Β. Τσιώνας: «Αυθαίρετα – υπάρχει λύση που τελειώνει το Μάιο…»

04 Μαρτίου 2013

Με αφορμή την ενημέρωση που είχα από συναδέρφους της πολεοδομίας αλλά και από συναδέρφους που εκδικάζουν υποθέσεις αυθαιρέτων στην περιφέρεια, διαπιστώθηκε  πως υπάρχει μεγάλος όγκος  αυθαιρέτων με υπέρογκα πολεοδομικά πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο, που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Καρδίτσας. Αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια αναμένεται να εξεταστούν πάνω από 300 υποθέσεις πολεοδομικών παρανομιών για την Καρδίτσα στις οποίες έχουν βεβαιωθεί μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

 

Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι  οι εμπλεκόμενοι πολίτες να ταλαιπωρούνται και να εξοντώνονται οικονομικά λόγω των υψηλότατων προστίμων που επιβάλει η πολεοδομική νομοθεσία. Συγχρόνως και οι αρμόδιοι  υπάλληλοι μηχανικοί έρχονται σε δύσκολη θέση και πιέζονται ψυχολογικά να κάνουν τη δουλεία τους και να εφαρμόσουν το νόμο, αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε σήμερα. Επίσης οι υπηρεσίες απασχολούνται με τις ψυχοφθόρες αυτές υποθέσεις οι οποίες προκύπτουν έπειτα από καταγγελίες συμπολιτών, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων. Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη κατάσταση.

 

Μια λύση στην παραπάνω προβληματική κατάσταση είναι η ένταξη των  περισσοτέρων από τις παραπάνω  υποθέσεις στην ρύθμιση που προσφέρει ο ν.4014/2011. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν παρανομίες. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές  οι προαναφερθείσες υποθέσεις περιλαμβάνουν παρανομίες. Έτσι θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να τις διατηρήσουν να απευθύνουν στους ιδιώτες μηχανικούς της Καρδίτσας οι οποίοι με την σειρά τους θα εξετάσουν τις περιπτώσεις τους και θα τους καθοδηγήσουν στις καλύτερες λύσεις τόσο από άποψη οικονομικής επιβάρυνσης όσο και από τεχνικής ορθότητας.

 

Είναι σίγουρο ότι με την ένταξη των αυθαιρέτων στις διατάξεις του ν.4014/2011 η οικονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ πιο μικρή, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τα όσα προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία των αυθαιρέτων. Επίσης με τη ρύθμιση, εάν έχουν επιβληθεί παλαιότερα πρόστιμα αυτά διαγράφονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον εάν κάποιος έχει αρχίσει να πληρώνει πρόστιμα από παλαιότερες επιβαλλόμενες ποινές αυτά μπορούν να συμψηφιστούν με το πρόστιμο του ν.4014/2011. Τέλος δημιουργείται ένα σωστό αρχείο σχεδίων και εντύπων που θα συνοδεύει το ακίνητο για πάντα, με συνέπεια την ύπαρξη ενός πλήρους φακέλου για το ακίνητο που θα βοηθήσει στην ευκολότερη αξιοποίηση του.

 

Φυσικά η λύση αυτή δεν θα υπάρχει για πάντα. Συγκεκριμένα η δυνατότητα ένταξης στην ρύθμιση του παραπάνω νόμου λήγει στις 31-05-2013 και μάλλον θα είναι οριστική ημερομηνία έπειτα από αρκετές παρατάσεις. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει σχετικά άμεσα να απευθυνθούν στους ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο.

 

Τα σημεία της Διαδικασίας Ένταξης στη Ρύθμιση Αυθαιρέτων

 

 • Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.
 • Ο μηχανικός πραγματοποιεί αυτοψία, συλλέγει τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το πρόστιμο.
 • Ο μηχανικός συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά μέχρι και 31−5−2013 την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
 • Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης.
 • Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 • Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία Βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
 • Ο μηχανικός το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων στο σύστημα ηλεκτρονικά μέχρι την 30−9−2013.
 • Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
 • Ακολουθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες πολεοδομίες με επιλογή που θα προκύψει από ηλεκτρονική κλήρωση και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο. Όλη η ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται σε συνθήκες υψηλής κρυπτογράφησης με προστασία των δεδομένων είτε από ανάγνωση είτε από αλλοίωσή τους.

Είναι κρίμα να μην ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση των αυθαιρέτων του ν.4014/2011 επειδή δεν είχε ενημερωθεί, και προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί  το άρθρο αυτό. Οι ιδιώτες μηχανικοί μπορούν να σας ενημερώσουν και να σας δώσουν σωστή λύση.

 

*Ο Βασίλης Τσιώνας είναι Πρόεδρος της Ν.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ του ΤΕΕ

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Print This Post Print This Post

 

<< Επιστροφή

Αφήστε σχόλιο

  None Found
Αύγουστος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31EC