Η 1η Μάη είναι εργατική απεργία, δεν είναι κρατική γιορτή

30 Απριλίου 2020

Απαράδεκτη και πλήρως αντιδημοκρατική παρέμβαση επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με την προκλητική απόφαση να μεταφέρει τον εορτασμό της το Σάββατο 9 Μαΐου, με πρόσχημα την προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Καταρχάς, η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική γιορτή για να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε θα πραγματοποιηθεί. Είναι απεργία, είναι παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να την «ετεροχρονίσει».

Δεύτερο, η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι. Κτυπώντας την εργατική 1η Μάη, εξαπολύει προληπτικά πυρά για να κτυπήσει τους εργατικούς λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες της επόμενης μέρας, καθώς θέλει να ρίξει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, απ’ αυτή την άποψη, πως και η «μεταφορά του εορτασμού» γίνεται ημέρα Σάββατο, για να περιοριστούν οι όποιες επιπτώσεις στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Τρίτο, το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μη εξάπλωση της πανδημίας είναι υποκριτικό, όταν δεν ενισχύει αποφασιστικά τη δημόσια υγεία και δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όταν δεν υποχρεώνει λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους εργασίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν, υπό καθεστώς εκμετάλλευσης και ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πολύ περισσότερο όταν δύο ημέρες μετά αρχίζει η περίοδος σταδιακής άρσης των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων και στις μετακινήσεις.

Εξάλλου το ταξικό εργατικό κίνημα και οι μαχόμενες συλλογικότητες του κόσμου της εργασίας, έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα πως όχι μόνο έχουν υψηλότατο επίπεδο κοινωνικής ευθύνης για τη μη διάδοση του κορονοϊού, αλλά μπορούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις κινητοποιήσεις τους.

Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία είναι καθόλα πραγματική και εξαιρετικά βίαιη. Μάλιστα η κυβέρνηση, δεν μένει καθόλου «ανενεργή» την περίοδο αυτή, αλλά αντίθετα αξιοποιεί εμφανώς την καραντίνα για να ετοιμάσει την επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, να προωθήσει υπεραντιδραστικές νομικές ρυθμίσεις, όπως το αντιεκπαιδευτικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που επιμένει να συζητηθούν.

Δεν απαντιούνται όλα αυτά βεβαίως από τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, που έβαλε λουκέτο όλο αυτό το διάστημα στηρίζοντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τις κυβερνητικές επιλογές. Αλλά ούτε με αναστολή κινητοποιήσεων, με αναβολές για «να τα πούμε μετά» ή με συμβολικές εκδηλώσεις και διασπορά κινήσεων. Τώρα χρειάζεται πραγματικός αγώνας και συγκέντρωση δυνάμεων! Τώρα χρειάζεται μια μαζική, ταξική, αγωνιστική Εργατική Πρωτομαγιά, με απεργία και διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που επιτάσσουν οι συνθήκες.

Το Ν.Α.Ρ. και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στηρίζουν στα Τρίκαλα την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση εργατικών σχημάτων και ταξικών συλλογικοτήτων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 11 π.μ..

 Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Τρικάλων, 28/4/2020

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Print This Post Print This Post

 

<< Επιστροφή

Αφήστε σχόλιο

Camila Cabello - Havana
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Να κοιμηθούμε αγκαλιά
Domenica - Θα κρύβω αυτό που ζητάς
Amy - Love is a losing game
Hi - Gloss
Πάνος Μουζουράκης - Πόσες φορές
Μπάκης Στόκας - Φίλιππος Πλιάτσικας - Υπάρχουν χρυσόψαρα
Chris Rea - Blue cafe
Modern Talking - Why did you do it
Φίλιππος Πλιάτσικας - Λόγο στην αγάπη

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC