλεχος του τμήματος Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Βέρα Ντάκου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρης Νιαβής.

Επικεφαλής του  έργου URB INCLUSION είναι η πόλη της Βαρκελώνης ενώ οι υπόλοιποι εταίροι εκτός του Δήμου Τρικκαίων που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Γλασκώβη (Σκωτία), Κοπεγχάγη (Δανία), Λυών (Γαλλία), Τορίνο και Νάπολη (Ιταλία), Κρακοβία (Πολωνία) και  Τιμισοάρα (Ρουμανία).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή BESOS της Βαρκελώνης που είναι η περιοχή παρέμβασης του ομώνυμου Δήμου. Εκεί παρουσιάστηκαν από εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου της Βαρκελώνης καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας ΚοινΣΕΠ με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων. Επίσης, η ανακατασκευή κτιρίων με στόχο τη δωρεάν παροχή μουσικής εκπαίδευσης και ανίχνευσης  ταλέντων στα παιδιά της ευρύτερης υποβαθμισμένης αστικής περιοχής BESOS.
Επιπλέον στο πλαίσιο ανακατασκευής δημοτικών κτηρίων και δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ισπανία, με πρωτοβουλία του Δήμου της Βαρκελώνης αποδόθηκαν προς χρήση σε 125 οικονομικά αδύναμους δημότες οικίες με ταυτόχρονη ενημέρωση από δημοτικούς υπαλλήλους τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας (όπως χρήση λαμπτήρων led).

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Η ανιδιοτελής αγάπη σώζει τον γάμο – Του Πρωτοπρ.Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου- μουσικού

Η σπουδαιότερη και πρώτη εντολή του Ευαγγελίου είναι να αγαπήσουμε τον αληθινό Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Αυτό σημαίνει πως χωρίς γογγυσμό και με καλή προαίρεση προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όλες τις εντολές του Θεού.

Δεύτερη εντολή είναι να αγαπήσουμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας. Τίποτε δε μπορεί να μείνει όρθιο σ’ αυτή τη ζωή χωρίς την αρετή της Αγάπης. Έτσι και ο γάμος σύντομα θα διαλυθεί εάν οι δύο σύζυγοι δεν καταθέσουν μέσα σ’ αυτόν την ανιδιοτελή αγάπη.

Προσοχή άλλο έρωτας, άλλο αγάπη. Δυστυχώς οι σημερινοί νέοι μπλέκουν αυτές τις δύο έννοιες. Ο έρωτας έχει σχέση με τη σωματική ομορφιά, την ιδιοτέλεια, τη ζήλεια, το βόλεμα του εαυτούλη μας και συχνά δυστυχώς είναι «τυφλός» για τα πνευματικά χαρίσματα του συντρόφου μας. Αντίθετα η Αγάπη «ου ζητεί τα εαυτής» , βλέπει και φροντίζει να υπομένει τις αδυναμίες του άλλου, δε ζηλεύει αλλά χαίρεται με τα χαρίσματα του συντρόφου και κυρίως είναι η αρετή που δίνει το πνεύμα της θυσίας σε κάθε δύσκολη στιγμή μέσα στο Γάμο.

Η Αγάπη όπως την ορίζει ο Χριστός μας στο ευαγγέλιο με το «αγαπάτε αλλήλους» είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και οφείλουν να την έχουν μεταξύ τους ανώτερη από την αγάπη προς τους γονείς τους, τα παιδιά τους και τους φίλους. Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος λέγει: «αντί τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και τη μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν.» (Εφεσ. 5,31).

Όμως επειδή ο άνδρας υστερεί στο να αγαπά, ενώ η γυναίκα στο να υποτάσσεται, η εντολή αυτή απευθύνεται περισσότερο προς τον άνδρα ο οποίος οφείλει να αγαπά την γυναίκα όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή μέσα στο Γάμο είναι έτοιμος να προσφέρει όλες τις ψυχικές και τις σωματικές του δυνάμεις ώστε να μην λείψει τίποτε από την γυναίκα του, ούτε πνευματικό, ούτε υλικό.

Ο π. Παίσιος έλεγε:» Η γυναίκα δίνει στον άνδρα την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση, την υπακοή. Ο άνδρας δίνει στην γυναίκα την σιγουριά ότι μπορεί να την προστατέψει. Η γυναίκα είναι η αρχόντισσα του σπιτιού, αλλά και η μεγάλη υπηρέτρια. Ο άνδρας είναι ο κυβερνήτης του σπιτιού, αλλά και ο χαμάλης.» Αυτό είναι το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης το οποίο οικοδομεί το Γάμο, φέρνει την αρμονία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοπαρηγοριά στις δυσκολίες της ζωής.

Αντίθετα η κοσμική αγάπη που βασίζεται στα υλικά αγαθά και την ομορφιά του σώματος γρήγορα σβήνει, χωρίζουν τότε οι άνθρωποι και δεν χάνουν μόνο την οικογένειά τους αλλά και την ψυχή τους.

Την αγάπη μας για το έτερον ήμισυ πρέπει να την συνδυάζουμε πάντα με την έννοια της θυσίας και τις ανιδιοτέλειας. Γι’ αυτό ο Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος  λέγει: «να μην αγαπά κανείς τη γυναίκα του προς χάριν της, αλλά προς χάριν του Χριστού».(ΕΠΕ Ιωάν.Χρ,21,κ΄,σελ.224). Σύντροφος είναι η γυναίκα μας και όχι σκλάβα, ίση την έκαμε ο Θεός και όχι κατώτερη. Την έπλασε ο Θεός από την πλευρά, δηλαδή από τη μέση του άνδρα  ώστε ούτε αυτός να την καταφρονά, αλλά ούτε και αυτή εάν την έκαμε από το κεφάλι να μην τον σέβεται. Τέχνη και εξυπνάδα είναι να σώσουν τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα την ψυχή τους μέσα στο Μυστήριο τούτο, το οποίο «μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν»,(Εφεσ. 5,32).

Tags: , ,

Ημερίδα για την ψυχική υγεία στον Δήμο Πύλης

Με δεδομένο ότι η καθημερινότητά μας, στα χρόνια και στις μέρες που περνάμε, είναι δύσκολες. Με δεδομένο το γεγονός ότι γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών κάθε είδους, οικονομικής κρίσης – ακραίων φυσικών φαινομένων σαν Δήμος Πύλης  ο ρ γ α ν ώ ν ο υ μ ε  Ημερίδα στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πύλης, στην Πύλη με θέμα

«Οι επιπτώσεις των καταστροφών στην ψυχική υγεία».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής  Υγείας κ. Γεώργιος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Θα προλογίσει ο συντοπίτης Ψυχίατρος κ. Αχιλλέας Οικονόμου, Πρόεδρος Τομέα Νέων Ψυχιάτρων ΕΨΕ.

Θα γίνει την Κυριακή, στις 12 του μήνα Μαρτίου και ώρα 11 το πρωϊ.

Είστε όλοι καλεσμένοι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ.

 

 

Tags: , ,

Σημαντική ανακούφιση για τα οικονομικά του Δήμου Τρικκαίων

Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τους όρους αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων του. Χάρη στο χαμηλότερο επιτόκιο αλλά και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ο Δήμος θα γλυτώσει 1.815.000 € στο σύνολο του δανείου, καθώς και 312.000 € σε ετήσια βάση.

Η αναχρηματοδότηση κατορθώθηκε μετά από πάγιο αίτημα πολλών μηνών του Δήμου Τρικκαίων και των Δήμων Πειραιά και Ασπροπύργου. Με νομοθετική ρύθμιση το (Ν.4445/2016) διευθετήθηκαν θέματα αποπληρωμής δανείων με ευνοϊκότερους όρους, με κυρίαρχο την αποπληρωμή σε βάθος 35ετίας.

Στην ουσία ο Δήμος αναχρηματοδοτεί δάνεια που είχε συνάψει στο παρελθόν, των οποίων το επιτόκιο κυμαινόταν από 6,02% έως 7,5%. Το νέο δάνειο έχει τελικό επιτόκιο 4,36%

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι με την κίνηση αυτή ωφελούνται σημαντικά οι δημότες, καθώς υπάρχει ρευστότητα στο ταμείο, αφού τα δάνεια αποπληρώνονται με λιγότερα χρήματα, σε μεγαλύτερο διάστημα, με μικρότερο επιτόκιο. Επίσης επισήμανε πως στις μέρες μας οι επιχειρήσεις κλείνουν από έλλειψη ρευστότητας και όχι λόγω της ύπαρξης χρεών. Σήμερα ο Δήμος, παρότι κουβαλάει χρέη από το παρελθόν, καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις του και παράλληλα βελτιώνει τη ρευστότητά του.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Κ. Σκρέκας: Δεν μπορώ πια να πιστέψω τον κ. Τσίπρα

Για μια «νέα πραγματικότητα» που δημιουργείται στη χώρα μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα μπήκε σε βαθιά ύφεση, έκανε λόγο ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

«Δεν μπορώ να πιστέψω έναν πρωθυπουργό» είπε «που τη στιγμή που ισχυρίζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ισχυρή ανάπτυξη, έρχεται η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και ανακοινώνει επίσημα ότι έχουμε μπει στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 στην πιο βαθιά ύφεση από το 1998».

Ο κ. Κ. Σκρέκας μίλησε για ακόμη μια φορά για ανάγκη να μείνει η χώρα μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης λέγοντας πως «η Ελλάδα στο γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται έχει ανάγκη από συμμαχίες και συνεργασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ως εμπορική και οικονομική ένωση και καλώς γίνονται συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να πορευτεί στα επόμενα χρόνια. Μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία για τους πολίτες της, δίχως να έχει συμμαχίες. Θέλω να σημειώσω μόνο ότι στα χρόνια που η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει απευθείας 100 δισεκατομμύρια Ευρώ για την ενίσχυση της θέσης της. Άρα να αναθεωρήσουμε λίγο τις απόψεις μας περί Ευρώπης».

Ο κ. Κ. Σκρέκας κατέληξε εκφράζοντας τη διαφωνία της Ν.Δ. με την Κυβέρνηση μιας και «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σήμερα εντελώς λάθος πολιτικές, όπως την αύξηση των φόρων και των εισφορών. Μας οδηγεί η φορομπηχτική αυτή πολιτική σε μια δίνη».

Tags: , ,

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Πύλης

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών προκληθεισών από πλημμύρες κατά την περίοδο 2015-2016 στην περιοχή του δήμου Πύλης» προϋπολογισμού 200.000,00 € (με ΦΠΑ).

Αντικείμενο του έργου είναι εργασίες αποκατάστασης ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από πλημμύρες κατά την περίοδο 2015-2016 στις περιοχές του Δήμου Πύλης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων,  στις περιοχές των ποταμών Πορταϊκού (παραπόταμου του Πηνειού ποταμού) και των παραποτάμων του Παλαιοκαρίτικου, Μπεντένη και Ανάποδου. Προβλέπονται εργασίες διευθέτησης της κοίτης των ποταμών, συμπληρώσεις καταστραφέντων αναχωμάτων και επενδύσεις των αναχωμάτων αυτών με συρματοκυλίνδρους και συρματοκιβώτια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Κατά την περίοδο 2015-2016 οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Πύλης με πολλά φερτά υλικά στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων της περιοχής. Με το έργο που ξεκινάμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιτυγχάνουμε δυο στόχους. Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της περιοχής και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο, προγραμματισμό και συνεργασίες, που φέρνουν χρήσιμα έργα στην περιοχή και στηρίζουν θέσεις εργασίας».

Την μελέτη του έργου συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  η οποία διενήργησε τη διαδικασία δημοπράτησης και  θα επιβλέψει και την  κατασκευή. Το έργο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

 

Tags: , ,

Για θερμοκηπιακές καλλιέργειες και αρωματικά φυτά ενδιαφέρεται ο Δ. Πύλης

Ο Δήμος Πύλης στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ARGI-URBAN – URBACT III προτίθεται να διοργανώσει ενημερωτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θεματικές ενότητες:

 1. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες
 2. Καλλιέργεια Αρωματικών Φυτών

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι:

 • Κάτοικοι του Δήμου Πύλης
 • Να είναι παραγωγοί ή δυνητικοί παραγωγοί με έδρα εκμετάλλευσης εντός του Δ.Πύλης
 • Να υποβάλλουν δήλωση ενδιαφέροντος από τις 13 Μαρτίου ως και τις 24 Μαρτίου 2017

Η επίσκεψη θα γίνει πρωινές ώρες σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί  μετά το Πάσχα.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας δηλώσεων και εφόσον αυτές πληρούν τις άνω προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο e-mail:

syzefxis@0635.syzefxis.gov.gr με απαραίτητη αναγραφή των στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, τηλέφωνο επικοινωνίας, κινητό τηλέφωνο, τόπος κατοικίας ή έδρα εκμετάλλευσης, θεματικό πεδίο ενδιαφέροντος, δηλαδή θερμοκήπια ή αρωματικά φυτά.)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2434350318 και 2434350317.

Από το Δήμο Πύλης

 

 

Tags: , ,

Ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων για την 8η Μάρτη

Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, o Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της  Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις μισθωτές και τις αυταπασχολούμενες εργαζόμενες, στις γυναίκες της υπαίθρου, στις συνταξιούχους, στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες, ιδιαίτερα στις φοιτήτριες- σπουδάστριες, στις νέες μητέρες. Τις καλούμε  να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης.

 

 • 8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.
  • 8 Μάρτη 2017, εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

 

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες μας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.

Αυτή η πρόοδος δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντά μας, για αναψυχή και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειας μας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

 

Όμως τι μπαίνει εμπόδιο σε όλα αυτά;

 • Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στην πλάτη του λαού και νέα μέτρα, κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων.

 

 Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις οικογένειές μας.

Εξαρτάται από τη δική μας θέληση και δράση, τη συμμετοχή μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και  φοιτητικούς συλλόγους να βαδίσουμε αγωνιστικά στις «λεωφόρους του μέλλοντος». Ένα μέλλον που θα είμαστε απαλλαγμένες από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή- λάστιχο, χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες- θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Δείχνουμε την αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και παλεύουμε κατά της εμπλοκής, συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς του, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά.

8η Μάρτη: Σύμβολο αγώνα. Θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα…

Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

 

Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της Ο.Γ.Ε.

Tags: , ,

Ενημέρωση για το πρόγραμμα κομποστοποίησης στα Τρίκαλα

Κοσμοσυρροή και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα κομποστοποίησης στα Τρίκαλα. Οι 180 πρώτοι δηλώσαντες να λάβουν τον σχετικό κάδο συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Βασταρούχας αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για το περιβάλλον, ενώ λεπτομέρειες έδωσε ο διευθυντής κ. Ορέστης Πλιάσας.
Το πρόγραμμα αφορά σε συνεργασία της Περιβαλλοντικής Αναπτυξιακής Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ ΑΕ) και του Δήμου Τρικκαίων, για ενίσχυση των τρόπων περιβαλλοντικής προστασίας.
Βασικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι η συνεχής συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος, με βάση τη θέληση και τη συμμετοχή σε όλο το πλαίσιό της.
Σκοπός της δράσης είναι η δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης, ώστε να αναπτυχθεί σύντομα σε πλήρη κλίμακα στο σύνολο του Δήμου.
Η δράση είχε ξεκινήσει πριν δύο μήνες, με τη διάθεση 25 κάδων από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας, σε ισάριθμα σχολεία. Πλέον, οι 180 κάτοικοι μετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και από την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 παραλαμβάνουν το διάστημα 12:00 – 15:00 από το αμαξοστάσιο του Δήμου Τρικκαίων (Κηπάκι Σαραγίων) τον κάθε κάδο (πληροφορίες στο 2431020000).
Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπήρξε διάλογος σε εξαιρετικό πλαίσιο με τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς συζητήθηκαν θέματα για όλο το εύρος των κάδων και της κομποστοποίησης.
Προβλήθηκε, δε, και βίντεο, που αναφερόταν σε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα και περιείχε και γενικές οδηγίες. Επίσης η ΠΑΔΥΘ εξέδωσε ειδικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πολίτες, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι σε τακτά διαστήματα, ο μηχανικός της ΠΑΔΥΘ κ. Λ. Παγανός και η συνεργάτις κ. Χριστίνα Κουτσάγια θα περνούν από τα σπίτια και θα συνεργάζονται για ην επίτευξη των στόχων της δράσης.
Με τον τρόπο αυτόν, η δράση εξατομικεύεται και οι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς.
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία απόβλητα τροφών και τροφίμων (φρούτα, λαχανικά κλπ) και τα απόβλητα κήπου (φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ). Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία της φύσης να μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα, γνωστό και ως compost.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή αυτοσχέδιου τσιγάρου

Συνελήφθησαν στις 6-03-2017) το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 41 ετών, διότι κατελήφθησαν να κατέχουν ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο, μείγματος καπνού και κάνναβης, το οποίο κατασχέθηκε.

Tags: , ,

Εισήγηση του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για τον απολογισμό

Για μια ακόμη χρονιά πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε δημόσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον απολογισμό μας. Έναν απολογισμό πεπραγμένων της μισής μας θητείας και παράλληλα έναν απολογισμό πολιτικών και δράσεων.

Η αιρετή Περιφέρεια με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό κλείνει αισίως τα έξι έτη και τα δυόμισι χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας είναι για εμάς μια κορυφαία πράξη ευθύνης. Μια πράξη που δεν  αποτελεί «τυπική» υποχρέωσή μας από τον Καλλικράτη, αλλά υπαγορεύεται από την προσήλωσή μας σε βασικές αρχές, όπως η διαφάνεια, η συμμετοχή και η ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, των φορέων και των πολιτών,που στις μέρες μας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Η πολιτική δράση δεν είναι ποτέ τελείως ανεξάρτητη από την κοινωνική και οικονομική συγκυρία, αλλά αυτό δεντην καθιστά δέσμιά της. Ηπολιτική πρωτοβουλία και βούληση σε χαλεπούς καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, είναι ίδιον όσων δεν έχουν μάθει να μεταθέτουν την ευθύνη σε εξωτερικές δυνάμεις του… κακού και να αποδίδουν κάθε τους ενέργεια στους -δεδομένους φυσικά- περιορισμούς της κρίσης.

Ο απολογισμός της Περιφέρειας δεν είναι μια στείρα παράθεση αριθμών και μια μακρά λίστα πεπραγμένων. Αυτά, τα τυπικά, πρέπει απλώς να συμπληρώνουν την ουσία του, την πραγματική προσφορά της Περιφέρειας στους πολίτες.Ο απολογισμός αυτός είναι μία σύγκριση ανάμεσα στους στόχους και τα επιτεύγματα, όχι τόσα τα υλικά, αλλά εκείνα που θέτουν ως προτεραιότητα τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκαν σε εθνικό επίπεδοαπό μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Η οικονομία βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές μέχρι τα όριά τους.

Η οικονομική κρίση δυστυχώς συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα μας και η Περιφέρεια φυσικά δεν είναι έξω από αυτό. Δεδομένης λοιπόν της συγκυρίας, αν θέλουμε ο απολογισμός μας να είναι ειλικρινής και όχι αριθμολαγνικός, θα πρέπει τα αποτελέσματά του να απαντούν στα εξής ερωτήματα: Πώς αντέδρασε η Περιφέρεια απέναντι σε αυτή την πρόκληση; Υπήρξε ευρηματική και παραγωγική ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα προς τους πολίτες;

Με μία απλή επισκόπηση του εγγράφου των προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή της προέγκρισης, φαίνεται ξεκάθαρα πως με λίγα κάναμε πολλά. Δράσαμε γρήγορα, στοχευμένα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά κυρίως την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας.

Η συγκριτική εικόνα της Θεσσαλίας πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας με σήμερα, αλλά και οι δράσεις μας μπορούν να πείσουν τον καθέναπως όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε συνέπεια, παραγωγικότητα, επιμονή, διεκδικητικότητα, συνεργατικότητα, αναπτυξιακό χαρακτήρα, αμεσότητα και δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Για μένα προσωπικά, το πιο σημαντικό είναι πως αφουγκραστήκαμε και σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που μας είχαν ανάγκη.

 

Στον απολογισμό μας αντικατοπτρίζονται δυόμισι χρόνια επίμονης δουλειάς και ποσοτικοποιούνται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων: του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Επιτροπών, καθώς και των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι συνοδοιπόροι μας σε μια επίπονη, αλλά και δημιουργική διαδρομή.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες μου για το περιβάλλον και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, η δράση μας υπήρξε και συνεχίζει να είναι άμεση, αποτελεσματικήκαι υπεύθυνη σε μια σειρά καίριων και σοβαρών τοπικών ζητημάτων:

 • Αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Λίμνη Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, με τον θάνατο πτηνών. Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή σε αγαστή συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης.
 • Ένα από τα πρώτα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ήταν η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια ενεργοποίησε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους φορείς της ΦΟΔΣΑ, με ενημερώσεις, συναντήσεις και συσκέψεις ενώ σχεδιάσαμε όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Το αποτέλεσμα ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα.
 • Είμαστε σε διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου για την κλιματική αλλαγή.
 • Αντιμετωπίσαμε με συνεχείς ελέγχους στις παραγωγικές μονάδες το πρόβλημα στον Ελασσονίτη ποταμό και φυσικά παραμένουμε σε επαγρύπνηση.
 • Κάναμε ελέγχους για την διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων όπως ελαστικά, μπαταρίες, έλαια, αυτοκίνητα. Τα περισσότερα πια συνεργεία έχουν συμβάσεις με εταιρείες για τη διάθεση αυτών των υλικών χάρη στις πιέσεις μας.
 • Με συχνές παρεμβάσεις μας στα μέσα και με τη συνεργασία του κόσμου, μειώσαμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης σε περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και μεγάλης ανέχειας.
 • Προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονα μηχανήματα για επιτόπιο έλεγχο αερίων σε παραγωγικές μονάδες.
 • Μειώσαμε κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιτάνια προσπάθεια του προσωπικού.
 • Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του καταναλωτή.
 • Η επιτροπή περιβάλλοντος μέσα από συνεργασία και διάλογο ενέκρινε δεκάδες έργα, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στον απολογισμό, ενώ σε έργα αμφίβολου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψωσε το ανάστημά της και τα απέρριψε.
 • Συνεργαζόμαστε με του Δήμους Θεσσαλίας για στοχευμένηδενδροφύτευση σε ευαίσθητες περιοχές.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκαν και υλοποιούνται ή είναι προς υλοποίηση συνεπάγονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και λειτουργούν ενισχυτικά προς την τοπική οικονομία, κάτι που έχει τεράστια αξία για την χώρα και την περιοχή μας, στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Μέσω της Διακρατικής Συνεργασίας και ξεπερνώντας τον ανασταλτικό παράγοντα της υποστελέχωσηςτων υπηρεσιών, προωθήθηκε η προβολή του έργου της Περιφέρειάς μας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διδάξαμε πρακτικές, διδαχτήκαμε καινοτομίες, εξαγάγαμε νοοτροπίες και ανταλλάξαμε ιδέες.

Από αυτά τα δυόμισι χρόνια κρατάμε τις προκλήσεις και παίρνουμε την εμπειρία που μας έδωσαν, την επιμονή, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το θετικό πρόσημο που έβαλε στη δουλειά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη δουλειά όλων μας, αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας με μπροστάρη τον Κώστα Αγοραστό.

Είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής, της στήριξης, της ενθάρρυνσης, της αναγνώρισης, του διαλόγου, ακόμα και της κριτικής που μας έγινε από τα θεσμικά όργανα, τους φορείς και τους πολίτες, μέσα από έναν άκρως εποικοδομητικό κύκλο επαφών, αλληλεπίδρασης και εκδηλώσεων.

Στον κύκλο αυτών των δυόμισι ετών και στους εννέα μήνες της θητείας μου ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε με πολλούς θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς αυτού του τόπου.

Ειλικρινά ευχαριστώ όλους και έναν-έναν χωριστά για την συμμετοχή, την παρουσία, τη συμβολή στην προσπάθειά μας και στον κοινό στόχο να δώσουμε στη Θεσσαλία και στους Θεσσαλούς πολίτες το μέλλον που τους αξίζει. Συνεχίζουμε…
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found