Tags: , ,

Ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Τσιτσάνη

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη ενημερώνουν ότι το κτήριο του Μουσείου Τσιτσάνη είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κάθε μέρα, τις ώρες 09:00 – 15:00, με ελεύθερη είσοδο.
Υπάρχει προσωπικό που φροντίζει για την ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα του μουσείου.
Επίσης, τις ίδιες ώρες και ημέρες, λειτουργεί και το Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων, με προσωπικό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.
Πληροφορίες και επικοινωνία στον τηλεφωνικό αριθμό του Μουσείου  2431077977.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Ερώτηση Κ. Σκρέκα για Καλογρίτσα και εφημερίδα DOCUMENTO

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν στη Βουλή, 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, με θέμα: «”Ντοκουμέντα” διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής».

Μεταξύ των βουλευτών είναι και ο Πρώην Υπουργός και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας.
 Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM). Επισημαίνουν ότι, με βάση τα ευρήματα αυτά, διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων», για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δόθηκαν δάνεια σε εταιρίες, παρά το ότι είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών αυτών, είναι και η κατασκευαστική εταιρία «Τοξότης Α.Ε.» του κ. Καλογρίτσα, η οποία, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνο το 2015, πήρε 39 δάνεια.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ακόμη ότι: «Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την Κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του “Τριγώνου της Διαπλοκής”, που οικοδόμησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού – παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες. Ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα».
Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις, αλλά και την κατάθεση στοιχειών και παραστατικών για τα εξής:
–   Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.
–   Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η «Τοξότης Α.Ε.» και ο κ. Καλογρίτσας  από την Τράπεζα Αττικής, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, Μέσα Ενημέρωσης;
–   Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 έως και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.
–   Να κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών» για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη – Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.
–   Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως οριστικό υπερθεματιστή.

Tags: , ,

Καμπάνια για την μητρότητα, την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο

Με άξονα το τρίπτυχο εργασία – μητρότητα – ελεύθερος χρόνος ξεκινάει σήμερα η καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων ,μέλος της Ομοσπονδίας, αναπτύσσει πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, κινητοποίησης και διεκδίκησης.

Στόχος μας είναι

 • να φωτίσουμε τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας,
 • να αναδείξουμε τις ρίζες του φαινομένου που βρίσκονται στην εκμεταλλευτική κοινωνία,
 • να προβάλουμε αιτήματα διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

“Παλεύουμε μαζί για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα»

 Το σύνθημα της καμπάνιας μας θα αποτελέσει «γέφυρα» για να έρθουμε σε επαφή με περισσότερες γυναίκες μέσα από τη συλλογική, αγωνιστική δράση,  μέσα από τη συμπόρευση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος  με το  εργατικό – λαϊκό κίνημα,

Και να αναδείξουμε το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των γυναικών, τα προβλήματα δεν λύνονται με ατομικό τρόπο, αλλά κοινωνικά – πολιτικά.

Απευθυνόμαστε στις γυναίκες τις εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, στη γυναίκα του μικρομάγαζου, τη  σπουδάστρια, την υποαπασχολούμενη με πεντάμηνες συμβάσεις, την άνεργη, την αγρότισσα.

Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν γυναίκες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δομές υγείας, σχολές καταρτίσεις, ενώσεις γονέων, σωματεία αγροτικούς συλλόγους.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας εντάσσουμε και τη δράση μας για την 8η Μαρτη-Παγκοσμια -ημέρα της γυναίκας της ημέρας όπου οι ράφτρες και οι υφάντρες της νέας Υόρκης (1857)διεκδίκησαν ανθρώπινους όρους εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες.-

Καλούμε τις γυναίκες των Τρικάλων να πλαισιώσουν τις πολύμορφες δράσεις μας, για να γίνει το σύνθημά μας πράξη .

 

Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο.Γ.Ε.

Tags: , ,

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων ανέλαβαν καθήκοντα

Νέα αρχή στη διοίκηση του Δήμου Τρικκαίων, με νέους αντιδημάρχους να αναλαμβάνουν καθήκοντα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κ.κ. Ελένη Αυγέρου, Αχιλλέας Λασπάς και Κώστας Ψύχος βρέθηκαν από το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου στα γραφεία τους και συνέχισαν την ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, είτε τη συνεργασία με τον γραμματέα του Δήμου. Επειδή όμως δεν σταματά η καθημερινότητα, οι νέοι αντιδήμαρχοι και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, κ. Δημ. Παζαΐτης, απασχολήθηκαν και με ζητήματα πολιτών που αναμένουν λύσεις. Επίσης, ο προτεινόμενος από τον Δήμαρχο, ως νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Λάππας, αναμένει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί για ανάδειξη νέου προεδρείου, την προσεχή Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11 το πρωί.

Με βάση την απόφαση του Δημάρχου, οι αρμοδιότητες για τους νέους αντιδημάρχους από την 1η Μαρτίου 2017 ορίζονται ως εξής:

 1. Κώστας Ψύχος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Εμπορίου και Ανάπτυξης Υπαίθρου, με αντιμισθία.

Αρμοδιότητές του, τα θέματα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης, του τμήματος Εμπορίου & Υπηρεσιών (εκτός αυτών για θέματα απασχόλησης, τουρισμού και διαφήμισης), του Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου και η προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας

 1. Ελένη Αυγέρου-Κογιάννη, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, χωρίς αντιμισθία

Βασικές της αρμοδιότητες, η  οργάνωση, παρακολούθηση, συντονισμός και έλεγχος όλων των λειτουργιών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Επίσης, η προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων.

 1. Αχιλλέας Λασπάς, Αντιδήμαρχος Περιφέρειας (τομέας Α), χωρίς αντιμισθία.

Εχει την ευθύνη οργάνωσης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου όλων των λειτουργιών των Αποκεντρωμένων Δημοτικών Υπηρεσιών που λειτουργούν στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ) Εστιαιώτιδας, Μεγ. Καλυβίων, Παληοκάστρου και Παραληθαίων.

Οι παλαιότεροι αντιδήμαρχοι, η θητεία των οποίων ορίστηκε εκ νέου, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν τα εξής καθήκοντα:

 1. Δημήτρης Βασταρούχας, Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, με αντιμισθία.

Αρμοδιότητές του, η οργάνωση, παρακολούθηση, συντονισμός και έλεγχος όλων των λειτουργιών της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου, δηλαδή κυρίως η καθαριότητα και θέματα ηλεκτροφωτισμού κα συντηρήσεων.

 1. Χρήστος Γούλας,  Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής & Περιβάλλοντος, με αντιμισθία.

Κύριες αρμοδιότητες, τα θέματα πρασίνου, περιβάλλοντος, κοιμητηρίων, ποιότητας ζωής, παιδικών χαρών.

 1. Ντίνα Δήμα, Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Υπηρεσιών, με αντιμισθία

Βασικές της αρμοδιότητες, η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, τα ΚΕΠ , οι Δημόσιες Σχέσεις, η διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών (γραμμή δημότη).

 1. Έφη Λεβέντη-Καρά, καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και  Νεολαίας, χωρίς αντιμισθία.

Το αντικείμενο της αντιδημαρχίας αφορά στα θέματα της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με τον Αθλητισμό, αλλά και στα ζητήματα του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

 1. Ελένη Πούλιου, Αντιδήμαρχος Περιφέρειας (τομέας Β), με αντιμισθία .

Ασχολείται με την ευθύνη οργάνωσης, παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου όλων των λειτουργιών των Αποκεντρωμένων Δημοτικών Υπηρεσιών που λειτουργούν στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ) Καλλιδένδρου, Κόζιακα και Φαλώρειας.

Ολοι οι αντιδήμαρχοι θα τελούν πολιτικούς γάμους. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι αντιδήμαρχοι, δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ανάκληση Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Σε περίπτωση απουσίας του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, αναπληρωτής για την άσκηση των καθηκόντων του ορίζεται ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ψύχος και σε περίπτωση που και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκεί η Αντιδήμαρχος κ. Ντίνα Δήμα. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος Αντιδημάρχου, τα καθήκοντα ασκεί ο Δήμαρχος ή ο Σύμβουλος στον οποίον έχουν εκχωρηθεί αντίστοιχες αρμοδιότητες.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Tags: , ,

Μαθητές επισκέφθηκαν το Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Β’ τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ¨Σακκά¨ συνοδευόμενοι από την δασκάλα τους Σούλη Ασπασία, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων όπου ξεναγήθηκαν και γνώρισαν την πλούσια αθλητική ιστορία των Τρικάλων και τους πρωταγωνιστές της.

Τo Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας-Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, είναι ανοικτό στο κοινό και ιδιαίτερα στην μαθητιώσα νεολαία.  Στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, Καποδιστρίου 13.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 έως 13:00

Πληροφορίες στο τηλ: 2431353524 και 2431079518 

 

Τo Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1998. Η πρώτη συλλογή του αποτέλεσε πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια εντάχθηκαν πρωτογενή αρχεία, όπως του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και του Καθηγητή Ιατρικής Σπυρίδωνα Μπονώτη, προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών, όπως του Αβράμη Δημήτρη, του Βάσκου Στέλιου, του Γεωργαλή Δημήτρη, του Γιώρα Βάϊου, του Ιακωβάκη Περικλή, του Κοντονάσιου Ιωάννη, του Κουτσιούμπα Γεώργιου και Ξενοφών, του Λυγάτσικα Γεώργιου, της Μιχολίτση Παρασκευής, του Παταβούκα Κώστα, της Πράππα Ιωάννας, του Ρεντζιά Ευθύμιου, του Σαμολαδά Γ., του Σιδέρη Βασιλείου, του Σούλα Δημήτρη, του Σούλιου Νίκου, του Στέφου Αλέξανδρου, του Τσιάνου Γεώργιου – Ιωάννη, του Τσιαντούλα Ιωάννη κ.α., συλλόγων της πόλης, όπως της ΑΕΤ «Κρόνος», του ΑΚΟΤ, του Α.Μ. «Ίκαροι»,  τoυ Α.Ο. «Ερμής», του Α.Ο.Τρίκαλα,  του ΑΣΕΤ, του Α.Σ. Τρικάλων , της Α.Σ. «Τρίκκη», του ΓΑΣ «Ζεύς», του ΓΑΣ «ΦΙΚΟΣ»,  της ΜΟΛΕΤ, του ΠΑΣ «Τρίκκη», του Σύλλογος «Αθλητισμός για Όλους», του Σ.Ε.Α.Γ. Τρικάλων, του Σ.Ο.Χ.Τ., του Σ.Π.ΟΡ.Τ, του Σύνδεσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών κ.α.,.

Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή  διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία».

Στον α΄όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός –  Έλληνες και  Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού» .

Tags: , ,

Χρ. Μιχαλάκης: Ξεπεράσαμε εμπόδια, δώσαμε λύσεις, απαντήσαμε με έργα, συνεχίζουμε

Στον απολογισμό των  πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στη Λάρισα,  μετά την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη  κ. Κώστα Αγοραστού, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης προχώρησε σε μία πραγματική και ειλικρινή ανασκόπηση των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων  για τη χρονιά που πέρασε.

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλάκης ευχαρίστησε αρχικά τον Περιφερειάρχη,το Περιφερειακό Συμβούλιο, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλους τους συνεργάτες του για την αμέριστη στήριξη. Ακολούθως, στάθηκε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων, που ακολούθησαν τα πρωτοφανή  ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό, σε χρόνους που έτρεξαν πιο γρήγορα από τον συμβατό. Τόνισε πως, παρά τις αντιξοότητες, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων παρέμεινε πιστή και αταλάντευτη στους στόχους της, με την πραγματοποίηση πλειάδας προγραμματισμένων έργων σε όλο το εύρος του νομού, που δημιούργησαν αναχώματα στην οικονομική στασιμότητα και την ύφεση, δίνοντας ελπίδα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινωνικό πρόσωπο της Περιφερειακής μας Ενότητας που στήριξε, μέσω των τεσσάρων Δήμων του νομού μας, οικογένειες και άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εξήρε το έργο των υπαλλήλων που επιβεβαιώνουν τον πρωταρχικό στόχο των υπηρεσιών που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η στήριξη των παραγωγικών τάξεων, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και κατέληξε με την υπόσχεση πως παραμένει στόχος του ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες του νομού μας.

Αναλυτικά η ομιλία  του    Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων

κ. Χρήστου Μιχαλάκη έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι

Ξεκινώντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους συνεργάτες μου Περιφερειακούς Συμβούλους των Τρικάλων και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, για την αμέριστη στήριξη και την υπέρμετρη βοήθεια τους στην προσπάθεια που καταβάλλαμε ώστε να φέρουμε εις πέρας και με επιτυχία την δύσκολη χρονιά που περάσαμε.

Πράγματι  η χρονιά που πέρασε μας άφησε τεράστιες πληγές, μεγάλες ζημιές και  προβλήματα και ευτυχώς με τη βοήθεια όλων και πολύ τύχη δεν θρηνήσαμε συνανθρώπους μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε και που είχαν να κάνουν με την πτώση πολύ μεγάλου ύψους βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ίσως από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν απαιτούν τεράστια προσπάθεια και πολύ μεγάλο κόστος σε χρήματα για να αποκατασταθούν πλήρως.

Ζήσαμε την πτώση της γέφυρας της Διάβας, με τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε κόβοντας κυριολεκτικά στη μέση την περιοχή με τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως επίσης και την έντονη πλημμυρική αιχμή του Πηνειού ποταμού με υποχωρήσεις αναχωμάτων, καταστροφές σε επιχειρήσεις και οικίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές.

Στα τέλη του έτους οι χιονοπτώσεις και ο παγετός ήταν από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών.

Κατά τη διάρκεια που τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη, καταβάλλαμε κυριολεκτικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, ρισκάροντας πολλές φορές την προσωπική μας ασφάλεια και καταφέραμε στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, να ελαχιστοποιήσουμε ή έστω να περιορίσουμε όσο γίνονταν το μέγεθος της καταστροφής.

Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, κινηθήκαμε τάχιστα, καταγράψαμε τις ζημιές, εκπονήσαμε τις μελέτες, εισηγηθήκαμε αρμοδίως και με τη βοήθεια όλων και πρωτεργάτη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να εγγράψουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή της γέφυρας της Διάβας και την αποκατάσταση των ζημιών, να προκηρύξουμε να πάρουμε σε χρόνους ρεκόρ τις απαραίτητες εγκρίσεις από μια δυσκίνητη πραγματικά κρατική μηχανή, και να προχωρήσουμε.

Η γέφυρα της Διάβας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, έχουμε εργολάβους και αναμένουμε τις εγκρίσεις των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Με την υποχώρηση των αναχωμάτων του Πηνειού, τρέξαμε άμεσα τη διαδικασία για την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  ορίσαμε επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις περιουσίες των πληγέντων, καταγράψαμε πάλι όλες τις ζημιές, εκπονήσαμε τις απαραίτητες μελέτες και καταφέραμε να εγγράψουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την προκήρυξη του έργου ώστε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση.

Με μπροστάρη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Κώστα Αγοραστό, καταφέραμε να δώσουμε λύσεις και να υλοποιήσουμε έργα που φάνταζαν ακατόρθωτα, καταφέραμε να δώσουμε ελπίδα, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά πάνω απ΄όλα καταφέραμε να μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας και να μας αγκαλιάζουν,  σε εποχές πραγματικά δύσκολες για τους πολιτικούς και την πολιτική.

Πετύχαμε να υλοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα όλα τα έργα του ΕΣΠΑ όπως τις οδικές συνδέσεις προς Λάρισα, Καλαμπάκα και Πύλη, την ολοκλήρωση των περιφερειακών οδών, την κατασκευή αποκατάσταση μεγάλων γεφυρών, την κατασκευή καινούριων σχολείων, του γηροκομείου στην Καλαμπάκα, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, του οδικού κυκλώματος Μετεώρων, έργα υπογειοποίησης και εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, έργα για την ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού όπως το μουσείο γεωλογικών σχηματισμών και το κέντρο ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων κλπ.

Επειδή ο αυτοδιοικητικός χρόνος είναι πάντα λίγος και τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά, δεν καθίσαμε να ξεκουραστούμε αλλά ξεκινήσαμε να εντάσσουμε έργα στο νέο ΠΕΠ 2014 -2020. Ήδη για το 2017 με ενέργειες του  περιφερειάρχη του Κώστα Αγοραστού, έχουμε εντάξει την συνέχιση του κλειστού αυτοκινητόδρομου από το Παλαιομονάστηρο μέχρι την Πύλη, έργο το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα.

Είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έτοιμη η μελέτη για τον Τρίκαλα Καρδίτσα και ετοιμάζουμε μελέτες για την αντικατάσταση των φαναριών με κυκλικούς κόμβους στις εισόδους της πόλης στα πρότυπα του κυκλικού κόμβου στο Δέλτα Καλαμπάκας, κάτι που ήταν καινούριο για τα δεδομένα μας αλλά πλέον το δουλεύουμε και όλοι το επικροτούμε.

Έχουμε συντάξει και επικαιροποιήσει μελέτες για την υπογειοποίηση και εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων σε περιοχές που δεν υπάρχουν με προϋπολογισμό πάνω από 15.000.000 ευρώ, έχουμε ετοιμάσει μελέτες για την κατασκευή μεγάλων λιμνοδεξαμενών και αντιπλημμυρική προστασία  ενώ δουλεύουμε σε συνεργασία με τους δήμους και το ΓΟΕΒ Θεσσαλίας μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων για εξοικονόμηση νερού.

Μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιούμε έργα που λύνουν χρόνια αλλά και έκτακτα προβλήματα. Τα μικρά αλλά σημαντικά αυτά έργα όπως, αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμοί καναλιών, συντήρηση – κατασκευή χωμάτινων λιμνοδεξαμενών, προμήθεια αρδευτικών σωλήνων, μικρά έργα οδοποιίας, αποκατάσταση της ασφάλειας του οδικού δικτύου, αντικαταστάσεις στηθαίων ασφαλείας,  βελτίωση της σήμανσης, αποκατάσταση τεχνικών, διαγραμμίσεις, κλαδέματα, καθαρισμός ερεισμάτων από βλάστηση, συντήρηση εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, συντήρηση και λειτουργία των σηράγγων από τη Γκρόμπα μέχρι την Άρτα, διατηρώντας τα σε επίπεδο ασφαλές για τους πολίτες.

Στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών όλες οι Διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας λειτουργούν εύρυθμα, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους πολίτες δημιουργώντας ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε συνεργασία με τους Δήμους του νομού υλοποίησαν επιτυχώς το έργο «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» εντός του 2016. Το πρόγραμμα αυτό είναι συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και προμηθεύσαμε προϊόντα τα οποία  διατέθηκαν από τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων Τρικάλων, Πύλης και Φαρκαδόνας καθώς και από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμπάκας.

Από τη συγκεκριμένη δράση ωφελήθηκαν 208 οικογένειες της Π.Ε. Τρικάλων ή μεμονωμένα άτομα, τα οποία ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών και η ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων του νομού Τρικάλων.

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, με πλήρη συνεργασία μεταξύ μας, με τον Περιφερειάρχη, με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τοπικό ή κεντρικό και με κάθε υπάλληλο ξεχωριστά ώστε να προσφέρουμε από την πλευρά μας όσο γίνεται πιο ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες του Νομού Τρικάλων.

Κυρίες και κύριοι,

Τη χρονιά που πέρασε ξεπεράσαμε εμπόδια, δώσαμε λύσεις, απαντήσαμε με έργα, συνεχίζουμε…

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση δυο νέων νηπιαγωγείων στα Τρίκαλα

Στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, εντάσσεται η κατασκευή δυο νέων νηπιαγωγείων για τα Τρίκαλα συνολικού προϋπολογισμού 1.320.000 €, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των έργων στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης που είχε εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντάσσονται τα έργα:

 1. Κατασκευή του 22ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων, προϋπολογισμού 660.000 €, με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας το Δήμο Τρικκαίων, και σκοπιμότητα τη στέγαση του Νηπιαγωγείου σε ιδιόκτητο και κατάλληλο κτίριο, έναντι του μισθωμένου και μη πληρούντος τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας κτιρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα.
 2. Κατασκευή του 8ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων, προϋπολογισμού 660.000 €, με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Τρικκαίων, και με σκοπιμότητα αντίστοιχη με του 22ου Νηπιαγωγείου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Στόχος της αιρετής Περιφέρειας είναι η διαρκής βελτίωση των υποδομών της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου σχολείου. Μέσω του ΕΣΠΑ αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε νέες υποδομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης Τα δύο νέα νηπιαγωγεία που θα κατασκευαστούν στα Τρίκαλα πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα στέγασης που υπάρχουν σήμερα, καθώς τη στιγμή αυτή τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, που δεν πληρούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και μαθητικές ανάγκες. Βελτιώνοντας τις υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας».

Τα συγκριμένα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 2.β «Υποδομές Υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού» 2, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το ειδικότερο φυσικό αντικείμενο του κάθε έργου είναι:

 

 1. Κατασκευή του 22ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων

Κατασκευή του 22ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων, χωρητικότητας 50 νηπίων,  σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό σχολικών κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας, τηρουμένων όλων των προδιαγραφών. Το κτίριο θα κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 145 του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στην περιοχή Βουβής, εντός της πόλης των Τρικάλων και θα είναι ισόγειο, εμβαδού 306,21 τ.μ.. Θα περιλαμβάνει δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ενοποίηση αίθουσας διδασκαλίας & χώρου αναμονής), χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης,  χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα, αποθήκη,  λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής. Η προσπέλαση στο κτίριο γίνεται από δυο εισόδους ενώ  η πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. επιτυγχάνεται με την κατασκευή ραμπών στις δυο κεντρικές εισόδους και WC ΑΜΕΑ.  Προβλέπονται όλες οι απαραίτητες και σύμφωνες με τις απαιτούμενες προδιαγραφές οικοδομικές και Η/Μ εργασίες.

 

 1. Κατασκευή του 8ου νηπιαγωγείου Τρικάλων

Κατασκευή του 8ου νηπιαγωγείου Τρικάλων, χωρητικότητας 50 νηπίων,  σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό σχολικών κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας, τηρουμένων όλων των προδιαγραφών. Το κτίριο θα κατασκευαστεί στο Ο.Τ. Γ1371Α του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στην περιοχή Μπάρας, εντός της πόλης των Τρικάλων,  και θα είναι ισόγειο, εμβαδού 306,21 τ.μ..  Θα περιλαμβάνει δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ενοποίηση αίθουσας διδασκαλίας & χώρου αναμονής), χώρο αναμονής, γραφεία διοίκησης,  χώρο ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία-κουζίνα, αποθήκη,  λεβητοστάσιο και χώρους υγιεινής. Η προσπέλαση στο κτίριο γίνεται από δυο εισόδους ενώ  η πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. επιτυγχάνεται με την κατασκευή ραμπών στις δυο κεντρικές εισόδους και WC ΑΜΕΑ.  Προβλέπονται όλες οι απαραίτητες και σύμφωνες με τις απαιτούμενες προδιαγραφές οικοδομικές και Η/Μ εργασίες.

 

Tags: , ,

Κοινό Ψήφισμα ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

Σε Έκτακτη Κοινή Συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, συζητήθηκε το θέμα που αφορά την αλλαγή του « Καλλικράτη»,  στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Βαθμών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέληξαν στις παρακάτω θέσεις με κοινό ψήφισμα που καταρτίστηκε:

 • Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει άμεσα  τις επίσημες Κυβερνητικές Προτάσεις για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες θέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες. 
 • Συστήνεται Κοινή Επιτροπή του Πρώτου και του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την επεξεργασία θέσεων για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Εξουσιοδότησαν τους δύο Προέδρους ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Εισήγηση Προέδρου ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού

«Οδηγούν σε απλή αλλαγή κι όχι στην αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να οδηγεί στην Αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας», σχολίασε για τις προτάσεις της Επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και έκρινε αναγκαίο και χρήσιμο για τη χώρα και την κοινωνία «ο ρόλος της Περιφέρειας στη μετά Καλλικράτη εποχή να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο και οικονομικά και αναπτυξιακά.

Στην πράξη, η μετεξέλιξη αυτή συνοψίζεται ως μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρουσίασε έναν «Οδικό Χάρτη» με 4 βασικά βήματα που αφορούν:

-«Στη σχέση της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η περιφέρεια δεν είναι εργαλείο του κεντρικού κράτους.

Γι’ αυτό και πρέπει να έχει κανονιστική αυτονομία και κρατική εποπτεία που να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και δράση της.

-Στη θεσμική συγκρότηση, την ορθολογική οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας, με υποκατάσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βασιζόμενη σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και, αναλαμβάνοντας, τελικά, το ρόλο που της αναλογεί στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

-Στην απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων, που μπορούν να λειτουργήσουν και στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

-Στην αναπτυξιακή προοπτική που καλείται να συνοικοδομήσει και να υπηρετήσει προς όφελος περιφερειακής οικονομίας και των πολιτών, στηριζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό».

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε επίσης αναγκαίο να αποτυπωθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στο νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

 

Εισήγηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει «ιστορική ευθύνη» να δράσει ενωμένα και συντεταγμένα με στόχο να διεκδικήσει το αυτονόητο που είναι η δυνατότητα σε κάθε τόπο να αποφασίζει μόνος του, χωρίς κηδεμονίες, για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά με το κείμενο των προτάσεων της Επιτροπής Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν συνιστά κείμενο θέσεων που προωθούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, αλλά ένα πολυσέλιδο, προχειρογραμμένο πόνημα, χωρίς ενιαία δομή και λόγο.

Επίσης ανέφερε πως το κείμενο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αγνοεί και πρόσθεσε πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως αυτές τέθηκαν στο Υπουργείο μετά τα δύο συνέδρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον τόνισε πως δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, (π.χ φορολογική αποκέντρωση,  καταστατική θέση των αιρετών,  συνεργασία μεταξύ Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης, νέα γενιά παρακρατηθέντων, μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., απουσία προτάσεων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως ο ρόλος της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής και της μεταναστευτικής πολιτικής). Τέλος υπογράμμισε πως οι προτάσεις είναι απόσπασμα χωρίς στρατηγική συνοχή και καταδεικνύουν την αδυναμία όσων συνέταξαν το κείμενο, να παράγουν «νέα πολιτική».

 

 

 

 

Tags: , ,

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων στην Καρδίτσα

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων, συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, συμπράττει με το Σύνολο Jazz του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, και παρουσιάζουν την εκδήλωση «Από τον J.Haydn στη Νέα Ορλεάνη».

που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017  και ώρα 11.00 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Θα χαρούμε να  μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

 

 

Η Πρόεδρος του ΣΦΜΤ

 

Παπαντώνη Παρασκευή

 

 

Tags: , ,

Στην AgroThessaly συμμετέχει το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το «Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλίας» (ΑΤΕΙ/Θ), συμμετέχει στην 11η Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία,AgroThessaly 2017, με δύο περίπτερα και με την διοργάνωση ενημερωτικής Ημερίδας για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους γεωτεχνικούς.

Η Έκθεση θα γίνει στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στην Λάρισα, από 9 έως και 12 Μαρτίου 2017 και την διοργάνωση της πλέον, την έχει αναλάβει, μαζί με τον Δήμο Λάρισας και η ΔΕΘ-Helexpo.

Τα δύο περίπτερα του ΑΤΕΙ/Θ, βρίσκονται στον στεγασμένο χώρο της «Τέντας Α» (ΤΕΑ) με αριθμό standD-22 και D-15 και είναι αντίστοιχα του «τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων» και του Θεσμοθετημένου «Εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» που Διευθύνεται από τον Καθηγητή του τμήματος Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή.

Επίσης στα πλαίσια των Παράλληλων Εκδηλώσεων, το ΑΤΕΙ/Θ, διοργανώνειτο Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 και τις ώρες 10:00 με 14.00,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Έκθεσης, ανοιχτή Ημερίδαμε θέμα: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»

     (Συντονιστής: Δρ. Αλέξ. Παπαχατζής, Αναπλ. Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΙ/Θ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00-10:30     Προσέλευση

10:30-10:50     Χαιρετισμοί (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, ΑΤΕΙ, ΓΕΩΤΕΕ,

ΠΕΠΤΕΓ, Συνεταιρισμοί, κ.α.)

                                                                        ΟΜΙΛΙΕΣ

10:50-11:10     «Εναλλακτικές καλλιέργειες Αρωματικών, Φαρμακευτικών και

                         Ινωδοτικών Φυτών (Κλωστικής Κάνναβης) στη Θεσσαλία, προς

                         όφελος του παραγωγού και του περιβάλλοντος»

Δρ. Ελένη Βογιατζή, Αναπλ. Καθηγήτρια Αρωματικών &

Φαρμακευτικών Φυτών, Πρόεδρος τμ. Τεχν. Γεωπόνων ΑΤΕΙ/Θ

11:10-11:30     «Καινοτόμα Συστήματα Υδροπονίας για την παραγωγή Χορτονομής»

Δημήτριος Καλφούντζος, Καθηγητής Διαχείρισης Εδαφοϋδατικών

Πόρων

11:30-11:50    «Αμυγδαλιά – Φιστικιά – Καρυδιά Καλιφόρνιας για Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών»

Αλέξανδρος Παπαχατζής, Αναπλ. Καθηγητής Δενδροκομίας,

Δν/τής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων»

11:50-12:10     «Φυτοπροστασία Σιτηρών»

Ιωάννης Βαγγέλας, Επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας

12:10-12:30     «Γεωθερμικά Θερμοκήπια, Ανέξοδα μόνο με την αξιοποίηση των

                         γεωτρήσεων, για ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και νερού.

                         Πρόγραμμα Adapt2Change, LIFE+»

Αλέξανδρος Παπαχατζής, Συντονιστής του Προγράμματος,

Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναστασία Καραμπούλα,

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια.

12:30-12:50     «Κλιματική Αλλαγή και Ζωική Παραγωγή»

Σεραφείμ Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εκτροφής

Παραγωγικών Ζώων

12:50-13:10    «Γεωργία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Άρδευση, στην Λίπανση,

                        στην φυτοπροστασία και στην παραγωγικότητα καλλιεργειών»

Δρ. Αγάθος Φιλίντας, ΕΤΕΠ

13:10-14:00    Ανοιχτή Συζήτηση

Σας προσκαλούμε όλους σας, να επισκεφτείτε τα δύο Περίπτερά μας με τα ενδιαφέροντα εκθέματα για τις πιο σύγχρονες προτάσεις για καλλιέργειες και εκτροφή ζώων, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά και στην Ημερίδα.

Ιδιαίτερες Προσκλήσεις, δεν θα σταλούν.

Tags: , ,

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης Αμπελώνων Περιόδου 2017-2018

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε εφαρμογή της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), ενημερώνει του παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2017-2018 ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1η Μαρτίου 2017 έως 15 Μαΐου 2017 στα κατά τόπους γραφεία της Υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στο με αρ. 5048/114637/14-10-2016 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ τα δικαιώματα φύτευσης μέσω του Εθνικού Αποθεματικού και τα δικαιώματα από μεταβίβαση, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης (σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/7-9-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 1996Β), μπορούν να λάβουν στήριξη μόνο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018 (καταληκτικό έτος αίτησης 2017), ανεξάρτητα από το αν η διάρκεια ισχύος της άδειας φύτευσης εκτείνεται πέρα από την ημερομηνία αυτή.

Τα δικαιώματα αναφύτευσης, αφού μετατραπούν σε άδειες φύτευσης (σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/7-9-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 1996Β), μπορούν να λάβουν στήριξη στο Πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα είναι σε ισχύ.

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο ένα στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2015-16 & 2016-17) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τονίζεται ότι τα αμπέλια με σουλτανίνα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μετατραπούν σε οινάμπελα. Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρχική σελίδα: www.thessaly.gov.gr → ενημέρωση → γεωργικά θέματα → ενημέρωση).

 

 

 

Tags: , ,

Ενημέρωση των αιγοπροβατοτρόφων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας

Στα πλαίσια της διενέργειας διοικητικών ελέγχων και της προετοιμασίας πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων του άρθρου 52 του ΚΑΝ.(ΕΕ) 1307/2013 του Συμβουλίου και του κεφ. 5 του ΚΑΝ.(ΕΕ) 639/2014 της Επιτροπής, που αφορούν σε αιγοπροβατοτρόφους ήτοι:

Δράση 1 της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος

Μέτρο 2 της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της κτηνοτροφίας βάσει των διατάξεων της παρ.4 του Άρθρου 52

και λαμβάνοντας υπόψη τις υπ’ αριθ. 614/52350 (ΦΕΚ 833/14-5-15) και 1567/65031 (ΦΕΚ 1150/16-06-15) σχετικές Υ.Α. αντίστοιχα, είναι απαραίτητη η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών από τους αιγοπροβατοτρόφους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση ή/και τα Νομαρχιακά Γραφεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή/και στους πιστοποιημένους Φορείς Υποδοχής Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης 2016 (Φορέας Α’ βαθμού ή Φορέας Β’ βαθμού) έως και 10-03-2017. Τα δικαιολογητικά που συγκεντρώνονται στους πιστοποιημένους φορείς υποδοχής της αίτησης, θα πρέπει ανά διήμερο να διαβιβάζονται στην Περιφερειακές Διευθύνσεις ή/και τα Νομαρχιακά Γραφεία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

Ως εκ τούτου, το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που έχουν αιτηθεί στην ΕΑΕ 2016 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι του Μέτρου 2 της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της κτηνοτροφίας βάσει των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 52, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο πρόθεσης διατήρησης επιλέξιμων αιγοπροβάτων, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο του νέου τύπου μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων.

Επισημαίνεται ότι το αντίγραφο του νέου τύπου μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ενημερωμένο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 της υπ’ αριθ. 263493 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1253/16-08-2004), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει βάσει της υπ’ αριθ. 134167 τροποποιητικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 823/12-05-2011) καθώς και με τα όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθ. 2714/100947/01-10-2012 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ και κάθε σχετική οδηγία της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Τονίζεται ότι για τους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν αιτηθεί στην ΕΑΕ 2016 ότι επιθυμούν  να είναι δικαιούχοι της Δράσης 1 της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος δεν απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του νέου τύπου μητρώου εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων.

Αναφορικά με τους μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν αιτηθεί στην ΕΑΕ 2016 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της Δράσης 1 της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος και η έδρα τους βρίσκεται εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος ή οικισμού των πεδινών περιοχών της χώρας και ταυτόχρονα μετακινούν το κοπάδι τους σε ορεινή/μειονεκτική/με λοιπά μειονεκτήματα περιοχή, θα πρέπει να προσκομιστεί:

 

 • Άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) από όπου γίνεται μετακίνηση, εφόσον δεν έχουν επισυναφθεί με την ΕΑΕ 2016
 • Άδεια μετακίνησης από θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής  Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) στον οποίο έχουν μεταβεί.

 

 

                                               Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

                                                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ

 
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Anggun - Undress me
Κίτρινα ποδήλατα - Ήμουνα εδώ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Φάνης
Jessie Ware - Meet me in the middle
Celin Dion - I love you
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δεν έχει η θάλασσα
Νίκος Πορτοκάλογλου - Τα μάτια σου
Daughtry - What about now
Harry Styles - Sign of the times
Πυξ Λαξ - Αντίο αγάπη διχασμένη

 


  None Found