Tags: , ,

Κώστας Σκρέκας: Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Ν.Δ. για την ενέργεια

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια παρουσίασαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος ο αρμόδιος για την κατάρτιση του προγράμματος Αντιπρόεδρος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Κατσαφάδος  και ο Υπεύθυνος Προγράμματος του κόμματος κ. Γιώργος Στεργίου.

Ο κ. Σκρέκας στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως «Η Δ.Ε.Η. από αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πηγή κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, έτσι όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε από το Λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαίδας πριν ένα μήνα. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την άλλη μόλις χθες ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΔΕΗ να μην μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων τον Ιούνιο».

Ιδιαίτερα σημείωσε πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδιαχείρισης που σήμερα γίνεται στη ΔΕΗ είναι η περίπτωση του κλειστού σταθμού του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Ο σταθμός δε βρίσκεται καν σε ψυχρή εφεδρεία, απασχολεί 77 υπαλλήλους σε θέσεις – ψυγεία, που κοστίζουν 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως χωρίς να προσφέρουν στην εταιρεία, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις.

Συνεχίζοντας ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δ.Ε.Η. στην παρούσα φάση, τα οποία «κινούνται σε 8 άξονες:

 1. Αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων
 2. Δραματική έλλειψη ρευστότητας
 3. Απώλεια μεριδίων αγοράς
 4. Γηράσκων εξοπλισμός 
 5. Ανελαστικά έξοδα (λιγνιτικές μονάδες ορυχεία κ.λ.π.)
 6. Μείωση περιθωρίου κέρδους
 7. Επιβολή από την Κυβέρνηση υπο-αξιοποίησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Με το απαράδεκτο σχέδιο μετοχοποίησης, η Δ.Ε.Η. έχει έως και 500.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση με μια ορθολογική ιδιωτικοποίηση που θα ήταν υπέρ των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. και της κοινωνίας.
 8. Μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια στην εταιρεία και στην κοινωνία, με απουσία μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, κακοδιαχείριση πόρων και αδυναμία λήψης σημαντικών αποφάσεων ώστε η Δ.Ε.Η. να κάνει το άλμα προς τα εμπρός».

Τέλος, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο δρόμος που έχει χαράξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη ΔΕΗ οδηγεί στη χρεωκοπία της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση της χώρας».

Tags: , ,

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον Ληθαίο ποταμό

Ευαισθητοποίηση για τον Ληθαίο ποταμό, είναι το κεντρικό σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων του Let’s Do It Greece 2017. Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει και στη φετινή εκστρατεία για το περιβάλλον, με δράσεις ενεργοποίησης της κοινωνίας, συνεχίζοντας παλιότερες προσπάθειες. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχαν γίνει οι δράσεις για τη λίμνη στο Κεφαλόβρυσο, που έχει πλέον αναδειχθεί ως τόπος για μικρές αποδράσεις.
Φέτος, μετά τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων εθελοντισμού, πριν λίγες ημέρες, αποφασίστηκε να δοθεί βαρύτητα στον Ληθαίο ποταμό, ως στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών. Στόχος, να ενεργοποιηθεί και η κοινωνία, προκειμένου να προστατευθεί ο ποταμός, χωρίς όμως να υποκαθίστανται οι δράσεις του Δήμου. Για παράδειγμα,  τις τελευταίες ημέρες  έχει καθαριστεί ο Ληθαίος από τη γέφυρα Τρικκαίογλου (μαιευτήριο) μέχρι την πεζογέφυρα στο τζαμί (κοπή χόρτων, καθαρότητα κ.λπ.) στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συντήρησης. Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί προς την περιοχή του Αγίου Οικουμενίου, από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η φετινή περιβαλλοντική δράση για το «Let’s Do It Greece 2017» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, στον χώρο του πάρκου Ληθαίου, πίσω από το Μουσείο Τσιτσάνη.
Οι δράσεις, με σημείο συνάντησης τον αύλειο χώρο του Τζαμιού, ξεκινούν στις 10 το πρωί και αφορούν σε:

– Καθαρισμό του ποταμού Ληθαίου σε μονοπάτια της παραποτάμιας περιοχής από την πεζογέφυρα (όπισθεν Ι.Ν. Κων/νου και Ελένης μέχρι  την γέφυρα της Αρριανού) .

– Κόψιμο χόρτων παραποτάμια.

– Τοποθέτηση νέων καθισμάτων και ζωγραφική τους, στις όχθες του ποταμού.

– Παραποτάμια πεζοπορία.

– Φύτεμα λουλουδιών και θάμνων.

– Ζωγραφική από μικρά παιδιά με στόχο την αποτύπωση των προβλημάτων της πόλης και την ανάδειξη της πιο όμορφης πλευράς της.

– Εκπαίδευση-ενημέρωση  παιδιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις αυτές θα υποστηριχτούν από υπηρεσίες του Δήμου, από μαθητές των σχολείων της πόλης μας, από τον οδηγισμό και τους προσκόπους, τους εθελοντές του Δήμου Τρικκαίων, από Συλλόγους και γενικότερα από πολίτες της πόλης μας.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Tags: , ,

Πρόγραμμα Κιν/φικής Λέσχης Τρικάλων

Μια εξαιρετική ταινία καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν στη γη μας, με τα «αόρατα παιδιά», προβάλλει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Επτά σκηνοθέτες συνεργάστηκαν για το «Όλα τα αόρατα παιδιά», με στόχο να φανεί σε αυτό τη διαχρονική ταινία, η εκμετάλλευση και ηγ δυστυχία σε διάφορα μέρη του κόσμου.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Επτά ιστορίες από διάφορες χώρες (εμπόλεμη Αφρική, Σερβία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Κίνα) με ήρωες «αόρατα» παιδιά, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι θύματα εκμετάλλευσης, βιώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, επιβιώνουν σε εμπόλεμη ζώνη, θέλουν αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν παιδιά. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του κόσμου, προσφέρουν τα δικά τους σχόλια και την προσωπική τους οπτική γωνία στο επείγον αυτό θέμα, ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Επτά μικρές ταινίες, που μας οδηγούν στις γειτονιές του πλανήτη. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εκπροσωπεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο με την ταινία «Blue Gipsy», για τα αδιέξοδα μετά τα αναμορφωτήρια. Ο Σπάικ Λι, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ με την ταινία «Jesus, Children of America», εστιάζει στην «κληρονομιά» σε μια νεαρή έφηβη του ιού του AIDS. Ο Μεντί Σαρέφ, εκπροσωπεί την Αφρική με την ταινία «Tanza», για τα παιδιά-πολεμιστές της ηπείρου του. Η Κάτια Λουντ εκπροσωπεί τη Βραζιλία με την ταινία «Bilu & Joao», παρακολουθεί δύο χαμίνια από τις φαβέλες του Σάο Πάολο. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η κόρη του Τζόρνταν που εκπροσωπούν τη Μεγάλη Βρετανία με την ταινία «Jonathan», αναφέρονται στη χαρά της ζωής μέσα από τα παιδιά. Ο Στέφανο Βενερούζο που εκπροσωπεί την Ιταλία με την ταινία «Ciro» και υπενθυμίζει την παιδική ψυχή εν μέσω τσιμεντένιων συνοικιών γεμάτες εγκληματικότητα και οργή. Τέλος, ο Τζον Γου, που εκπροσωπεί την Κίνα με την ταινία «Song Song & Little Mao», μιλάει για την ελπίδα μέσα από το παράδειγμα δύο μικρών κοριτσιών.

Tips

Μία τεράστια παραγωγή, με τη στήριξη της UNICEF, του UN World Food Programme και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι παραγωγοί της ταινίας διέθεσαν μέρος των εσόδων στο ταμείο All the Invisible Children (UNICEF, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας).

Info

Τίτλος: Όλα τα αόρατα παιδιά (All the invisible children)
Σκηνοθεσία: Εμίρ Κουστουρίτσα, Σπάικ Λι, Ρίντλεϊ Σκοτ, Τζον Γου, Kátia Lund, Τζόρνταν Σκοτ, Stefano Veneruso, Mehdi Charef

Σενάριο:  Kátia Lund, Τζόρνταν Σκοτ, Stefano Veneruso

Παίζουν: Κέλι Μακντόναλντ, Ρόζι Πέρεζ, Ντέιβιντ Θιούλις,  Άνταμα Μπίλα, Έλις Ρουάμπα, Βέρα Φερνάντεζ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Αντρέ Ρόγιο, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, Χάνα Χόντσον κ.ά.

Ετος: 2006

Γλώσσα: Μανδαρίνικα – Αγγλικά – Ιταλικά – Σερβικά

Διάρκεια: 116΄

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2017, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

Tags: , ,

Εξόρμηση του Συλλόγου Πεζοπορίας-Ορειβασίας Τρικάλων στην Καράβα

Οι κοινές Θεσσαλικές ορειβατικές δραστηριότητες θεσμοθετήθηκαν πριν από 6 χρόνια με σκοπό την τακτική συνάντηση των Θεσσαλών ορειβατών σε κάποια ανάβαση ή πεζοπορία και την ανταλλαγή απόψεων, την ενημέρωση και τον σχεδιασμό δράσεων για θέματα ορειβασίας και ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Κάθε χρόνο στο τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται μια κεντρική συνάντηση που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι σύλλογοι ενός διαφορετικού νομού. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 5 τέτοιες συναντήσεις ενώ εφέτος είναι η σειρά του Βόλου να οργανώσει την 5η Θεσσαλική Συνάντηση. Παράλληλα, κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου, Ιουνίου και Νοεμβρίου γίνονται 3 κοινές Θεσσαλικές πορείες ή αναβάσεις με εκ περιτροπής διοργάνωση από κάθε νομό. Σε αυτές επιλέγεται κάθε φορά διαφορετικός προορισμός έτσι ώστε οι διαδρομές να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να μπαίνουν στα προγράμματα όλων των συλλόγων.

Την περασμένη Κυριακή ήταν η σειρά της Καρδίτσας να οργανώσει την 1η Κοινή Θεσσαλική Πορεία της χρονιάς. Προορισμός μας η Καράβα, η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων και μια από τις εγγύτερες στην πόλη μας.

Ιδανική μέρα για το βουνό, λαμπερή και πεντακάθαρη. Οι κορυφές κάτασπρες, γυαλίζουν στο φως του πρωινού. Το διάσελο του Αγίου Νικολάου, στο ψηλότερο σημείο του δρόμου που οδηγεί στην καρδιά των Αγράφων γεμίζει με τις πολύχρωμες παρουσίες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Όλοι αδημονούν να ξεκινήσουν, το κάλεσμα του βουνού ηχεί δυνατά στα αυτιά μας.

Γνωστό το μονοπάτι, σημαδεμένο από τον ΕΟΣ Καρδίτσας, περνά από το δάσος οξιάς που ομορφαίνει την περιοχή για να φτάσει στα γυμνά υποαλπικά λιβάδια των Βορείων Αγράφων. Από εδώ η θέα προς τις κορυφές είναι συγκλονιστική. Η απόλυτη ομορφιά.

Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται μια ανθρώπινη αλυσίδα που ζώνει τις πλαγιές. Εντυπωσιακό το θέαμα του πλήθους των διακοσίων περίπου ανθρώπων που κινείται ένας πίσω από τον άλλον ανηφορίζοντας αργά τη λευκή ράχη.

Μετά από 2.30’ περίπου ώρες προσπάθειας οι περισσότεροι έχουν φτάσει στη βάση της απόκρημνης κορυφής, εκεί που για μεγάλο μέρος του χρόνου σχηματίζεται μια μικρή λίμνη. Τώρα δεν υπάρχει ούτε ίχνος της κάτω από το χιόνι. Σύντομη ανάπαυλα και ανασυγκρότηση μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Από εδώ και πάνω τα πράγματα δυσκολεύουν. Τόσο ο δυνατός αέρας όσο και το παγωμένο πεδίο αναγκάζουν όσους δεν έχουν κραμπόν να κινηθούν νοτιότερα ώστε να ανεβούν με ασφάλεια στην κορυφή. Βέβαια η παραμονή εκεί ψηλά στα 2184 μέτρα της ανεμόδαρτης Καράβας δεν μπορεί παρά να είναι σύντομη αφού δεν υπάρχει κανένα σημείο προφυλαγμένο.

Η κατάβαση ήταν σίγουρα ευκολότερη και μας έδωσε ξανά την ευκαιρία να παίξουμε με το χιόνι, μια από τις πολλές ευκαιρίες του φετινού χειμώνα.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 25-26/3 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στον Σμόλικα με εκκίνηση από τη Σαμαρίνα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 

 

Tags: , ,

Εικαστικό Project στο Κέντρο Έρευνας Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη

Εικαστική έκθεση με θέμα: Μύθοι, θρύλοι και ιδεολογήματα στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα. Η έκθεση με θέμα: «Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας», θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 31 Μαρτίου του 2017 στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, που στεγάζεται στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα που κινούνται στο μεταίχμιο, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Κάθε εικαστικό μέσο: φωτογραφία, γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, Multimedia, είναι παρόν εδώ στην δημιουργία ενός υπερρεαλιστικού κολλάζ.
Το παραμύθι είναι μια φανταστική ιστορία που όσο πραγματική ή εξωπραγματική κι αν φαίνεται χάνει τελικά την δυνατότητα να παρασύρει, γιατί πάντα θεωρείται δημιούργημα της φαντασίας. Η καθημερινότητα συχνά γίνεται βαρετή και προβλέψιμη. Η πραγματικότητα έχει την δυνατότητα να είναι άλλοτε σκληρή κι άλλοτε απαλή κι ονειρική. Μια φαντασίωση με στοιχεία υπαρκτά και ντοκουμέντα που χάθηκαν στην ροή του χρόνου, έχει την δύναμη να κινείται σε δύο επίπεδα «μεταξύ μύθου και πραγματικότητας». Ενδυναμώνεται από την αληθοφάνειά της και γοητεύει με τα ερωτηματικά που υποκινεί.
Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος ευνοημένος από τη φύση, τη μυθολογία και την ιστορία. Ένας απέραντος κάμπος, που κατοικήθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, ανάμεσα σε βουνά, που τα συνδέουν μύθοι που χάνονται στον χρόνο. Ο Όλυμπος συνδέεται με τους δώδεκα θεούς και μια ατέρμονη σειρά μύθων και ιστορικών γεγονότων. Το Πήλιο με τους Κενταύρους. Οι Νύμφες και οι Τιτάνες συνδέονται επίσης με την γη της Θεσσαλίας. Οι ονομασίες των χωριών γεμίζουν ερωτηματικά στο άκουσμά τους. Το Νεραϊδοχώρι, πήρε το όνομά του από φαινομενικά φανταστικά πλάσματα. Η θάλασσα, που συνδέει την Θεσσαλία με το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί έξοδο, αλλά και σύνδεση με την Ανατολή. Τα Ομηρικά έπη και οι ήρωες που γκρεμίζουν τα τείχη της Τροίας. Διδασκόμαστε από νεαρή ηλικία όλες αυτές τις ιστορίες που μιλούν για πραγματικούς τόπους και τελικά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε αν ανήκουν αποκλειστικά στην μυθολογία, την λογοτεχνία ή την ιστορία. Δεν είναι όμως μόνο η Θεσσαλία, που αποφασίσαμε να γίνει αυτή η έκθεση. Τα στοιχεία της φύσης σε κάθε σημείο της ελληνικής γης δίνουν έμπνευση κι άλλοτε δημιουργούν την ανάγκη για τέτοιου είδους αφηγήσεις, που σκεπάζονται από ένα πέπλο μυστηρίου και κάτω από τον λαβύρινθο αυτού του πέπλου έχει σκοπό να κινηθεί το παρόν εικαστικό project.
Τα έργα που συμμετέχουν στην παρούσα εικαστική έκθεση έχουν αναφορές σε πραγματικούς τόπους, αντικείμενα, πλάσματα, φυσικά φαινόμενα, τοποθετημένα σε μιά υπερρεαλιστική εικαστική πλατφόρμα.
Ο χώρος που μας φιλοξενεί είναι το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη. Το μουσείο στεγάζεται στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Πρόκειται για έναν χώρο με έντονο ενεργειακό πεδίο, που προσφέρεται για έμπνευση και πολλές εικαστικές δράσεις. Οι εργασίες για την μετατροπή των φυλακών σε μουσείο έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και η έκθεσή μας θα είναι η πρώτη εικαστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο.
Το ταξίδι μας… μεταξύ μύθου και πραγματικότητας…μόλις ξεκίνησε…

Λία Κουτελιέρη,
Εικαστικός-Art Curator

Συμμετέχουν:
Δ.Αδάμης, Ε.Αθανασίου, Κ.Βασιλείου, Κ.Βλαχόπουλος, Κ.Γιαμάκος, Χ.Δημακάκου, Α.Ζηνέλης, Ε.Θωμοπούλου, Γ.Καραχάλιου, Ι.Κοντογιάννης, Β.Κούκκου, Λ.Κουτελιέρη, Α.Λόη, Σ.Μητσάκου, Ι.Μπέτση, Γ.Μπούνιας, Σ.Οικονομίδης, Κ.Παπαγεωργίου, Μ.Ραζέλου, Β.Σαμουηλίδου, Α.Σταύρου, Κ.Τουλιάτου, Α.Τσαμκόσογλου, Κ.Τσιναρίδης, Ι.Τσούμας, Ε.Τσιλιλή, Σ.Φωλίνας, Χ.Φωτοπούλου, Δ.Χριστοδουλοπούλου,

Διοργάνωση: Filartehnon
Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη
Διεύθυνση: Άγγελος Αντωνίου

Η κ. Βασιλένα Μητσιάδη, αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας – Β. Τσιτσάνης, τονίζει: «Τα Τρίκαλα η γενέθλια πόλη του Βασίλη Τσιτσάνη, τιμούν τον συνθέτη και στιχουργό πανελλήνιας εμβέλειας. Οι μελωδίες του αποκτούν πλέον στέγη, εδώ, στο <<Κέντρο Έρευνας – Βασίλης Τσιτσάνης>>. Το νέο σύγχρονο, διαδραστικό Μουσείο είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη. Η έκθεσή μας θα είναι ανοικτή παράλληλα με την προσωρινή έκθεση, με το ενημερωτικό υλικό για την ζωή και το έργο του Τσιτσάνη, καθώς και την σύνδεση των παλιών φυλακών με το νέο Μουσείο. Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει. “Κάνε λιγάκι υπομονή…”».

 

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 17:00-20:00

Εγκαίνια: 24 Μαρτίου στις 20:00

Tags: , ,

Σύλληψη 44χρονου για κλοπή

Συνελήφθη χθες (22-03-2017) το βράδυ στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, ένας 44χρονος ημεδαπός, διότι όπως εξακριβώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, εισήλθε από ανασφάλιστη θύρα σε κέντρο διασκέδασης, ιδιοκτησίας 70χρονης ημεδαπής, έγινε όμως αντιληπτός από την ιδιοκτήτρια και κατά τη διαφυγή του αφαίρεσε ένα μαχαίρι.

Tags: , ,

Σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά

Σε σύσκεψη στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και η Προϊσταμένη της Μονάδας Α’ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Πολυτίμη Γραββάνη.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στους στόχους που τίθενται για την 5ετία 2017 – 2021:

 1. Εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών & θυλάκων (Τύπος 1 οικισμών)
 2. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους οικισμούς & τις γειτονιές Ρομά (Τύπος 2 & 3 οικισμών)
 3. Θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης μέσω της διασποράς του πληθυσμού στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό με έμφαση στα παιδιά και τους νέους
 4. Ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν ως πρότυπα.

Ο Επιχειρησιακός Στόχος είναι να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και στους τέσσερεις τομείς πολιτικής (Στέγαση / Υποδομές, Απασχόληση, Εκπαίδευση, Υγεία). Στον τύπο 1 προβλέπεται να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα (περίπου 10ετίας) ώστε ο πληθυσμός να προετοιμασθεί για την σταδιακή του διασπορά και ένταξη στον ευρύτερο αστικό ιστό. Για τον τύπο αυτό προτείνονται προπαρασκευαστικά μέτρα, όπως λειτουργία πολυκέντρου, δομές υγιεινής – δημόσια λουτρά, πλυντήρια, υποστήριξη στους τομείς εκπαίδευσης – κατάρτισης – απασχόλησης. Στους τύπους 2 & 3 προβλέπεται βελτίωση υποδομών & αντικατάσταση παραπηγμάτων, διασύνδεση με τον αστικό ιστό & ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης – εκπαίδευσης – κατάρτισης. Επίσης προβλέπονται Οριζόντιες παρεμβάσεις σε έναν ή παραπάνω,  αλλά όχι και στους 4 τομείς πολιτικής (π.χ. απασχόληση & εκπαίδευση).

Ακολούθως, συζητήθηκε η κατάταξη των οικισμών Ρομά της Θεσσαλίας (τύπος 1,2,3) σύμφωνα με τα κριτήρια του υπό διαμόρφωση Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, το οποίο δηλώθηκε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας και το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης το 2015 Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά στο τύπο1 κατατάσσονται οι οικισμοί Μαύρικα, ο παλαιός οικισμός των Σοφάδων και Νεάπολη στον Βόλο.

Οι Δήμοι με οικισμούς τύπου 1 πρέπει κατά προτεραιότητα να προχωρήσουν στην εκπόνηση Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων και στην ωρίμανση των απαιτούμενων παρεμβάσεων είτε για την απομάκρυνση των οικισμών είτε για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και πρόσβασης στον αστικό ιστό στην περίπτωση που η απομάκρυνση κρίνεται δύσκολη (λόγω π.χ. μεγάλου αριθμού ιδιόκτητων κατοικιών).

Η Ειδική Γραμματέας ανέφερε πως αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης η κάλυψη με εθνικούς πόρους της στέγασης κατά προτεραιότητα στους οικισμούς τύπου 2 (κατασκευή τυποποιημένων κατοικιών), με δεδομένο ότι για τους οικισμούς τύπου 1 προτεραιότητα είναι η κατάργηση & μεταφορά των κατοίκων τους. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, θα αντιμετωπισθεί και στους οικισμούς αυτούς το θέμα της στέγασης. Επίσης ανέφερε πως εξετάζεται, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η δυνατότητα συμβολής του στρατού (Διευθήνσεις Μηχανικού) στην κατασκευή έργων υποδομής. Τέλος, σημείωσε πως και οι Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων αλλά και της Περιφέρειας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με μελέτη – επίβλεψη τεχνικών έργων.

Αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανέφερε πως επίκειται συνεργασία με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα συμβολής τους. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητήθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα συμβολής του ΠΕΠ Θεσσαλίας και επίσης του Leader μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης. Από πλευράς μας αναφέρθηκε πως υπάρχουν περιορισμένοι πόροι στο ΕΚΤ (Επενδυτική Προτεραιότητα 9ii), ενώ στο ΕΤΠΑ δεν υπάρχουν πόροι ειδικά για τον πληθυσμό Ρομά. Υπάρχουν μόνον για οριζόντιες δράσεις και ειδικότερα στον τομέα προνοιακών υποδομών με τα σημερινά δεδομένα οι πόροι είναι περιορισμένοι. Τέλος από την Ειδική Γραμματέα αναφέρθηκε πως υπήρξε ήδη συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης στον παλιό οικισμό και επίκειται συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Επίσης συμφωνήθηκε να οργανωθεί ενημερωτική συνάντηση των Δήμων με οικισμούς Ρομά  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ανάγκη εκπόνησης Τοπικών Επιχειρησιακών Σχεδίων, κατά προτεραιότητα από τους Δήμους με οικισμούς τύπου 1 (Βόλου, Καρδίτσας, Σοφάδων).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Χρ. Καλομπάτσιος είχε συνάντηση για το θέμα αυτό και με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου.

 

 

 

Tags: , ,

Στη Θεσσαλία έγινε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 17-18-19 Μαρτίου 2017, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών (ΠΑΣΕΦΑ) που διοργάνωσε η ΑΠΟΕΑ και ο ΣΕΑΝ Λάρισας και στο οποίο συμμετείχαν ‘Έφεδροι Αξιωματικοί από τους ΣΕΑΝ όλης της χώρας και την Κύπρο. Παρόντες στο Συνέδριο, τιμώντας με την παρουσία τους Έφεδρους Αξιωματικούς, ήταν από την πολιτειακή ηγεσία ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απ. Καλογιάννης, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού Λάρισας και από την Στρατιωτική ηγεσία ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντγος κ. Δ. Ζερβάκης, οι Δκτές της 110 Πτέρυγας Μάχης, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, πολλοί αξιωματικοί εν ενεργεία και ΔΕΑ, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Στρατού Λάρισας.
Ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε με δέκα   τρία μέλη. Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμούς των επισήμων και μετά ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών  καθηγητής φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ Γρηγόριος Κωσταράς ανέπτυξε το θέμα : » Ο Έφεδρος Αξιωματικός ως μοχλός του κοινωνικού γίγνεσθαι». Κατόπιν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ομιλίες των μελών των Σ.Ε.Α.Ν. Από τον Σύνδεσμό μας μίλησαν  ο πρόεδρος  Ντενησιώτης  Ιωάννης με θέμα «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ»

Συγκινητική στιγμή η βράβευση από τον Αντγο Δ.Ζερβάκη Έφεδρου Αξιωματικού, ο οποίος απολυόταν την επόμενη ημέρα. Την Παρασκευή 17-3-2017 είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΔΣ της ΑΠΟΕΑ, το Σάββατο 18-3-2017, μετά το πέρας των εργασιών, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στη ΛΑΦ Λάρισας όπου έγιναν και βραβεύσεις – τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και του Λάζαρου Αρσενίου, 102 ετών, που πολέμησε στο ύψωμα 731, ενώ την Κυριακή 19-3-2017 μετά τον Εκκλησιασμό στον Ι.Ν.Αγ.Αχιλλίου  έγινε δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εφ.Αξκου. Σύντομα θα δημοσιευτούν τα πορίσματα του Συνεδρίου, καθώς και οι εισηγήσεις – προτάσεις

 

Tags: , ,

Με επιτυχία διεξήχθη το 5ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  το 5ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης που διεξήχθη στη Λάρισα από το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη – και θα συνεχίσει και στα επόμενα  Φεστιβάλ να είναι αφιερωμένη – στο πείραμα με κέντρο τη ποίηση. Την Παρασκευή, ποιητές προσκεκλημένοι του περιοδικού Θράκα, κάθισαν όπως οι djs στα decks του μπαρ που φιλοξένησε την εκδήλωση και  παράλληλα με τη μουσική που επέλεγαν, έγραφαν ποιήματά τους που προβαλλόταν λέξη λέξη μέσω προτζέκτορα σε επιφάνεια του χώρου διασκέδασης. Οι διοργανωτές προέτρεπαν τον κόσμο να συμπεριφερθεί φυσιολογικά, σαν να μη βρίσκεται σε μια ποιητική εκδήλωση. Στόχος ήταν να φανεί πως ο λόγος και ιδιαίτερα ο οπτικός μπορεί να συνδιαστεί επιτυχώς με μουσική, αλλά πιο πολύ μπορεί να συνοδεύει, όπως η μουσική μια κοινωνική έξοδο, με τον κάθε άνθρωπο ελεύθερο να επιλέγει πόσο χρόνο θα αφιερώσει ή πόσο θα αποσπαστεί ή πόσο η ποίηση θα παρέμβει στο βράδυ του όπως οι μουσικές επιλογές ενός dj.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, με παρουσιαστή τον διευθυντή του περιοδικού “Αναγνώστης” και  τιμώμενη πόλη τη Καβάλα αλλά και με Θεσσαλούς ποιητές, στέφθηκε και αυτή με απόλυτη επιτυχία. Η επιτυχία δεν αποτιμάται μόνο στον αριθμό προσέλευσης  (η αίθουσα του χώρου που φιλοξένησε την εκδήλωση γέμισε ασφυχτικά από νωρίς σαν ροκ συναυλία) , αλλά και στις ηλικιακές ομάδες που προσελκύει το φεστιβάλ. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα φεστιβάλ ποίησης από νέους λογοτέχνες κυρίως, για  νέους ηλικιακά αναγνώστες και ακροατές .

Το φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία των Χεμερινών κολυμβητών. Η μακροβιότερη ελληνική μπάντα, και ο ηγέτης του συγκροτήματος Αργύρης Μπακιρντζής, απέδειξαν για άλλη μια φορά πως κάθε συναυλία τους είναι ένα μοναδικό γεγονός και μόνο τιμή μπορούμε αν αισθανθούμε που κόσμισαν την πόλη μας και στο Φεστιβάλ με την παρουσία τους. Να σημειωθεί ότι η πρώτη μέρα του Φεστιβαλ φιλοξενήθηκε στο Mosh Pit και η δεύτερη στο Stage.

Tags: , ,

Ενημέρωση για την ανάκληση άδειας διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους παραγωγούς – επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με την ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά των παρακάτω φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ζιζανιοκτόνα) λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία:

– STUN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70108

– PENDIFOX 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70110

– SHARPEN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70107

– HERBAN 33EC, με αριθμό άδειας διάθεσης στην αγορά 70113

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitrosopendimethalin (νιτροζαμίνη) στα παραπάνω σκευάσματα, των οποίων η τεχνικώς καθαρή δρααστική ουσία, υπερβαίνει το όριο των 45 mg/kg, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται:

– Όσα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προμηθεύτηκαν τα εν λόγω σκευάσματα να μην τα διαθέσουν στην αγορά αλλά να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 9 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).

– Όσοι επαγγελματίες χρήστες των εν λόγω φυτοπροστατευτικών προϊόντων προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή τους, διότι η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Τέλος ενημερώνουμε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α 8),όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ»

Tags: , ,

Αδιάθετα 512 εκατ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ

Υπάρχουν ακόμη αδιάθετα 512 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF), αποκάλυψε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ. Χρήστος Στυλιανίδης απαντώντας στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό στην 122η ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Έχουν διατεθεί γύρω στα 300-350 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και υπάρχουν ακόμη γύρω στα 512 εκατ. ευρώ αδιάθετα που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ως τοπικές αρχές να συνεργαστείτε με τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να μπορέσετε να απορροφήσετε αυτά τα λεφτά για να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Χρ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι άλλα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι «χρειάζεται σχέδιο, στόχευση, ψύχραιμες φωνές, ειλικρινής συνεργασία αλλά και ταχύτητα.

Όσα χρήματα έχει και μπορεί να διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων, χρειάζεται να διατίθενται γρήγορα και αποτελεσματικά», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Επίτροπο για το  μεταναστευτικό – προσφυγικό: «σε χώρες που έχουν δομημένο κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις για να υλοποιήσουν έργο  που μπορούν να υλοποιήσουν φορείς του δημοσίου, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χώρες του τρίτου κόσμου».

Απαντώντας ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης συμφώνησε με τον κ. Κ. Αγοραστό ότι «εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, λόγω κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, υπάρχει αδυναμία να αντιδράσουμε άμεσα και με την ταχύτητα που επιβάλλει η στιγμή και το μέγεθος της κρίσης» και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει  για την επανεκκίνηση (restart) της ΕΕ.

Όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ΜΚΟ, ο κ. Χρ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι «τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών.

Διατίθενται μέσω των εταίρων μας, των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», ανέφερε και εξήγησε: «Συνεργαζόμαστε κάτω από πολύ αυστηρούς όρους διαφάνειας και λογοδοσίας με πολύ λίγους, όχι όπως λέγεται στην Ελλάδα με πολλές ΜΚΟ που πολλές απ’ αυτές δεν ξέρει κανείς από πού έρχονται.Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος».

Ο κ. Χρ. Στυλιανίδης ανέδειξε με την ευκαιρία τη σημασία των φιλοξενουσών κοινοτήτων (hostcommunities) κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μας στην ανθρωπιστική κοινότητα είναι μεγάλο και σημαντικό επίτευγμα να κάνουμε αυτήν την περιβόητη συμφιλίωση μεταξύ hostandrefugeecommunities.

Θέλω να τονίσω ότι όντως είχαμε φωτεινά παραδείγματα στην Ελλάδα φιλοξενίας και αποδοχής του προσφυγικού κόσμου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι χωρίς τη συνεργασία του απλού ανθρώπου καμία πολιτική δεν μπορεί να φθάσει στο απόγειο της εφαρμογής της», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός πρότεινε επίσης την  αύξηση του προϋπολογισμού και την απλούστευση των διαδικασιών στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) προκειμένου να χορηγείται γρηγορότερα μεγαλύτερη βοήθεια στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές της ΕΕ.

«Είναι τόσο χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και δύσκολες οι διαδικασίες και τόσα λίγα τα χρήματα που από ανάλυση κόστους – οφέλους ίσως σε πολλούς να μην συμφέρει να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΑΕΕ, να απογοητεύονται και να μην προχωρούν. Σας μεταφέρω την εμπειρία μας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που υποβάλλαμε αίτηση για ζημιές από πλημμύρες και καταστροφές και πήραμε τα χρήματα γιατί έχουμε και σχέδιο και επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Tags: , ,

Προστασία των μελισσών από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Όπως είναι γνωστό, κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών. Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).

Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:

 1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.
 2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
 3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
 4. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
 5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:

α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

 

Tags: , ,

Στα Τρίκαλα Τούρκοι εκπαιδευτικοί

Για την πόλη των Τρικάλων και τη γενική εικόνα του Δήμου Τρικκαίων, έμαθαν σήμερα 15 Τούρκοι εκπαιδευτικοί. Η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Ντίνα Δήμα, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τον διευθυντή του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Μαγειρία. Οι εκπαιδευτικοί από το Anamur (από το αρχαιοελληνικό Ανεμούριο, ιστορική πόλη της περιοχής ανάμεσα σε Λυκία και Κιλικία) βρίσκονται στα Τρίκαλα συμμετέχοντες σε πρόγραμμα του Erasmus. Συγκεκριμένα, εκπαιδεύονται από το ΑΚΕΘ για την εκπόνηση ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών σχεδίων μάθησης.
Η κ. Δήμα, μιλώντας για την ιστορία της πόλης, αναφέρθηκε στ ζητήματα της τεχνολογικής πρωτοπορίας, των σύγχρονων δεδομένων για τον Δήμο, την αγροτική οικονομία, την εμπορική δραστηριότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί για τον πληθυσμό και για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τρικαλινοί.
Η κ. Δήμα, επίσης, αναφέρθηκε και στον Μύλο των Ξωτικών και τη διερεύνηση συνεργασιών με τουριστικά πρακτορεία από τη γειτονική χώρα.
Οι επισκέπτες θα βρίσκονται για μια εβδομάδα στην πόλη, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν μετάσχει πέρυσι σε άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επίσης στα Τρίκαλα.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων’

Tags: , ,

Εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης επέκτασης σχεδίου πόλης Τ.Κ. Πύλης

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28/3/2017 και ώρα 19,00 θα γινει συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Π’υλης και θα αναρτηθεί το Β1 στάδιο της μελέτης: «Εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης επέκτασης σχεδίου πόλης Τ.Κ. Πύλης».

Ως εκ τούτου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι οι φορείς του δήμου και οι  ιδιοκτητες της υπο μελέτης περιοχής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Πύλη προκειμένου να λάβουν γνώση της πιο πάνω μελέτης.

Τυχόν ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την δημοσίευση ρης σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου

                                                                                            Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

                                                                                                

                                                                                                 Στέφανος Παιδής

                                                                                                 Αρχιτέκτων με Α’ β.

 

Στοιχεία της Μελέτης

Πολεοδομική μελέτη – Χάρτες  

Πληροφορίες   

Στα γραφεία της Δ/νσης Πολεοδομίας & Περ/ντος

Πρώην δημαρχείο Λυγαριάς

Τηλ. 24313 52219 και 2431352119

Tags: , ,

Σεμινάριο με θέμα: Ανάπτυξη Εξαγωγών στον Αγροδιατροφικό τομέα

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει  εξειδικευμένο και  πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα:  «Ανάπτυξη Εξαγωγών στον Αγροδιατροφικό τομέα», για όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής, διάρκειας 4 ωρών και στο οποίο θα αναλυθούν οι βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν γνώσεις και δεξιότητες εστιάζοντας στην ενίσχυση και ανάπτυξη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις  24/04/2017 (Δευτέρα:16:00-19:15), στον ΣΘΕΒ, Λεωφόρος Καραμανλή και Βιομηχανίας.

Εισηγήτρια του προγράμματος είναι η κα Παππά Ρούλα, Ειδική στα θέματα εξαγωγών αγροτικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κόστος συμμετοχής και τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΣΘΕΒ τηλ. 2410-555507 & mail: education@sthev.gr  (Δ/νση: Λεωφ. Καραμανλή & Βιομηχανίας) μέχρι και την  Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017.
www.antallaktikaonline.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
John Legend - All of me
Grace ft Geasy - You don΄t own me
LP - Other people
Laura Mvula - You work for me
Kovacs - My love
Kaleo - Way down we go
Hozier - Take me to church
Rihanna - Love on the brain
Lykke Li - I follow rivers
LP - Lost on you

 


Μάρτιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC

ligo-gelio-2